Da.bole1st wrote:To i ja kazem, nije Trump uzeo puno glasova, nego je Hilari uzela malo.jeza u ledja wrote: A pazi ovo. Romney je prije 4 godine imao 60.9 miliona glasova. Trump ima 59.7 miliona. Znaci uzeo je 1.2 miliona manje nego njegov Republikanski prethodnik.
US presidential election - Trump vs Hillary
- jeza u ledja
#3426 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
- jeza u ledja
#3427 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Koji dio nije jasan? Dio u kojem CNN projects Trump winning popular vote. Ja to ne vidim u tvom screenshotu.Pandakonda wrote:Nije to bio tweet nego su ljudi uradili screenshot sa CNN stranice gdje je CNN napisao kao što si vidio projected winner Trump (u tom trenutku jeste Hillary vodila i ne znam koje su argumente imali da pretpostave da će on na kraju dobit). Par sati poslje toga su to ukinuli (opet ne znam iz kojih razloga). Koji dio nije jasan ? Navodno je ostalo još dosta glasova od vojske. (koja je više naklonjena Trumpu) tako da će tih više stotina hiljada glasova brzo past ako je ovo istina.jeza u ledja wrote:@ Pandakonda, o cemu pricas bolan?
Prenio si tweet gdje si napisao da je CNN predvidio pobjedu Trumpa u broju glasova. Ja otisao i pogledao i vidio da se razlika povecala. Juce je bila 0.2%, sad je 0.3%. Razumijes da se radi o vise stotina hiljada glasova?
- madner
#3428 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
FDR pogorsao situaciju
Centralna banka je po mnogima kriva, jer je svojim akcijama dovela do vece krize, ne FDR.
Centralna banka je po mnogima kriva, jer je svojim akcijama dovela do vece krize, ne FDR.
- Pandakonda
#3429 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Jel sad bolje ?jeza u ledja wrote:Koji dio nije jasan? Dio u kojem CNN projects Trump winning popular vote. Ja to ne vidim u tvom screenshotu.Pandakonda wrote:Nije to bio tweet nego su ljudi uradili screenshot sa CNN stranice gdje je CNN napisao kao što si vidio projected winner Trump (u tom trenutku jeste Hillary vodila i ne znam koje su argumente imali da pretpostave da će on na kraju dobit). Par sati poslje toga su to ukinuli (opet ne znam iz kojih razloga). Koji dio nije jasan ? Navodno je ostalo još dosta glasova od vojske. (koja je više naklonjena Trumpu) tako da će tih više stotina hiljada glasova brzo past ako je ovo istina.jeza u ledja wrote:@ Pandakonda, o cemu pricas bolan?
Prenio si tweet gdje si napisao da je CNN predvidio pobjedu Trumpa u broju glasova. Ja otisao i pogledao i vidio da se razlika povecala. Juce je bila 0.2%, sad je 0.3%. Razumijes da se radi o vise stotina hiljada glasova?

-
omar little
#3430 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
ko to kaze da je fdr kriv?
- jeza u ledja
#3431 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Jel sad bolje ?Pandakonda wrote:
Koji dio nije jasan? Dio u kojem CNN projects Trump winning popular vote. Ja to ne vidim u tvom screenshotu.
[/quote]Pa jeste pobjednik, sta ne razumijes jebote?
To ne znaci da je osvojio najvise glasova. To je neki glupan na twiteru pogresno zakljucio, a ti prenio.
-
bole1st
#3432 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Popular vote je nebitan, nije to nikakva utjeha za Hilari. To se najbolje vidi po kampanjama koje se prakticno odrazavaju samo u drzavama za koje se ne zna pobjednik. Obici ce mali New Hampshire deset puta ako treba, dok Kaliforniju nece ni jednom jer se zna pobjednik. Isto je i za novce i sve ostalo.
- Pandakonda
#3433 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Pa jeste pobjednik, sta ne razumijes jebote?jeza u ledja wrote:Jel sad bolje ?Pandakonda wrote:
Koji dio nije jasan? Dio u kojem CNN projects Trump winning popular vote. Ja to ne vidim u tvom screenshotu.![]()
To ne znaci da je osvojio najvise glasova. To je neki glupan na twiteru pogresno zakljucio, a ti prenio.[/quote]
Pa jest dobio na Electoral College (što je glavni), pa neće na to pisat projection. Ovdje je riječ o Popular votes da su oni napisali da će dobit. Jedino sad ako im ostaje interface (tipa ako klikneš sa College na Popular da će ostat ovo projected winner) moguće da su ljudi pogrešno shvatili.
-
bole1st
#3434 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Mozda su namjerno ovako stavili iako je pogresno, da ne zbunjuju ljude koje ne razumiju sta je popular vote, da neko ne pomisli da je Hilari dobila izbore.Pandakonda wrote:Jedino sad ako im ostaje interface (tipa ako klikneš sa College na Popular da će ostat ovo projected winner) moguće da su ljudi pogrešno shvatili.
- jeza u ledja
#3435 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Bitan je kao utjesna nagrada.bole1st wrote:Popular vote je nebitan, nije to nikakva utjeha za Hilari. To se najbolje vidi po kampanjama koje se prakticno odrazavaju samo u drzavama za koje se ne zna pobjednik. Obici ce mali New Hampshire deset puta ako treba, dok Kaliforniju nece ni jednom jer se zna pobjednik. Isto je i za novce i sve ostalo.
- KB9
#3436 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
ima li kakav presjek glasaca koji su ujutro na dan glasanja ustali lijevom nogom i pojeli tost za dorucak? ta informacija bi mogla bit od presudnog znacaja za buducnost i dokazivanje neke poente koju cemo kasnije ustanovit
- Point.
#3437 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Vidi se da se razumijes u fudbal ko Trump u vanjsku politiku. Po cemu je Lazio fasisticki klub? Zbog onog ss u imenu jel?burgundy wrote:Vi ne kontati.Nisam reko da seselj navija za nazio,vec ti navijas za taj fasisticki klub,a vamo glumis cistunca.Ili promijeni klub ili pocni navijat za lale.Point. wrote:Kontam. Ne kontas ti.burgundy wrote:Ne kontas.
- ultima_palabra
#3438 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
A rekoše da je turnout bio malo veći nego 2012... gdje onda odoše ti glasovi, na ostale kandidate?jeza u ledja wrote:A pazi ovo. Romney je prije 4 godine imao 60.9 miliona glasova. Trump ima 59.7 miliona. Znaci uzeo je 1.2 miliona manje nego njegov Republikanski prethodnik.bole1st wrote:Obama je 2008-me imao 69.5 miliona glasova, dok ce Hilari imati jedva 60, sto je vise od 9 miliona glasova negdje izgubljeno.
Obama je imao 15% vise glasova od Hilari iako je u medjuvremenu broj stanovnika porastao za 5%.
Obzirom na inerciju glasaca u Americi to su strahoviti brojevi, Hilari je izgubila izbore vise nego sto ih je Trump uzeo.
Evo gledam ne znam ni hoce li McCaina stici, od 2008e, koji je uzeo 59.9 miliona glasova. Bush je 2004e uzeo 62 miliona. Znaci ispade najmanje glasova za Republikanca od 2000e. Clinton je npr sada uzela vise od Kerryja 2004e. Ali ona nije postala sad predsjednik pa nije vise ni interesantna.
- burgundy
#3439 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
[quote="Point."][quote="burgundy"][quote="Point."][quote="burgundy"]Ne kontas.[/quote]
Kontam. Ne kontas ti.[/quote]
Vi ne kontati.Nisam reko da seselj navija za nazio,vec ti navijas za taj fasisticki klub,a vamo glumis cistunca.Ili promijeni klub ili pocni navijat za lale.[/quote]
Vidi se da se razumijes u fudbal ko Trump u vanjsku politiku. Po cemu je Lazio fasisticki klub? Zbog onog ss u imenu jel?
Nemoj vise kruha ti. Upali govor Seselja i uzivaj bolan.[/quote]
Benito vi biti dosadni.
Kontam. Ne kontas ti.[/quote]
Vi ne kontati.Nisam reko da seselj navija za nazio,vec ti navijas za taj fasisticki klub,a vamo glumis cistunca.Ili promijeni klub ili pocni navijat za lale.[/quote]
Vidi se da se razumijes u fudbal ko Trump u vanjsku politiku. Po cemu je Lazio fasisticki klub? Zbog onog ss u imenu jel?
Benito vi biti dosadni.
- burgundy
#3440 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Trey Gowdy ozbiljan kandidat za vrhovnog tuzioca.Hilary dont like this.
-
daddy-kool
- Pandakonda
-
daddy-kool
#3443 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
https://www.theguardian.com/us-news/201 ... exit-polls
Uzeli su nazad svoju zemlju.
Moram priznati da je gojeniH upravu bio glede sentimenta bijelih amerikanaca.Of the one in three Americans who earn less than $50,000 a year, a majority voted for Clinton. A majority of those who earn more backed Trump.
Clinton’s lead among non-white voters was substantial, but not enough to make up the difference. It was also less than many anticipated – and less than Barack Obama’s four years previously.
*White voters, who make up 69% of the total, voted 58% for Trump and 37% for Clinton. Non-white voters, who make up 31% of the electorate, voted 74% for Clinton and 21% for Trump.
*White men opted 63% for Trump and 31% for Clinton; white women voted 53% for Trump and 43% for Clinton.
*Among non-college-educated whites, 67% voted for Trump – 72% of men and 62% of women.
*Among college-educated whites, 45% voted for Clinton – 39% of men and 51% of women (the only white demographic represented in the poll where the former secretary of state came out on top). But 54% of male college graduates voted for Trump, as did 45% of female college graduates.
*More 18- to 29-year-old whites voted for Trump (48%) than Clinton (43%).
Uzeli su nazad svoju zemlju.
-
Korisničkoime
#3444 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Stoji to da ne možemo znati, to sam i ja rekao. Već bi bilo loše da bude neutralan tj.da ga boli briga šta se dešava u ovom dijelu svijeta jer ovom regionu treba korektor što Brisel nije u stanju da bude to se barem do sada pokazalo. To što ga nacionalisti u Srbiji podržavju i slave nije bez razloga, oni već računaju namanje na njegovu neutralnost budući da je Rusija u ovoj regiji aktivna i zainteresovana za ovu regiju a Brisel nije u stanju da po pitanju regiona uskladi svoju vanjsku i sigurnosnu politiku i da djeluje kao jedno i stime bude efektivna protuteža Rusiji i njihovim aspiracijama.burgundy wrote:Kakav ce biti Tramp prema ovom dijelu ne mozemo znat ni ti ni ja u ovom momentu.Vrijeme ce pokazat,mozda ce bit losiji,mozda bolji.Ja mislim da se nece nista znacajno promijenit.To sto ga podrzavaju Srbi nema nikakve veze,ovdje je izgleda sva poenta oko toga,a Srbima sumnjam da ce ista pomoci.Nit ce Kosovo vratit Srbiji,nit ce se RS odcijepit.Clintonovka ta prevrtljivka i lazljivica,rekli su ameri svoje,nece lazljivog predsjednika.Ovaj je mozda lud,ali ti kaze sta misli.Korisničkoime wrote:@burgundyJbg.drug moji interesi leže prije svega tamo gdje sam ja i gdje je moja porodica, to nije ni Sirija ni Libija ni Egipat, to je BiH. Moja briga je prije svega u dobrobiti mog društva i moje države svi ostali su iza toga a istočne komšije na samom kraju.Jebiga izgleda da sam izabro pogresnu stranu,patriote.
Ja ne tvrdim to sam više puta naveo da će Trump biti negativno nastrojen prema BiH samo da je on po navedenom daleko veća nepoznanica od Clintonove čak i da je potpuno neutralan potom pitanju to po BiH i Balkan može imati negative posljedice.
Ukoliko si u BiH logično je da se nadaš nekome čije stavove prema tebi esencijalni stvarima možeš makar naslutiti kao pozitivne.
Ako si u SAD i ne pripadaš visokom sloju društva koji zarađuje desetine miliona i više na godišnjem nivou i glasaš za Trumpa onda si naivni popušlić ali pošto smo miovdje u BiH već 20+ godina naivni popušlići a ipak smo živi preživit će i Ameri.
Nadalje postoje i izjave savjetnika Trumpa za ovaj region koji podržavaju eventualne namjere RS-a za samostalnost povezujući sudbinu Kosova sa RS-om ali to je već na dugom štapu jer dalek je put od mišljenja savjetnika do zvaničnog stava i politike američke administracije. Ali kao što sam već rekao njima za slavlje i ne treba nužno prosrpska politika u Bijeloj kući sa Rusijom na njihovoj strani za slavlje im je dovoljno povlačenje SAD sa Balkana.
Međutim bez obzira šta i kako će Trump po pitanju vanjske politike učiniti čovjek treba da sagleda ko ga sve podržava i pitati se da li želi biti u društvu ne samo Šešelja, Cece, srpskih nacionalista nego i Orbana, Le Pena i sličnih ultra desničara na tlu Evrope.
Naravno sve navedeno najviše pogađa Bošnjake - muslimane ali i sve druge probosnaki orjenirane građane naše države.
Imati razmišljanje i zauzimati stavove naspram pozicije u kojoj se nalaziš nije ništa ni čudno ni negativno.
BiH ima koliko toliko pozitivno iskustvo sa Clintonovom administracijom u toku rata, Hilari nikada nije bila samo prav dama, žena je uvijek htjela da bude uključena u politiku i imala je ili i dalje ima i vlastite ambicije koje je dijelom kao senator i ostvarila. Kao takva većina sm,atra pa tako i ja sam da bi ako ništa drugo pristup Clintonovoj bio lakši i jednostavniji a i ona sama se do sada pokazala kao neko sklon intervencijama i mješanjima SAD tamo gdje imaju svoje interese. Naravno neki će reći kako je to negativno vidi Siriju, Libiju itd.itd ali u ovom slučaju nama više odgovara neko ko je naklonjen intervencijama nego neko ko će biti neutralan i koga neće boliti briga za ovaj dio svijeta.
Iskren političar ne postoji i sasvim sigurno to nije niti će biti Donald Trump.
To što je lud ali kaže šta misli nije nimalo utješno niti pozitivno i Šešelj je lud i kaže što misli to ga nikada ni u snu nije činilo boljim izborom za mjesto presjednika Srbije od jednog Tadića ili Đinđića. Mislim da bi naglasak kod čovjeka koji vodi granap a kamoli državi i to još najjaču u svijetu trabao da bude na tome da NIJE lud.
Zatim Trump kaže šta misli ali isto tako to svoje mišljenje promjeni tri puta dnevno. Čovjek je bio demokrata jedno vrijeme, zatim bio neovisan pa zatim republikanac. To baca u vodu i neku priču koju puše i Ameri ali i ostali da on nije dio establishmenta, Donald Trump mulitmilijarder iz NY je oličenje establishmenta u svakom smislu političkom, ekonomskom, društvenom. Čovjek je bio jedan od glavnih govornika na republikanskoj konvenciji prošlih izbora tu se ne dolazi ako si autsider i ako si van krugova politike.
iskreno to što je on možda izigrao Amere, što jedno kaže drugo misli a treće radi i što će se to možda odbiti Amerima od glavu a možda i neće to je iskreno moja najmanja briga, svi izbori u stranim državama koje imaju dodira sa BiH npr.u regionu u Njemačkoj u Francuskoj u Engleskoj ja gledam sa stanovišta kako bi i da li bi to moglo uticati na BiH.
Sve ostalo mi ne brine, Sirija, Bengazi; Libija, Obamacare, gay brakovi u SAD, legalizacija trave u SAD itd.itd.
- Banksy
#3445 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Pisala sam prije 15 dana, kad je Trump počeo rasti i kad se učinilo mogućim da će dobiti izbore,
Slušajući sinoć ovo ispod, dobila sam potvrdu svojih razmišljanja, i mislim da je čovjek 100% u pravu, da je jedini zapravo rekao suštinu priče, bar je prvi kojeg sam ja čula da o tome govori tako jasno i otvoreno.
Vrlo, vrlo zanimljivo.
10:35 - 17:00 i 34:15 - 39:00
I mislim da je to to, da je i politika skliznula u rijaliti i da je logično što je najveća zvijezda takvog rijalitija i pobijedila, pa i na predsjedničkim izborima koji su bili jedna malo veći, masovniji i bolje isproduciran rijaliti. Kao cijelo društvo oko nas, globalno, tako je i politika postala plitka i glupa, pravi i ozbiljni programi više ne igraju nikakvu ulogu, a birače u kamapanjama sada treba kupovati drugim pristupom, a uz ono igranje na emocije, o kojem smo također govorili, i uz, po prvi put, spremnost da se pred izbore izgovore potpune laži i za njih sutra ni na koji način ne odgovara, uz sve to, imamo sada sasvim drugačije postavke, projekcije i proračune na koje se sada treba navići i prema njima kalibrirati sve naredne i kampanje i političke procjene, a bogami i procese, bilo koje vrste, u bilo kojem dijelu svijeta.Banksy wrote:
Nije to Trump fenomen, to je posljedica i rezultat turbofolkerizacije cijele planete, nije to samo američki mozak, već globalni trend gluposti i površnosti, mediji i kultura senzacije, seksa i nasilja, globalno reducirano obrazovanje i ciljano zatupljivanje masa + jačanje religija i njihovog utjecaja + iskreirani, nametnuti strahovi i ksenofobija jači nego u vrijeme hladnog rata (+ loša ishrana, nekretanje, pesticidi u povrću, antibiotici u životinjskom, zračenje mobitela), šta drugo možemo postati nego idioti i koga to birati nego Trumpa,
pogledaj šezdesete, studentske proteste širom svijeta, čak i kod nas, u Titovoj ''diktaturi'', borba za bolje obrazovanje, ljudska prava, prava žena, protiv ratova i nasilja, koje su to mase bile u pitanju i koja sila i ideje, pogledaj danas, oko čega se studentarija ujedinjuje i šta su im prioriteti, tačno se vidi razvoj te destrukcije i odrona kroz predsjednike i kandidate, to mi je najjača slika, pazi samo - Roosevelt i Churchill, pa de Gaulle i Kennedy, onda Chirac i Clinton, danas Orban, Sarkozy, Le Pen, Donald Trump, pogledaj glava i pameti, strah da te uhvati...
Zato bih dala malo kredita tim krezubim Amerikancima, nisu ništa gori od ostatka planete, kakvi god da su...
Slušajući sinoć ovo ispod, dobila sam potvrdu svojih razmišljanja, i mislim da je čovjek 100% u pravu, da je jedini zapravo rekao suštinu priče, bar je prvi kojeg sam ja čula da o tome govori tako jasno i otvoreno.
Vrlo, vrlo zanimljivo.
10:35 - 17:00 i 34:15 - 39:00
-
Korisničkoime
#3446 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Postavlja se pitanje kako diskutovati sa zatucanim i ograničenim ljudima, nije kod svih takav slučaj ali liberali, ljevica kako god po meni čini sada pogrešku i kaže mi smo krivi jer smo druge etiketirali kao neznalice, zaostale, glupe i slično umjesto da smo ih saslušali i s njima diskutovali.daddy-kool wrote:
Jebi ga nesjećam se sada koji je guverner u pitanju republikanac je, lik je ubjeđen da su klimatske promjene i globalno zagrijavanje farsa a u nedostatku kiše čovjek je došao na super ideju - zajednička molitva.
Ljudi su bili oduševljeni - da to je to, to je solucija molit ćemo se da padne kiša, kakvo globalno zatopljenje to je sve izmišljotina i glupost nije to razlog klimatskih promjena nego manjak predanosti Bogu i manjak molitve.
Eh sada kako se tu postaviti, ja sam čovjek vjernik i vjerujem u Boga ali i kao takav neko ko zaista vjeruje da Bog može i hoće pomoći morao bi likovima reći da su zatucani i zaostali mentoli koji će sa svojim ponašanjem sjebati ne samo sebe nego i mene.
-
palermo
#3447 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Kao da sam ja pisaoKorisničkoime wrote:
Stoji to da ne možemo znati, to sam i ja rekao. Već bi bilo loše da bude neutralan tj.da ga boli briga šta se dešava u ovom dijelu svijeta jer ovom regionu treba korektor što Brisel nije u stanju da bude to se barem do sada pokazalo. To što ga nacionalisti u Srbiji podržavju i slave nije bez razloga, oni već računaju namanje na njegovu neutralnost budući da je Rusija u ovoj regiji aktivna i zainteresovana za ovu regiju a Brisel nije u stanju da po pitanju regiona uskladi svoju vanjsku i sigurnosnu politiku i da djeluje kao jedno i stime bude efektivna protuteža Rusiji i njihovim aspiracijama.
Nadalje postoje i izjave savjetnika Trumpa za ovaj region koji podržavaju eventualne namjere RS-a za samostalnost povezujući sudbinu Kosova sa RS-om ali to je već na dugom štapu jer dalek je put od mišljenja savjetnika do zvaničnog stava i politike američke administracije. Ali kao što sam već rekao njima za slavlje i ne treba nužno prosrpska politika u Bijeloj kući sa Rusijom na njihovoj strani za slavlje im je dovoljno povlačenje SAD sa Balkana.
Međutim bez obzira šta i kako će Trump po pitanju vanjske politike učiniti čovjek treba da sagleda ko ga sve podržava i pitati se da li želi biti u društvu ne samo Šešelja, Cece, srpskih nacionalista nego i Orbana, Le Pena i sličnih ultra desničara na tlu Evrope.
Naravno sve navedeno najviše pogađa Bošnjake - muslimane ali i sve druge probosnaki orjenirane građane naše države.
Imati razmišljanje i zauzimati stavove naspram pozicije u kojoj se nalaziš nije ništa ni čudno ni negativno.
BiH ima koliko toliko pozitivno iskustvo sa Clintonovom administracijom u toku rata, Hilari nikada nije bila samo prav dama, žena je uvijek htjela da bude uključena u politiku i imala je ili i dalje ima i vlastite ambicije koje je dijelom kao senator i ostvarila. Kao takva većina sm,atra pa tako i ja sam da bi ako ništa drugo pristup Clintonovoj bio lakši i jednostavniji a i ona sama se do sada pokazala kao neko sklon intervencijama i mješanjima SAD tamo gdje imaju svoje interese. Naravno neki će reći kako je to negativno vidi Siriju, Libiju itd.itd ali u ovom slučaju nama više odgovara neko ko je naklonjen intervencijama nego neko ko će biti neutralan i koga neće boliti briga za ovaj dio svijeta.
Iskren političar ne postoji i sasvim sigurno to nije niti će biti Donald Trump.
To što je lud ali kaže šta misli nije nimalo utješno niti pozitivno i Šešelj je lud i kaže što misli to ga nikada ni u snu nije činilo boljim izborom za mjesto presjednika Srbije od jednog Tadića ili Đinđića. Mislim da bi naglasak kod čovjeka koji vodi granap a kamoli državi i to još najjaču u svijetu trabao da bude na tome da NIJE lud.
Zatim Trump kaže šta misli ali isto tako to svoje mišljenje promjeni tri puta dnevno. Čovjek je bio demokrata jedno vrijeme, zatim bio neovisan pa zatim republikanac. To baca u vodu i neku priču koju puše i Ameri ali i ostali da on nije dio establishmenta, Donald Trump mulitmilijarder iz NY je oličenje establishmenta u svakom smislu političkom, ekonomskom, društvenom. Čovjek je bio jedan od glavnih govornika na republikanskoj konvenciji prošlih izbora tu se ne dolazi ako si autsider i ako si van krugova politike.
iskreno to što je on možda izigrao Amere, što jedno kaže drugo misli a treće radi i što će se to možda odbiti Amerima od glavu a možda i neće to je iskreno moja najmanja briga, svi izbori u stranim državama koje imaju dodira sa BiH npr.u regionu u Njemačkoj u Francuskoj u Engleskoj ja gledam sa stanovišta kako bi i da li bi to moglo uticati na BiH.
Sve ostalo mi ne brine, Sirija, Bengazi; Libija, Obamacare, gay brakovi u SAD, legalizacija trave u SAD itd.itd.
Dodao bih samo ovu izjavu Ivanića u Dnevnom listu, mi smo beznačajna zemlja za ameriku, e upravo to je fon nadanja i želja srpske politike.
-
daddy-kool
#3448 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Nisam ja siguran da su neobrazovani i sirotinja izabrali Trumpa, bar ne po onim statistikama o koje sam kopirao iz guardiana. Većina fakultetski obrazovanih bijalaca je glasala za Trumpa. Većina onih, bilo koje rase, koji imaju 50k godišnja primanja je glasala za Trumpa - a to je srednja klasa i na gore. Naravno da je bilo i izborne sreće i protest vota, i realnog nezadovljstva rust belta, ali po meni ovdje ide poruka bijele Amerike da želi svoju zemlju da zadrži za sebe i vrati se nekim core values. Iako ima sličnosti sa Brexitom, zbog rasnog i antiglobalizacijskog sentimenta, ovdje je Trump dobio podršku srži američkog društva - bijela obrazovana srednja klasa - koja želi "take our country back".
- Styling
#3449 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Take is back from who? Afro-Amerikanci koji su rodjeni u Americi, Latinosi koji su rodjeni u Americi i ostali, koji nisu white-male-or-female-caucasians, su Amerikanci. Kako se oni osjecaju u drustvu gdje ce se ocito narednih minimalno 4 godine raditi na jacanju "white supremacy" stava?daddy-kool wrote:Nisam ja siguran da su neobrazovani i sirotinja izabrali Trumpa, bar ne po onim statistikama o koje sam kopirao iz guardiana. Većina fakultetski obrazovanih bijalaca je glasala za Trumpa. Većina onih, bilo koje rase, koji imaju 50k godišnja primanja je glasala za Trumpa - a to je srednja klasa i na gore. Naravno da je bilo i izborne sreće i protest vota, i realnog nezadovljstva rust belta, ali po meni ovdje ide poruka bijele Amerike da želi svoju zemlju da zadrži za sebe i vrati se nekim core values. Iako ima sličnosti sa Brexitom, zbog rasnog i antiglobalizacijskog sentimenta, ovdje je Trump dobio podršku srži američkog društva - bijela obrazovana srednja klasa - koja želi "take our country back".
-
daddy-kool
#3450 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Od ostalih non-wasp.
I tu onda sve one priče o zidu, ksenofobiji, islamofobiji, izolacionizmu, imigrantima i izbjeglicama počinje da ima smisla. Ne sviđa im se u kojem smjeru ide USA sa demografskim kretanjima i žele da to zaustave i preokrenu.
I tu onda sve one priče o zidu, ksenofobiji, islamofobiji, izolacionizmu, imigrantima i izbjeglicama počinje da ima smisla. Ne sviđa im se u kojem smjeru ide USA sa demografskim kretanjima i žele da to zaustave i preokrenu.
Last edited by daddy-kool on 11/11/2016 11:39, edited 1 time in total.