Naravno da postoji odgovornost, ali to ne znaci da zbog toga sto su Arapi razjedinjeni Ameri mogu dolaziti u svaciju avliju kako im se cefne.stakasa wrote:Postoji i vlastita odgovornost, ne mozes tako razmisljat. Arapi su tu gdje jesu prije svega jer su ovce. Amerikanci ih uzimaju jer mogu, da su ovi cvrsci manje bi ih uzimali.Styling wrote:
Pa naravno. Onda su ameri odlucili po sistemu "Imate naftu ali sigurno nemate demokratiju. Eto nas!"
Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- Styling
#3426 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- stakasa
#3427 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Fokus bi trebao biti na Arapima. Saudija je pozvala Amerikance da ih cuvaju od iranske revolucije. I svih drugih revolucija koje prijete familiji na vlasti. Oni brane svoje privilegije i nista vise. Amerikanci u tome nasli interes, Izrael nasao interes, omaste se i Rusi...Styling wrote:Naravno da postoji odgovornost, ali to ne znaci da zbog toga sto su Arapi razjedinjeni Ameri mogu dolaziti u svaciju avliju kako im se cefne.stakasa wrote:Postoji i vlastita odgovornost, ne mozes tako razmisljat. Arapi su tu gdje jesu prije svega jer su ovce. Amerikanci ih uzimaju jer mogu, da su ovi cvrsci manje bi ih uzimali.Styling wrote:
Pa naravno. Onda su ameri odlucili po sistemu "Imate naftu ali sigurno nemate demokratiju. Eto nas!"
- ultima_palabra
#3428 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa da države raspoređuju glasove procentualno, to bi bilo skoro isto kao popular vote... bolje onda da popular vote uvedu.Styling wrote:
Pa ko je to demokratski sistem, zasto i mi ne primjenimo isti princip.
BTW, originalno nije bilo zamisljeno niti ustanovljeno da svi elektorski glasovi idu kandidatu koji ma vecinu nego da se ravnomjerno rasporede zavisno od procenta glasova koje osvoje kandidati. Poslije je doslo do promjene pa su neke drzave demokratski odlucilw da idu "all in" zavisno od toga ko osvoji vecinu. Ako to nije "rigged system" onda ja ne znam sta jeste. Democracy at its best!
- Styling
#3429 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Naravno. Narod je jasno rekao koga hoce ali njihov sistem glasanja kaze drugacije. Ako cemo pricati o demokratiji onda se mora uvesti popular vote.ultima_palabra wrote:Pa da države raspoređuju glasove procentualno, to bi bilo skoro isto kao popular vote... bolje onda da popular vote uvedu.Styling wrote:
BTW, originalno nije bilo zamisljeno niti ustanovljeno da svi elektorski glasovi idu kandidatu koji ma vecinu nego da se ravnomjerno rasporede zavisno od procenta glasova koje osvoje kandidati. Poslije je doslo do promjene pa su neke drzave demokratski odlucilw da idu "all in" zavisno od toga ko osvoji vecinu. Ako to nije "rigged system" onda ja ne znam sta jeste. Democracy at its best!
- Toffee karamela
#3430 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pliz ne tušite više s Palestinom, Izraelom, Libijom i analizama njihovih pred-invazijskih i post-invazijskih društava, imaju teme za svaku ponaosob.
Nastavimo o našem Donaldinju, Melaniji, Barronu i elektorima koji će kako čuh 12. 12. da verifikuju rezultate u prijestolnici...Kakvi se tektonski poremećaji dešavaju tamo ne bih se iznenadila da dođe i do predomišljanja u posljednji čas ili pokušaja subverzivne revizije od strane dotične gospode.
Na Wikiju članak o "nevjernim elektorima" koji su govorili jedno a glasali za drugo
https://en.wikipedia.org/wiki/Faithless_elector
Nastavimo o našem Donaldinju, Melaniji, Barronu i elektorima koji će kako čuh 12. 12. da verifikuju rezultate u prijestolnici...Kakvi se tektonski poremećaji dešavaju tamo ne bih se iznenadila da dođe i do predomišljanja u posljednji čas ili pokušaja subverzivne revizije od strane dotične gospode.
Na Wikiju članak o "nevjernim elektorima" koji su govorili jedno a glasali za drugo
- Pandakonda
#3431 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ovi gori od Ćamila Durakovića

- Styling
#3432 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Sega je ovo meni. Lik se sastaje sa premijerima drzava, sa drugima prica na telefon, brifuju ga svaki dan sa top secret informacijama, sastavlja kabinet, vec ga prate horde secret service agenata..... a jos nije 100% ni sigurno da ce uci u Bijelu kucu.Pandakonda wrote:Ovi gori od Ćamila Durakovića![]()
- burgundy
#3433 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ovo su libertardi.Nikako da priznaju poraz.Sta je sljedecePandakonda wrote:Ovi gori od Ćamila Durakovića![]()
-
ST11
#3434 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Sega je ovo meni. Lik se sastaje sa premijerima drzava, sa drugima prica na telefon, brifuju ga svaki dan sa top secret informacijama, sastavlja kabinet, vec ga prate horde secret service agenata..... a neki se jos uvijek nadaju, da ce Clinton uci u Bijelu kucu.
- Pandakonda
#3435 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Evo dvije mape kako su glasovi "raspoređeni"

- Styling
#3436 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ja se iskreno nicemu ne nadam, meni ni iz dzepa ni u dzep. Niti glasam niti se sta pitam, tako da mi je svejedno.ST11 wrote:Sega je ovo meni. Lik se sastaje sa premijerima drzava, sa drugima prica na telefon, brifuju ga svaki dan sa top secret informacijama, sastavlja kabinet, vec ga prate horde secret service agenata..... a neki se jos uvijek nadaju, da ce Clinton uci u Bijelu kucu.
Ali kako kazu "It ain't over till its over", tako da bih ja sa svim tim ukljucivanjem bilo kojeg president-elect u sve drzavne tajne sacekala dok se ne ozvanici potvrdom elektorskih glasova u decembru.
-
ST11
#3437 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ma sigurno, isto je meni svejedno da li se u Bijeloj kuci sepuri jedan ili drugi, onako, kao sto sam vec rekao, USA president je tek figura, odlucuju ljudi iz pozadine, za koje plebs kao sto smo mi, nikada nece ni cuti. Ali mi je smijesno, kako se neki (tu ne mislim bas na tebe) ljute zbog birackog sistema (koji je bio odredjen dugo prije ovih izbora i svi kandidati valjda su se slozili s njime) i sada traze neke varijante, kako ga zaobici i konacno docekati luzera na prestolju.
- raoul duke
#3438 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ma nek se nadaju, liberali nasi slatkiST11 wrote:Sega je ovo meni. Lik se sastaje sa premijerima drzava, sa drugima prica na telefon, brifuju ga svaki dan sa top secret informacijama, sastavlja kabinet, vec ga prate horde secret service agenata..... a neki se jos uvijek nadaju, da ce Clinton uci u Bijelu kucu.
-
omar little
#3439 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
to su gluposti za tupe i ocajne ljude. nema nikakve price ni sanse o promjeni rezultata, donald je predsjednik i uvodi neonacije u bijelu kucu i u kabinet da odlucuju i odredjuju zakone. prvi ce obama izaci da trazi da se donaldu preda vlast. sto se prije svi osvijeste, uvide stvarnost oko sebe i izvade glave iz guzica politicke korektnosti za svaki nerelevantan kurac (jutros citam kritikuju djecu na fakultetu za rasizam sto su na nekakvom partiju nosali kostime arapskih seika, rastafarija i ne znam ti ja cega vec
) to bolje. republikanci su najgore zlo sto je moglo planetu snaci, pretvorice se u otvorene fasiste svi redom samo kad zatreba. samo pogledati kako mu se svi dodvoravaju i prihvataju potencijalna mjesta u administraciji. dje su svi bili kad je gorilo, sad se krebece na desetu. ove medijske picketine sto sluze korporacije vec decenijama su mi jos i najgore, ljigavci beskicmeni. kako su lizali guzice konglomeratskim vlasnicima tako ce i fasistima na vlasti. kad mi neko navede nytimes kao svetionik kriticke misli i hrabrosti, dodje mi da se ubijem. da li dzordz bus laze ako misli da govori istinu. to je ny times u vrijeme invazije na irak i propagandnoj masini koja joj je predhodila.
- Pandakonda
#3440 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Po čemu su Republikanci fašisti ?omar little wrote:to su gluposti za tupe i ocajne ljude. nema nikakve price ni sanse o promjeni rezultata, donald je predsjednik i uvodi neonacije u bijelu kucu i u kabinet da odlucuju i odredjuju zakone. prvi ce obama izaci da trazi da se donaldu preda vlast. sto se prije svi osvijeste, uvide stvarnost oko sebe i izvade glave iz guzica politicke korektnosti za svaki nerelevantan kurac (jutros citam kritikuju djecu na fakultetu za rasizam sto su na nekakvom partiju nosali kostime arapskih seika, rastafarija i ne znam ti ja cega vec) to bolje. republikanci su najgore zlo sto je moglo planetu snaci, pretvorice se u otvorene fasiste svi redom samo kad zatreba. samo pogledati kako mu se svi dodvoravaju i prihvataju potencijalna mjesta u administraciji. dje su svi bili kad je gorilo, sad se krebece na desetu. ove medijske picketine sto sluze korporacije vec decenijama su mi jos i najgore, ljigavci beskicmeni. kako su lizali guzice konglomeratskim vlasnicima tako ce i fasistima na vlasti. kad mi neko navede nytimes kao svetionik kriticke misli i hrabrosti, dodje mi da se ubijem. da li dzordz bus laze ako misli da govori istinu. to je ny times u vrijeme invazije na irak i propagandnoj masini koja joj je predhodila.
- jeza u ledja
#3441 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Da, zasto ne bi vjerovao?Point. wrote:@jez
Je li ti bas vjerujes u zvanicnu verziju o tome sta se desavalo 9/11? Nema bas nista sto je tebi sumnjivo?
Nisu Ameri nista odlucili sto narod vec nije sam. A zasto je to tako, zasto se narod "koji zivi u blagostanju" podigao protiv svoje vlasti, to ti daje mnoge odgovore.Styling wrote: Pa naravno. Onda su ameri odlucili po sistemu "Imate naftu ali sigurno nemate demokratiju. Eto nas!"
-
prog321
#3442 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
To hoćeš reći da u Americi ne bi buknuo rat kada bi druga sila naoružala i financirala ljude koji su za promjenu režima ? 
Obecaš sacici ludaka kule i tvrđave. Daš im logistiku i eto rata u bilo kojoj državi na svijetu.
Obecaš sacici ludaka kule i tvrđave. Daš im logistiku i eto rata u bilo kojoj državi na svijetu.
- Tito_i_Partija
#3443 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Haj' nam onda ti objasni zasto se je narod uzdig'o protiv Gadafija, ako su imali takvo blagostanje koje je dolazilo od nafte.jeza u ledja wrote:Styling wrote:
Dragi moj ježu, moj je amidža radio u Libiji za vrijeme SFRJ i uvijek nam je govorio da je Libija zemlja snova, socijalne pravde, da Gadafi voli i cijeni svoj narod i da njegov narod živi u blagostanju.
A, ako ne vjeruješ, ili odbijaš da vjeruješ,evo nešto i za pročitati sto potvrđuje moje navode:
http://www.nezavisne.com/zivot-stil/ziv ... iji/321277
![]()
Je li ti shvatas koliko je ta zemlja imala puno nafte, a koliko malo ljudi?
Usput, bio sam u Libiji.
- jeza u ledja
#3444 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Zato sto je demokratski sistem evolvirao i sadrzi malo vise varijabli nego prosto hajmo svi glasat pa ko dobije najvise pobjednik, ili ti kako djeca u zemljama treceg svijeta zamisljaju da se desava demokratski proces.Styling wrote:
SAD su zemlja od 50 drzava i 325 miliona stanovnika. Bar pola od tih drzava imaju vise stanovnika nego BiH. Jednostavno neusporedivo i neprimjenjivo kod nas.
Tacno je da electoral college nije zamisljen kao winner-takes-all sistem, ali takvo je stanje skoro vec 200 godina (winner-takes-all). Pricati o rigged system koji funkcionise toliko dugo uspjesno je bespredmetno. Uostalom, rigged nije prava rijec za to.
- jeza u ledja
#3445 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ja da objasnim? Zasto bih ja objasnjavao? Pa nisam ja taj koji tvrdi da je u Libiji bilo blagostanje. Ocigledno to sto su imali im nije bilo dovoljno. Vjerovatno im je dosadilo primati government handouts od iste budale na vlasti 40 godina. To je samo dokaz da su diktatorski sistemi osudjeni na propast. Jedan od desetina takvih. Ljudi uvijek misle da mogu bolje, bez obzira kakvo stanje bilo, nakon 40 godina ce misliti da mogu bolje. Moras im dozvoliti tu opciju na jedan normalan i miran nacin, ne ratom, revolucijom, ubijanjem i zatvaranjem protivnika. Vrlo jednostavna formula, ali ne moze iz guzice u glavu nikako.Tito_i_Partija wrote:
Haj' nam onda ti objasni zasto se je narod uzdig'o protiv Gadafija, ako su imali takvo blagostanje koje je dolazilo od nafte.
- jeza u ledja
#3446 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Mislim da je vec 6 elektora koji bi trebali glasati za Trumpa reklo da ce glasati za nekog drugog. (ne za Clinton)Toffee karamela wrote:Pliz ne tušite više s Palestinom, Izraelom, Libijom i analizama njihovih pred-invazijskih i post-invazijskih društava, imaju teme za svaku ponaosob.
![]()
Na Wikiju članak o "nevjernim elektorima" koji su govorili jedno a glasali za drugo![]()
To "skoro" je puno u ovako tijesnim izborima.ultima_palabra wrote: Pa da države raspoređuju glasove procentualno, to bi bilo skoro isto kao popular vote... bolje onda da popular vote uvedu.
Prvo da pojasnim ovo kako je originalno zamisljeno. Zamisljeno je da elektori imaju mogucnost da sami biraju koga hoce (ne da su obavezni glasati za koga narod hoce). U stvari, narod bi birao elektore, ne predsjednika. Ali isto tako je zamisljeno da elektori predstavljaju distrikte, unutar drzava. Znaci ne svi elektori za cijelu drzavu, nego po 1 za svaki distrikt plus jos 2 mozda za cijelu drzavu (zato je broj elektorskih glasova jednak broju kongresmena).
E sad, glasanje po distriktima nije isto sto i glasanje proporcionalno broju glasova po svakoj drzavi. A glasanje proporcionalno po svakoj drzavi nije isto sto i glasanje proporcionalno na nivou cijele zemlje.
Kad bi se elektorski glasovi podijelili proporcionalno po svakoj drzavi, onda bi ja mislim Trump i Clinton imali identican broj elektorskih glasova, ali nijedno ne bi dobilo 270 (tj >50%), zato sto bi onda i Gary Johnson, Gill Stein i Evan McMulling uzeli nekoliko boba.
Kada bi se elektorski glasov podijelili po distriktima, to bi vec bila druga prica, jer su distrikti podijeljeni tako da naginju Republikancima, sto zbog redistriktiranja i petljanja s mapama, sto cisto zbog toga sto su ruralna podrucja veca (iako su distrikti podijeljeni po broju stanovnika). Tako da kako ja to shvatam, kako je originalno zamisljeno, taj sistem bi naginjao Trumpu u ovom slucaju (recimo broj Republikanskih Predstavnika u HoR je veci za jedno 30 od Demokratskih, a oni su izabrani po distriktima).
Najzad, ako bi se glasovi dijelili cisto proporcionalno na nivou zemlje, naravno Clinton bi uzela vise elektora jer je dobila vise glasova, s tim, sto onda elektorski koledz ne bi vise imao smisla, tj. bio potreban. I s tim sto, ni Clinton ni Trump, opet, nisu uzeli 50% boba, tako da niko ne bi pobijedio direktno.
- jeza u ledja
#3447 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ma bezveze. Onda ce se ova prica povlaciti mjesecima, na kraju postati jedan od mitova i legendi, kao sto je prica Gore-Bush.Pandakonda wrote:Ovi gori od Ćamila Durakovića![]()
Mislim, postoji mala mogucnost da je stvarno moguce. Stvarno se nadam da nije tako jer bi to bilo
Sad, ne govore nam da li postoji neka druga korelacija izmedju elektronskih i papirnatih biralista. Moguce da se elektronska vise koriste u ruralnim podrucjima ili tako nesto, pa je zato taj otklon u korist Trumpa.
Vidjecemo kako ce se prica razvijati.
Ali me uopste ne cudi. Samo sam cekao kojekakve litigacije. Nije ovo dobro, kako god okrenes, dovoditi u pitanje ishod izbora. Zato smo srali po Trumpu kad je o tome pricao pred izbore. Povjerenje u istinitost rezultata izbora je jedan od osnovnih stubova demokratskog sistema. Bez toga sistem ne moze raditi.
- Point.
#3448 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
jeza u ledja wrote:Da, zasto ne bi vjerovao?Point. wrote:@jez
Je li ti bas vjerujes u zvanicnu verziju
Zato sto ima par stvari za koje je tesko povjerovati po zvanicnoj verziji. U neke stvari bi i George W. Bush posumnjao.
-
chupacabra
#3449 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Samo što u ovim plavim površinama živi 2 miliona više ljudi nego u crvenim. Tako kažu posljednji rezultati. Ali tako to hoda u elektorskom sistemu. Glas krezavog hilbilija vrijedi 10 puta više nego informisanog civilizovanog glasača. Da nije elektorskog sistema Republikanci bi nestali kao stranka ili bi se morali modifikovati da predstavljaju ideje desnog centra umjesto da podilaze neo-nacistima sa nazadnog juga.Pandakonda wrote:Evo dvije mape kako su glasovi "raspoređeni"
-
Saul Alvarez
#3450 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ta propaganda uoci irackog rata je nesto najljigavije sto sam ja ikad vidio kad su mediji pitanju.omar little wrote: ove medijske picketine sto sluze korporacije vec decenijama su mi jos i najgore, ljigavci beskicmeni. kako su lizali guzice konglomeratskim vlasnicima tako ce i fasistima na vlasti. kad mi neko navede nytimes kao svetionik kriticke misli i hrabrosti, dodje mi da se ubijem. da li dzordz bus laze ako misli da govori istinu. to je ny times u vrijeme invazije na irak i propagandnoj masini koja joj je predhodila.
Kakvo je ono bilo ludilo. Bez imalo kritickog razmisljanja.
Ona Bush administracija je bila najgora u historiji Amerike. Kakve psihopate su se tu nasle pogotovo Rumsfeld i Cheney.
Rumsfeld mrtav ladan rece, odmah poslije napada na New York i Pentagon, kako nema dobrih meta u Avganistanu i zato ajmo bombardovati Irak