Sirija vol. 2
-
handžar88
#3426 Re: Sirija vol. 2
Ma Cheli svaka tebi cast na optimizmu.. imao bi jos sta napisat al necu i onak smo previse u offu, izvinjavam se jos jednom.
- Co0l
- Challenger__
#3428 Re: Sirija vol. 2
Nisam optimista, samo sam anti-defetista. U pravu si, dosta je prostora za zabrinutost, ali nešto je i do nas. Iz tvoje i moje kuće belaj neće izaći (a takvih je ogromna većina u BiH) i to je neka realna osnova a ne samo ona druga, tamna strana medalje. O tome pričam.handžar88 wrote:Ma Cheli svaka tebi cast na optimizmu.. imao bi jos sta napisat al necu i onak smo previse u offu, izvinjavam se jos jednom.
I od mene još jednom izvinjenje za off.
_____
-
zrakomlat
#3429 Re: Sirija vol. 2
Svaki bi ih narod poželio ko oslobodioceMlohavi wrote:
Svaka bi ga majka za zeta pozeljela.
-
sarajevoxxxx
#3430 Re: Sirija vol. 2
Politički analitičar sve objasnio i o međunarodnoj zajednici i o Isilu 
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 5171166458
- Mlohavi
#3431 Re: Sirija vol. 2
Vrijednije je to sto ona kaze sigurno od ovih hiljada stranica na temu Sirije, de ziv bio u par rijeci sta kaze za jedne sta za drugesarajevoxxxx wrote:Politički analitičar sve objasnio i o međunarodnoj zajednici i o Isilu
-
sarajevoxxxx
#3432 Re: Sirija vol. 2
MahMlohavi wrote:Vrijednije je to sto ona kaze sigurno od ovih hiljada stranica na temu Sirije, de ziv bio u par rijeci sta kaze za jedne sta za drugesarajevoxxxx wrote:Politički analitičar sve objasnio i o međunarodnoj zajednici i o Isilu
Trenutak kada aktivista opozicije iz organizacije "Raqqa se ubija tišinom ili u tišini", prima nagradu CPJ-a (slobodno svjetsko novinarstvo)
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0825333504
- Challenger__
#3433 Re: Sirija vol. 2
- Turska transportuje tenkove prema granici sa Sirijom:

More than 100 new #Turkish tanks were transported from north-west city of #Tekirdag to #Syria-n border via trains.
- salik79
#3434 Re: Sirija vol. 2
Škobo Habu wrote:Ameri su dali ultimatum nakon akcije "Pogorelica", kada su razbili kamp za obuku AID-ovaca koje su obučavali iranski vojni instruktori.salik79 wrote:
Ameri su Aliji, nakon rata, doslovno postavili ultimatum - ili mi, ili Iranci! Nema tu nikakve mudrologije. Iranci su bili svjesni naseg polozaja i nisu postavljali nikakva daljnja pitanja, tj nisu nam htjeli stvarati probleme, te se povukli (uostalom, vec su bili izvrsili svoju duznost po pitanju odbrane BiH).
I da jos jednom ponovim pitanje (citiram samoga sebe) sada kada sam te uputio da su ti instruktori i borci u u ratu djelovali u BiH, u nasim jedinicama:
Uostalom, navedi mi jedan jedini zlocin koji je u ratu neki Iranac, ili Hizbullahovac, pocinio?!! Samo jedan!? Ako ne znas, navedi mi barem jednu vojnu formaciju, u kojoj su bili, a da je neki ratni zlocin pocinila?! Neces, jer ga nije ni bilo. Obucavali su nas za casnu borbu i tako se i borili, dok su upravo ovi - koji kasnije proganjase Irance - dovukarili bjelosvjetski olos koji je, uglavnom, bio tu da spijunira i cini zlocine. Cast izuzecima...
No, moraš znati još jednu stvar, uticaj Iranaca je zaustavljen još u jesen '92. godine, kada je Tuđman, na zahtjev Amerikanaca, vratio sa zagrebačkog aerodroma Pleso iranski avion sa oružjem nazad u tu zemlju. Sve poslije toga je "undercover" angažman Iranaca u BiH, jer su bili pod lupom raznih bijelosvijetskih obavještajnih službi. Druga bitna stvar, Arapima u BiH se uopšte nije svidjelo vojno prisustvo Iranaca, odnosno IRG-a u Bosni, pa je tako u Zenici, ne sjećam se tačno koje godine- ili '93. ili '94. došlo do ubistva jednog Iranca, navodno humantarnog radnika, u Zenici od strane pripadnika "El Mudžahida".
Treća bitna stvar jeste ubistvo iranskog vojnog instruktora od strane HVO na barikadi u Čatićima kod Kaknja, kada je zajedno sa njim poginuo i jedan od pripadnika ABiH, koji je inače bio smješten sa svojom bazom u Zenici. O tome postoji i dokumentarac koji se može naći na yt-u. Čisto sumnjam da u to ubistvo nisu bile umješane zapadna obavještajne službe tipa Mossada i Cia. No, to su samo moje pretpostavke.
Što se tiče boldanog, meni nije poznata niti jedna jedinica sastavljena od pripadnika Hezbollaha i IRG koja se borila na strani A BiH u ratu? Poznato mi je da su njihovi pripadnici djelovali kao vojni instruktori i ljudi zaduženi za logističku podršku u distribucije iranskog noružanja, a da znam da su učestovali u nekim operacijama tipa "Farz 95", kao što je to "El Mudžahid", moram priznati da mi je to nepoznato.
Zaparavo, mislim da je jedna jedinica učestovala u prvom pokušaju deblokade Sarajeva, ali ni tu nisam siguran, pošto je iransko djelovanje u BiH, u mnogoo čemu, prekriveno velom tajne. No, ne može se nepriznati da su odigrali dosta konkretnu i korektnu logističku podršku A BiH, i to treba cjeniti.
Nigdje nisam ni spomenuo da su imali svoje zasebne jedinice, nego da su djelovali unutar postojecih/nasih jedinica, poput El-Fatih. Zato sam i rekao da navede jedan jedini zlocin koji su oni pocinili, ili barem jedan zlocin jedinica unutar kojih su djelovali...Za ostalo se slazem, samo cu dopuniti ovo za Zagreb - nakon sto je dogovoren omjer oruzja koji dobiva HV i ARBiH, oruzje je - uprkos svemu - nesmetano dolazilo. To su u razlicitim TV emisijama potvrdili najveci tadasnji duznosci RHR. Takodjer, jedna insajderska - kada je prvi puta svoj dio uzela HV, doslo je do zadrzavanja ostatka koji je bio namijenjen za ARBiH od strane HVO-a. Iranska delegacija, pod vodstvom Ali Akbar Velajatija, je pod hitno sazvala sastanak sa hrvatskim vojno-politickim vrhom, uz prisustvo nasih predstavnika. Trazili su objasnjenje sta se desava, na sta su ovi poceli s kojekakvim nebuloznim izvlakusama. Na to je uslijedio izuzetno ostar odgovor Iranaca da ce ovu misiju koja je zapoceta oni dovrsiti sa, ili bez hrvatske pomoci, pa i po cijenu svjetskog rata. Hrvatima su ostavili mogucnost da se sve nastavi po dogovoru, kao najpovoljnije rjesenje, ili da sve otkazu...Naravno, poznato je sta su odlucili i nakon toga je uvijek sve teklo po dogovoru.
- Challenger__
#3435 Re: Sirija vol. 2
- navodno, raspredila je dodatnih 55.000 vojnika uz tursko-sirijsku granicu, Kilis i Gaziantep; isti izvor:

LINK
Report: Turkish military deployed 55.000 soldiers on #Syria border, #Kilis and #Gaziantep.
- Challenger__
#3436 Re: Sirija vol. 2
Znači, ako je ova vijest tačna, imamo sasvim novi momenat: vrlo veliki broj turskih vojnika i tehnike na sirijsko-turskoj granici u zaleđu Afrina pa do sve do Jarablusa.

Odnosno, u zaleđu zamišljene "safe zone", plus kanton Afrin.

- sunceKOtepsija
#3437 Re: Sirija vol. 2
turski mediji navode da je maltene istog trena nakon rusenja aviona doslo do rasporedivanja novih snaga na granicu, osim Gaziantepa (gdje su tenkovi dopremljeni zeljeznicom) i Kilisa tehnika i vojska rasporedena i u provinciji Hatay, tacnije opstina Yayladağı-sama granica.Challenger__ wrote:Znači, ako je ova vijest tačna, imamo sasvim novi momenat: vrlo veliki broj turskih vojnika i tehnike na sirijsko-turskoj granici u zaleđu Afrina pa do sve do Jarablusa.
-edit, izbirsao sam link, vidim postavio si slike sa stanice u Antepu
- Challenger__
#3438 Re: Sirija vol. 2
Zapazio sam, ali tek sada vidim (iz neturskih izvora) da se operiše sa tako velikim ciframa, kako vojske, tako i tehnike.
-
Howitzer
#3439 Re: Sirija vol. 2
Kako god bilo, Turska će zasigurno ući u Siriju a posebno nakon Ruskog vojnog angažmana i rušenja aviona i Turska će morat pokazati zube i to na Sirijskom tlu, morat će.Challenger__ wrote:Znači, ako je ova vijest tačna, imamo sasvim novi momenat: vrlo veliki broj turskih vojnika i tehnike na sirijsko-turskoj granici u zaleđu Afrina pa do sve do Jarablusa.
Polako ali sigurno svjetske sile ulaze mašinerijom u Siriju, Iran, evo Rusija, pa će i Turska i ubjeđenja sam da će nakon ovog rata i doći do konačnog sudara titana, i tek će postat veselo...ali do tad još malo vode treba proći ne bas puno...
- jao_situacije
#3440 Re: Sirija vol. 2
biće u siriji svega i to opet preko leđa naroda
- Challenger__
#3441 Re: Sirija vol. 2
Taj scenario je ispisan prije njihovog dolaska. Oni su tu upravo radi pokušaja prevencije tog scenarija, odnosno ojačavanja Osovine (Iran, Bagdad, Damask, Hezbollah a po svemu sudeći i Liban kao država).Turska će zasigurno ući u Siriju a posebno nakon Ruskog vojnog angažmana...
- Kikibombona
#3442 Re: Sirija vol. 2
Ih Cheli, kada sam ja tebi govorio da bi za Kurde u Iraku i posebno Siriji bilo pogubno izabrati Ruse kao strateskog saveznika. To se sada jasno vidi.Challenger__ wrote:Taj scenario je ispisan prije njihovog dolaska. Oni su tu upravo radi pokušaja prevencije tog scenarija, odnosno ojačavanja Osovine (Iran, Bagdad, Damask, Hezbollah a po svemu sudeći i Liban kao država).Turska će zasigurno ući u Siriju a posebno nakon Ruskog vojnog angažmana...
Rusi nemaju nikakve poluge moci da zastite narod na granici sa Turskom. Da Turci upadnu u Rojavu, Rusi bi mogli samo mahati usima. Niti imaju adekvatnu vojnu, niti politicku, niti ekonomsku, niti propagandnu moc da naude Turskoj. Obore im avion pa se ne desi nista znacajno. Agoniju Kurda bi mogli samo posmatrati. Nista ne bi mogli uciniti.
Sto se tice gomilanja snaga turske vojske, ovo bi moglo biti zanimljivo. Jos uvijek nisam siguran da ce Turci skupiti muda i uci u Siriju. Blizi sam vjerovati da je ovaj angazman upozorenje Rusiji. Ako planiraju uci u Siriju, ocekuje ih borba sa ISILom i moguca borba sa Kurdima i Asadom. To bi za njih moglo biti gadno. Al hajde da vidimo...
- Mlohavi
#3444 Re: Sirija vol. 2

Sjever Alepa, napredovanje kurdskog Jaish al-Thuwwar na racun Ahrar al Shama i Nusre.
Inace Kurdi su bili i jesu u milosti zapada, koji im ku**c treba ovo koketiranje s Rusijom :/ Ako propuste ovu priliku pa onda vala kO ih jebe nisu sposobni za drzavu, ne treba im je ni dati.
-
RepublikanskaGarda
#3445 Re: Sirija vol. 2
A po cemu si to zakljucio da Kurdi koketiraju sa Rusijom?
-
cbrt
#3446 Re: Sirija vol. 2
Kakvi snimci zauzimanja Tel Bajera od strane Nusre http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.94 ... 4&z=15&m=b
https://www.youtube.com/watch?v=LLdXKEzvEaM
- Ironmen
#3447 Re: Sirija vol. 2
Erdogan je ispao totalni glupan i moze odvesti svijet u treci svjetski rat zato sto je glup...
Kurdi razvalise nusru na sjeveru Allepa ruski avioni vec 4 dan udaraju svom silom po teroristima sinoc jos 10 kamiona koji su iz truske vuklu opremu za teroriste razneseno.
Situacija bi mogla jos vise eskalirati navodno oko 100 turskih tenkova na granici sa Sirijom pristiglo sinoc.
Kurdi razvalise nusru na sjeveru Allepa ruski avioni vec 4 dan udaraju svom silom po teroristima sinoc jos 10 kamiona koji su iz truske vuklu opremu za teroriste razneseno.
Situacija bi mogla jos vise eskalirati navodno oko 100 turskih tenkova na granici sa Sirijom pristiglo sinoc.
-
cbrt
#3448 Re: Sirija vol. 2
Putin pametan, Erdogan glup...nema veze argumenti, činjenice...matrica je jedna te ista...
- sunceKOtepsija
#3449 Re: Sirija vol. 2
cbrt wrote:Kakvi snimci zauzimanja Tel Bajera od strane Nusre http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.94 ... 4&z=15&m=b
- Mlohavi
#3450 Re: Sirija vol. 2
Hajde da ostavimo na stranu to sto su najnovije napredovanje na sjeveru Alepa(slika iznad), ostvarili nakon sto su Rusi izbombardovali nusru i ahrar.RepublikanskaGarda wrote:A po cemu si to zakljucio da Kurdi koketiraju sa Rusijom?
Od mnogih su pomenuti kao glavno rusko oruzje u mogucem tursko-rusko/sirijskom sukobu, a ja eto nisam primjetio da su im se predstavnici nesto mnogo potrudili dati do znanja ciji su igrac ustvari.
Vala dovoljno ti da procitas onanisanje kurdskih twiterasa nakon rusenja SUa da vidis da bi se mnogi medu Kurdima rado naguzili za par sanduka ruskog oruzja.