sinuhe wrote:Gojeni H wrote:
Dobro. Prvo si pogrijesio, pa si onda izignorisao veoma malo povecanje Srba u odnosu na smanjenje Jugoslovena ... Sad smo dosli do Laktasa i Kalesije.
Jest tebi lijepo ...
Hajde da vidimo zasto u Bosanskoj Dubici imamo 13% Jugoslovena a u Srebrenici 1,65% 1981.
Sta ti mislis zasto je to tako?
Zasto u Posavini gdje zive Srbi i Hrvati imamo veci broj Jugoslovena u odnosu na Podrinje gdje zive Srbi i Bosnjaci?
Zasto su onda u opstinama koje si naveo a gdje je bilo najvise onih koji su se izjasnjavali Jugoslovenima 1981 bilo:
- masovnih grobnica
- ratnih zlocina
- koncentracionih logora
- radikalnih promjena demografije?
Zasto je Posavina ostala pusta?
Zasto je Vukovar najrazoreniji grad tokom ovih ratova koji se odvijali?
Zasto su se ignorisale cinjenice za vrijeme SFRJ da je u Podrinju izvrsen pokolj od strane cetnika?
Jeste, ovo je goli kurac u Bosni i Hercegovini koji imamo sada ali to je naslijedje koje je BiH prihvatila iz SFRJ i malo obojila, pocev od pitanja nacionalnosti pa do ekonomije.
I ja se deklarisem kao Bosanac - ne kao Bosnjak i ne kao Musliman. Nisam vjernik i ne zelim da mi iko odredjuje moju nacionalonst na osnovu vjerskog porijekla. Neko to smatra da ce "nas" nestati - nece, nestat ce nas ako se nastavi ovakva politika torova i zanemarivanje ekonomije opsteg dobra za sviju. Moji se prijatelji steriliziraju da ne bi imali vise od jednog djeteta jer ne vide nikakvu perspektivu za normalnu buducnost. Neki nece ni da osnivaju porodicu jer nemaju uslove. Sta je to, ako nije nestanak?
A vama sto se bunite sto se mi iz dijaspore javljamo - jeste tice nas se jer smo potekli iz te drzave, jer zelimo toj drzavi i tom narodu dobro. Zelimo da pokazemo svijetu da Bosna nije samo ubijeni Franz Ferdinand, Olimpijada 1984, rat 1992-1995, da se u TAS-u "pravili ali vise ne prave" automobili i motocikli - vec mnogo vise od toga. Ako mozemo u svijetu da se pokazemo kao napredni, kao vrijedni, kao civilizovani, kao lako integrisani u civilizovan svijet zasto to ne mozemo u sopstvenoj drzavi. Eto zato me se tice! I vjerujem, ne samo mene!
Over and out!