TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
-
sumirprimus
#3426 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
sad dijaspora kriva za sve 
- Mister Yes
#3427 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Ako je ovo istina...žao mi čovjeka......strašnoSaraFina wrote: Hoću i ja da opišem vojna iskustva svog tate.
Inače dao je doprinos i kao doktor i kao borac ABiH
U opkoljenom Sarajevu.
I ja imam kćerku i sama pomisao......brrrrr
Nedo mi Bog da doživim sudbinu tog čovjeka
- SaraFina
#3428 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Poselamila sam ti društvoMister Yes wrote:Ako je ovo istina...žao mi čovjeka......strašnoSaraFina wrote: Hoću i ja da opišem vojna iskustva svog tate.
Inače dao je doprinos i kao doktor i kao borac ABiH
U opkoljenom Sarajevu.![]()
I ja imam kćerku i sama pomisao......brrrrr![]()
Nedo mi Bog da doživim sudbinu tog čovjeka
Ne brini!
- Mister Yes
#3429 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Nije kriva za sve i nije sva dijaspora. Jedan manji dio dijaspore je na ovoj temi ljudima koji je čitaju napravio dojam da Bošnjaci podržavaju terorizam i traže opravdanja za teroristička djela. Srećom to nije istina i velika većina Bošnjaka ne opravdava terorizam. Ali zbog jednom manjeg dijela dijaspore+čitaoca SAFF-a ova tema ostavlja takav strašan dojam.sumirprimus wrote:sad dijaspora kriva za sve
-
Fudo387
#3430 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Za ove sto na sva usta pricaju o terorizmu...moze li iskren stav sta bi oni uradili?
Kao beba si otet iz majcinog narucja i odveden, otac ti je ubijen, spletom okolnosti tvoji otmicari i ubice tvog oca vracaju te nakon
nekoliko godina majci. Odrastas u okruzenju gdje te svaki dan podsjecaju na zlo koje su ti uradili, otvoreno likuju zbog toga, sreces
ljude za koje si saznao da su ucestvovali u svemu, cak sta vise dio su sistema za koji izdvajas novcana sredstva...itd, itd.
Ovo pod uslovom da su sve ove price tacne.
Dakle, postoji li i mala sansa da ti jednog dana padne mrak na oci i uradis isto sto je ovaj nesretnik uradio?
Kao beba si otet iz majcinog narucja i odveden, otac ti je ubijen, spletom okolnosti tvoji otmicari i ubice tvog oca vracaju te nakon
nekoliko godina majci. Odrastas u okruzenju gdje te svaki dan podsjecaju na zlo koje su ti uradili, otvoreno likuju zbog toga, sreces
ljude za koje si saznao da su ucestvovali u svemu, cak sta vise dio su sistema za koji izdvajas novcana sredstva...itd, itd.
Dakle, postoji li i mala sansa da ti jednog dana padne mrak na oci i uradis isto sto je ovaj nesretnik uradio?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#3431 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Upravo_BataZiv_0809 wrote:Divljaspora at it's best
Puna usta Bosne... a porezi negdje drugdje...
- Kroksica
#3432 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Kontam da postoje samo dvije opcije - terorizam i osveta, kontam da ovo može biti i jedno i drugo ali ne kontam kako je terorizam smisleniji samo kad je u pitanju neko ko ima bošnjački bekgraund. Kad Bošnjo popizdi i skrene s uma, nema psihologa i psihijatara da vode istragu, da vide sta je nesretnika ponukalo da uradi šta je već uradio. Istragu vode mediji, samo što nisu. Jednostavno izmanipulišu informacije i zaključe da je jada, jada, terorizam u pitanju i da su za sve krive vehabije, jerbo vehabije su Bošnjaci tj. ekstremisti, tj. teroristi a svi ostali nebošnjački kriminalci su samo duševni bolesnici. Žalos'.Mister Yes wrote:Mi se nećemo voliti i živjeti u zajedništvu bez obzira kako se ovaj čin okarakterisao. BiH je duboko podjeljena država i tu pomoći nema. Ali ja govorim o tome šta je za Bošnjake bolje u smislu kako će to izgledati ovima iz vana koji realno kroje sudbinu svima nama svo ovo vrijeme. Ako je teroristički akt onda je to manje zlo za Bošnjake jer teroristički napadi te vrste se dešavaju i u USA i Francuskoj itd dakle i u njihovim zemljama. Dakle ako je teroristički akt onda čak postajemo "raja" sa njima jer trpimo isto što i oni trpe. Dakle postajemo saveznici u borbi protiv terorizma koji nas sve ugrožava. To je priča na kojoj Bakir i društvo treba da istraju.Kroksica wrote:Zašto? Kao, ako je u pitanju teroristički napad, možemo nastaviti da se volimo, poštujemo, živimo u zajedništvu i ostali jednorozi? Izgleda da sam ja u toj kategoriji glupljih Bošnja jer mislim i želim da istraga pokaže kako je ovo (ne)djelo psihički nestabilne osobe, koja je na svojoj koži iskusila teror o kojem niko ne želi da priča, jer će se eto, narušiti među-etnički odnosi.
A ako je osveta ili mržnja na etničkoj osnovi e za to će malo ko naći razumjevanja vani. To nas onda stavlja u diskurs "Bošnjaci vs Srbi" pri čemu su Srbi u toj priči ovaj put žrtve a to nam nikako ne odgovora. Ali ako je terorizam onda je priča "teroristi vs antiteroristi" i ako Federacija također proglašava dan žalosti i ima ovako jake reakcije svojih političara onda smo mi Bošnjaci na strani antiterorista i možemo očekivati da nas "zagrli i tješi" čika Obama kao što tješi sve svoje saveznike u borbi protiv terorizma. Kontaš?
Zašto ne bismo postupili evropski, istražili slucaj do sitnih detalja i ustanovili da je psihički oboljela i netsbilna osoba počinila krivično djelo te nastradala u izvođenju istog i bila stvar? To je ono što svijet radi kad se nadje neko tako mahnit, tipa: srusio avion jer je patio od slomljenog srca i pobio xx ljudi ili up'o u školu s kalašom, pobio xx učenika jer ga okolina nije shvatala i tako mali milion slučajeva kad nije u pitanju terorizam nego boles'.
- Dozer
#3433 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Bog te maz'o... 137 stranica za 2 dana...
Ali, nisam iznenadjen jer ovo, zaista, samo pokazuje i dokazuje sta ljude u ovoj zemlji najvise tangira i na sta se najvise i najbrze zakace... Katastrofa...
I onda ide standardno natezanje jel' radi ovoga ili onoga, ko je kriv, zasto je kriv, a mozda i nije kriv, a sta je uzrok, a da li postoji uzrok, a da li je taj uzrok isti kao neki drugi uzrok... itd...
A realnost je prilicno jednostavna - bio rat, ginulo se na sve strane, pri cemu su Srbi napravili i "poneki" genocid, pucali smo jedni na druge...
Rat je prestao prije 20 godina, ali u glavama ljudi, pogotovo mladih, ostale su velike rupe, rane i oziljci. Kao i svugdje, poslijeratni period je uvijek podlozan svemu i svacemu, a ponajprije kreiranju i nametanju nekih novih ideologija i svijesti. Ili, revitalizaciji nekih starih ideja i ideologija.
Kod nas su se kroz rat i poslije njega, a sta se desava jos uvijek, revitalizirale 3 stare i dobro poznate nebuloze - cetnistvo, ustasstvo i mladomuslimanstvo. Mnogi ce reci - sve razlicito. Ali, u osnovi sve je to isto - radikalno i nazadno.
I onda, kroz raznorazne "institucije", ponajvise vjerske, upravo se mladi pumpaju i indoktriniraju da sluze tim nekakvim radikalnim ideologijama.
Nemojte da se zavaravate da su fanatizam i radikalizam zvani cetnistvo (Srpska/pravoslavna varijanta), ili ustasstvo (Hrvatska/katolicka varijanta) na bilo koji nacin manje ili vise radikalni od treceg pandana/verzije (Bosnjacko/Islamizam). Sve je to ista nebuloza, samo nosi drugo ime i "zaklinje" se u nesto svoje, a na kraju se svodi na jedno te isto - mi smo naj (pametniji, jaci, cisci, ispravniji, bla-bla, itd, itb.).
Nazalost, iz ovog zadnjeg, zvornickog primjera, ali i iz nekih prethodnih (Mevlid, Bugojno, Maoca, Romanija, Mostar i sl.), vidimo da danas uopste nije problem pronaci i "modifikovati" ljudsku bombu spremnu da se na neki nacin "detonira" bilo kad i bilo gdje. Ovo sad su primjeri iz Bosnjacke/islamske "kuhinje", a koji su uvezeni od nekih jos radikalnijih struktura s Bliskog istoka.
Pandan ovome, doduse jos uvijek u blazoj varijanti (sto ne znaci da i to ne moze sutra eskalirati), jesu mladi cetnici i ustase koje cesto vidjamo po kojekakvim skupovima krcatim radikalnom i nimalo miroljubivom ikonografijom i retorikom. Ko garantuje da sutra neki mladjahni radikal iz ovih redova nece uzeti "sijac" i sprasiti redenik od 200-300 metaka u neku dzamiju ili skolu s bosnjackom djecom ili policijsku stanicu s bosnjackom vecinom policajaca?
Niko. Niti to iko moze garantovati.
I gdje smo onda...? Nigdje, naravno. Majke ce opet plakati, porodice biti unesrecene, a djeca ubijenih ce dobiti svoju "rupu" u glavi, svoje licne oziljke u dusi, i automatski ce postati podlozni nekim svojim radikalima koji ce ih momentalno "nanisaniti" i cekati momenat da im "postave upaljac" i detoniraju.
Pravo pitanje ovdje i u ovoj situaciji je sljedece:
Na koji nacin u potpunosti obuzdati i blokirati bilo koji naredni ovakav dogadjaj?
Moj odgovor:
1. Rigoroznim zakonskim metodama, odnosno ekpresnom zabranom postojanja bilo kojeg radikalnog pokreta (i cetnike, i ustase, i vehabije), a zatim automatskim hapsenjem svih koji se bilo gdje na teritoriji pojave s bilo kakvim obiljezjem spomenutih pokreta/organizacija/sekti, a zatim i automatskom zatvroskom kaznom od minimalno jedne godine. Ukoliko nakon toga doticni opet bude uhapsen radi iste stvari, tada ide u zatvor na minimalno 5 godina. Trece hapsenje - dozivotni zatvor (i mrs u 3 pm).
2. Ubacivanjem (undercover) policajaca u redove tih struktura (ukljucujuci i vjerske objekte), a zatim hapsenje svih onih koji na bilo koji nacin huskaju bilo koga na bilo sta radikalno, odnosno koji na takvim mjestima propagiraju nekakvu "izdignutost" svojih ideja i shvatanja iznad onih koji ne pripadaju toj grupi (samo nemojte poceti kenjati o komunizmu, represiji i sl., jer ovo nema nikakve veze s tim). Kazne iste kao i u prethodnom slucaju.
Naravno, u bilo kojem slucaju, ukoliko se radi o nekome ko je strani drzavljanin, ili ima dvojno drzavljanstvo, automatski mu se oduzima BH drzavljanstvo, i nakon prve odsluzene kazen (1 god.) slijedi ekspresna deportacija iz BiH.
Ovo bi bilo da se ja pitam. Ali, eto...nazalost...ne pitam se...
Ali, posto mi imamo drzavu kakvu imamo, kao i politicare kakve imamo, od svega ovoga nece biti nikada nista jer nasim politickim strukturama ovakvi (zvornicki) dogadjaji odgovaraju. I to svima njima, na sve 3 "zaracene" strane.
Ali, nisam iznenadjen jer ovo, zaista, samo pokazuje i dokazuje sta ljude u ovoj zemlji najvise tangira i na sta se najvise i najbrze zakace... Katastrofa...
I onda ide standardno natezanje jel' radi ovoga ili onoga, ko je kriv, zasto je kriv, a mozda i nije kriv, a sta je uzrok, a da li postoji uzrok, a da li je taj uzrok isti kao neki drugi uzrok... itd...
A realnost je prilicno jednostavna - bio rat, ginulo se na sve strane, pri cemu su Srbi napravili i "poneki" genocid, pucali smo jedni na druge...
Rat je prestao prije 20 godina, ali u glavama ljudi, pogotovo mladih, ostale su velike rupe, rane i oziljci. Kao i svugdje, poslijeratni period je uvijek podlozan svemu i svacemu, a ponajprije kreiranju i nametanju nekih novih ideologija i svijesti. Ili, revitalizaciji nekih starih ideja i ideologija.
Kod nas su se kroz rat i poslije njega, a sta se desava jos uvijek, revitalizirale 3 stare i dobro poznate nebuloze - cetnistvo, ustasstvo i mladomuslimanstvo. Mnogi ce reci - sve razlicito. Ali, u osnovi sve je to isto - radikalno i nazadno.
I onda, kroz raznorazne "institucije", ponajvise vjerske, upravo se mladi pumpaju i indoktriniraju da sluze tim nekakvim radikalnim ideologijama.
Nemojte da se zavaravate da su fanatizam i radikalizam zvani cetnistvo (Srpska/pravoslavna varijanta), ili ustasstvo (Hrvatska/katolicka varijanta) na bilo koji nacin manje ili vise radikalni od treceg pandana/verzije (Bosnjacko/Islamizam). Sve je to ista nebuloza, samo nosi drugo ime i "zaklinje" se u nesto svoje, a na kraju se svodi na jedno te isto - mi smo naj (pametniji, jaci, cisci, ispravniji, bla-bla, itd, itb.).
Nazalost, iz ovog zadnjeg, zvornickog primjera, ali i iz nekih prethodnih (Mevlid, Bugojno, Maoca, Romanija, Mostar i sl.), vidimo da danas uopste nije problem pronaci i "modifikovati" ljudsku bombu spremnu da se na neki nacin "detonira" bilo kad i bilo gdje. Ovo sad su primjeri iz Bosnjacke/islamske "kuhinje", a koji su uvezeni od nekih jos radikalnijih struktura s Bliskog istoka.
Pandan ovome, doduse jos uvijek u blazoj varijanti (sto ne znaci da i to ne moze sutra eskalirati), jesu mladi cetnici i ustase koje cesto vidjamo po kojekakvim skupovima krcatim radikalnom i nimalo miroljubivom ikonografijom i retorikom. Ko garantuje da sutra neki mladjahni radikal iz ovih redova nece uzeti "sijac" i sprasiti redenik od 200-300 metaka u neku dzamiju ili skolu s bosnjackom djecom ili policijsku stanicu s bosnjackom vecinom policajaca?
Niko. Niti to iko moze garantovati.
I gdje smo onda...? Nigdje, naravno. Majke ce opet plakati, porodice biti unesrecene, a djeca ubijenih ce dobiti svoju "rupu" u glavi, svoje licne oziljke u dusi, i automatski ce postati podlozni nekim svojim radikalima koji ce ih momentalno "nanisaniti" i cekati momenat da im "postave upaljac" i detoniraju.
Pravo pitanje ovdje i u ovoj situaciji je sljedece:
Na koji nacin u potpunosti obuzdati i blokirati bilo koji naredni ovakav dogadjaj?
Moj odgovor:
1. Rigoroznim zakonskim metodama, odnosno ekpresnom zabranom postojanja bilo kojeg radikalnog pokreta (i cetnike, i ustase, i vehabije), a zatim automatskim hapsenjem svih koji se bilo gdje na teritoriji pojave s bilo kakvim obiljezjem spomenutih pokreta/organizacija/sekti, a zatim i automatskom zatvroskom kaznom od minimalno jedne godine. Ukoliko nakon toga doticni opet bude uhapsen radi iste stvari, tada ide u zatvor na minimalno 5 godina. Trece hapsenje - dozivotni zatvor (i mrs u 3 pm).
2. Ubacivanjem (undercover) policajaca u redove tih struktura (ukljucujuci i vjerske objekte), a zatim hapsenje svih onih koji na bilo koji nacin huskaju bilo koga na bilo sta radikalno, odnosno koji na takvim mjestima propagiraju nekakvu "izdignutost" svojih ideja i shvatanja iznad onih koji ne pripadaju toj grupi (samo nemojte poceti kenjati o komunizmu, represiji i sl., jer ovo nema nikakve veze s tim). Kazne iste kao i u prethodnom slucaju.
Naravno, u bilo kojem slucaju, ukoliko se radi o nekome ko je strani drzavljanin, ili ima dvojno drzavljanstvo, automatski mu se oduzima BH drzavljanstvo, i nakon prve odsluzene kazen (1 god.) slijedi ekspresna deportacija iz BiH.
Ovo bi bilo da se ja pitam. Ali, eto...nazalost...ne pitam se...
Ali, posto mi imamo drzavu kakvu imamo, kao i politicare kakve imamo, od svega ovoga nece biti nikada nista jer nasim politickim strukturama ovakvi (zvornicki) dogadjaji odgovaraju. I to svima njima, na sve 3 "zaracene" strane.
Last edited by Dozer on 30/04/2015 12:47, edited 1 time in total.
-
Walther
#3434 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Dijaspora ostavi vise "poreza" u BIH od domacih a isto vrijeme ne kosta drzavo 0. Kad dijaspora odustane (sto vec generalno i jeste) onda ce u Bosni zavladati glad jer neke konkretne industrijske proizvodnje nema.KatarinaKosaca wrote:Upravo_BataZiv_0809 wrote:Divljaspora at it's best![]()
Puna usta Bosne... a porezi negdje drugdje..."Treba" "Mora".. ali kako, nigdje je piše...
Last edited by Walther on 30/04/2015 12:44, edited 1 time in total.
-
statixx
#3435 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Kroksice ako mislis da je to nesto sto samo neki, a ne svi Bosnjaci vide, prevarila si se. Mozes ovu pricu preslikati i na svakog Palestinca, pa da li to znaci da trebamo ici u smjeru teroristockog djelovanja i osvecivanja, pa po uzoru na njih tonuti sve dublje. Ljudi treba da se obrazuju i lobiraju po svijetu, prvenstveno nasi politicari, i predstavljaju se kao sekularni humanisti, pa makar u dusi bili radikali.Kroksica wrote:Zašto? Kao, ako je u pitanju teroristički napad, možemo nastaviti da se volimo, poštujemo, živimo u zajedništvu i ostali jednorozi? Izgleda da sam ja u toj kategoriji glupljih Bošnja jer mislim i želim da istraga pokaže kako je ovo (ne)djelo psihički nestabilne osobe, koja je na svojoj koži iskusila teror o kojem niko ne želi da priča, jer će se eto, narušiti među-etnički odnosi.
Žao mi je što pametne Bošnje u ovakvim situacijama samo pognu glavu pred Miloradom Dodikom, čovjekom koji mrzi Bosnu i Hercegovinu, koji javno poriče genocid i prijeti odcjepljenjem RS-a kad god mu se da šansa. Žao mi je što su mi, već spomenute pametne Bošnje, nametnuli dan žalosti zbog ubistva čovjeka koji je Dodikov namjesnik u MUPu RS-a a nisu u stanju istim "nametnuti" Dan žalosti 11.07. Žao mi još što je svaki bradati musliman terorista a svaki obrijani potencijalni terorista, jer se sigurno u jednom trenutku svog života sreo sa ovim bradatim, ako ništa skupa su bili na roditeljskom i počeli su se čudno ponašati nakon toga.
Lamse
-
sumirprimus
#3436 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
nije nama dijaspora kriva sto nama uvijek treba neko drugi da preuzme nasu krivicu,makar i sama dijaspora,uvijek neko drugi...kme kme tacka ba.Mister Yes wrote:Nije kriva za sve i nije sva dijaspora. Jedan manji dio dijaspore je na ovoj temi ljudima koji je čitaju napravio dojam da Bošnjaci podržavaju terorizam i traže opravdanja za teroristička djela. Srećom to nije istina i velika većina Bošnjaka ne opravdava terorizam. Ali zbog jednom manjeg dijela dijaspore+čitaoca SAFF-a ova tema ostavlja takav strašan dojam.sumirprimus wrote:sad dijaspora kriva za sve
uostalom,nije ovo forum dijaspore nit je tema o dijaspori nit je pocinitelj dijaposra,nit su stradali dijaspora,nit je mjesto radnje u dijaspori.
kontas bate..
samo nek se enter udara..do enterokolitisa...
- travnik
#3437 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
SaraFina wrote:Termin " probosanski" treba zaštiti ... Odlučno
On se rabi u pogrešne svrhe za srbofilno-orjunašku spiku ovdje.
Dakle razgraničimo ta DVA pojma!
Probosanski orjentirani forumaši i forumaši zadojeni ex jugoslovenskim ( provelikosrpskim ) idejama nisu isto.
Hvala
Termin "probosanski" je jedan od onih termina koji se najviše zloupotrebljava i kojim se najviše manipulira. Pod plaštom BiH i "patriotizma" provodi se nacionalna i nacionalistička politika. Kada su u pitanju forumaši, najmanje je njih "probosanskih". Oni kao i političari samo sebi tako tepaju. Valjda im to cool, ili im ne'ko rekao da tako treba.
-
Fudo387
#3438 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Moze li kakav konkretan primjer te nacionalne i nacionalisticke politike pod plastom BiH i "patriotizma"?travnik wrote:Termin "probosanski" je jedan od onih termina koji se najviše zloupotrebljava i kojim se najviše manipulira. Pod plaštom BiH i "patriotizma" provodi se nacionalna i nacionalistička politika.
-
Drinski
#3439 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Ne bi. Oni bi kazali svi su krivi i ne treba nikoga dirati.Fudo387 wrote:Za ove sto na sva usta pricaju o terorizmu...moze li iskren stav sta bi oni uradili?
-
Walther
#3440 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
zar u BIH uopste postoji "nacionalna i nacionalisticka" stranka? postoji li uopste desnicar na bosanskoj politickoj sceni? mislim i da je vise manje sve ljevicarsko i da je cak sredina diskutabilnaFudo387 wrote:Moze li kakav konkretan primjer te nacionalne i nacionalisticke politike pod plastom BiH i "patriotizma"?travnik wrote:Termin "probosanski" je jedan od onih termina koji se najviše zloupotrebljava i kojim se najviše manipulira. Pod plaštom BiH i "patriotizma" provodi se nacionalna i nacionalistička politika.
- Mister Yes
#3441 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Prijatelju dragi, velika većina ubica bilo koje vrste je imala užasno djetinjstvo. Evo, prvi na kojeg sam naletio kad sam guglao:Fudo387 wrote:Za ove sto na sva usta pricaju o terorizmu...moze li iskren stav sta bi oni uradili?
http://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Lee_Lucas
Lucas lost an eye at age 10 after his brother knifed him. Bullied by his peers for his glass eye and cross-dressing, which he was forced into by his mother. Aside from this, Lucas' mother was a prostitute, who would force him to watch her have sex with clients.
In December 1949, Anderson Lucas, Henry's father, whose legs had been severed in a railroad accident, died of hypothermia after going home drunk and collapsing outside during a blizzard.
Traži "serijske ubice" ili "masovne ubice" i uglavnom ćeš naći da je taj ubica bio STRAŠNA žrtva u djetinjstvu. Ili ga je otac tukao i mučio ili ovo ili ono. Da bi neko postao ubica potrebno je da bude psihički poremećen a naravno da se razlozi toga često nalaze baš u djetinjstvu. Može nama biti žao tih ljudi ali se kao društvo ipak moramo boriti da ih spriječimo da ubijaju druge zbog svoje vlastite nesreće. Jer drugačije ne može.
- Putnik ali stvarno
#3442 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Tesko da su pomogle takva tvoja i slicne brige ovih 20 godina. Mozda ce istina pomoci u sledecih 20 ko zna.SaraFina wrote:Jedino me zanima status povratnika u RS nakon ovog incidenta.
I odlučno treba traziti od vladajućih bošnjačkih političkih struktura da se povratnička populacija maksimalno zaštiti ...
Ionako prozivljavaju svašta ( Počevši od osnovnog za djecu a to je prava na obrazovanje na maternjem jeziku, pa do šikaniranje kad je posao, pomoć povratnicima i sl u pitanju )
Znači, najbitnije je da Bakir zaštiti povratnike.
Znači i prije prvog incidenta a gdje bi zrtva mogla biti povratnička populacija, treba skrenuti nadleznim u RS-u da se to neće tolerirati i da ne priznajemo nikakvu kolektivnu odgovornost.
Sve drugi je šuplja
Pa neka se gospoda obrati..
Svi dusebriznici kojima se srce cepa samo za status povratnika u 1 entitetu, zapravo svo vreme instrumentalizuju problem
a ne resavaju nista, na protiv izlazu ljude dodatnim iskusenjima.
Veliko licemrje na sve strane, a puna usta ljubavi za BiH...
-
oridjidji
#3443 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Sa ovim se slazem. Samo se ne slazem na koji je nacin Dodik to iskoristio. Kada se desio napad na stanicu u Bugojnu, nije bas bio glasan u povicima ovo je atak na drzavu, njen sistem, RS, kao sto je glasan sada, vec to je problem FBiH i oni to trebaju da rijese. Mi smo sigurni, nemamo problema sa terorizmom, kurac palac. Bum. Eto terorizma i u RS-u, ajmo sada se dernjat na sva zvona, traziti da se svi solidarisu s nama.muzicar_iz_parka wrote:Ubistvo policajca je napad na državu, isto kao što je bilo i u Bugojnu.
Gledajući komentare na facebook stranicama "Dnevnog Avaza" i "Klixa, ne mogu da dođem sebi koliko ljudi prosto slave ovaj napad, moguće iz neke želje za osvetom, ali zaboravljaju da likovima poput ovoga je prije svega bitan napad na policiju a tek onda koga ustvari ubija.
Rano je za davati bilo kakve analize o motivima zločina, ali očito je da oni koji rukovode "Vehabijama" zloupotrebljavaju traumatična iskustva današnje omladine i regrutuju za svoje bolesne ideje. Umjesto ubijenog Dragana mogao je biti recimo Suljo policajac, da li bi u tom slučaju po mišljenju onih koji "razumiju" ovaj čin bilo opravdano?
Bas me zanima, kakva bi bila tek retorika Dodikova bila da je napadac ubio Mehmedovica, muslimana policajca stanice Zvornik koji je prvi ubijenom Đuriću i ranjenim policajcima pritekao u pomoč.
-
Fudo387
#3444 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Pa je li taj Henry Lee Lucas nakav terorista?Mister Yes wrote:Prijatelju dragi, velika većina ubica bilo koje vrste je imala užasno djetinjstvo. Evo, prvi na kojeg sam naletio kad sam guglao:Fudo387 wrote:Za ove sto na sva usta pricaju o terorizmu...moze li iskren stav sta bi oni uradili?
Lucas lost an eye at age 10 after his brother knifed him. Bullied by his peers for his glass eye and cross-dressing, which he was forced into by his mother. Aside from this, Lucas' mother was a prostitute, who would force him to watch her have sex with clients.
In December 1949, Anderson Lucas, Henry's father, whose legs had been severed in a railroad accident, died of hypothermia after going home drunk and collapsing outside during a blizzard.
Traži "serijske ubice" ili "masovne ubice" i uglavnom ćeš naći da je taj ubica bio STRAŠNA žrtva u djetinjstvu. Ili ga je otac tukao i mučio ili ovo ili ono. Da bi neko postao ubica potrebno je da bude psihički poremećen a naravno da se razlozi toga često nalaze baš u djetinjstvu. Može nama biti žao tih ljudi ali se kao društvo ipak moramo boriti da ih spriječimo da ubijaju druge zbog svoje vlastite nesreće. Jer drugačije ne može.
- Kroksica
#3445 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Lamse i tebi.statixx wrote:
Kroksice ako mislis da je to nesto sto samo neki, a ne svi Bosnjaci vide, prevarila si se. Mozes ovu pricu preslikati i na svakog Palestinca, pa da li to znaci da trebamo ici u smjeru teroristockog djelovanja i osvecivanja, pa po uzoru na njih tonuti sve dublje. Ljudi treba da se obrazuju i lobiraju po svijetu, prvenstveno nasi politicari, i predstavljaju se kao sekularni humanisti, pa makar u dusi bili radikali.
Lamse
Mora da si me pogrešno shvatio, ja nisam za terorizam i osvetu ja sam za fer tretman and justice for all.
- S4mpion
#3446 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Pa nigdje nema pravdanja ovog čina, barem ne s moje strane. Pogrešno si razumio.travnik wrote:S4mpion wrote:Budući da "država" nije učinila apsolutno ništa da svoje redove očisti od ratnih zločinaca, sasvim je jasno da je time mnoge policijske službenike dovela u opasnost.
Napad koji se desio u Zvorniku, s obzirom na okolnosti, veoma lahko može biti rezultat lične osvete pri čemu je terorizam samo posljedica, a ne cilj.
U Travniku je ubijeno najmanje 7-8 povratnika Hrvata. Ubojstva su bila od 1996. pa negdje do prije nekoliko godina. Nitko nije odgovarao za ista. Među ubijenim su civili koji apsolutno nisu ništa krivi osim što se "pogrešno" zovu, te policajci koji isto ništa nisu krivi, osim što se također "pogrešno" zovu. Dakle, ubijeni su obični građani i policajci koji de facto predstavljaju državu, to se događalo u miru, u razmaku od nekoliko godina i nitko nije odgovarao. Dakle, država nije ništa uradila (kao i u Zvorniku kako ti kažeš) i da li onda, hipotetski gledano, neki građanin Hrvat XY, kome je neki član obitelji ubijen na navedeni način, a radi lične osvete (kao i u Zvorniku kako ti kažeš), treba otići u policiju u Travnik i ubiti nekog policajca? Ili možda, u neku drugu ustanovu (tužiteljstvo, sud i sl.) i ubiti tamo nekog službenika?
Navedeni način razmišljanja je potpuno pogrešan. Činjenica je da država nije procesuirala ratne zločine, kao i zločine koji su se desili u miru, ali nije ni riješenje da sada građani uzmu stvar u svoje ruke na način da počnu ubijati one koje oni smatraju da su odgovorni ili tek onako po nekom njihovom nahođenju. Dakle, opravdanja za ubojstvo u Zvorniku nema, kao i za niz drugih ubojstava, terorističkih napada i sl.
- Mister Yes
#3447 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Fudo387 wrote:Pa je li taj Henry Lee Lucas nakav terorista?Mister Yes wrote:Prijatelju dragi, velika većina ubica bilo koje vrste je imala užasno djetinjstvo. Evo, prvi na kojeg sam naletio kad sam guglao:Fudo387 wrote:Za ove sto na sva usta pricaju o terorizmu...moze li iskren stav sta bi oni uradili?
-
sokkia
#3448 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
moglo se i oćekivati,
kad ti neko nanese toliko zlo zar nije u ljudskoj prirodi želja za osvetom.
ali osveta je slatka samo dok je ne okusiš.
kad ti neko nanese toliko zlo zar nije u ljudskoj prirodi želja za osvetom.
ali osveta je slatka samo dok je ne okusiš.
-
Bodkin
#3449 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
evo nove kovanice na forumu. provelikosrpskimSaraFina wrote:Termin " probosanski" treba zaštiti ... Odlučno
On se rabi u pogrešne svrhe za srbofilno-orjunašku spiku ovdje.
Dakle razgraničimo ta DVA pojma!
Probosanski orjentirani forumaši i forumaši zadojeni ex jugoslovenskim ( provelikosrpskim ) idejama nisu isto.
Hvala
- S4mpion
#3450 Re: TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU
Može li se "policija", koja u svojim redovima ima ratne zločince, nazvati policijom?
Može li se "država", koja toleriše takav cirkus, nazvati državom?
Je li ovaj napad izvršen na cirkus ili državu?
Može li se "država", koja toleriše takav cirkus, nazvati državom?
Je li ovaj napad izvršen na cirkus ili državu?