@Potočna pastrmka

Ma citao raspravu o tome, a i ide u prilog tome sto nedostaje prvacica i zivorodzenih u HNK, a raste u ZHK.
Nemam ja nikakve podatke, podaci su sa tkz. Jackovog foruma (Bosanske historije forum).
Zato ja smatram da ova prijetnja uvođenjem viza za BiH od strane EU nema nikakve težine.
Pa zar neko nakon 92-95 očekuje drugačije ?
Ovo je jasno svugdje, osim na ovom forumu, mada "brojanjem krnih znaca" kako oni to nazivaju, jasno se došlo do zaključka zbog čega je to tako.
Na osnovu podataka i rasprave. Prenosim samo sta je se u vezi toga pricalo. Karta je u vezi Bosnjaka, ne Hrvata.
Ja citao negdje da je u Mostaru doslo do povecanja udjela Bosnjaka, samo ne znam za koliko. Ako se sjecam dobro oko 2%. Na koliko tacno ne znam.Athlon64 wrote: ↑09/09/2023 20:31Nemam ja nikakve podatke, podaci su sa tkz. Jackovog foruma (Bosanske historije forum).
Koji je malo paranoičan, pa ne daje baš pristup osjetljivim dijelovima foruma, mene je npr. banovao odatle.
Možda je @Potočna pastrmka upućenija.
Ali možeš vidjeti da Bošnjaci čine 40-49% novoupisanih osnovnoškolaca.
Po ovoj mapi to nije tacno. Mada mapa sama po sebi nema nikakvu validnost ako nema jasnih podataka. Svaka budala je mogla da je napravi.Sanjarko wrote: ↑09/09/2023 21:20Ja citao negdje da je u Mostaru doslo do povecanja udjela Bosnjaka, samo ne znam za koliko. Ako se sjecam dobro oko 2%. Na koliko tacno ne znam.Athlon64 wrote: ↑09/09/2023 20:31
Nemam ja nikakve podatke, podaci su sa tkz. Jackovog foruma (Bosanske historije forum).
Koji je malo paranoičan, pa ne daje baš pristup osjetljivim dijelovima foruma, mene je npr. banovao odatle.
Možda je @Potočna pastrmka upućenija.
Ali možeš vidjeti da Bošnjaci čine 40-49% novoupisanih osnovnoškolaca.
Nisu ovi s ovog drugog portala budale. Jesu paranoicni i sl, kako kaze kolega @Athlon64, ali nisu budale. Nemora znaciti to sta sam citao da je tacno. Ne pratim toliko demografiju vise. Jer znam da se prazni sav ovaj prostor. Sto zbog migracija, sto zbog PP-a koji je svake godine negativan.
Imaju podaci, ja sam uspio vidjeti na tom forumu dio podataka, prije nego su me banovali.
Udio Hrvata pao za 3 za 10 godina, a Bošnjaka narastao za 1,65:
Prime nas u EU i onda nas natrpaju migrantimaSanjarko wrote: ↑09/09/2023 21:32Nisu ovi s ovog drugog portala budale. Jesu paranoicni i sl, kako kaze kolega @Athlon64, ali nisu budale. Nemora znaciti to sta sam citao da je tacno. Ne pratim toliko demografiju vise. Jer znam da se prazni sav ovaj prostor. Sto zbog migracija, sto zbog PP-a koji je svake godine negativan.
Citavom svijetu slijedi taj scenario. Ako se sta nepreokrene u medzuvremenu.
Republika srpska svake godine po osnovu prirodnog priraštaja ostaje bez dvije općine veličine Ljubinja, kaže za BUKA podcast demograf Aleksandar Čavić.
"Ako znamo da godišnje gubimo pet hiljada stanovnika po osnovu negativnog prirodnog priraštaja i da gubimo 15-ak hiljada zbog negativnog migracionog salda, mi ćemo vrlo brzo doći u poziciju da generacije koje budu ulazile u strukturu radno sposobni period svojim porezima i doprinosima neće moći da omoguće javnu potrošnju - nećemo moći da osiguramo stabilnost penzionog sistema, održivost zdravstvenog sistema, održivost obrazovnog sistema - generalno i javnih i privatnih usluga koje su potrebne za stanovništvo", rekao je Čavić za BUKU.