wolf07 wrote:Dozer wrote:Wolfy, druze...prijatelju...brate... Pa ... zar upravo ovi tvoji, SDAovcad, nisu tokom proteklih 20+ godina kreirali takav sistem "vijednosti"...?
Ali, meni je zaista drago da i ti to uvidjas kao problem... Ostaje samo enigma, za koju nisam siguran da si i je ti sam sebi ikad razjasnio - zasto glasate za tu politicku varijantu i opciju?!
Naravno, jasno je - jer ste dio tog tala, na neki nacin.
Nemojmo se lagati! Nije taj "modus vivendi" inovacija ni SDA ni SDP. To ovdje zivi otkad je SKJ olabavio negdje u drugoj polovini sedamdesetih ili malo kasnije. U osamdesetim je to vec bio sasvim uhodan mehanizam. Rat je dalje doprinio da taj model razmisljanja u kojem bitna samo vlastita guzica, potpuno ocvrsne! I onda, k'o biber po pilavu, dobijemo dejtonske carolije. Ja sam vise puta napisao, i ponovicu, prepisite dejtonski ustav u bilo koju normalnu zemlju i razvalicete je za 5-10 godina taman da je Njemacka ili Japan!
Mi jesmo "glavni izvodjac radova", ali ne treba uopste smetati s uma ulogu medjunarodnog faktora. Evo npr. svima antipaticni Bicakcic je otjeran iz politike odlukom OHR-a (Petric) onog trenutka kad nije dao se privatizuje elektro-privreda BiH! Pogadjas da je joj je glavna musterija bila Austrija! Ovo uopste nije rekla-kazala vec informacija koju sam slucajno dobio od covjeka koji je zaista u tom trenutku bio upucen u desavanja u vrhu SDA. Dakle, svi ovi kurvini sinovi iz medjunarodne zajednice dolaze ovdje i imaju stanovitu moc u svojim rukama, a koriste je ne da bi nama bilo bolje, vec njima i njihovim firmama, drzavama... Pored toga, jos u ratu smo izdresirani da je medjunarodna zajednica = UNPROFOR = hrana, koridor, lijekovi... = kakva-takva sigurnost. Tesko se taj refleks savijanja glave pred nekim sesnaestim referentom iza tridesetog kompjutera u OHR-u moze izbrisati iz glave prosjecnog BH politicara. Jedini kojeg se sjecam da je nesto naruzio nekog stranca je Silajdzic kad je onomad ovdje u posjeti bio Sekretar NATO-a Rasmusen, i opet, kakva korist od toga. Dodik takodje svako malo laje na strance i zbog toga kupi znacajan broj glasova ali tu je fazon nesto sasvim drugo. Ne vidim razlog da to sad ovdje pojasnjavam. Sve u svemu, mislim da SDA jeste u dobroj mjeri odgovorna za stanje u drzavi, korupciju, nerad, nepotizam i sve drugo sto ne valja, samo nemojmo se zanositi. Niti su oni izmislili taj model na ovim prostorima niti su oni glavni uzrok i egzekutor tog metoda rada. Mozda su samo najvidljiviji jer su dugo proveli na celnim funkcijama i njihova imena su u novinama i na TV-u. Taj javasluk smo sami prihvatili daaaaaavno prije nego li je SDA i formirana, a onda su nam stranci kroz svoje visoke i niske predstavnike, zbog svojih ciljeva, taj modalitet zivljenja samo uveli u politicki zivot. Naravno, prica za javnost je dijametralno suprotna onome sto rade, jer kad bi u svojoj drzavi neko od njih podrzao lika kao sto je RAdoncic koji je napravio salto mortale u imovinskom kartonu sa svojom zenom koja mu i nije zena... mislim, ko koga zajebaje. Ali, to nije bio razlog da nam ga vec godinama, otvoreno ili poluotvoreno, ne ponude kao svjezu krv na politickoj sceni BiH. Ko hoce da misli ima dovoljno elemenata da ovo o cemu pricam i vidi, ali shvatam da je puno lakse samo zagrebati popovrsini i prozvati SDA ili SDP za sve - od obilnih padavina i klizista do manjka u budzetu!