Pa svaki PZO sistem tog tipa ima svoj radar, i svaki moze djelovati samostalno - ali rijec je o efikasnosti.jon_jovi wrote:Pa stvar i jeste u tome što S-300 ima svoj radar i zato je i izmišljen da djeluje samostalno u grupi od 4 do 6 lansera i još uvijek S-300 uništiti iz zraka je jako teškovivaldi wrote:tomahawk je samo supa, poslije njega ide predjelo, glavno jelo i salata.jon_jovi wrote:Te Tomahawk se koristi već 30 godina i sva sila od 80 ih je ispucano na Bagdad 1991.
ne mogu se stvari izolovano posmatrati. taktika je poznata vec nekoliko ratova.
ista prica ko sa s-300, on sam po sebi izolovan nije nikakva ultimativna zastita, ali u ruskim rukama je sigurno ubitaca u kombinaciji sa satelitima, mocni radarima, njihovom verzijom avacsa, obavjetsajnih podataka i ostali pvo sistema.
sve pojedinacno, bez podrske ostalih segmenata, nije ni blizu efikasno
Bez dodatnih podataka iz drugih izvora, morali bi drzati radar upaljen cijeli dan, a to bas i nije pametno raditi. S-300 nije tesko unistiti iz zraka, kao ni Patriot, ako se raspolaze krstarecim raketama velikog dometa koje su pride jos stealthy. U sukobu npr. s Jordanom, S-300 bi bio jebena glavobolja, ali protiv Amerikanaca bas i nije neka sreca. Vjerovatno zato ga jos i nemaju - jer im je bolje investirati u nesto drugo.
Opasniji su manji, mobilni sistemi tipa Tora i Pantsira (mislim da Sirija nema Tor osim ako im Iranci nisu posudili)... Rusi su i danas najjaci kad su takvi sistemi u pitanju, puno ih je teze otkriti, locirati i unistiti od S-300, a protiv krstarecih raketa bi trebali biti dobri - mada ne pokrivaju veliko podrucje. Mislim da je upravo Pantsir srusio turski F-4 na izvidjackoj misiji prosle godine.