Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Kataklinger

#3426 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kataklinger »

Ja imam taj problem da kad recimo podesim termostat na 22C koji se nalazi na prvom spratu u dnevnom boravku, i kad se dnevni boravak ugrije na 22C, termostat ugasi peć iako recimo na gornjem spratu ne ugrije ni u pola kao na prvom. Je li jedino rjesenje uzeti termo-glave i staviti na sve radijatore na prvom spratu i smanjiti recimo temperaturu na njima na oko 20-21C a termostat ostaviti na tih 22C i da peć i dalje radi kako bi ugrijala i gornji sprat ili?
Maraschino

#3427 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

Kataklinger wrote:Ja imam taj problem da kad recimo podesim termostat na 22C koji se nalazi na prvom spratu u dnevnom boravku, i kad se dnevni boravak ugrije na 22C, termostat ugasi peć iako recimo na gornjem spratu ne ugrije ni u pola kao na prvom. Je li jedino rjesenje uzeti termo-glave i staviti na sve radijatore na prvom spratu i smanjiti recimo temperaturu na njima na oko 20-21C a termostat ostaviti na tih 22C i da peć i dalje radi kako bi ugrijala i gornji sprat ili?
Opet bi ti dolazilo do konflikta.
Po meni ili jedno ili drugo.
Uvijek je tako bilo sa termostatima. Moras mu naci najbolje mjesto u dnevnom boravku. Mjesto gdje nije na propuhu pa da isti utice na njegovu temperaturu, mjesto gdje nije zabaceno da do njega dodje temperatura.
Ako dobro odaberes mjesto za termostat, ako su radijatori dobro dimenzionisani onda je i grijanje optimalno.

Ja nemam sobni termostat ali imam termo glave i mjesajuci ventil. Sa termo glavama regulisem temperaturu za svaku prostoriju odvojeno i po zelji. Kada svaka prostorija postigne temperaturu termo glava zatvara i kada sve zatvori, nema potrebe za zagrijavanjem vode i pec samo odrzava temperaturu dok neki od radijatora ne otvori.
sabanss

#3428 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Davno apsolvirano na temi da termostat i kotao na pelet nisu dobro kombinacije.

Eventualno kako par ljudi rece da se termostat koristi kao udaljeno dugme za on / off. Mada i u tom slucaju treba ponekad obici i ocistiti pec.

Termoglave + kotao + pametan setup postavki su dobitna kombinacija za ugodno zagrijan prostor sto je najvaznije i tek potom optimalnu potrosnju.
tcz

#3429 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by tcz »

sabanss wrote:Davno apsolvirano na temi da termostat i kotao na pelet nisu dobro kombinacije.

Eventualno kako par ljudi rece da se termostat koristi kao udaljeno dugme za on / off. Mada i u tom slucaju treba ponekad obici i ocistiti pec.

Termoglave + kotao + pametan setup postavki su dobitna kombinacija za ugodno zagrijan prostor sto je najvaznije i tek potom optimalnu potrosnju.
mozes molo bolje pojasnit? Znaci da kotao radi citav dan? to jest odrzava temperaturu primjer na 40C? Kako smanjuje potrosnju?
sabanss

#3430 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

tcz wrote:
sabanss wrote:Davno apsolvirano na temi da termostat i kotao na pelet nisu dobro kombinacije.

mozes molo bolje pojasnit? Znaci da kotao radi citav dan? to jest odrzava temperaturu primjer na 40C? Kako smanjuje potrosnju?
Kotao sam smanjuje snagu prema temperaturi vode. Bar Thermoflux to radi, mada vjerujem i svi ostali.

Najbolje naci snagu gdje kotao ne ide cesto u gasenje ali i ne trosi previse. Mozda varijanta sa mis ventilom o kojoj je takodjer pisano. Temperatura vode koja se salje je niza nego inace, kotao radi na minimumu snage ali konstantno. Problem velike potrosnje kod kotlova na pelet su obicno ciklusi paljenje-gasenje gdje pec trosi pelet na potpaljivanje. U rezimu potpaljivanja koji nije tako kratak, pec trosi pelet u prazno.
isx

#3431 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Da mi je vidjet toga ko troši dnevno vreću dvije (kako je pisano na temi) sa TF35 kotlom, a da radi non-stop bez gašenja kako veliš. Bez obzira na izolaciju.

Kad bi moja peć radila bez gašenja 24h siguran sam da bi vozila minimum 5 vreća. Imam termo glave, termostat i miješajući ventil. Neka me neko prosvijetli kako mi je najbolje podesiti sistem.
Zorokrik

#3432 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Zorokrik »

Ako netko zna postoji li mogućnost...
Imam Bergen bežični thermostat spojen na Thermoflux Interio. Rad modulacije se upali čim postigne zadanu temperaturu vode u peći (70°). Da li postoji mogućnost da se rad modulacije upali kad postigne traženu temperaturu u sobi koja mu je zadana preko thermostata(23○)?
Ovako se uvijek upali prije rad modulacije a temperatura u kući tek dostigla na 18○.
goshpar

#3433 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by goshpar »

isx wrote:Da mi je vidjet toga ko troši dnevno vreću dvije (kako je pisano na temi) sa TF35 kotlom, a da radi non-stop bez gašenja kako veliš. Bez obzira na izolaciju.

Kad bi moja peć radila bez gašenja 24h siguran sam da bi vozila minimum 5 vreća. Imam termo glave, termostat i miješajući ventil. Neka me neko prosvijetli kako mi je najbolje podesiti sistem.
ma mislim da su to oni sto imaju neki kamin u dnevnoj sobi i onda bih shvatio da moze potrositi samo jednu vrecu dnevno...

da bi u ovakvim postovima info bio potpun, trebao bi svako ko iznosi ovakvu informaciju reci koliko kvadrata zagrijava, na koliko spratova, sa kakvom izolacijom, kuca, stan, i koja je pec u pitanju...

recimo, ja zagrijavam oko 140 kvadrata, po 70 na dva sprata kuce, sa izolacijom stiropor 10 cm, sobni termometar je podesen na temperaturu 22,5-23 stepena dnevna i 21 stepen nocna, centrometal pec 25kw - i potrosim prosjecno 2 vrece peleta dnevno. kad je najjaca zima i do tri, kad je nesto toplije onda mozda 1-1,5 vreca... prosjecno 5-6 tona za sezonu...
Maraschino

#3434 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

isx wrote:Da mi je vidjet toga ko troši dnevno vreću dvije (kako je pisano na temi) sa TF35 kotlom, a da radi non-stop bez gašenja kako veliš. Bez obzira na izolaciju.

Ja imam TF30KW sa termo glavama i mijesajuci ventil. U postavkama imam od P1-P5 sto je u rasponu od oko 5-6KW. Kada trebam brzo zagrijavanje onda ga pustim na najvisu snagu i otvoren mijesajuci ventil. Termo glave postavim po zeljama zavisno od prostorije do prostorije. Kada sve zagrijem i pocnu termo glave zatvarati a kotao dostigao 69 stepeni, on pocne sam manje trositi i odrzava temperaturu 69-70 stepeni.

Okrecem mijesajuci ventil na pola i smanjujem snagu zavisno od hladnoce vani na P2 ili P3. Pratim kako opada temperatura u kotlu i ako brze pada znaci da treba veca snaga(P-3). U toku noci ostavljam na P1 ili P2 u zavisnosti od temerature vani. Rijetko kada pustim ga na P1 da odrzava temperaturu(to je oko 5-6KW).

Mijesajuci ventil(bez elektronike) podesen na pola znaci da pola tople vode propusta u sistem a pola odmah vraca u kotao. Pola zagrijane vode sto se vraca ne treba puno dogrijevati pa se time stedi odnosno brze se dostize zadana temperatura ili sporo opada zadana temeratura a time kotao manje trosi jer je skoro uvijek pri vrhu zadane temperature.
isx

#3435 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Kolika ti je t kotla, a koliko pustas ka radijatorima? Radi li ti kotao 24/7? Kod mene je TF pelling eco 35 sa 10 snaga.
BarbaDue

#3436 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by BarbaDue »

Zagrijavam stan od 55m2 (nova pvc stolarija) sa kaminom od 10,5kw Eko line Kovan. Vreća peleta mi može biti od 24h - 35h zavisno od temp vani.
Maraschino

#3437 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

isx wrote:Kolika ti je t kotla, a koliko pustas ka radijatorima? Radi li ti kotao 24/7? Kod mene je TF pelling eco 35 sa 10 snaga.
Kuca je preko 180m²(sa garazom), izolovana sa 8 cm stiropora, tavan 8 cm stiropora plus mdf ploce, PVC stolarija, podovi sa 5 cm stiropora ispod estrihta.
Temperatura kotla 70*C (ja postavio radi bojlera), prema radijatorima ide oko 40*C jer mi je i povratna skoro takva kada je sve zagrijano. Ako sam kuci a hladno kotao radi bez prestanka a ako idem vani, gasim ga. Ako su noci iznad 10*C opet ga gasim jer ne gubi brzo temperaturu. Ako je temeratura vani od 0-10*C ostavljam ga na P1 ili P2(samo da ne spadne ispod 45*C u kotlu a pumpa radi.
gol-man

#3438 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by gol-man »

Zorokrik wrote:Ako netko zna postoji li mogućnost...
Imam Bergen bežični thermostat spojen na Thermoflux Interio. Rad modulacije se upali čim postigne zadanu temperaturu vode u peći (70°). Da li postoji mogućnost da se rad modulacije upali kad postigne traženu temperaturu u sobi koja mu je zadana preko thermostata(23○)?
Ovako se uvijek upali prije rad modulacije a temperatura u kući tek dostigla na 18○.
Kolega, tebi sistem nešto nije ispravan. Koliki su ti radijatori? Kako su postavljeni? Ako ti je mala snaga radijatora teško će ti zagrijati na temperaturu koju mjeri sobni termostat.
Ovdje su većinom ljudi imali problem da imaju veću potrošnju topline nego što proizvodi pa onda ne ide u modulaciju, kod tebe obrnuto.
sabanss

#3439 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

- Provjeri da li se svi radijatori ravnomjerno ugriju
- Smanji snagu kamina
- Ako svi radijatori griju i snaga kamina je na minimumu onda ti i ne moras grijati :D
hladan.preminger

#3440 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hladan.preminger »

gol-man wrote:
Kolega, tebi sistem nešto nije ispravan. Koliki su ti radijatori? Kako su postavljeni? Ako ti je mala snaga radijatora teško će ti zagrijati na temperaturu koju mjeri sobni termostat.
Ovdje su većinom ljudi imali problem da imaju veću potrošnju topline nego što proizvodi pa onda ne ide u modulaciju, kod tebe obrnuto.

Ovo vrijedi ako imas radijatore.

To sto on hoce je nemoguće, jer bi se voda zagrijavala do tačke ključanja. Nakon što se postigne zadana temp u sistemu 70C, kotao mora ici u modulaciju gjde se smanjuje snaga i održava temperatura vode u sistemu. I dalje su radijatori vreli i zagrijavaju prostor.

Nakon sto dostigne temp od 70C u sistemu, pec nastavlja sa radom u modulaciji dok joj termostat ne poslje off signal, a to ce bit kada se postigne temperatura prostorije zadana na termostatu.

Ako ne mozes postici normlanu temperaturu prostorije (npr 23C) zadanu termostatom tebi fali radijatora ili izolacije.
sabanss

#3441 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Pa valjda ima vise od jednog radijatora :D

Moja je pretpostavka isla u smjeru da mu je neki od radijatora ili svi zacepljeni.
hladan.preminger

#3442 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hladan.preminger »

sabanss wrote:Pa valjda ima vise od jednog radijatora :D

Moja je pretpostavka isla u smjeru da mu je neki od radijatora ili svi zacepljeni.

Ma imaju sada oni kamini što samo pušu topli zrak, bez radijaotra ili bilo čega. :D
Maraschino

#3443 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

Zavisi i gdje mu je postavljen sobni termostat.
Zorokrik

#3444 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Zorokrik »

hladan.preminger wrote:
gol-man wrote:

Ovo vrijedi ako imas radijatore.

To sto on hoce je nemoguće, jer bi se voda zagrijavala do tačke ključanja. Nakon što se postigne zadana temp u sistemu 70C, kotao mora ici u modulaciju gjde se smanjuje snaga i održava temperatura vode u sistemu. I dalje su radijatori vreli i zagrijavaju prostor.

Nakon sto dostigne temp od 70C u sistemu, pec nastavlja sa radom u modulaciji dok joj termostat ne poslje off signal, a to ce bit kada se postigne temperatura prostorije zadana na termostatu.

Ako ne mozes postici normlanu temperaturu prostorije (npr 23C) zadanu termostatom tebi fali radijatora ili izolacije.
U pravu ste, to ni logički nije moguće. Prije je bilo toplije vani pa se i prije postigne sobna temperatura nego vode.
Inače prostor 90 kvadrata, 5 radijatora marke Vaillant ima izolaciju.
toptop

#3445 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by toptop »

taj majstor je fenomen
Maraschino

#3446 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

toptop wrote:taj majstor je fenomen
ima logike. znam na sta ciljas.
kod nas je malo makjstora da zna izracunati potrebnu snagu toplotne energije po prostorijama. na osnovu toga se gleda radijator koji izbacuje priblizno toliko toplotne energije.
oni to samo bubaju otprilike a isto tako i kotao. samo pita kolika je kuca i bubne snagu kotla. :-)
isx

#3447 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Majstori su obični vodoinstalateri koji znaju probušiti zid i provući cijevi. Pojma nemaju o grijanju. Za projektovanje grijanja trebaš angažirati kakvog inženjera.
ciza_bliza

#3448 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by ciza_bliza »

Nije to neka velika nauka, pogotovo što je 99% kuća u BiH jednolično, a izbor kotlova vrlo mali
isx

#3449 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Nije nauka nikako. Zato svaki čoban danas radi grijanje.
Maraschino

#3450 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

ciza_bliza wrote:Nije to neka velika nauka, pogotovo što je 99% kuća u BiH jednolično, a izbor kotlova vrlo mali
nije istina.
bio sam u kuci koja sa vana lici kao i vecina ali u sobama umjesto balkonska vrata i prozor ima staklenu stijenu kao troja balkonska vrata. ta prostorija se ne moze grijati kao svaka druga(radijator ispod prozora).

izbor kotlova sasvim dovoljan za prilicno precizno dimenzioniranje. razlika 2,5-5 KW.
Post Reply