Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Sanjarko

#34201 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

moet-perignon wrote:
danas imamo zlatne kasike i shopping centre.
Dobar, dobar.

Ne sad stvarno uspjeli mnogi preko tih takvih tada organizacija. Zavrsili tecaje i sl., pa neki otisli u inostranstvo, neki ostali ovdje, poslije. Tad sam i ja preko toga dosta toga imao. Druzili se itd.
moet-perignon

#34202 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Vizionar 1985 wrote:
moet-perignon wrote:
Dobar, dobar.

Ne sad stvarno uspjeli mnogi preko tih takvih tada organizacija. Zavrsili tecaje i sl., pa neki otisli u inostranstvo, neki ostali ovdje, poslije. Tad sam i ja preko toga dosta toga imao. Druzili se itd.

i bas pokusavam da podstaknem na ovom forumu da takvih organizacija, programa i sadrzaja bude sto vise.
ali, hipsterska i snobovska nam prica.
upravu su oni.
Tempo
ZeModerator

#34203 Re: Zeničani

Post by Tempo »

Mojet, cime se bavis?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#34204 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Tempo 7 dana out..nista naucio nisi o ponašanju na forumu .
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#34205 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Koliko je depresivan mora da je trener Arsenala.
belfy

#34206 Re: Zeničani

Post by belfy »

moet-perignon wrote:
belfy wrote:
moet-perignon wrote:
Zeljezare su bile i u drugim gradovima, zemljama, ali se koncept njihovog rada mijenja. mijenja se tako sto se povlace i zatvaraju, ili su bolji ekoloski uvjeti. ne bjezim od cinjenice da je Zeljezara ranije bila ekoloski problem, ali svijest je bila drukcija. danas bi trebalo da evoluiramo, no ni tu nemamo pomaka - boli nas dupe kad se crni oblaci nadviju i lebdi sloj nad citavim centrom - boli nas dupe, jer je bilo i ranije.
tek usput je izletio clanak na zenicablogu jucer o klincima sto su imali svoj mali protest. to je bila jedna skroz pozitivna stvar i bilo bi sjajno da je takvih aktivnosti petkom ili subotom vise.

hajde, idem da se grizem i cupam kose. kriza srednjih godina me hvata.

EDIT: i belfy, ako se ne varam, ti si negdje u Njemackoj sada? mozda grijesim, ali recimo da sam upravu. zasto si otisao? zbog ekonomske situacije, ili da ti klinci imaju neki bolji zivot?
vec treci put ponavljas isto. crni oblaci, ekoloski problemi, niko se ne buni... i, opet, ponavljas ove "male proteste"... kao sto ponavljas da bi ti preko foruma da napravis promjenu...

no, prvo da ti odgovorim. da, trenutacno sam u Njemackoj. a otisao sam iz mnogo privatnih razloga koji nisu za foruma i zbog novca. znao sam da svoju pamet, znanje i iskustvo uvijek mogu unovciti bilo gdje, pa zasto onda ne za vece pare. no, pare, same po sebi nisu bile pokretac. bile su tek bonus...

volio bih reci da sam otisao zbog takvih kao sto si ti, jer su mi takvi uvijek smetali, ali bih tada bio neiskren. no, uvijek su mi smetali ljudi koji naprave najmanji (ili nikakav) ucinak a budu najglasniji. vidis, zato smo tu gdje jesmo. ja sam poprilicno siguran da tvoj ucinak, po pitanju stvari na koje se zalis, tezi nuli. ja sam neko ko je radio na tome malo aktivnije, pa cak i kada sam radio u Mittalu. ja Samira Lemesa znam od kada je studirao... elem, ja sam se trudio prakticno, i cak, i samog Lemesa napadao kada je posustajao prije nego je odstupio. i to nije jedina borba u kojoj sam ucestvovao ne bi li se grad napravio boljim... a nikada, niti jednom, nisam pokusao nesto takvo preko foruma, a na internetu sam od '94.

da ne duzim. neces ti nikome pomoci pisanjem ovdje, a ponajmanje sebi... samo ce se povremeno desiti da dobijes odgovor koji ti se nece svidjeti. no, ako ti se tako svidja...
dezurni_ucenik

#34207 Re: Zeničani

Post by dezurni_ucenik »

moet-perignon wrote:
Vizionar 1985 wrote:
moet-perignon wrote:
Dobar, dobar.

i bas pokusavam da podstaknem na ovom forumu da takvih organizacija, programa i sadrzaja bude sto vise.
ali, hipsterska i snobovska nam prica.
upravu su oni.

I sta je rjesenje? Da sade bosiljak i da skupljaju postanske marke? Ono sto sam ja primjetio kod novih generacija da su dosta tehnicki potkovaniji od nas starih. A to je dobra stvar. Sutra mogu nauciti programiranje bez nekih vecih problema, snaci se u IT sektoru. Ja sa 10 godina nisam znao ocitat igricu na Commodore 64, a ovi danas sa 5 godina znaju sa tabletom raditi i sve moguce i nemoguce stvari. Da ne spominjem da sa 5 godina znaju dosta engleskog da pricaju. Ali eto najlakse je nalaziti sve najgore u novim generacijama. Eto ko biva nase generacije su bile kulturnije. Jesu vraga. I tada je svega bilo. I tada su slusali Karleusu i Cecu i razbijali case na prve taktove njihovih pjesama. Na ekskurzijama pjevali Nothing Else Matters i klix Dancer. Jasta su...
belfy

#34208 Re: Zeničani

Post by belfy »

Tempo trenira. malo pise, a vise odmara dok vrsi visinske pripreme... bice on dobar dok dodje do penzije i navikne se na forum...
Panzer_Daddy

#34209 Re: Zeničani

Post by Panzer_Daddy »

Super su ova danasnja djeca kakvo smo im naslijedstvo iza rata i generacijski teret ostavili.

Zbog toga im je puno lakse spakovati stvari i ostaviti sve...
Sanjarko

#34210 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

dezurni_ucenik wrote:

I sta je rjesenje? Da sade bosiljak i da skupljaju postanske marke? Ono sto sam ja primjetio kod novih generacija da su dosta tehnicki potkovaniji od nas starih. A to je dobra stvar. Sutra mogu nauciti programiranje bez nekih vecih problema, snaci se u IT sektoru. Ja sa 10 godina nisam znao ocitat igricu na Commodore 64, a ovi danas sa 5 godina znaju sa tabletom raditi i sve moguce i nemoguce stvari. Da ne spominjem da sa 5 godina znaju dosta engleskog da pricaju. Ali eto najlakse je nalaziti sve najgore u novim generacijama. Eto ko biva nase generacije su bile kulturnije. Jesu vraga. I tada je svega bilo. I tada su slusali Karleusu i Cecu i razbijali case na prve taktove njihovih pjesama. Na ekskurzijama pjevali Nothing Else Matters i klix Dancer. Jasta su...
Tacno je to sve, da su pismenija djeca itd. Samo sto osim skolstva kod nas slabo ima jos toga i organizacija koje bi dodatno opismenjavale narod itd. A skolstvo nam nije bas najbolje ali nije ni toliko lose kako se misli. I ono je moram priznati bolje sad u odnosu kako je prije bilo. Inace se stanje popravlja u svemu, ali sporo sve. Nije bas sve crno.
muhafuca

#34211 Re: Zeničani

Post by muhafuca »

Panzer_Daddy wrote:Super su ova danasnja djeca kakvo smo im naslijedstvo iza rata i generacijski teret ostavili.

Zbog toga im je puno lakse spakovati stvari i ostaviti sve...
Sta smo mi dobili od onih prije nas - dobro smo im ista ostavili.

Mi im bar ne pametujemo da ne idu - nego ih podrzavamo u odlasku.

Nama su oni prije nas govorili "to je tako sad, sta ces rat je bio, tako je kako je, al ne sekiraj se dok se zemlja digne na noge bice bolje"

Da vidim sad ko ima obraza omladini reci da ne ide i da ostane jer "bice bolje"
dezurni_ucenik

#34212 Re: Zeničani

Post by dezurni_ucenik »

Vizionar 1985 wrote:
dezurni_ucenik wrote:

Tacno je to sve, da su pismenija djeca itd. Samo sto osim skolstva kod nas slabo ima jos toga i organizacija koje bi dodatno opismenjavale narod itd. A skolstvo nam nije bas najbolje ali nije ni toliko lose kako se misli. I ono je moram priznati bolje sad u odnosu kako je prije bilo. Inace se stanje popravlja u svemu, ali sporo sve. Nije bas sve crno.

U odnosu na skolstvo iz naseg perioda, ima tu dosta napretka danas. Recimo u osnovnoj skoli uce osnove HTML/CSS i C++ programiranja a u nase doba ucili pascal i basic. :D
kamen spoticanja

#34213 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

Image

:izet:
moet-perignon

#34214 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

belfy wrote:vec treci put ponavljas isto. crni oblaci, ekoloski problemi, niko se ne buni... i, opet, ponavljas ove "male proteste"... kao sto ponavljas da bi ti preko foruma da napravis promjenu...

no, prvo da ti odgovorim. da, trenutacno sam u Njemackoj. a otisao sam iz mnogo privatnih razloga koji nisu za foruma i zbog novca. znao sam da svoju pamet, znanje i iskustvo uvijek mogu unovciti bilo gdje, pa zasto onda ne za vece pare. no, pare, same po sebi nisu bile pokretac. bile su tek bonus...

volio bih reci da sam otisao zbog takvih kao sto si ti, jer su mi takvi uvijek smetali, ali bih tada bio neiskren. no, uvijek su mi smetali ljudi koji naprave najmanji (ili nikakav) ucinak a budu najglasniji. vidis, zato smo tu gdje jesmo. ja sam poprilicno siguran da tvoj ucinak, po pitanju stvari na koje se zalis, tezi nuli. ja sam neko ko je radio na tome malo aktivnije, pa cak i kada sam radio u Mittalu. ja Samira Lemesa znam od kada je studirao... elem, ja sam se trudio prakticno, i cak, i samog Lemesa napadao kada je posustajao prije nego je odstupio. i to nije jedina borba u kojoj sam ucestvovao ne bi li se grad napravio boljim... a nikada, niti jednom, nisam pokusao nesto takvo preko foruma, a na internetu sam od '94.

da ne duzim. neces ti nikome pomoci pisanjem ovdje, a ponajmanje sebi... samo ce se povremeno desiti da dobijes odgovor koji ti se nece svidjeti. no, ako ti se tako svidja...

belfy, sto je tacno pogresno u mom repetativnom trljanju da se nadvijaju oblaci iznad grada?

iako na forumu gnjecim o protestima, to ne znaci da ih u stvarnosti i ne cinim; da u stvarnosti ne poduzimam neke korake koji su pozitivni
za ovu zajednicu.
ono sto se zna o meni ovdje je nula, zero. niko ne zna ko sam. cas sam musko, cas zensko. cas mi je 21, cas ulazim u krizu srednjih godina.
i svi, uglavnom, fulaju pa na kub.
naposljetku, sve to je vrlo nevazno, ali moram spomenuti zbogu tvojih zvrljotina i tvrdnji o mojem ucinku koji su na nuli.
ukratko: ne mozes biti siguran o meni i mojem radu jer nemas nista opipljivo a i moza sam tip osobe koji nema potrebu da bude transparetan. \nije uctivo da posezes za tom poroznom retorikom.
takodjer iz pristojnosti necu tvoj trud, koji dosta spominjes, nipodstavam, jer ne mogu tvrditi da je tacno ili ne. zato sto te ne poznajem.
mada, iskreni da budemo, puno toga si rekao o sebi, kad u dosta recenica pocinjes sa "ja".

hajde, da budemo super cool, i ne kritikujemo se. vec da razvijemo diskurz o stvarnom problemu mladih koje smo ostavili na cjedilu.
znam da necu mnogo postici pisanjem ovdje, ali iskustvu me naucilo da uvijek i negdje nesto malo moze da inspirise i pokrene.

i da, iskreno me zanima sto ljudi misle o stanju u nasoj lokalnoj zajednici. mozda se doima kao mlacenje prazne slame, ali sto danas to nije?
Sanjarko

#34215 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

dezurni_ucenik wrote:
U odnosu na skolstvo iz naseg perioda, ima tu dosta napretka danas. Recimo u osnovnoj skoli uce osnove HTML/CSS i C++ programiranja a u nase doba ucili pascal i basic. :D
Ne znam koje si godiste ali nama nisu dali ni kompjutere skoro upaliti. Tek ih dobili donacijom tada pa zato. Kazem nije crnjak sve ima pomaka, ali ide sporo, valjda mentalitet nam takav, polako cemo, suti nepuca se i sl., pa zbog toga sve reforme idu sporo. I radi uredzenja i politicara itd. Ja i stara moja smo eto komentarisali kako u CZMZ da se olaksa preuzimanje terapija. Pisao sam ovdje o tome. I u vezi kontejnera sam pisao. Jednih sto su nam ih ukinuli i u vezi da se za hazardni otpad uvedu.

Da je i to malo urediti jos bolje iako je i sto se tice toga stanje sad bolje kako je bilo prije 5-6 godina. Malo i kako je neko pisao prosiriti djelovanje komunalaca itd., da bude rijeka itd., cisca itd.

Moramo i mi predlagati ideje, inicijative itd., pokusati ih progurati do ovih Elita da i nama i njima bude bolje. Jer svima sto je bolje stanje to ce i njima ovim Elitama da ih tako nazovem biti bolje.

Evo neki dan dao ideju kako telekomi da poboljsaju uslugu tj., kako da mlate pare a da daju dovoljno internet bandwidth-a na temi o njima.

Nije uglavnom sve crnjak. :shock:

PS. Ovo shock na kraju jer sam depresivac bio a cini mi se nisam vise. Hvala Bogu, ne urekao se.
dezurni_ucenik

#34216 Re: Zeničani

Post by dezurni_ucenik »

Vizionar 1985 wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Ne znam koje si godiste ali nama nisu dali ni kompjutere skoro upaliti. Tek ih dobili donacijom tada pa zato. Kazem nije crnjak sve ima pomaka, ali ide sporo, valjda mentalitet nam takav, polako cemo, suti nepuca se i sl., pa zbog toga sve reforme idu sporo. I radi uredzenja i politicara itd. Ja i stara moja smo eto komentarisali kako u CZMZ da se olaksa preuzimanje terapija. Pisao sam ovdje o tome. I u vezi kontejnera sam pisao. Jednih sto nam ih ukinuli i u vezi da se za hazardni otpad uvedu.

Da je i to malo urediti jos bolje iako je i sto se tice toga stanje sad bolje kako je bilo prije 5-6 godina. Malo i kako je neko pisao prosiriti djelovanje komunalaca itd., da bude rijeka itd., cisca itd.

Moramo i mi predlagati ideje, inicijative itd., pokusati ih progurati do ovih Elita da i nama i njima bude bolje. Jer svima sto je bolje stanje to ce i njima ovim Elitama da ih tako nazovem biti bolje.

Evo neki dan dao ideju kako telekomi da poboljsaju uslugu tj., kako da mlate pare a da daju dovoljno internet bandwidth-a na temi o njima.

Nije uglavnom sve crnjak. :shock:

PS. Ovo shock na kraju jer sam depresivac bio a cini mi se nisam vise. Hvala Bogu, ne urekao se.

Pa izgleda da smo tu negdje istih godina. Mi nismo ni imali kompjutera u Mak Dizdaru. :D

Pa naravno ideje su ta da ih predlazemo. Red bi bio da i nacelnik odvoji barem sat-dva sedmicno/mjesecno da poslusa probleme/prijedloga gradjana.
Sanjarko

#34217 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

kamen spoticanja wrote:http://i65.klix.com/104g1og.jpg

:izet:
Imam ja rjesenje mozda ovog problema ali mene slabo ko slusa. Ideju davno smislio rjesenja svog zagadzivanja ako je teoretski ideja tacna, a mozda jest. Cuo sam da Njemci na necemu slicnom rade davno, ne znam koliko su napredovali u tome.
belfy

#34218 Re: Zeničani

Post by belfy »

moet-perignon wrote:
belfy wrote:vec treci put ponavljas isto. crni oblaci, ekoloski problemi, niko se ne buni... i, opet, ponavljas ove "male proteste"... kao sto ponavljas da bi ti preko foruma da napravis promjenu...

belfy, sto je tacno pogresno u mom repetativnom trljanju da se nadvijaju oblaci iznad grada?

iako na forumu gnjecim o protestima, to ne znaci da ih u stvarnosti i ne cinim; da u stvarnosti ne poduzimam neke korake koji su pozitivni
za ovu zajednicu.
ono sto se zna o meni ovdje je nula, zero. niko ne zna ko sam. cas sam musko, cas zensko. cas mi je 21, cas ulazim u krizu srednjih godina.
i svi, uglavnom, fulaju pa na kub.
naposljetku, sve to je vrlo nevazno, ali moram spomenuti zbogu tvojih zvrljotina i tvrdnji o mojem ucinku koji su na nuli.
ukratko: ne mozes biti siguran o meni i mojem radu jer nemas nista opipljivo a i moza sam tip osobe koji nema potrebu da bude transparetan. \nije uctivo da posezes za tom poroznom retorikom.
takodjer iz pristojnosti necu tvoj trud, koji dosta spominjes, nipodstavam, jer ne mogu tvrditi da je tacno ili ne. zato sto te ne poznajem.
mada, iskreni da budemo, puno toga si rekao o sebi, kad u dosta recenica pocinjes sa "ja".

hajde, da budemo super cool, i ne kritikujemo se. vec da razvijemo diskurz o stvarnom problemu mladih koje smo ostavili na cjedilu.
znam da necu mnogo postici pisanjem ovdje, ali iskustvu me naucilo da uvijek i negdje nesto malo moze da inspirise i pokrene.

i da, iskreno me zanima sto ljudi misle o stanju u nasoj lokalnoj zajednici. mozda se doima kao mlacenje prazne slame, ali sto danas to nije?
ne znam koliko si pratio, ali ja zaista volim da budem direktan. iskrenost je olicenje karaktera, tako da cu, kao i uvijek krenuti sa tim. uvijek mi smeta to uvijanje (kao "ne znas ko sam ja"), bas kao i nepismenost. kada JA kazem JA, onda znaci da stojim iza onoga sto sam rekao. ne krijem se iza imaginarne mnozine sto ti cesto koristis. JA mogu i smijem samo govoriti u svoje ime. Vrlo jednostavno.

sada da predjemo na pravopis postovani gimnazijalce. smeta mi:
- gnjecim o protestima
- fulaju pa na kub
- zbogu tvojih zvrljotina
- moza sam tip osobe koji nema potrebu da bude transparetan (jedna laz za osvrta odmah ispod pobrojanog)
- posezes za tom poroznom retorikom
- hajde, da budemo super cool, i ne kritikujemo se. - ili da mozda ispravljamo jedni druge
- diskurz
- sve ostalo...

osvrt na laz: da ne zelis biti takav ne bi upirao na forumu i papagajski ponavljao. vrlo jednostavno...
moet-perignon

#34219 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

belfy wrote:ne znam koliko si pratio, ali ja zaista volim da budem direktan. iskrenost je olicenje karaktera, tako da cu, kao i uvijek krenuti sa tim. uvijek mi smeta to uvijanje (kao "ne znas ko sam ja"), bas kao i nepismenost. kada JA kazem JA, onda znaci da stojim iza onoga sto sam rekao. ne krijem se iza imaginarne mnozine sto ti cesto koristis. JA mogu i smijem samo govoriti u svoje ime. Vrlo jednostavno.

sada da predjemo na pravopis postovani gimnazijalce. smeta mi:
- gnjecim o protestima
- fulaju pa na kub
- zbogu tvojih zvrljotina
- moza sam tip osobe koji nema potrebu da bude transparetan (jedna laz za osvrta odmah ispod pobrojanog)
- posezes za tom poroznom retorikom
- hajde, da budemo super cool, i ne kritikujemo se. - ili da mozda ispravljamo jedni druge
- diskurz
- sve ostalo...

osvrt na laz: da ne zelis biti takav ne bi upirao na forumu i papagajski ponavljao. vrlo jednostavno...

belfy, razumijes li da svo vrijeme pricas o sebi?, ali i o meni. ne znam kako te nije mrzilo da iz mojeg teksta izdvajas napisane misli.
no, da se vratimo.
tema je o nacinu zivota u Zenici i koliko se dosta toga strmoglavilo, umjesto da je napredovalo. ne vidi se pomak, osim da se drugi pomicu i idu dalje. tema je o tome.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#34220 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

U ovoj državi se niko ne pomiče naprijed, dragi moj @moet. Pomiče se samo ona omladina što tužno uslika pasoš na Izačiću i ostalim graničnim prijelazima. Prođe i njih tuga za par dana.
Sanjarko

#34221 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Sto je jest. Modernizovali smo se malo, ali nedovoljno i to ne nasom zaslugom, nasim idejama itd., nego sto je se i svijet modernizovao i uznapredovao pa normalno da je i nas stiglo to sve i da smo to implementirali.

Sto se tice nekih stvari smo nazadovali. Slazem se s @Dzimijem u vezi toga. Ali to je uzrok modernizacija Zeljezare, pa manje radnika potrebno nego prije, propast pola ove prijeratne industrije i uredzenje drzave koje je lose.

Sve to utice na primanja koja su nam vecini nedovoljna da pokriju izdatke itd.

Ali i @Dezurnim sam se slozio da ima pomaka.

Tuzno je da smo sa onakog grada prijeratnog koji je gradio i radio spali na ovo, sa solidno dobrostojeceg grada da se tako izrazim na slabije od toga skroz.

Ali opet smo opstali ipak.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#34222 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Novo vrijeme nove furke. I ja tesko percipiram cinjenicu da je neko rodjen 2001.punoljetan, ali ko me pita.

Juce je neko za moju generaciju isto govorio, sutra ce ovi klinci 2001 za neke nove i tako ukrug, sve je to ok i sve je kako treba biti.

Kad azrail dodje po nas niko nece reci e jest mi zao sto nisam vise uvjeravao narod kako nove generacije nemaju pojma :mrgreen:
Throttle

#34223 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Poyy

Image
Sanjarko

#34224 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

:|

Ja sam uvijek imao neko razmisljanje da su nam pored ovih kontejnera potrebni i kontejneri nekakvi za kabasti otpad. Nesto ko u Americi. Oni veci nekakvi kontejneri mozda.

Cak sam pokusao i ja smisliti nekakve kontejnere za tu namjenu.
Throttle

#34225 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Ovdje je nekad bilo 5 kontjnera, dok su bili metalni. Pa su ubacili ova 3 plastična umjesto tih 5, doduše ovi su veći. Međutim, sad je problem neredovan odvoz
I zbog čega se ne kosi ništa po gradu?
Post Reply