Ja je malo preprzim na puteru i zalijem x2 vodom ili mesnom vodom i bude super, prvo na jakoj vatri dok ne pocne kupiti vodu i onda smanjim dok sve ne pokupi, poslije mozes staviti onaj ubrus i poklopac preko serpe, da upije vlagu a i nemoras.Nisrin wrote:Moze li neki finir ecept za supicu? Da nije tarhana...to sam maher jedino..
I kad ce mi biti razabrana riza i ZASTO NIKAD?Znaci, sve nacine sam pokusala, da je perem/ne perem, da je preprzim/ne preprzim na maslacu, da je kuham sa x2 vise vode i da je kuham sa x3 vode, da poklopac ne dizem dok se ne skuha i ne odstoji/da je mijesam dok se kuha...
U svakoj kombinaciji izgleda super i onda za minut bude mecava...nije razabrana..
Probala sam SVE rize, jedino ne racunam UNCLE'S BEAN jer je u kesi...kad meni riza od 6-80KM ne bude razabrana kako zelim , iako je parboiled..najvise volim basmati, nju najvise uzimam, ali ne ispadne lijepa, mada je ukusna
I da, cim voda prokuha smanjim na 1.5...
Imas opciju i da ostavis rizu koji sat u vodi prije kuhanja, i onda oprati i kuhati standardno, s tim da tad treba dodati manje vode.
Ja nisam neki ljubitelj basmati rize ali ponekad je napravim i ta riza uvijek bolje izgleda i bude razabranija nego bilo koja druga.