Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kamen spoticanja

#34051 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

ljudi prodaju visokotarifnu robu na cesti i drzava to tolerise...
a takva drzava ne moze prezivjeti
a tipovi koji budu na onim "tezgama" dosta su sumnjivi likovi koji mogu rahat baciti 100 kg bencha i vecina ih moze regularno zaraditi kod almy-ija i ostalih robovlasnika nekakvu legalnu platu
no biraju da rade za kartel i dilaju zlato,duhan i mlijecne proizvode a isteklim rokom koje ekro odbija da baci
tako da pune empatije nema nazalost
smartXL

#34052 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Vjerovatno se s razlogom toleriše prodaja visokotarifne robe bez akciznih markica. Vjerovatno je neko iz vlasti povezan, jer nemoguće je da ti neko dila na javnom mjestu, na očigled svih, da svi vide osim onih koji bi trebali sankcionisat.
kamen spoticanja

#34053 Re: Zeničani

smartXL wrote:Vjerovatno se s razlogom toleriše prodaja visokotarifne robe bez akciznih markica. Vjerovatno je neko iz vlasti povezan, jer nemoguće je da ti neko dila na javnom mjestu, na očigled svih, da svi vide osim onih koji bi trebali sankcionisat.
pa jasno je ko dan
ako furas socijalnu pricu onda smanjis cijene duhanskih proizvoda i drzava uzima porez
ovako lovu uzima neko
crno trziste sad pokriva gotovo 60% potreba za duhanskim proizvodima
koji qrac sve druge djelatnosti placaju poreze,takse,doprinose...
mlatnes kutiju od kartona,autofrizider i prodajes junetinu,
i nevjerovatno je kako su se duhanski fake standovi modernizovali...pocelo je s kutijama sad su vec suncobrani,fotelje,stalaze na spratove
tacno se vidi da nemaju trunke straha od inspekcija i policije
clio_dci120

#34054 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Pa kreni prvo od gradske inspekcije, pa naravno, ima tu i UIO, PUFBiH...
Evo gradski sanitarni inspektor prvi moze sankcionisati prodaju mliječnih proizvoda, ali eto sam priznas da su i gradske strukture u talu.
Post je smartu upucen.
Ci-Nick

#34055 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Inače kultura nam je na dnu dna,..
Jučer gledam kod Metalurga sjatio se narod da isprati svoje najmilije na matursku zabavu, medicinska škola.
Blokirali saobraćaj u kružnom jer niko neće da mrdne svoju guzicu.
Niti mogu proći auta niti pješaci,.
Throttle

#34056 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Pa na kamenom onaj sto prodaje cigare donio stolicu, suncobran, samo još da zakači ID broj i prava radnja :lol:
ExNihilo

#34057 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Kameni, metni stolicu u podrum, polijepo po haustorima "popravljam zube", i lagano.
kakavdanakneiskustvu

#34058 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

kamen spoticanja wrote:ljudi prodaju visokotarifnu robu na cesti i drzava to tolerise...
a tipovi koji budu na onim "tezgama" dosta su sumnjivi likovi koji mogu rahat baciti 100 kg bencha i vecina ih moze regularno zaraditi kod almy-ija i ostalih robovlasnika nekakvu legalnu platu
no biraju da rade za kartel i dilaju zlato,duhan i mlijecne proizvode a isteklim rokom koje ekro odbija da baci

:thumbup: :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#34059 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

kamen spoticanja wrote:ljudi prodaju visokotarifnu robu na cesti i drzava to tolerise...
:thumbup:

Zdravog i sposobnog u 2019 godini sazaljevati je nonsens :-)
kamen spoticanja

#34060 Re: Zeničani

Throttle wrote:Pa na kamenom onaj sto prodaje cigare donio stolicu, suncobran, samo još da zakači ID broj i prava radnja :lol:
al likovi imaju stalaze na spratove,poredaju ih da zauzmu cca 7 kvadrata okolo...na nekim pici neka zvezda granda s dva zvucNJaka
onaj jedan sjedi tacno na ulazu u Bosanku ...par ih se poreda ispred apoteke ...
cirkus
Sanjarko

#34061 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

smartXL wrote:Druže, ne prodaju na pijaci nego ispred pijace, o tome se radi. Nek iznajme tezgu i neka prodaju
Treba para za iznajmiti tezgu ili stand. Nisam siguran ali je pravo skupo. A nesiguran povrat ulozenog. Nisam siguran ali u pitanju su hiljade maraka ako sam dobro shvatio. Kad bi to tako lako bilo i ja bi isto to uradio. Ni buvljak nije bas dzaba ako se nevaram. Da je meni nesto tako bilo ili slicno.

Ima ovoga i po ulici. Ja sam prije davno tako od vrata do vrata ali nemoze to vise tako danas kako je moglo prije. Nece ili da otvore vrata ili da kupe jer ima na svakom cosku i jeftinije cak.

Jos grad nam ovisnik o Mittal-u. Ne znam SBB, KBB kad bi se Mittal zatvorio. Tuga je ovo da smo sa kakvog takvog radnickog i solidno dobrostojeceg grada na ovo spali.
Sanjarko

#34062 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Dosta te robe sto prodaju je svercovana roba iako ima dosta ljudi koji placaju porez na robu koju preprodaju. PDV placaju svi na proizvode itd., sto trose, kupuju itd., a u nekih nije ni svercovana roba, nego samo preprodata roba. Tesko je ovako opstati mnogima, dok neki opstaju i obrcu onako, solidno.

Govorio sam ja davno i o ovome dok sam zdraviji malo bio, i da ce veliki izgurati male. Nisu mi vjerovali, a ne znam sjecaju li se sad toga i vjeruju li u to kad su se manje prodavnice pozatvarale mnoge.
smartXL

#34063 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Pa onda ovi što su iznajmiti štandove, neka se prebace ispred Bosanske, oni glupi sto plaćaju, a ovi pametni sa štandovima ispred...
clio_dci120

#34064 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Koji su samo debili ovi sto se uredno registruju....za ne povjerovati....

Ali evo, jednom davno kada je mom starom urucen prekršajni nalog, govori on inspektoru evo ovaj do mene na crno radi, a inspektor kaze gospodine ja smijem samo kontrolisati registrovane, nisam ovlasten ulaziti u privatni posjed ... :lol: :lol:
Sanjarko

#34065 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Ma treba urediti. Slazem se. Ali kako? Nameti sve veci godinama pa se sve vise ljudi koji ovo radi okrece radu na crno. A poslova bas nema kao nekad prije. Nisu ovi ljudi vecinom ni zdravi bas toliko, onda nisu ni obrazovani toliko itd. Para nemaju za standove itd., mnogi, ne svi naravno.

Jbn problem.
kakavdanakneiskustvu

#34066 Re: Zeničani

nikad mi nece biti jasno ko kupi salame na standovima pred pijacom,cime takvi razmisljaju,koliko god da je jeftina,ako je jeftina
Throttle

#34067 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Zar stvarno ima mesnih i mlijecnih proizvoda :roll: ja mislio zezate se. Na pijacu ne idem, voce i povrce kupujem u Bingu ili pijaci u Crkvicama pa nemam neku potrebu da idem na pijacu, u 5 godina odem dvaput
A pretezno prodjem navecer setalistem, tada su oni sa cigarama samo
smartXL

#34068 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Gdje je pijaca u Crkvicama?
Kralj Tvrtko I.

#34069 Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

smartXL wrote:Gdje je pijaca u Crkvicama?
Gdje uvijek bila. Kod HIFE.
smartXL

#34070 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Ahhh, da. Zaboravio sam.
Hvala
macchiato

#34071 Re: Zeničani

Post by macchiato »

Ima čitav mini market kod tih uličara, od salami, hrenovki, slatkiša, sokova itd. I to se sve cvrlji na suncu, uz ionako upitne rokove trajanja. :D

Da je i meni vidjeti glavušu koja to uzima.
likce

#34072 Re: Zeničani

Post by likce »

Ni meni nije jasno ko ce kupiti te proizvode jer nemogu valjati, vjerovatno ce kupiti neko koga muka natjera da mu ostane pola marke ili manje.
Ovo je zalosno ali vjerovatno istinito jer ne vidim drugog nacina da ovi prodavaci opstaju vec godinama.
macchiato

#34073 Re: Zeničani

Post by macchiato »

Vala da sam ne znam ti koliko siromašna, ne bih to uzimala. :run:

A ni salama nije esencijalna namirnica za život, može se i bez nje.

Ali da, vjerovatno postoji razlog zbog kojeg ovi godinama opstaju na ulicama. Da se ne isplati, vraga bi se zajebavali po vrućinama i hladnoćama.
zebih62

#34074 Re: Zeničani

Post by zebih62 »

Throttle wrote:Ja bih za ZG isao preko Travnika za Banja Luku i onda dalje autocestom sjeverno. Jest da je duze al bar otprilike znas sta te sljeduje. U Vranduku mozes ostat 2 sata na istom mjestu, bolje je ta dva sata vozit
Upravo tako , draze mi je 2 sata voziti nego stajati :)
A kakav je taj put preko Knezeva, citam danas na stranci AMRS da se sanira neko kliziste izmedju Knezeva I zaboravio kojeg mjesta I da se isto saobracaj pusta naizmjenicno u jednom smjeru :zid:
Prije koliko dana si ti isao? Je si li naletio na ovo kliziste?
Na Vranduk necu pa kud puklo da puklo ..ili preko Vlasica ili zaobilaznica na Nemilu.
kakavdanakneiskustvu

#34075 Re: Zeničani

Throttle wrote:Zar stvarno ima mesnih i mlijecnih proizvoda :roll: ja mislio zezate se. Na pijacu ne idem, voce i povrce kupujem u Bingu ili pijaci u Crkvicama pa nemam neku potrebu da idem na pijacu, u 5 godina odem dvaput
A pretezno prodjem navecer setalistem, tada su oni sa cigarama samo

bilo je,ne znam sad ljeti ali znam da bude,na ulazu,kroz one prolaze
Post Reply