Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
palermo

#34051 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Bodkin wrote:
cuj namjerno :D pa vidis li da sam napisao pod pretpostavkom da se malo normalizuju odnosi. naravno da do sada nisi imao.
i kako rekoh samo kod nas je navijanje stavljeno u rang interesa drzave. ali dobro, svakako mislis da namjerno provlacim neke stvari tako da se povlacim iz rasprave :)
Namjerno je bila pohvala. U suprotnom značilo bi jedino da nisi dovoljno inteligentan ili obrazovan da shvatiš metaforu.
A takvog te ne smatram.
zavrzlama

#34052 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

155_mm wrote:
zavrzlama wrote: tenzije se dizu kad srbiji treba a ne kad BIH srbi hoce....
kolege forumasi "radosni", "vivaldi" i "handzar" nas haman uvjerise sa ovim "insajderskim" informacijama u zadnjih nekoliko postova da se politika bosanskih srba definise u banjaluci a ne u beogradu. ali kao sto rekoh haman. jer ipak treba imati na umu da je dejtonski sporazum u ime bosanskih srba potpisan od jednog cike iz beograda koji se trenutno "odmara" u hladovini pod lipom. i jos ga holbruk napi ko zemlju i budala dade sarajevo bosnjama. :-)
Ne postoji "politika i politicka nezavisnost" kod BIH srba....BIH srbi su sluge srbije ,koje je srbija gurnula u najvece zlocine,etnicka ciscenja i genocid protiv nesrba ,sa ciljem da se onemoguci pod takvim teretom zblizavanje i suzivot sa drugim narodima u BIH"

BIH srbi dobivaju po naredbi srbije vlast koju kontrolise nikad vise od par politicara(danas jedan,jer vise od jednog predstavlja opasnost po ideju)da postoji politicka sloboda BIH srba,oni bi davno se vratili BIH"MEDJUTIM" oni se nista ne pitaju.....za dodika radi tim ljudi iz srbije koji kontrolisu istog a odrijesene ruke i samostalnost istom se daje ,samo u domenu krkanskih izjava i kica,a sve vaznije odluke dodik izgovara u vec pripremljenom scenariju od staba....

Srpska politika BIH srba uopste ne postoji,a ne moze postojati jer im nije potrebna, jer sebe ne smatraju dijelom BIH,niti razmisljaju da ce zauvijek ostati u toj drzavi,nego slijede direktivu srbije ,jer znaju da samo uz pomnoc iste mogu izaci iz BIH
..Zasad izlaze ne noseci BIH teritoriju u srbiju,sta ce biti u buducnosti nije tesko znati...
Bodkin

#34053 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

palermo wrote:
Bodkin wrote:
cuj namjerno :D pa vidis li da sam napisao pod pretpostavkom da se malo normalizuju odnosi. naravno da do sada nisi imao.
i kako rekoh samo kod nas je navijanje stavljeno u rang interesa drzave. ali dobro, svakako mislis da namjerno provlacim neke stvari tako da se povlacim iz rasprave :)
Namjerno je bila pohvala. U suprotnom značilo bi jedino da nisi dovoljno inteligentan ili obrazovan da shvatiš metaforu.
A takvog te ne smatram.
:zid: do mene, sad sam skontao :) :thumbup: da, znam da banalizujem. htio sam samo pokazati da simpatije ili navijanje ne mora biti ni pokazatelj ni prepreka za razvoj i normalizaciju. to je sve
Mister Yes

#34054 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

zavrzlama wrote:
155_mm wrote:
zavrzlama wrote: tenzije se dizu kad srbiji treba a ne kad BIH srbi hoce....
kolege forumasi "radosni", "vivaldi" i "handzar" nas haman uvjerise sa ovim "insajderskim" informacijama u zadnjih nekoliko postova da se politika bosanskih srba definise u banjaluci a ne u beogradu. ali kao sto rekoh haman. jer ipak treba imati na umu da je dejtonski sporazum u ime bosanskih srba potpisan od jednog cike iz beograda koji se trenutno "odmara" u hladovini pod lipom. i jos ga holbruk napi ko zemlju i budala dade sarajevo bosnjama. :-)
Ne postoji "politika i politicka nezavisnost" kod BIH srba....BIH srbi su sluge srbije ,koje je srbija gurnula u najvece zlocine,etnicka ciscenja i genocid protiv nesrba ,sa ciljem da se onemoguci pod takvim teretom zblizavanje i suzivot sa drugim narodima u BIH"

BIH srbi dobivaju po naredbi srbije vlast koju kontrolise nikad vise od par politicara(danas jedan,jer vise od jednog predstavlja opasnost po ideju)da postoji politicka sloboda BIH srba,oni bi davno se vratili BIH"MEDJUTIM" oni se nista ne pitaju.....za dodika radi tim ljudi iz srbije koji kontrolisu istog a odrijesene ruke i samostalnost istom se daje ,samo u domenu krkanskih izjava i kica,a sve vaznije odluke dodik izgovara u vec pripremljenom scenariju od staba....

Srpska politika BIH srba uopste ne postoji,a ne moze postojati jer im nije potrebna, jer sebe ne smatraju dijelom BIH,niti razmisljaju da ce zauvijek ostati u toj drzavi,nego slijede direktivu srbije ,jer znaju da samo uz pomnoc iste mogu izaci iz BIH
..Zasad izlaze ne noseci BIH teritoriju u srbiju,sta ce biti u buducnosti nije tesko znati...
Naravno da ne mogu imati posebnu politiku kada sebe nisu odredili kao poseban narod. Dodik jasno kaže "nisam ja BH Srbin već samo Srbin i nema razlike između Srba istočno i zapadno od Drine". Ako je sve to jedan narod i jedna nacija onda je logično da imaju jednu nacionalnu politiku a naravno da će ona biti osmišljena u najvećem gradu a to je Beograd. Već duže vremena govorim da je to ono što će im dohakati. Da su pametni odredili bi se kao poseban narod. Ovako su samo dijaspora.
palermo

#34055 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Bodkin wrote:
:zid: do mene, sad sam skontao :) :thumbup: da, znam da banalizujem. htio sam samo pokazati da simpatije ili navijanje ne mora biti ni pokazatelj ni prepreka za razvoj i normalizaciju. to je sve
Naravno, ali ti time sam sebe određuješ.

Zamisli situaciju, iako je naravno teško zamisliti :D , pojavi se neki super talentovani teniser Hrvat iz Širokog, i onda Čović izađe i kaže, ovo je i naša zemlja, uspjeh ove zemlje je i naš uspjeh, pozivam našeg mladog i talentovanog Peru Perića da ne razmišlja uopšte nego da obuče ders svoje zemlje, Bosne i Hercegovine.

A bez ovoga, koliko god izgledalo science fiction, ne možeš očekivati da netko ozbiljno shvati tvoje priče o Bosni i Hercegovini
Mister Yes

#34056 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Inače za one koji se čude kada kažem "dijaspora":
Реч дијаспора (расуто семе) грчког је порекла и означава припаднике једног народа који живе одвојено од матице.
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0% ... 1%80%D0%B0

Sve dok im je matica tamo a ne ovdje oni su dijaspora. Simple as that.
Bodkin

#34057 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

palermo wrote:
Bodkin wrote:
Naravno, ali ti time sam sebe određuješ.

Zamisli situaciju, iako je naravno teško zamisliti :D , pojavi se neki super talentovani teniser Hrvat iz Širokog, i onda Čović izađe i kaže, ovo je i naša zemlja, uspjeh ove zemlje je i naš uspjeh, pozivam našeg mladog i talentovanog Peru Perića da ne razmišlja uopšte nego da obuče ders svoje zemlje, Bosne i Hercegovine.

A bez ovoga, koliko god izgledalo science fiction, ne možeš očekivati da netko ozbiljno shvati tvoje priče o Bosni i Hercegovini
nece covic ali hoce neko drugi. ne govorim ja da ce raditi u korist drugih zemalja. govorim o navijanju. a i sport je specificna tema. individualni sport jos vise :) i dan danas me cudi da novak igra pod srpskom zastavom :D
bitnije je puno dati podrsku na nekim drugim poljima, recimo istrazivanju, obrazovanju ili ekonomiji. sport je nebitan totalno...
area51

#34058 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by area51 »

Bože mili svaka li tema "završi" na tome ko za kog (protiv) koga navija :lol:
A vamo sve skapa od gladi :skoljka:
CSKA

#34059 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by CSKA »

Mister Yes wrote:Inače za one koji se čude kada kažem "dijaspora":
Реч дијаспора (расуто семе) грчког је порекла и означава припаднике једног народа који живе одвојено од матице.

Hmm...tu ima samo jedan problem,to sto pricas je protivustavno.Po ustavu BiH,Srbi,Bosnjaci i Hrvati su konstutivni narodi...ta prica moze proci mozda jednog dana kada BiH postane Bosnjacka nacionalna drzava i kada se ukine konstutivnost naroda.To je sada prica na nivou da Bosnjaci ne postoje kao narod,nego da su to islamizirani Srbi itd...jednostavno protivzakonito,protivustavno je.

Ako se misli i ide na to,da se lojalnost Bosni,drzavi gleda kroz to da BH Hrvati i Srbi navijaju protiv Hrvatske i Srbije...a ne kroz postovanje zakona i placanje poreza...gledacemo mi jos dugo dva entiteta.
cindrlimindrli

#34060 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cindrlimindrli »

area51 wrote:Bože mili svaka li tema "završi" na tome ko za kog (protiv) koga navija :lol:
A vamo sve skapa od gladi :skoljka:
Pa kako tako gladni imate volje piskarati po internetu? :D Cuj skapase od gladi... :-)
palermo

#34061 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Bodkin wrote:
nece covic ali hoce neko drugi. ne govorim ja da ce raditi u korist drugih zemalja. govorim o navijanju. a i sport je specificna tema. individualni sport jos vise :) i dan danas me cudi da novak igra pod srpskom zastavom :D
bitnije je puno dati podrsku na nekim drugim poljima, recimo istrazivanju, obrazovanju ili ekonomiji. sport je nebitan totalno...
Ma ok, zaboravi, ne razumijemo se, svjesno ili nesvjesno, svejedno je
cindrlimindrli

#34062 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cindrlimindrli »

Ocekivati od vecine BiH srba i hrvata da navijaju za BiH je iluzija, ljudi ratovali da te zemlje ne bude ni na mapi i sad bi trebali skakati od veselja zbog Dzekinih golova. Uostalom, ne mogu zamisliti navijace iz Buzima i Citluka na istoj tribini bez prisustva dva korpusa policije. :D
Bodkin

#34063 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

CSKA wrote:
Mister Yes wrote:Inače za one koji se čude kada kažem "dijaspora":

Hmm...tu ima samo jedan problem,to sto pricas je protivustavno.Po ustavu BiH,Srbi,Bosnjaci i Hrvati su konstutivni narodi...ta prica moze proci mozda jednog dana kada BiH postane Bosnjacka nacionalna drzava i kada se ukine konstutivnost naroda.To je sada prica na nivou da Bosnjaci ne postoje kao narod,nego da su to islamizirani Srbi itd...jednostavno protivzakonito,protivustavno je.

Ako se misli i ide na to,da se lojalnost Bosni,drzavi gleda kroz to da BH Hrvati i Srbi navijaju protiv Hrvatske i Srbije...a ne kroz postovanje zakona i placanje poreza...gledacemo mi jos dugo dva entiteta.
ovo ni meni nema logike
Bodkin

#34064 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

cindrlimindrli wrote:Ocekivati od vecine BiH srba i hrvata da navijaju za BiH je iluzija, ljudi ratovali da te zemlje ne bude ni na mapi i sad bi trebali skakati od veselja zbog Dzekinih golova. Uostalom, ne mogu zamisliti navijace iz Buzima i Citluka na istoj tribini bez prisustva dva korpusa policije. :D
bilo bi vise policije nego navijaca izmedju :)
славянин

#34065 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by славянин »

Bodkin wrote:
cindrlimindrli wrote:Ocekivati od vecine BiH srba i hrvata da navijaju za BiH je iluzija, ljudi ratovali da te zemlje ne bude ni na mapi i sad bi trebali skakati od veselja zbog Dzekinih golova. Uostalom, ne mogu zamisliti navijace iz Buzima i Citluka na istoj tribini bez prisustva dva korpusa policije. :D
Nije niko ni 80ih mogao zamisliti da ce na tribinama JNA stadiona gdje igra Partizan danas mahat cetnickim zastavama al et :mrgreen:
Corto Maltese

#34066 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Corto Maltese »

славянин wrote:
Bodkin wrote:
Nije niko ni 80ih mogao zamisliti da ce na tribinama JNA stadiona gdje igra Partizan danas mahat cetnickim zastavama al et :mrgreen:
A tek da će, dok mašu četničkim zastavama, uzvikivati "Volim Partizan!" :)
CSKA

#34067 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by CSKA »

Bodkin wrote:
CSKA wrote:
ovo ni meni nema logike
Pa ono...ima neke logike...ubij svoju majku,da bi dokazao lojalnost meni :D

Onda bi poslije bilo,kako si izdao svoje,tako ces i mene,nevjerujem ti :D (a ovih prica je bilo,pogotovo tokom rata).
cindrlimindrli

#34068 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cindrlimindrli »

CSKA wrote:
Bodkin wrote:
CSKA wrote:
ovo ni meni nema logike
Pa ono...ima neke logike...ubij svoju majku,da bi dokazao lojalnost meni :D

Onda bi poslije bilo,kako si izdao svoje,tako ces i mene,nevjerujem ti :D (a ovih prica je bilo,pogotovo tokom rata).
Kako si lijepo opisao ono sto su tvoji sunarodnjaci uradili u Bosni, ubili majku da bi se tebi dokazali.
kowalski1

#34069 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kowalski1 »

Vidim da je genijalac Suljagić Dodicku opet digo rejting za par posto. Dotični je nakon lokalnih izbora bio na ispod 40%, sad je na laganih 51% sa tendencijom napretka.
CSKA

#34070 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by CSKA »

cindrlimindrli wrote:
CSKA wrote: Pa ono...ima neke logike...ubij svoju majku,da bi dokazao lojalnost meni :D

Kako si lijepo opisao ono sto su tvoji sunarodnjaci uradili u Bosni, ubili majku da bi se tebi dokazali.
Pa ne moze se uskakati samom sebi u rijec...ako Srba nije bilo prije dolaska Turaka,nego da su ih oni naselili,ako su BH Srbi i Hrvati dijaspora,onda nije ni BiH majka,pa tako je nisu ni mogli ubiti.Prati tok radnje.

A drugo,zna se sta se krije iza toga"ubijanja svojih",Bosanska pravoslavna crkva mijenja SPC,Bosanski jezik mijenja Srpski jezik...itd...itd...asimilacija u blazem i civilizovanijem obliku.Jos da smo svi vjeverice pa da i nasjednemo na to.
cindrlimindrli

#34071 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cindrlimindrli »

Ma u pravu si, sta tebe briga, nisu rusili tvoje gradove i ubijali tvoje komsije, svoje su.
mehodžeger

#34072 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mehodžeger »

Oprosti lijepo, ali čime potkrepljuješ tvrdnju da je većina Hrvata ratovala u cilju da BiH ne bude niti na mapi?

Svi događaji i sve činjenice upućuju ne nešto sasvim drugo. Problem sudaranja hrvatske i bošnjačke politike u BiH je pitanje unutarnjeg uređenja države, a nikako dovođenja BiH vanjskih granica i cjelovitosti u pitanje.

To je glavno kukavičije jaje sa kojim se manipulira, posebno od političke vrhuške iz Sarajeva.
zlajaBHF

#34073 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zlajaBHF »

mehodžeger wrote:
Oprosti lijepo, ali čime potkrepljuješ tvrdnju da je većina Hrvata ratovala u cilju da BiH ne bude niti na mapi?

Svi događaji i sve činjenice upućuju ne nešto sasvim drugo. Problem sudaranja hrvatske i bošnjačke politike u BiH je pitanje unutarnjeg uređenja države, a nikako dovođenja BiH vanjskih granica i cjelovitosti u pitanje.

To je glavno kukavičije jaje sa kojim se manipulira, posebno od političke vrhuške iz Sarajeva.
Siguran sam da nisi bio u BiH izmedju 1992-1995, jer da jesi nebi govorio sto govoris....

Mislim da nije bilo dileme oko toga da li je HDZ zelio BiH ili ne !
palermo

#34074 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

CSKA wrote:
Ne protiv Srbije i Hrvatske, nego za Bosnu i Hercegovinu, mala ali suštinska razlika, al heto
mehodžeger

#34075 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mehodžeger »

zlajaBHF wrote:Siguran sam da nisi bio u BiH izmedju 1992-1995, jer da jesi nebi govorio sto govoris....

Mislim da nije bilo dileme oko toga da li je HDZ zelio BiH ili ne !
U BiH sam bio cijelo vrijeme od 1992. do 1995. godine. HDZ je želio što je želio. Želio je neku teritorijalno-političku jedinicu u okviru BiH za Hrvate, kao jedan vid zaštite najmalobrojnijeg naroda.

Herceg-Bosna (prvo zajednica, poslije republika) nije osnovana u cilju nikakvih negativnih konotacija prema BiH ili možda Bošnjacima. Osnovana je iz nužde i straha, upravo na onaj dan u jesen 1991. godine kada je pao Vukovar i kada je počeo pokolj na Ovčari. U to vrijeme je već bila krenula i otvorena agresija JNA i Srba na selo Ravno i Popovo Polje u Hercegovini. Iz Sarajeva je vladao muk ili opravdanje da to nije "naš"rat.

Svi mi koji smo to preživjeli znamo vrlo dobro što se i kako dešavalo. Nismo zombiji.

U ciljeve i namjere srpske politike u BiH neću i ne namjeravam ulaziti, ali raspoloženje kod BiH Hrvata mislim da poznajem vrlo dobro.

I tako osnovane, prvo zajednica, a zatim republika Herceg-Bosna su svugdje na dokumentima imali nazivnik "Republika Bosna i Hercegovina". Cijelo vrijeme rata i poraća.

Zatim, da je cilj hrvatske politike bilo razbijanje BiH kao međunarodno priznate i suverene države, ne bi ta ista politika u Zagrebu i Mostaru pozvala sve Hrvate da glasaju za nezavisnu BiH. Procentualno najviše glasova za nezavisnu BiH su dali upravo BiH Hrvati, ne bi Zagreb među prvima priznao BiH i uputio svog ambasadora u Sarajevo, ne bi Hrvatska primila tokom rata na stotine hiljada izbjeglica, ne bi obučavala i naoružavala Armiju BiH, ne bi uopće dozvoljavala prolaz bilo čega u BiH u svrhu odbrane, ne bi propuštala na hiljade onih bradatih fanatika iz arapskih zemalja, ne bi sa Hrvatskom vojskom uletila u BiH 1995. godine, kada su pred slomom bili Srebrenica, Bihać i još neke enklave i spašavala stvar do pred samu Banja Luku, ne bi 4 godine helikopteri iz Karlovca letili u Bihać, prepuni oružja i opreme, lijekova, ne bi hiljade ranjenika iz BIH bilo liječeno i rehabilitovano u Hrvatskoj itd, itd. Ima toga još na tone.

Kad je Srbija priznala BiH kao državu i uputila svog ambasadora u Sarajevo? O ostalim stvarima da i ne govorim.
Locked