Sarajevski derbi

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Charuga
Globalni moderator

#34026 Re: Sarajevski derbi

Post by Charuga »

Buki imao više dobrih ubacivanja sa strane, od kompletne ekipe Želje u posljednje 2 sezone.
splinter

#34027 Re: Sarajevski derbi

Post by splinter »

Sinoć je bila baš lijepa noć i ko god nije došao dobro se zajebao. Najvažnije je da prikupljena sredstva dođu do onih kojima su najpotrebnija.
Kod kona Hošić i Ferhatović top forma, kod nas Buki, Đelo, Pehli, Šopa, dok Zuban da skine jedno 3 kile ugrozio bi i samog Bilbiju.
Čenan stari Željovac u dresu kona bio fer i promašio zicer :-D
Buki je ozbiljnije pristupio ovom meču nego i jedan naš prvotimac u zadnjih 4-5 godina.
Dok sam gledao tekmu zamišljam sebe na šta bih ličio da obučem dres pa donosim odluku da se opet bacim na treninge intenzivno, dakle ubuduće samo red, rad i disciplina.
Anquilla

#34028 Re: Sarajevski derbi

Post by Anquilla »

Kako se Brkovic ugurao u ekipu? :lol:

Samo, Gogalicev prijem i pas za Ferhatovica, svaka cast, kile ga nisu omele :D
Last edited by Anquilla on 09/06/2022 11:52, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#34029 Re: Sarajevski derbi

Post by ultima_palabra »

Nasi nesto spremniji, kod pitara ima debelih dosta :D Tako da smo mi ko fol napadali, a oni igrali na kontre sto im je uspjelo par puta.
last mohicans

#34030 Re: Sarajevski derbi

Post by last mohicans »

Joj dobre tekme, kaze meni hanuma sto ovi debeli hodaju po terenu :lol: Hosic, Buki, jos par u formi. Buki je i sad bolji od pola bekova lige, nije ni Dzeno los, samo ga jebe stomak. Al kako Deda paradu izvuče. Ćenan šupak zicer ne dade. Meda ne moze,jbt, a nije debeo.Ne moze potrcati. Haj ima dosta starije raje, ali su se dobro upušćali, generalno. Jbt, ja Gogalića ne bih poznao nikad.
Last edited by last mohicans on 09/06/2022 13:09, edited 1 time in total.
last mohicans

#34031 Re: Sarajevski derbi

Post by last mohicans »

Anquilla wrote: 09/06/2022 11:44 Kako se Brkovic ugurao u ekipu? :lol:

Samo, Gogalicev prijem i pas za Ferhatovica, svaka cast, kile ga nisu omele :D
Imao je i onaj dobar šut, bilo je nekoliko dobrih ubačaja na kojima bi današnje princeze mogle pozaviditi. Ljudi od 5 banki, skoro, a jos imaju u nogama sto neki danas ni u gramima nemaju.
sve_ovo_ja

#34032 Re: Sarajevski derbi

Post by sve_ovo_ja »

Kakvi sada sve amateri i ublehaši uzimaju pare i misle da su šatro igrači, ove generacije što su igrale tek iza rata izmislile svijet za pola njih.
East_side

#34033 Re: Sarajevski derbi

Post by East_side »

sve_ovo_ja wrote: 09/06/2022 21:11 Kakvi sada sve amateri i ublehaši uzimaju pare i misle da su šatro igrači, ove generacije što su igrale tek iza rata izmislile svijet za pola njih.
Jako je teško porediti tadašnju generaciju igrača naših klubova sa ovim današnjim.

Daleko od toga da ove današnje nešto branim, štitim... Ali ni sami klubovi više nisu što su nekada bili. Prateći (bolje reći, pokušavajući pratiti) zapadne trendove, pretvorili su se u komercijalne organizacije gdje su jedino važna prava i obaveze. Vrlo malo tu ima prostora za neke emocije, doživotna vezivanja i sve ostalo što nije navedeno u ugovorima.

Ali danas jednostavno moraš tako ako želiš da izgledaš kao iole ozbiljan sportski subjekat i poželjna sredina za igrače. A ni to ti ne garantuje da ćeš od igrača dobiti ono što očekuješ. Tako je kako je i to je to.

Ovi veterani koji su neku noć istrčali na teren Grbavice su svoje početne fudbalske korake pravili u uslovima gdje nije jedina briga bio broj golova, klizeći start protivnika ili žuti karton već i granate, snajperi i pitanje hoćeš li sutra imati šta za pojest i popit.

I kad čitav jedan kolektiv zajedno stasa u takvim uslovima i dočepa se mira i utakmica pred punim tribinama, uz sveopštu euforiju koja je tada vladala i toliko dugo čekani rahatluk nakon agresije, njima je to bilo sasvim dovoljno da grizu na terenu, dokazuju se publici, uživaju u utakmicama i trajno se emotivno vezuju za svoje klubove. Manje ili više. To je u tim godinama bio maksimum za kojim su igrači čeznuli.

Danas većina igrača sarajevskih klubova dolazi iz drugih sredina. Čisto profesionalno. Iako je ova boldirana riječ jako upitna, blago rečeno. Uglavnom su to olupine koje više nigdje nisu prispjele i traže svoju posljednju šansu da nešto zarade. Uz "menadžere" koji ih žele iskoristiti i ugraditi se u ugovore kako bi izvukli svoje hise... To je posebna tema.

Tu ja ne nalazim za realno da iko od takvih ima neki poseban motiv da se vezuju za klubove. Kako dođu, tako i odu i padnu u zaborav. A ne dolaze vala ni u Real Madrid pa da to smatraju vrhuncem svoje karijere...

Drugo, čak i ovo malo igrača koji prođu omladinske pogone svojih matičnih klubova i zaigraju u seniorima su pod uticajem današnjih trendova. Imaju internet, prate transfere, vide koliko je plaćen ovaj ili onaj i njima (za razliku od one poslijeratne generacije) nije primarni cilj da postanu legende svojih matičnih klubova već da se što bolje prodaju i zarade što više. I roditelji ih podržavaju u tome i to je sasvim normalno i legitimno.

Ukratko, ni Sarajevo ni Željezničar (vjerovatno) više nikada neće imati generaciju odanih i trajno vezanih igrača za svoje klubove kao što je bila većina aktera ovog remake derbija od neku noć. Očekivati tako nešto danas, a pogotovo za 10, 20, 30... godina nije nimalo realno.
Blixen

#34034 Re: Sarajevski derbi

Post by Blixen »

splinter wrote: 09/06/2022 11:24 Kod kona Hošić i Ferhatović top forma, kod nas Buki, Đelo, Pehli, Šopa
Pehli je bio dobar kao omladinac, ali se ne sjećam da je napravio neku karijeru
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#34035 Re: Sarajevski derbi

Post by sime_cipol »

Pehlivanović je stigao da ona lopta ne ode u aut, nije morao vise nista uraditi :D
Blixen

#34036 Re: Sarajevski derbi

Post by Blixen »

Imao je talenta
Ali ga nažalost nije unovčio
Ricken

#34037 Re: Sarajevski derbi

Post by Ricken »

Blixen wrote: 01/08/2022 22:27
splinter wrote: 09/06/2022 11:24 Kod kona Hošić i Ferhatović top forma, kod nas Buki, Đelo, Pehli, Šopa
Kako nije, ostavio je neizbrisiv trag u Iskri Bugojno. :D
Blixen

#34038 Re: Sarajevski derbi

Post by Blixen »

Ricken wrote: 01/08/2022 23:19
Blixen wrote: 01/08/2022 22:27

pojavio se i taj novi val igraca iz omladinskog pogona...pa su se preko noci pojavili sedamnaestogodisnjaci ili mozda jednu godinu stariji od njih,a to su bili Veldin Karic,Mijo Katic,Sejo Kapetanovic,Mario Stanic,Adnan Pehlivanovic,Zeljko Pavlovic,Mario Barac,Admir Adzem,Jasmin Huric,Kemal Elkaz,Ismir Pintol,Mario Dodik.

Sjećam se da sam gledao Stanića i Karića na Grbavici kao klinac
Išli familijarno sa Mirzom da gledamo brata Seada (izdajicu 🤣)
Pehli je bio tu
Stanić završi u Chelsea, Karić vremenom u Torinu
Kapetanović u B. Dortmund
Bila je to odlična generacija
Mislim da su osvojili omladinski kup Jugoslavije
Charuga
Globalni moderator

#34039 Re: Sarajevski derbi

Post by Charuga »

Pehli je imao zeznutu povredu, po njegovoj priči, i nakon toga se više nikada nije vratio.
Mislim da sam negdje čitao i da je bio reprezentativac Juge u tim nekim omladinskim kategorijama.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#34040 Re: Sarajevski derbi

Post by sime_cipol »

Blixen wrote: 02/08/2022 00:24

pojavio se i taj novi val igraca iz omladinskog pogona...pa su se preko noci pojavili sedamnaestogodisnjaci ili mozda jednu godinu stariji od njih,a to su bili Veldin Karic,Mijo Katic,Sejo Kapetanovic,Mario Stanic,Adnan Pehlivanovic,Zeljko Pavlovic,Mario Barac,Admir Adzem,Jasmin Huric,Kemal Elkaz,Ismir Pintol,Mario Dodik.

Pehli je bio tu
Mislim da je ta generacija izrasla pod Starovlahom. I Elvir Baljic je tu.
Van Halen

#34041 Re: Sarajevski derbi

Post by Van Halen »

I u ovakvoj prijateljskoj utakmici vidi se koliko se košpicari nalože na veći sarajevski tim :izet:
Ricken

#34042 Re: Sarajevski derbi

Post by Ricken »

Pehli je bio tu
Zezam se, mnogi od tih momaka su mogli više, da nije bilo rata. Oni koji su na vrijeme otišli, i iskoristili su potencijale.
Blixen

#34043 Re: Sarajevski derbi

Post by Blixen »

sime_cipol wrote: 02/08/2022 09:57 Mislim da je ta generacija izrasla pod Starovlahom. I Elvir Baljic je tu.
Balje se ne sjecam
opet bio sam mali jbg mozda i jeste igrao
Charuga
Globalni moderator

#34044 Re: Sarajevski derbi

Post by Charuga »

sime_cipol wrote: 02/08/2022 09:57

Pehli je bio tu
Mislim da je ta generacija izrasla pod Starovlahom. I Elvir Baljic je tu.
Starovlah je bio trener mlađih kategorija, i svi su oni izašli od njega. Trener prvog tima, te sezone (1991/92) je bio Ribar. Prije njega ih je vodio Mišo.

Sjećam se jedne utakmice kupa, sa Veležom na Grbavici. Prvotimci nešto štrajkovali, i Ribar izvede sve mlade igrače na teren. To su ovi što su se poslije dobro snašli u karijerama.
Ezel Bayraktar

#34045 Re: Sarajevski derbi

Post by Ezel Bayraktar »

Charuga wrote: 02/08/2022 08:13 Pehli je imao zeznutu povredu, po njegovoj priči, i nakon toga se više nikada nije vratio.
Mislim da sam negdje čitao i da je bio reprezentativac Juge u tim nekim omladinskim kategorijama.
Pehli nikad nije pokazao potencijal na velikom terenu, ali je mali nogomet razvaljivao. Išao u moju školu, znam sa turnira da je bio tata-mata malog terena.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#34046 Re: Sarajevski derbi

Post by teskeredzic_22 »

Ezel Bayraktar wrote: 02/08/2022 14:03
Charuga wrote: 02/08/2022 08:13 Pehli je imao zeznutu povredu, po njegovoj priči, i nakon toga se više nikada nije vratio.
Pehli nikad nije pokazao potencijal na velikom terenu, ali je mali nogomet razvaljivao. Išao u moju školu, znam sa turnira da je bio tata-mata malog terena.
Pehli - Šopan - Zuban.

HVALA IM
Plunkett

#34048 Re: Sarajevski derbi

Post by Plunkett »

Ima li euforije? Dolazi li Merjema?
vicious

#34049 Re: Sarajevski derbi

Post by vicious »

Evo gori tema kolika je euforija, obostrano :D
LSD

#34050 Re: Sarajevski derbi

Post by LSD »

Nema euforije.
Rutinskih 2-0 uz trening malo jačeg intenziteta.
Postaje pomalo i dosadno pratiti kako britka sablja nateže napaljene kone :izet:
Post Reply