Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- Lakat Jebić
#34001 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sda bastini naslijedje rata i alije. I bastinit ce narednih 50 godina ili do novog rata. Plus glasacka masinerija. Sve to znaci da je sda najstabilnija stranka u drzavi i da ce uvijek biti u opticaju za vlast i nikad nece dozivjet krah sbih-a, sdp-a ili sbb-a.
Eh sad, jedna od najvecih ubleha odomacenih od rata na ovamo "narod uvijek glasa za iste." 2000. Sda bila opozicija. Cetiri godine dakle nakon rata, uz zivog aliju, nakupilo se dovoljno glasova da se sda gurne u stranu. 2002. sda poderala. Sljedeci izbori, prvi nakon alijine smrti, sda izgubila od sbiha, ali ulazi u vlast. Nije morala, moglo je bez njih. Drugi izbori nakon alijine smrti, sdp pobjednik. Opet sda nije pobjednik, moglo je i bez njih. Tek 2014. sda ponovo dobija izbore onako glat i postaje najjaca stranka. Eto izracunajte koliko je ovih postdejtonskih godina sda bila najjaca stranka u bih ili eto u federaciji pa cete vidjeti da jednostavno nije tacno da narod uvijek glasa za iste. Dakle cim je postojala dovoljno ozbiljna i artikulisana opozicija, s jakim liderstvom, sda je gubila izbore. To sto je sve te poraze sda prezivjela je problem sbiha i sdpa koji nisu znali izborit se sa sda.
Eh sad, jedna od najvecih ubleha odomacenih od rata na ovamo "narod uvijek glasa za iste." 2000. Sda bila opozicija. Cetiri godine dakle nakon rata, uz zivog aliju, nakupilo se dovoljno glasova da se sda gurne u stranu. 2002. sda poderala. Sljedeci izbori, prvi nakon alijine smrti, sda izgubila od sbiha, ali ulazi u vlast. Nije morala, moglo je bez njih. Drugi izbori nakon alijine smrti, sdp pobjednik. Opet sda nije pobjednik, moglo je i bez njih. Tek 2014. sda ponovo dobija izbore onako glat i postaje najjaca stranka. Eto izracunajte koliko je ovih postdejtonskih godina sda bila najjaca stranka u bih ili eto u federaciji pa cete vidjeti da jednostavno nije tacno da narod uvijek glasa za iste. Dakle cim je postojala dovoljno ozbiljna i artikulisana opozicija, s jakim liderstvom, sda je gubila izbore. To sto je sve te poraze sda prezivjela je problem sbiha i sdpa koji nisu znali izborit se sa sda.
-
high_volume
#34002 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Da se ipak vratimo na Našu Stranku i temu iz naslovapalermo wrote:Da se vratimo na SDP i izbore 2014. SDP nije na tim izborima kažnjen zbog koalicije sa SDA, nego je kažnje zbog toga što je, potpuno nepripremljen, raskinuo koalciju sa SDA i uveo zemlju u stanje paralize, iliti političkog haosa.. Nakon toga slijedi čitav nioz političkih grešaka, od ulaska SBB-a u koalciju,popuštanja HDZ-u i iznad svega popuštanja Miloradu Dodiku (sjetimo se samo Zakona o prebivalištu, JMBG, i onih čuvenih desetak tačaka sporazuma sa Dodikom. Percepcija glasača je bila, ovima je stranka važnija od države.madner wrote:
Tu hipotezu mozemo lako oboriti. Ako su rezultati bili skromni i glasaci su uvijek i samo zbog toga kaznjavali stranku, kaznili bi i SDA. Medjutim to nije slucaj.
Tu se onda postavlja pitanje kako to da svi koji udju u koaliciju sa SDA imaju slabe rezultate, jer imamo dovoljno veliki uzorak da vidimo da je jedina konstanta SDA.
A nije istina da SDA nije bila kažnjavana od strane birača, Tihićeva SDA je izgubila izbore 2010 godine, i opet ne zbog koalicija, nego zbog precepcije biračkkog tijela da vode mekanu i popustljivu politiku. Zapravo ako ćemo pravo, birači su uvijek kažnjavali one koji su zanemarivali (naravno po biračkoj percepciji, dakle ne ulazim u stvarno stanje) državu.
A ovo pitanje koalciji i kažnjavanja stranke zbog toga što je koaliralia sa nekim možda važi za neke hard core glasače neke stranke, ali njih je zanemarljiv broj
Madner i palermo gdje god dođu, zatrolaju svaku temu
-
palermo
#34003 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
high_volume wrote:Da se ipak vratimo na Našu Stranku i temu iz naslovapalermo wrote:Da se vratimo na SDP i izbore 2014. SDP nije na tim izborima kažnjen zbog koalicije sa SDA, nego je kažnje zbog toga što je, potpuno nepripremljen, raskinuo koalciju sa SDA i uveo zemlju u stanje paralize, iliti političkog haosa.. Nakon toga slijedi čitav nioz političkih grešaka, od ulaska SBB-a u koalciju,popuštanja HDZ-u i iznad svega popuštanja Miloradu Dodiku (sjetimo se samo Zakona o prebivalištu, JMBG, i onih čuvenih desetak tačaka sporazuma sa Dodikom. Percepcija glasača je bila, ovima je stranka važnija od države.madner wrote:
Tu hipotezu mozemo lako oboriti. Ako su rezultati bili skromni i glasaci su uvijek i samo zbog toga kaznjavali stranku, kaznili bi i SDA. Medjutim to nije slucaj.
Tu se onda postavlja pitanje kako to da svi koji udju u koaliciju sa SDA imaju slabe rezultate, jer imamo dovoljno veliki uzorak da vidimo da je jedina konstanta SDA.
A nije istina da SDA nije bila kažnjavana od strane birača, Tihićeva SDA je izgubila izbore 2010 godine, i opet ne zbog koalicija, nego zbog precepcije biračkkog tijela da vode mekanu i popustljivu politiku. Zapravo ako ćemo pravo, birači su uvijek kažnjavali one koji su zanemarivali (naravno po biračkoj percepciji, dakle ne ulazim u stvarno stanje) državu.
A ovo pitanje koalciji i kažnjavanja stranke zbog toga što je koaliralia sa nekim možda važi za neke hard core glasače neke stranke, ali njih je zanemarljiv broj![]()
Madner i palermo gdje god dođu, zatrolaju svaku temu
-
high_volume
-
palermo
#34005 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
e, nadam se da ćeš ovo pitanje postaviti još nekom forumašu, jer ako ćemo se igrati igre istine, onda nije fer da samo jednom zavrtimo bocu. Al odgovorit ću ti na pitanje, i to iz dva razloga, jedan je što sam pristojan čo'jek, a drugi je što je ovo ipak forum i postoji ta anonimnost pa sam siguran da , ako ti se ne svidi odgovor, nećeš doći da me degenečiš. Naravno, da li ćeš mi vjerovati ostavljam tebi, nekako mi je neprilično da sad kao odrasli ljudi ja ti govorim, vako je bilo, časna pionirska riječ, ili Tite mi, ili dina mi i imama, šta već preferiraš. I kad si me već pitao, moraš biti strpljiv jer ne mogu ja ukratko napišem odgovor na ovo pitanje.high_volume wrote:high_volume wrote:.agent_zero wrote:
A čiji si glasač?
Dakle, ideološki sam najbliži Našoj stranci, ćukoljubac sam, u svim polemikama gorljivi sam zastupnik prava LGBT populacije ali i svih drugih marginalizovanih grupa, liberal, vjerujem u slobodno tržište i individualne slobode, kao što zastupam i tezu da je država dužna da onim najugroŽenijim kategorijama obezbijedi minimum uslova za nekakav život, multietničar i po opredjeljenju i po načinu života. Al nisam glasač Naše stranke iz vrlo jednostavnih razloga, ona se ne bavi pitanjima koja se mene najdirektnije tiču, šta je sa Mostarom, kakvo je njihovo viđenje rješenja Mostara, imaju li ikakve načine kako da to riješe, kakav im je odnos spram hercegovine, kako zamišljaju ustroj Bosne i Hercegovine, kako ga misle sprovesti, ili da banalizujem stvari do kraja, nema još uvijek jasnog odgovora na pitanje jesu li na mojoj strani ili su nekakav Unpofor. Al na ovim izborima sam na jednom nivou glasao za Našu stranku…zašto, to ću ti malo kasnije objasniti, moraš pokazati malo strpljenja kad si već pitao. A ovu temu volim posjetiti, čitati, na njoj pišu pismeni, obrazovani ljudi, ima tu i argumentacije, dijalog je civiliziran…jako poštujem mnoge forumaše vezane za Našu stranku( Franjo Kluz, Sabina…nekog ću zaboraviti pa da dalje ne nabrajam) iako se naravno ne slažem uvijek sa njima
Ovako, osim 1990 (tek postao što bi se reklo odrastao čojek) kada sam glasao za SDA (i da ne bude zabune, nikada se nisam zbog toga pokajao, uvjeren sam da je u tom historijskom trenutku to bio najbolji mogući izbor) uvijek sam glasao za SDP. Ne zato što sam mislio da je SDP nešto k'o biva bolji od SDA, nego zato što u svojoj osnovi, u svome razlogu postojanja SDP nosi (odnosno trebao bi da nosi) ideju Bosne i Hercegovine koju ja volim, Bosne i Hercegovine ravnopravnih građana i naroda, Bosne i Hercegovine bez diskriminacije, Bosne i Hercegovine koja je dovoljno široka za sve i koju će svatko osjećati kao svoju. Uvijek sam glasao, osim ponekih otklona, recimo uvijek sam glasao za Aliju Izetbegovića (i sad da ustane iz mrtvih za njega bih glasao), nisam nijednom za Komšića (iako ovaj put podržajem njegov izbor), mislim sad kad se okrenem iza sebe, mogao bih se nasmijati i reći, jebo te, pa ti ispade vjerni glasač SDP-a. E, sad da se vratim na ono kako sam glasao za Našu stranku na nekom nivou na ovoim izborima (jal kantonalni, jal federalni, zaboravio). Eleneis, odem ti ja na izbore, uzmem one papire, i haj da ono kobajagi preberem one spiskove. I pogledam na spisku za federalni (ili kantonalni, nebitno) Rijad Demić ispred SDP-a. Tebi to ništa ne znači, al pazi sad. Jedna od priča koja u ovom trenutku ujedinjuje Mostar, prevashodno onaj Mostar koji diše probosanskohercegovački , je priča o Veležu, skupila se grupa uspješnih ljudi, otvorila prostor i drugima, priključili se i legende Veleža, od Duška Bajevića preko Vahe, Čorbe da ih ne nabrajam sve. Udahnut je kroz priču o Veleži i jedan novi pozitivan duh u gradu. A Rijad Demić je trenutno najpoznatijji po facebook objavama u kojima blati ove ljude, posprdno nazivajući ovaj Velež Vehležom. Pa , da proste naše forumske dame, pička mu materina, pa imaju li u tom SDP-u ikakav odnos sa stvarnošću, realitetom, pričaju li sa ljudima….dakle, naljutim se ja i taj glas ode za Našu stranku (mislim, iz mostarske perspektive to je bačen niz vjetar glas, al ne možeš preći preko nekih stvari.
Sinoć sam na temi SDA (pogledaj) imao jednu polemiku (ma prije bi se to moglo nazvati pičkaranje) sa jednim mlađahnim , novim SDP-ovcem. Da sad ne ulazim u pojedinosti priče, uglavnom primjećujem jedan novi trend među SDP-om koji se odlikuje nekom vrstom „elitizma“ otklona od realnosti, sektaštvom……i ako taj trend postane prevladavajući, onda i ja od idućih izbora prelazim u stranku nevažećih listića. Makar do vremena dok se Edin Džeko ne vrati iz pečalbe i osnuje svoju političku partiju.
Eto, pitao si, ja ti odgovorio
P.S morao sam odgovriti ljudima, nadam se da se neće shvatiti kao trolanje
-
high_volume
#34006 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Naša Stranka u Mostaru je poprilično aktivna - https://www.nasastranka.ba/category/mostar/palermo wrote:.... ideološki sam najbliži Našoj stranci Al nisam glasač Naše stranke iz vrlo jednostavnih razloga, ona se ne bavi pitanjima koja se mene najdirektnije tiču, šta je sa Mostarom, kakvo je njihovo viđenje rješenja Mostara, imaju li ikakve načine kako da to riješe, kakav im je odnos spram hercegovine, kako zamišljaju ustroj Bosne i Hercegovine, kako ga misle sprovesti, ili da banalizujem stvari do kraja, nema još uvijek jasnog odgovora na pitanje jesu li na mojoj strani ili su nekakav Unpofor.
- chengaba
#34007 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jedan od razumnijih postova na ovom podforumu u posljednje vrijeme! Hvala.palermo wrote:
cut
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#34008 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Evo je i Inzko izrazio iznenadjenje uspjehom NS
-
palermo
#34009 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
okhigh_volume wrote:Naša Stranka u Mostaru je poprilično aktivna - https://www.nasastranka.ba/category/mostar/palermo wrote:.... ideološki sam najbliži Našoj stranci Al nisam glasač Naše stranke iz vrlo jednostavnih razloga, ona se ne bavi pitanjima koja se mene najdirektnije tiču, šta je sa Mostarom, kakvo je njihovo viđenje rješenja Mostara, imaju li ikakve načine kako da to riješe, kakav im je odnos spram hercegovine, kako zamišljaju ustroj Bosne i Hercegovine, kako ga misle sprovesti, ili da banalizujem stvari do kraja, nema još uvijek jasnog odgovora na pitanje jesu li na mojoj strani ili su nekakav Unpofor.
- video
#34010 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Bas takopalermo wrote:Da se vratimo na SDP i izbore 2014. SDP nije na tim izborima kažnjen zbog koalicije sa SDA, nego je kažnje zbog toga što je, potpuno nepripremljen, raskinuo koalciju sa SDA i uveo zemlju u stanje paralize, iliti političkog haosa.. Nakon toga slijedi čitav nioz političkih grešaka, od ulaska SBB-a u koalciju,popuštanja HDZ-u i iznad svega popuštanja Miloradu Dodiku (sjetimo se samo Zakona o prebivalištu, JMBG, i onih čuvenih desetak tačaka sporazuma sa Dodikom. Percepcija glasača je bila, ovima je stranka važnija od države.madner wrote:
A ovo pitanje koalciji i kažnjavanja stranke zbog toga što je koaliralia sa nekim možda važi za neke hard core glasače neke stranke, ali njih je zanemarljiv broj
Kako ono tad preCjednik nazva Denisa - pudlica.
Taj period ce ostati zapancen kao jedna velika mrlja u SDP-u
-
statixx
- Dasi
#34012 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Toliko o Kifli i koaliciji NS sa istim. A-SDA... PDA...?!
-
doktor78
#34013 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne znam... Ja s ovima ne bih išao. Bar znam šta je PDA, za ove ostale stranke nastale cijepanjem SDA nisam upoznat.
-
mahalik
#34014 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ja sam siguran da Naša stranka neće s njima tako da od vlade KS nema ništa sa Konakovićem koji podržava PDA i Našom strankom
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#34015 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Bolje u opoziciju i raditi kao do sad nego sa SDA otpatcima. Za lokalne uzeti nekoliko opcina i poceti vladati od lokala. Tako se i pocinje. To i jeste normalan razvojni put.
-
statixx
#34016 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Na opcinskim je jos teze, tako brojke kazu.
- O'zone
- Globalni moderator
#34017 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ovo SDA2? Četiri stranke koje su nastale iz SDA u zadnjih dvije godine...Dasi wrote:
Drago mi je da su skupa i nek ostane tako....
-
statixx
#34018 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Al' ih je domaćin ugostio... 
-
neon-x
#34019 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
To je njihov predizborni dogovor da ovo potpisu nakon izbora dok su jos sanjali da mogu zajedno pobijediti SDA. Ovo ce im dati jacu pregovaracku poziciju u nekim konatonima. U KS je ovaj potpis irelevantan. S druge strane SDP je prije izbora dogovorio koaliciju sa A-SDA u USK, a pregovaralo se i sa PDA za TK. Ne znam da li je i dogovoreno. Tako da.. Politika je kurava.Dasi wrote:
-
statixx
#34020 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja ne vidim koji su to kantoni, vise smrdi na koaliciju koja zeli krcmiti federalni budzet, ali su ocekivali bolji rezultat ljevice. 
-
mahalik
#34021 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
i s takvim stavom NS će sigurno ostavojiti brecimo načelničko mjesto u Centru npr a u OV za 2 godine oduvati SDP i DFKatarinaKosaca wrote:Bolje u opoziciju i raditi kao do sad nego sa SDA otpatcima. Za lokalne uzeti nekoliko opcina i poceti vladati od lokala. Tako se i pocinje. To i jeste normalan razvojni put.
- Dasi
#34022 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja, moze li kratki komentar na ovaj autogol Konakovica?
-
neon-x
#34023 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sa takvim stavom u kojem svaka gradjanska stranka bude pojedinacno gledala samo sebe oni nikada nece nista osvojiti. Suprotno, ako nastupe zajednicki ovaj put u kantonu i uz NiP formiraju vladu a za dvije godine rasporede nacelnicke kandidature po opcinama u kojima je svaka od njih najjaca imace sigurno i kanton i sve opcine. Ali...mahalik wrote:i s takvim stavom NS će sigurno ostavojiti brecimo načelničko mjesto u Centru npr a u OV za 2 godine oduvati SDP i DFKatarinaKosaca wrote:Bolje u opoziciju i raditi kao do sad nego sa SDA otpatcima. Za lokalne uzeti nekoliko opcina i poceti vladati od lokala. Tako se i pocinje. To i jeste normalan razvojni put.
- DrugaGimnazija
#34024 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Moguce - da, vjerovatno - ne.SimkeA wrote:Da li je moguca da na osnovu ostalih, do sada neprebrojanih, birackih mjesta NS prestigne NiP u KS?
Najizglednije je da ce ostati ovako na oko 2000 razlike u korist NiP.
- DrugaGimnazija
#34025 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
BOSS jos uvijek ima sansu da uzme 2 mandata u KS (i to od DF-a).kluz franjo wrote:Da, zadnji "količnik" uzimaju. Ponavljam, po mojoj računici.doktor78 wrote:Kako? Sa 3,69% glasova?kluz franjo wrote: Po mojoj računici su trenutno na dva mandata u TK.
Bilo je tako u KS 2014. BOSS sa 3,75% dobio dva mandata.