Ukrajina

Novosti

#34001 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Vrijeme i UAF ukjkučit, deratizacija :)
Milenkov buraz

#34002 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

MorningStar wrote: 21/02/2022 10:01
tramvajtrojka wrote: 21/02/2022 09:40

yup da aktiviraju dronovske bombe na njoj a ne na kupoli tenka valjda i sami znaju koliko im je pouzdana spore smederevac pvo tehnika :lol: :lol: :lol:
Sa obzirom da i NATO vojske koriste SLAT oklop nebih rekao da je razlog u ''pouzdanosti'' jer ako je Ruska tehnika poznata po necemu to je upravo pouzdanost.Dalje ovaj oklop tj. nadogradnja istog nije namjenjena za ''dronovske bombe'' (dronovi ne koriste bombe nego rakete - osim nekih homemade kao sto je isil koristio) nego za kumulativne glave na raketama - da ih aktivira prije glavnog oklopa kako bi usijani bakar ( plazma ) imao vece rasprsenje pri kontaktu sa glavnim oklopom - te manju probojnu moc. Drugi razlog je i mogucnost da se upaljac na raketi osteti pri prolazu izmedju resetki tj. slomi - te da se raketa onda ne aktivira.
Dalje ucinkovitost raketa sa dronova pri proboju oklopa ne dolazi iz probojne moci raketa nego iz cinjenice da iste pogadjaju tenk pod velikim uglom u gornji oklop (koji je i najtanji-najslabiji).

Al eee - ihihi pihihi

:lol:
Nema šanse, Crvena strijela probije reaktivni oklop a da je zaustavi rešetka ili metalna ploča. :shock: Smiješno spominjati da će ovo kao umanjiti toliko efikasnost Jevelina ili naprednijih sistema, RPG i te "kamenom te gađam" sisteme može uspješno umanjiti njihovu efikasnost ostalo ni pod razno. Da ne spominjemo "armor-piercing tandem projectile" koji je razvijen upravo u svrhu probijanja višeslojnog oklopa. Sve u svemu očajna vremena traže očajne mjere, bolje i lim navariti odozgo kada nemaš bolji odgovor, daje barem psihološku sigurnost kao i ja kada sam sa 17 godina se krio iza kontejnera ispred JNA transportera i mislio da će me kontejner zaštititi. :mrgreen:
Last edited by Milenkov buraz on 21/02/2022 10:22, edited 1 time in total.
MorningStar

#34003 Re: Ukrajina

Post by MorningStar »

Haris.ba wrote: 21/02/2022 09:54
TomANDJerry wrote: 21/02/2022 09:44
Nisam vojni expert, ali bomba od mozda 100kg koja leti brzinom 1-2mach da sa nekakvom resetkom mozes odrediti da li ce explodirati metar tamo ili ovamo :?
i to samo vrijedi pod uglom od 85-90 stepeni ...

Ako radi to je najpametnije rjesenje ikada, ali not sooo sure
Pa bolje kontakt sa resetkom nego sa kupolom direktno. Nije tenk bas od papira.

A, i psiholoski je lakse poslati tenkiste u borbu kad misle da imaju bar nekakvu zastitu.

Svasta nesta Rusi vare na kupole, kao da hoce da isprobaju radi li.
Imaju te resetke neku funkciju i za famozne javeline. Samo ne znam klliko je to efikasno jer je u zadnjem dijelu projektila eksploziv koji pravi glavnu stetu.

Pise se da cak improviziraju sa snorkelima da prave nekakve cijevi da izmjeste ispusne gasove da izbjegnu projektile koji idu na toplotu.
Govoris o tandem raketama (prvo punjenje da porazi eksplozivno reaktivni oklop - sekundarno da porazi glavni oklop) - one nemaju veze sa ovim SLAT mreze sto montiraju - primjer.
Image

Za snorekele i projektile koji idu na toplotu je interesantno - jer koji to moderni projektil ide na toplotu (protutenkovski) :D da pri nisanjenju se koristi FLIR kod recimo hellfire-a ali posle kompjuter,laser i slicno vodi. Pjesadijska bolja AT oruzja pretezno su ''drzi koncanicu na meti i raketa ide tu'' (ima izuzetaka poput javelina)
quoter

#34004 Re: Ukrajina

Post by quoter »

MorningStar wrote: 21/02/2022 10:12
quoter wrote: 21/02/2022 10:08 Možda su se prepali Javelina!

Nije namjenjeno ni za javelin - jer raketa istog pri ispaljenju ide prvo visoko u zrak te onda pogadja metu pod velikim uglom (sto je i glavni adut javelina pored fire and forget i kompjuterskog nisanjenja) - u gornji oklop, ili da ti po naski ''ozgor ga zazdije'' tako da ove nadogranje ne funkcionisu - kao ni oklop jer je ''ozgor'' tanak.

Al eee , ihihih pihihih :lol:
:thumbup:

Ako nije ni za dronove ni Javelin, onda im je beli, namjenjeno da suše čarape :D.

Ja prvi put vidim ovakvu nadogradnju na tenkovima a Ukrajinci su dobili skupe igračke tako da sam pretpostavio da je to zbog toga.
Milenkov buraz

#34005 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

quoter wrote: 21/02/2022 10:21

Nije namjenjeno ni za javelin - jer raketa istog pri ispaljenju ide prvo visoko u zrak te onda pogadja metu pod velikim uglom (sto je i glavni adut javelina pored fire and forget i kompjuterskog nisanjenja) - u gornji oklop, ili da ti po naski ''ozgor ga zazdije'' tako da ove nadogranje ne funkcionisu - kao ni oklop jer je ''ozgor'' tanak.

:thumbup:

Ako nije ni za dronove ni Javelin, onda im je beli, namjenjeno da suše čarape :D.

Ja prvi put vidim ovakvu nadogradnju na tenkovima a Ukrajinci su dobili skupe igračke tako da sam pretpostavio da je to zbog toga.
Daj šta daš kada nemaš adekvatan tehnološki odgovor, mogu komotno i dva balvana postaviti odozgo, mislim da bi imalo više efekta. :mrgreen:
Haris.ba

#34006 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

MorningStar wrote: 21/02/2022 10:21
Haris.ba wrote: 21/02/2022 09:54

Pa bolje kontakt sa resetkom nego sa kupolom direktno. Nije tenk bas od papira.

A, i psiholoski je lakse poslati tenkiste u borbu kad misle da imaju bar nekakvu zastitu.

Svasta nesta Rusi vare na kupole, kao da hoce da isprobaju radi li.
Imaju te resetke neku funkciju i za famozne javeline. Samo ne znam klliko je to efikasno jer je u zadnjem dijelu projektila eksploziv koji pravi glavnu stetu.

Pise se da cak improviziraju sa snorkelima da prave nekakve cijevi da izmjeste ispusne gasove da izbjegnu projektile koji idu na toplotu.
Govoris o tandem raketama (prvo punjenje da porazi eksplozivno reaktivni oklop - sekundarno da porazi glavni oklop) - one nemaju veze sa ovim SLAT mreze sto montiraju - primjer.
Image

Za snorekele i projektile koji idu na toplotu je interesantno - jer koji to moderni projektil ide na toplotu (protutenkovski) :D da pri nisanjenju se koristi FLIR kod recimo hellfire-a ali posle kompjuter,laser i slicno vodi. Pjesadijska bolja AT oruzja pretezno su ''drzi koncanicu na meti i raketa ide tu'' (ima izuzetaka poput javelina)
Kazem ti, psihologija. Lakse poslat ljude u tabutu ako imaju dobru antenu da hvataju program.
90minut

#34007 Re: Ukrajina

Post by 90minut »

Black swan wrote: 21/02/2022 09:50 ne znam koliko je pametno snimati vojsku i to objavljivati
moglo bi se na robiji zaglaviti
Garant je da rusi nisu ocekivali ni promil ovoga što tiktokeri rade svaki pokret im se zna. :lol:
Haris.ba

#34008 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

90minut wrote: 21/02/2022 10:26
Black swan wrote: 21/02/2022 09:50 ne znam koliko je pametno snimati vojsku i to objavljivati
moglo bi se na robiji zaglaviti
Garant je da rusi nisu ocekivali ni promil ovoga što tiktokeri rade svaki pokret im se zna. :lol:
Ma zabranili bi oni to da hoce. Mislim da imaju tehnicke mogucnosti da to urade ako je do aplikacije.

Samo, borba je to sa vjetrenjacama. Mobitel sa kamerom se ne moze zabraniti. A, posto svakako svaki pokret trupa se vidi sa satelitom, ne sekiraju se oni puno.
MorningStar

#34009 Re: Ukrajina

Post by MorningStar »

Milenkov buraz wrote: 21/02/2022 10:19

Sa obzirom da i NATO vojske koriste SLAT oklop nebih rekao da je razlog u ''pouzdanosti'' jer ako je Ruska tehnika poznata po necemu to je upravo pouzdanost.Dalje ovaj oklop tj. nadogradnja istog nije namjenjena za ''dronovske bombe'' (dronovi ne koriste bombe nego rakete - osim nekih homemade kao sto je isil koristio) nego za kumulativne glave na raketama - da ih aktivira prije glavnog oklopa kako bi usijani bakar ( plazma ) imao vece rasprsenje pri kontaktu sa glavnim oklopom - te manju probojnu moc. Drugi razlog je i mogucnost da se upaljac na raketi osteti pri prolazu izmedju resetki tj. slomi - te da se raketa onda ne aktivira.
Dalje ucinkovitost raketa sa dronova pri proboju oklopa ne dolazi iz probojne moci raketa nego iz cinjenice da iste pogadjaju tenk pod velikim uglom u gornji oklop (koji je i najtanji-najslabiji).

Al eee - ihihi pihihi

Nema šanse, Crvena strijela probije reaktivni oklop a da je zaustavi rešetka ili metalna ploča. :shock: Smiješno spominjati da će ovo kao umanjiti toliko efikasnost Jevelina ili naprednijih sistema, RPG i te "kamenom te gađam" sisteme može uspješno umanjiti njihovu efikasnost ostalo ni pod razno. Sve u svemu očajna vremena traže očajne mjere, bolje i lim navariti odozgo kada nemaš bolji odgovor, daje barem psihološku sigurnost kao i ja kada sam sa 17 godina se krio iza kontejnera ispred JNA transportera i mislio da će me kontejner zaštititi. :mrgreen:
Prvo - Ne moze "probiti" reaktivni oklop - jer isti i nije oklop nego ide "bum" kad ga nesto pogodi - kontra detonacija i to.Protiv crvene strijele ERA je efikasna jer upravo crvena strijela - ima tandem rakete koje su namjenjene da poraze ERA. Poredis dva totalno razlicita koncepta kao jedan jaci drugi slabiji, medjutim ne radi se o tome. ERA je namjenjena da porazi projektile-rakete koji nemaju tandem glavu, SLAT je dodatak koji poboljsava sanse za prezivljavanjem - tamo gdje je oklop na tenku malo tanji ide SLAT jer neke pametne cike izracunaju koliko rasprsavanje plazme smanjuje probojnu moc kumulativnog projektila ako isti se aktivira prije glavnog oklopa - ili jos bolje ako se osteti raketa pri prolazu izmedju resetki te onesposobi... kao sve u ratu - u procentima je fOllL :mrgreen: .

Nikakve to ocajnicke mjere nisu nego sirokorasprostranjene tehnike i mjere:
Image
Image
Image
Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#34010 Re: Ukrajina

Post by Truba »

Samprotivsviju wrote: 21/02/2022 10:17 Javelin je bolestan, pogadja tenk i sa udaljenosti preko 4 kilometra :-) a pouzdanost preko 95%
zato ukopaš tenk samo da cijev viri i koristiš ga ko minobacač
:D
uvijek ima solucija
MorningStar

#34011 Re: Ukrajina

Post by MorningStar »

Black swan wrote: 21/02/2022 10:33
Samprotivsviju wrote: 21/02/2022 10:17 Javelin je bolestan, pogadja tenk i sa udaljenosti preko 4 kilometra :-) a pouzdanost preko 95%
zato ukopaš tenk samo da cijev viri i koristiš ga ko minobacač
:D
uvijek ima solucija
Rade na tome - al za sada Izraelci su najdalje dogurali sa RAFAEL sistemom zastite. Rusi imaju na armati isto novu verziju ERA - ispali bombicu da eksplodira iznad neka u momentu kad raketa dolazi.
Milenkov buraz

#34012 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

MorningStar wrote: 21/02/2022 10:31

Nema šanse, Crvena strijela probije reaktivni oklop a da je zaustavi rešetka ili metalna ploča. :shock: Smiješno spominjati da će ovo kao umanjiti toliko efikasnost Jevelina ili naprednijih sistema, RPG i te "kamenom te gađam" sisteme može uspješno umanjiti njihovu efikasnost ostalo ni pod razno. Sve u svemu očajna vremena traže očajne mjere, bolje i lim navariti odozgo kada nemaš bolji odgovor, daje barem psihološku sigurnost kao i ja kada sam sa 17 godina se krio iza kontejnera ispred JNA transportera i mislio da će me kontejner zaštititi. :mrgreen:
Prvo - Ne moze "probiti" reaktivni oklop - jer isti i nije oklop nego ide "bum" kad ga nesto pogodi - kontra detonacija i to.Protiv crvene strijele ERA je efikasna jer upravo crvena strijela - ima tandem rakete koje su namjenjene da poraze ERA. Poredis dva totalno razlicita koncepta kao jedan jaci drugi slabiji, medjutim ne radi se o tome. ERA je namjenjena da porazi projektile-rakete koji nemaju tandem glavu, SLAT je dodatak koji poboljsava sanse za prezivljavanjem - tamo gdje je oklop na tenku malo tanji ide SLAT jer neke pametne cike izracunaju koliko rasprsavanje plazme smanjuje probojnu moc kumulativnog projektila ako isti se aktivira prije glavnog oklopa - ili jos bolje ako se osteti raketa pri prolazu izmedju resetki te onesposobi... kao sve u ratu - u procentima je fOllL :mrgreen: .

Image
Image
Image
Image
naravno da može probiti, evo ti...
Today, all types of three-generation main battle tanks in service in the world cannot withstand the blow of the Red Arrow 9 and face the reactive armor.
https://inf.news/en/military/e8a542f045 ... 6cde2.html

Ove slike koje si postavio znamo da je ovo zaštita prvenstveno dole po Iraku i Avganistanu od RPG projektila i sličnih "kamenom te gađam" sistema, ovo te ne spasi od Red arrow ili Jevelina.
daddy-kool

#34013 Re: Ukrajina

Post by daddy-kool »

Rusi uklanjaju opasnost od mira.

Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#34014 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

daddy-kool wrote: 21/02/2022 09:26

Zavarili one rešetke na kupole kao zaštitu od dronova?
Pa za koji q....da zakace onoliko granja radi kamuflaze. :oops: :D
Milenkov buraz

#34015 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

@MorningStar

Još nešto...kažu ovako...
Furthermore, according to munitions expert Neil Gibson, the molten jet projected by a Javelin’s warhead is likely long enough and a tank’s top armor thin enough that the cage armor would provide insufficient protection even if its triggers the main warhead from 0.5 to 1.5 meters away. In fact, such shaped charges may even increase in penetration when detonated at a slight standoff from the target. This also applies to the MAM-L missile, which has a 33% wider 160-millimeter warhead.
https://www.forbes.com/sites/sebastienr ... a3f07865e9
daddy-kool

#34016 Re: Ukrajina

Post by daddy-kool »

https://www.ebcnew.in/2022/02/russian-s ... emely.html

Russian State Media reports an Extremely large explosion near Donetsk AIRPORT
prof.

#34017 Re: Ukrajina

Post by prof. »

Al eee - ihihi pihihi

Nema šanse, Crvena strijela probije reaktivni oklop a da je zaustavi rešetka ili metalna ploča. :shock: Smiješno spominjati da će ovo kao umanjiti toliko efikasnost Jevelina ili naprednijih sistema, RPG i te "kamenom te gađam" sisteme može uspješno umanjiti njihovu efikasnost ostalo ni pod razno. Da ne spominjemo "armor-piercing tandem projectile" koji je razvijen upravo u svrhu probijanja višeslojnog oklopa. Sve u svemu očajna vremena traže očajne mjere, bolje i lim navariti odozgo kada nemaš bolji odgovor, daje barem psihološku sigurnost kao i ja kada sam sa 17 godina se krio iza kontejnera ispred JNA transportera i mislio da će me kontejner zaštititi. :mrgreen:
Fino ti je čovjek napisao - nije poenta da rešetka zaustavi projektil već da ga detonira prije kontakta sa kupolom jer onda se drastično smanjuje probojna moć zbog raspršenja snage punjenja. Naravno da će projektil i ovako izazvati veliku štetu i vrlo vjerojatno onesposobiti tenk ali ipak ima šanse da će šteta biti barem malo manja i dati posadi kakvu takvu šansu da preživi. Barem se tome ruje nadaju, lično mislim da ako Ukrajinci imaju dovoljno dronova i uspjeli su obučiti posade dosta ove ruske tehnike će se pokazati kao konzerve za vježbe gađanja.
Milenkov buraz

#34018 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

prof. wrote: 21/02/2022 10:44

Fino ti je čovjek napisao - nije poenta da rešetka zaustavi projektil već da ga detonira prije kontakta sa kupolom jer onda se drastično smanjuje probojna moć zbog raspršenja snage punjenja. Naravno da će projektil i ovako izazvati veliku štetu i vrlo vjerojatno onesposobiti tenk ali ipak ima šanse da će šteta biti barem malo manja i dati posadi kakvu takvu šansu da preživi. Barem se tome ruje nadaju, lično mislim da ako Ukrajinci imaju dovoljno dronova i uspjeli su obučiti posade dosta ove ruske tehnike će se pokazati kao konzerve za vježbe gađanja.
Razumijem vrlo dobro šta je napisao i šta želi da kaže ali kada sam napisao zustavi nisam mislio fizički da zaustavi prjektil jer je to nemoguće naravno, već da rasprši djelovanje mlaza tj. prije detonira. Mislio sam da ovo ne treba naglašavati. Postavio sam link gdje ljudi od struke kažu da napredne sisteme tipa Red Arrow ni Jevelin to neće omesti jer probija i reaktivni oklop a kamo li da ga rešetka omete.
Last edited by Milenkov buraz on 21/02/2022 10:52, edited 2 times in total.
MorningStar

#34019 Re: Ukrajina

Post by MorningStar »

Milenkov buraz wrote: 21/02/2022 10:38
MorningStar wrote: 21/02/2022 10:31

Image
Image
Image
Image
naravno da može probiti, evo ti...
Today, all types of three-generation main battle tanks in service in the world cannot withstand the blow of the Red Arrow 9 and face the reactive armor.
https://inf.news/en/military/e8a542f045 ... 6cde2.html

Ove slike koje si postavio znamo da je ovo zaštita prvenstveno dole po Iraku i Avganistanu od RPG projektila i sličnih "kamenom te gađam" sistema, ovo te ne spasi od Red arrow ili Jevelina.
A znas sta ovo znaci kada se napise " xxx " to su navodnici - recimo ja sam ih ovde koristio da ukazem da se ne moze "probiti" reaktivni oklop jer on sam eksplodira pri udaru projektila - a nisam rekao da crvena strijela ne moze poraziti ERA (sto sam ti i prije vec napisao - crvena strijela koristi tandem glavu upravo da porazi ERA) - medjutim sad ces pocet da se nagovaras bez neke koherentnosti vec vidim jer pocinjes da imputiras (tj dodajes) da sam ja nesto rekao :D

I gdje ti je tu logika, ono de ovako da probas da malo... razmislis - jel recimo kompletna vojska neke drzave nosa crvene strijele i javeline - ono ukrajinci ce u slucaju rata samo da gadjaju javelinima,crvenim strijelama metisima i tako :D . Ili ce tu da budne i rpg-ova,maljutki,LAW i svega drugog cega se docepaju - e pa Rusi logicno - povecavaju sanse , nema oklopa koji je savrsen kao ni rakete koja je savrsena - sve je u procentima.

Opet sad vrati se pa procitaj - pa razumi razliku : ERA ne moze poraziti red arrow, ali SLAT moze.

Ali hej, zasto jednostavno ne komplikujes i pocnes da samo pljujes po Rusima tamo navijacki ono - lakse ti je to ha ja :D
Milenkov buraz

#34020 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

aj dobro, Rusi su Bogovi, valja li tako? :mrgreen:

Eno postavio sam ti i drugi link sa izvorom, čovjek lijepo kaže tankosava ali sada ćeš ti opet po svom.
MorningStar

#34021 Re: Ukrajina

Post by MorningStar »

Milenkov buraz wrote: 21/02/2022 10:41 @MorningStar

Još nešto...kažu ovako...
Furthermore, according to munitions expert Neil Gibson, the molten jet projected by a Javelin’s warhead is likely long enough and a tank’s top armor thin enough that the cage armor would provide insufficient protection even if its triggers the main warhead from 0.5 to 1.5 meters away. In fact, such shaped charges may even increase in penetration when detonated at a slight standoff from the target. This also applies to the MAM-L missile, which has a 33% wider 160-millimeter warhead.
https://www.forbes.com/sites/sebastienr ... a3f07865e9
A sta sam ja napisao za Javelin i SLAT :lol: mislim evo imputiras da sam ja napisao da SLAT funcionise protiv Javelina - iako stoji moj post iznad gdje sam napisao upravo suprotno - ali to tebi ne smeta da malo muljas ha :lol:

Al he, vidi kad ja nesto napisem - ti mozes vec na sledecoj stranici reci kako sam ja napisao drugacije i onda me "ispraviti" i biti pravi sRucnjak :D

I ako malo bolje procitas - upravo procitas ono sto sam ti napisao o rasprsavanju-mlazovima i to.Vidis da negdje ljudi diskutuju, razlog zasto slat ne funkcionise protiv javelina nije nesto posebno specijalna glava istog - nego cinjenica da je glavni oklop "ozgor" na tenku jednostavno pretanak- cak i rasprsen mlaz plazme ga porazi - bokovi prednji i celo je druga prica.
Last edited by MorningStar on 21/02/2022 10:57, edited 1 time in total.
MorningStar

#34022 Re: Ukrajina

Post by MorningStar »

Milenkov buraz wrote: 21/02/2022 10:50 aj dobro, Rusi su Bogovi, valja li tako? :mrgreen:

Eno postavio sam ti i drugi link sa izvorom, čovjek lijepo kaže tankosava ali sada ćeš ti opet po svom.
Ne nisu, ali nisu ni tarlahane u vojnom smislu - znaju vrlo dobro sta rade. Kazem ti lakse ti je samo da pises ''vidi hin glove" ha ja , da djaba ne komplikujes :lol:
Milenkov buraz

#34023 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

MorningStar wrote: 21/02/2022 10:55
Milenkov buraz wrote: 21/02/2022 10:50 aj dobro, Rusi su Bogovi, valja li tako? :mrgreen:

Ne nisu, ali nisu ni tarlahane u vojnom smislu - znaju vrlo dobro sta rade. Kazem ti lakse ti je samo da pises ''vidi hin glove" ha ja , da djaba ne komplikujes :lol:
Niko nije rekao da su tankosava Bog te vidio :-) već da je ova mjera više nego očajna ali ok. Ljudi koji znaju više od mene i tebe kažu hm...upitna mjera ali ko su oni pored tebe, samo sjene. :kiss:
MorningStar

#34024 Re: Ukrajina

Post by MorningStar »

Milenkov buraz wrote: 21/02/2022 10:57

Niko nije rekao da su tankosava Bog te vidio :-) već da je ova mjera više nego očajna ali ok.
Nije ni priblizno ocajne - vec sam ti naveo zasto:
1. I NATO vojske koriste SLAT okop.
2. Nije namjenjeno za sve vrste raketa - ali za pojedine veoma jeftino i ucinkovito rjesenje.
3. Koncept oklopa je "povecaj sansu za prezivljavanjem" nema tog oklopa koji se ne moze poraziti.
4. ''It ain't stupid if it works''
MorningStar

#34025 Re: Ukrajina

Post by MorningStar »

Milenkov buraz wrote: 21/02/2022 10:57

Niko nije rekao da su tankosava Bog te vidio :-) već da je ova mjera više nego očajna ali ok. Ljudi koji znaju više od mene i tebe kažu hm...upitna mjera ali ko su oni pored tebe, samo sjene. :kiss:
Kazu upitna mjera protiv Javelina, medjutim SLAT ima koristi protiv drugih raketa - sto sam i ja napisao na prethodnoj stranici, pa sada ti pokusavas da farbas kako sam ja rekao nesto drugo - kako bi mogao da budes sRucnjak i pokazao da sam pogrijesio :lol:
Post Reply