Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
detroit-mercy

#3401 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

plain vanilla wrote:detroit, zar ti nisi u ameriKi? :?
\
telom yes :mrgreen: dusom no :skoljka:
Romanija

#3402 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Romanija »

Nazalost BiH bi se mnogo brze raspala da nema jos nekog straha sta ce uraditi medjunarodna zajednica (A sta bi u stvari uradili ?????). Mnogi jos nisu svjesni toga. A pozivati na gradjanski neposluh u drzavi koja je sve nego gradjanska je IDIOTLUK. I SDP ce shvatiti neke stvari.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#3403 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

detroit-mercy wrote:
\
i tamo hercegovci imaju kladionice? :D :D
palermo

#3404 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Romanija wrote:Nazalost BiH bi se mnogo brze raspala da nema jos nekog straha sta ce uraditi medjunarodna zajednica (A sta bi u stvari uradili ?????). Mnogi jos nisu svjesni toga. A pozivati na gradjanski neposluh u drzavi koja je sve nego gradjanska je IDIOTLUK. I SDP ce shvatiti neke stvari.
Mirno se raspala ?
hercegovac_pravi

#3405 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

Alfons Kauders wrote:evo da vidimo sta hdz glasila imaju reci o tom scenariju
Masovni prosvjedi, građanski neposluh i naposljetku nova hrvatska samouprava – mogući je (i vjerojatni) scenarij s kojim bi se Federacija, a time i BiH, mogla suočiti ukoliko se vlast formira bez legitimnih političkih predstavnika hrvatskoga naroda u BiH, u prijevodu dva HDZ-a.

Piše: Jurica Gudelj, Sutra.ba

Realna opasnost dodatnog eskaliranja političke krize koja trenutno potresa našu zemlju, mogla bi već kroz sljedećih nekoliko dana poprimiti sasvim novo obličje. Naime, ukoliko stranke potpisnice platforme SDP-a ustraju u namjeri uspostave vlasti u Federaciji prije potpunog konstituiranja Doma naroda Parlamenta FBiH, već u ovom tjednu ćemo u Mostaru imati prosvjed studentske populacije što bi trebao biti uvod u masovne demonstracije protiv uspostave vlasti bez dva HDZ-a.

Vlada Federacije koju bi potvrdio Dom naroda u kojem neće biti izaslanika iz tri županije u kojima dva HDZ-a imaju kapacitet samostalno formirati vlast, Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke te Posavske županije, neće imati legitimitet u tim županijama.
Kako u spomenutim županijama živi i većina bh Hrvata, logično je onda zaključiti kako takva federalna Vlada ne bi imala realnu vlast nad Hrvatima. Otkazivanjem poslušnosti triju županija središnjoj vlasti u Sarajevu stvorili bi se uvjeti za osivanje svojevrsnog saveza općina s hrvatskom većinom ili međužupanijskog vijeća (koje već postoji!) putem kojih bi se organizirao život na područjima koja ne priznaju vlast Vlade Federacije.

Također, važan kamenčić u mozaiku pri realizaciji ovog scenarija je i činjenica da svaka od županija ima svoj MUP i sudstvo, što bi omogućilo i realno provođenje vlasti koja ne priznaje Vladu u Sarajevu. S druge, pak, strane problema bi bilo s ubiranjem poreza koji je u potpunosti u nadležnosti razine Federacije. Županije ne mogu samostalno ubirati porez i niti jedna banka ne bi htjela činiti išta suprotno zakonu.

Na optužbe, pak, kako bi to značilo rušenje ustavnog poretka BiH, argumentiralo bi se kako je i vlast bez legitimnih hrvatskih predstavnika također neustavna, te kako se od dva zla izabire manje.

Ne zaboravimo i kako je peticiju ''Stop majorizaciji Hrvata'' potpisalo preko 140 000 bh Hrvata, što jasno govori kakvo je raspoloženje među Hrvatima u našoj zemlji. Nezadovoljstvo tinja još od 2006. godine kada je Željko Komšić po prvi puta, bošnjačkim glasovima, izabran za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH.

Potpisana peticija govori kako dva HDZ-a imaju jaku podršku naroda. Primjerice, u organizaciji potpisivanja peticije su sudjelovale braniteljske udruge, udruge studenata, ali i hrvatskih intelektualaca.

Kako sama peticija nije instrument kojim se postižu promjene, na nju se može gledati kao na istraživanje javnog mišljenja koje liderijma dva HDZ-a Draganu Čoviću i Boži Ljubiću jasno kazuje što im je činiti. Scenarij organiziranog građanskog neposluha uopće nije tajan i lideri dva HDZ-a o tome ozbiljno razmišljaju.

Dakle, ukoliko SDP i SDA ustraju na sutrašnjem održavanju sjednice Doma naroda FBiH, a prema svim najavama to će učiniti, svi zajedno se upuštamo u jako neizvjesnu avanturu guranja hrvatskoga naroda u vaninstitucionalno djelovanje.

Nitko sa sigurnošću ne može prognozirati kako će se ova problematika riješiti, no sasvim je jasno kako dva HDZ-a neće odustati o zahtjeva da dobiju svih pet ministarskih pozicija u Vladi FBiH namijenjenih Hrvatima.

Kako će SDP i SDA popuniti kvotu bošnjačkih i srpskih ministara u Vladi FBiH, dobijanjem još jedne hrvatske fotelje, te stranke bi imale prevlast u federalnoj Vladi, odnosno svaka odluka bi se mogla donijeti unatoč eventualnom protivljenju ministara iz dva HDZ-a koji bi predstavljali ''hrvatski blok''.

Takve bi odluke bile nominalno u skladu s Ustavom i Poslovnikom o radu Vlade FBiH, no Hrvati bi ih smatrali majorizacijom.
Stoga dva HDZ-a zasigurno neće odustati od svoga zahtjeva da dobiju svih pet ministarstava namijenjih Hrvatima, a teško je očekivati i da SDA i SDP odustano od onoga što su najavili – vlast sa ili bez dva HDZ-a do kraja mjeseca.

Za sada je jedini izlaz u rukama međunarodne zajednice, no njihova prava (re)akcija se još uvijek iščekuje
Auuuu pa jel ovi novinari išta rade u vezi svog posla ili samo čitaju sa-x? :? Nevjerovatno je da u današnjim novinskim člancima možeš pročitati stvari koje su forumaši ovdje "razglabali" ima 2-3 mjeseca. Hebo ti njihovo novinarstvo.
detroit-mercy

#3406 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

plain vanilla wrote:
detroit-mercy wrote:
\
i tamo hercegovci imaju kladionice? :D :D
Jos pitas :mrgreen:
Alfons Kauders

#3407 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

hercegovac_pravi wrote: Auuuu pa jel ovi novinari išta rade u vezi svog posla ili samo čitaju sa-x? :? Nevjerovatno je da u današnjim novinskim člancima možeš pročitati stvari koje su forumaši ovdje "razglabali" ima 2-3 mjeseca. Hebo ti njihovo novinarstvo.
fino idi u sine qua non i trazi da ti isplacuju tantijeme... :D
hercegovac_pravi

#3408 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Alfons Kauders wrote:zlajki je malo nervozan...
OHR napustili ambasadori PIK-a i Zlatko Lagumdžija
Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIK) u BiH napustili su nešto prije 18 sati zgradu OHR-a u Sarajevu gdje su sa predstavnicima SDP-a, SDA, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 razgovarali o formiranju vlasti u Federaciji BiH.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Zgradu OHR-a prethodno je napustio lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, dok su ostali stranački zvaničnici još na sastanku.

Niko od ambasadora PIK-a nije želio da daje izjave, kao ni lider SDP-a.

Sastanku stranaka iz FBiH, u prisustvu ambasadora PIK-a i predstavnika delegacije EU u BiH, koji je počeo nešto iza 16 sati, osim Lagumdžije, prisustvuju i potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hadžić, visoki funkcioner SDA Halid Genjac, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Niko Lozančić, te predsjednik i potpredsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić i Damir Ljubić.

Današnji sastanak uslijedio je nakon sinoćnjeg neuspjelog sastanka prvog zamjenika visokog predstavnika Rodericka Moorea koji je posredovao u pregovorima o stvaranju parlamentarne većine u FBiH.

U Sarajevu su se danas sastali lideri stranaka potpisnica platforme, SDA Sulejman Tihić, SDP Zlatko Lagumdžija, Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović i HSP Zvonko Jurišić.
Vidjet ćemo reakciju PIC-ovaca....ali opet ne očekujem ništa više od onog "da se dogovre", "kompromis"..bla..bla..
detroit-mercy

#3409 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

Alfons Kauders wrote:evo da vidimo sta hdz glasila imaju reci o tom scenariju
Masovni prosvjedi, građanski neposluh i naposljetku nova hrvatska samouprava – mogući je (i vjerojatni) scenarij s kojim bi se Federacija, a time i BiH, mogla suočiti ukoliko se vlast formira bez legitimnih političkih predstavnika hrvatskoga naroda u BiH, u prijevodu dva HDZ-a.

Piše: Jurica Gudelj, Sutra.ba

Realna opasnost dodatnog eskaliranja političke krize koja trenutno potresa našu zemlju, mogla bi već kroz sljedećih nekoliko dana poprimiti sasvim novo obličje. Naime, ukoliko stranke potpisnice platforme SDP-a ustraju u namjeri uspostave vlasti u Federaciji prije potpunog konstituiranja Doma naroda Parlamenta FBiH, već u ovom tjednu ćemo u Mostaru imati prosvjed studentske populacije što bi trebao biti uvod u masovne demonstracije protiv uspostave vlasti bez dva HDZ-a.

Vlada Federacije koju bi potvrdio Dom naroda u kojem neće biti izaslanika iz tri županije u kojima dva HDZ-a imaju kapacitet samostalno formirati vlast, Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke te Posavske županije, neće imati legitimitet u tim županijama.
Kako u spomenutim županijama živi i većina bh Hrvata, logično je onda zaključiti kako takva federalna Vlada ne bi imala realnu vlast nad Hrvatima. Otkazivanjem poslušnosti triju županija središnjoj vlasti u Sarajevu stvorili bi se uvjeti za osivanje svojevrsnog saveza općina s hrvatskom većinom ili međužupanijskog vijeća (koje već postoji!) putem kojih bi se organizirao život na područjima koja ne priznaju vlast Vlade Federacije.

Također, važan kamenčić u mozaiku pri realizaciji ovog scenarija je i činjenica da svaka od županija ima svoj MUP i sudstvo, što bi omogućilo i realno provođenje vlasti koja ne priznaje Vladu u Sarajevu. S druge, pak, strane problema bi bilo s ubiranjem poreza koji je u potpunosti u nadležnosti razine Federacije. Županije ne mogu samostalno ubirati porez i niti jedna banka ne bi htjela činiti išta suprotno zakonu.

Na optužbe, pak, kako bi to značilo rušenje ustavnog poretka BiH, argumentiralo bi se kako je i vlast bez legitimnih hrvatskih predstavnika također neustavna, te kako se od dva zla izabire manje.

Ne zaboravimo i kako je peticiju ''Stop majorizaciji Hrvata'' potpisalo preko 140 000 bh Hrvata, što jasno govori kakvo je raspoloženje među Hrvatima u našoj zemlji. Nezadovoljstvo tinja još od 2006. godine kada je Željko Komšić po prvi puta, bošnjačkim glasovima, izabran za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH.

Potpisana peticija govori kako dva HDZ-a imaju jaku podršku naroda. Primjerice, u organizaciji potpisivanja peticije su sudjelovale braniteljske udruge, udruge studenata, ali i hrvatskih intelektualaca.

Kako sama peticija nije instrument kojim se postižu promjene, na nju se može gledati kao na istraživanje javnog mišljenja koje liderijma dva HDZ-a Draganu Čoviću i Boži Ljubiću jasno kazuje što im je činiti. Scenarij organiziranog građanskog neposluha uopće nije tajan i lideri dva HDZ-a o tome ozbiljno razmišljaju.

Dakle, ukoliko SDP i SDA ustraju na sutrašnjem održavanju sjednice Doma naroda FBiH, a prema svim najavama to će učiniti, svi zajedno se upuštamo u jako neizvjesnu avanturu guranja hrvatskoga naroda u vaninstitucionalno djelovanje.

Nitko sa sigurnošću ne može prognozirati kako će se ova problematika riješiti, no sasvim je jasno kako dva HDZ-a neće odustati o zahtjeva da dobiju svih pet ministarskih pozicija u Vladi FBiH namijenjenih Hrvatima.

Kako će SDP i SDA popuniti kvotu bošnjačkih i srpskih ministara u Vladi FBiH, dobijanjem još jedne hrvatske fotelje, te stranke bi imale prevlast u federalnoj Vladi, odnosno svaka odluka bi se mogla donijeti unatoč eventualnom protivljenju ministara iz dva HDZ-a koji bi predstavljali ''hrvatski blok''.

Takve bi odluke bile nominalno u skladu s Ustavom i Poslovnikom o radu Vlade FBiH, no Hrvati bi ih smatrali majorizacijom.
Stoga dva HDZ-a zasigurno neće odustati od svoga zahtjeva da dobiju svih pet ministarstava namijenjih Hrvatima, a teško je očekivati i da SDA i SDP odustano od onoga što su najavili – vlast sa ili bez dva HDZ-a do kraja mjeseca.

Za sada je jedini izlaz u rukama međunarodne zajednice, no njihova prava (re)akcija se još uvijek iščekuje
Ako bude problem sa financiranjem samouprave neka ih ekonomski ghenije iz Laktasa (drzavnik) malo pogura, sta je za njega par stoja miliona :mrgreen: .
lupp

#3410 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by lupp »

Alfons Kauders wrote:
lupp wrote: Nije da stitim HDZ ali zar je posteno(znam da je legitimno) da one stranke kojima su hrvati u bih dali nekih 60% glasova nemaju gotovo nikakav utjecaj na vlast i donosenje odluka? Ovim su Hrvati nebitan faktor u FBiH i HDZ se izgleda hvata za jednu od rjetkih preostalih slamki kako bi spasio sto se spasit da.
ko kaze da ne bi imali nikakav utjecaj? ako hoce da budu produktivni i konstruktivni partneri, vrata su im otvorena... medjutim ako hoce da krsenjem zakona namecu svoju volju svim gradjanima i koce razvoj zemlje, onda im i nije mjesto u vlasti... problem je sto je hdz vec svima jasno stavio do znanja da ih interesira iskljucivo razgradnja drzave, a ne njen razvoj...
Ovisi sta se smatra pod tim "produktivni i konstruktivni partneri", ukoliko to iskljucivo znaci poslusnost drugima onda i nije bas neka opcija. Koliko god se neki smijali majorizaciji hrvata sami prikaz njihovih trenutnih mogucnosti utjecaja na formiranje i ucesce u vlasti pokazuje da nisu u zavidnoj poziciji.

Znal mozda netko jesul u onih 8 mjesta sto pripadaju Bosnjacima sve ljudi iz strankaka SDP i SDA ?
Romanija

#3411 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Romanija »

palermo wrote: Mirno se raspala ?
Ja mislim da bi se mirno raspala. Mudjunarodni faktor jos od odlaska Ashdown-a jasno daje na znanje da im je svejedno kako se god se mi dogovorili. A neizbijanje rata, a ja ne vidim kako bi do rata doslo cak da RS sutra proglasi neovisnost, bi Evropi bio dovoljan znak da se slozi sa stanjem na terenu. USA ditto.
Last edited by Romanija on 16/03/2011 18:46, edited 2 times in total.
hercegovac_pravi

#3412 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Alfons Kauders wrote:
hercegovac_pravi wrote: Auuuu pa jel ovi novinari išta rade u vezi svog posla ili samo čitaju sa-x? :? Nevjerovatno je da u današnjim novinskim člancima možeš pročitati stvari koje su forumaši ovdje "razglabali" ima 2-3 mjeseca. Hebo ti njihovo novinarstvo.
fino idi u sine qua non i trazi da ti isplacuju tantijeme... :D
:lol: :lol: :lol:
Ma nisu u pitanju moji postovi. Da jesu bogami ne bi puno čekao za tantijeme...
palermo

#3413 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Romanija wrote:Ja mislim da bi se mirno raspala. Mudjunarodni faktor jos od odlaska Ashdown-a jasno daje na znanje da im je svejedno kako se god se mi dogovorili. A neizbijanje rata, a ja ne vidim kako bi do rata doslo cak da RS sutra proglasi neovisnost, bi Evropi bio dovoljana znak da se slozi sa stanjem na terenu. USA ditto.
Možda, ja ne mislim tako....al da ne ulazimo u bezvezne pretpostavke
Alfons Kauders

#3414 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

lupp wrote:
Alfons Kauders wrote: ko kaze da ne bi imali nikakav utjecaj? ako hoce da budu produktivni i konstruktivni partneri, vrata su im otvorena... medjutim ako hoce da krsenjem zakona namecu svoju volju svim gradjanima i koce razvoj zemlje, onda im i nije mjesto u vlasti... problem je sto je hdz vec svima jasno stavio do znanja da ih interesira iskljucivo razgradnja drzave, a ne njen razvoj...
Ovisi sta se smatra pod tim "produktivni i konstruktivni partneri", ukoliko to iskljucivo znaci poslusnost drugima onda i nije bas neka opcija. Koliko god se neki smijali majorizaciji hrvata sami prikaz njihovih trenutnih mogucnosti utjecaja na formiranje i ucesce u vlasti pokazuje da nisu u zavidnoj poziciji.

Znal mozda netko jesul u onih 8 mjesta sto pripadaju Bosnjacima sve ljudi iz strankaka SDP i SDA ?
ko ovdje govori o poslusnosti? ako hoce da dobro rade svoj posao, eto im sva ministarstva, i jos srpska i bosnjacka... a ukoliko nece, ne treba im dati nista...
detroit-mercy

#3415 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

Romanija wrote:Ja mislim da bi se mirno raspala. Mudjunarodni faktor jos od odlaska Ashdown-a jasno daje na znanje da im je svejedno kako se god se mi dogovorili. A neizbijanje rata, a ja ne vidim kako bi do rata doslo cak da RS sutra proglasi neovisnost, bi Evropi bio dovoljana znak da se slozi sa stanjem na terenu. USA ditto.
Pa npr, sta mislis koliko bi Sarajlija volilo da ima granicni prelaz na Lukavici ili Dobrinji. Mislim, pogranicna mjesta imaju svojih prednosti ali toliko mazohizma si cak ni balije ne mogu dopustiti :mrgreen:
To je samo jedna od kriznih tacaka, a da ne nabrajam jos najmanje jedno 20 u BiH koje bi mogle dovesti do sukoba :mrgreen: .
Romanija

#3416 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Romanija »

To nisu nikakve pretpostavke, to su cinjenice sa terena, i politicke i drustvene. Ko bi to ratovao, sa cim i za sta?
To su bolni fakti.
detroit-mercy wrote:
Pa npr, sta mislis koliko bi Sarajlija volilo da ima granicni prelaz na Lukavici ili Dobrinji. Mislim, pogranicna mjesta imaju svojih prednosti ali toliko mazohizma si cak ni balije ne mogu dopustiti :mrgreen:
To je samo jedna od kriznih tacaka, a da ne nabrajam jos najmanje jedno 20 u BiH koje bi mogle dovesti do sukoba :mrgreen: .
Ja sam Sarajlija. Prestar sam za rata, a generalno ne vidim kriticnu masu niti spremnu niti sposobnu za rat.
Last edited by Romanija on 16/03/2011 18:50, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#3417 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

detroit-mercy wrote: Ako bude problem sa financiranjem samouprave neka ih ekonomski ghenije iz Laktasa (drzavnik) malo pogura, sta je za njega par stoja miliona :mrgreen: .
jest vala, to sam zaboravio... :D neka se isprsi malo bolji dio bih... :D da vidimo kako se ta ekonomska velesila brine za svoje politicke partnere... :D
detroit-mercy

#3418 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

Romanija wrote:To nisu nikakve pretpostavke, to su cinjenice sa terena, i politicke i drustvene. Ko bi to ratovao, sa cim i za sta?
To su bolni fakti.
detroit-mercy wrote:
Ja sam Sarajlija. Prestar sam za rata, a generalno ne vidim kriticnu masu niti spremnu niti sposobnu za rat.
Materijala za rat imas danas puno vise nego 91-92e, vjeruj mi. Toliko je nerasciscenih racuna ostalo, ne dao bog rata nikome, ali nemoj da se zavaravas da niko ne bi ratovao.
Naravno okolnosti su malo drugacije ali frustracije su vece nego prije onog rata. Plus jedno zaboravljas, u Bosni postoji narod koji nema druge drzave niti se poistovjecuje sa drugim drzavam. Za neke ljude je opstanak BiH biti ili ne biti. A kada si doveden u takvu situaciju onda je svasta moguce.
palermo

#3419 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Romanija wrote:To nisu nikakve pretpostavke, to su cinjenice sa terena, i politicke i drustvene. Ko bi to ratovao, sa cim i za sta?
To su bolni fakti.
Pa ako je tako, onda će se raspasti u narednih par mjeseci.

Al eto, opet negdje u dnu duše , nešto sumnjam da će biti kako ti želiš...pardon predviđaš.
Blizanac

#3420 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Blizanac »

lupp wrote:
Alfons Kauders wrote:
lupp wrote:Koliko sam procitao, sdp i sda ce popuniti bosnjacke i srpske kvote, a ukoliko HDZ ne dobije svih 5 hrvatskih mjesta sdp/sda ce biti u stanju donositi zakone i odredbe bez dva hdz-a. Jel ovo istina?

Ukoliko jest razumijem i jednu i drugu stranu.
vlada ne donosi zakone... vec parlament...

a u oba doma parlamenta platformasi svakako imaju vecinu koja se ne moze ograniciti nikakvim dogovorima...

sastav vlade je manje bitan, iz istih razloga - cak i da hdz dobije sva ministarstva, moze izletit iz vlade jer nema podrsku parlamenta...

sastav parlamenta se mijenja samo izborima, a ne pregovorima i ucjenama...
Nije da stitim HDZ ali zar je posteno(znam da je legitimno) da one stranke kojima su hrvati u bih dali nekih 60% glasova nemaju gotovo nikakav utjecaj na vlast i donosenje odluka? Ovim su Hrvati nebitan faktor u FBiH i HDZ se izgleda hvata za jednu od rjetkih preostalih slamki kako bi spasio sto se spasit da.
suštinsko nerazumijevanje stvari...
problem je što su osvojili oko 60% (hrvatskih) glasova a traže 100% "hrvatskih" fotelja...
Alfons Kauders

#3421 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

Blizanac wrote: suštinsko nerazumijevanje stvari...
problem je što su osvojili oko 60% (hrvatskih) glasova a traže 100% "hrvatskih" fotelja...
... i 33% srpskih :D
lupp

#3422 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by lupp »

Alfons Kauders wrote:
lupp wrote:
Alfons Kauders wrote: ko kaze da ne bi imali nikakav utjecaj? ako hoce da budu produktivni i konstruktivni partneri, vrata su im otvorena... medjutim ako hoce da krsenjem zakona namecu svoju volju svim gradjanima i koce razvoj zemlje, onda im i nije mjesto u vlasti... problem je sto je hdz vec svima jasno stavio do znanja da ih interesira iskljucivo razgradnja drzave, a ne njen razvoj...

ko ovdje govori o poslusnosti? ako hoce da dobro rade svoj posao, eto im sva ministarstva, i jos srpska i bosnjacka... a ukoliko nece, ne treba im dati nista...
Stvar je u tome sto one stranke za koje su uglavnom Bosnjaci glasali mogu donositi odluke bez obzira na stav stranaka za koje su hrvati vecinski glasali. Time se moze potpuno zanemariti politicka volja Hrvata u drzavi. Ponavljam, nije zavidna situacija.
bjelave

#3423 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by bjelave »

Romanija wrote:
palermo wrote: Mirno se raspala ?
Ja mislim da bi se mirno raspala. Mudjunarodni faktor jos od odlaska Ashdown-a jasno daje na znanje da im je svejedno kako se god se mi dogovorili. A neizbijanje rata, a ja ne vidim kako bi do rata doslo cak da RS sutra proglasi neovisnost, bi Evropi bio dovoljan znak da se slozi sa stanjem na terenu. USA ditto.
Od mirnog raspada nema nista. U Dejtonu se pristalo na RS da bi se sacuvao drzavno okvir i da bi se drzava vremenom reintegrirala. Zasto bi Bosnjaci "mirno pristali" da Srbi uzmu ono sto im ne pripada i sto su zlocinom osvojili-Podrinje, Prijedor, itd.
Nije Dodiku njegov caca ostavio Srebrenicu vec Radovan Karadzic.

Generalno Srbi i Hrvati bi dijeli Bosnu i Hercegovinu na racun Bosnjaka i onda pozivali na "mirni raspad". Odnosno dijeli bi je sve dok bi 30% Srba odnijelo 49% teritorije a 17% Hrvata jos nekih 25% -30% zemlje. Preostalo blizu 50% stanovnistva bi trebalo biti zgurano u nekakve rastrkane enklave na nekih 20% teritorije Bih.

Zbog otimacine srpskim i hrvatskim nacionalistima se i i dopada ideja o podjeli. Ako cemo vec da se dijelimo hajmo onda posteno pa da vidimo kome ce se i dalje dopadati ta ideja.
lupp

#3424 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by lupp »

Blizanac wrote: suštinsko nerazumijevanje stvari...
Ponavljam jedno pitanje sto sam ranije postavio.. da li ce u onih 8 mjesta sto pripadaju Bosnjacima biti SBB i SBiH?
hercegovac_pravi

#3425 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

lupp wrote:
Alfons Kauders wrote:
lupp wrote:

Stvar je u tome sto one stranke za koje su uglavnom Bosnjaci glasali mogu donositi odluke bez obzira na stav stranaka za koje su hrvati vecinski glasali. Time se moze potpuno zanemariti politicka volja Hrvata u drzavi. Ponavljam, nije zavidna situacija.
lupp
Ustav je takav kakav je. U njemu ne postoji "politička volja Hrvata" niti postoji "politička volja Bošnjaka" niti postoji "politička volja Srba". Postoje "vitalni nacionalni interesi" koji se opet ne brane ulaskom u vlast već pokretanjem procedure iz DN-a. To ti je ona institucija koju HDZ blokira neimenovanjem kandidata iz tri kantona.
Isto tako ne postoji "legitimitet" naroda. To je proizvoljna insinuacija i politički spin koji veze nema sa sadašnjim ustavnim sistemom u federaciji. I da umal ne zaboravi, ne postoji "većinska glasačka volja jednog naroda" jer se na izborima vrši izbor stranačkih kandidata a ne narodnih poslanika. I to je ono što HDZ pokušava prodati pod krinkom "legitimiteta većinskog Hrvatskog glasačkog tijela"...
Locked