CARINA U BiH
Moderator: anex
- _Reds_
#3401 Re: CARINA U BiH
Cirkus se nastavlja.
Doslo novo pismo, da se treba angazovati spediter.
Za telefon od 150KM. Zna li ko imaju li pravo oni na ovo, tj. da rade ovo fizickim licima, i za poslajke preko carine.
Za telefon od 150KM. Zna li ko imaju li pravo oni na ovo, tj. da rade ovo fizickim licima, i za poslajke preko carine.
-
jahac96
#3402 Re: CARINA U BiH
Mozes li mi reci koja je vrsta dostave bila prilikom kupovine mobitela_Reds_ wrote:Cirkus se nastavlja.
- seoBIH
#3403 Re: CARINA U BiH
I tebi? Eno i na temi Kupovina sa ebaya ista rasprava. Stvarno ne mogu da vjerujem sta rade. Treba pokusati kontaktirati ombusmena za zastitu potrosaca.
- _Reds_
#3404 Re: CARINA U BiH
Obicna posta, doslo preko bh poste, trazili da se poslaje faktura, kada je poslana faktura, doslo novo pismo da se nagazuje spediter.
Apsurd, apsurda. Sada na 150 KM, mora se platiti minimum 120 KM.
-
jahac96
#3405 Re: CARINA U BiH
Meni ako budu trazili to ja cu im fakat odbiti da preuzmem paket jer nece imati smisla da na mobitel platim preko 50% dodatnih troskova, pa za te pare sam mogao uzeti kod nas bolji telefon sa garancijom..._Reds_ wrote:Obicna posta, doslo preko bh poste, trazili da se poslaje faktura, kada je poslana faktura, doslo novo pismo da se nagazuje spediter.
Sta nas prave budalama i kakva su ta nova pravila a da javnost nije obavjestena
- _Reds_
#3406 Re: CARINA U BiH
Zapadna Hercgovina uvlaci milione i milione ispod ruke.
Idioti sa carine zapeli za obican narod.
- JanuaryJones
#3407 Re: CARINA U BiH
Nisu oni idioti, obični narod im je način da namire lovu za svoje potrebe dok žmire za ove druge jer moraju da žmire (95% granice drže RS i HB). Jedino imaju koliku-toliku kontrolu nad avio saobraćajem i pošiljkama._Reds_ wrote:Zapadna Hercgovina uvlaci milione i milione ispod ruke.
- zincx
#3408 Re: CARINA U BiH
Gledajte tek ovu nebulozu; sad bi ja trebao grah bacati da skontam o čemu se radi.
Poslano sa mog U15 Pro koristeći Tapatalk

- alica.k
#3409 Re: CARINA U BiH
I meni ovo jutros stiglozincx wrote:Gledajte tek ovu nebulozu; sad bi ja trebao grah bacati da skontam o čemu se radi.
-
jahac96
#3410 Re: CARINA U BiH
Ima na temi kupio bih nesto sa ebay-a veliki broj ljudi dobili to isto tako da procitaj tamo za vise informacijaalica.k wrote:I meni ovo jutros stiglozincx wrote:Gledajte tek ovu nebulozu; sad bi ja trebao grah bacati da skontam o čemu se radi.
Poslano sa mog U15 Pro koristeći Tapatalksta sad covjek da radi :/
- zincx
#3411 Re: RE: Re: CARINA U BiH
Jesi li im sta prije slala?alica.k wrote:I meni ovo jutros stiglozincx wrote:Gledajte tek ovu nebulozu; sad bi ja trebao grah bacati da skontam o čemu se radi.
- alica.k
#3412 Re: RE: Re: CARINA U BiH
Prvi put da vidim ovo... Zvala, kazu evo broj speditera tako vam je kako je, ni a ni b o tome sta je posiljka ni nista. Nazovem broj kaze mi lik ni oni iz postanskog speditera ne znaju sta da rade s tim, to je nesto novo zadnjih dvije-tri sedmice tak da mi on nista ne moze pomoci a dali mi njegov broj tamo haha. Elem... nidje veze.zincx wrote:Jesi li im sta prije slala?alica.k wrote:I meni ovo jutros stiglozincx wrote:Gledajte tek ovu nebulozu; sad bi ja trebao grah bacati da skontam o čemu se radi.
- choxnox
#3413 Re: RE: Re: CARINA U BiH
Koji je broj telefona speditera?alica.k wrote:Prvi put da vidim ovo... Zvala, kazu evo broj speditera tako vam je kako je, ni a ni b o tome sta je posiljka ni nista. Nazovem broj kaze mi lik ni oni iz postanskog speditera ne znaju sta da rade s tim, to je nesto novo zadnjih dvije-tri sedmice tak da mi on nista ne moze pomoci a dali mi njegov broj tamo haha. Elem... nidje veze.
- zincx
#3414 Re: RE: Re: RE: Re: CARINA U BiH
Carina dala broj špeditera? Jel'mu amidžić?alica.k wrote:Prvi put da vidim ovo... Zvala, kazu evo broj speditera tako vam je kako je, ni a ni b o tome sta je posiljka ni nista. Nazovem broj kaze mi lik ni oni iz postanskog speditera ne znaju sta da rade s tim, to je nesto novo zadnjih dvije-tri sedmice tak da mi on nista ne moze pomoci a dali mi njegov broj tamo haha. Elem... nidje veze.zincx wrote:Jesi li im sta prije slala?alica.k wrote: I meni ovo jutros stiglosta sad covjek da radi :/
- zemomak
#3415 Re: CARINA U BiH
I meni su identican odgovor poslali...fakat, ako je jedna vrsta robe onda ne treba spediter
Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
- alica.k
#3416 Re: CARINA U BiH
Ne znam sta mu je, iskreno.
Prvi broj telefona koji sam zvala je ovaj sa obavijesti, 659-726
Ovako je nekako razgovor isao:
Ja: Dobar dan, meni samo treba jedna informacija, dobila sam jutros obavijest o posiljci iz uprave za indirektno...
On: Ja ja, da ne duzimo znam sve to, kakva vam treba informacija?
Ja: Sta znaci to da trebam angazovati speditera za nesto sto sam narucila kao fizicko lice i za licnu upotrebu, i sta sad ja treba da radim? Nikad ovo prije nisam dobila.
On: Nista, vi sad morate naci speditera da preda papire za carinsku deklaraciju tako da se moze nastaviti postupak carinjenja.
Ja: Ok, i gdje da nadjem tog speditera, il moram ja sama trazit neku firmu da to rijesi?
On: Evo jel imate olovku i papir, sacu vam ja dat broj naseg speditera pri posti (il je rekao pri carini, nisam sigurna). 727-486 pisite. I evo i ovaj ako se niko ne javi, 727-452. A ima i ovaj spediter u Halilovicima pa probajte i to, 766-430. Jel treba jos neka informacija?
Ja: Na papiru nista ne pise sta sam dobila ni odakle... (i sad mu pocnem citat) pise samo iz prazno mjesto sar car prazno mjesto, i onda prijavom broj prazno mjesto osam kroz devet prazno mjesto ali nista ne pise.
On: Ma ja tako to treba, mi znamo o cemu se tu radi nista se vi oko toga ne brinite.
Ja: Ok, hvala puno na informacijama.

Eh onda, nazovem ovaj prvi broj, niko se ne javlja, prebaci na faks. Nazovem drugi broj, niko se ne javlja. Nazovem treci broj, to je vjerujem neki privatni spediter koji nema veze sa carinom niti postom i popricam sa covjekom i kaze mi da usluga spedicije kosta 71KM i da razmislim jel mi se uopste isplati to. Da mi mail da mu posaljem racun, potvrdu o placanju, i obavijest (btw, pise OBAVJEST
) koju sam dobila pa da moze on to rijesiti.
Po zavrsetku tog razgovora, nazovem ponovo ovaj prvi broj. Nakon jedno 20 puta sto il samo zvoni, il je zauzeto il mi prebaci na faks, napokon se javlja covjek. Ja i njemu objasnim da su mi dali broj na carini i o cemu se radi na sta mi on kaze da je posta javno preduzece, i da oni jos nisu donijeli odluku kako da posluju sa fizickim licima, da su vec imali slucajeva gdje oni to nesto odrade a ne znaju hoce li ili nece proci na carini tako da on stvavno mi nista ne moze pomoci oko toga i da mozda se obratim nekom privatnom spediteru
.
I na kraju, posaljem na mail ovom prvom liku ove stvari sto treba i ponovo ga nazovem, i kaze rijesice on to do sutra. The end.
Prvi broj telefona koji sam zvala je ovaj sa obavijesti, 659-726
Ovako je nekako razgovor isao:
Ja: Dobar dan, meni samo treba jedna informacija, dobila sam jutros obavijest o posiljci iz uprave za indirektno...
On: Ja ja, da ne duzimo znam sve to, kakva vam treba informacija?
Ja: Sta znaci to da trebam angazovati speditera za nesto sto sam narucila kao fizicko lice i za licnu upotrebu, i sta sad ja treba da radim? Nikad ovo prije nisam dobila.
On: Nista, vi sad morate naci speditera da preda papire za carinsku deklaraciju tako da se moze nastaviti postupak carinjenja.
Ja: Ok, i gdje da nadjem tog speditera, il moram ja sama trazit neku firmu da to rijesi?
On: Evo jel imate olovku i papir, sacu vam ja dat broj naseg speditera pri posti (il je rekao pri carini, nisam sigurna). 727-486 pisite. I evo i ovaj ako se niko ne javi, 727-452. A ima i ovaj spediter u Halilovicima pa probajte i to, 766-430. Jel treba jos neka informacija?
Ja: Na papiru nista ne pise sta sam dobila ni odakle... (i sad mu pocnem citat) pise samo iz prazno mjesto sar car prazno mjesto, i onda prijavom broj prazno mjesto osam kroz devet prazno mjesto ali nista ne pise.
On: Ma ja tako to treba, mi znamo o cemu se tu radi nista se vi oko toga ne brinite.
Ja: Ok, hvala puno na informacijama.
Eh onda, nazovem ovaj prvi broj, niko se ne javlja, prebaci na faks. Nazovem drugi broj, niko se ne javlja. Nazovem treci broj, to je vjerujem neki privatni spediter koji nema veze sa carinom niti postom i popricam sa covjekom i kaze mi da usluga spedicije kosta 71KM i da razmislim jel mi se uopste isplati to. Da mi mail da mu posaljem racun, potvrdu o placanju, i obavijest (btw, pise OBAVJEST
Po zavrsetku tog razgovora, nazovem ponovo ovaj prvi broj. Nakon jedno 20 puta sto il samo zvoni, il je zauzeto il mi prebaci na faks, napokon se javlja covjek. Ja i njemu objasnim da su mi dali broj na carini i o cemu se radi na sta mi on kaze da je posta javno preduzece, i da oni jos nisu donijeli odluku kako da posluju sa fizickim licima, da su vec imali slucajeva gdje oni to nesto odrade a ne znaju hoce li ili nece proci na carini tako da on stvavno mi nista ne moze pomoci oko toga i da mozda se obratim nekom privatnom spediteru
I na kraju, posaljem na mail ovom prvom liku ove stvari sto treba i ponovo ga nazovem, i kaze rijesice on to do sutra. The end.
-
jahac96
#3417 Re: CARINA U BiH
Dakle dali 2 broja za koje znaju da ne mogu raditi spediciju cisto onako da ne bi bilo ofirno i onda dali i treci broj privatnika nekog njihovog rođaka koji ce to obaviti za 71KM, ja bih ti posavjetovao ako si u sarajevu da odes malo licno na carinu i popricas sa njima
- alica.k
#3418 Re: CARINA U BiH
I sta da im kazem :/?
-
jahac96
#3419 Re: CARINA U BiH
Odneses frakturu i izvod i pocnes se svadjati fino kulturno sa njima kazes im da nemaju pravo ovo da rade i pitas ih da li ima bilo kakav nacin carine a da ti ne moras uzimati speditera ako to sve padne u vodu onda im fino kulturno jebes mater u licealica.k wrote:I sta da im kazem :/?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#3420 Re: CARINA U BiH
Pa naravno da ce rijesit uz proviziju od 71KM, + 10% carina + 17% PDV.alica.k wrote:
- alica.k
#3421 Re: CARINA U BiH
Najgore od svega je sto se sad sve to pretvorilo u proces... sad pored razmisljanja hoces li i koliko carine platit, moras kontat kako da i spediciju rijesis (na stranu sto moras da platis za to) i onda se peglat oko toga umjesto da samo odes u postu, platis i preuzmes svoj paket. Koja glupost.
-
tnt-tunja
#3422 Re: CARINA U BiH
Je li ima neko od vas da ceka na isporuku robe iz Kine, Hong Konga? Ja ev čekam, već 2mjeseca i ne znam šta da radim. Imam tracking od UAE koji pokazuje paket 30.12. u Dubai-u, od tada nikakve informacije...
-
mestramestric
#3423 Re: CARINA U BiH
Sve je to doslo u Bih vjeruj samo sto ti lezi na carini jer sad dumaju kako tolike posiljke da rijese i plus speditiraju.
Sent from my SM-G935P using Tapatalk
- ortodont
#3424 Re: CARINA U BiH
Dakle, rjesenje toga sto se uvozi/kupuje online vise od uobicajenog je to da ce jednim potezom ubiti kupovinu online? Zanimljivo. Ja sam ovim svakako zavrsio sa kupovinama. 
-
mestramestric
#3425 Re: CARINA U BiH
Da drug za sad pozdravi se sa internet kupovinom ili ako imas viska para placaj speditera.