Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#3401 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Memo, kako ide guglanje? :-)

Jel to jos nisi naucio koja je razlika izmedju zelene i HP gume? :D
Danguba

#3402 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Danguba »

condy wrote:Vidi nikog ne interesuju razredi, već razlike između navedene dvije gume.

Inače ne vidim na tom testu Michelin primacy 3.... :)
Po meni, svaki proizvodjac se trudi da proizvede sto kvalitetniju gumu a i finansijski prihvatljivu za siru upotrebu. Prilikom izrade gume prvo se paznja obraca na materijal, pa dizajn sare, pa onda ostale performanse.
U tvojoj dvojbi ja vidim razliku u sari i dubini sare sto ne mora nista da znaci. Imas jako mnogo guma sa dubljom sarom ali se brze trose tako da ako mislis da je dubina presudna, nije. Treba sagledati sve performanse pa se odluciti za gumu a izgled sare, dubina sare ne moraju da budu presudne.
romeomoraprezivjeti

#3403 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by romeomoraprezivjeti »

M e m o wrote:pa nije bolja sigurno od energy saver-a

a razlike si se uhvatio ko pijan plota
ako ti je stalo do dubine šare uzmi Conti i ćao
Izvini sto ti moram ovo reci,al' lupas gluposti nevidjene.;-)
mrsamras

#3404 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mrsamras »

Ja kupio ove Alpin A4 dot 2012 pa cemo vidjeti koliko ce me sluziti :-)

Iako je na starim gumama bilo jos dubine ali je guma otvrdla i razlika je uveliko primjetna na stabilnosti vozili pogotovo u krivinama.
Teufik

#3405 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

mrsamras wrote:Ja kupio ove Alpin A4 dot 2012 pa cemo vidjeti koliko ce me sluziti :-)

Iako je na starim gumama bilo jos dubine ali je guma otvrdla i razlika je uveliko primjetna na stabilnosti vozili pogotovo u krivinama.

Sa srecom. Top zimska guma. Posluzit ce te pofino. Michelin traje.

I kod mene je slican problem. Peta zima, gume nisu ni 20 000 Km presle ali vec osjetim da to nije to. Duzi put kocenja i proklizavanja.
Uredno skladistene, sare ima malo vise od 5 mm ali dzaba je, vrijeme je ucinilo svoje. U pitanju su Dunlop Wintersport 3D.
ado-šampion

#3406 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Pofino su se one i potrosile. Zimske se inace dosta brze trose od ljetnih jer su mekse, zapravo takva im smjesa.
mrsamras

#3407 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mrsamras »

Zimske se trosi brze ako se voze i ljeti :D sto je nazalost praksa velikog dijela populacije, gdje oznaku M+S citaju ''guma ljeto-zima'' a nema pojma da je to skracenica od Mud & Snow.
Teufik

#3408 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

mrsamras wrote:Zimske se trosi brze ako se voze i ljeti :D sto je nazalost praksa velikog dijela populacije, gdje oznaku M+S citaju ''guma ljeto-zima'' a nema pojma da je to skracenica od Mud & Snow.

Da. Tope se ko sladoled. Skuhaju se. Ne, nikad ih nisam koristio van sezone. Ne ocekujem da mi traju deset godina, samo sam svoj primjer naveo.
U sutini prezadovoljan. Kad bi svake ovakve bile, odlicno.
ado-šampion

#3409 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

To je vec nesto drugo. Savine zimske sam ja vozio jedno ljeto, vec za sljedecu zimu su bile za klinac. Ali generalno 20 000 nije losa kilomeraza za zimske gume uopste.
kloniran

#3410 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

vala ja sam vozio dok nisam imao para za ljetne, i mogu i savine i tigarke npr dvije zime i 2 ljeta izdrzati, mada sava nakon jedne zime i jednog ljeta drasticno izgubi svojstva, bar u mom slucaju, dok je tigar bio malo bolji.

Trecu zimu ni za zivu glavu ne pokusavati tako voziti :D
Bluemore

#3411 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bluemore »

ljeto ... sunce temperature uniste zimsku gumu...
condy

#3412 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

Pređenih 20kkm za dobru gumu nije nikakva posebna kilometraža. Koliko se prelazi sa jednim parom guma, to je tek zagrijavanje guma :D
Pet godnina upotrebe u zimskom periodu je razlog što guma počinje da gubi na kvaliteti, a ne kilometraža od 20kkm. Inače, u Njemačkoj, se gume mogu voziti maksimalno 7 godina, bez obzira koliko se prelazilo sa gumama. Poslije 7 godine, bez obzira na šaru i pređenu kilometražu, gume se moraju zamjeniti novim setom. Ja sam sa zimskim gumama prolazio 40 kkm bez ikakvih problema za četri-pet godina. Sadašnjim je peta sezona, i ne osjetim nikakve promjene jer pazim na gume. Skidam ih krajem marta, a stavljam krajem novembra, tako da se ne voze po toplom vremenu. :)
530i

#3413 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Odakle ti to za Njemačku i sedam godina!?
condy

#3414 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

vettel wrote:naisplativija varijanta je imati 2 seta felgi. na aluminijskom setu drzat ljetne, a na celicnom zimske gume, i pravovremeno mijenjat' ih. jest da je skuplje u startu kupit 4 zimske pa nakon pola godine 4 ljetne (8 guma za godinu) ali zato ako se pravilno skladiste mogu komotno izdurat 3 sezone ako ne i vise. vecina raje u jesen kupi zimske dere preko zime, dere ih preko ljeta (skuha ih) i onda nemaju svojstva na drugoj sezoni. jos kupuju 2 gume pa stare nazad prebacuju, a nisu ni svjesni vaznosti zadnjih guma, pogotovo drzanje ceste u krivinama (zadnji kraj baca). gdje logika prestaje tu pocinje bosna :D
Baš tako :thumbup:

Dosta ljudi tako radi i to je najbolje. Inače, nije dobro svake godine gumu razvlačiti i skidati odnosno stavljati na felnu jer se rub gume na taj način ošteti a i feluga se izgrebe pogotovo aluminijumska koja je osjetljiva.
condy

#3415 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

530i wrote:Odakle ti to za Njemačku i sedam godina!?
To mi je kazalo više ljudi, koji žive i rade u Njemačkoj. :)
mrsamras

#3416 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mrsamras »

vettel wrote:naisplativija varijanta je imati 2 seta felgi. na aluminijskom setu drzat ljetne, a na celicnom zimske gume, i pravovremeno mijenjat' ih. jest da je skuplje u startu kupit 4 zimske pa nakon pola godine 4 ljetne (8 guma za godinu) ali zato ako se pravilno skladiste mogu komotno izdurat 3 sezone ako ne i vise. vecina raje u jesen kupi zimske dere preko zime, dere ih preko ljeta (skuha ih) i onda nemaju svojstva na drugoj sezoni. jos kupuju 2 gume pa stare nazad prebacuju, a nisu ni svjesni vaznosti zadnjih guma, pogotovo drzanje ceste u krivinama (zadnji kraj baca). gdje logika prestaje tu pocinje bosna :D
Kod mene je set ljetnih na Al felgama a na celicnim zimske.PResao sam 98xxx sa ova dva seta.Sare ima i na jednim i na drugima ali su otvrdle i nisu stabile.
Sad sam kupio zimske a na proljece ljetne i nadam se da sam opet rahat 5 god. :-D
Olaksavajuca okolnost je sto ne moram opet kupovati i drugi par felgi :D
530i

#3417 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Znam da Švabe upisuju u saobraćajnu valjda i pepeljaru kad stave drugačiju na auto, ali to za gume nisam nigdje čuo, kao obavezu. Preporuka možda, ali da je eksplicitno i da ih vraćaju sa tehničkog baš nisam čuo.
condy

#3418 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

S tim da se to vrijeme od 7 godina računa od datuma proizvodnje gume, odnosno od DOT-a koji je upisan na gumi. Bitan podatak koji sam propustio navesti. Meni je tako preneseno sad, ljudi tamo žive već dvadeset godina trebalo bi da je tačno.
Bluemore

#3419 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bluemore »

ne znam da li slucajnost ali moje zimske su nakon 7 godine "vrisnule"
prosle sezone su bile jos dobre. vozila ih samo zimi.
ado-šampion

#3420 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Svake gume poslije pete godine treba redovno provjeravati vizuelno prije postavljanja. Svi veci proizvodjaci guma to savjetuju. Isto tako, ako se pri vecim brzinama auto trese gume koje su na zadnjim tockovima su vjerovatno dale svoje (deformisale se). Iskreno ja cisto sumnjam da i jedna guma na nasim cestama moze izdrzati preko 5 godina.
Danguba

#3421 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Danguba »

Vozac preko 30 god. :-) i danas nabacujem zimske gume i sav se predao da ne zamijenim pozicije jer sam ih izbrisao kod pranja guma na felgama I uspio sam da krenem od nekih poznatih sitnica. Taman rukom zasarafim jednu felgu i slucajno pogledam ''rotacija'' naopako. Dobro. Skontam da ta felga ide na drugu stranu pa onda pregledam gume i one oznake ''inside'' outside'' i ostanem zatecen. :roll:

Fakat postoje lijeve i desne gume ili ja to nikad nisam obracao paznju jer sve radim u servisu. :?

Recite mi da se nisam provalio. :D
direstraits0078

#3422 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

Nažalost, provalio si se. :-D
Danguba

#3423 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Danguba »

Kako jbt belegija? :D
ElDzidziIbnDzo

#3424 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElDzidziIbnDzo »

Pa postoje dijelovi/strane gume koji idu unutra i vani.Eto tako :mrgreen:
Danguba

#3425 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Danguba »

Uzmimo desnu stranu i montiramo gume sa ''inside''(unutra).
Moze li ona ikako doci na lijevu stranu?

Image
Last edited by Danguba on 14/12/2014 23:53, edited 1 time in total.
Post Reply