Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#3401 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

channel10 wrote:A ja bas htio kupiti ovu LTCA klimu :roll: . Znaci da ce vjerovatno otpasti zbog ovog filtera.... Kako je krenulo, dok ja kupim klimu pola ovih klima nece ni biti na trzistu :D
Jesi ti muhanat :lol: :lol: :lol:

Covjek je samo pitao za filter.......ja jos nisam cuo da je to neko mijenjao nekad.

Evo primjer ja sam lg inverter kupio 2006.godine,na njoj ima neki filter koji se pokrece na daljinskom,nesto na struju veze nemam ni kako funkcionira.Pise da se mora mijenjat kad dotraje,i kazu da je skup pravo.

Evo proslo je 8 godina kako klima radi,nikad nisam zamijenio taj filer nit bi :-D .

Meni je bitno samo filter na kojem ostaje prasina da se redovno cisti,da se isparivac cisti i dezinfikuje redovno.
channel10

#3402 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

rovac13 wrote:
channel10 wrote:A ja bas htio kupiti ovu LTCA klimu :roll: . Znaci da ce vjerovatno otpasti zbog ovog filtera.... Kako je krenulo, dok ja kupim klimu pola ovih klima nece ni biti na trzistu :D
Jesi ti muhanat :lol: :lol: :lol:

Covjek je samo pitao za filter.......ja jos nisam cuo da je to neko mijenjao nekad.

Evo primjer ja sam lg inverter kupio 2006.godine,na njoj ima neki filter koji se pokrece na daljinskom,nesto na struju veze nemam ni kako funkcionira.Pise da se mora mijenjat kad dotraje,i kazu da je skup pravo.

Evo proslo je 8 godina kako klima radi,nikad nisam zamijenio taj filer nit bi :-D .

Meni je bitno samo filter na kojem ostaje prasina da se redovno cisti,da se isparivac cisti i dezinfikuje redovno.
Pa ne bih da dam toliki novac i onda ispadne zaheb. Prvo sve dobro izvagati, pa tek onda ici u kupovinu :) . Ako je to istina za filter da pise da se treba tako cesto mijenjati, ne pise sigurno dzabe druze :) . Zna japanac sta radi.
rovac13

#3403 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Evo novija mjerenja,na vise vanjskih temperatura.
Ovaj put sa malo slicnijim opterecenjima.
Top klime toshibe,mitsubishi ja i fujitsu a.
Dobro za shvatit kako funkcionise to sa COP,kad je hladnije-toplije vani,ili kako se smanjuje kolicina toplote koliko raste COP.

-fujitsu ltca:
Image

-toshiba daisekai 8
Image

-mitsubishi fh
Image

Malo pogledajte koliki je cop na temperaturama kakve mi imamo ove zime.I onda nekome cudno kako za mjesec dana inverter potrosi 10-20 KM struje.
rovac13

#3404 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

channel10 wrote:Pa ne bih da dam toliki novac i onda ispadne zaheb. Prvo sve dobro izvagati, pa tek onda ici u kupovinu :) . Ako je to istina za filter da pise da se treba tako cesto mijenjati, ne pise sigurno dzabe druze :) . Zna japanac sta radi.
Ovo da je istina,onda niko nebi kupio tu klimu,pa nije niko jeo mamene krave :lol: :lol: :lol:
To bi vise para trebalo davat na filtere nego na potrosnju struje.
To bi bila glupost nevidjena.
Ali ljudi su odusevljeni tim uredjajem,tako da ne vjerujem da je tako sa filterom :-D
robyleu

#3405 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by robyleu »

rovac13 wrote:Ovo da je istina,onda niko nebi kupio tu klimu,pa nije niko jeo mamene krave :lol: :lol: :lol:
To bi vise para trebalo davat na filtere nego na potrosnju struje.
To bi bila glupost nevidjena.
Ali ljudi su odusevljeni tim uredjajem,tako da ne vjerujem da je tako sa filterom :-D
Da ne ispadne sad da lažem, evo linka na uputstvo za korištenje http://www.fujitsuklime.com/wf-doc/fuji ... manual.pdf, strana 20.
rovac13

#3406 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

robyleu wrote:Da ne ispadne sad da lažem, evo linka na uputstvo za korištenje http://www.fujitsuklime.com/wf-doc/fuji ... manual.pdf, strana 20.
Ja ne vidjeh da neko rece da ti lazes :-D ti si samo pitao.

Ja do sad nikad nisam razbijao glavu filterima pa mi je nepoznato,ali evo pronadjoh nesto.

Image

Ludi japanci uzimaju to nesto iz zelenog caja,sto je kao dobro za zdravlje.

Takodje ne koristi samo fujitsu cateshin filter nego i toshiba i mitsubishi i ko zna ko jos.
To dodje i nesto kao osvjezivac.

Ja nebi bacao pare na zamjenu tog filtera :-D .
Fino bi njeg izbacio ako se zacepi.
A sebi bi kupio uredjaj koji ima primarnu funkciju preciscavanje.
hemy

#3407 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hemy »

pozz
imam tu 12LTC vec jednu godinu, sto se tice filtera bas sam danas ocistio (oprao) filtere,
osim njega imaju jos neki manji koji nemaju veze sa samim funkcionisanjem klime :D
tj. slobodno ih mozete skinuti klima ce raditi isto :izet:

PS
to znam iz iskustva jer pri ugradnji nisu bili stavljeni, tako je bilo par mjeseci dok
nisam htio da ocistim filtere i tad sam primjetio da nisu bili postavljeni.
stavio ih i gotova stvar :run:
pirmin

#3408 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by pirmin »

Infracrveno grijanje - najtoplija preporuka. :thumbup:
Nabavka uredjaja jeste malo skuplja ali se nakon dvije godine sigurno isplati sto ustedom energije sto
neuporedivo ugodnijom klimom u prostorijama u kojima se primjenjuju.
rovac13

#3409 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

pirmin wrote:Infracrveno grijanje - najtoplija preporuka. :thumbup:
Nabavka uredjaja jeste malo skuplja ali se nakon dvije godine sigurno isplati sto ustedom energije sto
neuporedivo ugodnijom klimom u prostorijama u kojima se primjenjuju.
Ustedom energije ?????????
Ja ne mogu vjerovat kako ljudi vjeruju reklamama,zar je toliko tesko procitat specifikaciju uredjaja.Slicna prica je bila i sa konvektorima.Oni stede struju samo u reklamama :lol: :lol: :lol:

Evo njihove reklame :-D
Image

Najzesce mi je ovo SKORO 100% ULAZNE ENERGIJE SE PRETVARA U TOPLOTU :-D

Druze mi ovdje vec godinama pisemo o toplotnim pumpama koje trose struje u prosjeku 4 puta manje od tog grijanja koje ti spominjes :-D
pirmin

#3410 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by pirmin »

rovac13 wrote: Druze mi ovdje vec godinama pisemo o toplotnim pumpama koje trose struje u prosjeku 4 puta manje od tog grijanja koje ti spominjes :-D
Drug, zivim u stanu u kojem su prije dvije godine instalirana infracrvena toplotna tijela.
Prije toga na njihovom mjestu su bili konvektori.
Sad zvucim kao trgovac koji nastoji da nekome nesto uvali :-D ali moje iskustvo je takvo...ako cemo porediti
konvektor vs IC-grijanje, sve je na strani ovog drugog.
Bio sam skeptik ali sam eto, nakon dvije godine razuvjeren.

Naravno da ima jeftinijih varijanti ali kad govorimo o grijanju na struju ja sam definitivno za IC.
rovac13

#3411 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Proizvodjac kaze da se skoro sva potrosena struja pretvoriu toplotu :-D .

Znaci ako meni treba dnevno 50 kwh toplote,sta mislis koliko taj infra crveni panel treba izvuc struje iz uticnice :-D

Nismo djeca vise :-D
rovac13

#3412 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ne mogu da vjerujem koje su cijene :lol: :lol: :lol:

http://www.infraval.ba/investicije/potrosnja.htm

Njihov prijedlog za 4-soban stan 84m2,da to kupis trebas izdvojit 4500€

Duplo skuplje nego postavit TP,a potrosnja 4 puta veca nego sa TP.

Ovakvo šišanje ovaca nisam dugo vidio :lol: :lol: :lol:
pirmin

#3413 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by pirmin »

Ja ne zivim u BiH pa i ne znam koje firme sisaju ovce i kako. :-D
Znam samo svoje cifre ovdje gdje sam, racun za struju prije i poslije. Racunica jasna k`o dan. 8-)

Summa summarum, na jednoj strani moje licno iskustvo protiv tvojih teorija sa neta.

Nekako mi bez veze raspravljati :D , besmisleno. :wink:
rovac13

#3414 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Spomenulo se to grijanje na forumu prije godinu dvije.
Ali nije zazivjelo nikad.
Jedina prednost je sto lijepo izgleda.
Ja bi volio da to dobro grije a malo trosi,zaista nemam nista protiv.To bi nam dobro doslo svima.

Ali to ako trosi 600w onda i izbaci toplote 600w tako je napisao proizvodjac.
I mene sto se tice tu prica zavrsava.

Bilo bi grehota nekog nagovorit da ce tako ustedit na grijanju,pogotovo u ovoj bosni ovakvoj kakva jest.
I neko povjeruje i ulozi pare i tek onda vidi da je ... kw struje = kw toplote

Mozes li nam ti prenijet svoje iskustvo.
Koliki stan grijes,koliko kw potrosis mjesecno,kakva je izolacija,prozori,kolika ti je temp preko dana,uvece.

Daj nam neke konkretne podatke pa da uporedimo,da ne kazes samo teorije da su u pitanju :-D
Drvosjeca iz Dejcica

#3415 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Gledao sam ja prije mjesec dana to infra crveno grijanje, raspitivao se i razgovarao sa čovjekom koji to ugrađuje. To je u stvari folija sa grijačima koji isijavaju infra crveno zračenje. Meni je čovjek dao ponudu za stan od 46m2 cca. 960KM sa rukama, što je OK cijena. Ono što me odbilo što je čovjek bukvalno navaljivao da to završi jer kao ima jednu instalaciju u mom naselju pa eto on bi to odma da radi. Reko hvala razmislit ću još. Druga stvar što nisam mogao dobiti specifikaciju proizvođača te folije jer ima dosta ŽLJ kineskih koje mogu biti bog te pitaj šta tako da sam odustao s obzirom na nemogućnost uvida u tačnu tvorničku specifikaciju te folije. Folija se može ugraditi ispod parketa, laminata, estiha, ploćica pa čak i ispod tepiha ako već imate postavljen pakrket ili laminat. Preduslov je da u svakoj sobi bude razvedena struja odnosno utičnica samo za tu foliju. Isto tako ovaj "majstor" nije imao centralizovan termostat već bi u svakoj prostoriji morao imati po jedan termostat što je po meni malo glupo za ovakvu vrstu grijanja. Generalno ima sve smisla ali je pitanje potrošnje el. energije, mislim da trenutno na nivou sadašnje tehnologije toplotna pumpa najisplativija sa najvećim komforom pa onda inverter grijanje.

@Rovac13: Kinez ineveret radi k'o flak, ne smeta ni garaža. :mrgreen:
rovac13

#3416 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Drago mi je drvosjeca :-D

Jesi li mjerio temp garaze dok klima radi,jesi li mjerio potrosnju klime ovaj mjesec.

Mozda bas ti budes pokretac novog trenda ugradjivanja vanjskih jedinica u garaze :-D
Drvosjeca iz Dejcica

#3417 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

rovac13 wrote:Drago mi je drvosjeca :-D

Jesi li mjerio temp garaze dok klima radi,jesi li mjerio potrosnju klime ovaj mjesec.

Mozda bas ti budes pokretac novog trenda ugradjivanja vanjskih jedinica u garaze :-D
Nikad ne reci nikad. :mrgreen: Sada je pretoplo za neko ozbiljno grijanje, pogotovo sa 10-tkom na zidovima. Kada su temperature bile oko nule prije dvadeset dana nije prelazilo 2.2-2.5KM a temperatura nije išla ispod +4°C, ovih dana ujutro bude oko +10. Za sada svi parametri OK. :wink:
channel10

#3418 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Gledao sam ja prije mjesec dana to infra crveno grijanje, raspitivao se i razgovarao sa čovjekom koji to ugrađuje. To je u stvari folija sa grijačima koji isijavaju infra crveno zračenje. Meni je čovjek dao ponudu za stan od 46m2 cca. 960KM sa rukama, što je OK cijena. Ono što me odbilo što je čovjek bukvalno navaljivao da to završi jer kao ima jednu instalaciju u mom naselju pa eto on bi to odma da radi. Reko hvala razmislit ću još. Druga stvar što nisam mogao dobiti specifikaciju proizvođača te folije jer ima dosta ŽLJ kineskih koje mogu biti bog te pitaj šta tako da sam odustao s obzirom na nemogućnost uvida u tačnu tvorničku specifikaciju te folije. Folija se može ugraditi ispod parketa, laminata, estiha, ploćica pa čak i ispod tepiha ako već imate postavljen pakrket ili laminat. Preduslov je da u svakoj sobi bude razvedena struja odnosno utičnica samo za tu foliju. Isto tako ovaj "majstor" nije imao centralizovan termostat već bi u svakoj prostoriji morao imati po jedan termostat što je po meni malo glupo za ovakvu vrstu grijanja. Generalno ima sve smisla ali je pitanje potrošnje el. energije, mislim da trenutno na nivou sadašnje tehnologije toplotna pumpa najisplativija sa najvećim komforom pa onda inverter grijanje.

@Rovac13: Kinez ineveret radi k'o flak, ne smeta ni garaža. :mrgreen:
Moj prijatelj ima podno grijanje uradjeno sa tom folijom koja u sebi ima grijace. Postavljena ispod parketa i u svakoj sobi ima digitalni termostat. Grijanje je prva liga, kao i racuni za struju. Ja nisam mogao vjerovati kad sam vidio racun za struju. Potrosnja nikakva. Covjek koji mu je to uradio je iz RS-a, ne mogu se sjetiti iz kojeg grada, da li je Modrica, Derventa. Tada je nabavljao foliju iz Austrije.
rovac13

#3419 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nikad ne reci nikad. :mrgreen: Sada je pretoplo za neko ozbiljno grijanje, pogotovo sa 10-tkom na zidovima. Kada su temperature bile oko nule prije dvadeset dana nije prelazilo 2.2-2.5KM a temperatura nije išla ispod +4°C, ovih dana ujutro bude oko +10. Za sada svi parametri OK. :wink:
Super ako radi,samo prati situaciju.
Ako ti sta znaci ja grijem 85m2,kod mene je 8cm stiropor na zidovima.
Dvije klime,jedna fujitsu dobra,druga lg slaba.
Obracun je svakog 13.og u mjesecu otprilike.
Od 13.10. do 13.11. racun za kucu stigao 60KM,u tome su bili i ti dani koje ti spominjes.
Dva prethodna mjeseca su bila 45 KM i 40 KM tad grijanje nije haman ni radilo.
Znaci 20-ak KM za cijeli mjesec dva uredjaja griju cijeli sprat kuce,jer nema jos zime kako treba.Poslije ce to porast.

Sad se ti mozes pronaci,ako naspram tog bas puno vise trosis onda nije ok,ako je tu i tamo razlika onda ok.

Samo uzmes termometar i mjeris temp vani i u garazi.
Sve dok je temp u garazi visa nego vani ti si na dobitku sto se tice grijanja.
Cim primijetis da je u garazi niza temp nego vani onda si u gubitku i vise trosis struje nego da je klima vani......jednostavno je.

Najbolje bi bilo da imas mjerac (watmetar),sad obicno klime rade na minimumu 200-400w potrosnje jer nije hladno vani.
rovac13

#3420 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

channel10 wrote:Moj prijatelj ima podno grijanje uradjeno sa tom folijom koja u sebi ima grijace. Postavljena ispod parketa i u svakoj sobi ima digitalni termostat. Grijanje je prva liga, kao i racuni za struju. Ja nisam mogao vjerovati kad sam vidio racun za struju. Potrosnja nikakva. Covjek koji mu je to uradio je iz RS-a, ne mogu se sjetiti iz kojeg grada, da li je Modrica, Derventa. Tada je nabavljao foliju iz Austrije.
Sve mi se cini da ne pricate o istoj stvari,ili grijesim ?
Ovo su neke slike ogledala kugle .......
Koje griju navodno sobu na +15 *C a kao ti se osjecas da ti je toplo,navodno.Nesto na taj fazon,valjda,cak i da jeste tako kako oni reklamiraju (u sto ja ne vjerujem) pitam se sta je tad sa vlagom,jer na toj temp zrak ne moze puno vode da drzi u sebi,kondenza bi bilo na sve strane.

Fino bi bilo da se javi neko ko to ima pa prenese utiske. :-D
Drvosjeca iz Dejcica

#3421 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

rovac13 wrote:
channel10 wrote:Moj prijatelj ima podno grijanje uradjeno sa tom folijom koja u sebi ima grijace. Postavljena ispod parketa i u svakoj sobi ima digitalni termostat. Grijanje je prva liga, kao i racuni za struju. Ja nisam mogao vjerovati kad sam vidio racun za struju. Potrosnja nikakva. Covjek koji mu je to uradio je iz RS-a, ne mogu se sjetiti iz kojeg grada, da li je Modrica, Derventa. Tada je nabavljao foliju iz Austrije.
Sve mi se cini da ne pricate o istoj stvari,ili grijesim ?
Ovo su neke slike ogledala kugle .......
Koje griju navodno sobu na +15 *C a kao ti se osjecas da ti je toplo,navodno.Nesto na taj fazon,valjda,cak i da jeste tako kako oni reklamiraju (u sto ja ne vjerujem) pitam se sta je tad sa vlagom,jer na toj temp zrak ne moze puno vode da drzi u sebi,kondenza bi bilo na sve strane.

Fino bi bilo da se javi neko ko to ima pa prenese utiske. :-D
To je to, infracrveno grijanje, samo imaš na fazon slika, kugli i folije. Po meni folija je najozbiljnija.

Hajlac

#3422 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

rovac13 wrote:Evo novija mjerenja,na vise vanjskih temperatura.
Ovaj put sa malo slicnijim opterecenjima.
Top klime toshibe,mitsubishi ja i fujitsu a.
Dobro za shvatit kako funkcionise to sa COP,kad je hladnije-toplije vani,ili kako se smanjuje kolicina toplote koliko raste COP.

-fujitsu ltca:

-toshiba daisekai 8

-mitsubishi fh

Malo pogledajte koliki je cop na temperaturama kakve mi imamo ove zime.I onda nekome cudno kako za mjesec dana inverter potrosi 10-20 KM struje.
Navedi modele/veličine ovih s tabela ;-)
Hajlac

#3423 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: @Rovac13: Kinez ineveret radi k'o flak, ne smeta ni garaža. :mrgreen:
Sigurno će ti trošiti više struje nego da radi u normalnim uslovima jer će se ona sama prilagoditi tim uslovima rada gdje će joj biti vještački hladniji ulazni zrak na vanjskoj jedinici.

Probaj malo logički razmisliti:

u režimu grijanja, klima putem vanjske jedinice 'otima' toplotnu energiju tom vanjskom zraku:

1. uzima zrak lupam s temp. od 5C
2. (R410A) gas, koji je na 'radijatoru' vanjske još hladniji, preuzima razliku u temperaturi
3. izbacuje se zrak još hladniji od tih početnih 5C(ohlađen za razliku u temp.) u taj zatvoreni prostor

Dakle, čim pravo zazimi tj. klima počne raditi većim kapacitetom(ventilator vanjske počne više zraka hladiti), tebi će u tom zatvorenom prostoru/krugu zrak biti hladniji i suvlji nego prirodni vanjski zrak u tom trenutku.
Last edited by Hajlac on 18/11/2014 11:30, edited 1 time in total.
rovac13

#3424 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Evo linkova :-D
http://ecodesign.toshiba-airconditionin ... f37cdaad6f

http://erp.mitsubishielectric.eu/files/ ... /M-002.pdf

http://www.fujitsu-general.com/global/d ... 085-01.pdf

Zanimljivih stvari ima,kako dobiju scop,pdesign .
Uvijek su bile razlike u specifikacijama zbog tog sto jedni daju tabele TC/PI max,dok drugi rated,bilo je bas nezgodno kruske protiv jabuka.
Sad izgleda imaju standard po kojem racunaju,jos zanimljivije postaje sto racunaju npr potrebna toplota na +7 je npr 1,4kw dok je na -7 potrebno preko 3 kw,sto je puno realnije stvarnoj slici kod kuce.
Opet nisu potpuno ista opterecenja ali su dosta slicna,fujitsu je npr malo vise izbacivao toplote,i imao je takodje i malo slabiji cop.

Meni je zapalo za oko da toshiba ima mrvicu bolji cop od mits na +2 dok mits ima fino bolji cop na -7,opet pod slicnim opterecenjima.

Do ovih tabela nismo ni znali koliko visoko ide cop kad je ovako poluhladno,stoga nije ni cudo sto u ovakvim uslovima klima potrosi tako malo struje.

Ima jos zanimljivih linkova o scop ,pdesign ....
http://www.ens.dk/sites/ens.dk/files/fo ... n14825.pdf

http://www.hptcj.or.jp/Portals/0/ahpnw/ ... 131008.pdf

http://erpecodesign.mitsubishielectric. ... chetta.php
Drvosjeca iz Dejcica

#3425 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Hajlac wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: @Rovac13: Kinez ineveret radi k'o flak, ne smeta ni garaža. :mrgreen:
Sigurno će ti trošiti više struje nego da radi u normalnim uslovima jer će se ona sama prilagoditi tim uslovima rada gdje će joj biti vještački hladniji ulazni zrak na vanjskoj jedinici.

Probaj malo logički razmisliti:

u režimu grijanja, klima putem vanjske jedinice 'otima' toplotnu energiju tom vanjskom zraku:

1. uzima zrak lupam s temp. od 5C
2. (R410A) gas, koji je na 'radijatoru' vanjske još hladniji, preuzima razliku u temperaturi
3. izbacuje se zrak još hladniji od tih početnih 5C(ohlađen za razliku u temp.) u taj zatvoreni prostor

Dakle, čim pravo zazimi tj. klima počne raditi većim kapacitetom(ventilator vanjske počne više zraka hladiti), tebi će u tom zatvorenom prostoru/krugu zrak biti hladniji i suvlji nego prirodni vanjski zrak u tom trenutku.
Ma znam druže planiram je izmjestiti vani uskoro.
Post Reply