FIAT KONZUMENTI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3401 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by konektovan »

Ned071 wrote:kazem, pokazi mi dio gdje sam napisao da je los. nigdje. ali sam napisao da moraju ponuditi model sa niskom cijenom kako bi kod nas imali prodaju s obzirom na to da uzivaju uzasno losu reputaciju
Ned071 wrote:Pod kvalitetom podrazumijevam da ne zavrsim na slepi mjesec dana nakon kupovine novog auta. A to mi se desilo samo s fiatom i skodom...
More l' ova? :mrgreen:
530i

#3402 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by 530i »

Jedan primjer od par miliona auta ne znači apsolutno ništa.
Ako na tome baziraš svoju subjektivnu percepciju fiata kao lošeg auta, i tu griješiš.
Oprema kod Hyundaija i30 na toj akciji se može okarakterisati kao bazna, tako da ni tvrdnja da je to "ista oprema" a skuplje nekoliko hiljada ne stoji. Uostalom to vidi svako ko zna čitati...to što oni navode zadnji brisač i ratkape više govori o njihovom očaju od tobožnje akcije.

Ali slažem se da kod nas cijena igra ulogu, dovoljno je pogledati Fabiju treće generacije, nigdje je maltene nema, a nekad je bila najprodavaniji model.
Ned071

#3403 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Ned071 »

Eto fabija koju pominjes je moja poenta...
Konektovan o tipu pricamo... :mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3404 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by konektovan »

Ned071 wrote:Eto fabija koju pominjes je moja poenta...
Konektovan o tipu pricamo... :mrgreen:

Pa i tipo je fiat, nije audi?! :mrgreen:
citroen xm

#3405 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by citroen xm »

Ako pričamo o brendovima ja bih iskreno uvijek Fiat prije Hyundaia. Eto, to bi bio moj izbor.
madner

#3406 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by madner »

Ovaj Hyundai je solidno opremljen, za 1997.
amar1994

#3407 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by amar1994 »

madner wrote:Ovaj Hyundai je solidno opremljen, za 1997.
:lol: :lol: , full fuleva :P :lol:
LeKo

#3408 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by LeKo »

@milojica svaka čast na recenziji i onom što se danas veoma cijeni obećano - urađeno :thumbup:

Generalno, Tipo sam uživo vidio u BG na aerodromu i meni zaista lijepo izgleda, ali mislim da je "malo" preskup. Danas je ponuda zaista žestoka, ako pričamo o benzincima za 27.000 ima da biraš i da dobiješ solidnu opremu (Golf VII, Citroen C4, Octavia III...).

Par postova iznad došlo je do poređenja s I30, da se razumijemo, iako mi je Tipo ljepši, prije bih I30 za 21.000 nego Tipo za 25.000 jer je razlika u cijeni ne malih 20%.
madner

#3409 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by madner »

Daleko od toga da su solidno opremljeni.

Jesu za auta stara 10 godina, no ove pocetne cijene dolaze sa autima koji od dodatne opreme imaju pepeljaru.
ado-šampion

#3410 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by ado-šampion »

Realno ko za 20 hiljada trazi opremu uzima polovno auto. ESP, 6 zracnih jastuka, klima i radio su objektivno odlicna oprema za konkurentnom kompakta koji kosta 20 hiljada nov. Jeste ova oprema je bila prije 10 godina ali na autima koja su kostala 10 k vise pa gore. Treba imati na umu da je i30 svuda ocijenjen kao VRLO konkurentan auto, makar ne bio medju najboljim primjercima u klasi.

Veci problem je kad hoces jos nekoliko osnovnih dodataka poput koznog volana s komandama, alu felgi, i slicno i plus dizel motor, cijena ce hladno skociti na 30 k.

A slazem se za Tipo, za uspjeh na BH trzistu moracu ponuditi auto za 21-22 hiljade. Kompaktni sedan namijenjen siromasnim trzistima i usto marka koja ne moze biti na losijem glasu, za 34 hiljade vec ulazi u domen Oktavije i to dizel. Tu vec oprema prestaje biti bitna.
LeKo

#3411 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by LeKo »

madner wrote:Daleko od toga da su solidno opremljeni.

Jesu za auta stara 10 godina, no ove pocetne cijene dolaze sa autima koji od dodatne opreme imaju pepeljaru.
Nije oprema da padneš na guzicu, ali ima klima, 2x el.podizači, centralna brava, 4x airbag, ABS, ESP ..., radio + naleti neka akcija nečega i to je to. Ne kažem da grmi, ali je dovoljno za x% vozača.

Ja vozim VW star 13 godina i ima bolju opremu od gore navedenih baznih modela, ali on je tada bio preko 40k KM.
citroen xm

#3412 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by citroen xm »

Ma ta oprema je dovoljna većini vozača u BiH, a i šire. Ono da je auto bezbjedno, da se lako mota i da ljeti rashladi. A za 20-ak hiljada novo auto te klase je super ponuda.
condy

#3413 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by condy »

Ako ti ne odgovara takav nov, kupiš polovan koji ima više opreme i imaš sve ali onda se ne žali, kako trebaju nove gume, kako treba mijenjat zamajac, kvačilo, radit veliki servis, sve se svodi koliko para toliko.... auta :-D
Nabucco

#3414 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Nabucco »

Ne znam za vas, ali ja ne bi bio zadovljan sa ovim osnovnim opremama... Sve bi mogao halaliti al pod obavezno da ima: ESP, što više zracnih jastuka i zavjesa, klimu ( može i manuelna, samo nek hladi), obavezno komande radija na volanu ( i sam sam mislio da je luksuz, dok nisam napravio par tura sa autom koji ima tu opciju, sad sam skonto da je potreba, pogotovo sto oko radija čarkam non stop... ) i po mogucnost da je kožni, al ne bi to bilo presudno, naslonjac za ruku, board comp ( jer kakav bi ja "Bošnjo" bio a da ne znam potrošnju svog TDI-a :D ) i naravno da ima dobra sjedišta, mada ona rijetko budu dobra u osnovnom modelu, pogotovo kad uz to ide neki mali motor ( pod ovo ne mislim da su kožna, jer mrzim kožu ( more alcantara) i da imaju grijanje i treskoguz, vec eto da imaju solidnu bocnu potporu i da su mekana), el. retrovizore sa grijanjem i tempomat... A ti vanjski detalji mi ne igraju neku ulogu... Što bi doplatio set Orginal felgi recimo 17" (ako su osnovni model 15") 2500KM, kad mogu za upola tih para kupiti identicne stare godinu ili dvije.. Ili proci jos jeftinije i kuptii neke aftermarkt za 500KM.... Ili recimo zatamnjena stakla, doplata ide od 450-1500KM, Obicnom folijom se moze zadnji boks bez gepeka kod kompakta odraditi za 30KM, ako hoces kvalitetnije, lumar fino 300KM ( mada je to meni loša opcija, za folije dati tolike pare, pogotovo ako se cesto otvaraju prozori..., zato ja odradim svake otprilike dvije godine po 30KM, ove obicne folije i pucaj)
citroen xm

#3415 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by citroen xm »

Ne govorim ni ja za sebe već za većinu ljudi. Mada možda bi i ja bio zadovoljan, sve zavisi od auta. I 30 mi je bezveze u bilo kom paketu. A opet ne odskačeš ni ti puno od osnove kada je oprema u pitanju. :thumbup:
530i

#3416 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by 530i »

Ako misliš da su fabrički tamna stakla i naknadno zatamnjenje folijom isto, varaš se. A i alu felge polovne...da valjaju nisu jeftine koliko se misli. Kao što reče condy koliko para toliko muzike. Premda, bez obzira na sve, Fiat treba ponuditi i neku baznu verziju Tipa da imaju i to u ponudi. Pa ko šta voli i može neka izvoli.
condy

#3417 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by condy »

Nabucco wrote:Ne znam za vas, ali ja ne bi bio zadovljan sa ovim osnovnim opremama... Sve bi mogao halaliti al pod obavezno da ima: ESP, što više zracnih jastuka i zavjesa, klimu ( može i manuelna, samo nek hladi), obavezno komande radija na volanu ( i sam sam mislio da je luksuz, dok nisam napravio par tura sa autom koji ima tu opciju, sad sam skonto da je potreba, pogotovo sto oko radija čarkam non stop... ) i po mogucnost da je kožni, al ne bi to bilo presudno, naslonjac za ruku, board comp ( jer kakav bi ja "Bošnjo" bio a da ne znam potrošnju svog TDI-a :D ) i naravno da ima dobra sjedišta, mada ona rijetko budu dobra u osnovnom modelu, pogotovo kad uz to ide neki mali motor ( pod ovo ne mislim da su kožna, jer mrzim kožu ( more alcantara) i da imaju grijanje i treskoguz, vec eto da imaju solidnu bocnu potporu i da su mekana), el. retrovizore sa grijanjem i tempomat... A ti vanjski detalji mi ne igraju neku ulogu... Što bi doplatio set Orginal felgi recimo 17" (ako su osnovni model 15") 2500KM, kad mogu za upola tih para kupiti identicne stare godinu ili dvije.. Ili proci jos jeftinije i kuptii neke aftermarkt za 500KM.... Ili recimo zatamnjena stakla, doplata ide od 450-1500KM, Obicnom folijom se moze zadnji boks bez gepeka kod kompakta odraditi za 30KM, ako hoces kvalitetnije, lumar fino 300KM ( mada je to meni loša opcija, za folije dati tolike pare, pogotovo ako se cesto otvaraju prozori..., zato ja odradim svake otprilike dvije godine po 30KM, ove obicne folije i pucaj)
I sve to za 20-hiljedarki :D :skoljka:
Nabucco

#3418 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Nabucco »

530i wrote:Ako misliš da su fabrički tamna stakla i naknadno zatamnjenje folijom isto, varaš se. A i alu felge polovne...da valjaju nisu jeftine koliko se misli. Kao što reče condy koliko para toliko muzike. Premda, bez obzira na sve, Fiat treba ponuditi i neku baznu verziju Tipa da imaju i to u ponudi. Pa ko šta voli i može neka izvoli.
Nisam ja reko da je isto i nije..I kad bi imao para viška sigurno da bi uzeo fabricki, al kao dobra zamjena i za uštedu je dobra stvar, ipak 1000KM vs 30KM... :izet:
Nabucco

#3419 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Nabucco »

condy wrote:
Nabucco wrote:Ne znam za vas, ali ja ne bi bio zadovljan sa ovim osnovnim opremama... Sve bi mogao halaliti al pod obavezno da ima: ESP, što više zracnih jastuka i zavjesa, klimu ( može i manuelna, samo nek hladi), obavezno komande radija na volanu ( i sam sam mislio da je luksuz, dok nisam napravio par tura sa autom koji ima tu opciju, sad sam skonto da je potreba, pogotovo sto oko radija čarkam non stop... ) i po mogucnost da je kožni, al ne bi to bilo presudno, naslonjac za ruku, board comp ( jer kakav bi ja "Bošnjo" bio a da ne znam potrošnju svog TDI-a :D ) i naravno da ima dobra sjedišta, mada ona rijetko budu dobra u osnovnom modelu, pogotovo kad uz to ide neki mali motor ( pod ovo ne mislim da su kožna, jer mrzim kožu ( more alcantara) i da imaju grijanje i treskoguz, vec eto da imaju solidnu bocnu potporu i da su mekana), el. retrovizore sa grijanjem i tempomat... A ti vanjski detalji mi ne igraju neku ulogu... Što bi doplatio set Orginal felgi recimo 17" (ako su osnovni model 15") 2500KM, kad mogu za upola tih para kupiti identicne stare godinu ili dvije.. Ili proci jos jeftinije i kuptii neke aftermarkt za 500KM.... Ili recimo zatamnjena stakla, doplata ide od 450-1500KM, Obicnom folijom se moze zadnji boks bez gepeka kod kompakta odraditi za 30KM, ako hoces kvalitetnije, lumar fino 300KM ( mada je to meni loša opcija, za folije dati tolike pare, pogotovo ako se cesto otvaraju prozori..., zato ja odradim svake otprilike dvije godine po 30KM, ove obicne folije i pucaj)

Polovan može, za nov treba dodati bar jos 15 :D
condy

#3420 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by condy »

530i wrote:Ako misliš da su fabrički tamna stakla i naknadno zatamnjenje folijom isto, varaš se. A i alu felge polovne...da valjaju nisu jeftine koliko se misli. Kao što reče condy koliko para toliko muzike. Premda, bez obzira na sve, Fiat treba ponuditi i neku baznu verziju Tipa da imaju i to u ponudi. Pa ko šta voli i može neka izvoli.
:thumbup:

Ljudi kad hoće više nego što mogu, obično pogriješe i kupe potrošeno vozilo. Kupi ono što možeš i uživaj, a ako bude prilike za bolje, lako je promjenit :)
Nabucco

#3421 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Nabucco »

Ja se nadam da ce se Fijat uspjeti probiti na našte tržište , ali sudeci kako marketinški rade teško da ce oni išta prodati... U RSu i nekako prodaju, ovo po Sarajevu je smiješno.. Za ovu seriju 500 je bila jedna jedina reklama u gradu koju sam ja vidio... Za citav salon je bila jedna štura informacija na kliksu i u ponekom ovom automagazinu... Cak ni na glavnoj cesti nisu imali putokaz za salon... Ma valjda sada ne bi trebalo biti skupo i teško skrenuti pažnju... Neku reklamu na FB, neku reklamu na klix, na google, zakupiš 10 bilborda, organizujes izložbu u SCC/BBI, postaviš promotivni primjerak... Nešto... A oni nisu ništa, ko da je Maserati jbt....
condy

#3422 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by condy »

Nabucco wrote:
condy wrote:

Polovan može, za nov treba dodati bar jos 15 :D
Uvijek će biti ta dilema novo ili polovno. Npr. imas tih 35 kKM, ali onda skontas, vidis za te pare ima i polovan bmw 320d f30 ili merc C 200 cdi i opet na istom ;-)
condy

#3423 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by condy »

kako Fiatu ide u Srbiji ?

tamo bi trebali da dobro prodaju
530i

#3424 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by 530i »

Ide im dobro u Srbiji, mislim da su prvi po broju prodanih auta. Ali, tamo im pomaže i država. Gledam reklamu u autobildu Fiat 500L za 9.990 eura ako vratiš bilo kakvo staro ili havarisano vozilo. Mislim da je to dosta dobra ponuda. Kod nas je isto auto skuplje 5000 maraka... Jeste to njima domaća proizvodnja, ali ruku na srce i država im daje te pogodnosti...
madner

#3425 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by madner »

LeKo wrote:
madner wrote:Daleko od toga da su solidno opremljeni.

Nije oprema da padneš na guzicu, ali ima klima, 2x el.podizači, centralna brava, 4x airbag, ABS, ESP ..., radio + naleti neka akcija nečega i to je to. Ne kažem da grmi, ali je dovoljno za x% vozača.

Ja vozim VW star 13 godina i ima bolju opremu od gore navedenih baznih modela, ali on je tada bio preko 40k KM.
Ma vidi svi imaju 3 ili 4 nivoa opreme. I na taj nivo se dodaju opcije. Ovo osnovno je dakle stvarno najlosije sto proizvodac moze ponuditi bez da se zacrveni.

Golf je prema Hyundai stvarno solidno opremljen, no bice u najlosijih 5% golfova na svijetu itd....

No ljudi kod nas imaju nizi standard pa radio bez displaja bude super oprema. 2016 je to debelo ispod prosjeka.
Post Reply