Pratim ovu temu od pocetka i nisam se ukljucivao jer mi je bilo mrsko, ali posto p.k. ovim putem "informise" javnost, onda je red da javnost dobije i kompletne informacije, a ne samo dijelove koji vodu tjeraju na zeljeni mlin i pri tome vrlo direktno blate pojedine ljude.
Sljedeci postovi obiluju pausalima, kontradiktornostima i namjernim lazima. Ako nisu namjerne lazi, onda p.k. nema ni priblizno tacne informacije o stvarima o kojima pise, pa se postavlja sasvim logicno pitanje - sta, o cemu i zasto to pise?
U novinskoj agenciji u kojoj sam radio mi smo se uvijek zezali da i najbolju novinarsku pricu moze unistiti jedan suvisan telefonski poziv - aludirajuci na situaciju u kojoj cinjenice uniste ono sto si namastao u svojoj glavi.
Ja vjerujem da upravo zbog toga ovdasnji novinari i ne traze izjavu od onih o kojima pisu.
Naravno da mi nije drago da cujem da ljudi bez obzira sto se radi o nekolicini clanova odlaze iz Nase stranke, ali mi je s druge strane drago da stranka nije popustila u svojoj principijelnosti. Mi ne mislimo lojalnost prema stranci kupovati kandidatskim mjestima ili drzavnim funkcijama. Nas dogovor je bio da ce organi stranke donijeti odluku i o kandidatima i o njihovim pozicijama i to iskljucivo sa stanovista uspjeha stranke na izborima.
Ja razumijem da su oni koji se nisu nasli na listama ili se nisu nasli na onom mjestu na listi za koje misle da im pripada ljuti i razocarani, ali mi je zaista van pameti da od toga prave politicke skandale.
Interesantno je da ovo kaze covjek kojeg ni jedan nizi odbor NS, ukljucujuci i kantonalni, nije predlozio za bilo koju listu. Na listi za KS se nasao na isljucivo insistiranje jednog visokopozicioniranog clana (sto je neko vec ranije rekao i sto je vrlo tacno), sto je onda lobiranjem izglasano na IO i GO. Slobodna volja clanova i poslovicna demokratija na nivou, nema sta...
Meni se cini da je vecina tih ljudi, u ideoloskom smislu, bila stranac u Nasoj stranci, ali su sutjeli i trpili jer su se nadali da ce se naci na kandidatskim listama ili da ce nakon izbora dobiti neku funkciju u izvrsnoj vlasti.
Kada je postalo izvjesno da se to nece dogoditi, odlucili su da napokon kazu sta misle.
(Ponekad covjek tek tokom razvoda shvati s kim je bio u braku)
To sto neko smatra da mu je ispod casti biti "samo" opcinski vjecnik, ili sto neko misli da se NS treba zalagati za formiranje jos jednog konstitutivnog naroda i tako multiplicirati postojeci problem ( A mi se zalazemo za gradjansku opciju), to sto neko misli da je koalicija sa strankom iz RS-a losa po rezultate u KS - to su razlozi zbog kojih ljudi odlaze.
Ovo su besmislice iz vise razloga, a samo je boldirano dobro receno. Vecina tih ljudi se povela zvanicnim programom i proklamovanom idejom NS o gradjanskom uredjenju BiH, radi cega su se i pridruzili NS, ali su "u hodu" shvatili da od toga nema nista jer se napisano vrlo slabo postuje i sprovodi. Da bi javnost na ovom forumu bila posteno i tacno informisana, istina o ljudima spomenutim na FTV-u nije da su "
sutjeli i trpili jer su se nadali da ce se naci na kandidatskim listama ili da ce nakon izbora dobiti neku funkciju u izvrsnoj vlasti, sto je mozda istina za neke, ali je za ove pobrojane potpuno suprotno - ljudi su na kantonalnom odboru bili predlozeni da budu kandidati, sto je glasanjem i usvojeno (za razliku od prijedloga za p.k.), ali su te kandidature svi licno odbili upravo radi neslaganja sa politikama koje se vode i koje se, izmedju ostalog, ticu i gradjanske price uz striktno postivanje postojecih ustavnih rjesenja (bilo bi interesantno vidjeti kako NS misli pomiriti gradjansku i etnicku platformu...). Ti ljudi jesu bili stranci u NS, to je tacno, ali samo zato sto nisu prihvatili uloge klimoglava i sto su vjerovali svojim vlastitim ocima, usima i intelektu, a ne teledirigovanim misljenjima "odozgo". A njihove ostavke nisu dosle preko noci, nego se sve nakupljalo mjesecima i neki su htjeli otici jos davno, ali su ostali na nagovore drugih i u nadi da mozda ipak grijese u svojim procjenama. Nazalost, zadnja desavanja su im samo pokazala da su bili u pravu, i ostavke izadjose iz ladica...
Dobro je da oni koji se ne slazu sa principima i vizijom koju Nasa stranka ima odlaze. Stranka se na taj nacin ubrzano i precizno politicki profilira. Ja, ovako na brzinu, mogu da prizovem bar jos nekoliko situacija u kojima su ljudi odlazili iz stranke. Kada je stranka podrzala Q festival, kada smo se suprostavili SDP-u da kupi sebi televiziju novcem gradjana, u slucaju Dobrovoljacka i u slucaju koalicije sa NSP-om...
Za svakog clana kojeg smo tom prilikom izgubili odmah smo dobili puno novih clanova koji su u nasem jasnom i bezkompromisnom stavu po ovim pitanjma prepoznali sebe.
Interesantna je ta gradjanska vizija i principi ako se p.k. nakon "45 neopredjeljenih godina", kako i sam kaze, bas sada odlucio opredijeliti. I to ni manje ni vise nego po etnickom principu... Trka za foteljom ili naknadno probudjena etnicka svijest? Ili samo "postivanje" ustava?
Ja sam do sada bezbroj puta nasao u manjini po nekom pitanju, ali mislim da je vazno nauciti biti solidarni clan nekog tijela/organizacije. Ako se dogovorimo da cemo nas trojica glasanjem na sastanku organa stranke odluciti o necemu ja cu se tokom diskusije svim demokratskim metodama boriti da moj stav postane i stav organa, ali necu kasnije, ako me preglasaju, reci "ja ne priznajem ovaj sud".
Ali ne i kada nize clanstvo nesto (ne)izglasa... Valjda je sasvim OK da je bitnije sta zeli jedan visokopozicionirani clan, nego par desetina nizerangiranih...
Tacno je da ni Tarik Haveric ni ja nismo bili na listi kantonalnog odbora. Mi smo predlozeni i usli na listu na prijedlog IO koju je potvrdio GO stranke. (Meni licno je odgovaralo da ne budem kandidat, ali sam po ranijem dogovoru pristao da stranka odluci sta je najbolje. S druge strane smatram da je Tarik Haveric odlican kandidat i da je odlicno sto je na listi)
Samo djelimicno tacno. Tarik H. je bio kandidat dva opstinska i kantonalnog odbora i na svakom je uredno izglasan, s tim da je od kantonalnog bio cak predlozen za federalni, a ne kantonalni nivo. Ako je "stranka" samo vrh i pojedinci u njemu, a zanemaruje se volja nizerangiranih tijela i drugih clanova, to se po definiciji svrstava u autokratiju i diktaturu, a ne demokratiju
Koliko ja znam radi se o pet sest ljudi od kojih ja znam samo dvoje troje. U organizacionom i intelektualnom smislu steta za NS je neosjetna.
Interesantno je ako je odlazak jednog clana, koji je radi svojih organizacionih sposobnosti unaprijedjen iz kantonalnog u IO, neosjetna stvar. Jos je interesantnije ako su odlasci fakultetske profesorice jezika i IT strucnjaka neosjetna steta u intelektualnom smislu... Drugim rijecima, svi ovi sto su otisli ionako su bili totalni nesposobni glupaci koji nisu nikome ni trebali... To se moze zakljuciti iz druge recenice.
Da ne pricamo o RS i Miljevicu koji je dao ostavku na sve funkcije osim na clanstvo, cije smo pismo svi mogli vidjeti ovdje. A to nije jedino pismo... Prije toga Kazaz, pa Abaspahic (koji je cak i vijecnik)...itd. Sreca pa svi ti ljudi drze do svog licnog integriteta i ne zele da se spustaju na taj nivo pokazujuci sve to javno...