A na ovoj slici gore ja vidim neku vrstu klasicnog formacijskog pesadijskog naoruzanja za jedan vod od 30 ljudi
Snajperisti u Sarajevu..
- Dozer
#3401 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nisi ti sujektivan, nego jeste tako, tj. bilo bi tako.
A na ovoj slici gore ja vidim neku vrstu klasicnog formacijskog pesadijskog naoruzanja za jedan vod od 30 ljudi
-
Seawolf
#3402 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Striktno govoreći, koristeći vojničku terminologiju 21. vijeka, na zadnjoj fotografiji ne postoji niti jedna specijalizovana precizna snajperska puška.Dozer wrote:Nisi ti sujektivan, nego jeste tako, tj. bilo bi tako.
SVD (Dragunov) je, po savremenoj terminologiji Designated Marksman Rifle (DMR), isto kao i P.A.S.P. M76, ili savremeni njemački Heckler & Koch G28, a nije Precision Sniper Rifle.
Prava savremena ruska snajperska puška je ORSIS T-5000, koja nema ništa zajedničko sa SVD:
-
felsh
#3403 Re: Snajperisti u Sarajevu..
seawolf
pa ni golf 2 ne ispunjava moderne standarde ali ispravan ce da te odvede gdje god pa i dalje
Sa skromnim iskustvom mogu ti cak reci sto je m76 MOZDA bolji od ove skalamerije koju da se sad desi zlo ni pogledao ne bih. Transport,djelovi,municija,brzina paljbe,glasnoca i cinjenica da bih bas al u k.. imao potrebe gadjati zivu silu na 1500 tako da karakterisanje nje kao moderne,svemirske itd.ne pije vode.Dozer ce vise garant imati da kaze mada njemu ni MK nije daleko od srca
I pravilo da je najbolje oruzije ono koje imas uz sebe kada ti zatreba jos uvjek vrijedi tako da ovi postavljaci standarda to mogu palamuditi onima koji rata ni culi ni vidjeli nisu.
pa ni golf 2 ne ispunjava moderne standarde ali ispravan ce da te odvede gdje god pa i dalje
Sa skromnim iskustvom mogu ti cak reci sto je m76 MOZDA bolji od ove skalamerije koju da se sad desi zlo ni pogledao ne bih. Transport,djelovi,municija,brzina paljbe,glasnoca i cinjenica da bih bas al u k.. imao potrebe gadjati zivu silu na 1500 tako da karakterisanje nje kao moderne,svemirske itd.ne pije vode.Dozer ce vise garant imati da kaze mada njemu ni MK nije daleko od srca
I pravilo da je najbolje oruzije ono koje imas uz sebe kada ti zatreba jos uvjek vrijedi tako da ovi postavljaci standarda to mogu palamuditi onima koji rata ni culi ni vidjeli nisu.
-
felsh
#3404 Re: Snajperisti u Sarajevu..
i fakat nema nista zajednicko niti ce kad imati jer tesko da ce ova ikad sustici broj dusa poslanih na nebo od strane svd-a i njenih rumunskih,irackih,jugoslovenskih kojih sve ne izvedenica. 
-
Seawolf
#3405 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Najvjerovatnije je da si u pravu. No, na Sarajlije koje su pogođene zrnima kalibra .300 Winchester Magnum, sigurno nisu pucali ni iz SVD-e, niti iz PASP-e M76.felsh wrote:i fakat nema nista zajednicko niti ce kad imati jer tesko da ce ova ikad sustici broj dusa poslanih na nebo od strane svd-a i njenih rumunskih,irackih,jugoslovenskih kojih sve ne izvedenica.
p.s. Ne postoji jugoslovenska izvedenica SVD-e. M76 i M91 su, tehnički, izvedene iz AK/AKM. Samo vanjskim izgledom (M91 i kalibrom), "vuku" na SVD.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#3406 Re: Snajperisti u Sarajevu..
A koje su puške korištene sa tim kalibrom .300 WM? To je dosta porijedak metak na prostorima bivše YU

- Dozer
#3407 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma mogao se koristiti bilo koji "obicni" lovacki karabin. Radna duzina cijevi od 60-70cm ce to zrno sasvim uredno spakovati u 20cm na 1.000m. Uz kakvu optiku od bar 6x, naravno.
@seawolf
Ma naravno, jasno je sta je na slici. Samo rekoh da je taj prikaz nekakav standardni sklop opreme za jedan vod. Inace, znamo da neki pravilni tandem ide u kombinaciji PSR/DMR.
@seawolf
Ma naravno, jasno je sta je na slici. Samo rekoh da je taj prikaz nekakav standardni sklop opreme za jedan vod. Inace, znamo da neki pravilni tandem ide u kombinaciji PSR/DMR.
- Gojeni H
#3408 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Zasto su se delegatI zvani Juba proslavili u Iraku?felsh wrote:Interesantno ,bar po snimcima se moze vidjeti,koliko su snajperska djelovanja zastupljenija u siriji nego u ukrajini.Mozda grijesim ali ovima u ukrajini je stil borbe mnogo ozbiljni do duse i artiljerija im je mnogo ozbiljna:) Sukaju se kacusama(vbr)ko da su djaba.
Ali snajperi barem po snimcima tankosava pravo zasto mozda neko ima objasnjenje?
Zato sto u Iraku (i ne samo u Iraku) protiv Amera mozes ratovati samo gerilskim ratom jer svega imaju 1000 puta vise nego ostali.
Amer postavi Hamvija na raskrsnicu, ti ga odmjeris - i smiris.
Da prenesemo na nase prostore. Ja u Posavini nisam nikoga vidio da se proslavio snajperom, a pravih zlatnih ljiljana je najvise podijeljeno protivoklopnjacima. Moj prvi rodjak, eno ga slikom i djelom na temi "heroji odbrane Bosne i Hercegovine", skinuo 2 tenka.
U borbama gdje 5-6 tenkova napreduju po sredini, 2 prage sa strana skidaju sve iznad grudobrana, a VBR-ovi uzoravaju sve 100+ metara ispred tenkova, snajper dodje kao petarda.
U takvim uslovima, najludji i najhrabriji i jedan ili dvojica koji ih cuvaju od pjesadije izlaze pred tenk da ga uniste.
Da bi ovo "izlaze" doveo u realne okvire, neki su se prilikom izlaza iz rova u isti ekpresno i vratili bez pola glave koju je odrubio 12.7 ili 20 mm.
Dakle, protivoklopnjaci Armije RBiH = supermeni.
Snajperisti = elegancija+strasno veliko strpljenje.
- Gojeni H
#3409 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jest da je 7,62 mm, ali ipak priznajem da veoma slabo trza.Seawolf wrote:Striktno govoreći, koristeći vojničku terminologiju 21. vijeka, na zadnjoj fotografiji ne postoji niti jedna specijalizovana precizna snajperska puška.Dozer wrote:Nisi ti sujektivan, nego jeste tako, tj. bilo bi tako.
SVD (Dragunov) je, po savremenoj terminologiji Designated Marksman Rifle (DMR), isto kao i P.A.S.P. M76, ili savremeni njemački Heckler & Koch G28, a nije Precision Sniper Rifle.
Prava savremena ruska snajperska puška je ORSIS T-5000, koja nema ništa zajedničko sa SVD:
-
Seawolf
#3410 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ove na snimku nisu u kalibru 7,62x51mm (.308 Winchester), nego u kalibru 8.58×70mm (.338 Lapua Magnum), što je danas najčešće upotrebljavani kalibar za precizne snajperske puške za vojnu i policijsku upotrebu, a za gađanje živih ciljeva na srednjim i velikim daljinama.Gojeni H wrote: Jest da je 7,62 mm, ali ipak priznajem da veoma slabo trza.
Taj kalibar se (srećom) pojavio prekasno da bi ušao u široku upotrebu i bio korišten u ratu 1992-e do 1995-e.
-
PM72
#3411 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Meni se zanebesa od vaših ( 8.58×70mm (.338 Lapua Magnum )što rek'o Woody,jebo vas matematika.meni je to sve isto bilo,daj samo da napunim okvir.
šalim se,drago mi je što ima ljudi pa se tako dobro razumiju u te vaše brojke i slova.Ja sam uvijek govorio 7,62 ali metak za sijač
jer se ne razumijem u te vaše dimenzije.
šalim se,drago mi je što ima ljudi pa se tako dobro razumiju u te vaše brojke i slova.Ja sam uvijek govorio 7,62 ali metak za sijač
-
Seawolf
#3412 Re: Snajperisti u Sarajevu..
7,62x54mmRPM72 wrote:...Ja sam uvijek govorio 7,62 ali metak za sijačjer se ne razumijem u te vaše dimenzije.
7,62 mm - prečnik zrna;
54 mm - dužina čahure;
R - čahura sa obodom (čahure sa vijencem nemaju nikakvu dodatnu slovnu oznaku).

- smurf
#3413 Re: Snajperisti u Sarajevu..
- Dozer
#3414 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa vrlo je jednostavno ba...nije nuklearna fizika. 
Evo, mala skola oznaka, primjenjiva na svaki metak
Recimo:
- 8,58x70 (.338 Lapua Magnum) = prva oznaka (8,58) je oznaka kalibra zrna/projektila u milimetrima, tj. njegovog precnika mjereno po vanjskim ivicama. Druga oznaka (70) je takodjer u milimetrima, a oznacava duzinu ca(h)ure, a samim tim i punjenja. Inace, ovo je nacin obiljezavanja u Evropi.
Ako gledas na americku oznaku, tj. ono ".338", to je oznaka u incima (inches), a i tada takodjer mozes doci do kalibra zrna jednostavnom racunicom: 0,338 x 2,54 (jer 1 inc = 2,54cm) = 0,858 cm. Da bi dobio mm, onda ide 0,858 x 10 (jer 1 cm ima 10mm)= 8,58mm
Ili, recimo:
- 7,62x54R (metak za "sijac", ali i SVD) = 7,62 je oznaka kalibra zrna, tj. precnika zrna u milimetrima (mm). 54 je takodjer mjera u milimetrima, a oznacava duzinu ca(h)ure, odnosno punjenja. Treca oznaka, ono "R", oznacava da ta cahura na svom kraju ima rub koji je siri od ostatka tijela cahure.
Evo i slike, da se lakse razumije.

Jel' jasnije?

Evo, mala skola oznaka, primjenjiva na svaki metak
Recimo:
- 8,58x70 (.338 Lapua Magnum) = prva oznaka (8,58) je oznaka kalibra zrna/projektila u milimetrima, tj. njegovog precnika mjereno po vanjskim ivicama. Druga oznaka (70) je takodjer u milimetrima, a oznacava duzinu ca(h)ure, a samim tim i punjenja. Inace, ovo je nacin obiljezavanja u Evropi.
Ako gledas na americku oznaku, tj. ono ".338", to je oznaka u incima (inches), a i tada takodjer mozes doci do kalibra zrna jednostavnom racunicom: 0,338 x 2,54 (jer 1 inc = 2,54cm) = 0,858 cm. Da bi dobio mm, onda ide 0,858 x 10 (jer 1 cm ima 10mm)= 8,58mm
Ili, recimo:
- 7,62x54R (metak za "sijac", ali i SVD) = 7,62 je oznaka kalibra zrna, tj. precnika zrna u milimetrima (mm). 54 je takodjer mjera u milimetrima, a oznacava duzinu ca(h)ure, odnosno punjenja. Treca oznaka, ono "R", oznacava da ta cahura na svom kraju ima rub koji je siri od ostatka tijela cahure.
Evo i slike, da se lakse razumije.
Jel' jasnije?
-
PM72
#3415 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jest,hvala.Đe su dušmani? 
-
Seawolf
#3416 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dozere, na crtežu ti je metak kalibra 7,62x51mm (.308 Winchester)Dozer wrote:...
![]()
Jel' jasnije?![]()
![]()
-
Seawolf
#3418 Re: Snajperisti u Sarajevu..
E, ti si me se beli nasluš'o. Nije ti la(h)ko bilosmurf wrote:![]()
Sad si nadrlj'o PM72 kada ti Seawolf pocne predavanja drzati. A sto je najgore ne mozes a da ga ne slusas
- Repetitor
#3419 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dodjes u prodavnicu i kazes:
-daj mi frtalj kile ovih metaka 7,62 za tetejca,2 kile 7,62 za sijac,kilu i po ovih 7,62 za papovku i daj jedno saku dvije ovih 7,62 za falovku
A sad da vam cujem misljenja o municiji koji neki svrstavaju pod jedno: 7.9 8x57 7,92x57 ?
-daj mi frtalj kile ovih metaka 7,62 za tetejca,2 kile 7,62 za sijac,kilu i po ovih 7,62 za papovku i daj jedno saku dvije ovih 7,62 za falovku
A sad da vam cujem misljenja o municiji koji neki svrstavaju pod jedno: 7.9 8x57 7,92x57 ?
- Dozer
#3420 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@Seawplf
Jeste, .308. Samo sam hOtio da prikazem razlike u cahurama, da se skonta onaj obod (sesir)
@RepetitorU
8x57 je lovacka varijanta i varijanta za mitraljeze, tipa "garonje".
7,92x57 je Mauzer varijanta
7,9x57 je YU varijanta radjena namjenski za PASP ("ljubicica").
U sustini, 3 ista, a razlicita metka jer je kod svakog zrno drugacije tezine, samim tim i balansa, a i performansi
Svaki od njih mozes ispaliti iz bilo cega sto je kalibra 7,9/7,92/8x57, ali ce rezultati biti drugaciji ako iz, recimo, PASP-a opalis 8x57 i "ljubicicu". Ljubicica ce ici kako treba i gdje si naumio, a 8x57 ce na vecoj daljini sigurno negdje malo smotati, a to malo na nekih 600-700m moze biti i 30-40cm na bilo koju stranu, a najcesce nisko.
Razlog - zrno je za 0,12 sire od cijevi sto uzrokuje sporiji izlazak, ali i prenapregnutiji izlazak, pa ce to zrno vec nakon 300-400m poceti vrludati oko svoje ose, sto mu odmah povecava otpor zraka, umanjuje preciznost, domet, bla, bla, bla
Jeste, .308. Samo sam hOtio da prikazem razlike u cahurama, da se skonta onaj obod (sesir)
@RepetitorU
Misljenje o cemu tacno?A sad da vam cujem misljenja o municiji koji neki svrstavaju pod jedno: 7.9 8x57 7,92x57 ?
8x57 je lovacka varijanta i varijanta za mitraljeze, tipa "garonje".
7,92x57 je Mauzer varijanta
7,9x57 je YU varijanta radjena namjenski za PASP ("ljubicica").
U sustini, 3 ista, a razlicita metka jer je kod svakog zrno drugacije tezine, samim tim i balansa, a i performansi
Svaki od njih mozes ispaliti iz bilo cega sto je kalibra 7,9/7,92/8x57, ali ce rezultati biti drugaciji ako iz, recimo, PASP-a opalis 8x57 i "ljubicicu". Ljubicica ce ici kako treba i gdje si naumio, a 8x57 ce na vecoj daljini sigurno negdje malo smotati, a to malo na nekih 600-700m moze biti i 30-40cm na bilo koju stranu, a najcesce nisko.
Razlog - zrno je za 0,12 sire od cijevi sto uzrokuje sporiji izlazak, ali i prenapregnutiji izlazak, pa ce to zrno vec nakon 300-400m poceti vrludati oko svoje ose, sto mu odmah povecava otpor zraka, umanjuje preciznost, domet, bla, bla, bla
-
Seawolf
#3421 Re: Snajperisti u Sarajevu..
7,92x57mm; 7,9mm Mauser; 8mm Mauser; 8x57mm IS su samo različite oznake za jedan te isti kalibar. Stvarni prečnik zrna koji se koristi za metke u ovom kalibru je 8,2mm. IS u jednoj od oznaka kalibra je skraćenica od Infanterie Spitzgeschoß (pješadijski metak sa zrnom sa punim špicastim vrhom).
Ne bih se složio sa objašnjenjem i podjelom koju je naveo Dozer, prije svega jer ne treba brkati različite oznake za isti kalibar, sa različitim oznakama za različite metke u istom kalibru, koji imaju različita zrna.
Koliko je meni poznato u bivšoj državi su se proizvodila i bila u vojnoj upotrebi tri različita bojeva metka u ovom kalibru: metak sa univerzalnim zrnom označen sa M49, metak sa snajperskim zrnom označen sa M75 (Dozerova "ljubičica") i metak sa obilježavajućim zrnom označen sa (mislim, ali nisam siguran) M70.
Suprotno Dozerovom mišljenju, moje je da su zrna za sva ova tri različita metka bilo istog prečnika, spomenutih 8,2mm.
Za kraj, nagradno pitanje (nagrada je hladna piva, pšenična, kalibra 0.5 lit): Koja je automatska puška, u ovome kalibru, bila kratko vrijeme u naoružanju JNA?
Ne bih se složio sa objašnjenjem i podjelom koju je naveo Dozer, prije svega jer ne treba brkati različite oznake za isti kalibar, sa različitim oznakama za različite metke u istom kalibru, koji imaju različita zrna.
Koliko je meni poznato u bivšoj državi su se proizvodila i bila u vojnoj upotrebi tri različita bojeva metka u ovom kalibru: metak sa univerzalnim zrnom označen sa M49, metak sa snajperskim zrnom označen sa M75 (Dozerova "ljubičica") i metak sa obilježavajućim zrnom označen sa (mislim, ali nisam siguran) M70.
Suprotno Dozerovom mišljenju, moje je da su zrna za sva ova tri različita metka bilo istog prečnika, spomenutih 8,2mm.
Za kraj, nagradno pitanje (nagrada je hladna piva, pšenična, kalibra 0.5 lit): Koja je automatska puška, u ovome kalibru, bila kratko vrijeme u naoružanju JNA?
- smurf
#3422 Re: Snajperisti u Sarajevu..
MoRe l' pomoc publike
Rek'o sam vam ja da ga ne dirate
Rek'o sam vam ja da ga ne dirate
- Dozer
#3423 Re: Snajperisti u Sarajevu..
HoHoHo - evo fight-a
Ja cu ovo sad, onako, prakticno.
Dakle, sve ovo je fizicki provjereno i testirano.
"Ljubicica", ili 7,9x57 (kako je pisalo na fabrickim kutijama + "Namjensko snajpersko zrno") je zaista zrno precnika 7,9mm, ali je zato cijev PASP-a, odnosno precnik unutrasnjeg uzljebljenja - 7,7mm. Sve mjereno sublerom. Znaci, zrno je za 0,2mm sire od cijevi, i to je upravo ono "meso" kosuljice u koje se urezuju zljebovi cijevi i daju zrnu rotaciju oko njegove uzduzne ose. Ovo zrno je tesko oruglo 13 gr. (grama). Mjereno na zlatarskoj vagi.
U slucaju 8x57, to zrno je, u stvari, 8,2x57. I opet je za 0,2 sire od zljebova u cijevi. Mjereno na "garonji" i Zastavinom lovackom karabinu 8x57. Ovo zrno, u verziji FMJ, tesko je 14,5 gr., a SP varijanta (lovacka) 16,3 gr.
Kod Mauzerovog 7,92, a to je municija koju je koristila Mauzerova 7,92x57, kao i nasa M48 (inace, kopija Mauzera), poznatija k'o "Tandzara", sve je isto kao i u pretodnim slucajevima - cijev je 7,9, tj. za 0,2 uza od zrna, a zrno je tesko 13,5 gr.
Kako vec rekoh, iz svakog od ovih oruzja se mogao ispaljivati svaki od ovih metaka, i svi oni na oko izgeldaju identicno jer nase oko, ipak, ne moze vidjeti razliku od 0,2mm, ali ako pricamo o preciznosti onda rezultati ni za jedan nisu isti. Testirano.
Ja cu ovo sad, onako, prakticno.
Dakle, sve ovo je fizicki provjereno i testirano.
"Ljubicica", ili 7,9x57 (kako je pisalo na fabrickim kutijama + "Namjensko snajpersko zrno") je zaista zrno precnika 7,9mm, ali je zato cijev PASP-a, odnosno precnik unutrasnjeg uzljebljenja - 7,7mm. Sve mjereno sublerom. Znaci, zrno je za 0,2mm sire od cijevi, i to je upravo ono "meso" kosuljice u koje se urezuju zljebovi cijevi i daju zrnu rotaciju oko njegove uzduzne ose. Ovo zrno je tesko oruglo 13 gr. (grama). Mjereno na zlatarskoj vagi.
U slucaju 8x57, to zrno je, u stvari, 8,2x57. I opet je za 0,2 sire od zljebova u cijevi. Mjereno na "garonji" i Zastavinom lovackom karabinu 8x57. Ovo zrno, u verziji FMJ, tesko je 14,5 gr., a SP varijanta (lovacka) 16,3 gr.
Kod Mauzerovog 7,92, a to je municija koju je koristila Mauzerova 7,92x57, kao i nasa M48 (inace, kopija Mauzera), poznatija k'o "Tandzara", sve je isto kao i u pretodnim slucajevima - cijev je 7,9, tj. za 0,2 uza od zrna, a zrno je tesko 13,5 gr.
Kako vec rekoh, iz svakog od ovih oruzja se mogao ispaljivati svaki od ovih metaka, i svi oni na oko izgeldaju identicno jer nase oko, ipak, ne moze vidjeti razliku od 0,2mm, ali ako pricamo o preciznosti onda rezultati ni za jedan nisu isti. Testirano.
-
direstraits0078
#3424 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da je nagrada sjeckani kod Ize pa hajde...
Inače, te sitnice u dimenziji zrna i cijevi su bile prisutne i kod bugarskih varijanti ak47.
Inače, te sitnice u dimenziji zrna i cijevi su bile prisutne i kod bugarskih varijanti ak47.
- crven_barjak
#3425 Re: Snajperisti u Sarajevu..
FG42 (7,92x57) ili Stg44 (7,92x33)?