Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
anjaistkrank

#3401 Re: Odg: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by anjaistkrank »

enkoo83 wrote:
anjaistkrank wrote:
enkoo83 wrote:Ljudi ima li nekk ideju kako da naucim svog belgijanera na lopticu.ne tipa sad da je istreniram da mora donijeti nego jednostavno da se igra sa lopticom.
pa belgijaneri inace treba da budu ludi za lopticom sami od sebe. ova moja nece ni da jede kad je loptica u blizini, a zna se nekad i pomarisati radi loptice... probaj Kong ako nece lopticu. Ili uzmi onu lopticu na konopcu, pa se malo cupajte, vucite se i tako. ako nece ni to, onda prvo kreni sa krpicom nekom. ponudi joj da zagrize, pa lagano kreni trzati dok to ne postane igra. nekad ti "pobjedis", nekad ona i tako...
ma hoće krpu ustvari hoce sve al lopticu nikako.a sta je kong ja sam. ti laik

Sent from my ST21i using Tapatalk
Pa ako hoce krpicu to je super! Znaci da ima taj nagon. A Kong je firma koja pravi igracke za cuke i oni su skontali ovu "loptu". Fazon je, kad pas ima lovni nagon, sto ovu kad mu bacis odskace na sve strane. Nikad ne znas na koju ce, pa je psu interesantnija od obicne lopte jer ga uvijek iznenadi. Ima i konopac da provuces kroz nju pa da pas uhvati za lopticu, a ti za konopac i malo se natezete (jer je to belgijanerima najbolja i najdraza igra), a ima i rupu u koju ubacis neku nagradu, pa se pas sam zabavlja sa igrackom.

Ovo na slici je original kong, i dosta je skup, ali imas i jeftinije kopije ovoga.

Image

Ako bude htjeo da se vucete sa lopticom ili kongom na konopcu, javi mi se na PP da ti objasnim kako ces ga nauciti da ti donosi sta god mu bacis.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3402 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by KatarinaKosaca »

Ima li netko zakon, uredbu, podzakonski akt, bilo što o korištenju zajedničkog prostora u haustoru za kućne ljubimce. Neka mudra glavica je u mojoj zgradi napisala da kućni ljubimci ne smiju d akoriste lift- Hvala.
anjaistkrank

#3403 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by anjaistkrank »

KatarinaKosaca wrote:Ima li netko zakon, uredbu, podzakonski akt, bilo što o korištenju zajedničkog prostora u haustoru za kućne ljubimce. Neka mudra glavica je u mojoj zgradi napisala da kućni ljubimci ne smiju d akoriste lift- Hvala.
Koliko se ja razumijem, zajednicke prostorije u zgradi su podrumski prostori, tavani, veseraji, ostave, liftovi i stepenista. Po toj logici trebali bi pse kroz prozor u stan ubacivati jer onda ne mogu ni stubistem prolaziti.
febo_acm

#3404 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Ja sam bas citao neke hr ili sr forume i tamo su rekli da po zakonu psi ne smiju u lift. To ti kazu jer si fina vjerovatno sa komsijama. Moj kolega je na Vojnickom ispod slicne poruke napisao da ce nekome polomiti ruke, a u slucaju da zovne policiju i noge :D Ne kazem da ga podrzavam, ali nije vise imao problema. Sad cu pokusati naci taj zakon, ali koliko se sjecam po zakonu ne smiju.

Sent from my HM NOTE 1W using Tapatalk
Cholina_Lokica

#3405 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

febo_acm wrote:Ja sam bas citao neke hr ili sr forume i tamo su rekli da po zakonu psi ne smiju u lift. To ti kazu jer si fina vjerovatno sa komsijama. Moj kolega je na Vojnickom ispod slicne poruke napisao da ce nekome polomiti ruke, a u slucaju da zovne policiju i noge :D Ne kazem da ga podrzavam, ali nije vise imao problema. Sad cu pokusati naci taj zakon, ali koliko se sjecam po zakonu ne smiju.

Mislim da samo ne smiju biti drzani na tim mjestim, znaci da ti nije u stanu nego da zivi u zajednickim prostorijama, a nigdje ne pise da ne smije voziti.
Elem, ja bih ispod samo dopisala ako ti smeta idi pjeske
febo_acm

#3406 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Nije dozvoljeno držati ili ostavljati kućnog ljubimca u zajedničkim prostorijama zgrade ( ulazi, stubišta, liftovi, podrumi, prostorije za odlaganje smeća, kotlovnice, sušaonice i slično). Za držanje kućnog ljubimca u zajedničkom dvorištu zgrade ili zgrada, držaoc mora imati saglasnost svih suvlasnika ili vlasnika zgrade ili drugog zakonskog posjednika dvorišta. Držaoc kućnog ljubimca dužan je brinuti o čistoći zajedničkih prostorija kojima se kreću kućni ljubimci, te očistiti ili oprati površinu ukoliko je njegov kućni ljubimac na bilo koji način onečistio površinu.

febo_acm

#3407 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Ovo je iz zakona odlomak. Po ovome ne pise da ne smije uci nikako, ali... Samo pokazi zube. Inace ce ti uvijek ostavljati poruke.

Cholina_Lokica

#3408 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Ma to je to, smijes koristiti da prodjes, ali ne smije zivjeti tu. Jer da je zabrana koriscenja, onda automatski znaci da i tebi ogranicava slobodu kretanja :D
febo_acm

#3409 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Kako meni tu ljudi idu na zivce. Samo da meni hoce neko nesta reci jedva cekam... Mada stvarno vecina komsija su mi za 10. Ja mogu razumjeti da pasce prave belaj po ulazu i da se neko ljuti ukoliko se ne ocisti... U suprotnom nek odjebu. Kako je krenulo za 10 godina ce svaki treci stan imati zivotinju i imat cemo veca prava :D
Ja zivim na Stupu i ovdje 3 zgrade ukljucujuci moju i okolo sve kuce. Svaka kuca ima pasce i nekako su svi navikli na zivotinje :D

lavorpunvode

#3410 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by lavorpunvode »

Kako se frontline po prvi put u nasem slucaju pokazao neefikasnim, u potrazi za drugim rjesenjem, danas u dm-u kupih ogrlicu protiv buha i krpelja na biljnoj bazi koja se s metar-dva udaljenosti od psa osjeti na limun, jako intenzivnog mirisa dakle.
Pas je vidno nervozan i miris ogrlice mu smeta.
Ostaviti da se privikne ili je skinuti i ne muciti ga?
febo_acm

#3411 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

lavorpunvode wrote:Kako se frontline po prvi put u nasem slucaju pokazao neefikasnim, u potrazi za drugim rjesenjem, danas u dm-u kupih ogrlicu protiv buha i krpelja na biljnoj bazi koja se s metar-dva udaljenosti od psa osjeti na limun, jako intenzivnog mirisa dakle.
Pas je vidno nervozan i miris ogrlice mu smeta.
Ostaviti da se privikne ili je skinuti i ne muciti ga?
Ja sam to kupio i bacio nakon par dana... Nikakvog efekta nije imalo, samo pašče mi nerviralo :D
Cholina_Lokica

#3412 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

joooj wrote:Nisam dosad nikad imala susret sa malim psicima, a s obzirom i da su me lutalice par puta napale imam uzasan strah od cuka. Medjutim, ispred moje zdrade se ostenilo njih 5, gledam ih s balkona i ne znam koji mi je sladji :)
Stari su tek nekoliko dana, pa me zanima sta bih mogla da im iznesem da jedu!? Dolazi li u obzir mlijeko sa izmrvljenim hljebom ili kako vec!? Mozda sam napisala glupost, ali zaista nemam pojma :lol:
Ako imaju samo par dana ne trebas im nista, niti mogu bilo sta jesti jos, samo sisaju mamu. Tek kasnije kad progledaju, onda ima mozes, ali ne punomasno mlijeko, neko ono 0,9, razblazeno sa vodom, hljeb i keks ne, a najbolje bi im bilo samo jogurt, tek kad pocnu fino jesti onda moze konzerva cukeca i sl.
Partizzanka

#3413 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Partizzanka »

kupi nesto i nahrani im mamu :D
mozes njoj hljeba namocenog u supu
moze neka kost
moze i konzerva (u konzumu ih imas i za 95pf)
pakica_

#3414 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Onda su dobro stariji, odbija ih garant od sise, narasli zuboviii :)
anjaistkrank

#3415 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by anjaistkrank »

Sve super, samo ne znam odakle ideja za mlijeko 0,9 i to razblazeno sa vodom :shock: Od toga stenci samo mogu fasovati strasan proljev sto moze dovesti cak i do uginuca. Psece mlijeko ima izmedju 9 i 11 % mlijecne masti i svsrtava se medju jaca mlijeka kod sisara. Ako vec treba mlijeko stencima kupi ono sa najvise mlijecne masti, pa onda u njega dodaj pavlake da ga "pojacas"...
Cholina_Lokica

#3416 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

anjaistkrank wrote:Sve super, samo ne znam odakle ideja za mlijeko 0,9 i to razblazeno sa vodom :shock: Od toga stenci samo mogu fasovati strasan proljev sto moze dovesti cak i do uginuca. Psece mlijeko ima izmedju 9 i 11 % mlijecne masti i svsrtava se medju jaca mlijeka kod sisara. Ako vec treba mlijeko stencima kupi ono sa najvise mlijecne masti, pa onda u njega dodaj pavlake da ga "pojacas"...
Stenadi se ne smije davati ovo kupovno mlijeko kravlje punomasno, samo mogu proliv fasovati jer ne proizvode enzim za razgradnju necega, da me ubijes ne mogu se sjetiti imena :) najbolje je napraviti 0,9% mm, jedno zumance, vode i malo meda, ugrijati na temperaturu tijela i to da piju dok su skroz mali. Ali posto ove vec mama odbija od sise, mogu oni i cukecu konzervu pojesti
febo_acm

#3417 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Cujem da je Amar otvorio ordinaciju u Tibri, valjda sad ima okrugli pecat :D
JaneEyre

#3418 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by JaneEyre »

pošto se vjerovatno radi o štencima koji su u fazi odbijanja od dojenja najbolje bi bilo da im se uzme neka hrana za štence (ima je u zoo šopovima raznih cijena) i ta hrana malo natopi u toploj vodi(nekih pola sata dok se granulice ne razmekšaju) i da im to daješ...
febo_acm

#3419 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Gdje ima kupiti pastu za zube za zivotinju? :D
Cholina_Lokica

#3420 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

febo_acm wrote:Gdje ima kupiti pastu za zube za zivotinju? :D
Ketii, zoo centar... Ja imam neku super sprej za usta iz ketti-ja. Fino skida i kamenac i nema smrada iz usta
febo_acm

#3421 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Keti mi je relativno blizu i sad cu otici. Na zadnjim zubima joj se počele stvarati neke naslage, a i kamenac malo na sjekuticima(ili kako se vec kod njih zovu).. Smrad ne do Bog nikome... :D
lavorpunvode

#3422 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by lavorpunvode »

Cholina_Lokica wrote:
Ketii, zoo centar... Ja imam neku super sprej za usta iz ketti-ja. Fino skida i kamenac i nema smrada iz usta
djeluje li to cudo na vec formiran kamenac? Koja je cijena?
Cholina_Lokica

#3423 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

lavorpunvode wrote:
Cholina_Lokica wrote:
djeluje li to cudo na vec formiran kamenac? Koja je cijena?
Djeluje, Carliju je spalo vise od pola, 13,50KM koliko se sjecam
Image
lavorpunvode

#3424 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by lavorpunvode »

hvala! A kako vi prevarite svoje pse kada mu treba naprskati ovo recimo na zube? Moj mali zvrk je uzasno agresivan kada mu samo otvorim usta da pogledam.. Ovo ce da bude ziva patnja, slutim, zato mi se ne bi isplatilo da je skuplje od toga.. :D
Cholina_Lokica

#3425 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Moji nisu agresivni ali se boje svega sto prsce :D ovo se stavlja poslije zadnjeg obroka uvece, znaci kad vise nista nece jesti, i onda ih mazim, igramo se fol, i onda na foru prsnem :lol: Sa velikim medjedom mi je lakse, on pobjegne pa se vrati, sve ce uradit za mazenje, mala mi je problem jer je ne mogu uhvatiti :lol:
Post Reply