Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
-
lucylu
#3401 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Molim vas,je li mi moze netko reci moogu li upisati studiji historije vandredno? Buduci da sam malo starija (30g)zanima me kako to sve ide..,kad je konkurs za upis i koliko primaju vanrednih te koliko se placa..Eto,ako je netko od volje da mi malo podrobnije napise..hvala
- jedna tamo
#3402 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
ima li neko slučajno broj te kopirnice na filozofskom?
treba mi ta neka skripta za pedagošku skupinu predmeta, navodno sva 4 ispita su u toj skripti?
vidim da ste ranije pisali da je skupo, bolje kopirati itd... pa ako neko prodaje nek se javi....
treba mi ta neka skripta za pedagošku skupinu predmeta, navodno sva 4 ispita su u toj skripti?
vidim da ste ranije pisali da je skupo, bolje kopirati itd... pa ako neko prodaje nek se javi....
-
persiflaza
#3403 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Hmm, hvala ti mnogo, razmislit ću, i zeznuo sam 3. razred, 2. sam u brzom pisanju jebiga. Razmišljam opasno o Zagrebu, iako sam ekonomski nestabilan, ali valjda ću u ove dvije godine uštediti, našao sam neki izvor zarade preko grafičkog dizajniranja, pa ću pokušati. Da li poznaješ njihov sistem upisivanja na fax, i tako dalje? Pokušaj mi odgovoriti na p.m., neke savjete, i koji fax pohađašsheilak wrote:3. sam razred bihaćke gimnazije, prosjek mi je oko 3.8 3.9 svake godine, pošto planiram upisati psihologiju u Sarajevu, intereseuje me da li ću lako upasti, ako uradim prijemni, jer fakat mi je bitno da upadnem, a psihologiju još od osnovne forsiram tako da prijemni nije problem za uraditiKako me samo nervira ovo forsiranje prosjeka po srednjim skolama, pa onda imamo more zatupljenih strebera koji se primaju naustrb ostalih.S tim prosjekom na psihologiju ne predaji papire, bezveze ces izgubiti rok. I da imas para, i u samofinansirajuce ces tesko upasti.
@persiflaza
Ovako, ako ti je zaista zelja da upises psihologiju, a vidim da si iz Bihaca, zasto se ne pokusas u ZG, kada je u SA vec toliko vazan prosjek? Isto tako, ako iz nekog razloga ne zelis ili ne mozes ici u Zagreb, pokusaj se onda upisati vanredno u Sarajevu. Mislim da se mozes onda , ukoliko ti ocjene budu dopustale, prebaciti u redovne studente. I, da. Konkuriraj na onaj studij na koji zelis i za ono podrucje koje te interesira i na kojem mislis nesto postici. To je jedino ispravno. Pusti srednjoskolske prosjeke, ako nesto nije mjerodavno, onda su to oni.
I puno srece pri upisu
Pozdrav ogromni!
-
Ambrozija
#3404 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Mislim da primaju 5 vanrednih studenata (barem bi trebalo toliko), cijena je oko 1000KM sve skupa, koliko sam ja upucena. Mislim da ce konkurs izaci negdje polovinom ili krajem maja, dakle veoma brzo.lucylu wrote:Molim vas,je li mi moze netko reci moogu li upisati studiji historije vandredno? Buduci da sam malo starija (30g)zanima me kako to sve ide..,kad je konkurs za upis i koliko primaju vanrednih te koliko se placa..Eto,ako je netko od volje da mi malo podrobnije napise..hvala
Šta ti tacno treba, nisam shvatila? Naziv, autor...mozda ja imamjedna tamo wrote:ima li neko slučajno broj te kopirnice na filozofskom?
- jedna tamo
#3405 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
neznam tačno naziv, uglavnom to je skripta za pedagošku skupinu predmeta, radi se o 4 predmeta koliko ja znam....
- tockica
#3406 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Da li ima netko od vas da ide dvopredmetni studij, engleski-francuski jezik, ili neka druga kombinacija sa engleskim jezikom? Ako da imam nekoliko pitanja pa ako je netko voljan da odgovori, zanima me koliko se prima redovnih studenata i da li je teško upisati, i kako ide sa plaćanjem, je li svi plaćaju puni iznos svake godine ili su neki oslobođeni? I da, je li drugi predmet se kreće ispočetka učiti, od osnova ili to zavisi od toga jesmo li imali taj jezik u srednjoj školi? Hvala punoooooooo.... 
-
Ambrozija
#3407 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Nemam nazalost nista slicnojedna tamo wrote:neznam tačno naziv, uglavnom to je skripta za pedagošku skupinu predmeta, radi se o 4 predmeta koliko ja znam....
- Zatamnjena stakla
#3408 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Naravno da možeš.lucylu wrote:Molim vas,je li mi moze netko reci moogu li upisati studiji historije vandredno? Buduci da sam malo starija (30g)zanima me kako to sve ide..,kad je konkurs za upis i koliko primaju vanrednih te koliko se placa..Eto,ako je netko od volje da mi malo podrobnije napise..hvala
Cijena vanredno da studiraš je 900km plus što ćeš dat' za ostale gluposti, to će ti reći na studentskoj.
Primaju pet vanrednih studenata, možda i više. Ali ako odma konkurišeš vanredno odma će te primiti jer ih skroz malo to uradi.
Konkurs će izaći u maju najvjerovatnije i vjerovatno će biti prijemni
-
Amina T.
#3409 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Forumasi, trebala bi mi vasa pomoc ili savjet. Maturantica sam Druge gimnazije Sarajevo (ako vam to ista znaci) i trebala bih donijeti odluku o upisu na fakultet. Prva dva razreda gimnazije sam zavrsila s prosjekom 4.9, a treci i cetvrti razred s prosjekom 4.8. Iako iz svih predmeta imam prilicno dobre ocjene, samo iz matematike malo slabije (prvi i drugi razred 4, a treci i cetvrti razred 3), ne znam sta da upisem. Najveca zelja mi je da studiram bosanski jezik i knjizevnost, ali svi me odgovaraju od toga, kazu da nema posla, da nije perspektivno, da je fakultet neorganizovan i los... Kada razmisljam o fakultetu mislim da bih uistinu sa zadovoljstvom ucila sve sto ima veze sa bosanskim jezikom. Jako dobro se snalazim sa pisanjem umjetnickih tekstova, eseja i sl, a i jako volim citati. Znam da za fakultet nije dovoljno samo da nesto volim, ali trenutno je to jedini kriteriji po kojem donosim ovu odluku.
S obzirom da sam zavrsila matematicko-informaticki smjer svi me nagovaraju da upisem ETF. Znam da je posao sa zavrsenim ETF-om u vecini slucajeva zagarantovan, ali ja sebe ne vidim u tom poslu. Vec sam na rubu zivaca oko svega, pa bih vas zamolila da mi napisete nesto o studiju bosanskog jezika i knjizevnosti. Procitala sam osnovne informacije na zvanicnoj stranici Filozofskog fakulteta, ali to mi i ne znaci puno. Zanimaju me vise iskustva studenata. Kakvi su profesori, da li je studij zanimljiv, koliko je zahtjevan (mada mi to i nije tako bitno)? Napisite mi sta god vam se cini bitnim, molim vas. Jako mi je bitno da se ubrzo odlzucim oko fakulteta, jer je vec krajnje vrijeme za to, a ja sam jos uvijek jako neodlucna. Znam da sam oduzila s ovim postom, ali frka mi je. Hvala unaprijed svima koji odgovore.
P.S. Mozete mi napisati sta mislite koji od ova dva fakulteta mi je bolji izbor i zasto. Hvala vam.
S obzirom da sam zavrsila matematicko-informaticki smjer svi me nagovaraju da upisem ETF. Znam da je posao sa zavrsenim ETF-om u vecini slucajeva zagarantovan, ali ja sebe ne vidim u tom poslu. Vec sam na rubu zivaca oko svega, pa bih vas zamolila da mi napisete nesto o studiju bosanskog jezika i knjizevnosti. Procitala sam osnovne informacije na zvanicnoj stranici Filozofskog fakulteta, ali to mi i ne znaci puno. Zanimaju me vise iskustva studenata. Kakvi su profesori, da li je studij zanimljiv, koliko je zahtjevan (mada mi to i nije tako bitno)? Napisite mi sta god vam se cini bitnim, molim vas. Jako mi je bitno da se ubrzo odlzucim oko fakulteta, jer je vec krajnje vrijeme za to, a ja sam jos uvijek jako neodlucna. Znam da sam oduzila s ovim postom, ali frka mi je. Hvala unaprijed svima koji odgovore.
P.S. Mozete mi napisati sta mislite koji od ova dva fakulteta mi je bolji izbor i zasto. Hvala vam.
-
casanova123
#3410 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Pa nadji prof. Jasminu.. sigurno je znas(obiljezena
).. ona je nedavno zavrsila i mislim da ce ti dati super savjet i da ce ti sve objasniti kako i sta... samo skontaj da danas nigdje nemas zagarantovan posao pa makar zavrsila i nuklearnu fiziku 
-
Amina T.
#3411 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
casanova123 wrote:Pa nadji prof. Jasminu.. sigurno je znas(obiljezena).. ona je nedavno zavrsila i mislim da ce ti dati super savjet i da ce ti sve objasniti kako i sta... samo skontaj da danas nigdje nemas zagarantovan posao pa makar zavrsila i nuklearnu fiziku
Prof. Jasmina mi je predavala bosanski j. u prvom i drugom razredu. Ona je najvecim dijelom zasluzna sto volim sve sto ima veze s bosanskim jezikom.
-
melodija1
#3412 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Moze li mi neko reci proceduru za upis na Historiju na Filozofskom fakultetu u Sa, da li postoji prijemni i kako izgleda, kada se odrzava, koliko primaju redovnih studenata i obzirom da nisam u Sa, kome na fakultetu da se obratim za vise informacija? I koji su sve dokumenti potrebni? U biti zelim studirati u drugoj drzavi, no svejedno mi treba mjesto redovnog studenta na nasem fakultetu.
Pozz
Pozz
-
casanova123
#3413 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
ides u austrijuuu??? gdje ides? je na UW?
nemam pojma kako se upisuje ali cini mi se da sam negdje procitao da nema prijemnog ove godine na folozofskom..
nemam pojma kako se upisuje ali cini mi se da sam negdje procitao da nema prijemnog ove godine na folozofskom..
-
melodija1
#3414 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Ma ja sam vec tamo
, no zelim upisati jos nesto, pa obzirom da tako nesto nema u Sa, ekvivalent tome bi bila historija, gdje si procitao to da nema prijemnog, to bi bilo genijalno
, jer mi nema smisla spremati se za prijemni za fax na kojem ionako necu studirati, samo mi treba obicna potvrda. 
-
Čoksa
#3415 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Ljudi, help
Zavrsavam srednju skolu i naravno planiram fakultet. Zanima me kako funkcionise dvopredmetni studij, ako neko moze da mi pojasni, jer sam totalno neinformisana
I ima li neko da studira tuski jezik ? Zanima me da li se moze upisati turski jezik i knjizevnost bez ikakvog predznanja, jer ga ja nikada prije nisam imala priliku uciti,a prosto sam zaljubljena u njega
I postoji li ikakva mogucnost da studiram bosanski jezik i knjizevnost i turski jezik
Molim vas pomozite, u totalnoj sam nedoumici 
- Irene Adler
#3416 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Pozdrav budućoj kolegici! Ja studiram dvopredmetno engleski i francuski jezik i književnost, ali poznajem i kolege koje kombinuju engleski sa drugim odsjecima. Prošle godine nije bilo prijemnog ispita, bodovale su se ocjene iz srednje škole (jezici i opći uspjeh). Primaju 30-ak redovnih studenata koji plaćaju 100 KM po godini, a samofinansirajući plaćaju 1200 KM. Francuski se uči od početka, od pravila čitanja i abecede.tockica wrote:Da li ima netko od vas da ide dvopredmetni studij, engleski-francuski jezik, ili neka druga kombinacija sa engleskim jezikom? Ako da imam nekoliko pitanja pa ako je netko voljan da odgovori, zanima me koliko se prima redovnih studenata i da li je teško upisati, i kako ide sa plaćanjem, je li svi plaćaju puni iznos svake godine ili su neki oslobođeni? I da, je li drugi predmet se kreće ispočetka učiti, od osnova ili to zavisi od toga jesmo li imali taj jezik u srednjoj školi? Hvala punoooooooo....
Ako te još nešto zanima, samo pitaj!
@Čoksa:
Predznanje je potrebno samo za engleski i njemački jezik, sve ostale jezike mogu upisati i potpuni početnici. Ne poznajem nikog ko studira bosanski i turski jezik, ali pretpostavljam da je i ta kombinacija moguća. Šta te konkretno zanima vezano za dvopredmetni studij?
-
casanova123
#3417 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Uh kako bih ja da me interesuje to toliko iuzabrao kineski ili ruski ili spanski(ako ima).. spanski bi bio najbolji izbor (po mom misljenju)
-
Čoksa
#3418 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Pa evo konkretno zanimalo bi me da li postoji ta mogucnost kombinacije bosanski - turski jezik. Ako moze neko da se raspita, jer ste tu na faxu,pa pretpostavljam da nije tesko doci do inf. od kolega. Please
I koje samo olaksanje..znaci sve iz pocetka 
- Rosebud_
#3419 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Ne da je potrebno predznanje nego znanje. Bilo ko kad pogleda listu predmeta zna da ako hoce da upise engleski mora ga znati haman ko maternji. Odmah se krece s prevodjenjem, historijom (prvo Velike Britanije, pa kasnije SAD-a), knjizevnosti... A ni gramatika nije ucenje vremena i kondicionala - nego puno kompleksnije stvari iz fonetike, morfosintakse i sintakse.Irene Adler wrote:Pozdrav budućoj kolegici! Ja studiram dvopredmetno engleski i francuski jezik i književnost, ali poznajem i kolege koje kombinuju engleski sa drugim odsjecima. Prošle godine nije bilo prijemnog ispita, bodovale su se ocjene iz srednje škole (jezici i opći uspjeh). Primaju 30-ak redovnih studenata koji plaćaju 100 KM po godini, a samofinansirajući plaćaju 1200 KM. Francuski se uči od početka, od pravila čitanja i abecede.tockica wrote:Da li ima netko od vas da ide dvopredmetni studij, engleski-francuski jezik, ili neka druga kombinacija sa engleskim jezikom? Ako da imam nekoliko pitanja pa ako je netko voljan da odgovori, zanima me koliko se prima redovnih studenata i da li je teško upisati, i kako ide sa plaćanjem, je li svi plaćaju puni iznos svake godine ili su neki oslobođeni? I da, je li drugi predmet se kreće ispočetka učiti, od osnova ili to zavisi od toga jesmo li imali taj jezik u srednjoj školi? Hvala punoooooooo....
Ako te još nešto zanima, samo pitaj!![]()
@Čoksa:
Predznanje je potrebno samo za engleski i njemački jezik, sve ostale jezike mogu upisati i potpuni početnici. Ne poznajem nikog ko studira bosanski i turski jezik, ali pretpostavljam da je i ta kombinacija moguća. Šta te konkretno zanima vezano za dvopredmetni studij?
Govorim za engleski, jer za njemacki ne znam.
- Sofija89
#3420 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Nemam obicaj davati savjete ali evo....posto si iz bihacapersiflaza wrote:sheilak wrote:3. sam razred bihaćke gimnazije, prosjek mi je oko 3.8 3.9
Hmm, hvala ti mnogo, razmislit ću, i zeznuo sam 3. razred, 2. sam u brzom pisanju jebiga. Razmišljam opasno o Zagrebu, iako sam ekonomski nestabilan, ali valjda ću u ove dvije godine uštediti, našao sam neki izvor zarade preko grafičkog dizajniranja, pa ću pokušati. Da li poznaješ njihov sistem upisivanja na fax, i tako dalje? Pokušaj mi odgovoriti na p.m., neke savjete, i koji fax pohađaš
Pozdrav ogromni!
Moj ti je savjet da se manes zagreba posto kazes da nisi bas financijski stabilan tamo ti je preskupo prvo sto moras placati skolarinu kao strani drzavljanin pa zatim sve ostalo stan,hrana itd....
radije za te pare placaj vanredni studij farmacije u sarajevu...
Zasto kazem farmacije, pa vidim da si u nekom prethodnom postu spomenuo farmaciju i ako uzmes u obzir koliko su farmaceuti trazeni posebno u usk -nemam ti sta dalje govoriti.
Raspitaj se malo o farmaciji, jeste da je tesko upasti ali se moze nije nemoguce.
Ni ja nisam nesto briljirala u srednjoj pa sam je upisala, jos ako uzmem u obzir svoje 2icice iz hemije matematike i fizike
Pisi ako te jos nesto zanima
- trcicu trceci
#3421 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Koji traze prosjek na prijem na Komparativnu knjizevnost ? Pomoc ljudiii

- Kemal Malovčić
#3422 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
koji imaš?trcicu trceci wrote:Koji traze prosjek na prijem na Komparativnu knjizevnost ? Pomoc ljudiii
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Kemal Malovčić
#3423 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
4,7 najmanje
- trcicu trceci
#3424 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
daj nemoj zezatiKemal Malovčić wrote:4,7 najmanje