Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
dalmatinka

#3401 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dalmatinka »

Dabba

#3402 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Dabba »

Ima jedan bloger genijalac koji razvaljuje satiričnim humorom, koji u stvari jest ogledalo realnog stanja u Hr. (k'o u čitavoj "prokletoj avliji" imena BalKANKAN). Sada manje piše, ali "zagnjuriti" u arhivu njegovih priča svakako preporučujem. I svaka sekunda potrošenog vremena na čitanje njegovih priča je zlata vrijedna. Lički Alan Ford. Frajer doslovno razara.. :thumbup:
Par citata: Iz priče RESTRUKTURIRANJE I REFORME
Eno kod mene u Lici, imamo ulicu a nemamo ulične rasvjete. 21 stoljeće, ulazimo u EU, a mi ulične rasvjete nemamo. Viče mater da navečer kad ide kod Nade na kavu, da ide ka šišmiš – krikne pa čeka da se glas odbije i onda procjenjuje dal ima štogod ispre nje il nema. ("oplakah" ovo hahaha) Čak mi je rekla da su pisali peticiju da im se montira ulična rasvjeta pa im se javio načelnik općine koji je reka: - Sunce vas jebalo, općina nema novaca da plati račune za struju u zgradi općine a vi oćete uličnu rasvjetu!?!?
Ovog svega stvarno nema ni u pičci maternoj. Preživjeli smo dugo najavljivani SMAK SVIJETA koji je trebao biti 21.12. Što bi reka moj bauštelac:
- Sad kad smo preživli smak svjeta, sad možemo nastavit jesti govna!

Iz priče Kalkulator mi javio da je nam je RH "u banani"!
Reko ZENO DAJDE MI KALKULATOR. Uzmem ja kalkulator i pisem:
50 000 000 000 x 7,15
udarim JEDNAKO
kad govno mi javi
ERROR
ja opet - on jopet ERROR...ja opet on meni opet ERROR....reko ZENO GDJE SMO KUPILI OVO GOVNO OD DIGITRONA
- kaze zena U BOSNI!...U BOSNI? - kaze zena DA U BOSNI!....Hm - mislim si onda ga nemam sto provjeravat - ako ga bosanac nije napravio da racuna kako treba onda ga niko nije. Sjedim ja i vrag mi neda mira i vidim gore u cosku digitrona pise marka digitrona EL RACUNAS!...
Narodnjaci: http://krule.blog.hr/2012/01/index.html
insomnia99

#3403 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by insomnia99 »

sherbett wrote:mislim da je nabitnije da se ne lažemo..nekad pozitivnim, nekad negativnim vjestima
u pravu si.....
naravno ovakvih negativnih vijesti ima u svim državama svijeta....u svakom slučaju hrvatska je zapad za bih, i od njih treba učit,a ne tražit neko sranje da bi sebe utješili..
Eöl Mornedhel

#3404 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Eöl Mornedhel »

sherbett wrote: ali onaj tko tu ne živi a pljuje, ma neka pljuje, fakat je fakat, al i dalje ne zna šta priča, eventualno zna što pročita...
To ti zavisi od tačke posmatranja. Ako se na primer weltanschauung baziran na znamenitom komentaru Zlog Zlavoja Ž. "Čovečanstvo je OK, ali 90% ljudi su dosadni idioti" sasvim je validan-očekivan-i-dosledan stav da slabo šta lepo kažeš&misliš o Hrvatskoj. Meni je i onako jedino interesantno šta ko misli o sebi - gde se "sebi" odnosi i na kolektivno sebe - netrpeljivost spram drugih je znak zdravog intelekta ako se nema milosti ni prema sopstvenoj malenkosti.

---

Uzgred, Žižek je oboleo od lakšeg oblika patološkog optimizma sa izlivima filantropije u mozak, pa treba u skladu sa tim i unekoliko korigovati njegovu procenu.
Dabba

#3405 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Dabba »

sherbett wrote:naravno, u svakoj zemlji ima negativnih i pozitivnih događanja i vijesti. Da sad pričamo o samo jednima ili samo drugima nije fer i nema veze s mozgom. Apsorbiranje samo jedne strane zagađuje intelekt..pa tko voli, nek izvoli, odnosno, ko može da si priušti. Naravno da RH nije savršena, ali onaj tko tu ne živi a pljuje, ma neka pljuje, fakat je fakat, al i dalje ne zna šta priča, eventualno zna što pročita...ali onda je fer i da prenese neke pozitivne stvari..ni tad možda ne zna priča, ali bar bi se smatrao vjerodostojnijim.
Djelimično bih se složio sa tobom u ovom boldanom dijelu. Tj. da preciziriam. Negativne vijesti iz država balKANKANa su uglavnom slične (po budalaštinama), i uglavnom različite od negativnih vijesti u normalnim državama. Negativna vijest u recimo nekakvoj Skandinavskoj državi je recimo kad vlakovoz kasni 5, 10, 15 minuta. Na Balkanu to (skoro) ovako funikcionira: ma hebo kašnjenje, bitno da je vlakovoz stigao! E, tu je ta "mala" razlika. Morbidno, ali tako je.

Jedna muštra/šema/mušema koja se provlači kao nekakva osnovica kroz balkanske šeme & mušeme je šuplja & šupačka priča, (t)ko je kome zapadniji ili istočniji. I to je k'o biva "automatski" mjerodavno nečemu. Nema to veze sa mozgom. Mislim da je egzaktan primjer koji baš razbija ovu budalaštinu Crna Gora. Eto, ona je geografski istočnije i od Slovenije i od Hrvatske, ali "pliva" na pametniji način. Sama, suverena. Mnogo više suverena nego i Slovenija i Hrvatska.

Nešto malo o jednoj državi koja nije ex-yu, ali je "tu, pod nosom" i koja može biti primjer
šta raditi, a šta ne raditi. Madjarska. Ja koji sam "sprc'o" u gujicu skoro 50 godina, doslovno živim na teritoriji (dijela) bivše Austrougarske (BiH-Hr-Madjarska) i "u malom prstu" imam situaciju u sve tri države. Znači ne turistički, ovlaš, haj-nehajno, nego baš ono "Dubioza Koljektiv". I sve tri države su baš u dubiozi. Generalno, Madjarska je skoro po svim pitanjima ispred BiH i Hr. Manjim dijelom što je, recimo, na vrijeme ušla u EU (a nedavna anketa kaže da je 72% ljudi reklo da su bolje živjeli u komunizmu, pod Rusima, u odnosu na danas kad je već 9. godinu članica EU), a većim dijelom, što Madjari imaju različit (pitomiji) setup opšte kulture i tradicije. I na drugačiji način funkcionišu i prilaze rješavanju problematike.

Dvije velike greške u koracima" koje je Hrvatska napravila. Požurila u EU i način na koji je izgradila dio svojih autocesta i unazadila stanovništvo.
1.
Hrvatska je imala vremena da baš iz primjera dvije prve susjedne države (HU i Slo) vidi negativne aspekte članstva EU, ali kao što vidimo nikakvog efekta. K'o bekani se zaletili u EU i to u najgore vrijeme. (I BiH nikako ne bi smjela da uradi grešku kao Hr, pa da sve, ali doslovce sve i pod svaku cijenu podredi ovome: "ili EU, ili kraj svijeta".)
2.
Dio autoceste (od Karlovca prema Zadru & Splitu) je po mom mišljenju dosta velika greška. Turisti kroz Liku "prolete". Ni ne vide je. Mali broj njih sidje sa autoceste pa da se vozi kroz živopisne krajeve i da troše (a birvaktile su trošili ihahaj) u tom sporijem tranzitu prema moru. Ljudi iz tih krajeva su baš "izbijeni iz cipela". Mislim da bi veći posao Hrvatska napravila, da je negdje od zone Karlovca provukla autocestu kroz zapadni dio BiH (uz korektne ulagačko-interesne odnose obje strane) pa do Splita. Na neki način "primorati" te morske turiste da više putuju magistralnom cestom kroz Liku & Kordun i prave promet (tj, ostavljaju novce) i tom narodu. A ko baš nije za to, izvoli onda na autocestu i šibaj. Neko će možda reći, pa to se može i sada uraditi. Istina, može se, ali se odluka "idem autocestom" brže donosi u ovakvim okolnostima.
Eto, malo sam izašao iz teme topika sa dijelom pisanja, ali, nadam se da me neće moderatori izdegeničiti po ušima. :D
Last edited by Dabba on 21/05/2013 19:39, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#3406 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kakavdanakneiskustvu »

hoće li hrvatska uvesti euro kao valutu od 1.7.?
karanana

#3407 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by karanana »

Nece
kakavdanakneiskustvu

#3408 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kakavdanakneiskustvu »

znači samo kuna kao valuta?
Bodkin

#3409 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bodkin »

da. ne ulazi u eurozonu
gost iz ZG

#3410 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by gost iz ZG »

Dabba wrote: Dio autoceste (od Karlovca prema Zadru & Splitu) je po mom mišljenju dosta velika greška.
:D
da li uopće možeš zamisliti prometnu gužvu koja bi bila na tzv."staroj cesti"
autocesta Zagreb-Split je trebala biti izgrađena još prije 30-40 godina
Image
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3411 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by PipiDugaDevetka »

Hvala hrvatskim vlastima što vratiše ostatke tijela Sretana Kapetanovića ubijenog u Počitelju prije 20 godina.
http://www.trtbosanski.com/bs/news/deta ... litu/19723
Peace 4 ever!
Banksy

#3412 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

gost iz ZG wrote:
da li uopće možeš zamisliti prometnu gužvu koja bi bila na tzv."staroj cesti"
autocesta Zagreb-Split je trebala biti izgrađena još prije 30-40 godina
Autoceste su vam odlične, zaista. Čestitke Čačiću i društvu. No u ovom trenutku su savim nerentabilne, a isplatiće se tek za ... godina.

Isplativost: Autoceste će se isplatiti za 28 godina

Autor/izvor: SEEbiz
08.01.2012.

ZAGREB - Hrvatske autoceste od 2001. do ove godine su u izgradnju autocesta uložile 35,2 milijarde kuna i još 1,59 milijardi kuna u izvanredno održavanje. Ukupno ulaganje HAC-a u 10 godina u prometnu infrastrukturu su dosegla tako 36,8 milijardi kuna.

HAC-ovi godišnji prihodi od cestarine pak u 2010. su iznosili 1,28 milijardi kuna. Uspoređujući ukupna dosadašnja ulaganja i prihode od cestarine jednostavna računica pokazuje da će se autoceste isplatiti tek nakon 28 godina, kada bi se zadržali sadašnji iznosi ulaganja i godišnjih prihoda. HAC je dosad izbjegavao objavljivanje podataka o prihodima po pravcima odnosno autocestama kojima upravlja, a to su A1 - Zagreb-Split- Ravča, A3 - Bregana-Zagreb- Lipovac, A4 - Zagreb-Goričan te A5 - Beli Manastir - granica BiH.

Večernji list je od svojih izvora došao do tih podataka o prihodima po svakom pravcu za 2010. godinu koji pokazuju, kad se uporedi iznos ulaganja i prihodi od cestarine, da neki pravci prema sadašnjim omjerima neće biti isplativi ni nakon sto godina! Od cestarine na autocesti Zagreb-Goričan HAC je u 2010. godini zaradio 91,4 milijuna kuna. U gradnju te autoceste pak uloženo je 4,29 milijardi kuna. S takvim godišnjim prihodima ta će autocesta biti isplativa tek nakon 47 godina!

No nije to najneneisplativija autocesta. Prema trenutnom stanju ulaganja i prihoda, rekorder u nesplativosti je A5, od Belog Manastira do granice BiH.
mO k3

#3413 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by mO k3 »

Dabba wrote:Ima jedan bloger genijalac koji razvaljuje satiričnim humorom, koji u stvari jest ogledalo realnog stanja u Hr. (k'o u čitavoj "prokletoj avliji" imena BalKANKAN). Sada manje piše, ali "zagnjuriti" u arhivu njegovih priča svakako preporučujem. I svaka sekunda potrošenog vremena na čitanje njegovih priča je zlata vrijedna. Lički Alan Ford. Frajer doslovno razara.. :thumbup:
Par citata: Iz priče RESTRUKTURIRANJE I REFORME
Eno kod mene u Lici, imamo ulicu a nemamo ulične rasvjete. 21 stoljeće, ulazimo u EU, a mi ulične rasvjete nemamo. Viče mater da navečer kad ide kod Nade na kavu, da ide ka šišmiš – krikne pa čeka da se glas odbije i onda procjenjuje dal ima štogod ispre nje il nema. ("oplakah" ovo hahaha) Čak mi je rekla da su pisali peticiju da im se montira ulična rasvjeta pa im se javio načelnik općine koji je reka: - Sunce vas jebalo, općina nema novaca da plati račune za struju u zgradi općine a vi oćete uličnu rasvjetu!?!?
Ovog svega stvarno nema ni u pičci maternoj. Preživjeli smo dugo najavljivani SMAK SVIJETA koji je trebao biti 21.12. Što bi reka moj bauštelac:
- Sad kad smo preživli smak svjeta, sad možemo nastavit jesti govna!

Iz priče Kalkulator mi javio da je nam je RH "u banani"!
Reko ZENO DAJDE MI KALKULATOR. Uzmem ja kalkulator i pisem:
50 000 000 000 x 7,15
udarim JEDNAKO
kad govno mi javi
ERROR
ja opet - on jopet ERROR...ja opet on meni opet ERROR....reko ZENO GDJE SMO KUPILI OVO GOVNO OD DIGITRONA
- kaze zena U BOSNI!...U BOSNI? - kaze zena DA U BOSNI!....Hm - mislim si onda ga nemam sto provjeravat - ako ga bosanac nije napravio da racuna kako treba onda ga niko nije. Sjedim ja i vrag mi neda mira i vidim gore u cosku digitrona pise marka digitrona EL RACUNAS!...
Narodnjaci: http://krule.blog.hr/2012/01/index.html
Nisamo se odavno ovako ama slatko nasmijao :)
gost iz ZG

#3414 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by gost iz ZG »

Banksy wrote: Autoceste su vam odlične, zaista. Čestitke Čačiću i društvu. No u ovom trenutku su savim nerentabilne, a isplatiće se tek za ... godina.

... ???
i, što je zaključak?
vratiti se u 19 stoljeće?
Autoceste su tu, mislim da ih podržava 90% HR građana, bile one isplative ili ne-za godinu ili 50 godina
Dabba

#3415 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Dabba »

gost iz ZG wrote:
Dabba wrote:Dio autoceste (od Karlovca prema Zadru & Splitu) je po mom mišljenju dosta velika greška.
:D da li uopće možeš zamisliti prometnu gužvu koja bi bila na tzv."staroj cesti"
Mogu, kako da ne. Pretjerane gužve ne bi bilo iz prostog razloga, što bi se od ukupnog tranzita prema moru, MOŽDA 20-30% njih odlučilo da ide starom cestom, a taj broj bi potrošnjom po staroj autocesti itekako "držao u životu" stanovništvo iz tih krajeva.
Dobro se sjećam početka 9. mjeseca 2002. Išli smo na rafting na rijeku Dobru. I kad smo se vraćali prema ZG, obavezan je bio "razgovor" sa janjetinom na ražnju. To je jednostavno bila ludnica (u pozitivnom smislu) koliko je turisita (koji su trošili ohoho) bilo u svim, doslovce svim restoranima uz cestu. I stranaca i domaćih. "Razgovor" sa janjetinom smo imali, uz podnošljivo čekanje (i trošenje povelikog broja klipača) radi gužve. E, to je autocesta "izgasila"...
gost iz ZG wrote:autocesta Zagreb-Split je trebala biti izgrađena još prije 30-40 godina
Image
Autocesta ZG-ST se svakako trebala raditi i treba da postoji. Ali način kako je u Hr uradjena, po principu ili-ili nije dobar. Prvo je decenijama nema, a onda u kratkom roku (i za brutalno visoku cijenu) komplet uradjena (strana kompanija a ne hrvatske firme!!!), po principu "ko vas hebe sve iz tih krajeva kuda prolazi autocesta. Zaobidjeni ste, eliminirani, pasite travu". A to nije region 5-10 kilometara, nego ihahaj više.

Radi defacto najvećeg Hr "brand-a" (previsoke cijene svega, doslovce svega i to u najviše slučajeva bez opravdanog razloga, osim pohlepe) i cijena vožnje autocestom je apsurdno visoka, (pogotovo u odnosu na euROPSKE, na koju se Hrvatska stalno poziva.) Naročito u današnje vrijeme (promijenile su se okolnosti po nekim pitanjima, u odnosu na period prije 30-40 godina o kojim govoriš) kada je jeftiniji let iz nekih destinacija prema Splitu, nego ukupni trošak puta SAMO od ZG-ST. Kada tome dodamo cijenu dionice Macelj-Zaprešić (ako stranac udje na taj prijelaz) koja je (po km) najskuplja dodje se do jednog zaključka: Apsurdistan. Jer nije baš normalno u današnje vrijeme da za odlazak negdje na odmor, trebaš računati recimo 30% samo za troškove dolaska na željenu destinaciju. I sve manje stranaca će se odlučiti da dolazi u Apsurdistan. Taj proces je već krenuo. Članak o turistima koji su vozilom dolazili u Hr.
http://hr.seebiz.eu/turizam/hrvatska-vi ... /ar-63896/
O toj temi cijene vožnje po autocesti, sa stanovništva hrvatskog čovjeka
http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/ta ... fault.aspx
http://slobodni.net/t8409/#
Sličan primjer je (skoro besmislena) gradnja silnih dvorana kada je bilo prvenstvo u
rukometu. Gradnja po principu "pokažimo Evropi da smo mi Evropa i da možemo, ka ga jebe što nema opravdanja i smislene ekonomske računice za to"), bez pametne i studije i analize šta sa dvoranama poslije prvenstva. A kada je poslije bilo rukometno prvenstvo u državi EU (ne znam tačno gdje, ali čini mi se Njemačka), igralo se u postojećim dvoranama i bez "glamura" koji se u Hrvatskoj (na silu) radio od cijele te priče.
Potpuno isti slučaj sa trkom na Sljemenu. Usiljeni kičast "spektakl" uz velike, nepotrebne i neopravdane troškove. Prvih par godina skijašice & skijaši nisu sebi mogli doći sebi na
kakvim su mjestima smješteni, jer u Švici, Austriji, Italiji, Švedskoj itd.itd. su smješteni
u neusporedivo skromnijim hotelima/motelima. A i prateći program je primjereniji tj. nije tako usiljeno kičast. Normalno nikako ne treba zaboraviti da sve te države ekonomski doslovce "pojedu" Hrvatsku za predjelo. Iz ovih primjera koji je zaključak? Ozbiljne države djeluju slično (osmišljeno, s logično posloženim interesom i pametnom ekonomskom računicom), a Hrvatska baš suprotno, po formuli k'o ga jebe, idemo grlom u jagode, pa kud puklo da puklo. Nek se čuje i zna za nas. E, ta "formula" je ono što (i kako) ne bi trebalo da se radi u BiH. Po bilo kojem pitanju.
Banksy

#3416 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

gost iz ZG wrote:
Banksy wrote: Autoceste su vam odlične, zaista. Čestitke Čačiću i društvu. No u ovom trenutku su savim nerentabilne, a isplatiće se tek za ... godina.

... ???
i, što je zaključak?
vratiti se u 19 stoljeće?
Autoceste su tu, mislim da ih podržava 90% HR građana, bile one isplative ili ne-za godinu ili 50 godina
Podržavam.
gost iz ZG

#3417 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by gost iz ZG »

Dabba wrote: Pretjerane gužve ne bi bilo ....
krivo, apsolutno netočno
"stara cesta" NE MOŽE podnijeti toliki promet, pogledaj današnji broj automobila u odnosu prije cca. 20 godina
neposredno nakon "Oluje" - znači 1996. kolone u Karlovcu su bile višekilometarske-tj. višesatne ... jednostavno, "stara cesta" nije mogla progutati toliki promet + strani turisti koju godinu kasnije
rješenje ...šta? vratiti se stoljeće unatrag
Banksy wrote: Podržavam.
:thumbup:
realan, objektivan odgovor
Bodkin

#3418 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bodkin »

odakle to da nije rentabilna cesta. problem je sto nema dovoljno prometa i sto je cifra velika(ne znam kolika je kamata) pa treba duze odplati ali put ipak pravi prihode tako da...
Dabba

#3419 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Dabba »

gost iz ZG wrote:
Dabba wrote: Pretjerane gužve ne bi bilo ....
krivo, apsolutno netočno
"stara cesta" NE MOŽE podnijeti toliki promet, pogledaj današnji broj automobila u odnosu prije cca. 20 godina
neposredno nakon "Oluje" - znači 1996. kolone u Karlovcu su bile višekilometarske-tj. višesatne ... jednostavno, "stara cesta" nije mogla progutati toliki promet + strani turisti koju godinu kasnije
Koliki toliki promet? 20-tak% od današnjeg? Može. Garantirano. Naročito zato što vožnja "starom cestom" nije "klasičan vozački", u smislu samo da se "odvozi" stara cesta i da bi se time stvarala gužva. Baš o tome pričam, u tom nekakvom pretpostavljenom broju vozila na staroj cesti uvijek bi dio bio "uz cestu", parkiran, vozači i putnici uživali u prirodi i domaćim delicijama. I tako "na smjenu", duž cijele "stare ceste". To je kombinirana turističko rekreativna vožnja. A vožnja na svakoj autocesti u svakoj državi je, ušao na autocestu, šibam, šibam, šibam, da odvozim i da sidjem sa nje i kraj priče. "Plastika"..
gost iz ZG wrote:rješenje ...šta? vratiti se stoljeće unatrag
Rješenja sada nema. Tako je kako je. Pa neće se valjda sada rušiti autocesta? Ja sam samo govorio o pratećim negativnim aspektima (o kojima se nije baš previše razmišljalo) za stanovništvo u veeeelikom dijelu kuda prolazi autocesta.
Hebi ga, previše pričaš o nekakvom "vraćanju stoljeće u nazad". Pa kad toliko insistiraš
na vraćanju, uduplat' ću na 2 stoljeća unazad! :shock:
Lujzijana.... krajolik, laganini vožnja, guštanje bez jurnjave i stresa... Pa neće more nigdje pobjeći, :run: majka mu stara! :wink:
http://www.udruga-kameleon.hr/tekst/558/
Last edited by Dabba on 22/05/2013 14:09, edited 1 time in total.
gost iz ZG

#3420 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by gost iz ZG »

slušaj,
ak ti se žuri-idi autocestom, ak ne žuriš, postoji "stara cesta" ... i Karolina i Lujzijana i Terezijana
Danas slobodno biraš, zar ne?
Nije isto doći iz Zg do Splita za 3-4 sata ili za 6-7-8 sati

Kraj priče i filozofije
Dabba

#3421 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Dabba »

Bodkin wrote:odakle to da nije rentabilna cesta. problem je sto nema dovoljno prometa i sto je cifra velika(ne znam kolika je kamata) pa treba duze odplati ali put ipak pravi prihode tako da...
To što pravi prihode je jedna strana medalje, a druga strana medalje je da to ne znači (i ne garantuje) da ih pravi dovoljno. A da koncesionari nisu baš blesavi (tj. znaju da nije rentabilo(a) pa su se ugovorom osigurali), vidi se na dionici Macelj - Zaprešić, gdje je ključna klauzula ugovora da hrvatska kao država garantira minimalni prihod u sljedećih 28 koncesijskih godina..
O tome piše u zadnjem pasusu ovoga članka
http://www.zagorje.com/vijest/vijesti/z ... a-u-drzavi
kao i još mnogo toga direktno/indirektno vezano za autoceste:
Citat iz članka:
" Ovakvu inicijativu za besplatnom vožnjom podupire i Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka, koji kaže da je autocesta kazna za Zagorje: "Autocesta Zagreb - Macelj ne predstavlja poboljšanje uvjeta života za stanovnike Krapinsko-zagorske županije sve dokle ne postoji paralelna cesta kroz županiju
Last edited by Dabba on 22/05/2013 14:53, edited 1 time in total.
Dabba

#3422 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Dabba »

gost iz ZG wrote:slušaj,
ak ti se žuri-idi autocestom, ak ne žuriš, postoji "stara cesta" ... i Karolina i Lujzijana i Terezijana
Danas slobodno biraš, zar ne?
Nije isto doći iz Zg do Splita za 3-4 sata ili za 6-7-8 sati
Kraj priče i filozofije
Eto, to je klasična forma ZG setup-a. Ja, ja, i samo ja. Svi ostali (u ovome slučaju mislim na sve koji žive uz autocesu na potezu Karlovac-Split) se jebite. Jednostavna "uljudbena" filozofija... :kiss: :run:
benderr

#3423 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by benderr »

udahni, izdahni, ponovno udahni
procitaj sto pises

prema tvojoj prici ljudi bi zakljucili kako je na potezu Karlovac-Split autocesta ogradena bodljikavom zicom bez postojanja izlaza i ulaza :lol:
od svega sto nevalja u RH ti se uhvatio autoceste i prometnih puteva koji su jedina svjetla tocka u cijeloj prici
ne samo radi turizma nego ekonomskih znacajki i povezanosti
benderr

#3424 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by benderr »

da malo doprinesem temi

rezultati lokalnih izbora
HDZ je zadao nokaut udarac SDP-u, osvojili su sve osim naravno tradicionalnih uporista SDP-a Rijeke i sjevernih krajeva

http://lokalniizbori.dnevnik.hr/stranic ... ivna_karta

u Zagrebu kao uvijek HDZ skoro pa i ne postoji ali vodu muti Bandic, BiH gore list
nakon reizbora ocekujem daljnje milijunske poklone iz proracuna Zagreba njegovoj djedovini
JohnnyS

#3425 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

Ma, pogrešno je gledati isplativost autoceste samo kroz naplatu cestarine. U krajnjem slučaju i u Hrvatskoj se od registracije i cijene goriva odvaja za autoceste, a to u ovom fatalističkom tekstu nije ubrojano. Treba uračunati porast cijena nekretnina u područjima kuda autoput prolazi, revitalizaciju tih prostora. Zadar se preporodio otkako je autocesta izgrađena, Dugopolje skroz niklo, oživit će dalmatinska zagora. Možda je tempo izgradnje bio prebrz, ali bolje i to nego da se čeka još 30 godina. Treba autocestu dovest do Ploča i onda čekat da se vidi kako povezati Dubrovnik. Ja sam veliki protivnik mosta i najsretniji bih bio da krene i ta Jadransko-jonska cesta, pa kroz Popovo polje, bliži bi mi bio Dubrovnik iz Mostara nego Konjic :D A i ta najneisplativija dionica A5 će postati itekako isplativa kad BiH dovrši Vc jer bez BiH autoputa, A5 ni nema smisla.

A kad se izgradi Vc, neće ni on bit isplativ možda ni za 50 godina od cestarine, ali suludo je pomisliti da ta cesta ne treba. Ovako odem sjevernije od Sarajeva samo kad moram jer cijeli dan izgubim, a kad znaš da možeš do Posavine doć iz Mostara za 3-4 sata, pa jednom mjesečno ću zapalit negdje za vikend... :D Da ne govorimo koliko će industrijskih zona niknuti uz autocestu... Autocesta je nužnost u svakoj državi, kolikogod se doimala neisplativom...
Post Reply