Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Eborg

#3401 Re: Avio kompanije all about

Post by Eborg »

Ne znam tačno koji je gate ali uzeo sam prvi let iz Sarajeva za Beč a zadnji iz Beča za Sarajevo na dane koji su mi potrebni. Sličnu sam situaciju već imao na bečkom aerodromu i nije bilo frke sa transferom, nadam se da će tako biti i ovaj put.

Bio sam na toj pasoškoj kontroli koja je baš nekako sablasno izgledala onako slabo osvijetljena, čak je i mali sarajevski aerodrom izgledao nekako domaćinskije. :lol:

Tnx! :thumbup:
macan prvi

#3402 Re: Avio kompanije all about

Post by macan prvi »

Nikakav problem :thumbup: Samo provjeri pise li ti na karti da je prevoznik iz Beca za Sarajevo OS (Austrian) ili VO (Tyrolean). Ako je ovaj drugi, onda ces na D.
Eborg

#3403 Re: Avio kompanije all about

Post by Eborg »

Austrian, dalje već ne. :)
alibaba007

#3404 Re: Avio kompanije all about

Post by alibaba007 »

:lol: :bih:
PM: We won’t cheat the Turks

A truce between the owners of B&H Airlines (the Bosnian government and Turkish Airlines) seems to be on the horizon after the Turkish carrier rebuffed claims it is selling its 49% stake in the Bosnian national airline following several rounds of talks with the government. The feud between the two has paralysed the carrier since the start of the 2011/12 winter season back in October last year with numerous temporary cancelations of routes, dumped network expansion plans and a fleet reduction. Turkish Airlines is unhappy with the way the government has conducted itself in regards to B&H, while the Bosnian government claimed that the Turks themselves were not adhering to the privatisation contract.

However, Nermin Nikšić, the Prime Minister of the Federation of Bosnia and Herzegovina, says the government will comply with its obligations towards both B&H and Turkish Airlines and voices his understanding for the Turks. “The Turkish state, government and people have special relations with Bosnia and Herzegovina and its people. I am touched by the attention and respect the Turks have shown towards Bosnia, but unfortunately many Turkish investors have been played”, Nikšić says. The Prime Minister goes on to note, “I understand the position Turkish Airlines is in. It is the third airline in the world and certainly doesn’t have to bother with some Bosnian company which annually carries the number of passengers Turkish does in three days. We held a series of talks with our Turkish partner and it is clear they won’t be cheated”.

The Prime Minister reveals that the Bosnian government is responsible for financing two leased aircraft (ATR72s) and that the means will be found to fulfil these obligations. The government has so far payed half of the two million euros needed to finance the B&H fleet. “I honestly hope there won’t be any sudden turnaround in all of this and that we will be able to make all our payments in the coming period”, Nikšić says adding that the two aircraft won’t be taken out of the airline’s fleet. Currently one ATR72 is operating for B&H with the other in Germany for the past few months. Although officially the aircraft is undergoing maintenance, it is likely that necessary leasing payments were not made.
http://exyuaviation.blogspot.com/2012/0 ... turks.html
macan prvi

#3405 Re: Avio kompanije all about

Post by macan prvi »

Beogradski aerodrom godisnje ima 300 000 putnika kroz liberalizaciju neba i jeftine letove dok Bh. direkcija civilne avijacije stiti Boga pitaj koga :-)
The low cost airline Wizz Air has been celebrating its first year since basing its Airbus A320 jet in Belgrade. The venture has turned out to be a successful one so far. Wizz Air is now the second busiest airline operating out of Belgrade Nikola Tesla Airport behind only Jat Airways. Since launching its first flights to the Serbian capital in late 2010, the airline has handled over 340.000 passengers and operated more than 1.160 flights. Currently, from Belgrade it offers direct services to cities in Germany, Sweden, Italy, the United Kingdom, Belgium and the Netherlands. However, many expected for the pace of expansion to be somewhat swifter.
http://exyuaviation.blogspot.com/2012/0 ... egion.html
drndalo

#3406 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Ja sutra odoK malo do IST, da mi dupe vidi puta, a vi fino, polako, kontrolisite ovu bandu, nemojte da se desi da ste sta novo uveli ovdje dok mene nema ! Jasno ?
macan prvi

#3407 Re: Avio kompanije all about

Post by macan prvi »

Nema da ne fali :oops: A ti vidi da ti ne otkazu let :lol:
nOrMaLaC

#3408 Re: Avio kompanije all about

Post by nOrMaLaC »

Koji je po vama najljepši Aerodrom u Evropi?
Meni je nekako najljepši onaj u Pragu Ruzyne aerodrom :-D
Nije prevelik niti premalen, a i fino je uređen.
U Minhenu je isto lijep Aerodrom.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#3409 Re: Avio kompanije all about

Post by Entropio »

nOrMaLaC wrote:Koji je po vama najljepši Aerodrom u Evropi?
Meni je nekako najljepši onaj u Pragu Ruzyne aerodrom :-D
Nije prevelik niti premalen, a i fino je uređen.
U Minhenu je isto lijep Aerodrom.
MUC, AMS.
Target2010

#3410 Re: Avio kompanije all about

Post by Target2010 »

1.Frankfurt - okk, nije bas najbolji, terminal 1 komplikovan, terminal 2, ludilo.. .super jednostavana, moderan... ali to me je "home base", tako da polijetanje, a pogotovo slijetanje tj. vracanje sa neke destinacije je super osjecaj .. a jedan veliki razlog sto je na br.1 je taj, da na terminalu jedan, skoro na svakoj "gate" mozes da dobijes tj. da se posluzis DZABA novinama, kafama, raznim toplim napitcima sa najmodernijih kafe masina... to je jedinstveno u svijetu.. samo ima jos u Minhenu...

2.AMS-Amsterdam -za mene najbolji aerodrom, tako cool, moderno opremljen, super shopovi i atmosfera

3. MUC -tipican njemacki aerodrom, ali stara zgrada aerodroma tj. stari terminal je bezzeze koji je i dalje u upotrebi, dok je novi terminal state-of-the art...

4. Stuttgart / Düsseldorf / Prag - dijele isto mjesto, sva tri aerodroma su kompaktni, jednostavni, imaju sve sto treba, nista komplikovano... tj. nista manje, a nista ni vise... tamam ;-)

5. OSL - Oslo Gardermoen - super aerodrom, uradjen u skandinavskom stilu, veoma prostrana check-in area...sto nije na 4. mjestu je razlog, sto je veoma udaljen od grada Osla...

6. IST - Istanbul - love it, one of my favourites .. tako brzo se stigne do baggage claim, za ne povjerovati.. negativna tacka je da je veoma skup za shopping...

7. MAD - Madrid Barajas - stari terminal bezzeze, dok je novi terminal super uradjen.. steta samo sto imaju bezveznu avio kompaniju koja koristi terminal (Iberia) .. inace bi bilo jos bolje.....

8. CDG / Paris - aerodrom ima vise terminala, pa kako ti grah padne... ako koristis jedan od stari terminala, onda je bezze, ako koristis terminal 3 gdje je AF onda je super... a plus je poprilicno ne organizovan, i komplikovan.... no okay, Paris i its airport, jedan od najposjecenijih gradova svjeta, tako da tu bas i ne mozemo ocekivati organizaciju u pravom smislu te rijeci..

9. BUD / Budimpesta i VIE / Vienna - aerodromi nisu losi, ali imaju stvarno neke dijelove sto ne odgovaraju standardima 21. vijeka... ukljucujuci i check-in area kao i neke kapije... za Budimpestu, et' to mogu i oprostiti, ali za Bec, kao jedan od najljepsih gradova svijeta, ne hvala...

10. MXP - Milano Malpensa - Aerodrom je stvarno bezzeze i oronuo, isto kao i FCO u Rimu.. jedni su od najposjecenijh gradova, ali stvarno slabo ulazu u njihovu infrastrukturu, sto se da vidjeti iz prilozenog... neke "gate" na MXP-u izgledaju kao iz 30'tih, kakav zagrebacki aerodrom.. ;-) ....

To bi bili moji Top 10.... ;-)
hrle1976

#3411 Re: Avio kompanije all about

Post by hrle1976 »

Air New Zealand, Quantas, Qatar Airlines, Emirates, Lufthansa, KLM i Delta Air Lines prva liga za kontinentalne letove (ja sam samo sa njima imao kontinentalne letove) a usluga na tim letovima je bila prva liga! Na letu iz San Franciska do Amsterdama sa KLM smo ucili DUTCH :D Sto se tice on-board zabave preko multi medija je super. Filmovi po izboru, serije, igre, kanali pa cak i internet!
Quantas i Qatar airways imaju najslabiju hranu - imam osjecaj da eto radi reda nesto ponude.

Thai Airways nisam bas bio razocaran ali su mnogo slabiji od gore nevedenih sto se tice zabave na media portralu. Hrana je opet jako dobra!

Konfort prva lika kod svih!!! I ako nije prica o prvoj klasi opet na svim ostalima klasama sjedista imaju dobrog razmaka! Na letu Air New Zealanda preko L.A. sjedio sam u redu sam tako da kad sam htjeo da se pruzim i malo odspavam stjuardesa je sama ponudila, da mogu pruziti se preko sva tri sijedista. Jastuk i deka, ma sve je bilo prva liga! Odprilike izgledalo kao na slici: Image

Po Europi:
Ceska Airlines - regaulrani nacionalni prevoznik Ceske Republike, snack ili kako se vec kaze je sasvim ok ali opet nista posebno - konfort sasvim ok, ali letovi su unutar Europe.

Brussels Airlines - nekontam ove, nisu low-cost a ako zelis sta da zvaknes moras on-board platiti a cijene su ekstremno visoke. Sendvic i sok 11,5€ :D a u cijenu na sajtu nisu sve taxe inkludirane!! Konfort ok!
Target2010

#3412 Re: Avio kompanije all about

Post by Target2010 »

Na ja.. prekookeanskim letovima imam sasvim drugacija iskustva, nego kolega od 2 posta ranije...

navescu samo nekoliko primjera, iz mog licnog iskustva

Thai Airways (Dubai Bangkok) - super let, hrana odlicna, a sto je najbolje na tom let je razmak izmedju sjedista (seat pitch) ili generalno kod Thai Airways da imaju malo vise prostora za noge, nego ostale avio kompanije.. Sto se tice entertainment on board, nista posebno... nocni let, tako da da se na ugodnim sjedistima moglo i spavati...

Emirates - (letovi na destinacijama via Dubaija ka Hong Kongu, Bangkok, Dar Es Salaamu, Frankfurtu, Singapuru...) - ukupno gledajuci Emirates je super, ali sve zavisi od toga koji te avion spopadne, prije nekih mjesec dana na relaciji Frankfurt-Dubai Boing 777-300ER - sa najnovijim PTV (personal tv screens) sa preko 1500 kanala, sve ok, jos tu sega bila, ja dok sam se ukrcavao, razgovarao sam na telefonu, tako da je to zapazila jedna stjuardesa iz Hrvatske da pricam "nas", tako da mi je stvarno bilo super na nocnom letu, gotivila me pravo ;-) ... dok npr. na letu iz Dubaija za Dar Es Salaam je bio stvarno stari avion Airbus A330-200, sa nekih 24 kanala, i bezzeze sjedista, no iako je pomalo bilo neugodno, ali gledajuci scenery iz aviona, je to sve kompenziralo... preko Omana, Jemena, Somalije, pa sve do DAR... a za vasu informaciju, ako zelite nesto da dozivite i vidite, Tanzanija je stvarno zenlja za to.. super zemlja, nama bosancima "ne traba" viza, to znaci, mozemo je dobiti na aerodromu, i naravno odatle za Zanzibar, amazing destination sa brutalnim plazama, kao sa razglednica... "must" once in a lifetime.. ;-)

Gulf Air - (Bahrain-Kuala Lumpur) - malo stariji avioni, PTV program nije ni blizu kao kod Emirates, ali hrana i ponuda nije losa... iako trebaju Bogme dosta da dostignu nivo "big three" is regiona - Qatar, Etihad, Emirates...

.... nastavak slijedi...
Target2010

#3413 Re: Avio kompanije all about

Post by Target2010 »

..........

Etihad - nedavno npr. na relaciji (Frankfurt-Abu Dhabi- Manila retrun) - ono... naravno entertainment on board nije ni blizu Emirates, ali nije toliko ni los... Svidja mi se u ovom slucaju "moving map" kod Etihada... kvalitet mape je super kao sto je takodje super i velicina ekrana...Hrana je ok, ali malo.. npr. distanca Abu Dhabi - Manila je let od skoro 9 sati... i tu samo dobijemo jedno jelo i plus neki mali snack.. ali stvarno mali snack, sto definitivno nije dovoljno za to trajanje leta...

Iberia ( preko Madrida za Guayaquil i Quito u Ekvadoru) - nije bio los, hrane je bilo dovoljno, stjuardese i stijuardi jedni od najstarijih ljudi u avionu... imali su svi preko 50 godina.. .super stvar na povratnom letu do Madrida samo upgraded u business clasu, tako da 12sto satni let nisam ni osjetio ;-) ....

..... ima tu jos svasta nesto.. ali to bi bilo to sto se tice kvaliteta nekih kompanija na preko okeanskim letovima... ali jedan od najboljih kracih i najugodniji letova je bio let Frankfurt-Amman - nocni let, posada ludilo, hrana super, iako je to bio let na Airbusu A321, znaci ne tako veliki avion.... ali posada je bila stvarno hard working...

Pozz,

IC ;-)
Target2010

#3414 Re: Avio kompanije all about

Post by Target2010 »

A danas upravo vidim na stranici Aerodroma Sarajevo.... 3 leta za Istanbul i iz Istanbula sa Pegasus Airlines... Da li neko ima vise informacija... zbog cega?... sportski dogadjaj, konferencija? .. ili mozda da nisu oni poceli letiti za Sarajevo 3 puta dnevno ;-) ;-) ....

Hvala unaprijed..

IC
hrle1976

#3415 Re: Avio kompanije all about

Post by hrle1976 »

@ kolegi iznad gore; u vezi kontinentalih letova :D Sa Thai Airways sam samo jednom letio (povratna). Tako da dajem zaljucak kvaliteta na osnovi tog jednog iskustva. :D

Sto se tice teme oko BiH Airlines hmmmm nisam nikad sa njima letio pa tako i ne mogu da sta dorbo ili lose kazem :D Ali nebitno, jer da budem iskren za mene sve avio kompanije bivse Juge tj. danasnji JAT, BiH Airlines, Croatia Airlines, MAT iz Makedonije, Montenegro Airlines i Adrija Airways su iskreno receno nula. Pa avio kompanija Sri Lanka Airlines ima bolju i moderniju flotu nego svi ovi skupa, a tako isto Air Mauritius ili Uzbekistan Airways. Smijesno i zalostno. Nekad davno iz Jugoslavije se moglo direktno letiti za Chicago, Detroid, Dubai, Kuala Lumpur, Los Angeles, New York, Perth, Singapur, Sydney, Toronto, Melbourne, Bombay itd. a danas gdje :?

Sto se tice Sarajevo aerodroma par puta sletio i moram reci za glavni aerodrom drzve i nije cemu! Ko god zeli nek se ljuti ali malo liftinga nebi skodilo :) Jedno 600m piste nedostaje i koja jos destinacija. Iz Ceske moram A: letiti do Ljubljane pa iz LJ do SA. Ili varijanta B: Nekako se prebaciti do Vienne pa onda letom do SA. Sve u svemu skupo za tako kratku destinaciju i komplikovano. A tek mogu zamisliti kako je onima iz USA :shock: letovi su petezno do Londona, Amsterdama, Pariza ili Frankfurta pa sta onda do Vienne ili Kopenhagena pa onda do Sarajeva??? Jooj koji je to horror recimo Seattle - NY - NY - Amsterdam - Amsterdam - Vienna - Vienna - Sarajevo ; kad stignes treba covjeku 100% 4 dana rehabilitacije :D
akcija007

#3416 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

Target2010, ti danasnji letovi Pegasusa su charter letovi za aranzmane za prvi maj u Istanbulu
nOrMaLaC

#3417 Re: Avio kompanije all about

Post by nOrMaLaC »

Jel iko letio sa Aeroflotom Ruskim :-D
burekodsira

#3418 Re: Avio kompanije all about

Post by burekodsira »

ja imo zakazane letove ali iz priv razloga odkazao, tako da sam haman letio ako ti sta znaci :-)

inace sam se tada informisao o toj kompaniji i skonto da imaju veliku flotu sa super opremljenim avionima kao i da su ogromna avio kompanija u rusiji
Twinklminkelson

#3419 Re: Avio kompanije all about

Post by Twinklminkelson »

Jel ko letio s british airways preko bare, iskustva.. hvala
Melami

#3420 Re: Avio kompanije all about

Post by Melami »

Ja sam imao prekookeanski sa US airways i slomio sam se. ISti sa njim u USA su bila puno komotnija sjedista.
drndalo

#3421 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

macan prvi wrote:Nema da ne fali :oops: A ti vidi da ti ne otkazu let :lol:
No sikiriki, meni ne otkazuju letove, ja domoljubno kupim TK kartu, i juhu... By the way, zadnjih bar 7 dana je TK ubacio A321na liniju, sto je povecanje kapaciteta na uobicajeni B737-400... Grupe od 50-ak japanaca se vozaju tamo-amo... Hodocasnika ima isto dosta... Oko 160 putnika u oba pravca, u Business klasi vidjena cini mi se Seada Palavric... Sta ces, nema se, moze se... :lol:
macan prvi

#3422 Re: Avio kompanije all about

Post by macan prvi »

Ma jasno, sto mi ne bismo davali pare Turcima i Austrijancima, jednostavnije nego imati funkcionalnu domacu aviokompaniju :bih:

A za VIP-ove ( :D ) koje si vidio ne hvali se dok ti Semsa Suljakovic ne zapjeva na ruti MUC-SJJ :mrgreen: :cry: :roll: :lol:
akcija007

#3423 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

imam sve uvezano u jednoj karti preko Beca s pauzom u Becu od 25 minuta , SA Bec Dizeldorf. Austrian do Beca i dalje Lufthansa i pauza je 25 minuta. Mogu li stici ?
Magarece_godine

#3424 Re: Avio kompanije all about

Post by Magarece_godine »

akcija007 wrote:imam sve uvezano u jednoj karti preko Beca s pauzom u Becu od 25 minuta , SA Bec Dizeldorf. Austrian do Beca i dalje Lufthansa i pauza je 25 minuta. Mogu li stici ?
Mozes ako pozuris. U Sarajevu chekiraj obje karte, u Beču se proguraj na pasoškoj kontroli reci da imaš boarding time i pustiće te...i onda malo brže hodaj ka izlazu (mislim da je C za svapske gradove iz Beča), ako bude guzve na sigurnosnoj provjeri opet zamoli da te puste prije i to je to ...

Sličnu sam situaciju imao prije nekoliko sedmica Sa- Beč - Leipzig ...
drndalo

#3425 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

macan prvi wrote:Ma jasno, sto mi ne bismo davali pare Turcima i Austrijancima, jednostavnije nego imati funkcionalnu domacu aviokompaniju :bih:
Sta ce nam bolan kompanija, pa mi bi i geviht pokvarili... Hajd' sto je sitna siromasna buranija lako potkupljiva, ali i ove nase guzonje se polakome na sitnu lovu, iako odlucuju o velikim sumama koje stranci mogu zaraditi... Tako da bi mi uspjeli usrati i prodaju ciste vode zednim u pustinji... :cry:
Post Reply