SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
h_poaro

#3401 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by h_poaro »

Max Bunker wrote:
Dead Man Walking wrote:Vec sam kad se ovo desilo pisao o tome kako je svak pomalo kriv, pa da me moralisti ne bi napadali cisto da postavim pitanje u vezi ove nuzne odbrane, jer mi nije jasno. Kad je u Amelu uperen pistolj, ona u tom trenu nije u ruci drzala svoj pistolj i dok ga je izvukla ovi da su htjeli pucati mogli su pucati. Kako je onda nuzna odbrana ubiti nekoga ko drzi pistolj i ocito nema namjeru pucati, jer da ima ne bi cekao da se ugrozi njegov zivot? Ponavljam, ovo pitam jer mi fakat nije jasno, pa se unaprijed ogradjujem od moralisanja.
U konkretnom slucaju Amele Dzindo, nije bilo govora o nuznoj odbrani. Eh sada ( meni barem interesanta tema ) postavlja se pitanje kako bi je advokat trebao braniti ?
Ja da sam na mjestu njenog advokata ( u optuznici se ona tereti za ubistvo na mah ) isao bih na to da je ona bila trenutacno neuracunljiva, tj. da je strah doveo u afekt gdje nije mogla kontrolisati svoje ponasanje i da je zato pucala. Znam da sa ovim ne bih bas dobio oslobadjajucu presudu al' sam misljenja da bi se to uzela kao olaksavajuca okolnost i da dobila manju kaznu zatvora. Ovo je moje misljenje a volio bih da neko ko je diplomirao iznese i svoje misljenje.
Upravo je ovako trebalo da bude okončano suđenje Ameli, presudom o trenutnoj neuračunljivosti izazvanoj paničnim strahom zbog pojave pljačkaša, koji su u to vrijeme bili izuzetno aktivni po gradu. (njihova intezivna aktivnost pada na teret policiji i Tužilaštvu, i sva krivica zbog događaja u ovoj kladionici).

Amela bi dobila niz olakšica u presudi, ali bi bila proglašena krivom za ubistvo...što u biti i jeste.

Dakle - Tužilaštvo je načinilo grešku odustajanjem od istrage i podnošenja zahtjeva za suđenje Ameli, čime je ohrabrilo i druge da u sličnim situacijama pucaju i ubijaju, bez obzira na okolnosti.

Niko nikom nema pravo na oduzimanje života, osim zajednice, i to u izuzetnim okolnostima. Nije imala ni Amela.
Troll_Happens

#3402 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Troll_Happens »

h_poaro wrote:
Max Bunker wrote:
Dead Man Walking wrote:Vec sam kad se ovo desilo pisao o tome kako je svak pomalo kriv, pa da me moralisti ne bi napadali cisto da postavim pitanje u vezi ove nuzne odbrane, jer mi nije jasno. Kad je u Amelu uperen pistolj, ona u tom trenu nije u ruci drzala svoj pistolj i dok ga je izvukla ovi da su htjeli pucati mogli su pucati. Kako je onda nuzna odbrana ubiti nekoga ko drzi pistolj i ocito nema namjeru pucati, jer da ima ne bi cekao da se ugrozi njegov zivot? Ponavljam, ovo pitam jer mi fakat nije jasno, pa se unaprijed ogradjujem od moralisanja.
U konkretnom slucaju Amele Dzindo, nije bilo govora o nuznoj odbrani. Eh sada ( meni barem interesanta tema ) postavlja se pitanje kako bi je advokat trebao braniti ?
Ja da sam na mjestu njenog advokata ( u optuznici se ona tereti za ubistvo na mah ) isao bih na to da je ona bila trenutacno neuracunljiva, tj. da je strah doveo u afekt gdje nije mogla kontrolisati svoje ponasanje i da je zato pucala. Znam da sa ovim ne bih bas dobio oslobadjajucu presudu al' sam misljenja da bi se to uzela kao olaksavajuca okolnost i da dobila manju kaznu zatvora. Ovo je moje misljenje a volio bih da neko ko je diplomirao iznese i svoje misljenje.
Upravo je ovako trebalo da bude okončano suđenje Ameli, presudom o trenutnoj neuračunljivosti izazvanoj paničnim strahom zbog pojave pljačkaša, koji su u to vrijeme bili izuzetno aktivni po gradu. (njihova intezivna aktivnost pada na teret policiji i Tužilaštvu, i sva krivica zbog događaja u ovoj kladionici).

Amela bi dobila niz olakšica u presudi, ali bi bila proglašena krivom za ubistvo...što u biti i jeste.

Dakle - Tužilaštvo je načinilo grešku odustajanjem od istrage i podnošenja zahtjeva za suđenje Ameli, čime je ohrabrilo i druge da u sličnim situacijama pucaju i ubijaju, bez obzira na okolnosti.

Niko nikom nema pravo na oduzimanje života, osim zajednice, i to u izuzetnim okolnostima. Nije imala ni Amela.
Ubila ga je zato sto je morala potego je prvi pistolj da se bog do tako svaka pljacka zavrsi pocelo bi se razmisljat isplatili se uopste pljackat. Dok narod ne uzme stvari u svoje ruke citaj oruzje i dok se sam ne pocne razracunavati sa narkomanima i ovakvim kriminalcima... od sudstva ionako nemamo neke koristi. Nego odmah u glavu i rjesit situaciju sad pa sad.
Imala je pravo na sve jer joj je direktno zivot bio ugrozen time sto je lik potego pistolj na nju i trazio pare to je u svijetu normalno pucaj ili ces biti upucan :dance: Sto neko rece nije imala pojma ko je on i sta je on mozda je imao vec pet ubistava iza sebe sto kazu bolje sprijeciti nego lijeciti... :skoljka:
holowey

#3403 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by holowey »

svi drvite jeli amela trebala njega upucati ili nije, jeli kriva ili nije... po mom misljenju, mali sam pao sam se ubio, ali ono sto meni nije jasno je kako to da amelu nece teretiti bar za neovlasteno nosenje i upotrebu vatrenog oruzja sa smrtnim posljedicama... jbt, na svadbi se malo zapuca i hop eto policije, eto prijave, eto kazni...
da se razumijemo, stanje je prevrsilo svaku mjeru, njoj svaka cast za potez, rizikujuci vlastiti zivot je uspjela da malo pokrene situaciju sa mrtve tacke, da pokrene i vlasnike kladionica, i policiju i zakonodavce...
gaius

#3404 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by gaius »

nužna odbrana ili prekoračenje nužne odbrane.. no i da su je gonili velika je vjerovatnoća da bi se mogla primjeniti i odredba o prekoračenju izazvanom zbog straha izazvanog napadom pa bi je svejedno oslobodili..

ja je također ne bih gonio.. nego bi joj dao zlatnog ljiljana.. ubila cura kriminalca a mi raspravljamo o tome je li nužna odbrana ili nije.. čini mi se da preforsirano podvaljivanje "ljudskih prava" i inih kategorija pod suštinska pitanja za obrazovanje pravnika dovodi do toga da će se sve više govoriti o ljudskim pravima kriminalaca a sve manje o tome kako postojeći pristup krivično-pravne represije ne daje ama baš nikakve rezultate..

i tu je po meni za generalnu prevenciju (da specijalnu ne pominjem hihi) djevojka iz kladionice uradila više nego sva sila sudija, policije i ostalih dobro plaćenih za takvo što.. svako preseravanje u drugom pravcu će nas dovesti možda i do apsurdne tvrdnje da je roknuti gdin. kriminalac bio u pravnoj zabludi glede nedopuštenosti pljačkanja kladionica uz argument da je riječ o učestaloj i opšte-prihvaćenoj pojavi u bih..

kao civilista... razmišljam o tome nije li naša kladioničarka djelovala kao poslovođa bez naloga u ime nadležnih i inertnih organa vlasti kada nas je oslobodila smeća na ulicama.. pa dalje razmišljam o eventualnom odštetnom zahtjevu (za njene povrede) prema onima koji nisu ništa učinili da takvih pojava ne bude na našim ulicama.. nego su učinili sve da se fokus našeg pravosuđa (pa i obrazovanja) stavi na ljudska prava kriminalaca..

a to da treba tužiti poslodavca za naknadu štete da ne pominjem.. opasnije je danas biti zaposlenica u kladionici nego rudar...
mahalas505

#3405 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by mahalas505 »

gaius wrote:nužna odbrana ili prekoračenje nužne odbrane.. no i da su je gonili velika je vjerovatnoća da bi se mogla primjeniti i odredba o prekoračenju izazvanom zbog straha izazvanog napadom pa bi je svejedno oslobodili..

ja je također ne bih gonio.. nego bi joj dao zlatnog ljiljana.. ubila cura kriminalca a mi raspravljamo o tome je li nužna odbrana ili nije.. čini mi se da preforsirano podvaljivanje "ljudskih prava" i inih kategorija pod suštinska pitanja za obrazovanje pravnika dovodi do toga da će se sve više govoriti o ljudskim pravima kriminalaca a sve manje o tome kako postojeći pristup krivično-pravne represije ne daje ama baš nikakve rezultate..

i tu je po meni za generalnu prevenciju (da specijalnu ne pominjem hihi) djevojka iz kladionice uradila više nego sva sila sudija, policije i ostalih dobro plaćenih za takvo što.. svako preseravanje u drugom pravcu će nas dovesti možda i do apsurdne tvrdnje da je roknuti gdin. kriminalac bio u pravnoj zabludi glede nedopuštenosti pljačkanja kladionica uz argument da je riječ o učestaloj i opšte-prihvaćenoj pojavi u bih..

kao civilista... razmišljam o tome nije li naša kladioničarka djelovala kao poslovođa bez naloga u ime nadležnih i inertnih organa vlasti kada nas je oslobodila smeća na ulicama.. pa dalje razmišljam o eventualnom odštetnom zahtjevu (za njene povrede) prema onima koji nisu ništa učinili da takvih pojava ne bude na našim ulicama.. nego su učinili sve da se fokus našeg pravosuđa (pa i obrazovanja) stavi na ljudska prava kriminalaca..

a to da treba tužiti poslodavca za naknadu štete da ne pominjem.. opasnije je danas biti zaposlenica u kladionici nego rudar...
Mislim da je ovo bilo dovoljno, sjedi dole 10-tka :thumbup: , slijedeci.... :-D. Svaka recenica je na mjestu, i da nam je vise ovakvih advokata isla bi i drzava i pravda u boljem pravcu nego sta ide sada, a ne ovih sto se furaju na koje kakve kvazi advokate i tv serije.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#3406 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by pape »

Jos samo 18 dana nas dijeli od pocetka Svjetskog nogometnog prvenstva u Juznoj Africi.
Za one koji zele ucestvovati u nasem SAX Soccer Pool-u, ... vrijeme je da postiraju svoje prognoze i time se ukljuce u trku za glavnom nagradom, ... a to je:

..... Image

Pohitite polako, ... :roll: :sax:

Propozicije i uputstva imate na uvodnom postu ove teme. http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 78&start=0
Formular se nalazi ovdje, ... http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 74&start=0
amrica

#3407 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by amrica »

havaz

"Amela Džindo: Bila sam sigurna da ću umrijeti
To je bila jedina misao koju je imala kada je razbojnik Alen Makaš u nju uperio pištolj

Autor: B. CERIĆ
23.05.2010. 09:00
Džindo sa suprugom Harisom Memić
Foto: M. Živojević

Odlukom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu potvrđeno je da je Amela Džindo (28), radnica u sportskoj kladionici "Derby Bet Shop" u Ciglanskoj ulici, 15. februara ove godine prilikom oružanog upada usmrtila razbojnika Alena Makaša (17) u samoodbrani, te joj neće biti suđeno. I sama pogođena s tri hica, Džindo je uspjela preživjeti, a zbog njenog hrabrog poteza brojni građani Sarajeva dali su krv za spas njenog života.

Nakon ovog događaja, došlo je do naglog smanjenja razbojništava u kladionicama, a otvorile su se i teme o neprovođenju mjera koje su vlasnici sportskih kladionice dužni ispoštovati radi zaštite svojih radnika.

Izvađena slezena

Tri mjeseca poslije, Amela Džindo, iako još ne sasvim oporavljena, pristala je na razgovor koji smo obavili u prostorijama "Dnevnog avaza" gdje je došla u pratnji svog supruga Harisa Memića, trenera borilačkih vještina.

- Odluka Tužilaštva bila je očekivana. Bila je samoodbrana samo što bi to bilo lakše dokazati da je kamera u kladionici radila. Ovako se morao čekati nalaz balističara. Olakšanje jeste, ali meni je to sve još svježe. Tek sam počela posjećivati psihologa i trebat će mi još vremena da se oporavim. Imam problema sa želucem i plućima koja još nisu zarasla, a noga mi je još najmanji problem. Kažu da dobro napredujem. Trudim se da se okružim pozitivnim stvarima i dragim ljudima. Gledam samo komedije i dječije filmove, izbjegavam akcione i vijesti - kazala nam je Džindo na početku našeg razgovora.

U oružanom napadu Amela je pogođena s više hitaca iz pištolja od kojih joj je jedan prošao pored srca i probio pluća na dva mjesta. Od tog hica ostala je vidljiva ulazna rana na grudima. Otkinut joj je dio jetre, a ljekari su joj morali izvaditi slezenu. Probijeni su joj kost i mišić na lopatici, a teško joj je povrijeđena lijeva noga zbog čega sporo hoda. Iako se još ne želi prisjećati događaja, Džindo nam je kazala da je instinktivno reagirala u momentu kada se našla ispred cijevi pištolja.

Podrška građana

- Mislila sam da ću umrijeti, ustvari bila sam sigurna da ću umrijeti. Sve se brzo dešavalo, nije tu bilo puno vremana za razmišljanje. U bolnici nisam mogla vjerovati da sam se probudila. Nisam mogla disati, nisam se mogla pomjerati i samo sam željela da me manje boli - rekla je naša sagovornica te skromno dodala kako ne smatra da je hrabra.

Zajedno sa suprugom Harisom, Amela je u više navrata istakla svoju zahvalnost ljekarima i sestrama na Intenzivnoj njezi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koji su se borili za njen život, kao i brojnim građanima koji su došli dati krv nakon njenog ranjavanja, te svima onima koji su joj pružili podršku.

- Htjela bih iskoristiti priliku i svima njima se zahvaliti. Prijatno sam iznenađena koliko je ljudi bilo uz mene i koliko ima dobrih osoba. Iz Travnika su dolazili da daju krv, a javljali su se čak i ljudi iz Amerike. Hvala svima na podršci, jer mi je mnogo značila - rekla je Džindo.

Memić s kojim je Amela vezu krunisala brakom 8. maja ove godine istakao je da bi se želio posebno zahvaliti pripadniku Specijalne jedinice kojem, nažalost, nije zapamtio ime, ali koji je zajedno sa kolegama veoma brzo došao na lice mjesta, još dok je i Makaš davao znake života. Prema Harisovim riječima, policajac je pravovremeno intervenirao stavljajući Ameli najlon na grudi, čime je spriječio da joj uđe zrak u pluća, te joj tako najvjerovatnije i spasio život.

Posvećena svom oporavku, Džindo nam je kazala da poslije svega nikada više neće raditi u sportskoj kladionici.

- Ne bih ni u banci, neću više da radim s parama - našalila se na svoj račun Džindo, koju još čeka svjedočenje protiv Kenana Čehića, koji je zajedno s Makašem učestvovao u pokušaju pljačke sportske kladionice.

Kamera nije radila

Pištolj zbog kojeg će Amela ipak morati snositi odgovornost držala je u kladionici, kako je kazala, "za ne daj Bože". Početkom godine zabilježeni su brojni napadi na radnice u sportskim kladionicama. Jedna od radnica je od udarca pištoljem u glavu zadobila frakturu lobanje i vrata, a druga rasjekotine od udarca flašom. Poslovnica na Ciglanama, gdje je Amela radila, nije imala zaštitna stakla, videonadzor niti fizičku zaštitu.

- Haris mi je uglavnom dolazio navečer, ali nisam mogla njega stalno maltretirati. Ispostavilo se da kamera nije radila. Bila je to samo igračka, a ja to nisam znala. Nisam smjela napustiti pult, mislila sam da me snimaju i čekala sam Harisa da odem u WC. Djevojke koje rade moj posao trebaju imati srednju stručnu spremu, gimnaziju i ekonomsku školu koju sam ja završila, a ipak svako radi u kladionicama. Mi smo zadnja rupa na svirali. Da imamo čistačice mislim da bi i one bile bolje plaćene. Mi smo samo potrošna roba - ogorčena je Džindo.

Nebriga vlasnika

- Direktor mi je jednom došao kada sam bila bolje i rekao kako nije dužan da me obilazi i da trebam biti zadovoljna što mi je plaćeno zdravstveno. S tim sam završila svaku komunikaciju s njim. Trenutno sam na bolovanju i ne uplaćuju mi redovno zdravstveno osiguranje. Kolegicama koje rade u sportskim kladionicama preporučila bih da promijene posao, jer im niko neće reći hvala - kazala je Džindo."

Najvaznije je da je ona prezivjela, rane ce zarasti, nadam se, ali psihicke traume i sve ovo ostalo :sad:
hali gali halid

#3408 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by hali gali halid »

Ima l' belaja po gradu?
vruce pivo

#3409 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by vruce pivo »

Nekakav delegat sa Audijem je unistio tramvajsko stajaliste i par reklamnih panoa na Cengic Vili.
misaH

#3410 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by misaH »

Bond_JaneBond wrote::( :roll: covjek poginuo, kako se mozes sprdati s tim
jel mislis na ovo sto se desilo prije max 1h ili mislis na ono danas sto je bilo s pozarom u audiu? :?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3411 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Truba »

nije mislio na isto...
Brando

#3412 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Brando »

vazno da je audi u pitanju...sta imas pricu provjeravat gdje si to vidio :-? gdje god se pojavi audi u prici to je taj slucaj :x
Cholina_Lokica

#3413 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Cholina_Lokica »

na cengic vili :-) ne na alipasinu :-) haman pa nije isti audi
Truba

#3414 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Truba »

jedan ima nulu viška :cry:
Obuca9

#3415 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Obuca9 »

Dokad će građani ovog grada biti taoci maloumnika za volanom? Misli li iko išta poduzeti po tom pitanju?

Zašto se protiv takvih ne formiraju specijalni vodovi u policiji, kao protiv navijača?
vruce pivo

#3416 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by vruce pivo »

Ovdje na srecu niko nije poginuo,sto je pravo cudo s obzirom kako izgleda tramvajska stanica.
smijesni_ste

#3417 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by smijesni_ste »

Ono ne bi TENK uradio što je on uspio svojim "ljubimcem"..... :skoljka: ...i stanica će biti u onakvom "stanju" sedmicama ako ne i više siguran sam...kakav "grad"....strašno..
Truba

#3418 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Truba »

raja gine to je nenormalno
pratim crnu kroniku
to je strahota
evo tri nove vijesti na avazovom portalu 3 mrtvih :(
astrid

#3419 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by astrid »

Maloprije vidjeh šta uradi čovjek od tramvajske :shock:
Pa kako je to vozio.....Kao da je transporter prošao ili tenk :x Hajd` opet neka je ostao živ....ali uništi mi tramvajsku :-? Stakla i po parku bilo....cccccc :|
Prošle godine(mislim) zabi se lik na tramvajsku na Malti,odvalio više od pola one željezne oograde...već da mi iz ovog naselja posklanjamo tramvajska stajališta da ljudi mogu rahat bez smetnji voziiti :-)
Svako danas sjedne za volan i dobije vozačku :x
Cholina_Lokica

#3420 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Cholina_Lokica »

jeste ters, covjeku smetala tramvajska i uklonio je...
minjonja

#3421 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by minjonja »

al stvarno, kojom brzinom i cime je morao voziti da u prah pretvori tramvajsku i jos dvije reklame 5 metara poslije tramvajske :-) da mi je tog bisera vidjeti.
Truba

#3422 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Truba »

nisu jake one stanice

ljuljaju se kad prodje auto
naslonite se pa vidite
Rauber

#3423 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Rauber »

Cujem maloprije bila neka pucnjava u Cekalusi, tamo kod fast food-a Karkin, zna li ko sta vise?
Skyfox

#3424 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Skyfox »

http://www.bh-news.com/bs/index.php?opt ... h&Itemid=3
U nedjelju oko 20.20 sati upravljajući automobilom Yugo u ulici Obala Kulina bana, nepoznati vozač udario je i teško povrijedio maloljetnog dječaka.

Vozač je odmah pobjegao sa mjesta nesreće.

14-godišnjak A.A. je kolima hitne pomoći prevezen u Klinički centar bolnice Koševo, gdje su mu ljekari konstatovali povrede frakture čeone kosti.
svaki dan masa udesa i nesreca...
amrica

#3425 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by amrica »

Rauber wrote:Cujem maloprije bila neka pucnjava u Cekalusi, tamo kod fast food-a Karkin, zna li ko sta vise?
:shock:

Zar opet?

Jeste da je po noci, ali to je podrucje ipak pod posebnom policijskom kontrolom zbog osnovne skole.
Locked