Biciklom kroz Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
A_I_

#3401 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by A_I_ »

Ovaj portal sve vise lici na Express, Mirror... s ovakvim meHka stolica clancima:

" Bezbjednost imovine
U Banjoj Luci bicikl vezan za saobraćajni znak
http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/111015074

U državi kakva je BiH saobraćajni znakovi ne moraju da služe isključivo za signalizaciju i upozorenja, a to nam potvrđuje fotografija koja je upravo stigla iz Banje Luke.

Čitatelj portala Sarajevo-x.com večeras je u najužem centru grada na Vrbasu, mjestu koje je poznato kao "Parkić“, uslikao bicikl, koji je bio vezan za znak o zabrani parkiranja i na taj način "osiguran“.

U našoj zemlji ovakve slike nisu rijetkost, a fotografije uglavnom završavaju na sajtovima za razonodu.

Međutim, nije li krajnje vrijeme da građani, ako to već vikendom ne radi nadležni, razmisle kakvu sliku šaljemo turistima koji posjećuju BiH?! "

Za "novinare" samo pokoja natuknica kad su vec zabrinuti za sliku koju saljemo turistima:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=3425
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=90612

Pozabavite se takvim problemima a sto se tice bajkova, po evropskim gradovima potpuno normalno se bicikli vezuju za ograde i bilo kakve bandere na prikladnom mjestu gdje god nije postavljen bajk-parking. Jedno auto zauzima prostora koliko 10 bajkova, a svi znamo kakva je situacija kod nas s siledzijski parkiranim autima i bastama kafica u uzem centru grada. Ne do bog tome posvetiti pokoji clanak s vremena na vrijeme kako bi se ljude podsjetilo na alarmantno stanje.

Kad po gradu budu postavljena prava upotrebljiva mjesta za parking bicikla, mozemo pricati o propisnom i nepropisnom parkiranju.

Za gradske oce upozorenje o upotrebljivim i neupotrebljivim bajk-standovima za sve, gluho bilo :-) , buduce projekte postavljanja parking mjesta:

Upotrebljiv tj. moguce jednostavno vezanje za RAM bicikla:

Image
ImageImageImage
Image

Neupotrebljiv tj. vrlo lako ukrasti bicikl jer je moguce vezanje samo za tocak:

Image
Image
Image
A_I_

#3402 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by A_I_ »

kokuz_sa wrote:
A_I_ wrote:
cappy_tempo wrote: koga prvog FBI klepi pred americkom ambasadom zbog fantomke ili neceg drugog nek se tuspasi :mrgreen:
:lol: Ja prosao vec nekoliko puta s fantomkom al' ni prstom ne mrdnose :) Bitno je samo ne usporavati, ne gledati i ne zamahivati rukama :lol:
i biti bez nekog velikog ruksaka na ledjima :D
Jah da ne ispadnes bombas samoHAubica :lol:
Better Man

#3403 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Better Man »

I sad problem sto je bike vezan za saobracajni znak? U evropi se bicikla najnormalnije vezu za ogradu, drvo, saobracajne znakove. U ljubljani kad smo bili na koncertu Metallice, najnormalnije poslije koncerta vidim bicikla vezana za saobracajne znakove i drvece. Ljudi se dovezli s biciklom na koncert i svezali ga radi sigurnosti.
A_I_

#3404 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by A_I_ »

Malo maste nije na odmet :roll:

Image

Image Image

Vilsonovo 2068-e :D
Image

Bajk autoput :)
Image

Upozorenje - biciklisti na mostu(koji nema bajk traku):
Image

Eh uh sevdah
Image

Ovako ce dobrinjski kruzni izgledati (hau jes nou):
Image

Image

Separacija :D (hint: Vilsonovo opet 2068-e)
Image
cappy_tempo

#3405 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by cappy_tempo »

A_I_ wrote:

Jah da ne ispadnes bombas samoHAubica :lol:
Meni jest belaj sto imam veci ruksak zbog treninga. Mozda me po bajku prepoznaju pa me nece dirati :D
venividivici

#3406 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by venividivici »

.... malo jesenje kiše i nigdje nikog' izgleda :-) :D
A_I_

#3407 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by A_I_ »

venividivici wrote:.... malo jesenje kiše i nigdje nikog' izgleda :-) :D
Nazalost. Zimi na prste jedne ruke mogu nabrojat raju koju sretnem.

jbg oprema plaho kosta :-?
Navlake za obucu 50 kermi
Vodonepropusna obuca >200
-II- jakna >200
-II- tole >100
-II- rukavice >50
fantomka >20
fliis / vuna >50
grijac za bubrege >60

Ugl. nabere se :)

Jos dodje na naplatu brze trosenje lanca i kasete zbog soli i kamencica po cesti...
Tu su i promrzla koljena i sinusi al kad ima elana, nista nije tesko :-D
kojeime

#3408 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by kojeime »

A_I_ wrote:

-II- jakna >200
-II- tole >100
-II- rukavice >50
fantomka >20
fliis / vuna >50
grijac za bubrege >60

Jos dodje na naplatu brze trosenje lanca i kasete zbog soli i kamencica po cesti...
Na jednom drugom forumu smo imali slicnu raspravu i uglavnom zakljucak je slijedeci: Planinarska odjeca i obuca je funkcionalno ista kao i biciklisticka, ali je jeftinija.

Na primjer majica koja isparava znoj u Intersportu se moze kupiti za 20-ak maraka, biciklisticka majica u ciklocentru me je kostala 50 maraka. Jedino sto biciklisticka ima a planinarska nema onaj dzep na ledjima. Jakne koje isparavaju vlagu, ne propustaju kisu i stite od vjetra se u Intersportu mogu kupiti na snizenju za 100 do 150 maraka. Hlace sa istom funkcijom takodje. Tako se sa planinarkom odjecom i obucom moze proci za skoro pola jeftinije nego kada se kupuje odjeca prodavana kao biciklisticka i u specijalizovanim prodavnicama tipa ciklocentar i slicne. Iako na primjer u ciklocentru sam kupio zimske biciklisticke Kelly's rukavice (ne pustaju vjetar i vodu a isparavaju vlagu) za 30 maraka. Pa i kapu sa istom funkcijom (pogodna za nosenje ispod kacige) za 20 maraka. Maska za lice od neoprena (stiti lice od hladnoce i vjetra) recimo u Armyshopu sam kupio za 10 maraka. Nije lijepa kao biciklisticka, ali je 3 do 5 puta jeftinija a isto radi :)

Ono sto se u Sarajevu recimo ne moze naci nigdje drugo osim u prodavnicama biciklisticke opreme to su specificne stvari kao na primjer grijaci za koljena i slicno, i to ako trebas onda moras istrpiti i platiti koliko kosta u tim radnjama, tu nemas alternativu negdje drugo.

Znaci, prije nego date puno novca za biciklisticu odjecu i obucu, pogledajte alternativu u planinarskoj odjeci i obuci. Jeftinija je a ima istu funkciju. Moze se ustedjeti skoro pola novca. Izuzetak su na primjer cipele za clipless pedale, grijaci za koljena, laktove, bubrege i slicna oprema, to morate kupiti u biciklistickoj radnji.
kokuz_sa

#3409 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by kokuz_sa »

i kad sve okrenes opet bez 200KM ne mozes proci za zimsku opremu..

u mene biciklo kosta max 50KM
a da dajem 200KM za opremu da mogu vozat po zimi.. :D

mogu ja i ovako jeftinije prodjem..
cener duge gace ,za cvaju zimska kapa i rukavice..sal imam i mogu tabanat i odrzavat kondiciju i bez bicikla :D :D
kojeime

#3410 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by kojeime »

kokuz_sa wrote:i kad sve okrenes opet bez 200KM ne mozes proci za zimsku opremu..

u mene biciklo kosta max 50KM
a da dajem 200KM za opremu da mogu vozat po zimi.. :D

mogu ja i ovako jeftinije prodjem..
cener duge gace ,za cvaju zimska kapa i rukavice..sal imam i mogu tabanat i odrzavat kondiciju i bez bicikla :D :D
Pa, ima izreka koja kaze "to je hobi, i treba da kosta". Hoce reci, kada radis nesto sto volis onda se ne vodis racionalnim odlukama, vec ces se zrtvovati za to. Zao mi je, skupo je. 200KM nije puno za 4 do 5 komada odjece, cak ni za obicnu gradsku odjecu a kamo li za specijalizovanu. Razumijem te, ali takav je zivot.

Tvoja alternativa jeste jeftinija, ali samo ako ces tabanati. I to samo polako i umjereno :) Jer ako ces brzo i dugo, onda imas slican problem kao sto bi imao ako ces na bicikl. Kada se natrpas pamukom i vunom sve bude krasno i toplo, pa cak i jeftino, medjutim toliko se oznojis da ono sto ustedis na cijeni odjece poslije dajes na lijekove kada se razbolis. Jednostavno znojem natopljena pamucna odjeca na tvom tijelu i niske temperature nisu nikako dobra kombinacija za tvoje zdravlje.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#3411 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by bordo gandalf »

Cuvajte zdravlje...a i bicikla :D
naja22

#3412 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by naja22 »

A_I_ wrote:

-II- jakna >200
-II- tole >100
-II- rukavice >50
fantomka >20
fliis / vuna >50
grijac za bubrege >60

Ja od toga sto si ti nabrojao kada vozim biciklo po zimi, koristim samo fantomku a ostalo uobicajnu odjecu mislim nista posebno ne uzimam :D
semso_bonaparte

#3413 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by semso_bonaparte »

Treba obuci vise slojeva odjece, ne mislim da se sada treba obuci ko medzed ali osim majce i jakne trebalo bi obuci jos koju onu tkz climacool majcu, najbitnije je sacuvati se vjetra pa se moze na to sve obuci i ona jakna kabanaica, jest da ona ne "dise" ali sluzi svrsi.
Nije problem tijelo, tijelo ce se ugrijati i bit ce ok, sve dok ne stanete i ne smrznete se :D , zato treba nonstop pedalati, ja idem na krace relacije i pauza je max 5 do 10 min.
Malo veci problem je glava, sinusi, hladan zrak i oci pune suza.
Mislim da ne trebaju neki veliki troskovi za zimsku odjecu, ako se prohoda po intersportu ili internetu moze se proci sa 100 do 150 KM, naravno sminke se uvijek moze naci u ciklocentru.
A_I_

#3414 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by A_I_ »

naja22 wrote:
A_I_ wrote:

-II- jakna >200
-II- tole >100
-II- rukavice >50
fantomka >20
fliis / vuna >50
grijac za bubrege >60

Ja od toga sto si ti nabrojao kada vozim biciklo po zimi, koristim samo fantomku a ostalo uobicajnu odjecu mislim nista posebno ne uzimam :D
hehe a kisa?
Moze tako al ako ne vozis na kisne dane :)
dadoka84

#3415 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

Ja sam u januaru ove godine vozio po zestokom minusu, posto sam se dobro obukao nije bilo hladno, ali me u plucima opasno stezalo neko vrijeme.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#3416 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by bordo gandalf »

dadoka84 wrote:Ja sam u januaru ove godine vozio po zestokom minusu, posto sam se dobro obukao nije bilo hladno, ali me u plucima opasno stezalo neko vrijeme.
Rekoh li ja cuvajte zdravlje :D
strong69

#3417 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by strong69 »

Danas sam hebo jeza... Bio na Igmanu, vozio prema Javorniku i smrzao sam se. Mislim da cu napraviti pauzu do ljepsih dana.
Better Man

#3418 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Better Man »

Nikad ne vozim biciklo zimi i licno mislim da nije biciklo za zime iz vise razloga, a jedan od njih su razne prehlade. Biciklo vozim iskljucvo kad su temperature koliko, toliko normalne da neosjetis hladnocu kad vozis.
A_I_

#3419 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by A_I_ »

Better Man wrote:Nikad ne vozim biciklo zimi i licno mislim da nije biciklo za zime iz vise razloga, a jedan od njih su razne prehlade. Biciklo vozim iskljucvo kad su temperature koliko, toliko normalne da neosjetis hladnocu kad vozis.
eee na zapadu ljudi usred zime voze ;-) Naravno manji dio bajkera.
Muhanatima i ljeti draze se u cetverotockasima voziti a bajk voze samo rekreativno.
Better Man

#3420 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Better Man »

A_I_ wrote:
Better Man wrote:Nikad ne vozim biciklo zimi i licno mislim da nije biciklo za zime iz vise razloga, a jedan od njih su razne prehlade. Biciklo vozim iskljucvo kad su temperature koliko, toliko normalne da neosjetis hladnocu kad vozis.
eee na zapadu ljudi usred zime voze ;-) Naravno manji dio bajkera.
Muhanatima i ljeti draze se u cetverotockasima voziti a bajk voze samo rekreativno.
Vidi, strasno volim voziti biciklo i svaki slobodni trenutak koristim da odem negdje s bikeom, ali jednostavno ne mogu voziti po zimi, jer mi ne godi.
vratnik

#3421 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by vratnik »

brrr pedalanje zimi :cry:
Ali da ne bi bilo krepavanja na proljece, ovako vratnik trenutno pedala za € 79:
Image
adnandus

#3422 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by adnandus »

vratnik wrote:brrr pedalanje zimi :cry:
Ali da ne bi bilo krepavanja na proljece, ovako vratnik trenutno pedala za € 79:
Image
JEL IMA OVOG NEGDJE KOD NAS?
kojeime

#3423 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by kojeime »

Ja prije jedno pola godine trazio istu stvar. Nasao u Capriolu. Nje ista kao ova, ali sluzi za istu svrhu, da bicikl koristis kao kucni bicikl. Ali pazi sad: Kosta 400KM!!!!. Za 250KM mozes kupiti nov kucni bicikl :)

Doduse, kada das za ovaj na slici 160KM, pa izracunas cijenu transporta pa na to carinu i porez, dodje ti na isto...
adnandus

#3424 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by adnandus »

kojeime wrote:Ja prije jedno pola godine trazio istu stvar. Nasao u Capriolu. Nje ista kao ova, ali sluzi za istu svrhu, da bicikl koristis kao kucni bicikl. Ali pazi sad: Kosta 400KM!!!!. Za 250KM mozes kupiti nov kucni bicikl :)

Doduse, kada das za ovaj na slici 160KM, pa izracunas cijenu transporta pa na to carinu i porez, dodje ti na isto...

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :-) :-) :-) :-) :-) :-) Sačekaću ja ljepše vrijeme :lol: :lol: :lol: :lol:
cappy_tempo

#3425 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by cappy_tempo »

moze se ovaj trenazer u kucnoj varijanti napraviti.sutra cu potraziti tekst pa postavim :mrgreen:
Post Reply