Paypal u Bosni i Hercegovini

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
friskyoreo

#3401 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by friskyoreo »

Mehemed wrote:"Bill me in the currency listed on the seller's invoice" znači kao naplati mi u valuti koju je prodavač označio, znači da uzima $ €, funte ili neku drugu valutu direkt sa kartice i tu banka vrši konverziju iz KM u valutu u kojoj plačaš, a ono prvo znači da povlači KM sa kartice i da paypal vrši konverziju iz BAM u $ € ili u neku drugu valutu koja je označena na tom predmetu što kupuješ.

@friskyoreo :)
E sad nemam pojma sta to znaci, ja sam noob u ovome, tek sam danas aktivirao karticu. :) Ja sam odabrao onu drugu opciju, kao sto je na onim screenshots. Jel' to sad povoljnije, ili sam trebao ostaviti onako kako je bilo?! :D
Prije nego sto sam to promijenio, platio sam nesto 5$ oni su mi obracunali da je to 9.05 KM. Odmah mi je pisalo prije nego sam potvrdio placanje. A sad gledam po kursu u banci, 5$ je 8.64 KM. :-)
skafiskafsnjak

#3402 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by skafiskafsnjak »

E nije mi to namjesteno bilo do maloprije. Kada sam primao ovih 40e, pitalo me da mi kovertuje u dolare ili dr....ja izabro da ostane u eurima jer mi je tako i placeno. Znaci dobro sam izabrao hahaah.

I sta sad, ako ih prebacim na karticu sad, uzece mi 5$ ? A ako cekam 1.10. bez naknade ide sve na karticu ?
quarterback

#3403 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by quarterback »

skafiskafsnjak wrote:E nije mi to namjesteno bilo do maloprije. Kada sam primao ovih 40e, pitalo me da mi kovertuje u dolare ili dr....ja izabro da ostane u eurima jer mi je tako i placeno. Znaci dobro sam izabrao hahaah.

I sta sad, ako ih prebacim na karticu sad, uzece mi 5$ ? A ako cekam 1.10. bez naknade ide sve na karticu ?
aha :-D
ambition

#3404 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by ambition »

--
skafiskafsnjak

#3405 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by skafiskafsnjak »

Koliko treba da pare "legnu" kad mi neko na paypal uplati?

Imam jednu transakciju, stoji pending..... 5 do 7 dana ono?
lokalni_razdjevičar

#3406 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by lokalni_razdjevičar »

koja je najpovoljnija banka što se tiče otvaranja i održavana računa . imam u planu da izvadim visu electron za internet kupovinu.
quarterback

#3407 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by quarterback »

skafiskafsnjak wrote:Koliko treba da pare "legnu" kad mi neko na paypal uplati?

prvog u mjesecu ce biti na kartici
quarterback

#3408 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by quarterback »

lokalni_razdjevičar wrote:koja je najpovoljnija banka što se tiče otvaranja i održavana računa . imam u planu da izvadim visu electron za internet kupovinu.
mislim uc
lokalni_razdjevičar

#3409 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

quarterback wrote:
lokalni_razdjevičar wrote:koja je najpovoljnija banka što se tiče otvaranja i održavana računa . imam u planu da izvadim visu electron za internet kupovinu.
mislim uc
tamo vec imam racun. samo mogu devizni otvoriti a to necu
quarterback

#3410 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by quarterback »

ne treba devizni, vidi mozes li otvoriti jos jedan poseban za karticu
tako sam ja uradio, otvorio debitni racun nevezan za bilo sta, bez mogucnosti ulaska u minus, koji sluzi samo za web
lokalni_razdjevičar

#3411 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

quarterback wrote:ne treba devizni, vidi mozes li otvoriti jos jedan poseban za karticu
tako sam ja uradio, otvorio debitni racun nevezan za bilo sta, bez mogucnosti ulaska u minus, koji sluzi samo za web
ja pitam onu u banci i kaze ne moze. oticu opet.
skafiskafsnjak

#3412 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by skafiskafsnjak »

quarterback wrote:
skafiskafsnjak wrote:Koliko treba da pare "legnu" kad mi neko na paypal uplati?

prvog u mjesecu ce biti na kartici
Ja sam konto da ce na paypal odmah, pa na karticu prvog...a znaci direkt na karticu prvog...
friskyoreo

#3413 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by friskyoreo »

Najpovoljnija je Unicredit koliko sam ja skontao. SKidaju mjesecno 1.99 s racuna. Ali ako nemas nista na racunu, ne skida nista.
quarterback

#3414 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by quarterback »

lokalni_razdjevičar wrote:
quarterback wrote:ne treba devizni, vidi mozes li otvoriti jos jedan poseban za karticu
vidi, moguce i da grijesim jer sam otvarao racun prije cini mi se 6-7 godina, ali koliko ja znam to je KMovski racun a banka radi konverzije
redovno placam preko paypala sa njega a i primao sam pare tako ( eure i dolare) i nije bilo nikakvih problema
quarterback

#3415 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by quarterback »

friskyoreo wrote:Najpovoljnija je Unicredit koliko sam ja skontao. SKidaju mjesecno 1.99 s racuna. Ali ako nemas nista na racunu, ne skida nista.

ne ako nemas nista na racunu nego ako nisi imao prometa po racunu
lokalni_razdjevičar

#3416 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

quarterback wrote:
lokalni_razdjevičar wrote:
vidi, moguce i da grijesim jer sam otvarao racun prije cini mi se 6-7 godina, ali koliko ja znam to je KMovski racun a banka radi konverzije
redovno placam preko paypala sa njega a i primao sam pare tako ( eure i dolare) i nije bilo nikakvih problema
evo odgovora

Poštovani,

Zahvaljujemo se na dostavljenom upitu.

Ne postoji mogućnost otvaranja posebnog računa budući da je Visa Electron kartica vezana samo za tekući račun.

Kao alternativno rješenje preporučili bismo MasterCard poklon karticu koja nije vezana ni za jedan Vaš račun, a možete je registrirati i na Internet servise uključujući i PayPal.

Za izdavanje kartice potrebno je ispuniti pristupnicu, dodatna dokumentacija nije potrebna jer kartica ne sadrži ime i prezime korisnika i izdaje se na rok važenja od 2 godine. Prilikom kupovine kartice, vršite uplatu sredstava na karticu minimalno 50 KM, a maksimalno 1000 KM i isti taj iznos je raspoloživ za plaćanje na prodajnim mjestima ili putem interneta, nakon 24 sata od preuzimanja kartice.

Kartica ne podržava podizanje gotovine na bankomatu. Na bankomatu imate mogućnost provjere stanja na kartici. Karticu nakon izdavanja nije moguće nadopunjavati tj. nije moguće uplaćivati novac na karticu.

Također, u mogućnosti ste otvoriti i devizni račun a otvaranje i vođenje deviznog računa je bez naknade.

Po otvaranju računa u mogućnosti ste aplicirati za besplatnu debitnu karticu MasterCard International, vezanu za devizni račun. Kartica je međunarodno prihvaćena debitna kartica te istu možete koristiti na svim prodajnim i isplatnim mjestima u zemlji i inozemstvu, koja imaju istaknut znak MasterCard. Ista omogućava i plaćanje na Internetu budući da posjeduje CVC kod.

Za sve troškove učinjene karticom u zemlji ili inozemstvu devizni račun se tereti isključivo u valuti računa uz koji je kartica vezana, neovisno o valuti plaćanja.
quarterback

#3417 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by quarterback »

lokalni_razdjevičar wrote: Poštovani,

Zahvaljujemo se na dostavljenom upitu.

Ne postoji mogućnost otvaranja posebnog računa budući da je Visa Electron kartica vezana samo za tekući račun.

Kao alternativno rješenje preporučili bismo MasterCard poklon karticu koja nije vezana ni za jedan Vaš račun, a možete je registrirati i na Internet servise uključujući i PayPal.

Za izdavanje kartice potrebno je ispuniti pristupnicu, dodatna dokumentacija nije potrebna jer kartica ne sadrži ime i prezime korisnika i izdaje se na rok važenja od 2 godine. Prilikom kupovine kartice, vršite uplatu sredstava na karticu minimalno 50 KM, a maksimalno 1000 KM i isti taj iznos je raspoloživ za plaćanje na prodajnim mjestima ili putem interneta, nakon 24 sata od preuzimanja kartice.

Kartica ne podržava podizanje gotovine na bankomatu. Na bankomatu imate mogućnost provjere stanja na kartici. Karticu nakon izdavanja nije moguće nadopunjavati tj. nije moguće uplaćivati novac na karticu.

Također, u mogućnosti ste otvoriti i devizni račun a otvaranje i vođenje deviznog računa je bez naknade.

Po otvaranju računa u mogućnosti ste aplicirati za besplatnu debitnu karticu MasterCard International, vezanu za devizni račun. Kartica je međunarodno prihvaćena debitna kartica te istu možete koristiti na svim prodajnim i isplatnim mjestima u zemlji i inozemstvu, koja imaju istaknut znak MasterCard. Ista omogućava i plaćanje na Internetu budući da posjeduje CVC kod.

Za sve troškove učinjene karticom u zemlji ili inozemstvu devizni račun se tereti isključivo u valuti računa uz koji je kartica vezana, neovisno o valuti plaćanja.
onda su promjenili pravila, kod mene visa electron nije vezana za bilo sta, imam racun kod njih, uplatim novac i potom placam tom karticom, kad na njoj nema novca onda ne mogu ni placati...

nikada se nisam pretjerano razumio u bankarsku terminologiju, ako tekuci racun znaci da mora tu lijegati plata - moja ne lijeze na tu karticu, takodje mogu i da dizem novac na bankomatu...
Saka

#3418 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

quarterback wrote:onda su promjenili pravila, kod mene visa electron nije vezana za bilo sta, imam racun kod njih, uplatim novac i potom placam tom karticom, kad na njoj nema novca onda ne mogu ni placati...

nikada se nisam pretjerano razumio u bankarsku terminologiju, ako tekuci racun znaci da mora tu lijegati plata - moja ne lijeze na tu karticu, takodje mogu i da dizem novac na bankomatu...
Visa electron mora uvijek biti vezana za neki račun. Visa classic ne mora. Znači ti imaš drugi račun za koji je vezana tvoja Visa electron. Pare nikad ne liježu na karticu već na račun s kojim je kartica vezana.
quarterback

#3419 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by quarterback »

Saka wrote:
quarterback wrote:onda su promjenili pravila, kod mene visa electron nije vezana za bilo sta, imam racun kod njih, uplatim novac i potom placam tom karticom, kad na njoj nema novca onda ne mogu ni placati...

Visa electron mora uvijek biti vezana za neki račun. Visa classic ne mora. Znači ti imaš drugi račun za koji je vezana tvoja Visa electron. Pare nikad ne liježu na karticu već na račun s kojim je kartica vezana.
vezana za racun jeste ali na taj racun ne lijeze plata ili bilo sta osim mojih uplata na blagajni banke a sa ciljem placanja na netu
Saka

#3420 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

quarterback wrote:vezana za racun jeste ali na taj racun ne lijeze plata ili bilo sta osim mojih uplata na blagajni banke a sa ciljem placanja na netu
Da, kontam. Kod mene je obrnuta situacija, VISA electron je vezana za tekući račun (na koji liježe plata), a imam dodatni (štedni) račun koji je odvojen od kartice i na koji mogu prebaciti pare (elektronskim ili mobilnim bankarstvom) koje ne želim da budu dostupne i izložene riziku. Naravno na tekućem ima onaj limit pa bi me teoretski neko ko ukrade brojeve VISA kartice mogao zavaliti u minus, ali Unicredit ima više nivoa zaštite protiv tih situacija. Čak neke provjere koje otežavaju kupovinu nama regularnim korisnicima, ali narod je ovdje malo paranoidan kad su pare u pitanju pa se i oni ponašaju u skladu s tim.
edina_

#3421 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by edina_ »

Pozdrav svima, prije par dana sam dobila email da mi je neko pokusao hakirati payapl racun od tada ne mogu da pristupim racunu. Nudi mi opciju da mi se posalje kod na broj ali ga ne uspjevam dobiti pisala sam i payaplu naravno odgovr jos nikada nisam dobila, da li je neko imao iskustva sa ovim, sta i kako dalje raditi ?
holowey

#3422 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by holowey »

edina_ wrote:Pozdrav svima, prije par dana sam dobila email da mi je neko pokusao hakirati payapl racun od tada ne mogu da pristupim racunu. Nudi mi opciju da mi se posalje kod na broj ali ga ne uspjevam dobiti pisala sam i payaplu naravno odgovr jos nikada nisam dobila, da li je neko imao iskustva sa ovim, sta i kako dalje raditi ?
nazovi paypal https://www.paypal.com/selfhelp/contact/call
R9..

#3423 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by R9.. »

jel prosho automatski transfer
R9..

#3424 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by R9.. »

Nije mi proso auto transfer i sad valja popushit 15$ na manuelne transfere
Saka

#3425 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

R9.. wrote:Nije mi proso auto transfer i sad valja popushit 15$ na manuelne transfere
Kad ti ne prodje automatski transfer uradis manuelne i pises im sa zahtjevom da ti vrate provizije za manuelne transfere koje si uradio. Oni provjere i vrate ti pare bez rijeci. Tako su meni nekoliko puta.
Post Reply