Deni je uvijek bio skuplji od nabrojanih.
A ni jedna od nabrojanih ne radi nedjeljom.
Lako je u subotu otići u kupovinu kada si u penziji. A ako si subotom na poslu, pogotovo na terenu, šta onda?
Moderator: anex
Deni je uvijek bio skuplji od nabrojanih.
Mene zaduži--napiši spisak potrebština i ja ti gratis do vrata donesem samo nemoj u Lukavicu iz principa nedeljom.Hakiz wrote: ↑11/01/2025 12:22Deni je uvijek bio skuplji od nabrojanih.
A ni jedna od nabrojanih ne radi nedjeljom.
Lako je u subotu otići u kupovinu kada si u penziji. A ako si subotom na poslu, pogotovo na terenu, šta onda?
Ma ofrlje sam dao brojke, kao primjer samo jer ne pratim više toliko demografska kretanja itd.darius_maximus wrote: ↑11/01/2025 11:46Gledao sam brojke.Sanjarko wrote: ↑11/01/2025 11:23 FBiH ima koliko stanovnika? Prije 10 godina je imala oko 2,5 miliona stanovnika, i oko 500 000 nezaposlenih.
Sad ima oko 2 miliona stanovnika, i oko 250 000 nezaposlenih.
Znači svi su se nezaposleni skoro zaposlili.
Oko 25% vam je populacije/stanovnika bolesno na neki način i ne može da radi.
To je postotak globalni svuda prisutan, vjerujem i kod nas je sličan postotak.
Znači u 250 000 nezaposlenih su vam većinom ljudi koji su bolesni, a koji ne rade zbog toga, i uzdržavaju ih porodice.
Malo je tu ljudi koji se mogu zaposliti.
Pošto nam je sve skoro fejk da tako kažem jer imamo fejk popis stanovništva, nemamo socijalne karte i sl, imamo nerealnu sliku o svemu.
Frizirano/fejk da tako kažem.
Lični primjer. Vodili me godinama kao nezaposleno lice, a bio sam bolestan, a uzdržavala me porodica.
Prvenstveno mama koja je borac samo takav.
Od tih 250.000 ti je oko 100.000 koji se prvi put zapošljavaju, a jedno 50-60 hiljada koji imaju od 15-do 20 godina.
Bruku je studentarije koja bi mogla zarađivati za džeparac, kao što se i vani radi.
Pusti muha moram na pijacu, sutra ne radimuha_sa wrote: ↑11/01/2025 12:27Mene zaduži--napiši spisak potrebština i ja ti gratis do vrata donesem samo nemoj u Lukavicu iz principa nedeljom.
Nemam ništa protiv toga da se ide tamo (da me neko pogrešno ne razumije) jer i sam idem kod Darkoma da mi plin na autu održava i uvijek sam odlicno primljen, imam tamo i automehanicara koji mi auto održava i ne bih ga mjenjo ni za što taman da mi neko besplatno održava--al sam protiv ovih što trce nedeljom da mlijeko, rižu, brašno, ulje i ostalo kupujuidite u Lukavicu radnim danom poslije posla pa sve to kupite al NEDELJOM jok
![]()
Toooooooooooooooooooo---kreni ovom mojom stranom pored škole a ja cu ti mahat s balkonaHakiz wrote: ↑11/01/2025 12:37Pusti muha moram na pijacu, sutra ne radimuha_sa wrote: ↑11/01/2025 12:27Mene zaduži--napiši spisak potrebština i ja ti gratis do vrata donesem samo nemoj u Lukavicu iz principa nedeljom.
Nemam ništa protiv toga da se ide tamo (da me neko pogrešno ne razumije) jer i sam idem kod Darkoma da mi plin na autu održava i uvijek sam odlicno primljen, imam tamo i automehanicara koji mi auto održava i ne bih ga mjenjo ni za što taman da mi neko besplatno održava--al sam protiv ovih što trce nedeljom da mlijeko, rižu, brašno, ulje i ostalo kupujuidite u Lukavicu radnim danom poslije posla pa sve to kupite al NEDELJOM jok
![]()
![]()
Jeli svi koji imaju porodicu ili samo privilegovani mogu nedjeljom biti sa porodicom. Da li je njih neko pitao žele li duplu dnevnicu ili da ne rade nedeljom, vec da imaju druga dva dana u sedmici slobdna?okanomalo wrote: ↑11/01/2025 12:40 ja sam starija i sjecam se vremena kad tata primi platu, mama napravi spisak i ide se fasung dici. (ulje,brasno, kafa, secer, zacini i sl.)ostalo se kupavalo subotom u mesari i zelenoj pijaci. svi sve imali i namireni. dnevno se uzimao hljeb,mlijeko i po nesto sitno. danas sve imas da kupis od 07h do 22h osim nedelje i eto nama grdnog problema.ipak je do nas. podrzavam neradnu nedelju da se porodica moze okupiti,odmoriti razgovarati.
okanomalo wrote: ↑11/01/2025 12:40 ja sam starija i sjecam se vremena kad tata primi platu, mama napravi spisak i ide se fasung dici. (ulje,brasno, kafa, secer, zacini i sl.)ostalo se kupavalo subotom u mesari i zelenoj pijaci. svi sve imali i namireni. dnevno se uzimao hljeb,mlijeko i po nesto sitno. danas sve imas da kupis od 07h do 22h osim nedelje i eto nama grdnog problema.ipak je do nas. podrzavam neradnu nedelju da se porodica moze okupiti,odmoriti razgovarati.
Al’ valjale zalihe u ratumuha_sa wrote: ↑11/01/2025 12:45okanomalo wrote: ↑11/01/2025 12:40 ja sam starija i sjecam se vremena kad tata primi platu, mama napravi spisak i ide se fasung dici. (ulje,brasno, kafa, secer, zacini i sl.)ostalo se kupavalo subotom u mesari i zelenoj pijaci. svi sve imali i namireni. dnevno se uzimao hljeb,mlijeko i po nesto sitno. danas sve imas da kupis od 07h do 22h osim nedelje i eto nama grdnog problema.ipak je do nas. podrzavam neradnu nedelju da se porodica moze okupiti,odmoriti razgovarati.
![]()
Kod mene se kako znam za sebe išlo pa fasungu--spisak se napravi i svakog mjeseca se po tom jednom jedinom spisku kupovaloja sam bio taj hamal koji je išo u obližnji granap svakog mjeseca--znalo se desit da se u kuci ima 50 kg šecera
![]()
Nekad bilo sad se pominjalo![]()
Drugi sistem bio. Tad si mogao posuditi od nekoga nešto šta ti zafali, a sad?okanomalo wrote: ↑11/01/2025 12:40 ja sam starija i sjecam se vremena kad tata primi platu, mama napravi spisak i ide se fasung dici. (ulje,brasno, kafa, secer, zacini i sl.)ostalo se kupavalo subotom u mesari i zelenoj pijaci. svi sve imali i namireni. dnevno se uzimao hljeb,mlijeko i po nesto sitno. danas sve imas da kupis od 07h do 22h osim nedelje i eto nama grdnog problema.ipak je do nas. podrzavam neradnu nedelju da se porodica moze okupiti,odmoriti razgovarati.
To je bilo dok sam momkovo u porodicnoj kuciEdin H. wrote: ↑11/01/2025 12:47Al’ valjale zalihe u ratumuha_sa wrote: ↑11/01/2025 12:45okanomalo wrote: ↑11/01/2025 12:40 ja sam starija i sjecam se vremena kad tata primi platu, mama napravi spisak i ide se fasung dici. (ulje,brasno, kafa, secer, zacini i sl.)ostalo se kupavalo subotom u mesari i zelenoj pijaci. svi sve imali i namireni. dnevno se uzimao hljeb,mlijeko i po nesto sitno. danas sve imas da kupis od 07h do 22h osim nedelje i eto nama grdnog problema.ipak je do nas. podrzavam neradnu nedelju da se porodica moze okupiti,odmoriti razgovarati.
![]()
Kod mene se kako znam za sebe išlo pa fasungu--spisak se napravi i svakog mjeseca se po tom jednom jedinom spisku kupovaloja sam bio taj hamal koji je išo u obližnji granap svakog mjeseca--znalo se desit da se u kuci ima 50 kg šecera
![]()
![]()
imali staru putnu torbu, ja i sestra vukle. odrasla u k.tomislava granap bio u zgradi. kao nagradu dobijemo cokoladu i kilo banana. koje radosti.muha_sa wrote: ↑11/01/2025 12:45okanomalo wrote: ↑11/01/2025 12:40 ja sam starija i sjecam se vremena kad tata primi platu, mama napravi spisak i ide se fasung dici. (ulje,brasno, kafa, secer, zacini i sl.)ostalo se kupavalo subotom u mesari i zelenoj pijaci. svi sve imali i namireni. dnevno se uzimao hljeb,mlijeko i po nesto sitno. danas sve imas da kupis od 07h do 22h osim nedelje i eto nama grdnog problema.ipak je do nas. podrzavam neradnu nedelju da se porodica moze okupiti,odmoriti razgovarati.
![]()
![]()
Mi u avliji naloži vatru pa sirovu a prebranu kafu u šiš pa opleti--cjela čaršija mirom mirišeokanomalo wrote: ↑11/01/2025 13:03imali staru putnu torbu, ja i sestra vukle. odrasla u k.tomislava granap bio u zgradi. kao nagradu dobijemo cokoladu i kilo banana. koje radosti.muha_sa wrote: ↑11/01/2025 12:45okanomalo wrote: ↑11/01/2025 12:40 ja sam starija i sjecam se vremena kad tata primi platu, mama napravi spisak i ide se fasung dici. (ulje,brasno, kafa, secer, zacini i sl.)ostalo se kupavalo subotom u mesari i zelenoj pijaci. svi sve imali i namireni. dnevno se uzimao hljeb,mlijeko i po nesto sitno. danas sve imas da kupis od 07h do 22h osim nedelje i eto nama grdnog problema.ipak je do nas. podrzavam neradnu nedelju da se porodica moze okupiti,odmoriti razgovarati.
![]()
![]()
a tek kad mati przi kafu a sve mirise. nije bilo sramota posuditi od komsije malo ulja ili secera.pazili se i postovali.

zavisi gdje si i sa kim si rasla. meni je porodica na prvom mjestu. iz skladne porodice potekla i sa tim vrijednostima odgojila svoju djecu.Cherry-Cherry wrote: ↑11/01/2025 12:54 Najjači su mi ovi sa ublehom o porodici, nedjeljnom ručku, razgovoru, izletu...De, ljudi, odvadite malo, pustite tu šuplju patetiku.
![]()
Vala bas! Ja ni prije nisam htio nigdje ici nedeljommuha_sa wrote: ↑11/01/2025 11:54Jebeš domacina i domacinstvo koje ne može predeverat jedan neradni dan![]()
Nije to problem. Problem je kada neko govori da je radi toga nesto uvedeno i stalno na tome insistiraju a svi vidimo da to nema nikakve veze zasto sa onim što je uvedeno.okanomalo wrote: ↑11/01/2025 13:10zavisi gdje si i sa kim si rasla. meni je porodica na prvom mjestu. iz skladne porodice potekla i sa tim vrijednostima odgojila svoju djecu.Cherry-Cherry wrote: ↑11/01/2025 12:54 Najjači su mi ovi sa ublehom o porodici, nedjeljnom ručku, razgovoru, izletu...De, ljudi, odvadite malo, pustite tu šuplju patetiku.
![]()
A pri tome nema garancije ni da ce svi trgovci stvarno imati slobodnu tu nedjelju, jer je zabranjen rad trgovinama ali koliko sam shvatio nije zabranjeno da im bude radni dan, da ciste skladista, rade inventure i slicno.kakaljin wrote: ↑11/01/2025 13:44Nije to problem. Problem je kada neko govori da je radi toga nesto uvedeno i stalno na tome insistiraju a svi vidimo da to nema nikakve veze zasto sa onim što je uvedeno.okanomalo wrote: ↑11/01/2025 13:10zavisi gdje si i sa kim si rasla. meni je porodica na prvom mjestu. iz skladne porodice potekla i sa tim vrijednostima odgojila svoju djecu.Cherry-Cherry wrote: ↑11/01/2025 12:54 Najjači su mi ovi sa ublehom o porodici, nedjeljnom ručku, razgovoru, izletu...De, ljudi, odvadite malo, pustite tu šuplju patetiku.
![]()
Jer i drugi imaju porodice pa moraju raditi nedjeljom a izgovor za uvođenje neradne nedelje je da se bude sa porodicom
Pa nikada ne moze drustvo funkcionirati na nacin ili svi ili niko.Dobro je sto je procenat onih koji mogu biti na okupu sada veci.To je uspjehkakaljin wrote: ↑11/01/2025 13:44Nije to problem. Problem je kada neko govori da je radi toga nesto uvedeno i stalno na tome insistiraju a svi vidimo da to nema nikakve veze zasto sa onim što je uvedeno.okanomalo wrote: ↑11/01/2025 13:10zavisi gdje si i sa kim si rasla. meni je porodica na prvom mjestu. iz skladne porodice potekla i sa tim vrijednostima odgojila svoju djecu.Cherry-Cherry wrote: ↑11/01/2025 12:54 Najjači su mi ovi sa ublehom o porodici, nedjeljnom ručku, razgovoru, izletu...De, ljudi, odvadite malo, pustite tu šuplju patetiku.
![]()
Jer i drugi imaju porodice pa moraju raditi nedjeljom a izgovor za uvođenje neradne nedelje je da se bude sa porodicom
Zato se sad pojebali familijarni izleti po trznim centrima.Cherry-Cherry wrote: ↑11/01/2025 12:54 Najjači su mi ovi sa ublehom o porodici, nedjeljnom ručku, razgovoru, izletu...De, ljudi, odvadite malo, pustite tu šuplju patetiku.
![]()
Ugostitelji?okanomalo wrote: ↑11/01/2025 12:40 ja sam starija i sjecam se vremena kad tata primi platu, mama napravi spisak i ide se fasung dici. (ulje,brasno, kafa, secer, zacini i sl.)ostalo se kupavalo subotom u mesari i zelenoj pijaci. svi sve imali i namireni. dnevno se uzimao hljeb,mlijeko i po nesto sitno. danas sve imas da kupis od 07h do 22h osim nedelje i eto nama grdnog problema.ipak je do nas. podrzavam neradnu nedelju da se porodica moze okupiti,odmoriti razgovarati.
ljekari,hitna,vatrogasci,vozaci, policija i jos po neka zanimanja ne uklapaju se u ovu pricu. jednostavno postoje neka zanimanja koja moraju imati stalne dezure. doduse neki ugostitielji se mogu uklopiti ako hoce za razliku od hotela koji to ne mogu ako rade.Hakiz wrote: ↑11/01/2025 14:04Ugostitelji?okanomalo wrote: ↑11/01/2025 12:40 ja sam starija i sjecam se vremena kad tata primi platu, mama napravi spisak i ide se fasung dici. (ulje,brasno, kafa, secer, zacini i sl.)ostalo se kupavalo subotom u mesari i zelenoj pijaci. svi sve imali i namireni. dnevno se uzimao hljeb,mlijeko i po nesto sitno. danas sve imas da kupis od 07h do 22h osim nedelje i eto nama grdnog problema.ipak je do nas. podrzavam neradnu nedelju da se porodica moze okupiti,odmoriti razgovarati.
Zato nisam spomenuo hitnu, vatrogasce, policiju i slične, nego baš ugostititelje. Ljude koji rade u objektima kao što su kafići, restorani, zabavni parkovi, izletišta itd. Nisu ti objekti neophodni za život, zdravlje, sigurnost, funkcionisanje elekto, vodne i drugih mreža i slično, nisu neophodni za život. Uljepšavaju ga, ali jedan dan se bez njih može. Neka budu zatvoreni nedjeljom. Da i ti radnici budu s porodicama. I baš nedjeljom. Jer i trgovci ne rade baš nedjeljom. S porodicom se može biti u kući, ne mora u restoranu, na izletištu itd. Štaviše, to je bolje, neće kafa ili janjetina odvraćati pažnju roditelja od djece. Neka se igraju društvenih igara, pričaju priče, umjesto da roditelji kafenišu, a djeca drže mobitele u rukama.okanomalo wrote: ↑11/01/2025 14:25ljekari,hitna,vatrogasci,vozaci, policija i jos po neka zanimanja ne uklapaju se u ovu pricu. jednostavno postoje neka zanimanja koja moraju imati stalne dezure. doduse neki ugostitielji se mogu uklopiti ako hoce za razliku od hotela koji to ne mogu ako rade.Hakiz wrote: ↑11/01/2025 14:04Ugostitelji?okanomalo wrote: ↑11/01/2025 12:40 ja sam starija i sjecam se vremena kad tata primi platu, mama napravi spisak i ide se fasung dici. (ulje,brasno, kafa, secer, zacini i sl.)ostalo se kupavalo subotom u mesari i zelenoj pijaci. svi sve imali i namireni. dnevno se uzimao hljeb,mlijeko i po nesto sitno. danas sve imas da kupis od 07h do 22h osim nedelje i eto nama grdnog problema.ipak je do nas. podrzavam neradnu nedelju da se porodica moze okupiti,odmoriti razgovarati.
Ili da nam uopšte ne treba kupovina nedjeljom, može se jedan dan bez trgovina. Može, nije problem. Može se i bez struje, vode, intereta i svega ostalog jedan dan, ali postavlja se pitanje zašto ne urediti tako da sve funkcioniše i da svi budu zadovoljni, a moglo se tako organizovati. Uvijek je lakše ići linijom manjeg otpora. Nego, radnice u lokalnom Konzumu su bile oduševljene neradnom nedjeljom na početku, a prije dvije sedmice mi kukaju kako će teško izdržati ako se nešto ne promijeni. Ne znam na šta su tačno mislile, nisam ulazio u raspravu, ali nešto ih je izbacilo iz dobrog raspoloženja.Cherry-Cherry wrote: ↑11/01/2025 12:54 Najjači su mi ovi sa ublehom o porodici, nedjeljnom ručku, razgovoru, izletu...De, ljudi, odvadite malo, pustite tu šuplju patetiku.
![]()