Dobro, hajde de, u sveopstoj hajci na bosnjacku destrukciju nasusne nam nacije bosanske, eto, jedan video prilog o nestanku Jevreja iz Bosne nista ne kosta.
Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- oaza85
#3401 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- LBVIEW
#3402 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Kamo srece da su neki prosli skolsku klupu, makar bi bili pismeni. 
- madner
#3403 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Sada su duboko pogodjeni implikacijama pa idu pretjerivanja. Sveopsta hajka 
- oaza85
- piupiu
#3405 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- oaza85
#3406 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
-
zposao
#3407 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Kakve to sad veze ima?CPT wrote: ↑10/02/2020 15:59 Nisam ti kriv ako si se prepoznao...
Imas na YT svjedocenja zlocinaca i njihovih svejedoka. Skoro svaki pocinje svoju pricu sa "kako su Turci sirili veru". Obicno kao racionalizacija za zlocin. Ista racionalizacija je koristena iz unistavanje imovine IZ. Izmedju ostalog je jedan od najpoznatijih citata Mladica u Srebrenici.
https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... 0512.shtml
Srpski zagovornici anestetičke teorije, prema kojoj sve što boli valja zaobići, izmirivali su svoj dug prema otadžbini lakonskom tvrdnjom da Ferhadiju nije trebalo rušiti, ali, kad je već srušena, ne treba je ni graditi. Drugi je nisu priznavali za nacionalni spomenik, "nego spomenik turskih osvajača, koji su surovije i od fašista postupali sa autohtonim stanovnicima ovih krajeva". Treću grupu stavova o Ferhadiji zastupali su srpski političari koji su željeli da se predstave operisanim od nacionalizma: nije je trebalo rušiti, treba je izgraditi, ali još nije vrijeme...
nastavak price je ovakav:
Ali Ferhadija nije nacionalni spomenik ni jednog od tri naroda BiH, nego spomenik turskih osvajača, koji su surovije i od fašista postupali sa autohtonim stanovnicima ovih krajeva", govorio je Umićević.
bivsi gradonačelnik Banje Luke Đorđe Umićević
1998, 13. april: U svom pismu Visokom predstavniku, gradonačelnik Banje Luke Đorđe Umićević je pitao Carlosa Westendorpa: "Da li vam je poznato da je Ferhadija - čiju restauraciju tražite u centru banjalučke opštine, gdje nikada nije živjelo više od 15 posto islamskog življa - spomenik okrutne turske okupacije?"
Kakve veze ja imam sa Ferhadijom? Kakve veze imam sa rušenjem Ferhadije? Kakve veze imam sa opravdavanjem rušenja Ferhadije?
Smije li se u suvremenom (valjda) demokratskom društvu o svemu raspravljati?
Smije li se razgovarati o tome kako su se vjere širile na ovome području?
Smije li se slučajno pitati kako i kada se pojavio i širio islam na ovim područjima?
To što ti svakog ko nije musliman i svakog ko se usudi kritički sagledavati historiju islama automatski proglašavaš zločincem ravnim Karadžiću i Mladiću, to je tvoj problem.
Te tvoje vratolomije s ciljem stavljanja etikete na čelo komentatora se ni u čemu ne razlikuju od na primjer kada bi ja rekao da si ti isilovac jer dijeliš ista stajališta prema zapadnom svijetu kao i islivoci. Jel to pošteno? Jel se slažeš? Jesi li ti isliovac ili si uvrijeđen?
E pa takav je nivo tvoje komunikacije na ovom forumu. S kim god se ne slažeš automatizmom mu zalijepiš etiketu četnika, islamofoba, koljača i slične bolesti...
Stidi se svog mentalnog sklopa.
-
zposao
-
Loki2k9
#3409 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Kako se širio islam na ovim prostorima? To bih baš volio da nam sad predočiš.zposao wrote: ↑10/02/2020 16:42Kakve to sad veze ima?CPT wrote: ↑10/02/2020 15:59 Nisam ti kriv ako si se prepoznao...
Imas na YT svjedocenja zlocinaca i njihovih svejedoka. Skoro svaki pocinje svoju pricu sa "kako su Turci sirili veru". Obicno kao racionalizacija za zlocin. Ista racionalizacija je koristena iz unistavanje imovine IZ. Izmedju ostalog je jedan od najpoznatijih citata Mladica u Srebrenici.
Srpski zagovornici anestetičke teorije, prema kojoj sve što boli valja zaobići, izmirivali su svoj dug prema otadžbini lakonskom tvrdnjom da Ferhadiju nije trebalo rušiti, ali, kad je već srušena, ne treba je ni graditi. Drugi je nisu priznavali za nacionalni spomenik, "nego spomenik turskih osvajača, koji su surovije i od fašista postupali sa autohtonim stanovnicima ovih krajeva". Treću grupu stavova o Ferhadiji zastupali su srpski političari koji su željeli da se predstave operisanim od nacionalizma: nije je trebalo rušiti, treba je izgraditi, ali još nije vrijeme...
Ali Ferhadija nije nacionalni spomenik ni jednog od tri naroda BiH, nego spomenik turskih osvajača, koji su surovije i od fašista postupali sa autohtonim stanovnicima ovih krajeva", govorio je Umićević.
1998, 13. april: U svom pismu Visokom predstavniku, gradonačelnik Banje Luke Đorđe Umićević je pitao Carlosa Westendorpa: "Da li vam je poznato da je Ferhadija - čiju restauraciju tražite u centru banjalučke opštine, gdje nikada nije živjelo više od 15 posto islamskog življa - spomenik okrutne turske okupacije?"
Kakve veze ja imam sa Ferhadijom? Kakve veze imam sa rušenjem Ferhadije? Kakve veze imam sa opravdavanjem rušenja Ferhadije?
Smije li se slučajno pitati kako i kada se pojavio i širio islam na ovim područjima?
To što ti svakog ko nije musliman i svakog ko se usudi kritički sagledavati historiju islama automatski proglašavaš zločincem ravnim Karadžiću i Mladiću, to je tvoj problem.
Te tvoje vratolomije s ciljem stavljanja etikete na čelo komentatora se ni u čemu ne razlikuju od na primjer kada bi ja rekao da si ti isilovac jer dijeliš ista stajališta prema zapadnom svijetu kao i islivoci. Jel to pošteno? Jel se slažeš? Jesi li ti isliovac ili si uvrijeđen?
E pa takav je nivo tvoje komunikacije na ovom forumu. S kim god se ne slažeš automatizmom mu zalijepiš etiketu četnika, islamofoba, koljača i slične bolesti...
-
zposao
#3410 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Evo ne smije se o tome diskutovati. Haman si odmah Karadžić.
Ti možda smiješ, pa haj ti nam ispričaj historiju, a mi ćemo se samo složiti sa tobom
Ti možda smiješ, pa haj ti nam ispričaj historiju, a mi ćemo se samo složiti sa tobom
-
Loki2k9
#3411 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ne stoji ti uloga žrtvice u ovim diskusijama. Suptilno podmetanje "istine o nasilnom širenju islama" ti u startu odaje namjere nekoga ko širi neistinu. Ali volio bih da me razuvjeriš. Ali tako, uz taj smiješak i sa zastavom BiH. Nemoj početi agresivno se epitetima kad te neko pođe demantovati.
- madner
#3412 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Hadzialagic je nas
-
zposao
#3413 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Tako je! Nevjernik nemože nikada biti žrtva nego samo zločinac, jel tako?Loki2k9 wrote: ↑10/02/2020 16:51Ne stoji ti uloga žrtvice u ovim diskusijama. Suptilno podmetanje "istine o nasilnom širenju islama" ti u startu odaje namjere nekoga ko širi neistinu. Ali volio bih da me razuvjeriš. Ali tako, uz taj smiješak i sa zastavom BiH. Nemoj početi agresivno se epitetima kad te neko pođe demantovati.![]()
Samo musliman može biti žrtva u ovoj diskusiji. Za nas koji pokušavamo normalno diskutovati rezerviran je žig zločinca
-
Loki2k9
#3414 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ne sažaljevam se na sarkazam. Mada mi više vuče na cinizam. Kakve veze imaju žrtve sad sa ovim što ti i ja pričamo?zposao wrote: ↑10/02/2020 17:05Tako je! Nevjernik nemože nikada biti žrtva nego samo zločinac, jel tako?Loki2k9 wrote: ↑10/02/2020 16:51Ne stoji ti uloga žrtvice u ovim diskusijama. Suptilno podmetanje "istine o nasilnom širenju islama" ti u startu odaje namjere nekoga ko širi neistinu. Ali volio bih da me razuvjeriš. Ali tako, uz taj smiješak i sa zastavom BiH. Nemoj početi agresivno se epitetima kad te neko pođe demantovati.![]()
Samo musliman može biti žrtva u ovoj diskusiji. Za nas koji pokušavamo normalno diskutovati rezerviran je žig zločinca![]()
- madner
#3415 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Imamo forumasa koji je napravio direktnu vezu sa argumentom i rusenjem Ferhadije, kao dao smo u onom vicu sa logikom.
-
hAZNADAR
#3416 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pa kad vec pitas,...
Uvrijedio si se kada je neko spomenuo da je vjecito potezanja islama kao okupatorske vjere u dnevnoplitickim raspravama, kao i teorije strane kulture - uglavnom izum i zabava susjednih nacionalista.
Da li si primijetio da se ovdje precesto Bosnjastvo opcenito tumaci kao kopija susjednih nacionalizama i da ide istim putem rastakanja Bosne, etnotorovskih podjela, i diskriminacije?
Kako to da ti jedna usporedba smeta a druga ne?
-
hAZNADAR
#3417 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Mozemo se sloziti sa Karadzicem da se Mjesec obrce oko Zemlje sto je opcepoznata cinjenica,... ali pitanje porijekla Islama u Bosni i koliko je to uopce vazno u dnevnopolitickim raspravama ipak ne spada u domen opcepoznatih cinjenica - vec vise malo specijalnije upakovanih sa adresom.
Nisi kao on, naravno ne slijedis njegovu svu agendu,.. al si ipak kupio djelic njegove kuhinje po pitanju muslimana.
Last edited by hAZNADAR on 10/02/2020 17:30, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#3418 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ako je to uopce i bitno u ovakvim raspravama koje se ticu danasnjice. Nekima izgleda da ipak jeste cim to pitanje stalno povlace.Loki2k9 wrote: ↑10/02/2020 16:43Kako se širio islam na ovim prostorima? To bih baš volio da nam sad predočiš.zposao wrote: ↑10/02/2020 16:42Kakve to sad veze ima?CPT wrote: ↑10/02/2020 15:59 Nisam ti kriv ako si se prepoznao...
-
hAZNADAR
#3419 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Nisi njen tip. Ja znam kakav jeste.
- piupiu
#3420 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Tipično bosanski, onaj koji je umislio sebi da je nešto više od religijskog ekskluzivizma ili ekstremizma ili nekog svog drugog poimanja ekskluziviteta. I to je donekle tačno.
A inače, ne slažem se ni najmanje s tobom po pitanju bošnjačkog nacionalizma. Sada (za razliku od nekada) postoje jasni obrisi nacionalizma i šovinističke percepcije 'anamo onih' (mi smo civilizovaniji, mi smo čišći, mi nismo divljaci kao oni, oni su kmetovi i papci, koljači, lažovi, djikani, Smrdi, Vlasi, Šokci, ustaše).
Šta je nacionalizam: 1) vjerovanje da je pripadnost naciji bitnija od bilo kojeg drugog individualnog ili grupnog identiteta, 2) podredjivanje takvoj vrsti kolektivne psihoze i 3) ponižavanje drugih, podozrenje prema drugom, osjećaj samopravičnosti i superiornosti u odnosu na drugog.
Na ovoj su temi čak i jasno izražene težnje za uspostavljanjem nacionalne bošnjačke države - šta to znači? Neki, doduše, to izjaviše uz uzdah 'nažalost', za koji nisam sigurna koliko je iskren. Nije bitno kako smo došli do ovog stadija, bitno je da je on društvena činjenica.
-
The 51st State
#3421 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
piupiu wrote: ↑10/02/2020 18:28Tipično bosanski, onaj koji je umislio sebi da je nešto više od religijskog ekskluzivizma ili ekstremizma ili nekog svog drugog poimanja ekskluziviteta. I to je donekle tačno.
A inače, ne slažem se ni najmanje s tobom po pitanju bošnjačkog nacionalizma. Sada (za razliku od nekada) postoje jasni obrisi nacionalizma i šovinističke percepcije 'anamo onih' (mi smo civilizovaniji, mi smo čišći, mi nismo divljaci kao oni, oni su kmetovi i papci, koljači, lažovi, djikani, Smrdi, Vlasi, Šokci, ustaše).
Šta je nacionalizam: 1) vjerovanje da je pripadnost naciji bitnija od bilo kojeg drugog individualnog ili grupnog identiteta, 2) podredjivanje takvoj vrsti kolektivne psihoze i 3) ponižavanje drugih, podozrenje prema drugom, osjećaj samopravičnosti i superiornosti u odnosu na drugog.
Na ovoj su temi čak i jasno izražene težnje za uspostavljanjem nacionalne bošnjačke države - šta to znači? Neki, doduše, to izjaviše uz uzdah 'nažalost', za koji nisam sigurna koliko je iskren. Nije bitno kako smo došli do ovog stadija, bitno je da je on društvena činjenica.
A bosanski nacionalizam ne postoji? Ova tacka 1 i 2 savrseno opisuje vecinu forumasa koji zastupaju bosanstvo.
Na ovoj temi jedino sto se zastupa da malo pomjerite smrk pokismo smo. Na hrpu argumenata o prakticno nepostojanju bosnjackog nacionalizma dobijemo uopstene floskule u stilu kme, kme. Dajte da vidimo u cemu se to ogleda bosnjacki nacionalizam napokon pa ako valja da se i ja upisem.
- CPT
#3422 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Kakav je konkretan razlog za ovakve diskusije? Osim relativizacija i dehumanizacija? Ferhadija je sa ovakvom pricom. Ljudi su zbog takve price ubijani... Iduci put ce biti srusena opet sa tom pricom. Raspravljanje raspravljanja radi nije nesto plemenito, pogotovo kad je u pozadini nesto drugo.zposao wrote: ↑10/02/2020 16:42Kakve to sad veze ima?CPT wrote: ↑10/02/2020 15:59 Nisam ti kriv ako si se prepoznao...
- piupiu
#3423 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Postoji. Evo, @madner , na primjer, je samodeklarisani bosanski nacionalista.The 51st State wrote: ↑10/02/2020 19:59 A bosanski nacionalizam ne postoji? Ova tacka 1 i 2 savrseno opisuje vecinu forumasa koji zastupaju bosanstvo.
Na ovoj temi jedino sto se zastupa da malo pomjerite smrk pokismo smo. Na hrpu argumenata o prakticno nepostojanju bosnjackog nacionalizma dobijemo uopstene floskule u stilu kme, kme. Dajte da vidimo u cemu se to ogleda bosnjacki nacionalizam napokon pa ako valja da se i ja upisem.
Mada je to terminološka kontradikcija, Bosanac kao nacionalna pripadnost je heterogena, u nju se može svrstati i strpati svako, to je gradjanska pripadnost državi, kao što rekosmo (iako je neki od nas doživljavaju i kao etničku pripadnost).
Pripadnost totalitarnim kolektivnim identitetima koji ti ne dozvoljavaju da budeš, misliš ili dišeš bilo šta drugo osim nacije, da tvoj kompletan život bude podredjen nacionalnom temama, kolektivu i mržnji prema drugima, ja doživljavam kao pripadnost nekom samoubilačkom kultu.
-
The 51st State
#3424 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
E bolja je oblanda sa filom od eurokrema nego ovo tvoje akrobatisanje. Logika je prosta gdje ima nacije mora biti i nacionalizma, a posto po Vama Bosnjaci nisu nacija onda nema ni nacionalizma, dakle jedini nacionalisti ste vi bosanci.piupiu wrote: ↑10/02/2020 20:44Postoji. Evo, @madner , na primjer, je samodeklarisani bosanski nacionalista.The 51st State wrote: ↑10/02/2020 19:59 A bosanski nacionalizam ne postoji? Ova tacka 1 i 2 savrseno opisuje vecinu forumasa koji zastupaju bosanstvo.
Mada je to terminološka kontradikcija, Bosanac kao nacionalna pripadnost je heterogena, u nju se može svrstati i strpati svako, to je gradjanska pripadnost državi, kao što rekosmo (iako je neki od nas doživljavaju i kao etničku pripadnost).
Pripadnost totalitarnim kolektivnim identitetima koji ti ne dozvoljavaju da budeš, misliš ili dišeš bilo šta drugo osim nacije, da tvoj kompletan život bude podredjen nacionalnom temama, kolektivu i mržnji prema drugima, ja doživljavam kao pripadnost nekom samoubilačkom kultu.
Izvini, sta si ti gradjanin svjeta?
- MorningStar
#3425 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pik jel opet trebam definiciju nacionalizma... ako treba postavim samo recite
mogu i patriotizam ubaciti u fusnotu