Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Maraschino

#3401 Re: Migranti

Post by Maraschino »

svjezi_ustipak wrote:
I od tih hiljada koje si upoznao u BiH koja nacija prednjaci?
Kakve veze ima odakle je ko?
Mahom su to ekonomski razlozi za migraciju. Desetinama godina prisutna je Kineska , Indijska, Turska, Italijanska i razna druga migracija samo iz ekonomskih razloga. Sada kada se pojavile druge grupacije, smak svijeta.
Nisam u BiH ali pratim sta se desava. Ljudi su ne svojom voljom zaustavljeni u BiH i ne zele da ostanu tu. Vremenom ce i oni provaliti isto kao sto su Kinezi preko noci nestali.
Privremeni problem koji je iznenadio i njih i nas. Sve bude i prodje ali i mnogi pokazu svoje lice.
svjezi_ustipak

#3402 Re: Migranti

Post by svjezi_ustipak »

Maraschino wrote: Nisam u BiH ali pratim sta se desava. Ljudi su ne svojom voljom zaustavljeni u BiH i ne zele da ostanu tu. Vremenom ce i oni provaliti isto kao sto su Kinezi preko noci nestali.
Privremeni problem koji je iznenadio i njih i nas. Sve bude i prodje ali i mnogi pokazu svoje lice.
Bitno je ko je odakle jer je zemlja porijekla prva stavka u razmatranju potrebe za azilom i zastitom.
Da znas ista o tome ne bi postavljao tako nebulozno pitanje.

Dakle ti koji nisi u BiH, nisi upucen u desavanja na terenu sem putem sredstava informisanja, ne poznajes domace zakonodavstvo i ne znas strukturu migranata drzis slovo nama koji smo tu i upuceni smo u problem?

Maloprije sam ti rekao da narusavas svoj kredibilitet o ovoj temi. Sad ti samo mogu reci da nemas uopce pojma o tome sto pises niti imas imakvog kredibiliteta da se ovdje oglasavas.

Podsjeca na rat kad je Prva minhenska brigada iz Njemacke davala savjete i sugestije kako da se vodi rat i oslobadja domovina. Bravo, bravo....

Da si na terenu znao bi da najveci broj ljudi nece otici nigdje. Svakim danom je sve teze uci u Hrvatsku. BiH ce postati za njih zamka. Dodatno im otezava cinjenica sto Cro uskoro ulazi u Sengen i granica ce biti kontrolisana puno strozije. Krijumcari ljudima koji su ih ovdje doveli su ih zestoko zeznuli. BiH nema sredstava da se brine i njima i to se nece naskoro promjeniti nabolje.

Fakat ne mogu da vjerujem da si tako aktivan i uporan na temi o kojoj nemas pojma.
CPT

#3403 Re: Migranti

Post by CPT »

svjezi_ustipak wrote:
Maraschino wrote: Nisam u BiH ali pratim sta se desava. Ljudi su ne svojom voljom zaustavljeni u BiH i ne zele da ostanu tu. Vremenom ce i oni provaliti isto kao sto su Kinezi preko noci nestali.
Bitno je ko je odakle jer je zemlja porijekla prva stavka u razmatranju potrebe za azilom i zastitom.

Dakle ti koji nisi u BiH, nisi upucen u desavanja na terenu sem putem sredstava informisanja, ne poznajes domace zakonodavstvo i ne znas strukturu migranata drzis slovo nama koji smo tu i upuceni smo u problem?

Maloprije sam ti rekao da narusavas svoj kredibilitet o ovoj temi. Sad ti samo mogu reci da nemas uopce pojma o tome sto pises niti imas imakvog kredibiliteta da se ovdje oglasavas.

Podsjeca na rat kad je Prva minhenska brigada iz Njemacke davala savjete i sugestije kako da se vodi rat i oslobadja domovina. Bravo, bravo....

Da si na terenu znao bi da najveci broj ljudi nece otici nigdje. Svakim danom je sve teze uci u Hrvatsku. BiH ce postati za njih zamka. Dodatno im otezava cinjenica sto Cro uskoro ulazi u Sengen i granica ce biti kontrolisana puno strozije. Krijumcari ljudima koji su ih ovdje doveli su ih zestoko zeznuli. BiH nema sredstava da se brine i njima i to se nece naskoro promjeniti nabolje.

Fakat ne mogu da vjerujem da si tako aktivan i uporan na temi o kojoj nemas pojma.
Eto pa niko osim BiH dosad nije vidio te ljude... Da si "na terenu" znao bi ta ti ljudi odu i to jako brzo. Cak i iz drzava bogatijih od BiH.
svjezi_ustipak

#3404 Re: Migranti

Post by svjezi_ustipak »

CPT wrote:
svjezi_ustipak wrote:

Eto pa niko osim BiH dosad nije vidio te ljude... Da si "na terenu" znao bi ta ti ljudi odu i to jako brzo. Cak i iz drzava bogatijih od BiH.
Onda ces grupi Pakistanaca koja je zapela 200 metara od mog stana morati objasniti kako da odu "jako brzo". Hoces li mi privatnom porukom dati svoj kontakt a ja cu im odmah proslijediti?

Tebi sam vec jednom rekao da ih ne branis jer samo izazivas kontraefekte. Nezreo si, sklon samoljublju i ovu drzavu ne poznajes dovoljno da bi davao ikakva misljenja. Cinjenica da si ovdje rodjen ne znaci i da znas problematiku o kojoj se prica. Dijete si koje pokusava biti veliki covjek i svaki put to iznova dokazujes. Hvalis se kako pomazes, lupas cifre kao da su drva a ne ljudi, etiketiras ljude kao fasiste jer imaju razlicito glediste od tvog na problem. Jel namjerno stvaras negativan na forumu spram migranata?
Maraschino

#3405 Re: Migranti

Post by Maraschino »

svjezi_ustipak wrote:

Pametni, da znas da svaka osoba ima pravo zatraziti azil bilo gdje pa i kod nas. To da li ce mu biti odobren azilantski status do konacne odluke zavisi od stotinu faktora. Dobiti azilantski status ne znaci mnogo do konacne odluke o boravku.
Svaka osoba u EU ima pravo zatraziti azil ali samo jednom u nekoj EU zemlji i ako je podnosio u Hrvatskoj nema vise pravo bilo gdje podnositi. Gdje god ga otkriju na osnovu bilo cega da je negdje vec podnosio zahtjev ili dokaz da je boravio u nekoj zemlji, taj se vraca u tu zemlju.
Zasto se Hrvatska bori da ne udju na njenu teritoriju upravo sto se plase toga(podnosenja zahtjeva) a oni odose dalje. Poslije slijedi readmisija ALI EU je pokusala da postigne dogovor sa clanicama da procentualno primaju migrante. Kada se to narusilo nastala je panika i svi ne zele da iamju posla sa istima.

...sjasi mi vise sa grbace. Ko si da ti bilo sta objasnjavam. Moj je stav da tim nesretnicima treba pomoci koliko se moze do rjesavanja tog problema na globalnom planu. Iznesi sta mislis i dovidjenja prijatno.
moonca

#3406 Re: Migranti

Post by moonca »

Pitanje je koliko im narod moze pomoci ili im pomaganjem odmazu.Kao sto je slucaj u BiH, gdje drzavne institucije izgleda ne reaguju. Nije cilj migrantima, lezati po parkovima.Radije bi da ih procesiraju, ali koje su srece dodjose u drzavu gdje to nece dozivjeti. :-)

Razumijem Hrvatsku i njihovu odluku.
svjezi_ustipak

#3407 Re: Migranti

Post by svjezi_ustipak »

Maraschino wrote:
svjezi_ustipak wrote:

Pametni, da znas da svaka osoba ima pravo zatraziti azil bilo gdje pa i kod nas. To da li ce mu biti odobren azilantski status do konacne odluke zavisi od stotinu faktora. Dobiti azilantski status ne znaci mnogo do konacne odluke o boravku.
Svaka osoba u EU ima pravo zatraziti azil ali samo jednom u nekoj EU zemlji i ako je podnosio u Hrvatskoj nema vise pravo bilo gdje podnositi. Gdje god ga otkriju na osnovu bilo cega da je negdje vec podnosio zahtjev ili dokaz da je boravio u nekoj zemlji, taj se vraca u tu zemlju.
Zasto se Hrvatska bori da ne udju na njenu teritoriju upravo sto se plase toga(podnosenja zahtjeva) a oni odose dalje. Poslije slijedi readmisija ALI EU je pokusala da postigne dogovor sa clanicama da procentualno primaju migrante. Kada se to narusilo nastala je panika i svi ne zele da iamju posla sa istima.

...sjasi mi vise sa grbace. Ko si da ti bilo sta objasnjavam. Moj je stav da tim nesretnicima treba pomoci koliko se moze do rjesavanja tog problema na globalnom planu. Iznesi sta mislis i dovidjenja prijatno.
E vidis neuki posjetioce teme o kojoj ne znas nista: od 6000 onih koji su usli u BiH manje od deset posto je zatrazilo azil. Veci dio njih ce biti odbijen jer prema domacem zakonu ne ispunjavaju uslove. Do rjesenja njihovog statusa BiH ce se bributi o njima na nacin da im obezbijedi krov nad glavom, hranu i zdravatvenu zastitu. Do konacbog rjesenja su duzni da postuju zakone BiH. Ako se o iste ogluse gube status azilanta.

Veci dio onih koji su aplicirali za azil su izgubili status azilanta jer su prekrsili uslove.

Drzava BiH nije duzna da pomaze ilegalne imigrante. I veci broj organizacija koji je to radio mimo sistema se polako povlaci. Para nema, ljudi nema, migranata je sve vise. Ovo je problem koji ce se nastaviti i dalje razvijati.

Rjesenja na regionalnom planu nema na vidiku, kamoli na planu EU. O rjesenju na globalnom planu je suvisno pricati. Isto se trazi zadnjih nekoliko decenija. Kad je rijec o pitanju migracija BiH je tu sama i sama ce morati iznaci rjesenje. Ono ce najvjerovatnije biti stroga kontrola granica, ogranicavanje kretanja, masovna deportacija. Bilo kakve ozbiljnije mjere u ovoj drzavi na tom planu ce se desiti tek za godinu, godinu i po jer je izborna godina. Do tada ce se razviti znacajan stepen ksenofobije medju domacim stanovnistvom sto ce migrantima dodatno otezati boravak ovdje. Pasce koja mrtva glava, policija ce poceti tuci, migranti ce se manje javno pokazivati i biti nepovjerljiviji prema ljudima u BiH.

Vidi, ako neces da cujes druga misljenja onda nemoj pisati po javnim forumima. Procitaj pravila koristenja foruma, tamo to pise.
uglavnomja

#3408 Re: Migranti

Post by uglavnomja »

Maraschino wrote:
...kao sto su Kinezi preko noci nestali.

....
kinezi su dosli sa pasosima, vizama, parama i kontejnerima robe ... iznajmili kuce po buca i boljakovom potoku, otvorili prodvnice, samozaposlili se
naucili nas jezik :shock: za nepovjerovati brzo i dobro

od drzave su dobili samo papir na kojem pise da smiju raditi.

a nestali su kako je nestajala potraznja za njihovom robom

svjezi_ustipak wrote:
Maraschino wrote: Pametni, da znas da svaka osoba ima pravo zatraziti azil bilo gdje pa i kod nas. To da li ce mu biti odobren azilantski status do konacne odluke zavisi od stotinu faktora. Dobiti azilantski status ne znaci mnogo do konacne odluke o boravku.

Veci dio onih koji su aplicirali za azil su izgubili status azilanta jer su prekrsili uslove.

Drzava BiH nije duzna da pomaze ilegalne imigrante. I veci broj organizacija koji je to radio mimo sistema se polako povlaci. Para nema, ljudi nema, migranata je sve vise. Ovo je problem koji ce se nastaviti i dalje razvijati.
malo smuckano ... zbrkano kvotanje :|

azilant sa bosanskim azilom :-) je mozda 5% bolji status od marokanskog pasosa
cilj je uci u eu, ne u zemlju kojoj visi (ponovo) vizni rezim nad glavom i koja je kokuznija od njihovih zemalja i jos ima lokalni jezik neupotrebljiv na sirem planu

ovo za azil i eu nije skroz tacno, vazi za sve zemlje, ne samo za clanice eu, jer konkretno iz norveske su vratili desetine hiljada uglavnom afgansitanaca koji su imali azil i boravise u rusiji

vecina trazilaca azila nije dobila azil zato jer ne ispunjavaju uslove, plus oni koji su lagali pa otkriveni, i danas ih nalaze, nakon 10-15 godina zivota, zavrsenih skola, djece rodjene vani ... malkice slag'o ...samo 100 km, ali s druge strane granice eritreje ... drugi pasos, izgubljen :zzzz:
Kiki_Musampa

#3409 Re: Migranti

Post by Kiki_Musampa »

Moj prvi post na ovu temu:
Koliko god zeljeli dalje, istina je da ce odredjeni broj ostati ovdje. Biti ce konkurencija lokalnim lopovcicima, dok ne naprave kakvo sranje kao u Njemackoj, napadajuci curice. Tad ce bjezat glavom bez obzira iz BiH.
Ps:sad su i u Tuzli, cekam da ih 100 ode na panonsko cim otopli:)
CPT

#3410 Re: Migranti

Post by CPT »

Svijet ne zavrsava kod tebe. Ljudi traze nacin kako dalje isto kao sto su to Bosanci radili 90tih. Niko (sve i da hoce) ne moze ostati u BiH. Siguran sam da ces prezivjeti nekoliko dana sa njima. Niko osim BIH nema te ljude pa eto "ne znamo problematiku". Ono kad vidis 10 Pakistanca pa mislis da si doktorirao na medjunarodnim odnosima. Tebi od pocetka ti ljudi smetaju (mogu mislit zasto) i neko kao utjece na tvoje misljenje?!
CPT

#3411 Re: Migranti

Post by CPT »

Kiki_Musampa wrote:Moj prvi post na ovu temu:
Koliko god zeljeli dalje, istina je da ce odredjeni broj ostati ovdje. Biti ce konkurencija lokalnim lopovcicima, dok ne naprave kakvo sranje kao u Njemackoj, napadajuci curice. Tad ce bjezat glavom bez obzira iz BiH.
znaci opet sirimo histeriju ... :roll:
kanga

#3412 Re: Migranti

Post by kanga »

A Panonsko je samo za lokalce ili...?
Kiki_Musampa

#3413 Re: Migranti

Post by Kiki_Musampa »

kanga wrote:
Jarane, ti pusti djecu da se kupaju kraj ljudi koji su mjesecima na putu, a ne spavaju u hotelu.

A sto se tice histerije, ako lazu mene, i ja lazem Vas.
Zar nisu momka u Kladusi napali sto je branio ucenice k9jima su dobacivali na ulici? Zato su im ogranicili kretanje kako ja znam.
kanga

#3414 Re: Migranti

Post by kanga »

Kiki_Musampa wrote:
kanga wrote:
Jarane, ti pusti djecu da se kupaju kraj ljudi koji su mjesecima na putu, a ne spavaju u hotelu.

A sto se tice histerije, ako lazu mene, i ja lazem Vas.
Zar nisu momka u Kladusi napali sto je branio ucenice k9jima su dobacivali na ulici? Zato su im ogranicili kretanje kako ja znam.
Jarane, uđem ja ljeti u tramvaj i trolu i život mi se smuči od smrada. Toliko o higijeni lokalaca, satraše se od kupanja i oblačenja čiste garderobe, a imaju sve uslove da se svakodnevno kupaju.
Bila sam u kontaktu sa izbjeglicama i migrantima i ljudi ne smrde.

A o napadi u Kladuši ti ne bih znala ništa reći jer sad prvi put čujem za to.
Connaisseur Karlin

#3415 Re: Migranti

Post by Connaisseur Karlin »

Djeca

zasto ne pisete o brizi djece medju migrantima :roll:

djecu nikad ne spominjete na temi, trudne zene i zene sa bebicama , kao i bolesne osobe :twisted:
vjesticanametli

#3416 Re: Migranti

Post by vjesticanametli »

Pa DZe su....sve muski volu rep iscupat mogu...leze okolo i drkaju mobitele
kanga

#3417 Re: Migranti

Post by kanga »

Connaisseur Karlin wrote:Djeca

djecu nikad ne spominjete na temi, trudne zene i zene sa bebicama , kao i bolesne osobe :twisted:
Ima i djece, ima i starijih maloljetnika i žena, ali pojedinci na ovoj temi jedino što vide su muškarci koji dr....po mobitelima.
Brzo se zaboravilo gdje se bilo devedesetih i šta se radilo devedesetih. Ne znam kakva bi me muka natjerala da kažem djeci hajte sami preko sedam gora i sedam mora, a neke je muka očito natjerala.
CPT

#3418 Re: Migranti

Post by CPT »

kanga wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Djeca

Ima i djece, ima i starijih maloljetnika i žena, ali pojedinci na ovoj temi jedino što vide su muškarci koji dr....po mobitelima.
Brzo se zaboravilo gdje se bilo devedesetih i šta se radilo devedesetih. Ne znam kakva bi me muka natjerala da kažem djeci hajte sami preko sedam gora i sedam mora, a neke je muka očito natjerala.
To je bila stalna praksa u Bosni nakon WWII, pogotovo '60&'70tih. Zavrsili su od HR do SAD.
valjuga

#3419 Re: Migranti

Post by valjuga »

vjesticanametli wrote:Pa DZe su....sve muski volu rep iscupat mogu...leze okolo i drkaju mobitele
100% tačno.
Evo ja poslom u Bihaću evo već 7 dana i sve nigeri sa air nike i drukaju mobitele..fakat mi nije jasno.
Connaisseur Karlin

#3420 Re: Migranti

vjesticanametli wrote:Pa DZe su....sve muski volu rep iscupat mogu...leze okolo i drkaju mobitele
njima je najlakse kretanje u ovakvim uslovima , vlro malo zena i djece se usude ici na ovakv oblik migracije

ma ovo sa migrantima tece presporo zahvaljujuci i bezobrzaluku EU i cijeog svijeta koji posmatra kao da se nista ne desava , a ameri i ostali partneri ne prestaju sa ratovanjem , gade mi se
valjuga

#3421 Re: Migranti

Post by valjuga »

I poređenje kvazi imigranata (Za mene dezerteri) sa našim izbjeglicama je najblaže rečeno niđe veze.
Connaisseur Karlin

#3422 Re: Migranti

valjuga wrote:I poređenje kvazi imigranata (Za mene dezerteri) sa našim izbjeglicama je najblaže rečeno niđe veze.
pa u Sirji imas masu raznih militaristickih vojski, nemas jedne vojsku , presaberi se malo :-)

u takvim ratnim zonama nije normlan ne ostaje !

na forumu su mnoge izbjeglice i prognanici iz BiH csto puta obiljezeni kao pobjegulje :)
valjuga

#3423 Re: Migranti

Post by valjuga »

Connaisseur Karlin wrote:
valjuga wrote:I poređenje kvazi imigranata (Za mene dezerteri) sa našim izbjeglicama je najblaže rečeno niđe veze.
pa u Sirji imas masu raznih militaristickih vojski, nemas jedne vojsku , presaberi se malo :-)

na forumu su mnoge izbjeglice i prognanici iz BiH csto puta obiljezeni kao pobjegulje :)
Vojno sposobni i jesu pobjegulje,al et snašli su se lijepo i poslije rata :thumbup:
A i masa imigranata nije iz ratom zahvaćenih zemalja.
Njanjavi

#3424 Re: Migranti

Post by Njanjavi »

Zaposlite ove migrante, kad vide kolko se ovdje radi i za kakvu platu, pobjece iz Bosne do prekosutra svi dzuture :)
Connaisseur Karlin

#3425 Re: Migranti

valjuga wrote:
Connaisseur Karlin wrote:

Vojno sposobni i jesu pobjegulje,al et snašli su se lijepo i poslije rata :thumbup:
A i masa imigranata nije iz ratom zahvaćenih zemalja.
bome nisu, zasto da ginu i umru za neciji globalni biznis :-D
Locked