Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Alfons Kauders

#3401 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

KIseljak12 wrote:
Alfons Kauders wrote:
PeroVelikiZdero wrote:
Pa bas zato, blize se izbori treba se ulizivati svima.
Nas nije malo, toga su svjesni tek sad kad se digla ovolika medijska hajka.
Sa nasim obiteljima to su desetine tisuca glasova, samo od freelancera, a gdje su ovi sto primaju novce iz inozemstva...
Nisu care. Njima ne trebaju moj ili tvoj glas da pobijede, vjeruj mi. SDA na ovom moze izgubiti par hiljada glasova, HDZ tek nekoliko stotina. Na izborima ce osvojiti barem 200,000 i 100,000.

Nije bas da su freelanceri glasali za njih prije ovog, pismen je to svijet. Zapravo ja ne znam nijednog koji je za njih. Ja nikad nisam glasao ni za jedne, ni za druge. Nisam debil.

Vjerovatno ce zato i najebat freelanceri, jer nikad i nisu glasali za njih, pa sad mogu i platiti ceh bez da ovi izgube puno glasova.

Mislim da ima puno istine u tvojim rijecima. Freelanceri su do sada predstavljali jednu, da tako kazem, klasu koja je koliko-toliko bila nezavisna od politike i talova s politicarima-mafijasima. Ovo dodje kao harac namijenjen samo njima, da se zna ko je gazda, tj. capo.
Porez na neuhljebe u pravilu nece primorati uhljebe da glasaju protiv svojih. Naprotiv, ovim parama ce se isplatiti dodatne beneficije borackoj populaciji i inim uhljebima.

Ne samo da SDA i HDZ na ovom nece izgubiti glasove, vec ce i zaraditi poneki.
KIseljak12

#3402 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by KIseljak12 »

To to, ovim nista ne gube, a dobijaju mnogo. Dabogda ove godine pobijedili jace nego ikada.
Super Genijalac

#3403 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Super Genijalac »

KIseljak12 wrote:
Mislim da ima puno istine u tvojim rijecima. Freelanceri su do sada predstavljali jednu, da tako kazem, klasu koja je koliko-toliko bila nezavisna od politike i talova s politicarima-mafijasima. Ovo dodje kao harac namijenjen samo njima, da se zna ko je gazda, tj. capo.
Nema tu nikakve zavjere prema lanserima, da su vam htjeli napakostit lako su mogli zabranit paypal isplate ili napravit neku zakonsku pizdariju gdje paypal ukida bilo kakve poslove sa PiH, jednostavno namirisali su pare i hoće da ih otmu, treba djecu školovat po bjelosvjetskim kuplerajima i plaćat stanove od 600 kvadrata alo ljudi jeli vama jasno više gdje živite?
Super Genijalac

#3404 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Ne možete se borit protiv političke bande na forumu, nema od toga ništa, osnujte svoje udruženje, ugradite se ko i oni u zakone i tek onda možete nešto, ovako nit vas ima u zakonima nit imate svoje predstavnike i lako vas je karat.
KIseljak12

#3405 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by KIseljak12 »

Nisam ja mislio da oni nesto zele posebno freelancerima da napakoste, nego da je njih najlakse opaliti po usima jer je sansa za gubitkom glasova na taj nacin minimalna. Normalno da je na prvom mjestu prikupljanje haraca za razne prijeke potrebe, tj. bahanalije njihove djece na studijima po Milanu i sl.
Super Genijalac

#3406 Re: Porez na dohodak na freelancing?

gubite samo vrijeme ovde na forumu očekujući da će neko drugi da sve riješi a NEĆE.
nekome

#3407 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

PeroVelikiZdero wrote:Ima li ikakvih saznanja, hoce li produziti javni poziv.
Imamo jos do kraja tjedna, ako se ne produzi svi smo najebli
Danas je okupljanje u HUBu od 10-13h ako nisu sta promijenili.
nekome

#3408 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

Alfons Kauders wrote: ...

Nije bas da su freelanceri glasali za njih prije ovog, pismen je to svijet. Zapravo ja ne znam nijednog koji je za njih. Ja nikad nisam glasao ni za jedne, ni za druge. Nisam debil.

Vjerovatno ce zato i najebat freelanceri, jer nikad i nisu glasali za njih, pa sad mogu i platiti ceh bez da ovi izgube puno glasova.
I ne glasanje je glasanje. I nije toliko bitno za koga glasas, koliko protiv koga glasas.
Alfons Kauders

#3409 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

nekome wrote:
Alfons Kauders wrote: ...

I ne glasanje je glasanje. I nije toliko bitno za koga glasas, koliko protiv koga glasas.
Stoji, ali ne vidim da ce ovo ljude natjerati da glasaju za opoziciju.

Za pocetak, opozicija bi ovo isto napravila da je na vlasti. Dalje, opozicije nema. Imas hrpu malih stranaka koje ratuju jedna protiv druge, a ne protiv vlasti.

Za SDA bi se i moglo reci da ima opoziciju, pa bi joj malo naskodilo ako neko drugi dobije 500 ili 1000 glasova radi ovog. Mozda ih to zajebe u nekim kantonima gdje slabo stoje.

HDZ nema opoziciju i zivo ih zaboli kurac. Oni bi mogli hodati Mostarom, prilaziti stolovima u kaficima, vaditi kitu i pisati po ljudima, mobitelima i kafama za stolom. Ti popisani ce opet glasali za njih u oktobru.
Junuz_Juka

#3410 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

.
Last edited by Junuz_Juka on 06/08/2018 09:26, edited 1 time in total.
Junuz_Juka

#3411 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

Indigont wrote:Stvar je prilično jednostavna.

Članak 70b pravilnika nastaje U APRILU 2018. godine i vrijedi OD DANA KADA JE NASTAO, A NE RETROAKTIVNO.

Prije dodavanja člana 70b u pravilnik za povremene samostalne djelatnosti važio je član 30. po kojem je isplatilac bio dužan zbirni godišnji pregled sa podacima o bruto i neto iznosima naknada, kao i podacima o obračunatoj, obustavljenoj i uplaćenoj akontaciji poreza na dohodak i doprinosu za zdravstveno osiguranje i dostaviti primaocu (meni). S obzirom da je isplatilac bio inostrani to nije bilo moguće i tu sva priča o oporezivanju za 2015-2017. pada u vodu.

Ovo vrijedi za freelancere. Osobe koje su službeno bile zaposlene u firmi u inostranstvu spadaju u drugu grupu, i 99% je već plaćen porez na njihove plate, samo pitanje dal je bio veći ili manji nego ovaj koji se traži.
Ne samo da se ovaj Pravilnik ne može primijeniti na period 2015-2017 kada nije ni postojao, nego se ne može primijeniti ni sada, i njegova primjena je kršenje zakona.
Prema važećem Zakon o porezu na dohodak, član 30, ISPLATILAC vrši uplatu akontacije poreza na dohodak a ne lice koje je dobilo isplatu. Novi Pravilnik od aprila 2018 kaže da lice koje je dobilo isplatu sam obračuna i plati akontaciju poreza na dohodak, što je apsurd i u suprotnosti sa zakonom. ZAKON JE IZNAD PRAVILNIKA.
Slično ovome bi bilo, kao da radiš u nekoj našoj domaćoj firmi čiji poslodavac ne plati za tebe doprinose i porez, kako je to definisano zakonom, i onda Porezna uprava ganja tebe da ti to platiš.
Dalje novi Pravilnik, uvođenjem obrasca AMS-1035, koji nema kolonu rashodi, ukida pravo na 20% rashoda a Zakon član 15. kaže da imaš pravo na 20% rashoda. ZAKON JE IZNAD PRAVILNIKA.
Čak su neke ispostave Porezne uprave mudro se dosjetile pa savjetovale da se ručno dopiše kolona RASHODI na obrazac AMS-1035 :-) . Šta reći ... Poslije su se malo popravili i rekli da prije nego što uneseš u obrazac ukupan iznos dohodka - umanji ukupan iznos za 20 % i onda unesi ostatak. Ovo su izmislili sada, nigdje ovo nije definisano niti zakonom niti pravilnikom da se ovako radi.
Ista stvar je i za plaćanje 4 % zdravstvenog osiguranja koje, ne samo da nemožeš koristiti i džaba ga plaćaš, nego opet Zakonom o doprinosima FBiH, član 11, definisano je da ISPLATILAC ovo plaća a ne lice koje je dobilo isplatu.

Zakon na koji se pozivaju da ga mi poštujemo, oni gaze na svakom koraku ...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3412 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Evo vam prvi dio odgovora od baš jakog računovođe. Ukoliko imate neka konkretna pitanja, koja mogu postaviti njemu, ali i advokatu napišite. U obzir dolaze konkretna pitanja, sa mogućim članom zakona kao prilog. Pitanja kao što su "Zašto se plaća retroaktivno" ne dolaze u obzir. Pitanje "Da li je zakonski potraživanje plaćanja za 2015 2016 i 2017 godinu, jer nije bilo tog i tog obrasa, nisi mogao predati zbog tog i tog" mogu proslijediti :)
Pročitao sam većinu stvari vezanih za ovaj problem uključujući i veći dio komentara:

Zaključak:
1. Obaveza obračuna, priavljivanja i plaćanja poreza postoji i po propisima još od 2009.godine,
2. Obveznik sam mora obračunati i platiti porez i bez poziva porezne uprave- po Zakonu i pravilniku,
3. Propisane su i velike kazne za nepostupanje po tim propisima- neprijavljivanje, neplaćanje i sl.
4. Greška je u Pravilniku- trebalo je prizati rashode 20 %- ali i dalje je na snazi sve dok ga ne izmijene,- to samo umanjuje osnovicu i krajnju obračunatu obavezu, ali obaveza i dalje postoji.
5. Ne radi se o retroaktivnom obračunavanju obaveza, nego se radi o početku insistiranja da se obračunaju i plate obaveze iz Zakona,

U praksi kod do prije dvije godine bilo je da su npr.obrti i doo dugovali po 5-6 godina obaveza bez bilo kakve obavijesti ili naloga od strane porezne uprave, ali to se promijenilo tako da danas čekaju najviše 3 mjeseca, šalju obavijesti, daju naloge za naplatu iz pokretne i nepokretne imovine. Na tome su istrajali iako je i ovo bio "politički problem". Bojim se da će biti ista situacija i u ovom slučaju. Isti primjer je prijava djelatnosti i pijačnih radnika. Svi su se pozivali na socijalne razloge, ali je porezna ostala pri svom stavu.

Moguće je da će zbog medijskog pritiska ovo pitanje ponovo staviti "pod tepih", ali ne bih se mogao zakleti.
Zakonski osnov za prijave, obavijesti i drugo imaju, pitanje je koliko će insistirati na tome. Prema dosadašnjim slučajevima bojim se da neće popustiti.
ExNihilo

#3413 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Ukratko, ponovio je zvaničan stav PU. :D
Junuz_Juka

#3414 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

un1ted wrote:Evo vam prvi dio odgovora od baš jakog računovođe. Ukoliko imate neka konkretna pitanja, koja mogu postaviti njemu, ali i advokatu napišite. U obzir dolaze konkretna pitanja, sa mogućim članom zakona kao prilog. Pitanja kao što su "Zašto se plaća retroaktivno" ne dolaze u obzir. Pitanje "Da li je zakonski potraživanje plaćanja za 2015 2016 i 2017 godinu, jer nije bilo tog i tog obrasa, nisi mogao predati zbog tog i tog" mogu proslijediti :)
Pročitao sam većinu stvari vezanih za ovaj problem uključujući i veći dio komentara:

Zaključak:
1. Obaveza obračuna, priavljivanja i plaćanja poreza postoji i po propisima još od 2009.godine,
2. Obveznik sam mora obračunati i platiti porez i bez poziva porezne uprave- po Zakonu i pravilniku,
3. Propisane su i velike kazne za nepostupanje po tim propisima- neprijavljivanje, neplaćanje i sl.
4. Greška je u Pravilniku- trebalo je prizati rashode 20 %- ali i dalje je na snazi sve dok ga ne izmijene,- to samo umanjuje osnovicu i krajnju obračunatu obavezu, ali obaveza i dalje postoji.
5. Ne radi se o retroaktivnom obračunavanju obaveza, nego se radi o početku insistiranja da se obračunaju i plate obaveze iz Zakona,

U praksi kod do prije dvije godine bilo je da su npr.obrti i doo dugovali po 5-6 godina obaveza bez bilo kakve obavijesti ili naloga od strane porezne uprave, ali to se promijenilo tako da danas čekaju najviše 3 mjeseca, šalju obavijesti, daju naloge za naplatu iz pokretne i nepokretne imovine. Na tome su istrajali iako je i ovo bio "politički problem". Bojim se da će biti ista situacija i u ovom slučaju. Isti primjer je prijava djelatnosti i pijačnih radnika. Svi su se pozivali na socijalne razloge, ali je porezna ostala pri svom stavu.

Moguće je da će zbog medijskog pritiska ovo pitanje ponovo staviti "pod tepih", ali ne bih se mogao zakleti.
Zakonski osnov za prijave, obavijesti i drugo imaju, pitanje je koliko će insistirati na tome. Prema dosadašnjim slučajevima bojim se da neće popustiti.

Trebaš ti reći tom jakom računovođi da malo pričita zakon :-D :izet:
Pitaj tog jakog računovođu, ovo gore što sam naveo, kako može lice koje je dobilo isplatu iz inostranstva popuniti AMS-1035 i sam platiti porez, kada je zakonom o porezu na dohodak, član 30, definisano da to radi POSLODAVAC - ISPLATIOC dohotka?
Kaže on greška je u Pravilniku - ali i dalje je na snazi? Priznaju da Pravilnik ima grešku ali i dalje rade po njemu ??? Odlučili da umanje osnovicu i nastave dalje, gdje ovo piše da mogu mijenjati propise tek tako iz glave i kako se njima ćefne?
Pitaj ga za zdravstvo od 4 % jer je Zakonom o doprinosima FBiH, član 11, definisano je da ISPLATILAC ovo plaća a ne lice koje je dobilo isplatu.
I ako već ne zna, reci mu da je ZAKON JE IZNAD PRAVILNIKA.
bedakb

#3415 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

un1ted wrote:Evo vam prvi dio odgovora od baš jakog računovođe. Ukoliko imate neka konkretna pitanja, koja mogu postaviti njemu, ali i advokatu napišite. U obzir dolaze konkretna pitanja, sa mogućim članom zakona kao prilog. Pitanja kao što su "Zašto se plaća retroaktivno" ne dolaze u obzir. Pitanje "Da li je zakonski potraživanje plaćanja za 2015 2016 i 2017 godinu, jer nije bilo tog i tog obrasa, nisi mogao predati zbog tog i tog" mogu proslijediti :)

Zaključak:

Da taj jaki racunovodja nije mozda Serif Isovic :D :D

Ja danas idem u poreznu opet, da vidimo sta cemo kako cemo, jer sad imam pravo na te rashode.Ne bi me cudilo da mi opet kazu, idi kuci zvati cemo te kad budemo znali nesto vise :D
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3416 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Tačno tako. Zakon je postojao od 2009 godine. Opet vas pitam, ima li BILO KO pisanu potvrdu ministarstva, ili porezne DA NE MOŽE UPLATITI i da mu NEĆE BITI PRIZNATO to što uplati? Stvar je u tome da se moglo uplatiti, ali uz "ganjanje" informacija.

Ja sam dobio službeni stav za prvi dio mog pitanja, a to je da se mora platiti. Sada 10% ili 14% ostaje da se vidi.
Da taj jaki racunovodja nije mozda Serif Isovic :D :D
Ukoliko neko ima drugačij info, ali od ovlaštene osobe (računovođa, advokat, PU), a ne od forumaša koji čita zakon kako piše i daje vlastito mišljenje koje je vrlo subjektivno. Rado ću proslijediti informacije računovođi za dodatne provjere :)
jahh

#3417 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by jahh »

Pun Klix budzetlija, vise po forumu, nemaju pametnija posla svakako.
Super Genijalac

#3418 Re: Porez na dohodak na freelancing?

jahh wrote:Pun Klix budzetlija, vise po forumu, nemaju pametnija posla svakako.
pa naravno plaćaj poreze da oni mogu iz kancelarija da seru
un1ted

#3419 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Pun klix pljuvača koji ne mogu dvije čiste skontati. Moj komentar je bio informativne namjere. Ipak smo svi u ovome...no izgleda da je bolje raditi i istraživati za sebe, kao što to radi velika većina pametnih :) Ne jebe se sa drugima, kojima je u glavi samo plati plati plati, ne vide ništa drugo.

Nevjerovatan mi je fenomen pljuvača koji odmah pominju usrane budžetlije. Eto ja sam ti postavio odgovor certificiranog računovođe. Daj i ti odgovor, a ne jebeno vlastito mišljenje, koje je subjektivno i kojim možeš dupe obrisati.
Junuz_Juka

#3420 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

@un1ted možda ti radiš u Poreznoj?

Nemoj me pogrešno shvatiti, imam donekle razumijevanja za obične radnike Porezne uprave. I oni su se izgubili i ne znaju šta rade. Došlo im naređenje sa vrha i moraju ga sprovesti, a ne znaju kako. I ne znaju odgovoriti na tvoja pitanja. I vjerovatno se i boje posljedica jer vide dosta propusta u svemu ovome i da to što rade nema nikakvog smisla.
Pa šta je problem ako te pitam po kojem članu zakona plaćam ovaj porez i za koju vrstu djelatnosti? Njihov odgovor se na kraju svodi na: hoćeš platit' il' nećeš da te ja ovdje evidentiram, moram ovo dostaviti do 12.08.

@un1ted pitaj tog svog baš jakog certificiranog računovođu:

1. kako može lice koje je dobilo isplatu iz inostranstva popuniti AMS-1035 i sam platiti porez, kada je zakonom o porezu na dohodak, član 30, definisano da to radi POSLODAVAC - ISPLATIOC dohotka?
2. Kaže on greška je u Pravilniku - ali i dalje je na snazi? Priznaju da Pravilnik ima grešku ali i dalje rade po njemu ??? Odlučili da umanje osnovicu i nastave dalje, gdje ovo piše da mogu mijenjati propise tek tako iz glave i kako se njima ćefne?
3. Pitaj ga za zdravstvo od 4 % jer je Zakonom o doprinosima FBiH, član 11, definisano je da ISPLATILAC ovo plaća a ne lice koje je dobilo isplatu.
un1ted

#3421 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Da radim u poreznoj ne bih se zamarao sa običnim smrtnicima :mrgreen: navijao bih kao i većina na ovoj temi sa dvije tri riječi.

Ja sam krenuo pravnim putem, ali je problem što niko do sada ne reče da nije zakonski. Svi koji su dali komentar, a barem malo kompetentni, kažu da se mora platiti, osim ako ne dođe, nazovimo ga, oprost duga.

Evo konkretno, ovaj Faruk Hadzic, konstantno navodi da je ovo retroaktivna naplata i da je nelegalna, a niti u jednom javnom istupu nije rekao na osnovu kojeg člana zakona.
ExNihilo

#3422 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Junuz_Juka wrote:@un1ted možda ti radiš u Poreznoj?

Nemoj me pogrešno shvatiti, imam donekle razumijevanja za obične radnike Porezne uprave. I oni su se izgubili i ne znaju šta rade. Došlo im naređenje sa vrha i moraju ga sprovesti, a ne znaju kako. I ne znaju odgovoriti na tvoja pitanja. I vjerovatno se i boje posljedica jer vide dosta propusta u svemu ovome i da to što rade nema nikakvog smisla.
Pa šta je problem ako te pitam po kojem članu zakona plaćam ovaj porez i za koju vrstu djelatnosti? Njihov odgovor se na kraju svodi na: hoćeš platit' il' nećeš da te ja ovdje evidentiram, moram ovo dostaviti do 12.08.

1. kako može lice koje je dobilo isplatu iz inostranstva popuniti AMS-1035 i sam platiti porez, kada je zakonom o porezu na dohodak, član 30, definisano da to radi POSLODAVAC - ISPLATIOC dohotka?
2. Kaže on greška je u Pravilniku - ali i dalje je na snazi? Priznaju da Pravilnik ima grešku ali i dalje rade po njemu ??? Odlučili da umanje osnovicu i nastave dalje, gdje ovo piše da mogu mijenjati propise tek tako iz glave i kako se njima ćefne?
3. Pitaj ga za zdravstvo od 4 % jer je Zakonom o doprinosima FBiH, član 11, definisano je da ISPLATILAC ovo plaća a ne lice koje je dobilo isplatu.
Na sva pitanja koja postavljaš decidno je odgovoreno na temi. Molim te da izdvojiš vremena i pročitaš istu.
Junuz_Juka

#3423 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

ExNihilo wrote:
Junuz_Juka wrote:@un1ted možda ti radiš u Poreznoj?

Na sva pitanja koja postavljaš decidno je odgovoreno na temi. Molim te da izdvojiš vremena i pročitaš istu.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih:
Alfons Kauders

#3424 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

un1ted wrote:Da radim u poreznoj ne bih se zamarao sa običnim smrtnicima :mrgreen: navijao bih kao i većina na ovoj temi sa dvije tri riječi.

Ja sam krenuo pravnim putem, ali je problem što niko do sada ne reče da nije zakonski. Svi koji su dali komentar, a barem malo kompetentni, kažu da se mora platiti, osim ako ne dođe, nazovimo ga, oprost duga.

Evo konkretno, ovaj Faruk Hadzic, konstantno navodi da je ovo retroaktivna naplata i da je nelegalna, a niti u jednom javnom istupu nije rekao na osnovu kojeg člana zakona.
Faruk Hadzic nema blage veze o ekonomiji, kamoli pravu.
bedakb

#3425 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

Bio u poreznoj po drugi put.

Dobio "formulu" za racunanje sa ovih 20% rashoda :lol:

Kaze ne uplacuj jos nista, ne znamo jos sta da radim i kako cemo, sve je ovo boze sacuvaj :D Dobio jos 8-10 dana kao da dostavim obrazac.

Cirkus zivi.
Post Reply