Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
meteorit135531

#3401 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by meteorit135531 »

SaraFina wrote:
Alfons Kauders wrote:
uglavnomja wrote:za pposao drustvenog radnika moras znati jezik tog drustva vise nego perfektno. mora ti biti maternji ili bar da si zavrsio skolovanje na njemu.
moras znati mentalitet, kote i toponime, bande, profil prosdjecnog stanovnika, finansijsku situaciju generalno, najvece probleme, moras komunicirati sa ljudima u raznim psihickim stanjima, sa djecom koja tepaju ... moras znati pristupiti ...

nema skolskog niti naucenog jezika koji to moze, niti se moze nauciti mentalitet jedne zemlje iz daleka
plus zakonska regulativa

ukratko, da bi radio drustveni-socijalni posao moras biti dio tog drustva dugi niz godina.
Fakat ne znam detalje, ali znam da radi s djecom, kao sto je radila i ovdje.

Ovo nije tačno. Nije nužno da ti jezik bude ni maternji a bogami ni da si školovanje završila na njemu. Mislim da je forumašica Zoya učiteljica u Norveškoj i to upravo norveškog i engleskog. Pretpostavljam da je devedesetih (krajem) došla sa fakultetskim obrazovanjem i nastavila se usavršavati.
Obzirom da ti pišeš iz Norveške Zoya je dobar primjer.
Što se njemačkog govornog područja tiče sa mnom su radile kolege iz raznih zemalja. Španjolka nekoliko godina udata za Austrijanca i jedna Engleskinja. Za socijalnog radnika i općenito društvenih struka poželjno je čak da govori 2 -3 pa i pet stranih jezika. Nas iz EX Yu isti taj društveni sistem koristi i kao prevodioce. To je bar jasno. I šaltaju te po socijalnim ustanovama još gdje god zatrebaš.

P.S Zoya je u rangu nastavnika predaje sedmom razredu. Dakle nastavnik ili Professor.
Kad ti neko kaže ja došla... :run:
Ključ svega ovdje navedenog - UDAJA.
Forumasica uglavnomja i Zoya su se prvo udale u Norvešku. :izet: Na osnovu braka su se sredili papiri, radna i boravišna te na kraju i državljanstvo.
Poslije toga je mnogo lakše. Dotad se i poloze integracijski kursevi, te se asimilira u društvo.

Mada , naravno neće to nijedna od njih dvije priznati. Mislim da je SaraFina ratna izbjeglica, pa je tamo ostala. Ima negdje oko 35.
Stvar je što je nemoguće da socijalna radnica sa završenim FPN, odsjek socijalni rad iz BIH dobije radnu dozvolu u bilo kojoj EU državi.
Nemoguće.
Zavaravate se.
Sve je to divno , krasno sto sad prdite o tome kako je raditi kao socijalna radnica.
Bitno je doći do toga da možeš obavljati taj posao.
Sa BH papirima, uz svu dobru volju je nemoguće.
I nemojte se dzaba nadati.
SaraFina

#3402 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by SaraFina »

Alfons je objasnio da je žena radila predhodno za medjunarodnu organizaciju, te da je na osnovu tog iskustva i njihove uključenosti dobila radnu i boravišnu dozvolu.
Ja nisam bila izbjeglica, došla sam nakon rata i nemam 35. Radnu i boravišnu dozvolu dobila sam preko oca i školovanja.. Znači ne udajom.
:D

Čime se lik bavi? Smiješno. Ko se udao i kako tekla integracija? ?? Uz dozu malogradjanskih mahalskih nagadjanja. :D
moonca

#3403 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

Zato mislis/znas da je nemoguce? Konkretno koji je razlog?
vjesticanametli

#3404 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by vjesticanametli »

DrOgi Allahsche zar se ovaj meteor nije rokno vise :run:
Idi ba il u njemacku il se udri.....
meteorit135531

#3405 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by meteorit135531 »

:run: pa evo konkretno.. znam za curu koja ima VSS - društveni faks
Živi u Holandiji. Udala se za Holandjanina. Komunicirali su na prostom engleskom, jedva. Upoznali sd preko fejsa, ona lovila sebi izlaz iz Bosne, on zagorio i prizenio je. Znam za još jednu koja isto živi u Holandiji.
Isti princip. Samo je u pitanju Turcin sa holandskim državljanstvom.
Znam za još jednu koja živi u Švedskoj. Udala se za našeg čovjeka. Radi i ona , ali je radila prekvalifikacije sa 35 godina da može da se zaposli , jer joj njen faks nije vrijedio pisljivog boba gore.
Iz prakse , što ja znam.
Tu više nema ni ljubavi , ni bilo čega. Čisti interes , sa čim se slažem. Treba se znati dobro i prodati.
Načelo EU je slobodan protok ljudi , roba , i kapitala.
To u Bosni pada u vodu čim ti treba radna viza i čim te carinik na granici u Brodu zaustavi.
Zna se kako Evropa gleda na nas, mi smo za njih niza vrsta ljudi.
Po pravilu sve što je dobro pripada domaćima , nama ostaju mrvice koje kupimo.
Tako to ide.
stakasa

#3406 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

meteorit135531 wrote::run: pa evo konkretno.. znam za curu koja ima VSS - društveni faks
Živi u Holandiji. Udala se za Holandjanina. Komunicirali su na prostom engleskom, jedva. Upoznali sd preko fejsa, ona lovila sebi izlaz iz Bosne, on zagorio i prizenio je. Znam za još jednu koja isto živi u Holandiji.
Znam za još jednu koja živi u Švedskoj. Udala se za našeg čovjeka. Radi i ona , ali je radila prekvalifikacije sa 35 godina da može da se zaposli , jer joj njen faks nije vrijedio pisljivog boba gore.
Iz prakse , što ja znam.
Tu više nema ni ljubavi , ni bilo čega. Čisti interes , sa čim se slažem. Treba se znati dobro i prodati.
To u Bosni pada u vodu čim ti treba radna viza i čim te carinik na granici u Brodu zaustavi.
Tako to ide.
Djelomicno tacno...
Ako si pravi covjek na pravom mjestu u pravo vrijeme u prvom si safu. Recimo dobar programer u nekom ekspanzivnom regionu. Tada si isti kao i domacini. Ali i valjan stolar, vodoinstalater. Ne odma ali kada se nauci jezik, fore, nadoknade se nedostaci sa pocetka karijere. Steta sto nasi ljudi nisu jos poduzetniji, sto ne odjebaju preduzeca i ulaze u vlastite rizike. Sto se tice mrvica, gdje ima na stolu... Sva pamet je biti blizu sofre
tranquil

#3407 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by tranquil »

Jedan dan hoće da pobjegne od "bolesnih Bosanaca", očekuje čim pređe granicu raširene ženske noge, a drugi dan pizdi što ga Europljani smatraju nižom vrstom i ostavljaju mrvice. Zavisi haman kako ustane koji dan.

Doduše možda loše trola.
HAVANA

#3408 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

meteorit135531 wrote::run: pa evo konkretno.. znam za curu koja ima VSS - društveni faks
Iz prakse , što ja znam.
Tako to ide.
Pocni se drogirat.Opijatima.
studiorum_tuzlaensis

#3409 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by studiorum_tuzlaensis »

mosa tožu :D :sax: :lol:
meteorit135531

#3410 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by meteorit135531 »

tranquil wrote:Jedan dan hoće da pobjegne od "bolesnih Bosanaca", očekuje čim pređe granicu raširene ženske noge, a drugi dan pizdi što ga Europljani smatraju nižom vrstom i ostavljaju mrvice. Zavisi haman kako ustane koji dan.

Doduše možda loše trola.
Ne pizdim ja , prijatelju. Ja znam svoja pravila.
Meni su ljudi u Americi rekli da nas smatraju nižim bićima , da smo shithole. Govnarska rupa. U lice sasuli.

Amerika , Zap. Evropa, isto je.
Mi smo za njih velika rupa. Nebitna mapa.
Mada , sa jednim se slažem. Treba reducirati kontakt sa našim ljudima. Bilo gdje na Zapadu.
Što dalje od naših.
Kurcenje ljeti po Sarajevu sa dobrim autom , obavezno.
Hoću li tada biti magnet za picke, hoću.
Jesam li sada lijep, jesam.
Ja sam neopisivo lijep, ali sam sad fukara koja živi u čahuri i nema ništa.
Ali promijenit će se to. :bih:
stakasa

#3411 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

meteorit135531 wrote:
tranquil wrote:Jedan dan hoće da pobjegne od "bolesnih Bosanaca", očekuje čim pređe granicu raširene ženske noge, a drugi dan pizdi što ga Europljani smatraju nižom vrstom i ostavljaju mrvice. Zavisi haman kako ustane koji dan.

Doduše možda loše trola.
Meni su ljudi u Americi rekli da nas smatraju nižim bićima , da smo shithole. Govnarska rupa. U lice sasuli.

Mada , sa jednim se slažem. Treba reducirati kontakt sa našim ljudima. Bilo gdje na Zapadu.
Što dalje od naših.
I kad mi pocnu pricat o Maslowljevoj piramidi, ostvaren neostvaren... Do pizde sve bilo i ostalo
Bullet Tooth Tony

#3412 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bullet Tooth Tony »

Živi u Holandiji. Udala se za Holandjanina. Komunicirali su na prostom engleskom, jedva. Upoznali sd preko fejsa, ona lovila sebi izlaz iz Bosne, on zagorio i prizenio je.......
A sta cemo za ove sto su ih iz evrope zvali da dodju ... znaci nismo trazili ? :D

a ja ih znam bruku ...

i btw nista nisi upravo , osim cinjenice da ne mozes samo onako doci :D
Last edited by Bullet Tooth Tony on 11/10/2017 13:55, edited 1 time in total.
tranquil

#3413 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by tranquil »

Promijeniti će se to što ćeš poružniti. Ostalo će ostati više-manje isto.

Ljepota je prolazna, ružnoća te prati do groba :lol:
stakasa

#3414 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

tranquil wrote:Promijeniti će se to što ćeš poružniti. Ostalo će ostati više-manje isto.

Ljepota je prolazna, ružnoća te prati do groba :lol:
Izvuce ga Mercedesova zvijezda u struku
HAVANA

#3415 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

meteorit135531 wrote:

Doduše možda loše trola.

Što dalje od naših.
Dok sliku ne stavis,ne vjerujem ti nista.
Tomahawk11
Globalni moderator

#3416 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Tomahawk11 »

Ali kako mudro ispituje forumašice koliko imaju godina i gdje žive :lol: :lol:
roki

#3417 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by roki »

Jebem ti, neznam šta se dešava.
Prisjećam se mladalačkih dana odma iza rata, kafići, djevojke, izlasci, hodanje, društvo, pomalo ali sasvim dovoljno škola i učenje. Nismo nešto imali para da se razumijemo ali bilo nam je dobro. Sjećam se i Sarajeva tada, kina su radila,ja se bavio aktivno sportom, grad je bio relativno siguran, moji su imali solidna primanja. Mogao sam tada priuštiti sebi tene od 200KM, otići 10 dana na more, moja generacija je išla na ekskurzije, niko nije bio bez para, osim jednog momka pa smo skupili.
Danas, ikao imam jako solidna primanja, kupujem tene od 50KM, gledam svaku paru, posao je privatni pa automatski nije siguran, neidem 10 dana na more nego 4-5, odvajam za registraciju, odvajam za grijanje, za more. Skupi se sve ali sve je to pomalo nazor. Klub i sav sport koji sam trenirao je propalo, umjesto da je nakon 20 godina bolje.
Šetam gradom, prljavština, neke radnje i kafići zatvoreni, obljepljeni plakatima, ružno izgleda, sirotinjski.
Firme u kojima su roditelji radili cijeli zivot i imali dobru platu su sad na prosijackom stapu, oni su na vrijeme otišli u penziju.
Poznanici ili ne rade ili rade za 600KM, svak gleda da se ispari.
Za vrijeme ekskurzija se redovno povlaci prica kako roditelji nemaju para, pri upisima u skolu kuknjava radi opreme, sveski knjiga...
Situacija je postala uzasna. Bolje sam zivio prije 15 godina, i to barem duplo bolje.
Svoje cu djete uciti da odma razguli odavdje, posao nece naci, jedva ga ja imam, tata ga nece posebno moci finansijski gurati, penziju ako i docekam bit ce minimalna i neredovna i sl.
Neka ide ovdje nista nece imati
Bullet Tooth Tony

#3418 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bullet Tooth Tony »

Tomahawk11 wrote:Ali kako mudro ispituje forumašice koliko imaju godina i gdje žive :lol: :lol:
Nece li koja reci Frankfurt Am Main ta i ta strase :lol: :lol: :lol:
HAVANA

#3419 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Bullet Tooth Tony wrote:
Tomahawk11 wrote:Ali kako mudro ispituje forumašice koliko imaju godina i gdje žive :lol: :lol:
Nece li koja reci Frankfurt Am Main ta i ta strase :lol: :lol: :lol:
Drugo mu ne preostaje :roll:
meteorit135531 wrote: Image
muha_sa

#3420 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

SaraFina wrote:Havana, slikaj Muhi par omiljenih destinacija gdje voli pobjeći prije i nakon ručka da pošenluči. Vratiće se pješke iz SW :D
Muha sad iz Maxija :-D

iso na rucak--iz svake contre po jedan godis i meni dosta do sutra :lol:
Image
muha_sa

#3421 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:
meteorit135531 wrote:

Doduše možda loše trola.

Što dalje od naših.
Dok sliku ne stavis,ne vjerujem ti nista.
+1
moonca

#3422 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

Svoje cu djete uciti da odma razguli odavdje, posao nece naci, jedva ga ja imam, tata ga nece posebno moci finansijski gurati, penziju ako i docekam bit ce minimalna i neredovna i sl.
Jucer pricam sa zenom , sin joj zavrsio 'Turski fax u Sarajevu ' ne znam kako se zbilja zove- i vec radi. Kcerka , takodje ima jos jednu godinu- i ceka je posao>
Sta je to ??
muha_sa

#3423 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

moonca wrote:
Jucer pricam sa zenom , sin joj zavrsio 'Turski fax u Sarajevu ' ne znam kako se zbilja zove- i vec radi. Kcerka , takodje ima jos jednu godinu- i ceka je posao>
Sta je to ??
stela

s sa kvakom :D
moonca

#3424 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

muha_sa wrote:
SaraFina wrote:Havana, slikaj Muhi par omiljenih destinacija gdje voli pobjeći prije i nakon ručka da pošenluči. Vratiće se pješke iz SW :D
Muha sad iz Maxija :-D

iso na rucak--iz svake contre po jedan godis i meni dosta do sutra :lol:
Image
:lol: :lol: Mozes jos koji dan ,dok te dasa ne upeca.

Image
muha_sa

#3425 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

:lol: :lol:

mene moze samo kakva guzla upucat

Image
Post Reply