Kad ti neko kaže ja došla...SaraFina wrote:Alfons Kauders wrote:Fakat ne znam detalje, ali znam da radi s djecom, kao sto je radila i ovdje.uglavnomja wrote:za pposao drustvenog radnika moras znati jezik tog drustva vise nego perfektno. mora ti biti maternji ili bar da si zavrsio skolovanje na njemu.
moras znati mentalitet, kote i toponime, bande, profil prosdjecnog stanovnika, finansijsku situaciju generalno, najvece probleme, moras komunicirati sa ljudima u raznim psihickim stanjima, sa djecom koja tepaju ... moras znati pristupiti ...
nema skolskog niti naucenog jezika koji to moze, niti se moze nauciti mentalitet jedne zemlje iz daleka
plus zakonska regulativa
ukratko, da bi radio drustveni-socijalni posao moras biti dio tog drustva dugi niz godina.
Ovo nije tačno. Nije nužno da ti jezik bude ni maternji a bogami ni da si školovanje završila na njemu. Mislim da je forumašica Zoya učiteljica u Norveškoj i to upravo norveškog i engleskog. Pretpostavljam da je devedesetih (krajem) došla sa fakultetskim obrazovanjem i nastavila se usavršavati.
Obzirom da ti pišeš iz Norveške Zoya je dobar primjer.
Što se njemačkog govornog područja tiče sa mnom su radile kolege iz raznih zemalja. Španjolka nekoliko godina udata za Austrijanca i jedna Engleskinja. Za socijalnog radnika i općenito društvenih struka poželjno je čak da govori 2 -3 pa i pet stranih jezika. Nas iz EX Yu isti taj društveni sistem koristi i kao prevodioce. To je bar jasno. I šaltaju te po socijalnim ustanovama još gdje god zatrebaš.
P.S Zoya je u rangu nastavnika predaje sedmom razredu. Dakle nastavnik ili Professor.
Ključ svega ovdje navedenog - UDAJA.
Forumasica uglavnomja i Zoya su se prvo udale u Norvešku.
Poslije toga je mnogo lakše. Dotad se i poloze integracijski kursevi, te se asimilira u društvo.
Mada , naravno neće to nijedna od njih dvije priznati. Mislim da je SaraFina ratna izbjeglica, pa je tamo ostala. Ima negdje oko 35.
Stvar je što je nemoguće da socijalna radnica sa završenim FPN, odsjek socijalni rad iz BIH dobije radnu dozvolu u bilo kojoj EU državi.
Nemoguće.
Zavaravate se.
Sve je to divno , krasno sto sad prdite o tome kako je raditi kao socijalna radnica.
Bitno je doći do toga da možeš obavljati taj posao.
Sa BH papirima, uz svu dobru volju je nemoguće.
I nemojte se dzaba nadati.