prezimenko wrote:Da li bi svijet bio bolje mjesto bez religija ili da su svi iste religije ?
Ako ne zasto...
ili bi bolje bilo da svako radi sta hoce....?
ako ne, zasto....?
prezimenko wrote:Da li bi svijet bio bolje mjesto bez religija ili da su svi iste religije ?
Ako ne zasto...
Drugim riječima Allah?mango bob wrote:Moj je Bog Bog koji je stvorio svijet, nebo i zemlju, more i sve ostalo. Stvoritelj. Jedan jedini, Svemoguči, naš Stvoritelj svih ljudiaditon wrote:
aha...kontam te, a šta ti misliš? (iako sve što si naveo su činjinice)![]()
I jesi ti s Bogom i koji je to tvoj Bog?
Vrlo oštroumno, tko bi to reTkao od pakistanca!skupljac_zeljeza wrote:U filmu "Vertical Limit" imaš momenat kada jedna grupa se penje na neki vrh u vrijeme oluje i sada u grupi i jedan Pakistanac koji sjeo i klanja i ovaj drugi još mahmuran ga pita šta kaže Allah da li će preživjeti i on mu odgovara kako Allah kaže da će svi jednog dana umrijeti i da je bitno šta će učiniti do te smrti.Dozer wrote:Aaaaa, ne, neeee, necemo se tako igrati. Ja tebi fino odgovorio na tvoje pitanje o mom smislu zivota. Sad si ti na redu![]()
Sta je smisao tvog zivota?
Ako ne zasto...
Ustvari ovako ću reči, ja vjerujem u Stvoritelja svemira, Boga Abrahamovog.fatamorgana wrote:Drugim riječima Allah?mango bob wrote:Moj je Bog Bog koji je stvorio svijet, nebo i zemlju, more i sve ostalo. Stvoritelj. Jedan jedini, Svemoguči, naš Stvoritelj svih ljudiaditon wrote:
aha...kontam te, a šta ti misliš? (iako sve što si naveo su činjinice)![]()
I jesi ti s Bogom i koji je to tvoj Bog?
Ne sjećam se da je ikada neko na ovom forumu bar pokušao da na ovo odgovori. A sve sami stručnjaci, studenti vjerskih 'nauka' i koječega.Dozer wrote:...Usput, koliko je meni poznato, nekada prije pojave katolicanstva, a zatim i islama, razni narodi su "imali" bogove za sve i svasta. Recimo, stari Grci. Pa Vikinzi. Pa Egipcani. Itd.
Gdje svi oni "nestadose"...?
Confuse the Cat!mango bob wrote: Hoću reči da večina svijeta u svih religija bukvalno služe đavolu, a prevareni vjeruju da služe Stvoritelju. Ali nije tako. Jer ta večina vrši obrede koji su poganskog porijekla. I u muslimana su ti obredi u svemu prisutni a i u drugih religija.
Pa ne govoim nešto što je mišljenje, nego činjenice. Sam vatikan tamo je glavni svim tim religijama na svijetu i najpoganij je kad je u pitanju paganski običaji.aurora313 wrote:Confuse the Cat!mango bob wrote: Hoću reči da večina svijeta u svih religija bukvalno služe đavolu, a prevareni vjeruju da služe Stvoritelju. Ali nije tako. Jer ta večina vrši obrede koji su poganskog porijekla. I u muslimana su ti obredi u svemu prisutni a i u drugih religija.
Religije evoluiraju kao i svi drugi aspekti ljudske civilizacije. Svaka religija je u nastanku ubacila dijelove postojecih kako bi tranzicija ljudi u novu bila laksa, a i vremenom se formiraju novi obicaji koji su cesto inspirisani nekim prethodnim (uostalom sve sto covjek stvara je inspirisano necim ranijim, samo modificirano). Otuda toliko simbolizma prethodnih politeistickih kultova, posebno egipatskih koji su bili veoma utjecajni, na tada novonastale kultove judaizma, kasnije krscanstva itd.mango bob wrote:Pa ne govoim nešto što je mišljenje, nego činjenice. Sam vatikan tamo je glavni svim tim religijama na svijetu i najpoganij je kad je u pitanju paganski običaji.aurora313 wrote:Confuse the Cat!mango bob wrote: Hoću reči da večina svijeta u svih religija bukvalno služe đavolu, a prevareni vjeruju da služe Stvoritelju. Ali nije tako. Jer ta večina vrši obrede koji su poganskog porijekla. I u muslimana su ti obredi u svemu prisutni a i u drugih religija.
Ali evo vizualno može se vidjeti o čemu se radi. Imitiraju okretanje oluja saturna i prstena oko nekakve kocke na njegovom sjevernom polu. I meni je ovo čudno![]()
i sve religije danas obožavaju sunce, mjesec i druge planete a i krst sve obožavaju, tako su radili i stari narodi još od davnih vremena te poganske običaje rituale. Meni je to zbunjujuče ali znam da su prevareni, jer gdje češ obožavati planete, nema potrebe
![]()
http://divinepollination.com/wp-content ... Saturn.jpg
https://biblodiac.files.wordpress.com/2 ... .jpg?w=700
Modificiraju to da, ali koliko ja vidim religije nisu evoluirale nikako. One se slijepo i čvrsto drže svojih obožavanja zvijezda, planeta, i imaju simbole iste kao i ispočetaka, krstove, mjesece, sunce, zvijezde, imaju svoje idole slike, kipove, slova, geometrijske simbole, i očito su sve te religije vezane jako uz drevnu tradiciju koje se drže. I najviše se sve religije pa i politika elita pokoravaju znaku dvije kocke spojene ili dvije obrnute piramide koji kad se gleda opet se može vidjeti da je to krst. A ti simboli su ustvari izumrli jezik, pismo drevne civilizacije zbrisane potopom. Ali tradicija je ostala. Ljudi tradiciju vežu za nešto dobro, ali ustvari tradicija je u religijama nešto vrlo pogansli i primitivno obožavanje svemirskih tijela i naravno demona.Dope_Man wrote:
Religije evoluiraju kao i svi drugi aspekti ljudske civilizacije. Svaka religija je u nastanku ubacila dijelove postojecih kako bi tranzicija ljudi u novu bila laksa, a i vremenom se formiraju novi obicaji koji su cesto inspirisani nekim prethodnim (uostalom sve sto covjek stvara je inspirisano necim ranijim, samo modificirano). Otuda toliko simbolizma prethodnih politeistickih kultova, posebno egipatskih koji su bili veoma utjecajni, na tada novonastale kultove judaizma, kasnije krscanstva itd.
Eh sad, zasto su cesto ti obicaji ''paganski'' ili ''sluze djavolu''.. pa zato sto nova religija, da bi opstala i izdigla se, mora prethodnu uciniti neprivlacnom, tj. demonizirati je. Ako upratis razvoj religija vidjeces da nova religija uglavnom od prethodnih bogova pravi demone.
Ako ne zasto...
Vecinu se slazemo, ali cini mi se da ti vjerujes da stvarno postoje negdje nekakvi demoni i da se ljudi nesvjesno mole njima i time im na neki nacin pomazu, jacaju vec. Mislim da se ovdje razilazimo bespovratno u konverzaciji s obzirom da ne vjerujem u postojanje bilo kakvih nadnaravnih bica dok se isto ne dokaze.mango bob wrote:Modificiraju to da, ali koliko ja vidim religije nisu evoluirale nikako. One se slijepo i čvrsto drže svojih obožavanja zvijezda, planeta, i imaju simbole iste kao i ispočetaka, krstove, mjesece, sunce, zvijezde, imaju svoje idole slike, kipove, slova, geometrijske simbole, i očito su sve te religije vezane jako uz drevnu tradiciju koje se drže. I najviše se sve religije pa i politika elita pokoravaju znaku dvije kocke spojene ili dvije obrnute piramide koji kad se gleda opet se može vidjeti da je to krst. A ti simboli su ustvari izumrli jezik, pismo drevne civilizacije zbrisane potopom. Ali tradicija je ostala. Ljudi tradiciju vežu za nešto dobro, ali ustvari tradicija je u religijama nešto vrlo pogansli i primitivno obožavanje svemirskih tijela i naravno demona.Dope_Man wrote:
Religije evoluiraju kao i svi drugi aspekti ljudske civilizacije. Svaka religija je u nastanku ubacila dijelove postojecih kako bi tranzicija ljudi u novu bila laksa, a i vremenom se formiraju novi obicaji koji su cesto inspirisani nekim prethodnim (uostalom sve sto covjek stvara je inspirisano necim ranijim, samo modificirano). Otuda toliko simbolizma prethodnih politeistickih kultova, posebno egipatskih koji su bili veoma utjecajni, na tada novonastale kultove judaizma, kasnije krscanstva itd.
Eh sad, zasto su cesto ti obicaji ''paganski'' ili ''sluze djavolu''.. pa zato sto nova religija, da bi opstala i izdigla se, mora prethodnu uciniti neprivlacnom, tj. demonizirati je. Ako upratis razvoj religija vidjeces da nova religija uglavnom od prethodnih bogova pravi demone.
Postoje zakoni koji kontrolisu rulju danas, sto je nekad radila religija kroz svoje zakone. Razlika je samo sto niko ne tvrdi da zakoni dolaze od superoca iza oblaka vec nastaju dijalogom i razmisljanjem o potrebama drustva. Dakle, i bez religije ljudi danas imaju okvir za ponasanje.edindinn wrote:prezimenko wrote:Da li bi svijet bio bolje mjesto bez religija ili da su svi iste religije ?
Ako ne zasto...
ili bi bolje bilo da svako radi sta god i kad hoce....?
a ako ne, zasto....?
Nemam ja sta vjerovati ili ne vjerovati u tvoj smisao zivota.HardcoreMX wrote:Šta će ti moj smisao kad u njega ne vjeruješ?!Zato sam ti na početku rekao, da ne bi trebalo da te brine ono što ne postoji.Dozer wrote:Aaaaa, ne, neeee, necemo se tako igrati. Ja tebi fino odgovorio na tvoje pitanje o mom smislu zivota. Sad si ti na redu![]()
Sta je smisao tvog zivota?![]()
Tvoj smisao je uopćen,nema tu nikakve personifikacije,nije ni potrebna,taj smisao važi za svakog čovjeka,slažem se,nema tu ništa loše,ali nisi razumio pitanje.Pitao sam jeli to sve?To što si stek'o,poslije tebe, potrošiće neko.Sowieso.Jeli to smisao?Kakav je to smisao?
Dozer legendoDozer wrote: Nemam ja sta vjerovati ili ne vjerovati u tvoj smisao zivota.
Ali, znas sta su neosporive cinjenice? Tvoj smisao zivota koji je usmjeren u religiju i vjerovanje u tog nekakvog boga - naprosto je besmislen.
U tom smislu nema stvaranja nicega, razmisljanja o bilo cemu izvan te dogme, samo puko slijedjenje necega napisanog prije 1500 g., a za sta je neko tada rekao da su to bozije rijeci. Kako zaista znas da je to tako? Ah, da... Ne znas, nego vjerujes da jeste![]()
Znas sta je jos jedna neosporiva cinjenica? Ti, u stvari, zivis moj smisao zivota, ali ja ne tvoj. I ti radis sve isto sto i ja da bi prezivio i prozivio svoj zivot, a jedina razlika je sto ti sebi u svojoj glavi to podvodis pod nekakva bozija pravila i sve pravdas tim nekim bogom, a meni je to totalni visak u zivotu.
Ako mi ne vjerujes, evo - probaj nabrojati redom stvari koje radis u zivotu.![]()
P.S. Ne ocekujem da ces ovo uraditi jer si svjestan da bi to pokazalo da sam ja u pravu
Dope_Man wrote:Postoje zakoni koji kontrolisu rulju danas, sto je nekad radila religija kroz svoje zakone. Razlika je samo sto niko ne tvrdi da zakoni dolaze od superoca iza oblaka vec nastaju dijalogom i razmisljanjem o potrebama drustva. Dakle, i bez religije ljudi danas imaju okvir za ponasanje.edindinn wrote:prezimenko wrote:Da li bi svijet bio bolje mjesto bez religija ili da su svi iste religije ?
Ako ne zasto...
ili bi bolje bilo da svako radi sta god i kad hoce....?
a ako ne, zasto....?
Jašta... mogao bi neko da vidi kakav dokumentarac oko života drugih ili nedajmibože o evoluciji vrsta, o svemiru... jašta, skidaj to i uživaj u vjerskim programima koji će da vam pune dušu i prazne glavu.aurora313 wrote:Iran: Uništeno 100.000 satelitskih tanjira i prijemnika
Naravno da su dobrovoljno predali, niko od njih to nije zelio imati u kuci, jedva docekali da dobrovoljno predaju i ono malo zabave sto imaju u zivotu.aurora313 wrote: Prema njegovim riječima, oko miliona Iranaca već je dobrovoljno predalo svoje satelitske aparate.
CoolHardcoreMX wrote:Dozer legendoDozer wrote: Nemam ja sta vjerovati ili ne vjerovati u tvoj smisao zivota.
Ali, znas sta su neosporive cinjenice? Tvoj smisao zivota koji je usmjeren u religiju i vjerovanje u tog nekakvog boga - naprosto je besmislen.
U tom smislu nema stvaranja nicega, razmisljanja o bilo cemu izvan te dogme, samo puko slijedjenje necega napisanog prije 1500 g., a za sta je neko tada rekao da su to bozije rijeci. Kako zaista znas da je to tako? Ah, da... Ne znas, nego vjerujes da jeste![]()
Znas sta je jos jedna neosporiva cinjenica? Ti, u stvari, zivis moj smisao zivota, ali ja ne tvoj. I ti radis sve isto sto i ja da bi prezivio i prozivio svoj zivot, a jedina razlika je sto ti sebi u svojoj glavi to podvodis pod nekakva bozija pravila i sve pravdas tim nekim bogom, a meni je to totalni visak u zivotu.
Ako mi ne vjerujes, evo - probaj nabrojati redom stvari koje radis u zivotu.![]()
P.S. Ne ocekujem da ces ovo uraditi jer si svjestan da bi to pokazalo da sam ja u pravuima trilion triliona triliona dokaza.Pogledaj list na drvetu.Vijori,ljeljuška se na vjetru.Zeleni se.Otkud zelena boja?hlorofil,hromatin,otkud hromatin?otkud fotosinteza?imal smisla svi ti procesi u fotosintezi?imaju,pa koji im je dao smisao?Otkud ta mini fabrika u samo jednom listu?..
Pa ja sam čovjek kao i ti,to što ti pričaš su fiziološke potrebe,ima ih svako,nisi valjda pomislio da razgovaraš sa duhom?!![]()
Ako bi ti neko ukrao nešto..,npr.auto tvoj,novčanik,i slično,i ti nikada ne otkrio ko je počinilac tog djela,niti si ikada dobio natrag ukradeno,da li ima smisla da to tako prodje,da se nikada ne otkrije,ne vrati,ne kazni? Otkud u tebi moral da odlučiš šta je dobro,a šta nije? Za tebe je loše,ode ti auto,ali za onog koji ga je uzeo je dobro,jeli tako? Imaš li pravo da se buniš?
Hajde ti dokaži da nisu!Dozer wrote:Osim, ako ne zelis da kazes da su, recimo Neandertalci, bili muslimani ili katolici![]()