Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

edindinn

#3401 Re: Svijet bez religija

Post by edindinn »

prezimenko wrote:Da li bi svijet bio bolje mjesto bez religija ili da su svi iste religije ?

Ako ne zasto...

ili bi bolje bilo da svako radi sta hoce....?

ako ne, zasto....?

:lol:
fatamorgana

#3402 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

mango bob wrote:
aditon wrote:
aha...kontam te, a šta ti misliš? (iako sve što si naveo su činjinice) :)
I jesi ti s Bogom i koji je to tvoj Bog? :)
Moj je Bog Bog koji je stvorio svijet, nebo i zemlju, more i sve ostalo. Stvoritelj. Jedan jedini, Svemoguči, naš Stvoritelj svih ljudi :)
Drugim riječima Allah?
fatamorgana

#3403 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
Dozer wrote:Aaaaa, ne, neeee, necemo se tako igrati. Ja tebi fino odgovorio na tvoje pitanje o mom smislu zivota. Sad si ti na redu :D

Sta je smisao tvog zivota?
U filmu "Vertical Limit" imaš momenat kada jedna grupa se penje na neki vrh u vrijeme oluje i sada u grupi i jedan Pakistanac koji sjeo i klanja i ovaj drugi još mahmuran ga pita šta kaže Allah da li će preživjeti i on mu odgovara kako Allah kaže da će svi jednog dana umrijeti i da je bitno šta će učiniti do te smrti. :wink:
Vrlo oštroumno, tko bi to reTkao od pakistanca! :lol:
edindinn

#3404 Re: Svijet bez religija

Post by edindinn »

prezimenko wrote:Da li bi svijet bio bolje mjesto bez religija ili da su svi iste religije ?

Ako ne zasto...

ili bi svijet bio bolji da svako radi sta i kako sta god hoce....?

a ako ne, zasto....?

:)
mango bob

#3405 Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

fatamorgana wrote:
mango bob wrote:
aditon wrote:
aha...kontam te, a šta ti misliš? (iako sve što si naveo su činjinice) :)
I jesi ti s Bogom i koji je to tvoj Bog? :)
Moj je Bog Bog koji je stvorio svijet, nebo i zemlju, more i sve ostalo. Stvoritelj. Jedan jedini, Svemoguči, naš Stvoritelj svih ljudi :)
Drugim riječima Allah?
Ustvari ovako ću reči, ja vjerujem u Stvoritelja svemira, Boga Abrahamovog.
Muslimani su prisvojili ideje o Bogu od židova i zovu ga Alah što nije lično ime Božije ni blizu.
Alah je samo riječ koja se u nas prevodi Bog. Naprimjer možeš reći za više bogova bogovi ili alahi, na engleskom je Bog God, na Jevrejskom je riječ Bog Eloah ili El, Ali to opet ne određuje tačno koji je tvoj Bog po imenu, Bog koji je iznad svih bogova ima posebno ime i identitet. Naravno ja sad neću ulaziti u to, to sam istraži, u objavama.
Ali ne služe Bogu oni koji viču Bog, Bog, ili Alah, i alahaju i bogataju,
nego oni koji su istražili šta je Bogu važno i ko je ispravan Bog između svih bogova. Hoću reči da večina svijeta u svih religija bukvalno služe đavolu, a prevareni vjeruju da služe Stvoritelju. Ali nije tako. Jer ta večina vrši obrede koji su poganskog porijekla. I u muslimana su ti obredi u svemu prisutni a i u drugih religija.
aurora313

#3406 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Dozer wrote:...Usput, koliko je meni poznato, nekada prije pojave katolicanstva, a zatim i islama, razni narodi su "imali" bogove za sve i svasta. Recimo, stari Grci. Pa Vikinzi. Pa Egipcani. Itd.
Gdje svi oni "nestadose"...?
Ne sjećam se da je ikada neko na ovom forumu bar pokušao da na ovo odgovori. A sve sami stručnjaci, studenti vjerskih 'nauka' i koječega. :-D
Naravno da bi se time upetljali kao pile u kučine, ali jasno mi je da abrahamsko ispiranje mozga teče kako je i zamišljeno.
aurora313

#3407 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

mango bob wrote: Hoću reči da večina svijeta u svih religija bukvalno služe đavolu, a prevareni vjeruju da služe Stvoritelju. Ali nije tako. Jer ta večina vrši obrede koji su poganskog porijekla. I u muslimana su ti obredi u svemu prisutni a i u drugih religija.
Confuse the Cat! :lol:
dustaban

#3408 Re: Svijet bez religija

Post by dustaban »

Ljudi...

ko boga ( :-) ) vas molim, izmaknite se malo unazad da biste bolje vidjeli sliku.
I pogledajte svijet oko sebe. Sta vidite? Vidite da on fercera sasvim fino bez religije. I, ako ste imalo iskreni, priznacete da fercera bolje tamo gdje je religije manje.

Vjerujte i dalje u Boga ili sta vec, niko vam ne brani, ali ODJEBITE RELIGIJE, one su vam bezbozne shvatite vec jednom.
mango bob

#3409 Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

aurora313 wrote:
mango bob wrote: Hoću reči da večina svijeta u svih religija bukvalno služe đavolu, a prevareni vjeruju da služe Stvoritelju. Ali nije tako. Jer ta večina vrši obrede koji su poganskog porijekla. I u muslimana su ti obredi u svemu prisutni a i u drugih religija.
Pa ne govoim nešto što je mišljenje, nego činjenice. Sam vatikan tamo je glavni svim tim religijama na svijetu i najpoganij je kad je u pitanju paganski običaji.
Ali evo vizualno može se vidjeti o čemu se radi. Imitiraju okretanje oluja saturna i prstena oko nekakve kocke na njegovom sjevernom polu. I meni je ovo čudno :?: :shock: i sve religije danas obožavaju sunce, mjesec i druge planete a i krst sve obožavaju, tako su radili i stari narodi još od davnih vremena te poganske običaje rituale. Meni je to zbunjujuče ali znam da su prevareni, jer gdje češ obožavati planete, nema potrebe :)

http://divinepollination.com/wp-content ... Saturn.jpg

https://biblodiac.files.wordpress.com/2 ... .jpg?w=700
Dope_Man

#3410 Re: Svijet bez religija

Post by Dope_Man »

mango bob wrote:
aurora313 wrote:
Pa ne govoim nešto što je mišljenje, nego činjenice. Sam vatikan tamo je glavni svim tim religijama na svijetu i najpoganij je kad je u pitanju paganski običaji.
Ali evo vizualno može se vidjeti o čemu se radi. Imitiraju okretanje oluja saturna i prstena oko nekakve kocke na njegovom sjevernom polu. I meni je ovo čudno :?: :shock: i sve religije danas obožavaju sunce, mjesec i druge planete a i krst sve obožavaju, tako su radili i stari narodi još od davnih vremena te poganske običaje rituale. Meni je to zbunjujuče ali znam da su prevareni, jer gdje češ obožavati planete, nema potrebe :)

http://divinepollination.com/wp-content ... Saturn.jpg

https://biblodiac.files.wordpress.com/2 ... .jpg?w=700
Religije evoluiraju kao i svi drugi aspekti ljudske civilizacije. Svaka religija je u nastanku ubacila dijelove postojecih kako bi tranzicija ljudi u novu bila laksa, a i vremenom se formiraju novi obicaji koji su cesto inspirisani nekim prethodnim (uostalom sve sto covjek stvara je inspirisano necim ranijim, samo modificirano). Otuda toliko simbolizma prethodnih politeistickih kultova, posebno egipatskih koji su bili veoma utjecajni, na tada novonastale kultove judaizma, kasnije krscanstva itd.

Eh sad, zasto su cesto ti obicaji ''paganski'' ili ''sluze djavolu''.. pa zato sto nova religija, da bi opstala i izdigla se, mora prethodnu uciniti neprivlacnom, tj. demonizirati je. Ako upratis razvoj religija vidjeces da nova religija uglavnom od prethodnih bogova pravi demone.
mango bob

#3411 Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

Dope_Man wrote:
Religije evoluiraju kao i svi drugi aspekti ljudske civilizacije. Svaka religija je u nastanku ubacila dijelove postojecih kako bi tranzicija ljudi u novu bila laksa, a i vremenom se formiraju novi obicaji koji su cesto inspirisani nekim prethodnim (uostalom sve sto covjek stvara je inspirisano necim ranijim, samo modificirano). Otuda toliko simbolizma prethodnih politeistickih kultova, posebno egipatskih koji su bili veoma utjecajni, na tada novonastale kultove judaizma, kasnije krscanstva itd.

Eh sad, zasto su cesto ti obicaji ''paganski'' ili ''sluze djavolu''.. pa zato sto nova religija, da bi opstala i izdigla se, mora prethodnu uciniti neprivlacnom, tj. demonizirati je. Ako upratis razvoj religija vidjeces da nova religija uglavnom od prethodnih bogova pravi demone.
Modificiraju to da, ali koliko ja vidim religije nisu evoluirale nikako. One se slijepo i čvrsto drže svojih obožavanja zvijezda, planeta, i imaju simbole iste kao i ispočetaka, krstove, mjesece, sunce, zvijezde, imaju svoje idole slike, kipove, slova, geometrijske simbole, i očito su sve te religije vezane jako uz drevnu tradiciju koje se drže. I najviše se sve religije pa i politika elita pokoravaju znaku dvije kocke spojene ili dvije obrnute piramide koji kad se gleda opet se može vidjeti da je to krst. A ti simboli su ustvari izumrli jezik, pismo drevne civilizacije zbrisane potopom. Ali tradicija je ostala. Ljudi tradiciju vežu za nešto dobro, ali ustvari tradicija je u religijama nešto vrlo pogansli i primitivno obožavanje svemirskih tijela i naravno demona.
edindinn

#3412 Re: Svijet bez religija

Post by edindinn »

Ako ne zasto...

ili bi bolje bilo da svako radi sta god i kad hoce....?

a ako ne, zasto....?
Dope_Man

#3413 Re: Svijet bez religija

Post by Dope_Man »

mango bob wrote:
Dope_Man wrote:

Modificiraju to da, ali koliko ja vidim religije nisu evoluirale nikako. One se slijepo i čvrsto drže svojih obožavanja zvijezda, planeta, i imaju simbole iste kao i ispočetaka, krstove, mjesece, sunce, zvijezde, imaju svoje idole slike, kipove, slova, geometrijske simbole, i očito su sve te religije vezane jako uz drevnu tradiciju koje se drže. I najviše se sve religije pa i politika elita pokoravaju znaku dvije kocke spojene ili dvije obrnute piramide koji kad se gleda opet se može vidjeti da je to krst. A ti simboli su ustvari izumrli jezik, pismo drevne civilizacije zbrisane potopom. Ali tradicija je ostala. Ljudi tradiciju vežu za nešto dobro, ali ustvari tradicija je u religijama nešto vrlo pogansli i primitivno obožavanje svemirskih tijela i naravno demona.
Vecinu se slazemo, ali cini mi se da ti vjerujes da stvarno postoje negdje nekakvi demoni i da se ljudi nesvjesno mole njima i time im na neki nacin pomazu, jacaju vec. Mislim da se ovdje razilazimo bespovratno u konverzaciji s obzirom da ne vjerujem u postojanje bilo kakvih nadnaravnih bica dok se isto ne dokaze.
Dope_Man

#3414 Re: Svijet bez religija

Post by Dope_Man »

edindinn wrote:

Ako ne zasto...

a ako ne, zasto....?
Postoje zakoni koji kontrolisu rulju danas, sto je nekad radila religija kroz svoje zakone. Razlika je samo sto niko ne tvrdi da zakoni dolaze od superoca iza oblaka vec nastaju dijalogom i razmisljanjem o potrebama drustva. Dakle, i bez religije ljudi danas imaju okvir za ponasanje.
Dozer

#3415 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:
Dozer wrote:Aaaaa, ne, neeee, necemo se tako igrati. Ja tebi fino odgovorio na tvoje pitanje o mom smislu zivota. Sad si ti na redu :D
Sta je smisao tvog zivota?
Šta će ti moj smisao kad u njega ne vjeruješ?!Zato sam ti na početku rekao, da ne bi trebalo da te brine ono što ne postoji. :D
Tvoj smisao je uopćen,nema tu nikakve personifikacije,nije ni potrebna,taj smisao važi za svakog čovjeka,slažem se,nema tu ništa loše,ali nisi razumio pitanje.Pitao sam jeli to sve?To što si stek'o,poslije tebe, potrošiće neko.Sowieso.Jeli to smisao?Kakav je to smisao?
Nemam ja sta vjerovati ili ne vjerovati u tvoj smisao zivota.
Ali, znas sta su neosporive cinjenice? Tvoj smisao zivota koji je usmjeren u religiju i vjerovanje u tog nekakvog boga - naprosto je besmislen.
U tom smislu nema stvaranja nicega, razmisljanja o bilo cemu izvan te dogme, samo puko slijedjenje necega napisanog prije 1500 g., a za sta je neko tada rekao da su to bozije rijeci. Kako zaista znas da je to tako? Ah, da... Ne znas, nego vjerujes da jeste :D

Znas sta je jos jedna neosporiva cinjenica? Ti, u stvari, zivis moj smisao zivota, ali ja ne tvoj. I ti radis sve isto sto i ja da bi prezivio i prozivio svoj zivot, a jedina razlika je sto ti sebi u svojoj glavi to podvodis pod nekakva bozija pravila i sve pravdas tim nekim bogom, a meni je to totalni visak u zivotu.
Ako mi ne vjerujes, evo - probaj nabrojati redom stvari koje radis u zivotu. :D

P.S. Ne ocekujem da ces ovo uraditi jer si svjestan da bi to pokazalo da sam ja u pravu :D
HardcoreMX

#3416 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote: Nemam ja sta vjerovati ili ne vjerovati u tvoj smisao zivota.
Ali, znas sta su neosporive cinjenice? Tvoj smisao zivota koji je usmjeren u religiju i vjerovanje u tog nekakvog boga - naprosto je besmislen.
U tom smislu nema stvaranja nicega, razmisljanja o bilo cemu izvan te dogme, samo puko slijedjenje necega napisanog prije 1500 g., a za sta je neko tada rekao da su to bozije rijeci. Kako zaista znas da je to tako? Ah, da... Ne znas, nego vjerujes da jeste :D

Znas sta je jos jedna neosporiva cinjenica? Ti, u stvari, zivis moj smisao zivota, ali ja ne tvoj. I ti radis sve isto sto i ja da bi prezivio i prozivio svoj zivot, a jedina razlika je sto ti sebi u svojoj glavi to podvodis pod nekakva bozija pravila i sve pravdas tim nekim bogom, a meni je to totalni visak u zivotu.

P.S. Ne ocekujem da ces ovo uraditi jer si svjestan da bi to pokazalo da sam ja u pravu :D
Dozer legendo :-D ima trilion triliona triliona dokaza.Pogledaj list na drvetu.Vijori,ljeljuška se na vjetru.Zeleni se.Otkud zelena boja?hlorofil,hromatin,otkud hromatin?otkud fotosinteza?imal smisla svi ti procesi u fotosintezi?imaju,pa koji im je dao smisao?Otkud ta mini fabrika u samo jednom listu?..
Pa ja sam čovjek kao i ti,to što ti pričaš su fiziološke potrebe,ima ih svako,nisi valjda pomislio da razgovaraš sa duhom?! :-D
Ako bi ti neko ukrao nešto..,npr.auto tvoj,novčanik,i slično,i ti nikada ne otkrio ko je počinilac tog djela,niti si ikada dobio natrag ukradeno,da li ima smisla da to tako prodje,da se nikada ne otkrije,ne vrati,ne kazni? Otkud u tebi moral da odlučiš šta je dobro,a šta nije? Za tebe je loše,ode ti auto,ali za onog koji ga je uzeo je dobro,jeli tako? Imaš li pravo da se buniš?
edindinn

#3417 Re: Svijet bez religija

Post by edindinn »

Dope_Man wrote:
edindinn wrote:

Ako ne zasto...

a ako ne, zasto....?
Postoje zakoni koji kontrolisu rulju danas, sto je nekad radila religija kroz svoje zakone. Razlika je samo sto niko ne tvrdi da zakoni dolaze od superoca iza oblaka vec nastaju dijalogom i razmisljanjem o potrebama drustva. Dakle, i bez religije ljudi danas imaju okvir za ponasanje.

...... religijske zakone prisvojili sebi kao njihovi, okrenuli ih i prepravili kako kome pase po samome sebi.... i nema vise religije :)
aurora313

#3418 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Oslobođenje , 24.07.2016

Iran: Uništeno 100.000 satelitskih tanjira i prijemnika

Iran je danas uništio 100.000 satelitskih tanjira i prijemnika u sklopu operacije za uništenje ilegalnih naprava za koje vlasti navode da nanose moralnu štetu.

Ceremonija uništenja obavljena je danas u Teheranu u prisustvu šefa iranske milicije "Basidž" generala Mohameda Reze Nagdija.

- Istina je da većina satelitskih kanala izaziva devijaciju morala i kulture društva. Ono što ove televizije postižu je povećan broj razvoda, zavisnosti i nesigurnosti u društvo, naglasio je general Nagdi. Prema njegovim riječima, oko miliona Iranaca već je dobrovoljno predalo svoje satelitske aparate.

Prema iranskom Zakonu satelitska, oprema je zabranjena i oni koji je distribuišu, koriste ili popravljaju suočavaju se sa novčanom kaznom u iznosu od 2.500 eura.

Iranska policija redovno obilazi naselja i vrši zaplijenu opreme sa krovova.
aurora313

#3419 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

aurora313 wrote:Iran: Uništeno 100.000 satelitskih tanjira i prijemnika
Jašta... mogao bi neko da vidi kakav dokumentarac oko života drugih ili nedajmibože o evoluciji vrsta, o svemiru... jašta, skidaj to i uživaj u vjerskim programima koji će da vam pune dušu i prazne glavu.
Dope_Man

#3420 Re: Svijet bez religija

Post by Dope_Man »

aurora313 wrote: Prema njegovim riječima, oko miliona Iranaca već je dobrovoljno predalo svoje satelitske aparate.
Naravno da su dobrovoljno predali, niko od njih to nije zelio imati u kuci, jedva docekali da dobrovoljno predaju i ono malo zabave sto imaju u zivotu.
Quaresma

#3421 Re: Svijet bez religija

Post by Quaresma »

to se zove pretjerivanje u vjeri

Sent from my E6653 using Tapatalk
Dozer

#3422 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:
Dozer wrote: Nemam ja sta vjerovati ili ne vjerovati u tvoj smisao zivota.

Dozer legendo :-D ima trilion triliona triliona dokaza.Pogledaj list na drvetu.Vijori,ljeljuška se na vjetru.Zeleni se.Otkud zelena boja?hlorofil,hromatin,otkud hromatin?otkud fotosinteza?imal smisla svi ti procesi u fotosintezi?imaju,pa koji im je dao smisao?Otkud ta mini fabrika u samo jednom listu?..
Pa ja sam čovjek kao i ti,to što ti pričaš su fiziološke potrebe,ima ih svako,nisi valjda pomislio da razgovaraš sa duhom?! :-D
Ako bi ti neko ukrao nešto..,npr.auto tvoj,novčanik,i slično,i ti nikada ne otkrio ko je počinilac tog djela,niti si ikada dobio natrag ukradeno,da li ima smisla da to tako prodje,da se nikada ne otkrije,ne vrati,ne kazni? Otkud u tebi moral da odlučiš šta je dobro,a šta nije? Za tebe je loše,ode ti auto,ali za onog koji ga je uzeo je dobro,jeli tako? Imaš li pravo da se buniš?
Cool :-D
Impliciras da je sve to inteligentna kreacija, a to, po tebi, moze biti samo bog. OK. Nije sporno. Ali, ipak je vise nego nategnuto neko nase nerazumijevanje i neznaje o necemu tek tako podvoditi pod ultimativni "dokaz" necega.
A, zasto to, recimo, ne bi mogla biti i kreacija neke druge, daleko naprednije vrste od nas? Po cemu bi, i zasto, ovo bilo manje ili vise moguce od boga? :D
Ili, zasto je to toliko nemoguce da je sve nastalo samo od sebe, spontano, spajanjem raznih hemijskih elemenata iz prirode?

Cinjenica je samo jedna u svemu ovome - nemamo pojma, a ni stvarnih dokaza za bilo koju od ovih pretpostavki. To sto su religije rekle i tvrde jedno, apsolutno ne znaci da je to tacno. Cak sta vise, to sto religije pricaju je danas prilicno isprazno. Mozda je pilo vode prije 1000-2000+ godina, ali danas...

Usput, fizioloske potrebe su disanje, hranjenje, spavanje, mokrenje i stolica. To je ono sto fizioloski moramo raditi da bismo funkcionisali kao ziva bica. A sve ostalo - nisu fizioloske potrebe.
Fizioloske potrebe nisu rad, zaradjivanje novca, kupovina stana, kuce, vikendice, auta, ljetovanje, zimovanje, skolovanje sebe i djece, pravljenje i radjanje djece, itd.

Ovo za kradju si bas, onako, zgurdumio i realno je - nigdje veze.
Znas li zasto? Naprosto sto ni islam ni katolicanstvo, niti bilo koja druga religija, nisu uspostavili taj mehanizam o kojem pricas. Taj mehanizam postoji bukvalno kod svakog zivog stvorenja, od mrava, pa do nas, a postojao je i kod pecinskih ljudi, pa i kod primata od kojis smo mi nastali - svi su se, oduvijek, borili da sacuvaju nesto svoje, dok su se drugi borili da im to otmu/prisvoje. Nekada su to bile samo teritorij i hrana s osnovnim ciljem prezivljavanja, a danas su to neke druge materijalne vrijednosti, ali koje se opet vezu za te primarne - prezivljavanje. Nema to nikakve veze s dobrim i losim, kontas?

Ali, sve to zajedno nema ama bas nikakve veze ni s danasnjim, a ni bilo kojim ranijim religijama.

Osim, ako ne zelis da kazes da su, recimo Neandertalci, bili muslimani ili katolici :lol:
Ili, da su lavovi, tigrovi ili mravi, itd., koji i danas rade isto to, tj. bore se za teritorije, lovista i sl., pri cemu otimaju jedni od drugih - vjernici :D
aurora313

#3423 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Dozer wrote:Osim, ako ne zelis da kazes da su, recimo Neandertalci, bili muslimani ili katolici :lol:
Hajde ti dokaži da nisu!
(Đe je Smrčak kada ga najviše trebamo?)
Dozer

#3424 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Pa bar to je jednostavno - koja je hidzretska godina, a kad su postojali Neandertalci (mislim na one prave, ne ove danasnje :D)? :D
mirzaaa33

#3425 Re: Svijet bez religija

Post by mirzaaa33 »

Svijet bi bio lijepše mjesto da je Bog kakav vedar i duhovit tip. Al on se nikad ne smije. Je li se ijednom našalio u svojim knjigama, ispričao neki vic ili šta, pokušao nas malo nasmijati. :?
Locked