Jemen

Post Reply
Co0l

#3401 Re: Jemen

Post by Co0l »

vivaldi wrote:
Co0l wrote:Pa rekoh ti vec,takva direktna konfrotacija sa Saudijom trenutno ne bi bila u ruskom interesu.I to pogotovo ne zbog jednog Jemena.Zbog Sirije bi mozda i rizikovali tako nesto,ali zbog Jemena ne.
mislim da me nisi razumio. ovo nema nikakve veze sa nesretnim jemencima.

saudijci kad su srozali cijenu naftu su namjerno ili nenamjerno rusima udarili na kasiku. taj potez saudije im je iz dzepa izbio desetine, a ako se ovo nastavi i stotine milijardi dolara. toliki manjak u kasi ne odgovara ni obicnom rusu, a ni putinovoj popularnosti.

pored brojnih rzaloga intervencije u siriji je svakako i skretanje fokusa javnosti sa unutrasnjih problema na vanjske. to je stara taktika koja traje stotianam godina.

sad kad se povukao, vijesti iz sirije vise nece dominirati ruskim javnim prostorom, a ond se ziza javnosti opet moze okrenuti prema domacim problemima, a mislimd a to putinu nije interes.

sa nekim lokalnim sranjem u arabiji bi se cijene nafte podiglo koliko toliko, a negdje sam procitao da samo 1 dolar po barelu za ruse znaci 2 milijarde dolara vise ili manje prihoda.
Ma shvatam ali sam ti i to vec odgovorio-Hutiji su preslabi da strateski naskode Saudiji i toga su i Rusi vjerovatno svjesni i zbog toga ih ni ne naoruzavaju i ne puckaju da prave sranja u Saudiji.Takvim potezom koji bi imao velike sanse da se izjalovi samo bi mogli vise stete nego koristi imati.
A realno,zaista velike diverzije bi bile potrebne da se toliko naskodi saudijskoj naftnoj industriji da bi to moglo imati globalnog efekta.Da je to tako lako izvodivo,do sad bi toga bilo kolko hoces,na sve strane.
Mislim da su tu mudro procjenili da je bolje ne ici u konfrotaciju nego u dogovor,pogotovo sto znaju i oni da ni saudijski dugorocni interes nije niska cijena nafte.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3402 Re: Jemen

Post by japin_mutapi »

putin želi pad sauda ... hahaha
putin to želi i radi na tome jer su saudi zlo a rusija dobro, i naravno dobro pobjeđuje ... rusija zaštitnik muslimana i spasilac svijeta, a prvi korak je uništenje zle kuće saud

lazanski lajk dis
Challenger__

#3403 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:
Challenger__ wrote:Običan građanin nema vizuru državnika. Građanih hoće odmah i sad a državnik gleda dugoročno: pad Sauda koji dugoročno puni državni budžet i novčanik građanina.
do pada sauda nece dovesti rusi vec njihova vlastita politika. otkako je ovaj balavac zavladao sjeba ih skorz. danas sam procitao izjavu nekog saudijskog princa koji nesto ko fol shuka obami nakon barakovog intervju atlanticu neki dan.

sami sebi grob kopaju. ako vako nastave jedino pitanje ce biti hoce li im glave doci unutranji ili vansjki neprijatelji.
Da, sami sebi, uglavnom. Ali diplomatija može vući poteze koji će ubrzati taj proces. To je, vrlo sam uvjeren, radila RF. Ne radi se sve naoružanjem, nešto je i u intelektu moj dobri Antonio.
vivaldi

#3404 Re: Jemen

Post by vivaldi »

Co0l wrote:Ma shvatam ali sam ti i to vec odgovorio-Hutiji su preslabi da strateski naskode Saudiji i toga su i Rusi vjerovatno svjesni i zbog toga ih ni ne naoruzavaju i ne puckaju da prave sranja u Saudiji.Takvim potezom koji bi imao velike sanse da se izjalovi samo bi mogli vise stete nego koristi imati.A realno,zaista velike diverzije bi bile potrebne da se toliko naskodi saudijskoj naftnoj industriji da bi to moglo imati globalnog efekta.Da je to tako lako izvodivo,do sad bi toga bilo kolko hoces,na sve strane.Mislim da su tu mudro procjenili da je bolje ne ici u konfrotaciju nego u dogovor,pogotovo sto znaju i oni da ni saudijski dugorocni interes nije niska cijena nafte.
vidi teoretski ti jesi u pravu, ali kad pogledas sta uradise pojedinci u new yorku, ona braca klinci u bostonu ili ova sranja u parizu, znaci govorimo o najmocnijim zemljama i najmocnijim tajnim sluzbama, hutijanci mi u najmanju ruku nisu nista manje sposobni za takvu vrstu sranja iako na papiru nemaju sanse protiv saudije, ali nisu imali ni ovi po americi i parizu pa ipak uradise to sto uradise.

osim toga arabija bukvalno i doslovno zivi od nafte. a to znaci da je strateska infratsruktura ogormna - nafotovodi, skladista, luke, tankeri, rafinerije...sve je to naravno pod nadzorom, ali je nemoguce sve totalno i maximalno kontrolisati.

a sto se tice dogovora, ne znam zasto ga jos nema jer nemaju saudijsci previse vremena. oni ustedjevinu prze ko ludi. rusi su to radili prvih pola godine, a onda pustili rublju pa je sav teret rasporedjen na kompletnu populaciju. saudija to nije uradila, sem djelimicno poskupljenja i poreza, a pitanje je koliko jos smiju udariti po dzepu vlastitotg naroda prije nego dodje do pobune
Co0l

#3405 Re: Jemen

Post by Co0l »

vivaldi wrote:
Co0l wrote:Ma shvatam ali sam ti i to vec odgovorio-Hutiji su preslabi da strateski naskode Saudiji i toga su i Rusi vjerovatno svjesni i zbog toga ih ni ne naoruzavaju i ne puckaju da prave sranja u Saudiji.Takvim potezom koji bi imao velike sanse da se izjalovi samo bi mogli vise stete nego koristi imati.A realno,zaista velike diverzije bi bile potrebne da se toliko naskodi saudijskoj naftnoj industriji da bi to moglo imati globalnog efekta.Da je to tako lako izvodivo,do sad bi toga bilo kolko hoces,na sve strane.Mislim da su tu mudro procjenili da je bolje ne ici u konfrotaciju nego u dogovor,pogotovo sto znaju i oni da ni saudijski dugorocni interes nije niska cijena nafte.
vidi teoretski ti jesi u pravu, ali kad pogledas sta uradise pojedinci u new yorku, ona braca klinci u bostonu ili ova sranja u parizu, znaci govorimo o najmocnijim zemljama i najmocnijim tajnim sluzbama, hutijanci mi u najmanju ruku nisu nista manje sposobni za takvu vrstu sranja iako na papiru nemaju sanse protiv saudije, ali nisu imali ni ovi po americi i parizu pa ipak uradise to sto uradise.

osim toga arabija bukvalno i doslovno zivi od nafte. a to znaci da je strateska infratsruktura ogormna - nafotovodi, skladista, luke, tankeri, rafinerije...sve je to naravno pod nadzorom, ali je nemoguce sve totalno i maximalno kontrolisati.

a sto se tice dogovora, ne znam zasto ga jos nema jer nemaju saudijsci previse vremena. oni ustedjevinu prze ko ludi. rusi su to radili prvih pola godine, a onda pustili rublju pa je sav teret rasporedjen na kompletnu populaciju. saudija to nije uradila, sem djelimicno poskupljenja i poreza, a pitanje je koliko jos smiju udariti po dzepu vlastitotg naroda prije nego dodje do pobune
Ma ne kazem ja da su diverzije nemoguce,ali i sam si ponovio ono sto sam vec rekao-njihova naftna infrastruktura je ogromna i da bi napravili stetu koja bi podigla cijenu nafte morali bi bas da nesto veliko urade ili da urade puno manjih diverzija.Moguce-da,realno-i ne bas.

A sto se tice ovoga drugog-meni ovo povecanje proizvodnje nafte sa ciljem snizavanja cijene lici na onu igru kukavica autima kada dva auta idu jedno drugom u susret i ko ima slabije zivce na kraju skrene.Ovdje ili ce neko popustit i skrenut ili ce,a sto je vjerovatnije, doci do nekog dogovora a on je po meni neminovan.Samo niko izgleda nece prvi da skrene.Barem ne jos uvijek.
vivaldi

#3406 Re: Jemen

Post by vivaldi »

Co0l wrote:Ma ne kazem ja da su diverzije nemoguce,ali i sam si ponovio ono sto sam vec rekao-njihova naftna infrastruktura je ogromna i da bi napravili stetu koja bi podigla cijenu nafte morali bi bas da nesto veliko urade ili da urade puno manjih diverzija.Moguce-da,realno-i ne bas.
ma nisam bas ni mislio da uduplaju cijenu, ali da je diverzijama podigu par dolara. ima toga puno svakako, ali neki naftovodi i neki drugi objekti su ipak glavni krovotok. ma otprilike ko kod nas u ratu - jedna bezvezna granata sjebe dalekovod u sekundi negdje u popizdini, a onda dani trebaju da opet struja dodje. tako bi i ovde bilo. cim je xplozija, zatvaraj ventile, salji ekipe, remonti...,ali jebaji ga. toga nema i sigurno postoji razlog zasto toga nema. mada to iopet ne znaci da je u pravu onaj sto je odlucio da toga nema.
Co0l wrote:A sto se tice ovoga drugog-meni ovo povecanje proizvodnje nafte sa ciljem snizavanja cijene lici na onu igru kukavica autima kada dva auta idu jedno drugom u susret i ko ima slabije zivce na kraju skrene.Ovdje ili ce neko popustit i skrenut ili ce,a sto je vjerovatnije, doci do nekog dogovora a on je po meni neminovan.Samo niko izgleda nece prvi da skrene.Barem ne jos uvijek.

pumpaju zato sto se boje da ne izgube udio na trzistu.
Co0l

#3407 Re: Jemen

Post by Co0l »

vivaldi wrote:
Co0l wrote:Ma ne kazem ja da su diverzije nemoguce,ali i sam si ponovio ono sto sam vec rekao-njihova naftna infrastruktura je ogromna i da bi napravili stetu koja bi podigla cijenu nafte morali bi bas da nesto veliko urade ili da urade puno manjih diverzija.Moguce-da,realno-i ne bas.
ma nisam bas ni mislio da uduplaju cijenu, ali da je diverzijama podigu par dolara. ima toga puno svakako, ali neki naftovodi i neki drugi objekti su ipak glavni krovotok. ma otprilike ko kod nas u ratu - jedna bezvezna granata sjebe dalekovod u sekundi negdje u popizdini, a onda dani trebaju da opet struja dodje. tako bi i ovde bilo. cim je xplozija, zatvaraj ventile, salji ekipe, remonti...,ali jebaji ga. toga nema i sigurno postoji razlog zasto toga nema. mada to iopet ne znaci da je u pravu onaj sto je odlucio da toga nema.
Co0l wrote:A sto se tice ovoga drugog-meni ovo povecanje proizvodnje nafte sa ciljem snizavanja cijene lici na onu igru kukavica autima kada dva auta idu jedno drugom u susret i ko ima slabije zivce na kraju skrene.Ovdje ili ce neko popustit i skrenut ili ce,a sto je vjerovatnije, doci do nekog dogovora a on je po meni neminovan.Samo niko izgleda nece prvi da skrene.Barem ne jos uvijek.

pumpaju zato sto se boje da ne izgube udio na trzistu.
Ako je tebi to sad palo na pamet,nemoj misliti da drugima koji se time bave nije davno pa opet nema nista od toga.Sigurno ne zato sto su zakljucili da je izvodivo i da bi imalo efekta :wink:

Pumpaju,ali nece moci dovijeka.
vivaldi

#3408 Re: Jemen

Post by vivaldi »

Co0l wrote:Ako je tebi to sad palo na pamet,nemoj misliti da drugima koji se time bave nije davno pa opet nema nista od toga.Sigurno ne zato sto su zakljucili da je izvodivo i da bi imalo efekta
apsolutno, ali to opet ne znaci da su u pravu. pogledaj samo kakav zajeb angela napravi sa welcome izbjeglice. pocijepa evropu, bodjikave zice, cak se i austrijancima haman posvadjase, a evo i izbore gubi. sad vise ni ona ne vice welcome.

znala je miliona puta vise i bolje od mene, ali je opet napravila zajeb. na kraju orban ispade mudriji od nje.

to je posljednji, ali svakako ne i jedini primjer zajeba i pogresnih procjena velikih i mocnih
Co0l

#3409 Re: Jemen

Post by Co0l »

vivaldi wrote:
Co0l wrote:Ako je tebi to sad palo na pamet,nemoj misliti da drugima koji se time bave nije davno pa opet nema nista od toga.Sigurno ne zato sto su zakljucili da je izvodivo i da bi imalo efekta
apsolutno, ali to opet ne znaci da su u pravu. pogledaj samo kakav zajeb angela napravi sa welcome izbjeglice. pocijepa evropu, bodjikave zice, cak se i austrijancima haman posvadjase, a evo i izbore gubi. sad vise ni ona ne vice welcome.

znala je miliona puta vise i bolje od mene, ali je opet napravila zajeb. na kraju orban ispade mudriji od nje.

to je posljednji, ali svakako ne i jedini primjer zajeba i pogresnih procjena velikih i mocnih
Preozbiljan je to potez da bi mu se tako olako pristupalo.To bi prakticno bila objava rata.Zato tome niko i ne pribjegava.
vivaldi

#3410 Re: Jemen

Post by vivaldi »

s hutijancima su saudijci vec u ratu
Co0l

#3411 Re: Jemen

Post by Co0l »

vivaldi wrote:s hutijancima su saudijci vec u ratu
Ma jebo njih :D ,govorim za Ruse.
vivaldi

#3412 Re: Jemen

Post by vivaldi »

Co0l wrote:
pa rusi ne bi ni ucestvovali u tim sabotazama direktno vec hutijanci. rusko bi bilo samo mentorstvo
Co0l

#3413 Re: Jemen

Post by Co0l »

vivaldi wrote:
Co0l wrote:
pa rusi ne bi ni ucestvovali u tim sabotazama direktno vec hutijanci. rusko bi bilo samo mentorstvo
Nikom takva mentorstva ne prođu neopaženo.
vivaldi

#3414 Re: Jemen

Post by vivaldi »

Co0l wrote:Nikom takva mentorstva ne prođu neopaženo.
naravno, ali to ne bi bio povod za rat. americki stingeri su otjerali ruse iz afganistana, rusko oruzje amere iz vijetnama..svaki rat je proxy.

osim toga saudija je ovo prva pocela. unistili su venecuelu totalno, rusi izbili iz dzep ogormne pare, napali jemen, traze aktivno basarovu glavu, a nakon svega toga da oni zbog sabotaza objave rat rusima je malo vjerovatno. osim toga ne znam sta bi saudijski rat podrazumijevao - kako, cime i gdje?
Co0l

#3415 Re: Jemen

Post by Co0l »

vivaldi wrote:
Co0l wrote:Nikom takva mentorstva ne prođu neopaženo.
naravno, ali to ne bi bio povod za rat. americki stingeri su otjerali ruse iz afganistana, rusko oruzje amere iz vijetnama..svaki rat je proxy.

osim toga saudija je ovo prva pocela. unistili su venecuelu totalno, rusi izbili iz dzep ogormne pare, napali jemen, traze aktivno basarovu glavu, a nakon svega toga da oni zbog sabotaza objave rat rusima je malo vjerovatno. osim toga ne znam sta bi saudijski rat podrazumijevao - kako, cime i gdje?
Ocito je da Rusi ne dijele tvoje misljenje a po meni su i upravu.
Rusima je nafta sto tebi muda a znas kako kazu-tek kad ti komarac sleti na muda skontas da se sve stvari ne rjesavaju silom.
Challenger__

#3416 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Vivaldi. Oni se, ipak, pozicioniraju kao alternativa svijetu banditizma. Takvim razbojništvom bi stavili znak jednakosti između sebe i onih koje kritikuju.

Ne možeš istovremeno biti i razbojnik i alternativa.
vivaldi

#3417 Re: Jemen

Post by vivaldi »

Co0l wrote:Rusima je nafta sto tebi muda
pa i ovdje se slazem, samo sto su ta muda juce bila 3-4 puta manja nego prije godinu-dvije, a danas su jos manja nego juce.

sankcije ne racunam - one su plod aneksije krima. to mi je jasno i zasto su to uradili i cijena koju su platili.

ali obaranje nafte je saudijska umotvorina koja ruse pogadja neuporedivo vise nego sankcije, a putin na to nema nikakav odgovor.
vivaldi

#3418 Re: Jemen

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:Vivaldi. Oni se, ipak, pozicioniraju kao alternativa svijetu banditizma. Takvim razbojništvom bi stavili znak jednakosti između sebe i onih koje kritikuju.

zasto rusi nisu bili alternativa kad je omca kacena sadamu oko vrata, pukovnik nabijan na kolac...?

zato sto im je tada ekonomija dobro rasla. trpili su sve do ukrajine kada su nacionalni ineresi (sasvim logicno) nadavladili ekonomske. onda su dosle sankcije pa saudijsko obaranje nafte.

sanckije plus nafta od 30 dolara = skidanje rukavica jer vise nemas sta cekati niti te vise imaju cime ucjenjivati jer je sljedeca faza vojna intervencija kojom se rusima ne moze prijetiti.

zato se i desila sirija jer rusija ima ogorman potencijal d postane izvoznik globalnih problema. pokazala se moc, poslala se politicka poruka da ce stati vojno u odbranu svojih interesa, testirala se nova vojna doktrina, testiralo novo oruzje u realnim uslovima, piloti stekli iskustvo...sve je imalo savrseni smisao - do juce.
Co0l

#3419 Re: Jemen

Post by Co0l »

vivaldi wrote:
Co0l wrote:Rusima je nafta sto tebi muda
pa i ovdje se slazem, samo sto su ta muda juce bila 3-4 puta manja nego prije godinu-dvije, a danas su jos manja nego juce.

sankcije ne racunam - one su plod aneksije krima. to mi je jasno i zasto su to uradili i cijena koju su platili.

ali obaranje nafte je saudijska umotvorina koja ruse pogadja neuporedivo vise nego sankcije, a putin na to nema nikakav odgovor.
Nema,ali to je vec njihov problem.Mogu se samo nadat da ce i Saudima dovoljno naskodit niske cijene da smanje proizvodnju ili da se u nekom dijelu svijeta ekonomija toliko poveca pa da poraste i potraznja za naftom.Al' ovo potonje dabogda.
vivaldi

#3420 Re: Jemen

Post by vivaldi »

da, kinesko usporavanje ekonomije je samo slag na torti
madner

#3421 Re: Jemen

Post by madner »

Rusiji a bome i Saudiji savrseno odgovara cijena nafte koja ce za godinu dvije dovesti do propasti konkurencije u SADu.
Challenger__

#3422 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:
Challenger__ wrote:Vivaldi. Oni se, ipak, pozicioniraju kao alternativa svijetu banditizma. Takvim razbojništvom bi stavili znak jednakosti između sebe i onih koje kritikuju.

zasto rusi nisu bili alternativa kad je omca kacena sadamu oko vrata, pukovnik nabijan na kolac...?

zato sto im je tada ekonomija dobro rasla. trpili su sve do ukrajine kada su nacionalni ineresi (sasvim logicno) nadavladili ekonomske. onda su dosle sankcije pa saudijsko obaranje nafte.

sanckije plus nafta od 30 dolara = skidanje rukavica jer vise nemas sta cekati niti te vise imaju cime ucjenjivati jer je sljedeca faza vojna intervencija kojom se rusima ne moze prijetiti.

zato se i desila sirija jer rusija ima ogorman potencijal d postane izvoznik globalnih problema. pokazala se moc, poslala se politicka poruka da ce stati vojno u odbranu svojih interesa, testirala se nova vojna doktrina, testiralo novo oruzje u realnim uslovima, piloti stekli iskustvo...sve je imalo savrseni smisao - do juce.
Taj čin od jučer baš potvrđuje da jesu alternativa. Ranije (Sadam, Gadafi) nisu mogli sve da su htjeli.
Challenger__

#3423 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

madner wrote:Rusiji a bome i Saudiji savrseno odgovara cijena nafte koja ce za godinu dvije dovesti do propasti konkurencije u SADu.
Fracking. Rusiji da, ali Saudi ne mogu toliko dugo ostati stabilni na ovim cijenama. To miriše na pucanje u sopstvenu nogu.
vivaldi

#3424 Re: Jemen

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:
madner wrote:Rusiji a bome i Saudiji savrseno odgovara cijena nafte koja ce za godinu dvije dovesti do propasti konkurencije u SADu.
Fracking. Rusiji da, ali Saudi ne mogu toliko dugo ostati stabilni na ovim cijenama. To miriše na pucanje u sopstvenu nogu.
ma saudija je za godinu sprzila 20% deviznih rezervi. petinu sala koje su skupljali decenijama se istopilo za samo godinu dana. sada hoce da prodaju udio u drzavnoj naftnj kompaniji, a sa ovim cijenama nafte se njena vrijednost rapidno smanjila pa ce popushit i po tom osnovu.

ma oni su se debelo zajebali, ali u rusi su dobro popushili i dobro ce popushiti i dalje jer sse cijene vise nikada nece vratiti ni na priblizan nivo. zbog ovog sranja ce se dramaticno uvecati pare za istrazivanje alterantiva. zlatno doba nafte je proslo, sada je samo pitanje koliko se moze produziti srebrno doba.

rusima je najbolji scenario da se nafta digne na 50-60 dolara, sto bi ogranicilo domete frackinga, a da im sankcije ostanu jos nekih 10 godina, jer bi sa 50-60 dolara za barel za 10 godini mogli poprilicno diverzifikovati ekonomiju, jer bi ih sankcije na to natjerale. ako im dignu sankcije, opet ce prst u uho i okrentu se uvozu sto ce i dalje davit domacu proizvodnju.

10 odina sankcija je dovoljno da uz izdasne drzavne subvencije razviju domacu industriju, a sa ogranicenim rastom cijena nafte bi opet skocio is standard stanovnistva sto bi potaknulo i strane investicije kojih ima i sada uprkos sankcijama sto bi dodatno ubrzalo rast.
madner

#3425 Re: Jemen

Post by madner »

Nema logike, ako su cijene niske da se ulaze na veliko u alternative.

Unistiti konkurenciju i onda moci stimati cijenu su mala cijena. Za ovakve godine su i stedili.
Post Reply