Ma shvatam ali sam ti i to vec odgovorio-Hutiji su preslabi da strateski naskode Saudiji i toga su i Rusi vjerovatno svjesni i zbog toga ih ni ne naoruzavaju i ne puckaju da prave sranja u Saudiji.Takvim potezom koji bi imao velike sanse da se izjalovi samo bi mogli vise stete nego koristi imati.vivaldi wrote:mislim da me nisi razumio. ovo nema nikakve veze sa nesretnim jemencima.Co0l wrote:Pa rekoh ti vec,takva direktna konfrotacija sa Saudijom trenutno ne bi bila u ruskom interesu.I to pogotovo ne zbog jednog Jemena.Zbog Sirije bi mozda i rizikovali tako nesto,ali zbog Jemena ne.
saudijci kad su srozali cijenu naftu su namjerno ili nenamjerno rusima udarili na kasiku. taj potez saudije im je iz dzepa izbio desetine, a ako se ovo nastavi i stotine milijardi dolara. toliki manjak u kasi ne odgovara ni obicnom rusu, a ni putinovoj popularnosti.
pored brojnih rzaloga intervencije u siriji je svakako i skretanje fokusa javnosti sa unutrasnjih problema na vanjske. to je stara taktika koja traje stotianam godina.
sad kad se povukao, vijesti iz sirije vise nece dominirati ruskim javnim prostorom, a ond se ziza javnosti opet moze okrenuti prema domacim problemima, a mislimd a to putinu nije interes.
sa nekim lokalnim sranjem u arabiji bi se cijene nafte podiglo koliko toliko, a negdje sam procitao da samo 1 dolar po barelu za ruse znaci 2 milijarde dolara vise ili manje prihoda.
A realno,zaista velike diverzije bi bile potrebne da se toliko naskodi saudijskoj naftnoj industriji da bi to moglo imati globalnog efekta.Da je to tako lako izvodivo,do sad bi toga bilo kolko hoces,na sve strane.
Mislim da su tu mudro procjenili da je bolje ne ici u konfrotaciju nego u dogovor,pogotovo sto znaju i oni da ni saudijski dugorocni interes nije niska cijena nafte.