Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
sigh

#3401 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Dozer wrote:Sorry, gledah u Ircev post pa se mahinalno obratih njemu, a replicirah na tvoj post :D

Pazi nesto... Pogledaj prvi klip u nizu koji gore postavih, onaj s objektom pored Sunca. Koje bi objasnjenje bilo za to?
Ili, ovaj zadnji, s ovo dvoje. Nije li malo previse realisticno? Ako nazoves posnudjeni broj serifove kancelarije i kazes da imas info o njima, da li bi te to uvjerilo da je klip istinit?
S druge strane, zasto mora znaciti da bilo koja druga vrsta mora imati identicne zivotne uslove kao i mi? Zasto oni ne bi mogli, mozda, udisati cisti metan ili CO2? Mozda im voda ne treba ni za sta?
Ipak su to nase, ljudske pretpostavke nna bazi zivota kakav mi poznajemo...

To da sve vanzemaljsko prelazi u bozansko, ipak je malo nategnuto. Medjutim, tehnoloski, i gledano samo na recimo prvi klip, mislim da nemamo o cemu pricati...
Gledaj, gledao sam taj klip ali ima za to neko strucno prirodno objasnjenje. Vidi se samo kao neki krug ali to moze biti sasvim slucajno generirano kroz djelovanje suncevih procesa pod uvjetom da je snimak autentican. Stvarno mislim, vidi se krug i ja sad trebam vjerovati da je to neka letjelica. Sigurno ima neki strucnjak koji ima objasnjenje za to.

Drugo, nemamo prava saznjanja za druge zivotne forme ali ako bi se one zasnivale na nekoj drugoj bazi opet moramo imati na umu da vrijeme, svemirske daljine, brzine, zakoni o energiji vaze isto tako i za te zivotne forme. Jesi li uopste svjestan da bi putovanje do najblize nase susjedne galaksije trajalo milionima godina. Hocu da kazem da ta bica, za koja ti pretpostavljas da uspostavljaju kontakt s nama, trebaju krsiti zakone prirode. I to je jako, jako, jako tesko za pretpostaviti zbog same prirode tih zakona, pa o kakvoj god se vrsti zivota i inetelegencije radilo. :thumbup:
Dozer

#3402 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Upravo ti o tome govorim - to je samo nase poimanje u skladu s onim sto mi trenutno znamo.
Evo - http://www.ufoevidence.org
Mislim da ovdje bez problema mozes naci sve sto te zanima. Ako te zanima, naravno.

A upravo strucnjaci nemaju objasnjenje za ono pored Sunca, osim da se radi o objektu, a ne prirodnoj pojavi. I to se desava vrlo cesto, tj. maltene svaki dan od kad je 2012 taj satelit namijenjen snimanju SUnca stigao na svoju poziciju.
Imas na YT masu tih objavljenih NASA-inih snimaka s tog satelita. Na nekima se vide cak i po 3 objekta raznih velicina kako rade isto sto i ovaj na ovom klipu. Izgleda da im Sunce dodje k'o neka benzinska stanica...

Pogledaj i OVO
nasa

#3403 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

@sigh, nedavno sam gledala emisiju na NG, ne znam mozda si gledao -o istrazivanjima Marsa, i bas neki iz NASA-e kaze kao mi smo skoncentrisani na trazenje uvjete slicnih kao na Zemlji, a ipak postoji mogucnost da negdje vladaju sasvim drugi zakoni od onih kojie mi drzimo neophodnim za zivot odnosno da su neki oblici zivota prilagodjeni za sasvim druge uslove....
nemezis

#3404 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:Naravno, a da nema ovih pulsara ti bi rekao da se ajet odnosio na rotaciona svjetla na vatrogasnim kolima koja dolaze i spašavaju ljude jer bi i to rotaciono svjetlo davalo otprilike isti zvuk. Pa bi pitao kako je Muhamed znao za rotaciona svjetla. Vatrogasna kola imaju i farove pa istovremeno i "probijaju". A za termin zvijezda bi rekao da je simbolika jer far sija kao zvijezda u noći.
pazi konctrisi se malo bolje

sura jasno kaze radi se o zvijezdi, koja kuca/pulsira i ima svojstvo da probusuje , a nauka nam je rekla kako probusuje sa neutrinima i gama zrakama

koja to zvijezda ima svojstvo da kuca/pulsira i probusuje osim pulsara????

nemogu ja tumaciti vatrogasna kola daju signal, kad sura jasno kaze o zvijezdi je rijec.
Ali ta zvijezda niti kuca niti nesto probušuje. Sura jasno kaže i mnogo toga drugog pa se tvrdi da je neka simbolika.

Za svaki slučaj, da ponovim, zvijezda ne kuca.
nasa

#3405 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Da je meni znati odakle vama volja da replicirate na sve sto @chagalj napise i ne samo on vec opcenito da pretresate ajete, sure i to po vise puta....zadivljujuca zaintersovanost za nesto sto drzite izmisljotinom...

ali

:sax:

:mrgreen:
nemezis

#3406 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Je li ovo djevojka sa snimka o vanzemaljcima?
Bujrum majstore

#3407 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

nasa wrote:@sigh, nedavno sam gledala emisiju na NG, ne znam mozda si gledao -o istrazivanjima Marsa, i bas neki iz NASA-e kaze kao mi smo skoncentrisani na trazenje uvjete slicnih kao na Zemlji, a ipak postoji mogucnost da negdje vladaju sasvim drugi zakoni od onih kojie mi drzimo neophodnim za zivot odnosno da su neki oblici zivota prilagodjeni za sasvim druge uslove....
Nisam gledao emisiju o kojoj pricas al sam bas imao diskusiju na tu temu sa ekipom,
definitivno moze biti greska u vezi uslova za zivot i oblika zivota za kojima tragamo
jer se baziramo samo prema ovome sto imamo na Zemlji.
Haj mu ga znaj.
Chagalj

#3408 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

nemezis wrote:
Chagalj wrote:
nemezis wrote:Naravno, a da nema ovih pulsara ti bi rekao da se ajet odnosio na rotaciona svjetla na vatrogasnim kolima koja dolaze i spašavaju ljude jer bi i to rotaciono svjetlo davalo otprilike isti zvuk. Pa bi pitao kako je Muhamed znao za rotaciona svjetla. Vatrogasna kola imaju i farove pa istovremeno i "probijaju". A za termin zvijezda bi rekao da je simbolika jer far sija kao zvijezda u noći.
pazi konctrisi se malo bolje

sura jasno kaze radi se o zvijezdi, koja kuca/pulsira i ima svojstvo da probusuje , a nauka nam je rekla kako probusuje sa neutrinima i gama zrakama

nemogu ja tumaciti vatrogasna kola daju signal, kad sura jasno kaze o zvijezdi je rijec.
Ali ta zvijezda niti kuca niti nesto probušuje. Sura jasno kaže i mnogo toga drugog pa se tvrdi da je neka simbolika.

Ali ta zvijezda niti kuca niti nesto probušuje.

kucanje i pulsiranje je ista stvar, zasto je nazvan Pulsar , zato sto pulsira/kuca , daje signale

niti nesto probusuje kazes

http://www.slac.stanford.edu/exp/glast/ ... SLAC05.pdf

Gamma-rays are penetrating
—radio telescopes are “more sensitive” in the sense that they detect (and will continue to detect) far more pulsars
—however, radio observations near the Galactic center are difficult because of dispersion and scattering
– We get a better estimate of the pulsar birth rate/core collapse supernova rate/massive star birth rate/nucleosynthesis rate both locally and near the Galactic center."

https://www.princeton.edu/~achaney/tmve ... trino.html
A neutrino (Italian pronunciation: [neuˈtriːno], meaning "small neutral one"; English pronunciation: /njuːˈtriːnoʊ/) is an elementary particle that usually travels close to the speed of light, is electrically neutral, and is able to pass through ordinary matter almost undisturbed.

zar gamma ray i neutrini nisu probusujuci kao sto tekstove gore kazu, ili se pravis shosha :-)
Ali Kemal

#3409 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

Foxx wrote:
apsidejzi wrote:
Foxx wrote:Zasto su u Kur'anu nigdje ne spominje snijeg?
Kada bi spomenuo snijeg ti bi rekao gdje je grad, kada bi spoemuo grad ti bi rekao gdje je led, kada bi spomenuo led ti bi pronasao neku drugu oborinu da upitas: zasto ona nije spomenuta i tako sve u krug. :kiss:
Kakvo objasnjenje :lol: Ovo je u fazonu: cudni su putevi bozji :D
Evo, jednostavnije: nije spomenut jer ga nisu ocima vidjeli niti znali da postoji 8-)
Cijeli taj koncept je po meni nelogican. Prvo Bog se stvorio niotkuda i onda stvorio cijeli svemir, miljarde zvijezda i planeta i onda i nasu planetu, pa onda stvorio prvog covjeka, tek tako, pa od njegovog rebra njegovu zenu :?
E onda je stvorio i Raj i Pakao da bi trpao tamo ljude kad umru. Mislim zasto, sta je poenta toga ?
Kao i oni opisi ta dva mjesta,totalna bajka, znoj koji mirise, djevice te cekaju, stvarno ne znam ko moze u to da vjeruje :shock:
Pored svega toga, svemoguci Bog dopusta da se ubijaju i masakriraju ljudi u njegovo ime i u to ljudi jos vjeruju i podrzavaju.

A na pitanje od kuda Bog, prosto se kaze nije rodio i rodjen nije, pa ti shvati kako hoces. Ti dokazi, pulsari, boli te kad se oprzis i slicno, mislim stvarno, sto je previse, previse.

I dobro to sve, neka vjeruje ko hoce, ali nemoj da tjeras druge na silu da vjeruju, da maltretiras zene da se pokrivaju, da ubijas ljude jer ne vjeruju i slicno.
Slabo koji vjernik ce da osudi te pojave, strasno :roll:
nemezis

#3410 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:
Chagalj wrote: pazi konctrisi se malo bolje

Ali ta zvijezda niti kuca niti nesto probušuje.

kucanje i pulsiranje je ista stvar, zasto je nazvan Pulsar , zato sto pulsira/kuca , daje signale

niti nesto probusuje kazes

http://www.slac.stanford.edu/exp/glast/ ... SLAC05.pdf

Gamma-rays are penetrating
—radio telescopes are “more sensitive” in the sense that they detect (and will continue to detect) far more pulsars
—however, radio observations near the Galactic center are difficult because of dispersion and scattering
– We get a better estimate of the pulsar birth rate/core collapse supernova rate/massive star birth rate/nucleosynthesis rate both locally and near the Galactic center."

https://www.princeton.edu/~achaney/tmve ... trino.html
A neutrino (Italian pronunciation: [neuˈtriːno], meaning "small neutral one"; English pronunciation: /njuːˈtriːnoʊ/) is an elementary particle that usually travels close to the speed of light, is electrically neutral, and is able to pass through ordinary matter almost undisturbed.

zar gamma ray i neutrini nisu probusujuci kao sto tekstove gore kazu, ili se pravis shosha :-)
Ako prolaze, ne znači i da buse, vidiš da kaze "undisturbed". A ne kucaju sigurno. Kucati i pulsirati nije isto.
Towelie

#3411 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Hocu da kazem da ta bica, za koja ti pretpostavljas da uspostavljaju kontakt s nama, trebaju krsiti zakone prirode. I to je jako, jako, jako tesko za pretpostaviti zbog same prirode tih zakona, pa o kakvoj god se vrsti zivota i inetelegencije radilo. :thumbup:
Ovo zapravo nije tacno. Ne moraju se krsiti zakoni fizike. Te pretpostavljene vanzemaljske civilizacije mogu putovati do nas preko crvotocina (wormholes) i to instantno. Dakle, prevale se razdaljine od miliona svetlosnih godina u delicu sekunde. Nije uopste potrebna brzina svetlosti i da se prema njoj upravljamo.
A inace se slazem sa prvim delom tvog posta, treba dosta toga da se poklopi da ljudi koegzistiraju sa elijenima u istom trenutku vremena.
sigh

#3412 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

nasa wrote:@sigh, nedavno sam gledala emisiju na NG, ne znam mozda si gledao -o istrazivanjima Marsa, i bas neki iz NASA-e kaze kao mi smo skoncentrisani na trazenje uvjete slicnih kao na Zemlji, a ipak postoji mogucnost da negdje vladaju sasvim drugi zakoni od onih kojie mi drzimo neophodnim za zivot odnosno da su neki oblici zivota prilagodjeni za sasvim druge uslove....
Ok, citao sam nesto slicno na temu nedavno. I ne iskljucujem mogucnost da bi zivot mogao nastati u totalno drugim uvjetima medjutim pricamo ovdje u kontekstu da imamo vanzemaljce koji navodno imaju jako razvijenu tehnologiju, pa mogu putovati od galaksije do galaksije, skrivati se po zemlji, slati objave ljudima, kontaktirati s ljudima i to ja u sustini sporim. Mislim da ako postoji negdje u nekoj udaljenoj galaksiji zivot, nece ni ta vrsta zivota niti mi ikada pronaci nacin da dodjemo u kontakt ili doci do saznanja za postojanje drugog zivota, zbog same cinjenice postojanja prirodnih zakona i prirode svemira. Mi, obicni ljudi, uopste nemamo predstavu o kakvim velicinama tu pricamo npr. kada pricamo o putovanju kroz svemir. To je poenta moje price, ova prica o vanzemaljcima i dodirom sa covjecanstvom je totalni nonsens te za mene kao ateistu spada u istu ravan sa religijskim pricama :thumbup:
sigh

#3413 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Towelie wrote:
Hocu da kazem da ta bica, za koja ti pretpostavljas da uspostavljaju kontakt s nama, trebaju krsiti zakone prirode. I to je jako, jako, jako tesko za pretpostaviti zbog same prirode tih zakona, pa o kakvoj god se vrsti zivota i inetelegencije radilo. :thumbup:
Ovo zapravo nije tacno. Ne moraju se krsiti zakoni fizike. Te pretpostavljene vanzemaljske civilizacije mogu putovati do nas preko crvotocina (wormholes) i to instantno. Dakle, prevale se razdaljine od miliona svetlosnih godina u delicu sekunde. Nije uopste potrebna brzina svetlosti i da se prema njoj upravljamo.
A inace se slazem sa prvim delom tvog posta, treba dosta toga da se poklopi da ljudi koegzistiraju sa elijenima u istom trenutku vremena.
Ok druze ali putovanje kroz crvotocine ima masu problema i to je jos u dubuko u domeni naucne fantastike. Mislim i to mi je nonsens na neki nacin. Lijepo to zvuci sve, ono zakrivi se prostor i bum eto nas drugoj galaksiji. Nekako od svih tih prica i mastanja najrealnija mi je opcija da cemo jednog dana dostici tehnoloski singularitet. Od sve te fikcije to mi je nekako najopipljivije i ima smisla mada se i za to veze masa problema upravo zbog prirodnih zakona :thumbup:
Towelie

#3414 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

sigh wrote:
Towelie wrote:
Ok druze ali putovanje kroz crvotocine ima masu problema i to je jos u dubuko u domeni naucne fantastike. Mislim i to mi je nonsens na neki nacin. Lijepo to zvuci sve, ono zakrivi se prostor i bum eto nas drugoj galaksiji. Nekako od svih tih prica i mastanja najrealnija mi je opcija da cemo jednog dana dostici tehnoloski singularitet. Od sve te fikcije to mi je nekako najopipljivije i ima smisla mada se i za to veze masa problema upravo zbog prirodnih zakona :thumbup:
Znam, naravno, mi jos nismo dokazali ni postojanje malih zelenih zvanicno, dalek je put do crvotocina. Pricamo teoretski naravno.
wickerman

#3415 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by wickerman »

Chagalj wrote:
NIN wrote:
Chagalj wrote:i onda ti preobradi u zvuk. za mene vise nego ocigledno da se radi o pulsarima u Kuranu, jer nema ni jednog objekta osim ovih mrtvih zvijezda sto daju signale/kucanje/pulsiranje
Eto vidis kako nekad i vjera doprinese opstem znanju jer da nije Kurana vjerovatno ne bi nikad ni znao sta je to neutronska zvijezda, bez obzira da li se uopste i radilo o istoj u Kuranu. :)
a sta bi imao koristi da znam sve o pulsarima, ama bas nikakve koristi osim da sa astronom pa radim negdje kao NASA

ali kao vjerniku mi itekako znaci ovo znanje, i od velike mi je koristi jer je Kuran povezan sa ovim stvarima, a da bi znao razumjeti Kuran moras se baviti pomalo i naukom.

Allah licno obecava u Kuranu da ce pokazivati yu svemirskim prostranstvima svoje dokaze, a ja licno mislim da su pulsari jedno od njegovih dokaza, jer ih Kuran opisuje u 3 rijeci. jer ko drugi do bog je mogao znati o pulsarima u tom vremenu
Tu ti je najveci problem, sto se pomalo bavis naukom. Zato si i podlozan manipulaciji.
nasa

#3416 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

sigh wrote:
Ok, citao sam nesto slicno na temu nedavno. I ne iskljucujem mogucnost da bi zivot mogao nastati u totalno drugim uvjetima medjutim pricamo ovdje u kontekstu da imamo vanzemaljce koji navodno imaju jako razvijenu tehnologiju, pa mogu putovati od galaksije do galaksije, skrivati se po zemlji, slati objave ljudima, kontaktirati s ljudima i to ja u sustini sporim. Mislim da ako postoji negdje u nekoj udaljenoj galaksiji zivot, nece ni ta vrsta zivota niti mi ikada pronaci nacin da dodjemo u kontakt ili doci do saznanja za postojanje drugog zivota, zbog same cinjenice postojanja prirodnih zakona i prirode svemira. Mi, obicni ljudi, uopste nemamo predstavu o kakvim velicinama tu pricamo npr. kada pricamo o putovanju kroz svemir. To je poenta moje price, ova prica o vanzemaljcima i dodirom sa covjecanstvom je totalni nonsens te za mene kao ateistu spada u istu ravan sa religijskim pricama :thumbup:
U sustini I ja to tako kontam, vrlo moguce da neki oblici zivota ili ti vanzemaljci postoje ali sumjam da se spustaju na zemlju.....

Sto se tice islamskog stava pa, citala sam neka tumacenja koja su sklona tome da Kur'an podrzava mogucnost da postoje
vanzemaljci ali ne znam to objasniti, nisam bas detaljno citala :D
apsidejzi

#3417 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Foxx wrote:
apsidejzi wrote:
Kada bi spomenuo snijeg ti bi rekao gdje je grad, kada bi spoemuo grad ti bi rekao gdje je led, kada bi spomenuo led ti bi pronasao neku drugu oborinu da upitas: zasto ona nije spomenuta i tako sve u krug. :kiss:
Kakvo objasnjenje :lol: Ovo je u fazonu: cudni su putevi bozji :D
Evo, jednostavnije: nije spomenut jer ga nisu ocima vidjeli niti znali da postoji 8-)
A znali su za Aristotela i sve sto su grci pisali :lol:

Vama je sve po potrebi. Kad treba nije problem sto nepismen covjek pronalazi izgubljeno znanje iiz grcke civilizacije a kad treba ni snjega nije vidio. Dajte se odlucite na kojoj stolici sjedite.

MAKKAH Rain Whe Snow In HARAM SHARIF 1 / 10 / 20…: http://youtu.be/g2O6Tkn4Gfs
Kikibombona

#3418 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Kikibombona »

Ako sam dobro upratio, Dozer smatra da je Chagalj vanzemaljac?
fatamorgana

#3419 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

Pa nije te godine padao ....
fatamorgana

#3420 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:Da je meni znati odakle vama volja da replicirate na sve sto @chagalj napise i ne samo on vec opcenito da pretresate ajete, sure i to po vise puta....zadivljujuca zaintersovanost za nesto sto drzite izmisljotinom...

ali

:sax:

:mrgreen:
Ne znam za druge, ja se potajno nadam da ćete me prevesti .... žednog preko vode, :wink: :sax:
apsidejzi

#3421 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

fatamorgana wrote:
Pa nije te godine padao ....
Covjek je 63 godine zivio. Valjda je nekad bio neki hladni dan kad bi Sajo zapjevao: "Kisa bi pala, pasti ne moze" - snjeg poceo 8)
apsidejzi

#3422 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

fatamorgana wrote:
nasa wrote:Da je meni znati odakle vama volja da replicirate na sve sto @chagalj napise i ne samo on vec opcenito da pretresate ajete, sure i to po vise puta....zadivljujuca zaintersovanost za nesto sto drzite izmisljotinom...
Ne znam za druge, ja se potajno nadam da ćete me prevesti .... žednog preko vode, :wink: :sax:
Ako se @nasa zove jelena i ako ima zelene oci gotov si. Ptice ce za tobom plakati. :lol: :lol:

apsidejzi

#3423 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Ima Boga. Natjerao je Bil Gejtsa da napravi explorer koji ce prihvatiti javascript i za kojeg se moze normalno programirati. Da vidite zorova kad napises kod i sve lijepo radi u chrome-u a onda otvoris u IE pa lijepo odes plakat jer je "internet explorer companies standard". Sad sam citav frame napravio i sve radi. Od dragosti ga refresam da vidim jel istina il me oci varaju :roll:

:kiss:
fatamorgana

#3424 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

apsidejzi wrote:
fatamorgana wrote:
Ako se @nasa zove jelena i ako ima zelene oci gotov si. Ptice ce za tobom plakati. :lol: :lol:

Sjo ovih islamskih provala , 8) ..... :run:

Ni na Islandu nema ovakvih, :lol:
Chagalj

#3425 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Moze li neko da objasni kako evolucijski nastaju prirodni motori i roboti koji hodaju u covjecijem tijelu????
Locked