Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude?

Locked

Plaše li vas najave novog rata u BiH?

Plaše i vjerujem u novi rat
127
36%
Ne plaše, rata neće biti
165
46%
Ne znam
63
18%

Total votes: 355

Hafis

#3401 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

pravi_herceg_bosanac wrote: Po popisu(kolko kogA ima) ce se sve odredjivati.

A evo kolko vidimo Hrvati u BiH su spali oficijelno na nacionalnu manjinu posto recimo Mostar, od kojeg je se najvise ocekivalo, ima tek 25.000 hrvata.
I ta je brojka predimenzionirana.
Hrvata u Mostaru, (ako je vjerovati tvom izvanjem rođi hercegovcu_pravom) ima cca 25%, što ti prevedeno na hrvatski znači 15-16% tisuća glava, a možda i manje.
Dobro si ti rekao, šaka jada a prave se k'o da ih ima milijun. Ja ne znam šta se čeka više :)
sportman1

#3402 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by sportman1 »

DejanSrbin wrote:
Paranoid wrote:
DejanSrbin wrote:E onda oboje znamo sta nam je ciniti
Posle šestog posta si odlučio uzet stvar u svoje ruke... jest ti kratak fitilj u pm, mora da si skoro iz puberteta izašao.

Znaš li bolan Dejane Srbine da su četnici jaki samo kad ima teškog kalibra pa da mogu uz kilu prasetine, litru brlje i malo bijele "tehnike".. Inače u borbi su prave mindje i svaki ostane izrešetane guzice, a onda nastane qq-lele sa obronaka i sela odakle im adresa potiče..

Nego, balo ne seri i šuti...

Pa malo pre sam napisao o hrabrosti Hrvata I Bosnjaka...wikipedija ne moze proguta toliko junastva Bosnjaka i Hrvata....a to da li sam izasao iz puberteta,jesam ....pre odprilike20 godina...a internet junaci kao ti koji pricaju ratne price ,obicno prvi zaglave na granici ka zapadu....zato cuti i ne junaci se...vidim da si bas aktivan clan na ovom forumu...cini mi se da si vise srba pobio nego Bata Zivojinovic u svim filmovima zajedno

pa hrvati su vas otresli u hrvatskoj,pred b.lukom ih zaustavio nato.
DejanSrbin

#3403 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by DejanSrbin »

Mislis srpske puske.......zato i nema velike srbije,kosovo je nezavisno,a u BIH se krepava nazor uz rahat patnju :D

Te Srpske puske koje gube su uzele pola Bosne ...govorim samo cinjenice...a ti se nemoj mnogo nervirati oko toga...pisi i dalje da srbi gube ratove...samo kad pises o tome reci i od koga smo izgubili....a da nas pre toga nije bombardovao NATO...toliko i samo cinjenice
emil_L

#3404 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by emil_L »

Hafis wrote:A što će tebi ''stara raja'' kad ih ionako ne znaš, niti oni tebe. Ne misliš valjda da si im simpatičan?

Nego, odosmo s teme. U koja vam je doba onaj trotoar, da zalijemo to?
Ti ih spomenu roćko pa kontam da vidim o kome se radi...pa mi pade napamet da postoje arhive naprednih civilizacija..
Mali isječak iz podugačkog odgovora o "staroj raji"
Od maja 1993. do februara 1994., vojnici HVO-a u Mostaru su sistematski
protjerivali Muslimane iz zapadnog Mostara, i to konkretno izvoženjem opsežnih operacija
deložiranja sredinom maja, sredinom juna, početkom jula i u septembru 1993. Muškarci su
zatočeni na Heliodromu, a porodice protjerane u istočni Mostar. Među zatočenim
muškarcima Muslimanima nije se radila razlika između civila i boraca. U julu 1993., HVO
je na kratko zatočio te muškarce na Mašinskom fakultetu, gdje su bili teško pretučeni.
Dvojica njih su umrla nakon što su ih tukli cijelu noć.
http://icty.org/x/cases/prlic/tjug/bcs/ ... ry_bcs.pdf
I ono našlo pričat o "staroj raji"..trebao si o njima mislit dok ste im pljačkali stanove, silovali djecu, gurali im očeve u živi štit u Šantićevoj..e tada si moj roćko trebao misliti o staroj raji. Sad ti je kasno.Ali ono jok..tad se mislilo "oćerat balijetine" ali ste zaboravili da svaki štap ima dva kraja.

A da sam simpatičan svojoj raji, u to ne sumnjam ni sekunde, dok se za tebe to ne može reći (pogledati iznad---sve po zaslugama)
DejanSrbin

#3405 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by DejanSrbin »

pa hrvati su vas otresli u hrvatskoj,pred b.lukom ih zaustavio nato.

Nije NATO nego vojska RS....a NATO im dao vetar u ledja kad je bombardovao srpske polozaje pre "oluje".
emil_L

#3406 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by emil_L »

Hafis wrote:
madner wrote:Ta skracenica mi nije poznata, te samim tim nije ni kljucna za ovaj blitzkrieg.
Bola' kako ti nije poznat izraz ATG? :? Pa u nas je to vraćalo liniju kad bi se domobranija po svom dobrom običaju razbježala na prvi napad. Jesi li ti bio u ratu? Mislim ono baš k'o sudionik?

Dobro pješadijsko znanje nije neophodno za planiranje i rukovođenje tenkovskim blickreigom, ali što kaže stara madagaskarska izreka: sve dok pješadinac ne stupi nogom na tlo, ono nije zauzeto. Hoću reći protutnjaju ti tenkovi, a pješadija teška landara, skupljena s brda-dola, još na kraju i degenek dobiju, a po belaju tenkovi ti ostaše unutra. Znači ništa bez ATG-a iliti tzv. antiterorističke grupe.
De ti to malo bolje prekontroliraj, nije ti ova bez neke.
Pa nije u svakom gradu bio po jedan Štela...to je vaša specijalnost :mrgreen:

Kako su se ono svega ti zvali oni ATG halavnici iz Čapljine? Znam da su imali smiješno ime a nemogu se sjetiti pa ti boguj..(znaš oni što im je Mirza pohvato čitavo zapovjedništvo pa preko Kvanja dovuko gore u Blagaj)..
emil_L

#3407 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by emil_L »

Srpscanin wrote:
Basvod wrote:
Srpscanin wrote:Zapad ce ove godine ili za tri godine ili za 5 godina ili u najgorem slucaju za 20 godina priznati Srpsku kao nezavisnu,suverenu,cjelovitu,nedjeljivu... :-D
Jasta ce. Nemaju pametnijeg posla nego da se bave priznavanjem nebitnih tvorevina. Vjerujem da dan danas pojedini zale sto su priznali BiH a ne da se zamaraju sa RS. Kad ti Mujo potpise onda ces imati nezavisnu RS.
Uz duzno postovanje :lol: salim se ja uvazavam sve narode i nikad ne polazim od toga da neki narod vrijedi vise ili manje ali moram da primijetim da Muje niko nista nece pitati glede nezavisnosti Srpske osim sto ce Muje kao i Todori i Josipi i svi ostali naravno oni koji su drzavljani Srpske svoje misljenje moci da kazu na referendumu ili preko izabranih predstavnika u Narodnoj Skupstini Srpske.
I onda je mrmot zamoto čokoladu..
emil_L

#3408 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by emil_L »

DejanSrbin wrote:Mislis srpske puske.......zato i nema velike srbije,kosovo je nezavisno,a u BIH se krepava nazor uz rahat patnju :D

Te Srpske puske koje gube su uzele pola Bosne ...govorim samo cinjenice...a ti se nemoj mnogo nervirati oko toga...pisi i dalje da srbi gube ratove...samo kad pises o tome reci i od koga smo izgubili....a da nas pre toga nije bombardovao NATO...toliko i samo cinjenice
Zar vas je i prije Turaka nahandrio NATO ili se to nepika? :mrgreen:
pravi_herceg_bosanac

#3409 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by pravi_herceg_bosanac »

Mostar na popisu ima 65.000 stanovnika. To sa dijasprom i nestalnim boravnicima.

znaci Mostar realno ima 50.000 stalnih stanovnika. Ali etu uzmimo 55.000.

Pola su Bosnjaci, srbi i ostali minimalno .

Znaci hrvata ima od 20-30 hiljada u mostaru.

To znaci da je zavrsenon

Sarajevo ima 350 do 400 hiljada bosnjaka
Last edited by pravi_herceg_bosanac on 09/01/2014 23:50, edited 1 time in total.
emil_L

#3410 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by emil_L »

Hafis wrote:
pravi_herceg_bosanac wrote: Po popisu(kolko kogA ima) ce se sve odredjivati.

A evo kolko vidimo Hrvati u BiH su spali oficijelno na nacionalnu manjinu posto recimo Mostar, od kojeg je se najvise ocekivalo, ima tek 25.000 hrvata.
I ta je brojka predimenzionirana.
Hrvata u Mostaru, (ako je vjerovati tvom izvanjem rođi hercegovcu_pravom) ima cca 25%, što ti prevedeno na hrvatski znači 15-16% tisuća glava, a možda i manje.
Dobro si ti rekao, šaka jada a prave se k'o da ih ima milijun. Ja ne znam šta se čeka više :)
Moram te korigovati kao i tog tvog hercegovca.
Hrvati kontrolišu samo 25% Mostara a koliko ih se tamo nabilo, nevažno je. More ih biti i milion kakva fajda kad se preko Bulevara nije ni milimetra maklo.
pravi_herceg_bosanac

#3411 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Preliminarni popisi suzavrseni. Hocu reci rezuktati. Mozete ih skinuti na zvanicnoj web stranici zavoda za statistiku:

Www.fzs.ba

Znamo znaci sigurno da Mostar ima 65.000 popisanih a Sarajevo 440.000.

Dakle mit o 60.000 hrvata u stolnom gradu su bajke jer ako odbijemo dijasporu cijeli mostar nema 55.000.

Ali eto neka ima i 65.000 stalnih stanovnika, dakle uzmimo da se niti jedan iz dijaspore nije navio.

Uzmimo da je hrvata 50% i dobivamo cifru maximum maximuma od 32.500 hrvata u stolnom gradu.

U prevodu to znaci da su demografski slomljeni. Jer sva politika je se vrtila oko njega.
Skijaš

#3412 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Skijaš »

Gad Tedeschi wrote:moze li neko, evo ti pokusaj da cujem argumente, objasniuti zasto secesija bih i ostalih republika od sfrj nije trebala automatski da znaci rat, a zasto secesija rs od bih automatski mora da znaci rat? u cemo je razlika?
Ne može se jednako tretirati secesiju Slovenije ili Hrvatske sa jedne strane i nezavisnost BiH sa druge. Sarajevu je u Jugoslaviji bilo kao bubregu u loju, ali nakon Vukovara i jasne poruke da avnojske granice nikom ništa ne znače, BiH se moglo očuvati samo međunarodnim priznanjem. Odnosno, nezavisnost BiH je nametnuta opcija, to nije bio prvi izbor Sarajeva. Šta je trebalo, biti vazal Beogradu u srpsko-hrvatskom sukobu ?

S druge strane, pokušaj otcjepljenja manjeg entiteta ne bi imao to moralno, istorijsko a ni pravno pokriće. Ta administrativna jedinica postoji samo u okviru mirovnog sporazuma i ako izađe van tog okvira, imaćemo krvoproliće. Zato je jako opasna ova Dodikova priča o neodrživosti BiH i svako onaj ko svršava na to, treba biti svjestan opasnosti u koju podrškom Dodikovom ludilu dovodi sebe i svoje najbliže. Jelo se neslanu rižu, ložilo prozore i pilo svakakvu vodu, nema više straha ni od čega i ako četnici izađu van okvira mirovnog sporazuma, biće mrtvih. Uglavnom četnika.

U međuvremenu, nadajmo se da će prevladati razum i da će ovakve teme ubrzo biti prevaziđene.
res publica

#3413 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by res publica »

Skijaš wrote: Zato je jako opasna ova Dodikova priča o neodrživosti BiH jer svako onaj ko svršava na to, treba biti svjestan opasnosti u koju dovodi sebe i svoje najbliže. Jelo se neslanu rižu, ložilo prozore i pilo svakakvu vodu, nema više straha ni od čega i ako četnici izađu van okvira mirovnog sporazuma, biće mrtvih. Uglavnom među njima.

U međuvremenu, nadajmo se da će prevladati razum i da će ovakve teme ubrzo biti prevaziđene.
Gle, ovo svako malo neko ponovi na ovome forumu, u ovoj ili onoj formi, ali uglavnom ovako: "Ako Srbi proglase nezavisnost biće rat"!
To je notorna glupost, ti zapravo time ostavljaš Srbima da oni odluče kada im je najpovoljniji trenutak za rat, pa da tada proglase nezavisnost. Naravno, ako se uopšte podrazumjeva da ta nezavisnost zaista znači rat. Što, dalje znači, da će je proglasiti onda kada budu sigurni da će u tom ratu pobjediti. Tako da, kad Srbi proglase nezavisnost, onda bolje to prihvati, jer rat svakako gubiš.
Ali to se naravno ne radi tako. Do nezavisnosti se povlači niz poteza unutar i izvan zemlje koje vode u pravcu nezavisnosti, i vidi se da Srbi to čine, dok se Bošnjaci zadovoljavaju poderanom zastavom na graničnim prelazima i imenom "BiH" na ličnoj karti. I čekanjem da Srbi naprave ishitren potez.

E sad, što se tiče održivosti BiH. Pa pogledajmo golim okom. RS nije samo Dejtonski ustav. To je svakodnevni život. RS danas čini milion i kusur stotina hiljada ljudi, i oni su među sobom uspostavili odnose i veze a sve to okvirno nazivaju RS. I sve ti čine dobrovoljno, po svom izboru. I veliki su naivci oni koji misle da kada jedno veče propadne Dejton, da će sutra na Sokocu osvanuti ustav RBiH. Pa to ne ide tako. Čak i ako Dejton ne bude funkcionisao, ljudi u RS jednostavno nastavljaju da žive kao što su već navikli sa već uspostavljenjim vezama, što faktički čini RS.
S druge strane u BH institucijama ne učestvuju dobrovoljno već po sili međunarodnih obaveza. I uvijek je vjerovatnije da će se održati onaj način života, ili političkog uređenja koje se zasniva na dobroj volji, a ne onaj koji je kao dio nekakvog ugovora.
Skijaš

#3414 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Skijaš »

res publica wrote:
Ti tvrdiš da bi pokušaj secesije uspio, ja mislim da bi to dovelo do nestanka manjeg entiteta, a samo je jedan način da saznamo ko je u pravu.
exliberal-ex

#3415 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by exliberal-ex »

Poziv za Chmolju

krajnje vrijeme je da se ova tema ugasi

sva se prica svela vi srbi ste cetnici, genocidni zlikovci I mi bosnjaci ima p..u da vam razvalimo samo ako pokusate da se otcjepite.
naravno isti takvi su I hrvati , sta oni misle ustase nema ih par hiljada I usudjuju se nama bosnjacima diriguju I govore kako da se ponasamo....
naravno sad uzmemo ogledalo I kopiramo sta malobrojni srbi I hrvati govore o bosnjacima...(manje vise isto sranje, samo zamjeni imena)
koja je svrha ove teme? da se dokaze koliko se narodi mrze ....ako je to cilj postigli su ga 100%
res publica

#3416 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by res publica »

Skijaš wrote:
res publica wrote:
Ti tvrdiš da bi pokušaj secesije uspio, ja mislim da bi to dovelo do nestanka manjeg entiteta, a samo je jedan način da saznamo ko je u pravu.
Ja ukazujem na tendencije.
To što Dodik danas tvrdi da nezavisnost RS državni cilj, ne znači da je on poludio, nego znači da mu se može. Srbi odmjeravaju svaki svoj potez. Isti taj Dodik je izjavljivao da voli BiH tu i tamo. Znači, političke izjave se pažljivo procjenjuju, i ako se danas može izjavljivati to što on izjavljuje, to samo znali da su se neke stvari promijenile.
Ni taj srpski narod nije ludački ekstreman kako se ovde tvrdi, jer je npr. 1998. znao da izborom Dodika napravi i korak nazad, u odnosu na ono što je tadašnja SDS radila na vlasti.
Znači ide se polako i uvijek sa procjenom koliko se može.
Kad Srbi proglase nezavisnost, to će značiti da su izračunali sve, i međunardone i bošnjačke i treće eventualne reakcije i da su procjenili da to može. Sa ratom ili bez, svejedeno.
U međuvremenu, ovladavaju institucijama, utiču na politiku, međunarodnu i unutrašnju, u BiH više nego Bošnjaci, stvaraju lobije, paktiraju sa Hrvatima, i sve se to vidi golim okom, a onda (izvini, ne mislim konkretno) tebi to dođe krivo i kažeš "hajde čik proglasite nezavisnost pa ćete vidjeti svog Boga" a s druge strane samo nijemo gledaš šta se dešava. To je naivno. Nisu to neozbiljni ljudi.
Hajvan

#3417 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hajvan »

jes, a-ha
Havatar

#3418 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Havatar »

res publica wrote:
Skijaš wrote:
res publica wrote:
To što Dodik danas tvrdi da nezavisnost RS državni cilj, ne znači da je on poludio, nego znači da mu se može. Srbi odmjeravaju svaki svoj potez. Isti taj Dodik je izjavljivao da voli BiH tu i tamo. Znači, političke izjave se pažljivo procjenjuju, i ako se danas može izjavljivati to što on izjavljuje, to samo znali da su se neke stvari promijenile.
Ni taj srpski narod nije ludački ekstreman kako se ovde tvrdi, jer je npr. 1998. znao da izborom Dodika napravi i korak nazad, u odnosu na ono što je tadašnja SDS radila na vlasti.
Kad Srbi proglase nezavisnost, to će značiti da su izračunali sve, i međunardone i bošnjačke i treće eventualne reakcije i da su procjenili da to može. Sa ratom ili bez, svejedeno.
U međuvremenu, ovladavaju institucijama, utiču na politiku, međunarodnu i unutrašnju, u BiH više nego Bošnjaci, stvaraju lobije, paktiraju sa Hrvatima, i sve se to vidi golim okom, a onda (izvini, ne mislim konkretno) tebi to dođe krivo i kažeš "hajde čik proglasite nezavisnost pa ćete vidjeti svog Boga" a s druge strane samo nijemo gledaš šta se dešava. To je naivno. Nisu to neozbiljni ljudi.
Tako su planirali i prosli put pa se pokazalo da im proracun nije bio dobar nego im se citava ideja o Velikoj Srbiji slomila na Bosni i sada ce umjesto teritorijalnog prosirenja ako ne odustanu od anticivilizacijskog ponasanja moci samo da se ide u suprotnom smjeru od prosirenja drzave a zna se sta je to.
Skijaš

#3419 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Skijaš »

exliberal-ex wrote:Poziv za Chmolju

Neki od najutjecajnijih ljudi u državi, tj. ljudi sa realnim političkim kapacitetom, otvaraju teme koje podrazumjevaju rat. Ne može Dodik reći kako je BiH neodrživa a da mi na to zatvaramo oči. Tu se grešku već napravilo i sada znamo da nije dovoljno to da ti i ja ne želimo rat, za rat je potrebno nekoliko budala na odgovornim pozicijama i na tu opasnost treba upozoravati.
Skijaš

#3420 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Skijaš »

res publica wrote:Nisu to neozbiljni ljudi.
Kroz Haag je prošlo mnoštvo ozbiljnih ljudi.
exliberal-ex

#3421 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by exliberal-ex »

Skijaš wrote:

Neki od najutjecajnijih ljudi u državi, tj. ljudi sa realnim političkim kapacitetom, otvaraju teme koje podrazumjevaju rat. Ne može Dodik reći kako je BiH neodrživa a da mi na to zatvaramo oči. Tu se grešku već napravilo i sada znamo da nije dovoljno to da ti i ja ne želimo rat, za rat je potrebno nekoliko budala na odgovornim pozicijama i na tu opasnost treba upozoravati.
Pa dobro otvore ti kapaciteti temu I kazu bosna neodrziva...eto ko ti to neznas, Dodik fura da ce jednog dana rs biti nezavisna I radi na tome ( sve u okviru zakonskih mogucnosti koliko god da neki govorili da je protiv ), hrvati u federacij koce jer su izigrani od politickih saveznika...sve po zakonu izigrani sve po zakonu koce....I ajde sad mi reci da je Bosna odrziva...tri zavadjena naroda , tri koncepta koji su dijameralno razliciti....
oakville

#3422 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by oakville »

Pa pošto je kako se tvrdi situacija super povoljna i "resistance is futile" nema ništa od BiH itd., da pokušamo da dalje ubrzamo ovu krizu u federaciji a onda da se cijela kriza skrši i na pseudo-državne ustanove, da vidimo snagu ove S-H koalicije?
pravi_herceg_bosanac

#3423 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Niko da se osvrne na rezultate popisa po kojim mostar ima 65.000 ljudi recimo.

Sta ovo konkretno znaci za mogucnost rata?
pravi_herceg_bosanac

#3424 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

res publica wrote:
Skijaš wrote:
res publica wrote:

Dodil je super politicar iz Bosnjacke perspektive. Jer on na prvom mjestu zeli da ostane na vlasti. Kao da on ima neke promisljene poteze.

Pred toga zna da Srbija i RS dozivljavaju slobodni demografski pad i da im vrijeme istice.
mezzo95

#3425 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by mezzo95 »

exliberal-ex wrote:
Skijaš wrote:

Pa dobro otvore ti kapaciteti temu I kazu bosna neodrziva...eto ko ti to neznas, Dodik fura da ce jednog dana rs biti nezavisna I radi na tome ( sve u okviru zakonskih mogucnosti koliko god da neki govorili da je protiv ), hrvati u federacij koce jer su izigrani od politickih saveznika...sve po zakonu izigrani sve po zakonu koce....I ajde sad mi reci da je Bosna odrziva...tri zavadjena naroda , tri koncepta koji su dijameralno razliciti....
Druze bil mi mogao u kratkim crtama objasniti od kojih politickih saveznika su hrvati prevareni u BiH?
Locked