Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
Co0l

#3401 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote: Zar nisi skontao da bi pojedinci voljeli da se u Egiptu gine kao u gore pomenutim drzavama.

Mursija i bracu su otjerali Egipcani. Zive bi ih oderali milioni Egipcana da vojska nije uletila i spasila zemlju od vec projektovanog gradjanskog rata.

Zamisli da ih je pored silne bijede i uzasno skromnih resursa potkacio razoran gradjanski rat. Ne bi se NIKAD oporavili.

Sisi spasitelj. Bez ironije ovo kazem.
U Egiptu se i ginulo.Itekako.I zbog tog ubijanja je posijana klica gradjanskog rata koja ce izazvati rat kad-tad,kad nekom to bude odgovaralo.
Bog te Kiki,ti nikako da shvatis da vojska nije bila nikakav medijator ili neka treca strana koja se stavila izmedju protivnika i pristalica Mursija,vojska je bila ta druga strana koja je bila protiv Mursija,izmanipulisana svjetina je bila samo njihovo sredstvo kojom su se posluzili.
Uporedi danasnji Egipat sa Sirijom, Libijom i Irakom. Sve ce ti se samo kazati.[/quote]

Upravo tako.Egipat sada podsjeca na predratna stanja u tim drzavama.
Kikibombona

#3402 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Co0l wrote: Upravo tako.Egipat sada podsjeca na predratna stanja u tim drzavama.
Upravo :thumbup:

Takvo stanje ce se odrzati dok Ihvanije ne dodju do pameti i prestanu sa podrivanjem drzave. A doci ce sigurno, na ovaj ili onaj nacin. (Ovdje ne mislim na ugrozavanje ljudskih prava)

Da je buknulo u Egiptu, drzava bi pretprila stetu od koje se NIKAD ne bi oporavila. Da vojska nije intervenisala, demonstranti bi zive oderali Mursija i ekipu. Onda bi ovi uzvratili i eto sukoba od milion mrtvih i opustosenom zemljom.

Sisi je spasio zemlju, u to sam 100% siguran.
Co0l

#3403 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

Ne kontas.Egipat podsjeca na predratno stanje zato sto ga je tu Sisi doveo vojnim udarom i zlocinima koje je pri tome pocinio i daj Boze da ne zavrsi sukobima veceg intenziteta u buducnosti zbog toga.Klicu takvog sukoba je vec posijao.
Iako mislim da poredjenja sa Libijom,Irakom i Sirijom nisu adekvatna jer se situacije puno razlikuju.
Kikibombona

#3404 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Cool

A sta bi se desilo da se vojska drzala po strani?
Kako bi MB umirilo milione koji su ih krenuli oderati?

Isti je slucaj bio sa Mubarakom. Na ulice izasli milioni sa zeljom da skalpiraju Mubaraka, kao i milioni pristalica rezima. Da vojska nije skinula Mubaraka, sigurno bi buknulo. Grupe su se pocele sudarati i mlatiti po ulicama.

Da je vojska i u slucaju Mursija do kraja ostala po strani, sukob bi bio neminovnost. Postojala je prijetnja da se vojska podijeli na dvije strane i da tek onda nastane haos.

Sve to je bilo jako rizicno i osjetljivo po Egipat. Vojska je bez ikakve sumnje spasila drzavu od gradjanskog rata. Oba puta su odigrali izuzetno takticno.
Co0l

#3405 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

E jebi ga Kiki,kad nisi u stanju da shvatis da je vojska bila ta koja je bila protiv Mursija jer je udario na njihove privilegije a ne da se stavila izmedju dvije sukobljene strane onda ne vrijedi ni odgovarat na takva pitanja koja se zasnivaju na pogresnim premisama.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3406 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

egipatska vojska intervenisala u gazi
zaustavljena ofanziva izraela i dignuta blokada pojasa gaze
slavlje na ulicama palestinskih i egipatskih gradova ... razdragane narodne mase uzvikuju; idemo u quds povedi nas sisi, naš feldmaršale lijepi

spoiler alert: jes al u qoortzu
jastuk1

#3407 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:
Sve to je bilo jako rizicno i osjetljivo po Egipat. Vojska je bez ikakve sumnje spasila drzavu od gradjanskog rata. Oba puta su odigrali izuzetno takticno.
Kakvog crnog građanskog rata. Da bi imao građanski rat narod mora biti naoružan, pun sebe, smatrati da i kad ima dovoljno zaslužuje daleko više, itd, itd. Nešto ko u Libiji. A u Egriptu narod niti je dovoljno naoružan, niti je pun sebe, niti smatraju da zaslužuju puno više. Samo im je bitno da se subvencije za hljeb ne ukinu. Vojska, koja drži privredu Egipta je spasila sebe i svoje profite, a ne državu i još manje narod.

Nekada ti postovi imaju toliko, toliko cinizma da se pitam kome, čemu, ZA ČIJE BABE ZDRAVLJE TOLIKA NEISKRENOST???
japin_mutapi

#3408 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

mirsek wrote:Da ponovim.
Koliko je bilo naroda na protestima protiv mursija dok je vladao a koliko na protestima za njega kad su ga skinuli sa vlasti ?
Onako da pricamo o legitimnosti.
ovo je priča o legitimnosti i matematici
bilo je postova i procjena raznih "stručnjaka" da je protiv mursija na ulice egipatskih gradova izašlo 28, 30 i 32 miliona ljudi

uzećemo srednji broj za matematičke radnje koje slijede
egipat ima 84 miliona stanovnika od kojih je pola mlađe od 18 godina tj. bez prava glasa
ostaje 42 miliona - 30 + oko milion ljudi koji zbog službe i dužnosti nisu mogli da izađu na proteste
31 od 42 je 73.8%

dakle protiv mursija je bilo 73.8% - dalje od ovih devet miliona koji nisu izašli ima dobar dio koji su protiv mursija - uzećemo ovaj izračun za procjenu koliko ih je bilo protiv
73.8% od 9 miliona je 6.64 miliona

dakle 31+6.64 je 37.64 miliona ljudi koji su protiv mursija
u postocima je to 89.6%
kada se uzme u obzir velika nepismenost i neznanje koje vlada u egiptu nije teško pretpostaviti da ovih 11.4% zapravo nema pojma ni o čemu i da će ako im se na lijep način objasni shvatiti aktuelna događanja ispravno
one koji i nakon toga ne prihvate i shvate vojska će lahko riješiti na svoj način

sve je jasno ko dan
svi su protiv mursija čak i oni koji to nisu ... samo to još ne znaju ali saznaće vrlo brzo
limeni

#3409 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by limeni »

japin_mutapi wrote:
mirsek wrote:Da ponovim.
Koliko je bilo naroda na protestima protiv mursija dok je vladao a koliko na protestima za njega kad su ga skinuli sa vlasti ?
Onako da pricamo o legitimnosti.
ovo je priča o legitimnosti i matematici
bilo je postova i procjena raznih "stručnjaka" da je protiv mursija na ulice egipatskih gradova izašlo 28, 30 i 32 miliona ljudi

uzećemo srednji broj za matematičke radnje koje slijede
egipat ima 84 miliona stanovnika od kojih je pola mlađe od 18 godina tj. bez prava glasa
ostaje 42 miliona - 30 + oko milion ljudi koji zbog službe i dužnosti nisu mogli da izađu na proteste
31 od 42 je 73.8%

dakle protiv mursija je bilo 73.8% - dalje od ovih devet miliona koji nisu izašli ima dobar dio koji su protiv mursija - uzećemo ovaj izračun za procjenu koliko ih je bilo protiv
73.8% od 9 miliona je 6.64 miliona

dakle 31+6.64 je 37.64 miliona ljudi koji su protiv mursija
u postocima je to 89.6%
kada se uzme u obzir velika nepismenost i neznanje koje vlada u egiptu nije teško pretpostaviti da ovih 11.4% zapravo nema pojma ni o čemu i da će ako im se na lijep način objasni shvatiti aktuelna događanja ispravno
one koji i nakon toga ne prihvate i shvate vojska će lahko riješiti na svoj način

sve je jasno ko dan
svi su protiv mursija čak i oni koji to nisu ... samo to još ne znaju ali saznaće vrlo brzo
odmah da naglasim da nisam eksperta za egipat ali meni nije jasno kako mozes tvrditi da su 100% naroda bilo protiv predsjednika koji je osvojio izbore samo godinu dana prije?
ja imam dojam da narod u egiptu pojma nema sta je demokratija i sta je bolje za njih.
isto kao i u zauzetim zemljama poput afghanistana, libije ili iraka gdje je stanje prije dolaska zapada i "demokratije" bilo mnogo bolje..isto ovako pokusavaju svrgnuti erdogana, isto ovako su neke godine zapadnjaci podigli proteste u teheranu ali nisu turci i perzijci zaostali kao arapi i ne daju na sebe.
ponavljam, nisam eksperta ali ovakav dojam se dobija ako se ne slusa previse zapadne medije koji su se lizali sa rusijom dok je bilo stanje udure a sad udaraju na njih gdje stignu sankcijama itd..
japin_mutapi

#3410 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

ovo je po metodologiji forumskih antiMB i prosisi "stručnjaka i analitičara" na osnovu njihovih saznanja i procjena
Challenger__

#3411 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Ono što nije uspio jedan trojanski konj (MB), treba da uradi drugi trojanski konj (IS). Navodno, preko Libije se već ubacuju u Egipat.

Zna li neko više o ovome?
Kat

#3412 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kat »

http://www.informationclearinghouse.inf ... e39406.htm
How the West Green-lighted Sisi’s Massacres
Avetinho

#3413 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Avetinho »

Kat wrote:http://www.informationclearinghouse.inf ... e39406.htm
How the West Green-lighted Sisi’s Massacres
Nije bolan Sisi nikoga masakrirao, samo je oslobadjao svijet od nevaljalaca. A osim toga on je ruski igrac. Tako tvrde liliputinci.
Kat

#3414 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kat »

http://sandzakpress.net/deneral-es-sisi ... bi-klanjao
Egipat - Elektronski portali na arapskom jeziku prenose danas vijest, pozivajući se na izvore bliske nedavnim dešavanjima u Haremu i posjeti egipatskog krvnika Es-Sisija, da je general, zbunjen u Haremu postavio pitanje čovjeku zaduženom za otključavanje Kabe; “Gdje je ovdje kibla, da bih mogao klanjati.”

Portal dodaje da je ovo pitanje zbunilo čovjeka koji je kazao da može klanjati na kojem god mjestu želi. Također, izvori navode da es-Sisi pri ulasku u Kabu nije pokazao nialo skrušenosti i skromnosti, već se počeo raspitivati o unutrašnjosti Kabe i njenoj historiji. Ovo je prvi put da es-Sisi obavi umru iako je bio dugogodišnji vojni ataše u egipatskoj ambasadi u Rijadu.
Co0l

#3415 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

Sta zna cionista gdje je kibla.
Kikibombona

#3416 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Svaka cast Egiptu!

Njihova aktivnost u Palestini i Libiji je izuzetno pozitivna!
Challenger__

#3417 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Olakšanje u Gazi i Izraelu:
Veliko slavlje Palestinaca: Nakon 50 dana ubijanja konačno sreća na ulicama Gaze

Nakon što su Hamas i izraelska vlada potpisali sporazum o dugoročnom primirju u Pojasu Gaze je počelo slavlje.
izvor - LINK

_____

Prvi veliki međunarodni uspjeh savremenog Egipta i njegovog predsjednika Abdel Fattah al-Sisija.
ema_

#3418 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by ema_ »

Kikibombona wrote:Svaka cast Egiptu!

Njihova aktivnost u Palestini i Libiji je izuzetno pozitivna!

+1

:thumbup: , lajk iz srca Egypta mahsus :-D .
Challenger__

#3419 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Jesi li u Kairu Ema??
ema_

#3420 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by ema_ »

Jap, vratila se nakon godinu dana :-D .
Challenger__

#3421 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

ema_ wrote:Jap, vratila se nakon godinu dana :-D .
Uživaj. I ako slučajno naletiš na generala, prenesi mu selam iz Sarajeva.
japin_mutapi

#3422 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

nije general već feldmaršal
izučio škole po ameriki i engleskoj
Avetinho

#3423 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote:
Jah, reci mu, bogati, da ga je Celo pozdravio. A kad budes isla u Rusiju, pozrdavi mu Putinka.
japin_mutapi

#3424 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

Avetinho wrote:
Challenger__ wrote:
Jah, reci mu, bogati, da ga je Celo pozdravio. A kad budes isla u Rusiju, pozrdavi mu Putinka.
to ... :thumbup:
evo i ja jedan pozrdav da uputim ali ne u eter nego u njemačku
ema_

#3425 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by ema_ »

Sumnjam da cu bash njega sresti :razz: , al mogu selami askerima i shurti (vojska i policija) - ima ih na svakom cosku :D .
Post Reply