Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
toure123

#3401 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by toure123 »

Grean wrote:
toure123 wrote:Pronadjoh pelet od slame uljane repice, jel ovo nekad probavao ? :lol:
Moji ga koriste ove sezone. Nije bio puno u upotrebi ali prosao je testove, tipa OK kalorican i nema puno otpada. Uvoz iz Madjarske.
Aha, a koliko je kWh po vreci ? Recimo kod ovog obicnog drvenog peleta sam vidio da je 5.2 kWh po vreci, koliko je otprilike kod toga..?

Mislim nije ni ovaj jeftin Bgm, evo citam cijenu upravo, trazi 360 KM / tona ..
Maraschino

#3402 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

toure123 wrote:
Grean wrote:
Moji ga koriste ove sezone. Nije bio puno u upotrebi ali prosao je testove, tipa OK kalorican i nema puno otpada. Uvoz iz Madjarske.
Aha, a koliko je kWh po vreci ? Recimo kod ovog obicnog drvenog peleta sam vidio da je 5.2 kWh po vreci, koliko je otprilike kod toga..?

Mislim nije ni ovaj jeftin Bgm, evo citam cijenu upravo, trazi 360 KM / tona ..
Koliko god KW napisu, lazu.

I ja bih ga kupio za nuzdu. Samo neka gori i neka puno ne cadi a nece valjda kao drva.
CooK

#3403 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

Zna li neko gdje se moze kupiti ova mala zelena masina za pelet sa ovog videa? I susjedne drzave dolaze u obzir ako nema kod nas. https://youtu.be/b7moYXe6YAc
toure123

#3404 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by toure123 »

Evo sam jutros dobio isporuku 1 tone peleta od ciste jelovine/smrce... Na deklaraciji pise da je donja granica kaloricnosti 5.2 kWh a gornja 5.6 kWh ( u sto cisto sumnjam )... Potpalio sam pec i gori k'o ludo....

Pelet je cini mi se iz Gracanice (Eko-line ili tako nesto)... Jel neko ranije uzimao ovakvu vrstu peleta, kakva su vasa iskustva?
toure123

#3405 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by toure123 »

Pozz ljudi,

evo da se javim nakon prve dvije ture ovog "novog" peleta... Pelet je OK i zadovoljan sam sto se tice sagorjevanja i brzine koja mu treba da postigne odredjenu temperaturu... Medjutim pec mi bukvalno JEDE pelet... Istresao sam dvije vrece od po 15 KG ,danas oko 12:30, i evo radi sve do sad, i potrosio sam otprilike 70% onog sto sam ubacio, sto je po meni previse ?!?!

Radi se o Stilmetal 15kW peci, a donja granica temperature pri kojoj pusta vodu je 49 C, a gornja maksimalna je 70 C...

Pec otprilike vecinu vremena radi na temperaturi 65-69 C... Da bih sad primjetio da je bukvalno potrosila vecinu peleta kojeg sam danas nasuo...

Ovo se meni cini kao previse... Jel vama ljudi ? :shock: :?

P.S. sto se tice postavki, jacina rada je postavljena na automatsko.. Kvaltet peleta na "1 klasu" ... Ja nikad inace nisam ulazio u one postavke jer mi je to serviser sve uradio.. ?

A kvadratura koju grijem je cca. 80m2 ...
Maraschino

#3406 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

Tu je to negdje. Mozda malo vise sto zavisi od peleta. 10 sati rada po 2 kg je 20 kg.
Vjerovatno da radi na maksimumu ali kada postignes zeljenu tem. prostorija, vjerovatno da ce i potrosnja da se smanji.

Zapamti, ti ne grijes kucu nego gubitke. Ti kada jednom zagrijes prostor ti samo dogrijavas to sto kuca izgubi.
toure123

#3407 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by toure123 »

Maraschino wrote:Tu je to negdje. Mozda malo vise sto zavisi od peleta. 10 sati rada po 2 kg je 20 kg.
Vjerovatno da radi na maksimumu ali kada postignes zeljenu tem. prostorija, vjerovatno da ce i potrosnja da se smanji.

Zapamti, ti ne grijes kucu nego gubitke. Ti kada jednom zagrijes prostor ti samo dogrijavas to sto kuca izgubi.

Primjetio sam to recimo... Jucer je grijala par sati ono bez prestanka znaci 4-5 u komadu... Odjednom kad je dostigla neki "vrhunac" da ako kazem, onda je pec se odjednom ugasila i nije potpaljivala peleta vise dok temperatura u kotlu nije opala na cca. 45 stepeni, i tako onda sve u krug...

Kako pec uopste zna da li je kuca full zagrijana, ja sam mislio da je njoj bitna samo temperatura u kotlu ? :lol:
toptop

#3408 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by toptop »

pec prepostavlja po temperaturi povratne vode da je kuca zagrijana a zna ako ima sobni termostat
Maraschino

#3409 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

toptop wrote:pec prepostavlja po temperaturi povratne vode da je kuca zagrijana a zna ako ima sobni termostat
...ili termo glave na radijatorima koje ce zatvoriti krug.

Mjesajuci ventil ''mis ventil'' je isto dobar za racionalnu potrosnju.
kazo

#3410 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kazo »

Sutra idem po pare u Fekry, ne mogu cekati vise da me zavlace. Sve obecavaju za iducu sedmicu, kada ih nazovem kazu mogu samo 1 tonu isporucit, kada pristanem na to kazu da nemaju prijevoz, da pricekam jos koji dan.
Koji pelet je provjereno dobar ?
Do sad sam uzimao na vrece i naletio sam na svasta. Jedan je katastrofa (provjerit cu kako se zove dok nadjem vrecu ), nece uopste da se potpali, ne gori kako treba, stvrdne se ko kamen pa poslije svakog lozenja moram da cistim kako bi iduca potpala bila uspjesna.
toure123

#3411 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by toure123 »

kazo wrote:Sutra idem po pare u Fekry, ne mogu cekati vise da me zavlace. Sve obecavaju za iducu sedmicu, kada ih nazovem kazu mogu samo 1 tonu isporucit, kada pristanem na to kazu da nemaju prijevoz, da pricekam jos koji dan.
Do sad sam uzimao na vrece i naletio sam na svasta. Jedan je katastrofa (provjerit cu kako se zove dok nadjem vrecu ), nece uopste da se potpali, ne gori kako treba, stvrdne se ko kamen pa poslije svakog lozenja moram da cistim kako bi iduca potpala bila uspjesna.

Ja sam jucer narucio 1 tonu nekakav pelet je iz Gracanice... Uglavnom fercera sve super.. Uvecer se cuo sa likom preko pika ujutro mi je pelet bio pred vratima...

Potrazi malo po piku naci ces odmah, i reci da ti dovuce odmah :thumbup:
shlauf

#3412 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

kazo wrote:Sutra idem po pare u Fekry, ne mogu cekati vise da me zavlace. Sve obecavaju za iducu sedmicu, kada ih nazovem kazu mogu samo 1 tonu isporucit, kada pristanem na to kazu da nemaju prijevoz, da pricekam jos koji dan.
Prije koliko mjeseci si naručio pelet i dao pare unaprijed? Ja čekam dva i pol mjeseca i još ništa od isporuke. Uplatio 5 paleta.
toptop

#3413 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by toptop »

Maraschino wrote:
toptop wrote:pec prepostavlja po temperaturi povratne vode da je kuca zagrijana a zna ako ima sobni termostat
...ili termo glave na radijatorima koje ce zatvoriti krug.

Mjesajuci ventil ''mis ventil'' je isto dobar za racionalnu potrosnju.
sve to daje potreban konfor
kazo

#3414 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kazo »

shlauf wrote:
Prije koliko mjeseci si naručio pelet i dao pare unaprijed? Ja čekam dva i pol mjeseca i još ništa od isporuke. Uplatio 5 paleta.
Pocetkom jula, znaci vise 4 mjeseca me zezaju. Dogovor bio da ce isporuciti krajem septembra i tada pocinje natezanje, iduce sedmice, kvar na masini, isporucujemo za 5-6 mjesec, sada ce poceti isporuka za 7 mjesec, vi ste na spisku do kraja sedmice... Predzadnje je bilo 100% isporucujemo sve do kraja sedmice, pustim citavu sedmicu da prodje, nazovem ih i kazu mi da imaju spremnu jednu tonu za mene i za jos 12 porodica u Sarajevu, ali ne znaju hoce li imati kamion slobodan u subotu tj juce. Na moj upit, mogu li ja doci po tu jednu tonu, kazu mi da nazovem u subotu do 10 sati da se dogovorimo... citav dan se nisu javili :-?
sbatke

#3415 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sbatke »

Evo da prenesem moja iskustva sa firmom Fekry iz Foče.Kupujem od njih prvi put ove godine.Ja sam krajem aprila zvao firmu i ugovorio 3 palete peleta 250 KM je tada bila cijena po toni.U prvom razgovoru su mi rekli da se čeka do 150 dana i ako mi odgovara taj rok da mi pošalju na e-mail predaračun za uplatu.Meni je odgovaralo jer je tada bio April mjesec.Uplatio sam 3 palete na njihov račun i čekao.Po isteku 150 dana sam ih nazvao i dogovorili se kada da dođem sa mojim prevozom u dan kada je meni odgovaraloi i tako je i bilo .E sada šta se iza dešavalo ne znam.Ali nikako mi nije jasno da su ljudima obećavali u Septembru pelet za Novembar a ja sam van sezone čekao 5 mjeseci??
kazo

#3416 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kazo »

Meni su rekli da su imali neki kvar na masini zato im se desio taj zaostatak sa isporukom.
Sinoc mi prica jedan covjek, da su ostali Penny-u bas dosta duzni i da ih je ovaj htio tuziti, uzeti pare nazad + zatezne kamate ( ne znam koliko je ovo istina ) i da su dogovorili da ce mu isporucivati jedan sleper sedmicno.
nepass1

#3417 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nepass1 »

kazo wrote:Meni su rekli da su imali neki kvar na masini zato im se desio taj zaostatak sa isporukom.
Sinoc mi prica jedan covjek, da su ostali Penny-u bas dosta duzni i da ih je ovaj htio tuziti, uzeti pare nazad + zatezne kamate ( ne znam koliko je ovo istina ) i da su dogovorili da ce mu isporucivati jedan sleper sedmicno.
fekry prodaje hifi, ovi uzimaju ogromne kolicine. sad nece da se zajebaje sa sitnom buranijom i prodaje po 2-3 tone. vraca ljudima pare, samo za hifu radi. na tel se i ne javljaju. zajebo pola gorazda za pelet
CooK

#3418 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

toure123 wrote:

Ja sam jucer narucio 1 tonu nekakav pelet je iz Gracanice... Uglavnom fercera sve super.. Uvecer se cuo sa likom preko pika ujutro mi je pelet bio pred vratima...

Moze li se znati koliko si platio tu tonu peleta sa prevozom?
sbatke

#3419 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sbatke »

Mene zanima koliki je rok trajanja drvenog peleta uskladistenog u suvom prostoru.Da li moze da se koristi naredne grejne sezone i da li gubi na kvalitetu?
isx

#3420 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Što nebi mogao?
sbatke

#3421 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sbatke »

Šta znam zato i pitam kao neki pričaju da izgubi na kvalitetu i da se prospe nakon godine dana.
kazo

#3422 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kazo »

CooK wrote:
toure123 wrote:

Moze li se znati koliko si platio tu tonu peleta sa prevozom?
Ma treba im jebat mater, itekako kako bi poceli isporucivati. Ako mene pitas ja sam platio 260 bez prevoza, ovu jednu tonu sto obecavaju ide na njihov racun.
SaltCity__

#3423 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

toure123 wrote:
Maraschino wrote:Tu je to negdje. Mozda malo vise sto zavisi od peleta. 10 sati rada po 2 kg je 20 kg.

Primjetio sam to recimo... Jucer je grijala par sati ono bez prestanka znaci 4-5 u komadu... Odjednom kad je dostigla neki "vrhunac" da ako kazem, onda je pec se odjednom ugasila i nije potpaljivala peleta vise dok temperatura u kotlu nije opala na cca. 45 stepeni, i tako onda sve u krug...

Kako pec uopste zna da li je kuca full zagrijana, ja sam mislio da je njoj bitna samo temperatura u kotlu ? :lol:
Ako nemas sobni termometar onda ga obavezno nabavi. Nastimas zeljenu temepraturu u sobi i pec se sama pali i gasi kada dostigne zadatu teperaturu. Npr. kod mene je sobna temp. na 23 stepena. Kada temp u sobi padne pec se automatski pali i grije do 23.8 stepeni. Tu se ugasi. Zavisno koliko je hladno vani i kako brzo gubi temparuturu toliko ce se cesto i pec paliti.Opet to najvise zavisi od toplotne izolacije kuce. 25kw pec Stilmetal je kod mene i dneveno ne trosim vise od 1 vrece . I to kad je onaj minus bio prosle godine u januaru.
S tim da mi je kuca dobro izolovana i gubitci su minimalni
Kod slabe izolacije, ne mozes nanijeti pelata kolko ona moze potrositi.
nadžak

#3424 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nadžak »

SaltCity__ wrote:
toure123 wrote:

Ako nemas sobni termometar onda ga obavezno nabavi. Nastimas zeljenu temepraturu u sobi i pec se sama pali i gasi kada dostigne zadatu teperaturu. Npr. kod mene je sobna temp. na 23 stepena. Kada temp u sobi padne pec se automatski pali i grije do 23.8 stepeni. Tu se ugasi. Zavisno koliko je hladno vani i kako brzo gubi temparuturu toliko ce se cesto i pec paliti.Opet to najvise zavisi od toplotne izolacije kuce. 25kw pec Stilmetal je kod mene i dneveno ne trosim vise od 1 vrece . I to kad je onaj minus bio prosle godine u januaru.
S tim da mi je kuca dobro izolovana i gubitci su minimalni
Kod slabe izolacije, ne mozes nanijeti pelata kolko ona moze potrositi.
Ima tu još jedan bitan momenat a to je donja temperatura na kojoj se pali termostat. Ti reče da se kod tebe ugasi kad temperatura na mjestu mjerenja dostigne 23,8 C a jako je bitno kad se ponovo pali. :) Nije isto ako se ponovo upali kad temperatura padne na 22,0 ili npr 21,0 C. Poznato je da peć uvijek ima jedan period potrošnje peleta "uprazno", tj. dok zagrije vodu u sistemu i pumpa pusti kroz radijatore. Što se češče pali to je taj period rada uprazno veći i ode više peleta. Najbolje je imat termostat kojem je podesiva i temperatura paljenja i gašenja. KOd mene na žalost nije tako, još se nisam nakanio da kupim drugi. Imam neki talijanski Emmeti koji ima samo pola stepena razliku. Npr podesim na 22.0 temperaturu u sobi. Relej aktivira na 21,5 i gasi na 22,5. Malo je to, da je barem cijeli stepen gore i dole bilo bi puno bolje.
Čisto da znate kad kupujete termostate :)
SaltCity__

#3425 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

Zabpravio sam reci da je donja granica na kojoj se pali pec 22.8 Znaci jedan stepen je varijacija izmedju tacke paljenja i gasenja. Salus termostat , zaboravio sam koji je model.
Post Reply