Sirija

Locked
zrakomlat

#33976 Re: Sirija

Post by zrakomlat »

Co0l wrote:
Klavikula wrote:@Cool
upravu si. nije tacno da se stranci vecinom bore protiv SAA. doduse, tih 14 000 je samo za IS. tu je i Nusra, koja je ujedno i udarna snaga pobunjenickih jedinica. sto se mene licno tice, nije ni bitno i nemam namjeru moralisati.

...ali ovo ipak moram napisati, razmisli malo o nasem ratu i koliko je bilo stranih boraca na svim sukobljenim stranama i da li su isti cinili vecinu svojih vojski. pretpostavljam da vec znas odgovor, razmisli da li to mijenja uzrok postojanja VRS-a, VRSK-a, HVO-a, HV-a i ARBiH.

ne govorim ovo da bih sirio raspravu, bar ne na ovoj temi tako da ne moras odgovarati, ali eto razmisli i vidi gdje grijesis po pitanju Sirije.

zivio!
Clanak kaze da je 11 hiljada stranaca koji su dosli da se bore protiv rezima ili da se prikljuce IS-u.Znaci ne radi se samo o onima koji su u IS-u a i nije 14 hiljada nego 11 od kojih je 2800 iz zemalja 'Zapada'.To sto kolega forumas nije bas razumio tekst pa je sabrao 11 000 sa 2800 i dobio cifru od skoro 14 000 je druga stvar ;) Ali i da nije pogrijesio to nije velika cifra,jos kad se uzme u obzir da se radi i o Siriji i Iraku skupa onda se dodje do zakljucka da je procenat stranaca u Siriji ustvari mizeran.Cak i da se to odnosi samo na IS a ne recimo i na Nusru opet ne bi mjenjalo poentu jer su i u Nusri uglavnom Sirijci.

Sto se tice naseg rata slicna je stvar,i ovdje su stranci bili u velikoj manjini i nisu mijenjali karakter strana na kojima su se borili.Vise su sluzili suprotnoj strani kao materijal za antipropagandu.Nesto slicno kao i u Siriji.
Do mene je, ja sam pogrešno skontao, ali malo je i rečenica nespretno napisana :
Dobrovoljci iz cijeloga svijeta u posljednjih nekoliko godina došli su na područje Sirije kako bi se borili protiv režima ili na strani ISIL-a. Njih 11 tisuća iz 74 zemlje trenutno se nalazi u Siriji i Iraku, dok ih je iz zapadnih zemalja tamo prisutno otprilike 2800, navodi Međunarodni centar za studij radikalizma iz Londona.
Ovo "dok ih je" mjenja kontekst rečenice.Tu bi trebalo da stoji "od kojih je 2800 iz zapadnih zemalja"
Mada, niti je ta razlika nešto bitna na terenu, niti je ovo bitno za temu, al eto, da nešto prozborim.
Klavikula

#33977 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Co0l wrote:
Demokratizacija i napredak Sirije nikom nije glavni cilj samo sto imas one koji to ne kriju i one koji jos uvijek hine da jeste.
u sustini, to ti dodje isto.

doduse, upravu si da ima onih koji kao nesto pokusavaju. Assad je napravio neke kozmeticke promjene - izbori.
Co0l

#33978 Re: Sirija

Post by Co0l »

Klavikula wrote:
Co0l wrote:
Demokratizacija i napredak Sirije nikom nije glavni cilj samo sto imas one koji to ne kriju i one koji jos uvijek hine da jeste.
u sustini, to ti dodje isto.

doduse, upravu si da ima onih koji kao nesto pokusavaju. Assad je napravio neke kozmeticke promjene - izbori.
:D :kiss:
Kikibombona

#33979 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

http://english.alarabiya.net/en/News/mi ... obane.html

Ovi ne odustaju, ali ginu sve vise i vise.....
@mba

#33980 Re: Sirija

Post by @mba »

pogledajte ovaj dokumentarac (4 dijela) i sve ce biti jasno o cemu se radi, pocelo je jos davne 1928 sastankom trojice!

https://www.youtube.com/watch?v=_TXG70xAnSU
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#33981 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Asad se bori za interese francuske i engleske neoimperijlisticke politike
Naslovnica

#33982 Re: Sirija

Post by Naslovnica »

Kikibombona wrote:http://english.alarabiya.net/en/News/mi ... obane.html

Ovi ne odustaju, ali ginu sve vise i vise.....
Ovaj je link star mjesec dana
Novak20

#33983 Re: Sirija

Post by Novak20 »

japin_mutapi wrote:Asad se bori za interese francuske i engleske neoimperijlisticke politike
Prije će bit' da se bori da iznese svoju glavu na ramenima iz ove frtutme.
Kikibombona

#33984 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Naslovnica wrote: Ovaj je link star mjesec dana
Izvinjavam se. Nabasao na jednom forumu, procitao vijest ali ne i datum.
madner

#33985 Re: Sirija

Post by madner »

Ovi SAA amateri nisu jos zauzeli Dzobar? :shock:
Kikibombona

#33986 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

madner wrote:Ovi SAA amateri nisu jos zauzeli Dzobar? :shock:
Dzobar je ogroman kvart, izrazito gusto naseljen. Dakle, kuca na kuci. Iskopane su mreze tunela, ispred kuca i zgrada rovovi..... Pobunjenici su se jako dobro utvrdili u Dzobaru.

SAA polako napreduje kako bi zrtve na svojoj strani sveli na minimum.

Sta bi tek trebalo reci za nas, a cesto se govori da je su Sirijci amateri sto se tice ratovanja. U Sarajevu se niko centimetra nije mogao pomjeriti. Jebeno je krenuti prema stambenim blokovima a znas da je neprijatelj utvrdjen iza svakog moguceg zaklona.
madner

#33987 Re: Sirija

Post by madner »

Hoces reci da je branilaca Dzobara znatno vise od napadaca?
Kikibombona

#33988 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

madner wrote:Hoces reci da je branilaca Dzobara znatno vise od napadaca?
Vjerovatno ih je osjetno manje, al su u boljem polozaju. Lakse se braniti nego napadati u urbanoj sredini. SAA ide naprijed, ali jako jako sporo. Nije im zurba, a i ne gine im se olako. Pogledaj klipove iz Dzobara na jutub. Pa to je cista ludnica. Kvart je idealan za defanzivno ratovanje.
madner

#33989 Re: Sirija

Post by madner »

Nista specijalno, jedna brigade protiv jednog bataljona i muce se mjesecima.

Za smanjene gubitaka brzina je dobra, no ova garda im je nesposobna za brze napredovanje.
svjedok_007

#33990 Re: Sirija

Post by svjedok_007 »

Njemački novinar posjetio Islamsku državu: "Islamska država je jača i opasnija nego što Zapad misli"

http://vijestiummeta.com/njemacki-novin ... pad-misli/
Kikibombona

#33991 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Tenkovi i pjesadija, cista ludnica, direktni obracun

Kad vidis ovo skontas da je nas rat u odnsu na sirijski bio 'djecija igrica'.......

Strahota

Ko prezivi pricat ce

I more drugih klipova. A tek najzesci obracuni kada nikome nije bilo do snimanja.

Ogroman je ovo kvart i njegovo oslobodjenje je veliki poduhvat.
Klavikula

#33992 Re: Sirija

Post by Klavikula »

sasvim logicno da nisu jos uspjeli zauzeti Jobar i nece jos zadugo.

ima tamo vise od jedne brigade i jednog bataljona. bar 2-3 puta vise vojske i sa jedne i sa druge strane.
Co0l

#33993 Re: Sirija

Post by Co0l »

Uz onakav debalans u naoruzanju i tehnici u korist napadaca,odbrana Jobara je legendarna.
Kikibombona

#33994 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:Uz onakav debalans u naoruzanju i tehnici u korist napadaca,odbrana Jobara je legendarna.
Niko ne spori. Al i napadaci imaju muda do poda. Aj napreduj u ogromnom kvartu nacickanom zgradama i kucama, gdje su se branioci dobro utvrdili. Svaki korak ti moze biti posljednji kada znas da se iza svakog zaklona moze kriti neprijatelj. Zajebano do bola.
Co0l

#33995 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:Uz onakav debalans u naoruzanju i tehnici u korist napadaca,odbrana Jobara je legendarna.
Niko ne spori. Al i napadaci imaju muda do poda. Aj napreduj u ogromnom kvartu nacickanom zgradama i kucama, gdje su se branioci dobro utvrdili. Svaki korak ti moze biti posljednji kada znas da se iza svakog zaklona moze kriti neprijatelj. Zajebano do bola.
Pa jest,treba imat muda pa zasipat svim i svacim zgrade,od aviona do tenkova,i ravnat kvart po kvart prije napredovanja.
dragma
Vozim: Pješe

#33996 Re: Sirija

Post by dragma »

Damask. Tihi protest na kojem se pozivaju Armija Islama i SAA na ujedinjenje i obnovu Sirije.

@sarajevoxxxx, jel' prijevod tačan?
Kikibombona

#33997 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote: Pa jest,treba imat muda pa zasipat svim i svacim zgrade,od aviona do tenkova,i ravnat kvart po kvart prije napredovanja.
Pa kako izginuse toliki vojnici u pokusajima napredovanja ako sam rokaju sa distance?
Saxxx je prenio x puta do sada da je izignulo xy vojnika SAA kod pokusaja napredovanja u Dzobaru.
Kako to?

Il nam ti hoces reci da samo 'pravi muslimani' imaju muda za junacku borbu. :D
DuckZz

#33998 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Kikibombona wrote:
madner wrote:Ovi SAA amateri nisu jos zauzeli Dzobar? :shock:
Sta bi tek trebalo reci za nas, a cesto se govori da je su Sirijci amateri sto se tice ratovanja. U Sarajevu se niko centimetra nije mogao pomjeriti. Jebeno je krenuti prema stambenim blokovima a znas da je neprijatelj utvrdjen iza svakog moguceg zaklona.
U ovo me ama baš niko ne može uvjeriti.
sarajevoxxxx

#33999 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

dragma wrote:Damask. Tihi protest na kojem se pozivaju Armija Islama i SAA na ujedinjenje i obnovu Sirije.

@sarajevoxxxx, jel' prijevod tačan?
Nije tacan. Demonstranti traze ujedinjenje Dzejsh El-Ummeh i Dzejsh El-Islam.
Co0l

#34000 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote: Pa jest,treba imat muda pa zasipat svim i svacim zgrade,od aviona do tenkova,i ravnat kvart po kvart prije napredovanja.
Pa kako izginuse toliki vojnici u pokusajima napredovanja ako sam rokaju sa distance?
Saxxx je prenio x puta do sada da je izignulo xy vojnika SAA kod pokusaja napredovanja u Dzobaru.
Kako to?

Il nam ti hoces reci da samo 'pravi muslimani' imaju muda za junacku borbu. :D
Nesposobni.
Locked