Do mene je, ja sam pogrešno skontao, ali malo je i rečenica nespretno napisana :Co0l wrote:Clanak kaze da je 11 hiljada stranaca koji su dosli da se bore protiv rezima ili da se prikljuce IS-u.Znaci ne radi se samo o onima koji su u IS-u a i nije 14 hiljada nego 11 od kojih je 2800 iz zemalja 'Zapada'.To sto kolega forumas nije bas razumio tekst pa je sabrao 11 000 sa 2800 i dobio cifru od skoro 14 000 je druga stvarKlavikula wrote:@Cool
upravu si. nije tacno da se stranci vecinom bore protiv SAA. doduse, tih 14 000 je samo za IS. tu je i Nusra, koja je ujedno i udarna snaga pobunjenickih jedinica. sto se mene licno tice, nije ni bitno i nemam namjeru moralisati.
...ali ovo ipak moram napisati, razmisli malo o nasem ratu i koliko je bilo stranih boraca na svim sukobljenim stranama i da li su isti cinili vecinu svojih vojski. pretpostavljam da vec znas odgovor, razmisli da li to mijenja uzrok postojanja VRS-a, VRSK-a, HVO-a, HV-a i ARBiH.
ne govorim ovo da bih sirio raspravu, bar ne na ovoj temi tako da ne moras odgovarati, ali eto razmisli i vidi gdje grijesis po pitanju Sirije.
zivio!Ali i da nije pogrijesio to nije velika cifra,jos kad se uzme u obzir da se radi i o Siriji i Iraku skupa onda se dodje do zakljucka da je procenat stranaca u Siriji ustvari mizeran.Cak i da se to odnosi samo na IS a ne recimo i na Nusru opet ne bi mjenjalo poentu jer su i u Nusri uglavnom Sirijci.
Sto se tice naseg rata slicna je stvar,i ovdje su stranci bili u velikoj manjini i nisu mijenjali karakter strana na kojima su se borili.Vise su sluzili suprotnoj strani kao materijal za antipropagandu.Nesto slicno kao i u Siriji.
Ovo "dok ih je" mjenja kontekst rečenice.Tu bi trebalo da stoji "od kojih je 2800 iz zapadnih zemalja"Dobrovoljci iz cijeloga svijeta u posljednjih nekoliko godina došli su na područje Sirije kako bi se borili protiv režima ili na strani ISIL-a. Njih 11 tisuća iz 74 zemlje trenutno se nalazi u Siriji i Iraku, dok ih je iz zapadnih zemalja tamo prisutno otprilike 2800, navodi Međunarodni centar za studij radikalizma iz Londona.
Mada, niti je ta razlika nešto bitna na terenu, niti je ovo bitno za temu, al eto, da nešto prozborim.