Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Casual's

#33901 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Cemu sluze ovi postavljeni kolektori?
smartXL

#33902 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Služi za tretman otpadnih voda...
dajdza-ze

#33903 Re: Zeničani

Post by dajdza-ze »

Kikibombona wrote:
dajdza-ze wrote:Ovisnost NIJE BOLEST.
Ovaj link kaze da jeste. I mnogi drugi linkovi...
Ovisnost se najjednostavnije može definirati kao stanje u kojemu osoba ne može funkcionirati bez određene supstance ili aktivnosti. U medicinskom smislu ovisnost se definira kao kronična, dugotrajna i recidivirajuća bolest. Ovisnost o drogama je potreba za neprestanim i daljnjim uzimanjem supstance.
https://www.hck.hr/sto-radimo/zastita-i ... snosti/248
Ma znam ja da je ovisnost medicinski definisana kao bolest. I ne dao bog nikome da u porodici ima takvog bolesnika. A opet sa druge strane ko te tjero da se drogiras. Nije komsija narkoman kihno u tebe pa te zarazio. I ja sam svojevremeno smotao "poneki" dzoint :zoka: u mladosti tako da nisam ni ja cvjecka. Ali svjesno krenuti u konzumaciju hemije, izvinite to za mene nije bolest.
Sanjarko

#33904 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Pa kazem i ja. Izbor je jedina razlika ali kad se neko na drogu navuce tesko se skida sa nje jer je obolio mu mozak od droge. Odu receptori u mozgu od droga svih vrsta pa je zato tesko se sa njih i skinuti.
kakavdanakneiskustvu

#33905 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Kikibombona wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:kontam da je narkoman ovisnik o drogama,sad je li narkoman u definiciji ovisnik o bilo kojoj vrsti droge,ne bih znao
Narkomanija je zargon koji se koristi za opis osoba ovisnickog ponasanja.

Ovisnost je bolest. Zaista teska kvalifikacija.

Ja sam recimo godinama svakodnevno pusio marihuanu. 7-8 godina bas redovno. Medjutim, nisam bio ovisnik. Kada bih otisao od kuce, turisticki ili nekome u posjetu, sa sobom nisam nosio marihuanu. Strah od hapsenja na granici ukazuje na racionalnost i odsustvo ovisnickog ponasanja. Dakle, apstinirao bih 7-30 dana bez ikakvih tjelesnih ili emocionalnih posljedica. Da me vidis, posto sam nepusac, ne pijem kafu, vodim racuna o ishrani, sportskog tijela sve sa plocicama i naglasenim misicima ( :D ), rekao bi da nikada dim nisam povukao. Nikada nisam prodao stvar, ako ne bih imao novca, da si kupim paketic, sto je jos jedna odlika ovisnika. Nikada nisam ucinio kradju ili neki drugi kriminalni akt da bi dosao do novca, sto je jos jedna karakteristika ovisnickog ponasanja. Prije par godina sam prestao konzumirati jer je isfuralo. Kompletnom drustvu isfuralo i sada svrnemo samo u posebnim prilikama. Siguran sam da su nas pojedinci u mahali nazivali narkomanima, iako do mene nikada nije doslo, ali mi to nikada nismo bili. Svi moji drugari imaju posao, veci broj porodice, zive odgovorno i posteno. Mogu reci da je marihuana imala pozitivan utjecaj na nase druzenje i da smo bili sretni.

...

Nas covjek je poznat po tome da voli iznijeti misljenje o onome sto ne poznaje, sve na osnovu predubjedjenja i tankog znanja.

...

E sad, ja ne znam, mozda je momak zaista bio narkoman. Mozda je krizirao po haustoru, mozda je krao i posudjivao za dozu, mozda je prozivljvao tjelesne i emocionalne napade, mozda je pokazivao druge ovisnicke simptome...

...

Ja sam morao progovoriti za njega. Rezim u RS je mladog Dragicevica okarakterisao kao narkomana kako bi dehumanizirao i odvratio narod od saosjecanja. Narkomane narod ne zali: 'ko ga jebe, narkoman'. Treba izbjeci osude i presude bez cvrstih dokaza. Time se moze nanijeti strasna nepravda.

:thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#33906 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Casual's wrote:Vrijednosti su nam otišle u qrac. Momka koji je bio regularan, nikome ništa loše nije uradio (da jeste, znala bi cijela Blatuša i Zenica ko je i šta je) okarakterisaše kao narkomana jer je pušio travu. Sada gledam, za momka koji je dugo godina diler pišu apele za pomoć po FB jer je eto doživio sličnu životnu situaciju. Niko nije napisao da su nedavno kod njega u Crkvicama našli dosta droge.

tako su i za d. imamovica,tad jednog od vodecih dilera u cijelom gradu,pojedine komsijje u radakovu ,kad ga je federalni mup hapsio,govorili,ma nije on takav,dobar komsija,i slicne nebuloze,a covjek diler droge
moet-perignon

#33908 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

prije nekog vremena odlucim da se provozam do Kanala i gledam pod onim zeljezarskim masivom kuce i ljude koji uredjuju svoje vrtove. takodjer povremeno prolazim cestom Tetovo, Banlozi, Nemila. prije koji dan odlazim do Gradisca, da dobijem panoramski pogled i mjestani rade svoj posao, i obradjuju svoj vrt. prizor kao i iz Voltairovog optimisticnog Candidea. samo na putu do tog sela breziljci otpada ali polako zarasta trava, pa je malo veselija slika.

uglavnom, osjecam se nemocno da bilo sto poduzmem, a uopste mi nije drag osjecaj bespomocnosti da nesto sto je opipljivo ne mogu rijesiti.
ove stvari poput zagadjenja su rjesive, ali zajednica ima ravnodusan odnos prema tome.

toliko je tih deponija, autootpada, tih vozila koji zagadjuju. ne tako davno, ispred mog auta je bila parkirana stara jetta, i kada se pokrenula
ostavila je crni i mastan trag na prednjem dijelu mog auta, i s bukom se udaljila.
kao vic, kao humoreska.

vise ne gledamo na tu ruinu, to gomilanje smeca, otpada i tu prasinu sto se nadvija i zaklanja jako lijep pogled prema brdima.

a sto moze da se ocekuje od nas? procentualno smo dosta neobrazovani. i ako smo obrazovani, nismo svjesni. ako smo svjesni, onda smo vrlo lako
indiferentni i nerijetko oportunisti. kada smo oportunisti, onda brinemo za svoje dupe i to imamo priliku gledati na tim vijecima, i dosadnim skupstinama.

o svemo tome mogu do sutra, ali kao da ce ovo neko i citati, i kao da ce neko stvarno htjeti da se nesto poduzme.

i Eko Forum, koji i dosta radi, ali sticem utisak da su samo sakupljaci informacija. vjerovatno grijesim, ali zao mi je sto se sve svodi na
postavljanje postova po facebooku, i skeniranju da su dobili odbijenice. samo jos vise razoruza i ucini bespomocnim.
i uz sve to, kao slag na tortu, mi se radujemo topovima, i vecerama s popovima i njihovim zenama u rathauzu.
Ci-Nick

#33909 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

moet-perignon,..

imamo što zaslužujemo,..
sigurno si nekad u nekom dokumentarcu o siromašnoj Africi ili Indiji primjetio da im svega nedostaje osim smeća i prljavštine.
Kad prosječan stanovnik BiH zasluži bolje,.. imat će bolje,.. i po pitanju politike, i po pitanju ekonomije i po pitanju čistoće,..
Sanjarko

#33910 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Indiferentni. Tacno tako ali radi problema vecina. Pritislo ih manjak ili nedostatak primanja i drugi problemi. Ali to nije izgovor. Ima krivice podosta i vlasti u vezi ovoga. Ja bi rekao da je vlast ipak najvise kriva.
Ci-Nick

#33911 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Vizionar 1985 wrote:Indiferentni. Tacno tako ali radi problema vecina. Pritislo ih manjak ili nedostatak primanja i drugi problemi. Ali to nije izgovor. Ima krivice podosta i vlasti u vezi ovoga. Ja bi rekao da je vlast ipak najvise kriva.
Kakva vlast ?
Šta je vlast ?
Ko bira vlast ?
Ko treba da sruši vlast ? :cry:
Krivi smo samo mi,..
Sanjarko

#33912 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Ci-Nick wrote: Kakva vlast ?
Šta je vlast ?
Ko bira vlast ?
Krivi smo samo mi,..
Ma indiferentni smo pa ni vlast nebiramo vise. Pola nas ne glasa. Nisam ni ja glasao.

Taman mislis da imas za koga da glasas i pred izbore se ispostavi da nemas.

Takav je kod mene barem utisak.

Ali slazem se dosta smo i mi, narod krivi. Ali nas niko ni ne slusa ako cemo pravo. Mnoze nas sa nulom i vlast i elite prilicno.

Evo davala stara moja za lijekove sugestiju, za moju terapiju i niko nista. Sugestija bila takva da osmisle nekako ko je narucen za terapiju da samo dodze po nju. Da se smanji cekanje i guzve kod psihijatra.

Raspravljali o tome kako to da urade. Da li da medicinske sestre ili tehnicari to ispune ili psihijatar ili posebno zaduzen psihijatar za to ili nekako drugacije.

Ovo samo navodim kao primjer.

Ima jos toga. Recimo ukinuli nam kontejnere na ovom jednom mjestu niko ne zna iz kojeg razloga gdje su bili godinama. Odkako je Alba preuzela komunalne poslove, mozda cak i prije nje su bili tu.

Zalili se ali niko nista.

Ja sam pisao na nekoj temi da nema nigdje kontejnera za medicinski i ovaj hazardni otpad. Tipa lijekova i slicno.

Kazem nije samo do nas ali jeste dosta i do nas samih iako znam malo je ovo kontradiktorno.
moet-perignon

#33913 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Ci-Nick wrote:moet-perignon,..

imamo što zaslužujemo,..
sigurno si nekad u nekom dokumentarcu o siromašnoj Africi ili Indiji primjetio da im svega nedostaje osim smeća i prljavštine.
Kad prosječan stanovnik BiH zasluži bolje,.. imat će bolje,.. i po pitanju politike, i po pitanju ekonomije i po pitanju čistoće,..
Afriku i Indiju veze kolonijalna proslost, i studije su pokazale kako je, nakon sto su ih kolonizatori prepustili da sami vode zemlju, situacija postala jos surovija. iako su porijeklom isti, ali su indijski i africki oportunisti bili jos gori i samo su mislili na svoje dupe, kao nasi na svoje.
na primjeru Indije ili Afrike, oni sto su se obogatili i bili na vlasti, besramno su kupovali automobile, nekretnine i postajali vlasnici svega, iako su obicni dupelisci svojih prethodnih gospodara najvise po Engleskoj.
Lakshmi Mittal je najbolji primjer tome - ocajnicki zeli biti medju svojim kolonijalnim gospodarom, i ravan njemu. da bi to postigao, mora da
gnjeci i besramno ekslopatise. ne zna drukcije, jer je kodiran tako, kao i oni njegovi drugi dupelisci kao Biju Nair, pa dalje dupelisci Biju Naira, ona njegova skrusena vjernica.

to ide lancano, a kod nas ide slicnim obrascem jer imamo i mi proslost u kojoj su nas osvajali i odredjivali sto cemo da budemo, i kakvi cemo da budemo.
zato smo izgubljeni u tome.

zato ne znamo ni da biramo, pa biramo obicne divljake koji su jucer namjestili sebi kravatu i obukli sako i hlace na peglu.
Ci-Nick

#33914 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Vizionar 1985 wrote:
Ci-Nick wrote: Kakva vlast ?
Šta je vlast ?
Ko bira vlast ?
Krivi smo samo mi,..
Ma indiferentni smo pa ni vlast nebiramo vise. Pola nas ne glasa. Nisam ni ja glasao.

Taman mislis da imas za koga da glasas i pred izbore se ispostavi da nemas.

Takav je kod mene barem utisak.

Ali slazem se dosta smo i mi, narod krivi. Ali nas niko ni ne slusa ako cemo pravo. Mnoze nas sa nulom i vlast i elite prilicno.

Evo davala stara moja za lijekove sugestiju, za moju terapiju i niko nista. Sugestija bila takva da osmisle nekako ko je narucen za terapiju da samo dodze po nju. Da se smanji cekanje i guzve kod psihijatra.

Raspravljali o tome kako to da urade. Da li da medicinske sestre ili tehnicari to ispune ili psihijatar ili posebno zaduzen psihijatar za to ili nekako drugacije.

Ovo samo navodim kao primjer.

Ima jos toga. Recimo ukinuli nam kontejnere na ovom jednom mjestu niko ne zna iz kojeg razloga gdje su bili godinama. Odkako je Alba preuzela komunalne poslove, mozda cak i prije nje su bili tu.

Zalili se ali niko nista.

Ja sam pisao na nekoj temi da nema nigdje kontejnera za medicinski i ovaj hazardni otpad. Tipa lijekova i slicno.

Kazem nije samo do nas ali jeste dosta i do nas samih iako znam malo je ovo kontradiktorno.
Nisi glasao ?
To znači da je tebi dobro,..
nećeš se ljutiti na mene, ja sam nešto stariji.. ovdje se stalno žališ na nerazumjevanje, probleme,.. životne, ekonomske,..
moraš malo više uzeti stvar u svoje ruke,..
brinuti se za sebe, donositi odluke, rješavati probleme,.. ne čekati da ti ih drugi rješavaju.
Probudi se malo, podigni guzicu, postavi sebi neke ciljeve, za početak ne moraju biti spektakularni ali dokaži sebi da možeš,.. pa ćeš kasnije podići letvicu i preskakati više,..
Možeš mnogo više nego što vjeruješ,..
Sanjarko

#33915 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Ma nije mi dobro uopste, nikako. Zbog ovog stanja u drzavi, drustvu sam ili jos vise obolio ili obolio jer ne znam jesam li mozda i prije bio bolestan od ovog cega sad bolujem.

Kazem ni ne slusaju nas uopste. Zalili se u vezi kontejnera sto su ih ukinuli, sugestiju dali CZMZ-u. Niko nista ne slusa.

Kontam ja i njih. Imaju i oni mnogi problema itd. Kontam i narod da je zbog istog, i goreg, malih primanja i problema i drugog postao indiferentan. Pa i ja sam.

Znam nije opravdanje ali sta da radimo kad smo ne znam kako da kazem u kolotecini nekoj.

Ja pogotovo nazalost iz straha od nekih ideja koje sam imao, opasnih ideja u vezi oruzja raznih.

Sad sam prilicno da se priprosto izrazim sjb-n pa ne znam ni sta, ni odakle itd. Kako da i sebe i druge cupam iz raznih ovih problema, da ne kazem g*vana.
moet-perignon

#33916 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

ekonomsko dobro pomaze u osvjestavanju, prevenciji i time kvalitenijem zivotu.

a sticem utisak da mala primanja nisu cesto glavni uzrok nezadovoljstva. oni mogu biti samo triger.
i ranije su ljudi zivjeli skromno, gotovo su bili mnogo sretniji oni sto su sretni jer su na okupu, i dovoljno im je
da podijele jedan obrok sa osobama koje vole.

mislim da je vise nemogucnost da se izrazi i da upotpuni vrijeme kroz neki rad, a nedostatak ovoga utice na covjeka da se osjeca nistavno, Vizionar.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#33917 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Previse ti vremena imas roćko
studiorum_tuzlaensis

#33918 Re: Zeničani

Post by studiorum_tuzlaensis »

trubi kako je psihički bolestan već tri godine ovdje po forumu, sam sebe baca u depru, a i okolinu. U njegovom prisustvu bi se svak razbolio. A pretpostavljam da je lopatu i motiku vidio samo u jugoslovenskim filmovima. :)

ako nije bio, sad je sigurno bolestan od foruma :lol:
Sanjarko

#33919 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Ne znam. Ja kako vidim sve je zbog primanja. Otimaju se i za sto veca primanja i oni koji imaju vec ogromna primanja.

U mojoj porodici glavni problem je to. Cak i u drugim porodicama u komsiluku, i uzrokuje svasta a dosta cesto svadze.

A narod radi toga pogubljen. Ne zna gdje udara, i kako kazem upao u neku kolotecinu. Prepustio se toku da ga nosi.

A to mi kum rece jednom da je najgore. Valjda me htjeo trznuti iz toga.

Znam i sam da sam se prepustio toku ali kazem ne znam ni sta, ni odakle itd., da pocnem.

Ni mnogi iz naroda isto tako. Ima i izuzetaka naravno, i ne zavidim im. Neka.

Ali postala je nekakva velika otimacina za primanja i ljubomora u vezi istoga. Glad za dunjalukom ogromna.

Samo daj, daj, daj. Sto vise i vise. A neobzirnost prema onima koji imaju manje.
Sanjarko

#33920 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

studiorum_tuzlaensis wrote:trubi kako je psihički bolestan već tri godine ovdje po forumu, sam sebe baca u depru, a i okolinu. U njegovom prisustvu bi se svak razbolio. A pretpostavljam da je lopatu i motiku vidio samo u jugoslovenskim filmovima. :)

ako nije bio, sad je sigurno bolestan od foruma :lol:
Pa pokusavao sam raditi dok je moglo. Isao od vrata do vrata prodavati sve i svasta. Nisam bas ni fizicki a ni psihicki zdrav za mnoge poslove.

Bolestan sam psihicki skoro deceniju. A i uvijek sam bio mozda. Odmalena.

Lako rec tako.
studiorum_tuzlaensis

#33921 Re: Zeničani

Post by studiorum_tuzlaensis »

problem je što si sam sebi dao dijagnozu, a moždane kapaciete trošiš na lapdranje po forumu.
Throttle

#33922 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Nisu mala primanja nego veliki prohtjevi!
Gdje je granica želja? Nema je.Skromnost više ne postoji a lova se troši na gluposti, što zbog nerealnih želja, što zbog komšiluka. Normalno je da čovjek želi da stekne što više al nije normalno da pada u depresiju jer je komšija kupio Audija a on ne može il da ga kupi a frižider prazan
Ci-Nick

#33923 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Vizionar 1985 wrote:Ne znam. Ja kako vidim sve je zbog primanja. Otimaju se i za sto veca primanja i oni koji imaju vec ogromna primanja.

U mojoj porodici glavni problem je to. Cak i u drugim porodicama u komsiluku, i uzrokuje svasta a dosta cesto svadze.

A narod radi toga pogubljen. Ne zna gdje udara, i kako kazem upao u neku kolotecinu. Prepustio se toku da ga nosi.

A to mi kum rece jednom da je najgore. Valjda me htjeo trznuti iz toga.

Znam i sam da sam se prepustio toku ali kazem ne znam ni sta, ni odakle itd., da pocnem.

Ni mnogi iz naroda isto tako. Ima i izuzetaka naravno, i ne zavidim im. Neka.

Ali postala je nekakva velika otimacina za primanja i ljubomora u vezi istoga. Glad za dunjalukom ogromna.

Samo daj, daj, daj. Sto vise i vise. A neobzirnost prema onima koji imaju manje.
Moraš prestati da se baviš kontejnerima i problemima koje ne možeš riješiti.
I nemoj se baviti drugim ljudima i njihovim problemima.
Bavi se sobom i to ne na način da dobiješ neku penziju, pomoć i da preživljavaš do kraja života od neke socijale nego da zaradiš,..
Pogledaj koliko ima ljudi u invalidskim kolicima koji sa osmjehom žive i rade i izdržavaju sami sebe,..
Imaš li uopšte želje da osnuješ porodicu, da držiš svoje dijete u rukama, da vidiš njegove prve korake i čuješ prve riječi.
Prestani sebe sažaljevati i parazitirati,..bavi se nečim,..
Ja_Ja

#33924 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Mali je možda depresivan ali ne i psihički bolestan. Psihologu da ti pomogne. I ovo kažem onako iskreno, kod nas je psiholog često tabu jer narod odmah kaže eno ga ide psihologu lud je. A u suštini mnogima treba psiholog kako bi se bolje nosili sa problemima. Ako imaš dovoljno za pojest i popiti, i krov nad glavom imaš riješenu i jednu osnovu. Sad polahko se hvataj ostalih problema jedan po jedan i pokušavaj ih riješiti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#33925 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

I visak slobodnog vremena ocigledno.
Post Reply