Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Sanjarko

#33876 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Tuzno. Sa starom o tome danas pricam. Saznali sta, ko itd. Ako jest to sve tacno sta smo saznali.

Htjeli zapljeniti stan i prodati ga fakticki u bescijenje. A momak nije uredu mozda bio kao ni ja. U slicnoj situaciji kao i ja. Samo sto je ostao mlad bez roditelja.

Dok je moje stare meni se valjda ovo nece desiti ni poslije nje valjda. Valjda dotad izganjam i neka primanja na osnovu svoje bolesti.
kamen spoticanja

#33877 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

kao drustvo smo opet pali na svim mogucim ispitima
strasno je da se zbog ovakvih stvari ljudi bacaju u smrt...
ExNihilo

#33878 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

...
kakavdanakneiskustvu

#33879 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Vizionar 1985 wrote:Onaj slucaj samoubistva u Blatusi. Najvjerovatnije momak bio u slicnoj situaciji kao i ja. Psihicki mozda nije bio dobar. Traca narod travar i slicno a ne zna niko od njih tudzu muku.

Htjeli ga radi dugova izbaciti na ulicu. Ko zna sta je jos tu bilo. :sad:

jeste bio narkoman,ali kulturan momak,živio ispod mene,specijalci se spustili u njegov stan iz mog,ulazna vrata mu bila zakljucana
Sanjarko

#33881 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

kakavdanakneiskustvu wrote:
jeste bio narkoman,ali kulturan momak,živio ispod mene,specijalci se spustili u njegov stan iz mog,ulazna vrata mu bila zakljucana
Nisam znao to. Pricalo se o tome kao i ovo za dug, kredit sta vec. Psihicka je bolest i narkomanija po DSM i psihijatriji. Ma teska tema uglavnom.
kakavdanakneiskustvu

#33882 Re: Zeničani

Vizionar 1985 wrote:
Nisam znao to. Pricalo se o tome kao i ovo za dug, kredit sta vec. Psihicka je bolest i narkomanija po DSM i psihijatriji. Ma teska tema uglavnom.

da,jedno vrijeme je bio i izdao stan nekom jos tezem slucaju od sebe,a on bio podstanar u susjednoj zgradi
Casual's

#33883 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Bio je zlatan momak i uletio u loše društvo. Jbg.
BlackCaviar

#33884 Re: Zeničani

Post by BlackCaviar »

Kak'a je ono konstrukcija na po trga
Casual's

#33885 Re: Zeničani

Post by Casual's »

BlackCaviar wrote:Kak'a je ono konstrukcija na po trga
Mamlazi odobrili kafić i stolove na tom mjestu.
Kikibombona

#33886 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

Vizionar 1985 wrote:Onaj slucaj samoubistva u Blatusi. Najvjerovatnije momak bio u slicnoj situaciji kao i ja. Psihicki mozda nije bio dobar. Traca narod travar i slicno a ne zna niko od njih tudzu muku.

Kada se kaze narkoman, sta to znaci? Ovisnik o heroinu, LSD-u ili marihuani? Ponekad cujem da se ljudi koji popiju s vremena na vrijeme nazivaju alkoholicarima.

Nazalost, ovakve stvari se desavaju u neuporedivo razvijenijim drzavama od BiH...

Podatak da je zavrsio 8 razreda ne zvuci dobro. Nesto u porodici odavno nije dobro. :(
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#33887 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Šta ih ja znam sa osam razreda, bolje prošli od raznih magistara.
Sanjarko

#33888 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Ma nema svako ni mogucnost skolovanja. Imas da zavrsis osnovnu i srednju, ovo sto drzava obezbjedi a i to kosta. Ali da se doskolujes naknadno i prekvalificiras, nema svako tu mogucnost.
Last edited by Sanjarko on 04/06/2019 22:58, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#33889 Re: Zeničani

Kikibombona wrote:

Kada se kaze narkoman, sta to znaci? Ovisnik o heroinu, LSD-u ili marihuani? Ponekad cujem da se ljudi koji popiju s vremena na vrijeme nazivaju alkoholicarima.

Nazalost, ovakve stvari se desavaju u neuporedivo razvijenijim drzavama od BiH...

Podatak da je zavrsio 8 razreda ne zvuci dobro. Nesto u porodici odavno nije dobro. :(

kontam da je narkoman ovisnik o drogama,sad je li narkoman u definiciji ovisnik o bilo kojoj vrsti droge,ne bih znao
Zaitsev

#33890 Re: Zeničani

Post by Zaitsev »

Meni je dusa na mjestu. Znam ko je kakavdanakneiskustvu... :D jos da rijesim misteriju kamen spoticanja i to je to :D
kakavdanakneiskustvu

#33891 Re: Zeničani

Zaitsev wrote:Meni je dusa na mjestu. Znam ko je kakavdanakneiskustvu... :D jos da rijesim misteriju kamen spoticanja i to je to :D

kako mislis znaš?
Zaitsev

#33892 Re: Zeničani

Post by Zaitsev »

Zaitsev wrote:Meni je dusa na mjestu. Znam ko je kakavdanakneiskustvu... :D jos da rijesim misteriju kamen spoticanja i to je to :D

kako mislis znaš?
Pa mislim u RL ovo ono :D
kakavdanakneiskustvu

#33893 Re: Zeničani

Zaitsev wrote:

kako mislis znaš?
Pa mislim u RL ovo ono :D
:thumbup:
Kikibombona

#33894 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

kakavdanakneiskustvu wrote:kontam da je narkoman ovisnik o drogama,sad je li narkoman u definiciji ovisnik o bilo kojoj vrsti droge,ne bih znao
Narkomanija je zargon koji se koristi za opis osoba ovisnickog ponasanja.

Ovisnost je bolest. Zaista teska kvalifikacija.

Ja sam recimo godinama svakodnevno pusio marihuanu. 7-8 godina bas redovno. Medjutim, nisam bio ovisnik. Kada bih otisao od kuce, turisticki ili nekome u posjetu, sa sobom nisam nosio marihuanu. Strah od hapsenja na granici ukazuje na racionalnost i odsustvo ovisnickog ponasanja. Dakle, apstinirao bih 7-30 dana bez ikakvih tjelesnih ili emocionalnih posljedica. Da me vidis, posto sam nepusac, ne pijem kafu, vodim racuna o ishrani, sportskog tijela sve sa plocicama i naglasenim misicima ( :D ), rekao bi da nikada dim nisam povukao. Nikada nisam prodao stvar, ako ne bih imao novca, da si kupim paketic, sto je jos jedna odlika ovisnika. Nikada nisam ucinio kradju ili neki drugi kriminalni akt da bi dosao do novca, sto je jos jedna karakteristika ovisnickog ponasanja. Prije par godina sam prestao konzumirati jer je isfuralo. Kompletnom drustvu isfuralo i sada svrnemo samo u posebnim prilikama. Siguran sam da su nas pojedinci u mahali nazivali narkomanima, iako do mene nikada nije doslo, ali mi to nikada nismo bili. Svi moji drugari imaju posao, veci broj porodice, zive odgovorno i posteno. Mogu reci da je marihuana imala pozitivan utjecaj na nase druzenje i da smo bili sretni.

...

Nas covjek je poznat po tome da voli iznijeti misljenje o onome sto ne poznaje, sve na osnovu predubjedjenja i tankog znanja.

...

E sad, ja ne znam, mozda je momak zaista bio narkoman. Mozda je krizirao po haustoru, mozda je krao i posudjivao za dozu, mozda je prozivljvao tjelesne i emocionalne napade, mozda je pokazivao druge ovisnicke simptome...

...

Ja sam morao progovoriti za njega. Rezim u RS je mladog Dragicevica okarakterisao kao narkomana kako bi dehumanizirao i odvratio narod od saosjecanja. Narkomane narod ne zali: 'ko ga jebe, narkoman'. Treba izbjeci osude i presude bez cvrstih dokaza. Time se moze nanijeti strasna nepravda.
Casual's

#33895 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Vrijednosti su nam otišle u qrac. Momka koji je bio regularan, nikome ništa loše nije uradio (da jeste, znala bi cijela Blatuša i Zenica ko je i šta je) okarakterisaše kao narkomana jer je pušio travu. Sada gledam, za momka koji je dugo godina diler pišu apele za pomoć po FB jer je eto doživio sličnu životnu situaciju. Niko nije napisao da su nedavno kod njega u Crkvicama našli dosta droge.
Kikibombona

#33896 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

Casual's wrote:Vrijednosti su nam otišle u qrac. Momka koji je bio regularan, nikome ništa loše nije uradio (da jeste, znala bi cijela Blatuša i Zenica ko je i šta je) okarakterisaše kao narkomana jer je pušio travu. Sada gledam, za momka koji je dugo godina diler pišu apele za pomoć po FB jer je eto doživio sličnu životnu situaciju. Niko nije napisao da su nedavno kod njega u Crkvicama našli dosta droge.
Ako je samo pusio travu, o ovisnosti ne mozemo pricati. Ko je ikada pusio travu zna da ne izaziva ovisnost. S druge strane vidimo koliko problema imaju ljudi da odbace duhan.

A novca za hemikalije (spid, ekstazi, lsd...) po svemu sudeci nije ni imao, za neko redovno konzumiranje.

...

Opet, ne mogu nista tvrditi jer stvarno ne znam. Ne treba osudjivati bez jasnih dokaza. Covjek mora biti u uzasno teskom stanju da bi razmisljao o suicidu.

Ne znam u kakvoj je situaciji taj bivsi diler, ali nase drustvo bi trebalo pomoci onima koji se zele promijeniti.
dajdza-ze

#33897 Re: Zeničani

Post by dajdza-ze »

Ovisnost NIJE BOLEST.
Kikibombona

#33898 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

dajdza-ze wrote:Ovisnost NIJE BOLEST.
Ovaj link kaze da jeste. I mnogi drugi linkovi...
Ovisnost se najjednostavnije može definirati kao stanje u kojemu osoba ne može funkcionirati bez određene supstance ili aktivnosti. U medicinskom smislu ovisnost se definira kao kronična, dugotrajna i recidivirajuća bolest. Ovisnost o drogama je potreba za neprestanim i daljnjim uzimanjem supstance.
https://www.hck.hr/sto-radimo/zastita-i ... snosti/248
Sanjarko

#33899 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Psihicka i fizicka bolest kao sto su to sve psihicke bolesti. One su ujedno i psihicke i fizicke bolesti. Samo je jedna razlika a to je da osoba sama se u jednom trenutku odluci da uzima drogu ili neku slicnu supstancu od koje joj se stvori ovisnost, samim tim i bolest ali koja se moze lijeciti i izlijeciti dok mnoge psihicke i fizicke bolesti se nemogu lijeciti ni izlijeciti i ne biraju, svako moze da od njih oboli, niti je bilo ko, ko oboli od ovih bolesti birao da oboli.

Dijagnoza po DSM-u je F ne znam koja.
channel10

#33900 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Pada li kisa :shock: ?
Post Reply