iPhone - All about
Moderator: Benq
- nivla
#33876 Re: iPhone - All about
ali mozes kupiti jos jedan, jer je jos jedan raspoloziv i dostave ti avionom, i to se placa za ovaj ocigledan kiceraj a bez da se neko uvrijedi klasicni ciganluk
-
123bih123
#33877 Re: iPhone - All about
Muštuluk, uveli applepay u Raiffeisenu
- xPaco1337
-
azdralovic
#33879 Re: iPhone - All about
proradio je i raiff danas kazuxPaco1337 wrote: ↑28/10/2025 15:23 https://support.apple.com/hr-hr/109516
Baš fino što nema Sparkasse![]()
-
zippoo87
-
acer5101
#33881 Re: iPhone - All about
Ja ba. Kažu da će dijeliti po stoju svim korisnicima applepay usluge
-
neraaaa
#33882 Re: iPhone - All about
Praktičnost, sigurnost, nema unosa PIN-a, ne trebaš vise nikad nositi fizičke kartice, manja šansa gubitka, lakše i sigurnije online plaćanje,….
Puno ima prednosti.
Trenutno samo žlj banke nemaju GPay i ApplePay.
-
neraaaa
#33883 Re: iPhone - All about
https://benchmark.rs/vesti/uredaji/prel ... pni-model/
Gledaj sad ovo.
Ne bi me iznenadilo uopšte da predstave iPhone 18 klasični i iPhone 20 preklopni, nešto slično kada su isti dan predstavili iPhone 8 i X, te poslije da u potpunosti pređu na preklopne modele.
Odmah bi ih slijedili i svi ostali te vremenom svi bi bili na foldu, jer klasičnih ne bi vise ni bilo u prodaji, kao sto danas vise nema telefona sa home dugmetom.
@zippoo87, to bi bilo užasno za nas vjerujem. Ustvari, za mene bi, al ne znam za tebe.
Ne volim preklopne skalamerije nikako.
Gledaj sad ovo.
Ne bi me iznenadilo uopšte da predstave iPhone 18 klasični i iPhone 20 preklopni, nešto slično kada su isti dan predstavili iPhone 8 i X, te poslije da u potpunosti pređu na preklopne modele.
Odmah bi ih slijedili i svi ostali te vremenom svi bi bili na foldu, jer klasičnih ne bi vise ni bilo u prodaji, kao sto danas vise nema telefona sa home dugmetom.
@zippoo87, to bi bilo užasno za nas vjerujem. Ustvari, za mene bi, al ne znam za tebe.
Ne volim preklopne skalamerije nikako.
-
DonieBrasco
#33884 Re: iPhone - All about
Ista prica svake godine sa Apple neke najave a manje vise 10-15% bolji modeli od predhodnih i ne primjeti se na kraju. Naredne godine sa "18" (obicni i pro, mozda Air 2) novi cip ocekivano, ostalo kozmetika kao sve ove godine. Ne znam sta im mogu doati ili pobljsati da bude "wow efekat".
Preklopni i ovaj kao knjiga, ce biti premium kao sto je kod Samsunga i ostalih.
Nema se sta filozofiati nista sto do sada nsimo vidjeli, Apple, Samsung, Šaomi, ostali ista prica.
Preklopni i ovaj kao knjiga, ce biti premium kao sto je kod Samsunga i ostalih.
Nema se sta filozofiati nista sto do sada nsimo vidjeli, Apple, Samsung, Šaomi, ostali ista prica.
-
Tabakmalac
#33885 Re: iPhone - All about
Vrlo mali procenat (špekuliram) koristi preklopne modele (ala Z Flip i Z Fold kod Samsunga), tako da nešto ne vjerujem da će Apple preći samo na tu varijantu u budućnosti, jer nema smisla.
-
zippoo87
#33886 Re: iPhone - All about
Pa sa razlogom se malo kupuju i koriste,jer su fakticki prototipovi.
Traze premium cijene za uredjaj kojem display strada sam od sebe,tokom normalne upotrebe. Dodaj na to da kod Flipa ,kada se savije,folija displaya visi u zraku i mozes je ostetiti na vise nacina i skoro kod svih modela upravo na tom dijelu i dodje do ostecenja displaya.
Zamjena displaya je preskupa a i komplikovana,nije kao kod normalnih telefona. Takodjer kada ode display,telefon izgubi svu vrijednost na trzistu i nece ga niko.
Nista se ne desava bez razloga.
Traze premium cijene za uredjaj kojem display strada sam od sebe,tokom normalne upotrebe. Dodaj na to da kod Flipa ,kada se savije,folija displaya visi u zraku i mozes je ostetiti na vise nacina i skoro kod svih modela upravo na tom dijelu i dodje do ostecenja displaya.
Zamjena displaya je preskupa a i komplikovana,nije kao kod normalnih telefona. Takodjer kada ode display,telefon izgubi svu vrijednost na trzistu i nece ga niko.
-
neraaaa
#33887 Re: iPhone - All about
Meni nije jasno, eno Samsung, hvali se ultra tankim slojem stakla.zippoo87 wrote: ↑29/10/2025 10:47 Pa sa razlogom se malo kupuju i koriste,jer su fakticki prototipovi.
OK to sve, ali onda to staklo staviš ispod dva sloja plastike i bukvalno noktom možeš ogrebati displej. Ako već imaju tu tehnologiju savitljivog stakla, što ga brate ne stave na vrh, na dodirni sloj, pa da onda telefon bude koliko toliko sličan normalnom i da se ne grebe od nokta.
Zatim one šarke i razni eksperimenti s njima.
Ne znam, ali meni sve oko tih telefona djeluje prenapregnuto. A i ne vidim nikakvu potrebu da takvi uređaji uopće i postoje. Meni je najbolje rješenje bilo od LG-a sa maskicom koja je bila i dodatni displej. Šteta što ono nije zaživjelo jer si bukvalno od bilo kojeg telefona mogao napraviti fold.
-
zippoo87
#33888 Re: iPhone - All about
Savitljivi ekran nije od stakla...to je fakticki plasticna folija/film na koju je zalijepljena OLED matrica. Zato i moze biti savitljiv,jer staklo je kruto i krhko,ono se ne moze uvijati.
Mislim da bi za dugotrajnost trebalo primjeniti neki drugi tip plastike,neki malo meksi mozda ,gdje nece doci do pucanja. Ali onda imamo taj problem osjecaja pod prstima,mislim da zato stavljaju kruci plastiku,da prst bolje klizi. Cackao sammvise puta Samsung savitljive telefone,pod psrtom je lijep osjecaj,osim sto se na sredini osjeti udubljenje,gdje je sarka.
Ovi telefoni bi trebali biti duplo jeftiniji nego sto jesu,jer taj savitljivi ekran nije nista posebno za proizvesti a ni skupo. Puno manje materijala ide nego u klasicni OLED display. Pod pricom inpvacija,uzimaju nas lopatom.
Mislim da bi za dugotrajnost trebalo primjeniti neki drugi tip plastike,neki malo meksi mozda ,gdje nece doci do pucanja. Ali onda imamo taj problem osjecaja pod prstima,mislim da zato stavljaju kruci plastiku,da prst bolje klizi. Cackao sammvise puta Samsung savitljive telefone,pod psrtom je lijep osjecaj,osim sto se na sredini osjeti udubljenje,gdje je sarka.
Ovi telefoni bi trebali biti duplo jeftiniji nego sto jesu,jer taj savitljivi ekran nije nista posebno za proizvesti a ni skupo. Puno manje materijala ide nego u klasicni OLED display. Pod pricom inpvacija,uzimaju nas lopatom.
-
brazzo19
#33889 Re: iPhone - All about
Leg’o konacno 17 Pro Max sivi, nakon 15 godina koristenja Andorida i svih Samsung S modela, ja na ovom telefonu nista ne znam, isto ko da sam prvi put uzeo telefon u ruke, sve mi je cudno i strano, valjda se naviknem narednih mjesec dana.

-
zippoo87
#33890 Re: iPhone - All about
Heh trebati ce ti malo vremena ali navicici ces se. Mada ima iOS nekih svojih "logika"
Ali zaboravi na mod aplikacije kao na androidu...tu ako hoces nesto,kesiras lovu
A ako ti ne legne,uvijek mozes prodati,nije neka drama.
Sretno sa navikavanjem.
Ali zaboravi na mod aplikacije kao na androidu...tu ako hoces nesto,kesiras lovu
A ako ti ne legne,uvijek mozes prodati,nije neka drama.
Sretno sa navikavanjem.
-
Tabakmalac
#33891 Re: iPhone - All about
Sideloading je dozvoljen na iOSu obzirom da je EU natjerala Apple da to omoguće (isto što je EU natjerala Apple da počne koristiti USB C na iPhone-u, pa su im i time stali u kraj)
-
zippoo87
#33892 Re: iPhone - All about
Pa ima li sada modovanih i krekovanih aplikacija za iOS,kao na androidu?Tabakmalac wrote: ↑29/10/2025 20:01 Sideloading je dozvoljen na iOSu obzirom da je EU natjerala Apple da to omoguće (isto što je EU natjerala Apple da počne koristiti USB C na iPhone-u, pa su im i time stali u kraj)
Ja sam nesto citao i kao dozvoljeno je da se aplikacije mogu skidati i sa drugih trgovina a ne samo Apple-ove.
Ali ne koristim licno iPhone,pa ne znam detaljno sta moze a sta ne moze?
-
Tabakmalac
#33893 Re: iPhone - All about
Naravno da ima.
Lično koristim krekovan Spotify (jer smatram da je previše davati 5 i kusur eura mjesečno, obzirom da svake godine dignu cijenu), i krekovan Youtube, jer ne dam ni feninga Google-u, a postaje nemoguće pogledati ijedan klip a da nema xy broj reklama. Živio adblocker na svakom uređaju gdje je moguće.
I da, koliko sam i ja čuo, omogućili su nabacivanje aplikacija izvan App Store-a, što je jel naravno omogućeno od strane EU-a jer su ih natjerali na to.
Lično koristim krekovan Spotify (jer smatram da je previše davati 5 i kusur eura mjesečno, obzirom da svake godine dignu cijenu), i krekovan Youtube, jer ne dam ni feninga Google-u, a postaje nemoguće pogledati ijedan klip a da nema xy broj reklama. Živio adblocker na svakom uređaju gdje je moguće.
I da, koliko sam i ja čuo, omogućili su nabacivanje aplikacija izvan App Store-a, što je jel naravno omogućeno od strane EU-a jer su ih natjerali na to.
-
zippoo87
#33894 Re: iPhone - All about
Hvala za info,nisam ovo znao za krekovane aplikacije na iPhoneuTabakmalac wrote: ↑29/10/2025 20:13 Naravno da ima.
- eldinowski
#33895 Re: iPhone - All about
dje cemo naci taj krekovani spotify 
-
probook
#33896 Re: iPhone - All about
Je li Youtube po onom sistemu da svako nekolika dana moras neki q refreshati?Tabakmalac wrote: ↑29/10/2025 20:13 Naravno da ima.
- skafiskafsnjak
#33897 Re: iPhone - All about
Ja drugi acc imam samo za youtube. Turskiprobook wrote: ↑29/10/2025 20:54Je li Youtube po onom sistemu da svako nekolika dana moras neki q refreshati?Tabakmalac wrote: ↑29/10/2025 20:13 Naravno da ima.
Par eura mjesecno.
-
brazzo19
#33898 Re: iPhone - All about
Kako napraviti da mi na pocetnom ekranu za zakljucavanje kada recimo dodje porukana viber ne pise ime posaljioca, nema sta nisam radio i gasio i uvijek kada dodje poruka pise mi ko je posaljilac, ne mogu da napravim kao na samsungu da pise samo “poruka na viberu” bez ikakvih podataka ko je poslao na viber i ostalo evo to me mori danima kao i to sto mi je sve slike pomijesao nisu poslagane po datumu kada su slikane kao i da nove slike sa vibera ne dolaze u poseban viber album kao na samsungu nego sve ide u camera roll album … znaci uzas
-
sahbazzz
#33899 Re: iPhone - All about
Ako odradis ovo da li ti prikazuje ime?brazzo19 wrote: ↑30/10/2025 16:56Kako napraviti da mi na pocetnom ekranu za zakljucavanje kada recimo dodje porukana viber ne pise ime posaljioca, nema sta nisam radio i gasio i uvijek kada dodje poruka pise mi ko je posaljilac, ne mogu da napravim kao na samsungu da pise samo “poruka na viberu” bez ikakvih podataka ko je poslao na viber i ostalo evo to me mori danima kao i to sto mi je sve slike pomijesao nisu poslagane po datumu kada su slikane kao i da nove slike sa vibera ne dolaze u poseban viber album kao na samsungu nego sve ide u camera roll album … znaci uzas![]()
Settings -> Notifications -> izaberi neku aplikaciju npr Viber -> Show Previews -> Never
Ako to ne pomogne onda moras mozda dodatno iskljuciti u aplikaciji.
Npr. otvori Viber, idi na More -> Settings -> Notifications -> iskljuci Show Message Preview