Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Prpa.ba

#33826 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

RATM56 wrote:Čekajte malo, kad se i ukine RS, ostaje taj Radmanović ili neki novi Radmanović, na osnovu prava naroda. Vi biste i konstitutivnost naroda poništili?
Cemu konstitutivnost za drzavljane susjednih/komsijskih zemalja sa privremenim boravistem u BiH? :D
area51

#33827 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by area51 »

Prpa.ba wrote:
RATM56 wrote:Čekajte malo, kad se i ukine RS, ostaje taj Radmanović ili neki novi Radmanović, na osnovu prava naroda. Vi biste i konstitutivnost naroda poništili?
Cemu konstitutivnost za drzavljane susjednih/komsijskih zemalja sa privremenim boravistem u BiH? :D
Pa sitsneš damu istjeraš ih i završiš "rahat patnju".Ha ja,ili tišu mišu :D
Mister Yes

#33828 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Plivac wrote:Moze li neko da mi objasni kakve veze ima nepotpisivanje ovog sporazuma sa prelaskom drzavne granice?
Mislim ono, covjek ima validan BiH pasos (biometrijski) s kojim moze uci u Njemacku, npr, a sad, zbog tog nepotpisivanja ne moze u Lijepu Njihovu?
Mislim, jasno mi je da ima veze sa protokom robe, itd, ali sa prelaskom ljudi?

Fala :)
Nije problem u dokumentima već u graničnim prelazima. Oni moraju biti odobreni a za to se more potpisati ovaj sporazum. U suprotnom ćemo na more u Hrvatsku morati ići preko Crne Gore :-)
Mister Yes

#33829 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

area51 wrote:
Prpa.ba wrote:
Pa sitsneš damu istjeraš ih i završiš "rahat patnju".Ha ja,ili tišu mišu :D
Neće niko tjerati Srbe iz Banja Luke. To su gluposti. Ali recimo Brčko nije u RS-u. Ako bi se ikad Srpska i odcjepila ne bi mogla tražiti i Brčko. Ili recimo takozvano istočno Sarajevo. Da Srbija bude na Trebeviću i na Dobrinji? Nema teoretske šanse. Pa onda Srebrenica. Pa Višegrad. Ma bjaaaaži.
Plivac

#33830 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Plivac »

Mister Yes wrote:
Plivac wrote:Moze li neko da mi objasni kakve veze ima nepotpisivanje ovog sporazuma sa prelaskom drzavne granice?
Mislim ono, covjek ima validan BiH pasos (biometrijski) s kojim moze uci u Njemacku, npr, a sad, zbog tog nepotpisivanja ne moze u Lijepu Njihovu?

Nije problem u dokumentima već u graničnim prelazima. Oni moraju biti odobreni a za to se more potpisati ovaj sporazum. U suprotnom ćemo na more u Hrvatsku morati ići preko Crne Gore :-)
Ah, zo....hvala, sad je clear...:)

ispade da on (Radmanovic), ovim potezom radi dvostruku "korist":
robu i ljude usmjerava preko majcice srbije...:) i plus sto yebe u vugla ovo malo normalnih sto je ostalo...

taman kad pomislis da ne moze gore... :sad:
LBVIEW

#33831 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by LBVIEW »

Plivac wrote:
Mister Yes wrote:

robu i ljude usmjerava preko majcice srbije...:) i plus sto yebe u vugla ovo malo normalnih sto je ostalo...

Ovo je cisti bezobrazluk i demonstracija moci sumskih politicara da blokiraju sto im se cefne, neovisno od toga sto to nicim ne ugrozava njihove interese, a nama je jasan pokazatelj da s njima takvima nikakva 'urceva normalizacija niti "relaksacija" odnosa nikad moguca biti nece.
Nego, cekam dezurne relativizatore, "normalne i nacionalizmom neopterecene gradane koji se ne vole svrstavati u torove", one koji su za dijalog i kompromise(po srpskom diktatu, of course) da jos jednom nadu opravdanje i za ovo ispoljavanje volje srpskog naroda kroz usta sumskih politicara.
ultima_palabra

#33832 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

LBVIEW wrote:Nego, cekam dezurne relativizatore, "normalne i nacionalizmom neopterecene gradane koji se ne vole svrstavati u torove", one koji su za dijalog i kompromise(po srpskom diktatu, of course) da jos jednom nadu opravdanje i za ovo ispoljavanje volje srpskog naroda kroz usta sumskih politicara.
A pojaviće se ubrzo, čekaj malo da skontaju spin :D
area51

#33833 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by area51 »

Neće niko tjerati Srbe iz Banja Luke. To su gluposti. Ali recimo Brčko nije u RS-u. Ako bi se ikad Srpska i odcjepila ne bi mogla tražiti i Brčko. Ili recimo takozvano istočno Sarajevo. Da Srbija bude na Trebeviću i na Dobrinji? Nema teoretske šanse. Pa onda Srebrenica. Pa Višegrad. Ma bjaaaaži.[/quote]
Ma ko će se bolan otcjepljivati ? Vidiš da to niko i ne spominje samo kad su predizborne ujdurme u pitanju.Narodu je pun qrac svega i jednom i drugom i trećem.
O ovim "velikim " temama još samo besposličari po forumima naprđuju.jedni bi "odvajali" drugi bi "ukidali" a u stavri samo postove nabijaju a nikakve koristi od njih.
AkHolic

#33834 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by AkHolic »

Mister Yes wrote: Neće niko tjerati Srbe iz Banja Luke. To su gluposti. Ali recimo Brčko nije u RS-u. Ako bi se ikad Srpska i odcjepila ne bi mogla tražiti i Brčko. Ili recimo takozvano istočno Sarajevo. Da Srbija bude na Trebeviću i na Dobrinji? Nema teoretske šanse. Pa onda Srebrenica. Pa Višegrad. Ma bjaaaaži.
Otcjepljenje manjeg eniteta ne vjerujem da će biti aktualna tema još zadugo no isto tako ako bi se nešto nalik tomu i dogodilo,ne vjerujem da bi bilo iznimka kad se rječ o granicama.Još od osamostaljenja kolonija posle WWII a posebice dezintegracije Sovjetske Unije,SFRJ,ČSSR nove su države stjecale neovisnost i međunarodno priznanjem prema unutarnjim demarkacionim linijama ili granicama priznatim u okviru složenih državnih tvorevina kojima su pripadale .Takvo je stajalište zauzela i Badinterova komisija u arbitraži oko disolucije SFRJ.
Alfons Kauders

#33835 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

ultima_palabra wrote:
LBVIEW wrote:Nego, cekam dezurne relativizatore, "normalne i nacionalizmom neopterecene gradane koji se ne vole svrstavati u torove", one koji su za dijalog i kompromise(po srpskom diktatu, of course) da jos jednom nadu opravdanje i za ovo ispoljavanje volje srpskog naroda kroz usta sumskih politicara.
A pojaviće se ubrzo, čekaj malo da skontaju spin :D
nece im biti lako, ali i ja cekam ko-nas-bre-zavadi ekipu... :D
Bodkin

#33836 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
Plivac wrote:
Mister Yes wrote:[

Ovo je cisti bezobrazluk i demonstracija moci sumskih politicara da blokiraju sto im se cefne, neovisno od toga sto to nicim ne ugrozava njihove interese, a nama je jasan pokazatelj da s njima takvima nikakva 'urceva normalizacija niti "relaksacija" odnosa nikad moguca biti nece.
Nego, cekam dezurne relativizatore, "normalne i nacionalizmom neopterecene gradane koji se ne vole svrstavati u torove", one koji su za dijalog i kompromise(po srpskom diktatu, of course) da jos jednom nadu opravdanje i za ovo ispoljavanje volje srpskog naroda kroz usta sumskih politicara.
A pravi odgovor bi trebao biti? Ili strategija, nazovi kako hoces
Prpa.ba

#33837 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

area51 wrote:Pa sitsneš damu istjeraš ih i završiš "rahat patnju".Ha ja,ili tišu mišu :D
Sami se istjeraju na prvi dasak civilizacije, ravnopravnog suparnika i drustvenog uredjenja van tursko-bizantskog kulturnog kruga. Hint: vojno-redarstvene operacije iz ne tako davne proslosti. :D
RATM56

#33838 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by RATM56 »

Prpa.ba wrote:
area51 wrote:Pa sitsneš damu istjeraš ih i završiš "rahat patnju".Ha ja,ili tišu mišu :D
Sami se istjeraju na prvi dasak civilizacije, ravnopravnog suparnika i drustvenog uredjenja van tursko-bizantskog kulturnog kruga. Hint: vojno-redarstvene operacije iz ne tako davne proslosti. :D
Prošlo je 20 godina i to jeste prošlo svršeno vreme. Ako neko i dalje vidi mogućnost za takva rešenja, onda imamo problem koji prevazilazi ovu diskusiju.
LBVIEW

#33839 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by LBVIEW »

AkHolic wrote:
Mister Yes wrote: Neće niko tjerati Srbe iz Banja Luke. To su gluposti. Ali recimo Brčko nije u RS-u. Ako bi se ikad Srpska i odcjepila ne bi mogla tražiti i Brčko. Ili recimo takozvano istočno Sarajevo. Da Srbija bude na Trebeviću i na Dobrinji? Nema teoretske šanse. Pa onda Srebrenica. Pa Višegrad. Ma bjaaaaži.
Otcjepljenje manjeg eniteta ne vjerujem da će biti aktualna tema još zadugo no isto tako ako bi se nešto nalik tomu i dogodilo,ne vjerujem da bi bilo iznimka kad se rječ o granicama.Još od osamostaljenja kolonija posle WWII a posebice dezintegracije Sovjetske Unije,SFRJ,ČSSR nove su države stjecale neovisnost i međunarodno priznanjem prema unutarnjim demarkacionim linijama ili granicama priznatim u okviru složenih državnih tvorevina kojima su pripadale .Takvo je stajalište zauzela i Badinterova komisija u arbitraži oko disolucije SFRJ.
Samo se ti nadaj da ce neko pristati primjenjivati kriterijume Badinterove komisije i na ovaj slucaj koji veze s bivsom SFRJ nema. Bude li na stolu ponovna "raspodjela karata", jedina solucija je, kako onomad rece jedan od mnogobrojnih caca nacije- ceranje pa ti vidu kako ces, samo bojim se da bi mnogi susjedi i komsije ovaj put mogli biti pravo iznenadeni razvojem situacije. :mrgreen:
Mister Yes

#33840 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

area51 wrote:Ma ko će se bolan otcjepljivati ? Vidiš da to niko i ne spominje samo kad su predizborne ujdurme u pitanju.Narodu je pun qrac svega i jednom i drugom i trećem.
O ovim "velikim " temama još samo besposličari po forumima naprđuju.jedni bi "odvajali" drugi bi "ukidali" a u stavri samo postove nabijaju a nikakve koristi od njih.
:lol: Još ćeš me pokušati ubijediti da niko u RS-u ne teži odcjepljenju. Pa čemu ovo ašćare blokiranje države ako ne u cilju da Bošnjaci kažu "ma gonite se u vražiju mater da vas naše oči više ne vide"? Čemu negiranje sudski presuđenog genocida? Čemu krsna slava RS-a? Ko nas bre zavadi? :lol:
area51

#33841 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by area51 »

Prpa.ba wrote:
Ja ti opet kažem pusti ostale,nego ti i takvi kao ti nemoj da čekate da vam neko drugi to završi.Bosnolog nek zauzme pozicije na Rogoju,ti se prišiunjaj Romaniji a zavrzlama nek udari na BL krajinu i sva trojica se sastanete u Semberiji.
nemojte druge uvlačiti nego to vas trojica završite a nama javite kad "udarite" da na vrijeme uteknemo da nebi glavom platili :D
Edit:javi mi na pp kad krenete 8-)
Mister Yes

#33842 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Onomad sam vjerovao da sam taj "normalan i nacionalizmom neopterećen građanin koji se ne svrstava u torove". Ateista sam i da živimo u pravednom svijetu najviše bih volio da je ostala Jugoslavija. Ali svijet nije pravedan. Ljudi se boje drugog i drugačijeg (posebno se boje da im taj drugi ne nametne svoj sistem vrijednosti pri čemu je religija "lice" tog sistema) a taj strah proizvodi mržnju i nasilje. Kada četnik poreda u red pa počne da kolje uopšte ga ne zanima da li sam ja ateista ili vjernik. Njemu je samo bitno moje ime arapskog porijekla. Mogu se ja derati ko pivara da sam ateista ali nož mi ne gine svakako.

Nema nikakve sumnje da muslimani u BiH imaju smrtne neprijatelje. Neprijatelje koji ih žele istrijebiti jer ih se plaše. Tada čovjek shvati da nije bitno kako sebe doživljavaš već kako te doživljavaju drugi. Neprijatelj isto doživljava sve nas koji imamo imena arapskog porijekla. E pošto je tako onda je namam izbora nego da se borim na strani muslimana iako nisam musliman. Za neprijatelja jesam i to je jedino bitno. Osim toga, meni je kao ateisti imperativ građansko multinacionalno društvo jer je alternativa tome jednonacionalno društvo u kojem bi religija postala puno veći faktor a moguće je i preveliki.

Zato je moja poruka svim "normalnim i nacionalizmom neopterećenim građanima koji se ne svrstava u torove" a kakvih je puno na ovim protestima: U ovom trenutku postoje samo 2 tora. Jedan koji se zalaže za etničku separaciju i drugi koji se zalaže sa suživot. Pazite protiv koga protestvujete jer će to direktno uticati i na vas makar smatrali da ne pripadate ni jednom toru.
LBVIEW

#33843 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote: A pravi odgovor bi trebao biti? Ili strategija, nazovi kako hoces
Pravo je pitanje, zasto bi bilo ko pristao na popustanje jednoj bahatoj, u sukobu s osnovnim civilizacijskim vrijednostima, a cesto i s zdravim razumom i intersima sopstvenih gradana(kao sto je slucaj s granicnim prijelazima ovaj put) politici, koja cini sve sto je u njenoj moci kako bi se postigao primarni cilj a to je blokada drzave.Samo mi nemoj reci da je odgovor: zbog relaksacije "zategnute politicke situacije", jer je to ne samo otrcana fraza vec i udar na inteligenciju i zestoko potcijenjivanje jednog naroda kojem se porucuje da se zbog "mira u kuci" treba odreci osnovnih interesa i prava. :-)
AkHolic

#33844 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by AkHolic »

LBVIEW wrote:
AkHolic wrote:
Samo se ti nadaj da ce neko pristati primjenjivati kriterijume Badinterove komisije i na ovaj slucaj koji veze s bivsom SFRJ nema. Bude li na stolu ponovna "raspodjela karata", jedina solucija je, kako onomad rece jedan od mnogobrojnih caca nacije- ceranje pa ti vidu kako ces, samo bojim se da bi mnogi susjedi i komsije ovaj put mogli biti pravo iznenadeni razvojem situacije. :mrgreen:
Nalazim da ima jako puno veze i da bi to mogla biti jedna od opcija u izlaznoj strategiji međunarodne zajednice u istina nešto daljoj budućnosti.
Mister Yes

#33845 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

AkHolic wrote:Nalazim da ima jako puno veze i da bi to mogla biti jedna od opcija u izlaznoj strategiji međunarodne zajednice u istina nešto daljoj budućnosti.
1. Šta ćemo sa Brčko distriktom u tom slučaju? Hoće li i distrikt postati država za sebe? :D

2. Tada se Srbi u BiH nisu složili sa tim nekim Badinterom. Pa su ratovali da bi dobili komad BiH. Čak i kad bi se ponovio Badinter opet bi mogli imati rat jer se sad Bošnjaci ne bi složili sa tim nekim Badinterom pa bi ratovali da dobiju komad RS-a. Znači igre bez granica.
piatc

#33846 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by piatc »

VENECIJANSKA KOMISIJA VIJEĆA EVROPE: Usvojeno mišljenje o Nacrtu Zakona o sudovima BiH. Uspostavlja se sud na državnom nivou- Vrhovni sud BiH!

U zaključku Mišljenja navedeno je da se Zakonom o sudovima BiH predviđa uspostava novog suda na državnom nivou, odnosno Vrhovnog suda BiH.

Ovaj sud će služiti kao drugostepeni na nivou države, te će, između ostalog, zaprimati slučajeve žalbi sa Suda BiH.

- Venecijanska komisija razumije da će Sud BiH nastaviti da funkcionira u okviru sadašnje strukture i sastava, te u mjeri prvostepenog odlučivanja - stoji u saopćenju iz Ureda Vijeća Evrope u BiH.

Nadalje se navodi da u vezi s ovim član 54. Nacrta ovog zakona se treba preispitati.

Venecijanska komisija je, u svom mišljenju o pravnoj sigurnosti i neovisnosti sudstva BiH od 16. juna 2012. godine, podržala uspostavu odvojenog drugostepenog suda na nivou države, te se čini da su vlasti BiH uvažile preporuku za uspostavom Vrhovnog suda BiH.

Nacrt Zakona o sudovima BiH objedinjuje sudove na državnom nivou (s izuzetkom Ustavnog suda BiH), a u skladu s ranijom preporukom Venecijanske komisije da se sudovi na državnom nivou trebaju tretirati jednim, a ne s dva odvojena zakona.

U cjelini, potrebno je nastojati da nacrt Zakona o sudovima BiH bude u skladu sa Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV), stoji u saopćenju.
To je ta kurva Evropa što nam državu razvaljuje? :roll:
LBVIEW

#33847 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by LBVIEW »

AkHolic wrote:
Nalazim da ima jako puno veze i da bi to mogla biti jedna od opcija u izlaznoj strategiji međunarodne zajednice u istina nešto daljoj budućnosti.
Samo ti nalazi, a mi cemo te smatrati mjerodavnim po tom pitanju. :D
Budu li se opet crtale granice crtace se kao i inace, samo sto ce se ovaj put pitati i oni koje ste zajedno s istocnim komsijama planirali poslati niz Neretvu.Oni nam duguju nase etnicke teritorije gdje su pocinili genocid i na sto cemo polagato pravo za vik vikova, a vi bas nista, eno vam 'ercegovacke Kalifornije sa megalopolisima Sirokim i Citlukom. :D
Plivac

#33848 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Plivac »

Mister Yes wrote:
Onomad sam vjerovao da sam taj "normalan i nacionalizmom neopterećen građanin koji se ne svrstava u torove". Ateista sam i da živimo u pravednom svijetu najviše bih volio da je ostala Jugoslavija. Ali svijet nije pravedan. Ljudi se boje drugog i drugačijeg (posebno se boje da im taj drugi ne nametne svoj sistem vrijednosti pri čemu je religija "lice" tog sistema) a taj strah proizvodi mržnju i nasilje. Kada četnik poreda u red pa počne da kolje uopšte ga ne zanima da li sam ja ateista ili vjernik. Njemu je samo bitno moje ime arapskog porijekla. Mogu se ja derati ko pivara da sam ateista ali nož mi ne gine svakako.

Nema nikakve sumnje da muslimani u BiH imaju smrtne neprijatelje. Neprijatelje koji ih žele istrijebiti jer ih se plaše. Tada čovjek shvati da nije bitno kako sebe doživljavaš već kako te doživljavaju drugi. Neprijatelj isto doživljava sve nas koji imamo imena arapskog porijekla. E pošto je tako onda je namam izbora nego da se borim na strani muslimana iako nisam musliman. Za neprijatelja jesam i to je jedino bitno. Osim toga, meni je kao ateisti imperativ građansko multinacionalno društvo jer je alternativa tome jednonacionalno društvo u kojem bi religija postala puno veći faktor a moguće je i preveliki.

Zato je moja poruka svim "normalnim i nacionalizmom neopterećenim građanima koji se ne svrstava u torove" a kakvih je puno na ovim protestima: U ovom trenutku postoje samo 2 tora. Jedan koji se zalaže za etničku separaciju i drugi koji se zalaže sa suživot. Pazite protiv koga protestvujete jer će to direktno uticati i na vas makar smatrali da ne pripadate ni jednom toru.
+1
res publica

#33849 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by res publica »

LBVIEW wrote: Ovo je cisti bezobrazluk i demonstracija moci sumskih politicara da blokiraju sto im se cefne, neovisno od toga sto to nicim ne ugrozava njihove interese, a nama je jasan pokazatelj da s njima takvima nikakva 'urceva normalizacija niti "relaksacija" odnosa nikad moguca biti nece.
Radmanovićev potez otvorio je po meni jedno zanimljivo pitanje: da li je za BiH bolje da Srbi što više djeluju u insitucijama BiH ili da ih što više ignorišu?
Da li neko ima odgovor?!
zavrzlama

#33850 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

area51 wrote:
Prpa.ba wrote:
Ja ti opet kažem pusti ostale,nego ti i takvi kao ti nemoj da čekate da vam neko drugi to završi.Bosnolog nek zauzme pozicije na Rogoju,ti se prišiunjaj Romaniji a zavrzlama nek udari na BL krajinu i sva trojica se sastanete u Semberiji.
nemojte druge uvlačiti nego to vas trojica završite a nama javite kad "udarite" da na vrijeme uteknemo da nebi glavom platili :D
Edit:javi mi na pp kad krenete 8-)
nama potrebe za udarima....Brcko je zavrsena prica,zapadno od Brckog je odsjeceno i uz rahat patanju ce se separatisticki faktor natjerati da brani cjelovitu BIH vise nego nesrbi...samo laganoze mezit ;-)
Locked