Ma pojma nemam koliko troši. Limuzina vjeruj mi, peri deri, samo redovno ulje i filteri i to je to. Uzeo sam joj obuću prije dva mjeseca i tako
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Rugafet
#33776 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
tuitamo
#33777 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne isplati se više iseljenje iz BiH.
- dr_Evil
#33778 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je samo u krug, osim financija niti jedan drugi aspekt se nije promijenio. Da li imas bolju uslugu u bolnici u odnosu na prije 5 godina - da, ali je svijet otisao "15" godina unaprijed u medjuvremenu. Obrazovanje gdje je otislo, korupcija, vladavina prava, sigurnost, saobracaj, zrak, putovanja....
S druge strane opet ce ti nedostajati sve u Bosni...
sto se mene tice sve je isto, samo je prica ispuhala.
Uvijek ces na temi imati one sta se vrte samo oko novca, druge oko sistema, a onda unutar i jednih i drugih onih sta mrze sve oko BiH i one sta im nedostaje svaki kamen.
5 istih nickova, dosadili smo jedni drugima, i to je zaustavilo temu
Nove generacije ne dolaze jer ne znaju citati i pisati pa im je forum prevazidjeno sredstvo komunikacije
- Didier
-
nikeze
#33780 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Industrija staje i iseljavanje će se nastaviti još više.
- Ozimician
- dr_Evil
#33782 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nece ljudi, ispraznili smo bazen, sad smo dosli na taman. Cekajte 10ak godina, sad je pauza 
- Ozimician
#33783 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da nece, jer i tamo negdje drugo, gdje se nas narod tradicionalno selio, industrija je u padu.
A i u BIH nije stanje jos uvijek dovoljno lose, pa da se krene ici posto-poto i pristajati na sve ponudjene uslove.
Da ne pricam o uhljebljivanju na drzavne jasle, njih sigurno neces nigdje pomjeriti.
A i u BIH nije stanje jos uvijek dovoljno lose, pa da se krene ici posto-poto i pristajati na sve ponudjene uslove.
Da ne pricam o uhljebljivanju na drzavne jasle, njih sigurno neces nigdje pomjeriti.
- TriDe
#33784 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Treba uvesti program bonusa za ljude koji žele živiti na selima.
Tipa 20 000 KM, povoljan kredit na zemlju, kuću, podrška za mašine i stoku.
I zamisli sebe sada imaš kokoške, pola ha obradive zemlje, nešto šume i bonus vodeni mlin.
Pa ti čoeče onda imaš sve potrebno za život.
Tome se teži i po Evropi. Pariz grad pčela, u podzemlju proizvode Bio. U Irskoj mnogo žitelji po selima.
Vratit će se rode u BiH, kad tad.
Tipa 20 000 KM, povoljan kredit na zemlju, kuću, podrška za mašine i stoku.
I zamisli sebe sada imaš kokoške, pola ha obradive zemlje, nešto šume i bonus vodeni mlin.
Pa ti čoeče onda imaš sve potrebno za život.
Tome se teži i po Evropi. Pariz grad pčela, u podzemlju proizvode Bio. U Irskoj mnogo žitelji po selima.
Vratit će se rode u BiH, kad tad.
- Ozimician
#33785 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eh to je sad dublja tema i jedan od glavnih razloga zasto su planovi povratka propali.
Povratnicima se davala iskljucivo pomoc za poljoprivredu, dakle - time si eliminisao svakog onog ko ne zeli da se bavi poljoprivredom. Jednu generaciju time mozda i mozes zadrzati, ali njihova djeca idu tamo gdje ima perspektive i mimo poljoprivrede.
Sela umiru u cijelom svijetu, nije BiH tu izuzetak. Racunaj i da su plate po defaultu vece u vecim gradovima, sta ti onda daje motiv da zivis na selu (cak i uz uslov da radis jednak posao kao u velikom gradu). Uz to se (pogresno) pretpostavlja da i svako ko zivi na selu ima dovoljno svoje obradive zemlje...
Povratnicima se davala iskljucivo pomoc za poljoprivredu, dakle - time si eliminisao svakog onog ko ne zeli da se bavi poljoprivredom. Jednu generaciju time mozda i mozes zadrzati, ali njihova djeca idu tamo gdje ima perspektive i mimo poljoprivrede.
Sela umiru u cijelom svijetu, nije BiH tu izuzetak. Racunaj i da su plate po defaultu vece u vecim gradovima, sta ti onda daje motiv da zivis na selu (cak i uz uslov da radis jednak posao kao u velikom gradu). Uz to se (pogresno) pretpostavlja da i svako ko zivi na selu ima dovoljno svoje obradive zemlje...
-
tokio25
#33786 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
na selu ce ziviti samo oni koji istinski vole selo i taj ambijent ostali ce svi otcii u gradove bilo u bih bilo vani
- TriDe
#33787 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tačno da umiru sela, ali recimo Irska i Austrija su dokaz da još u tim sredinama ima života.Ozimician wrote: ↑06/05/2026 15:04 Eh to je sad dublja tema i jedan od glavnih razloga zasto su planovi povratka propali.
Pogledaj statistiku, mrsko mi kopat, neđe sam naletio da je ozbiljan procenat ljudi po selima u ovim zemljama.
Druga stvar, doći će vrijeme kada će jedan brav biti vrijedniji od tovara zlata. Ovde mislim na periode krize i globalnih sukoba.
Sjećam se rata iz devedesetih, kad mi je majka kupila Saporo čokoladu kod jednog Šaćira za 50 maraka.
A krize su sve češće.
Mi možemo svijetu ponudit nešto Eko osvješteno, zdravo i našem podneblju svojstveno. A to je hrana. Čitavu zemlju da znaju mogu pretvorit u Bio tvornicu.
Bio krastavac iz Španije košta skoro euro ipo po komadu.
- Ozimician
#33788 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Selo ne proizvodi cokoladu, cokolada zavisi od kakaa koji je prakticno berzovna roba.TriDe wrote: ↑06/05/2026 15:17Tačno da umiru sela, ali recimo Irska i Austrija su dokaz da još u tim sredinama ima života.Ozimician wrote: ↑06/05/2026 15:04 Eh to je sad dublja tema i jedan od glavnih razloga zasto su planovi povratka propali.
Pogledaj statistiku, mrsko mi kopat, neđe sam naletio da je ozbiljan procenat ljudi po selima u ovim zemljama.
Druga stvar, doći će vrijeme kada će jedan brav biti vrijedniji od tovara zlata. Ovde mislim na periode krize i globalnih sukoba.
Sjećam se rata iz devedesetih, kad mi je majka kupila Saporo čokoladu kod jednog Šaćira za 50 maraka.
A krize su sve češće.
Mi možemo svijetu ponudit nešto Eko osvješteno, zdravo i našem podneblju svojstveno. A to je hrana. Čitavu zemlju da znaju mogu pretvorit u Bio tvornicu.
Ne znam da li si pokusavao nesto proizvoditi, ulozis truda vagone i desi se mraz kao prosle sedmice i sve ti preko noci propadne - nemas nacina da to sprijecis. Led ti ubije, itd.
Ogroman rizik na to se osloniti, zato svako normalan bjezi od toga. Poljoprivreda u EU je zestoko sufinansirana novcem od poreza, zato i opstaje + digla se na nivo industrije.
Isto tako u toku rata kao iz devedesetih, selo ti je slaba brana da ne zavrsis u masovnoj grobnici. Vecina sela u ratovima 90ih je (u manjem ili vecem obimu) tako zavrsila, na barem 70-80% teritorije drzave.
Kakogod, previse moderna generacija romantizira zivot na selu.
- dr_Evil
#33789 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://olx.ba/artikal/76296312#
gledaj satnice kakvu je pajdo stavio
mora da je otisao 98-e iz Bosne 
gledaj satnice kakvu je pajdo stavio
- Ozimician
#33790 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da neko postavi u BiH ovakvu satnicu za ove poslove danas, ta firma bi bila ismijavana i na ovom forumu i na nekom drugom i po FB grupama. Komentari bi bili - nek mu caca radi za tu satnicu.dr_Evil wrote: ↑06/05/2026 15:49 https://olx.ba/artikal/76296312#
gledaj satnice kakvu je pajdo staviomora da je otisao 98-e iz Bosne
![]()
(mislim na netto satnicu, ovaj pajdo daje brutto)
cuj plata preko 3000 KM... u fucking Belgiji, za trenutno najtrazenija zanimanja...
- TriDe
#33791 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pokušavao, proizvodio i živio sa prirodom. Ubije nam šljive, ostanu jabuke.Ozimician wrote: ↑06/05/2026 15:42Selo ne proizvodi cokoladu, cokolada zavisi od kakaa koji je prakticno berzovna roba.TriDe wrote: ↑06/05/2026 15:17Tačno da umiru sela, ali recimo Irska i Austrija su dokaz da još u tim sredinama ima života.Ozimician wrote: ↑06/05/2026 15:04 Eh to je sad dublja tema i jedan od glavnih razloga zasto su planovi povratka propali.
A krize su sve češće.
Ne znam da li si pokusavao nesto proizvoditi, ulozis truda vagone i desi se mraz kao prosle sedmice i sve ti preko noci propadne - nemas nacina da to sprijecis. Led ti ubije, itd.
Ogroman rizik na to se osloniti, zato svako normalan bjezi od toga. Poljoprivreda u EU je zestoko sufinansirana novcem od poreza, zato i opstaje + digla se na nivo industrije.
Isto tako u toku rata kao iz devedesetih, selo ti je slaba brana da ne zavrsis u masovnoj grobnici. Vecina sela u ratovima 90ih je (u manjem ili vecem obimu) tako zavrsila, na barem 70-80% teritorije drzave.
Čokoladu sam pomenuo kao robu kojoj je skočila cijena. A skakala je i brašnu.
Svake godine dedo je imao vijence luka, krumpira, jabuka i ostalog u magazi.
I to je bila ostava od jeseni pa do aprila (krumpir i luk).
Imaš i plastenika, kao dodatnu siguricu.
Naš porodični prijatelj živi na selu. Ima dvije krave, nešto ovaca, malo kokoša i dosta zemlje. Sve na jednom mjestu. Nema državne jadne subvencije jer i ne traži, a sve viškove što ima proda od Širokog do Sarajeva. Snalažljiv čoja.
Nema dana radnog staža, a podavno se obezbjedio za penziju.
Suština mog upisa je da ima vasiona mogućnosti. Samo da državetina istupi, napravi one otkupne stanice, ponudi ljudima rješenja u slučaju rizika i oživi sela. Vjerujte mi, možemo biti solidan igrač.
Možda sam ovdje među rijetkima, ali vidim selo ko mjesto sreće, discipline, pokretača razvoja i rasterećenja gradova.
-
tokio25
#33792 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
al si ti u gradu?TriDe wrote: ↑06/05/2026 15:54Pokušavao, proizvodio i živio sa prirodom. Ubije nam šljive, ostanu jabuke.Ozimician wrote: ↑06/05/2026 15:42Selo ne proizvodi cokoladu, cokolada zavisi od kakaa koji je prakticno berzovna roba.TriDe wrote: ↑06/05/2026 15:17
Tačno da umiru sela, ali recimo Irska i Austrija su dokaz da još u tim sredinama ima života.
A krize su sve češće.
Čokoladu sam pomenuo kao robu kojoj je skočila cijena. A skakala je i brašnu.
Svake godine dedo je imao vijence luka, krumpira, jabuka i ostalog u magazi.
I to je bila ostava od jeseni pa do aprila (krumpir i luk).
Imaš i plastenika, kao dodatnu siguricu.
Naš porodični prijatelj živi na selu. Ima dvije krave, nešto ovaca, malo kokoša i dosta zemlje. Sve na jednom mjestu. Nema državne jadne subvencije jer i ne traži, a sve viškove što ima proda od Širokog do Sarajeva. Snalažljiv čoja.
Nema dana radnog staža, a podavno se obezbjedio za penziju.
Suština mog upisa je da ima vasiona mogućnosti. Samo da državetina istupi, napravi one otkupne stanice, ponudi ljudima rješenja u slučaju rizika i oživi sela. Vjerujte mi, možemo biti solidan igrač.
Možda sam ovdje među rijetkima, ali vidim selo ko mjesto sreće, discipline, pokretača razvoja i rasterećenja gradova.
- TriDe
#33793 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jesam i planiram selo abd.
-
tokio25
#33794 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
planiram i ja jessicu albu abd