Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
madner

#33751 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Onda ne pratis dovoljno dugo scenu. SBiH je nastala zbog ideoloskih nesuglasica izmedju Alije i Harisa, Haris je bio za BiH, Alija manje.
Onda su ga strasno demonizarali na prvim izborima, ali vrlo brzo su postali dio vlasti kao manji partner. Tu se izgubila ideoloska razlika.
SBiH je nazalost bila ozbiljna snaga ali neozbiljna stranka, bez izgradjene baze ili omladine.

SBB je rastao dok su ljudi vjerovali da ce stvarno uraditi nesto povodom SDA, kada su vidili totalni koaliciju, najlosiji rezultat ikad.
DF ako udje u koaliciju sada ce jedva preci prag 2022 a nestati do 2026.
Bloo
Globalna šefica

#33752 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Bloo »

Kikibombona wrote:
agent_zero wrote:Pošto je Peđa, koliko sam upoznat, jedini od političara iz vrha jedne opozicione stranke koji prati forum, želio bih da mu poručim da prenese svojim kolegama iz ostalih opozicionih stranaka (SDP, DF, GS, NiP, itd.) da ni u šali ne pomišljaju bilo kakvu koaliciju na bilo kojem nivou sa SDA. Inače ste za mene, a vjerujem i za većinu opozicionih glasača, politički mrtvi.

Peđa, nadam se da ćeš ovo pročitati i prenijeti kolegama na sastancima koje ćete sigurno imati.
:thumbup: :thumbup:

Apsolutno.

Glasaci NS bi prihvatili koaliranje sa bilo kime osim sa SDA.

Ako je ikako moguce, trebaju uci u vlast, sa bilo kime, osim sa SDA.
I NiP :)
madner

#33753 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Svi osim NiPa i SDA = opozicija.
Bloo
Globalna šefica

#33754 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Bloo »

svojevrsna catch 22...
damned if you do, damned if you don't...

Ja ne vjerujem Kifli ni kad bi donosio glave SDA prvaka na pladnju...
madner

#33755 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Nije pitanje vjerovanja nego interesa.

Ja vjerujem da Kifla ima izuzetan interes da odradi dobar posao. Jer inace propada.
Control panel

#33756 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Control panel »

Nista se ne brinite hoce li NS i skim u vlast.

SDA ce kupiti koliko im treba za 18 ruku.
kamberovica polje

#33757 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kamberovica polje »

madner wrote:Nije pitanje vjerovanja nego interesa.

Ja vjerujem da Kifla ima izuzetan interes da odradi dobar posao. Jer inace propada.
Jebeš kiflu. Glavno je pitanje koji je interes njegovih stranačkih vojnika i može li im to SDA ostvariti.
mrgreen

#33758 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mrgreen »

Komšić u postizbornom intervjuu na pitanje o koaliciji sa SDA nije rekao NE, nego je pričao kako neće moći na isti način kao prije, nisu im se svidjele metode i način komunikacije itd. U biti može, ali kofol pod njihovim uvjetima.
statixx

#33759 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by statixx »

kmirsad wrote:
Heller wrote:
Radio Sarajevo wrote:Muka mi je od "principijelnosti".

Jebali vas principi, treba ući u vlast i preuzeti odgovornost. Ako sad to ne urade, nisam siguran da će imati još jednu priliku.
Moraju imati, još četiri godine neimaštine valjda nekom dođe iz guzice u glavu, a oni svoj rast imaju. Ja za SDP 2014 nisam glasao zbog koalicije 2010, vjeruj mi neće ni glasači NS 2022 ako budu sa svakim koalirali.
:thumbup: Volio bih da neko uradi grafikon trenda uspona NS-a... od osnivanja do danas... sa prognozom uspona do narednih izbora... zasnovanom na tom trendu...
Prognoza je rast u Hadzicima, Vogosci, Ilijasu... :-)

Maksimalno 4 000-5 000 u NS, Centru i NG, ili jedan mandat, i sta onda, kako dalje?
kluz franjo

#33760 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Ja sam malo pogledao šta se pisalo na ovoj istoj temi prije 4 godine.
Vrlo je interesantno. Preporučujem.

Suština je da se stvari uglavnom ponavljaju.
Većina birača je i tada nagradila SDA za uspješan haos u mandatu 2010-2014.
I tada je jedna tek osnovana stranka ostvarila zapažen rezultat (i) u KS.
I tada su glasači i simpatizeri te nove stranke optuživali NS za "sakrivanje u opoziciji" i "bježanje od odgovornosti".
I tada su forumski neistomišljenici nazivani "fgr-ovcima", "glumcima moralne vertikale" i sl.

A izborni rezultati su i tada i sada bili izborni rezultati.

Toplo preporučujem svim biračima i simpatizerima stranaka koji priželjkuju kantonalnu Vladu bez SDA, da se strpe 6 mjeseci, a strankama da ne žure u formiranje vlasti.
Do tada će SDA da im "prečisti" zastupničke klubove od "preletača" i moći će se sigurno osloniti na preostale zastupnike.
Ako u tom trenutku budu mogli izbaciti SDA iz Vlade KS, to bi bio idealan osnov za "preuzimanje" opština na lok. izborima.
Do tada se može dogovorno formirati non-SDA skupštinska većina (uslov 18 ruku), koja može početi usvajati zakone, koji će SDA mnogo više da bole.
Zakon o porijeklu imovine izabranih i imenovanih dužnosnika.
Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi.
Amandmansko ukidanje kantonalnih parafiskalnih nameta i taksi.
itd, itd...
Budžet i Zakon o izvršenju budžeta (u kojem će se predvidjeti strog javni i skupštinski nadzor trošenja).

SDA koncept upravljanja se može srušiti samo vrijednim radom većine zastupnika u skupštinama i parlamentima.
hadzinicasa

#33761 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by hadzinicasa »

kluz franjo wrote:Ja sam malo pogledao šta se pisalo na ovoj istoj temi prije 4 godine.

I tada su glasači i simpatizeri te nove stranke optuživali NS za "sakrivanje u opoziciji" i "bježanje od odgovornosti".
I tada su forumski neistomišljenici nazivani "fgr-ovcima", "glumcima moralne vertikale" i sl.

Toplo preporučujem svim biračima i simpatizerima stranaka koji priželjkuju kantonalnu Vladu bez SDA, da se strpe 6 mjeseci, a strankama da ne žure u formiranje vlasti.
Do tada će SDA da im "prečisti" zastupničke klubove od "preletača" i moći će se sigurno osloniti na preostale zastupnike.
Ako u tom trenutku budu mogli izbaciti SDA iz Vlade KS, to bi bio idealan osnov za "preuzimanje" opština na lok. izborima.
Do tada se može dogovorno formirati non-SDA skupštinska većina (uslov 18 ruku), koja može početi usvajati zakone, koji će SDA mnogo više da bole.
itd, itd...
Budžet i Zakon o izvršenju budžeta (u kojem će se predvidjeti strog javni i skupštinski nadzor trošenja).

SDA koncept upravljanja se može srušiti samo vrijednim radom većine zastupnika u skupštinama i parlamentima.
dobar komentar.
pemanapemani

#33762 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pemanapemani »

kmirsad wrote:
pemanapemani wrote:Mislim da je ovo najviše što NS može postići iz opozicije.
Građani su jednostavno takvi da ne prate šta radi opozicija ako nije u pitanju velika stranka, kao SDP, pa animira ljude preko članstva ili populistička stranka, kao Živi zid u Hrvatskoj, pa objavama preko društvenih mreža intrigira javnost.

NS treba pokušati ući u koaliciju sa NIP, SDP i DF i pokazati šta može. Ako vide da ne ide, onda izaći i prozivati vlast iz opozicije.
Slažem se sa @Sabina1 da je Konaković za zatvor, ali nažalost, danas, ako želimo nešto pokrenuti sa mrtve tačke, moramo birati partnere koji su manje za zatvor. Postoji realna opasnost da će ih Konaković iskoristiti, ali treba odigrati pametno i preuzeti rizik. Kao što sam već naveo, uvijek se mogu povući iz koalicije i to koristiti kao adut pred građanima da su pokušali, ali ne mogu raditi sa kriminalcima.

Jednostavno, KS mora biti motor promjena za 4 godine. SDA nije nikad imala lošiji mandat, a opet su osvojili koliko su osvojili. Oni ako u sljedeće 4 godine naprave 10 km autoputa, to će putem medijske mašinerije biti predstavljeno kao završetak izgradnje autoputa 5c. Treba im pokušati izbiti barem KS iz ruku.
Treba oženiti curu koja je manje trudna.
E jebi ga, onda ne može ni sa SDP zbog Bijedića i sličnih likova.
Ne može ni sa DF zbog Alispahića i sličnih mračnjaka.
Sa GS svakako ne može, jer nisu prešli cenzus :D .

S kim onda može?

Zar ti prvi nisi kukao kako će ti otići djeca ako se nešto ne počne mijenjati i slično.
Kažem, treba pokušati uz sve rizike i ako ne ide odmah izaći iz koalicije, te tako građanima pokazati da si principjelan.

Ovako će običan čovjek percipirati da njih ustavri boli ku.ac, jer imaju dobre plate na fakultetima, još čvaknu paušal u Skupštini, a za građane ih nije briga. Mogu sto godina biti principjelna opozicija, ali kakva je korist od toga kada nikad nećeš biti u mogućnosti da pokažeš šta znaš?

Možemo čekati da se SDP totalno očisti od kriminalaca, pa članstvo izabere karizmatičnog poštenog beskompromisnog vođu, pa onda osvoji 45% glasova u svim djelovima BiH, e onda ćemo im se mi pridružiti. To ćemo dočekati nikad.
Bloo
Globalna šefica

#33763 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Bloo »

Ili: Kad se male ruke sloze...sve se moze...

Ono sto nije uzeto u obzir je ego voda svakog od stranaka koje bi formirale non-SDA blok. I razilazenje oko dolje nabrojanih zakona uslijed imanja oraha u dzepu (npr. kifla).

Surealno mi zvuci da bi se oni svi ujedinili tek tako poneseni samo jednom vizijom - opstrukcika SDA.
madner

#33764 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

kluz franjo wrote:Ja sam malo pogledao šta se pisalo na ovoj istoj temi prije 4 godine.

itd, itd...

Ne ide to tako.
Ako SDA ocisti stranke od preletaca, onda sigurno nemaju sta praviti vladu. Imaju ograniceno vrijeme

Ovo sad je vrijeme operativaca, gdje prljavi igraju prljavo.

Kifla je dovoljno dobar igrac da igra moze ici u oba smjera.
No nakon sto se vlast formira, pali su vec slabi igraci iz vlastitog tima, igra se sa hendikepom. :D
kluz franjo

#33765 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Bloo wrote:
Ili: Kad se male ruke sloze...sve se moze...

Ono sto nije uzeto u obzir je ego voda svakog od stranaka koje bi formirale non-SDA blok. I razilazenje oko dolje nabrojanih zakona uslijed imanja oraha u dzepu (npr. kifla).

Surealno mi zvuci da bi se oni svi ujedinili tek tako poneseni samo jednom vizijom - opstrukcika SDA.
Sa prvim ozbiljnim prijedlogom zakona će se vidjeti postoji li non-SDA skupštinska većina.
Ako postoji, to je dobar osnov da se razmišlja dalje.
Ako ne postoji. Ako neki "naprasno" postanu suzdržani, "razbole se" pa ne mogu doći na sjednicu i glasati ili otvoreno glasaju protiv, onda znaš da nemaš većinu.
Pričati o Vladi, ministarstvima, foteljama itd, a ne testirati prvo većinu u skupštini je po meni van pameti.

Neka sjednu i usaglase tri jaka i za SDA bolna prijedloga zakona. Do februara ih mogu sa skupštinskom većinom sve proceduralno korektno usvojiti. Ako skupštinska većina izdrži test - može se pričati o "foteljama".
Kikibombona

#33766 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

mrgreen wrote:Komšić u postizbornom intervjuu na pitanje o koaliciji sa SDA nije rekao NE, nego je pričao kako neće moći na isti način kao prije, nisu im se svidjele metode i način komunikacije itd. U biti može, ali kofol pod njihovim uvjetima.
Ma Komso konta odraditi jos cetiri godine, uzeti kes, otplatiti kredite, pa lagano u politicku penziju.

A ovdje se digla hampa, drzava ce se raspasti ako ne pobijedi Komsic. :lol:

Jadan smo mi narod...
Altsa

#33767 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Altsa »

mrgreen wrote:Ja uopšte ne sumnjam da NS neće ući sa SDA, to je već toliko puta ponovljeno.
Vjerujem i da Nip neće sa njima.
Po meni jedina dilema je hoće li se i za koliko prodati DF. Bojim se da hoće.
Bojim se da nece jer nemaju kapacitet da ista znacajno urade.
ExNihilo

#33768 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ExNihilo »

Nema od te Gondor koalicije ništa, nažalost.
kluz franjo

#33769 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

madner wrote:

itd, itd...

Ne ide to tako.
Ako SDA ocisti stranke od preletaca, onda sigurno nemaju sta praviti vladu. Imaju ograniceno vrijeme

No nakon sto se vlast formira, pali su vec slabi igraci iz vlastitog tima, igra se sa hendikepom. :D
Ako me moje sjećanje i iskustvo sa načinima formiranja vlasti u BiH dobro služi, taj tvoj prijedlog je već bio pokušavan.
I svaki put se pokazao kao loš.
Ako je neko "preletač", on će te povaliti kad-tad.
A za SDA nema ništa bolje, nego kad pusti "opoziciju" da se prvo pokolju oko resora i ministara, a onda ih povali i kaže:
"Eto vidite da ne znaju da upravljaju državom!"
Polako. Ako postoji stabilna skupštinska većina bez SDA, ona može odmah početi zakonodavno djelovati.
kamberovica polje

#33770 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kamberovica polje »

kluz franjo wrote:
madner wrote:

itd, itd...

Ne ide to tako.

Ako me moje sjećanje i iskustvo sa načinima formiranja vlasti u BiH dobro služi, taj tvoj prijedlog je već bio pokušavan.
I svaki put se pokazao kao loš.
Ako je neko "preletač", on će te povaliti kad-tad.
A za SDA nema ništa bolje, nego kad pusti "opoziciju" da se prvo pokolju oko resora i ministara, a onda ih povali i kaže:
"Eto vidite da ne znaju da upravljaju državom!"
Polako. Ako postoji stabilna skupštinska većina bez SDA, ona može odmah početi zakonodavno djelovati.
Ne možeš imat stabilnu većinu s petom kolonom u svojim redovima. To stabilnosti vidjelo nije.
madner

#33771 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Sta znaci los? To je jedini nacin na koji se vlast formirala bez SDA. Da su vlade bile lose, to su gradjani poslje odlucili.

Problem sa tvojim prijedlogom je da je ekvivalent tome da se ide odmah u opoziciju, bez da se ima hrabrost da se donese ta odluka. I bice ista dilema za 4 godine, sa nesto slabijom NS.
kluz franjo

#33772 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

General War wrote:
Pedja Kojovic wrote:agent zero

Sto se toga tice, nemate razloga za brigu.

p.k.
Pedja, pokradeni ste u Tuzli, morate insistirati ili na ponovnom brojanju glasova ili ponovnim izborima, nema sanse da ovako lose stojite.
@pk,
u NS vidite sigurno više brojeva nego mi na CIK-u. Ovo u TK nema nikakvog logičkog smisla.
Ne znam šta se proceduralno može uraditi, ali birači zaslužuju da se za njihovo pravo slobodnog izbora zauzmete svim raspoloživim sredstvima.
kluz franjo

#33773 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

madner wrote:Sta znaci los? To je jedini nacin na koji se vlast formirala bez SDA. Da su vlade bile lose, to su gradjani poslje odlucili.

Problem sa tvojim prijedlogom je da je ekvivalent tome da se ide odmah u opoziciju, bez da se ima hrabrost da se donese ta odluka. I bice ista dilema za 4 godine, sa nesto slabijom NS.
Greška. Te Vlade nisu izdržale ni 4 godine. Te Vlade je SDA rušila u mandatu, a građani kažnjavali na izborima.
3 zakona nek dogovore i usvoje. Ako imaju većinu za njih, imaju većinu i za Vladu.
Control panel

#33774 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Control panel »

Pedja,

Nemojte se sad bazirati na sklapanje mogucih vlada, nego sa opozicijom nadignite narod za nepriznavanje i ponistavanje ovih izbora.

Ova kradja se ne smije zaboraviti tek tako i preko nje preci.
tlr

#33775 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by tlr »

...
Last edited by tlr on 14/10/2018 03:01, edited 2 times in total.
Locked