SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Haris.ba

#33751 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Nivelacija wrote:
Ima li po Sarajevu racija i akcija vikendom kao u Ze?
Nevjerojatna razlika u kvaliteti policije a susjedni kantoni.
Ma stara priča. Policija kaže ne daju im tužilaštva i sudije....

A isti zakon i tamo i vamo. A, i što bi? Plata ide, a manje se radi, ne zamjeri se kafanđijama.

Meni je ministar mupa dao veoma zanimljivu izjavu na N1 kada su ga pitali o ovome sjekira - nož slučaju. Ko, prvo porodica, pa škola, pa policija je tu samo kada belaj izbije. Ko da ga je novinar pitao treba li policija odgajati. A ne, sprečavati nosanje noževa i sjekira po cesti. Pa koji je klinac onda kanton donio Zakon o oružju i rekao nema noževa i sjekira po cesti, i dao policiji da to isto nadgleda.

Gdje god pogledaš samo otaljavanje posla Ono, daj do penzije, a za ostalo me boli briga.

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/51 ... likvidiran

Meris Dolic
Cuj tvoj brat neduzan
...ma ne bi ni mrava zgazio...je li tako
Like · Reply · 1 · 10h

Musa Kesedzija
Ciganska rabota....cuj imena ronaldo,leon....sve to treba pokuputi i vratiti u smrdiju tj.na karpate!
Like · Reply · 1 · 9h

Hanchy Lazić
Ubiti nekoga,za to stvarno treba imati muda,pa bio i maloljetan,ništa samo doživotno,i bez pomilovanja,pa možda se neko i opameti.
Like · Reply · 9h

Azra Sandzic
Znaci ili u grob ili doživotno, nema treće!? Momci du napadnuti i branili su se od ovih ulicara.
Like · Reply · 2 · 8h

Bedrudin Prnjavorac
Hitleru sto na Rusiju krenu..Sto ne zavrsi poso ovdje do kraja..Nebi sad imali priblema...
:bih:
tempuser

#33752 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

Naslovnica wrote: Razumijem ja, ali ti ne razumiješ.
Ja sam ti fino napisao
Kada iscrpiš opcije koje su ti na rasplaganju - to je to.
Ja i nemam namjeru da TEBI elaboriram i određuje, zna se koje su opcije i koliko ih ima, mogu se na prste nabrojati. Ali ako nakon dvije godine niti jedna opcija ne daje rezultate, šta drugo preostaje?
Postavio sam ti nekoliko pitanja ali ni na jedno nisi odgovorio jer očito nema razuman odgovor, a da sam sebi "ne skočiš u usta".
Između ostalog, pitao sam te
Šta bi ti bogati uradio kada bi ti maltretirali djecu dvije godine, ti bio u školi, policija, socijalna ustanova. ombudsman, građanska parnica, bez ikakvih rezultata?!
Nisi mi odgovorio.
Kad smo vec kod neodgovorenih pitanja, da ti postavim opet isto pitanje:
Ko je taj ko ce odrediti kad su sve legalne opcije isrpljene?????
Civilizovano drusto ne poznaje takvu opciju, koristis legalne korake opet i iznova dok ne pocnu davati rezultate. U protivnom ocekuj da te neko slomije zbog banalne stvari!

Sto se tice mog odgovora, jucer napisah:
Imam dijete, naravno da ne bih dozvolio da ga neko malteretira onoliko koliko mi to neke norme ponasanja dozvoljavaju. Ja ne znam sta ce moje dijete napraviti, ali za ovakve stvari, nikad, ali apsolutno nikad necu tvrditi da su ispravne ili opravdane.
Naslovnica

#33753 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

tempuser wrote:
Naslovnica wrote: Razumijem ja, ali ti ne razumiješ.
Ja sam ti fino napisao
Kada iscrpiš opcije koje su ti na rasplaganju - to je to.
Ja i nemam namjeru da TEBI elaboriram i određuje, zna se koje su opcije i koliko ih ima, mogu se na prste nabrojati. Ali ako nakon dvije godine niti jedna opcija ne daje rezultate, šta drugo preostaje?
Postavio sam ti nekoliko pitanja ali ni na jedno nisi odgovorio jer očito nema razuman odgovor, a da sam sebi "ne skočiš u usta".
Između ostalog, pitao sam te
Šta bi ti bogati uradio kada bi ti maltretirali djecu dvije godine, ti bio u školi, policija, socijalna ustanova. ombudsman, građanska parnica, bez ikakvih rezultata?!
Nisi mi odgovorio.
Kad smo vec kod neodgovorenih pitanja, da ti postavim opet isto pitanje:
Ko je taj ko ce odrediti kad su sve legalne opcije isrpljene?????
Civilizovano drusto ne poznaje takvu opciju, koristis legalne korake opet i iznova dok ne pocnu davati rezultate. U protivnom ocekuj da te neko slomije zbog banalne stvari!

Sto se tice mog odgovora, jucer napisah:
Imam dijete, naravno da ne bih dozvolio da ga neko malteretira onoliko koliko mi to neke norme ponasanja dozvoljavaju. Ja ne znam sta ce moje dijete napraviti, ali za ovakve stvari, nikad, ali apsolutno nikad necu tvrditi da su ispravne ili opravdane.
Već sam ti odgovorio ko će odrediti kada su sve legalne opcije iscrpljene - ja ću odrediti. Neće valjda to određivati Ustavni sud ili Savjet mjesne zajednice?! Ako legalne opcije ne upale ni nakon dvije godine, nakon konstantnih apela, urgencija, nerada ili nemoći policije, sudova, škole, socijalnih ustanova, advokata...ne pada mi na pamet nastaviti godinama pokušavati nešto promijeniti jer ako se niko nije počešao u prethodne dvije godine, neće ni u naredne dvije. A dijete trpi i fizički i psihički.
A ja ću to odrediti zato jer se zna koje su postojeće legalne opcije, njih sam već nabrojao. Ako neko ne zna koje su te opcije, onda dovodi sebe u problem eventualnim nekorištenjem istih.
Ja znam koje su zato i pišem ovo što pišem.
tempuser

#33754 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

Naslovnica wrote: Već sam ti odgovorio ko će odrediti kada su sve legalne opcije iscrpljene - ja ću odrediti.
A ja ću to odrediti zato jer se zna koje su postojeće legalne opcije, njih sam već nabrojao. Ako neko ne zna koje su te opcije, onda dovodi sebe u problem eventualnim nekorištenjem istih.
Bravo!
Ti ces odrediti kad su iscrpljene sve legalne granice kad ti maltretiraju dijete, ja cu odrediti kad su iscpljene legalne opcije, jer znam koje su, i kad cu ti polomiti koljena i auto jer si mi parkirao pred garazu ili pustas glasnu muziku! Vrlo jednostavno, ti i ja imamo jednaka prava na procjenu!
E sad ti procjeni da li je to rjesenje.
Naslovnica

#33755 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

tempuser wrote:
Naslovnica wrote: Već sam ti odgovorio ko će odrediti kada su sve legalne opcije iscrpljene - ja ću odrediti.
Bravo!
Ti odredis kad su iscrpljene sve legalne granice kad ti maltretiraju dijete, ja odredim kad su iscpljene legalne opcije i kad cu ti polomiti koljena i auto jer si mi parkirao pred garazu ili pustas glasnu muziku! Vrlo jednostavno!
Naravno da je jednostavno.
Pod uslovom da znaš s apsolutnom sigurnošću koje su ti sve legalne opcije na raspolaganju i da si ih iscrpio. Možeš mi probati polomiti koljena odmah kada se desi incident, ali to znači da ne poznaješ gradivo jer nisi iscrpio legalne opcije.
As simple as that.
;-)
tempuser

#33756 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

Naslovnica wrote:
tempuser wrote:
Bravo!
Ti odredis kad su iscrpljene sve legalne granice kad ti maltretiraju dijete, ja odredim kad su iscpljene legalne opcije i kad cu ti polomiti koljena i auto jer si mi parkirao pred garazu ili pustas glasnu muziku! Vrlo jednostavno!
Pod uslovom da znaš s apsolutnom sigurnošću koje su ti sve legalne opcije na raspolaganju i da si ih iscrpio. Možeš mi probati polomiti koljena odmah kada se desi incident, ali to znači da ne poznaješ gradivo jer nisi iscrpio legalne opcije.
As simple as that.
;-)
Koji uslovi????? Nema nikakvih uslova kad ja odredjujem kad su sve legalne opcije iscrpljene!, a ja sam apsolutno siguran da sam ispucao sve opcije nakon sto policija nije uradila nista na moj prvi poziv i nema niko pravo da mi odredjuje da li sam ih trebao zvati jos 30 x.
Naslovnica

#33757 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

tempuser wrote:
Naslovnica wrote:
tempuser wrote:
Bravo!
As simple as that.
;-)
Koji uslovi????? Nema nikakvih uslova kad ja odredjujem kad su sve legalne opcije iscrpljene!, a ja sam apsolutno siguran da sam ispucao sve opcije nakon sto policija nije uradila nista na moj prvi poziv i nema niko pravo da mi odredjuje da li sam ih trebao zvati jos 30 x.
Pa uslovi su da zaista poznaješ koje su ti legalne opcije na rasplaganju, a ne da misliš da ih poznaješ.
E sada, ako misliš da znaš koje su to opcije (a zapravo ne znaš) - onda si u problemu. Stradavaš u zabludi i neznanju, do tebe je.
Ja sam obrazovan čovjek, načitan, legalista, naravno da neću reagovati na prvu. Bar ću probati da se suzdržim iako bih možda i reagovao. Drugi imaju drugačije rezone, zato i jesmo tu gdje jesmo. Kada bi svi bili malo više obrazovani, obazrivi, poštovali zakon, 90% problema ne bi ni postojalo. Počevši od zakonodavca, preko izvršne do sudske vlasti. Uključujući i građane. U slučaju BiH pripadnike konstitutivnih naroda i ostale. 8-)
Misliti i srati nije isto - vazda bilo, a potvrđuje se svakodnevno, od kada je foruma.
Ovo sve što sam napisao ne odnosi se lično na tebe nego "ŠBBKBB".
8-)
tempuser

#33758 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

Naslovnica wrote:
tempuser wrote: Koji uslovi????? Nema nikakvih uslova kad ja odredjujem kad su sve legalne opcije iscrpljene!, a ja sam apsolutno siguran da sam ispucao sve opcije nakon sto policija nije uradila nista na moj prvi poziv i nema niko pravo da mi odredjuje da li sam ih trebao zvati jos 30 x.
Pa uslovi su da zaista poznaješ koje su ti legalne opcije na rasplaganju, a ne da misliš da ih poznaješ.
E sada, ako misliš da znaš koje su to opcije (a zapravo ne znaš) - onda si u problemu. Stradavaš u zabludi i neznanju, do tebe je.
Ja sam obrazovan čovjek, načitan, legalista, naravno da neću reagovati na prvu. Bar ću probati da se suzdržim iako bih možda i reagovao. Drugi imaju drugačije rezone, zato i jesmo tu gdje jesmo. Kada bi svi bili malo više obrazovani, obazrivi, poštovali zakon, 90% problema ne bi ni postojalo. Počevši od zakonodavca, preko izvršne do sudske vlasti. Uključujući i građane. U slučaju BiH pripadnike konstitutivnih naroda i ostale. 8-)
Misliti i srati nije isto - vazda bilo, a potvrđuje se svakodnevno, od kada je foruma.
8-)
Sad si sam sebe zacero u paradoks. :lol:
Ako zagovaras da pojedinac ima pravo da sam procjenjuje kad ce uzeti pavdu u ruke onda ne postoje nikakvi uslovi. Onaj koji nema nikakve skole i koji hoce reagovati na pravu ima jednaka prava kad procjeni kad ce zeti pravdu u ruke kao i ti nacitani i obrazovani legalista! Svi jednako ili niko nista.
To gdje se uvazava procjena ljudi koji poznaju materiju, da ne bi bilo ja znam vise od tebe pa imam veca prava, se zove zakon i pravosudni sistem, a ti ljudi sudije, sve mimo toga je anarhija u kojoj smo svi jednaki. Da li fakat zagovaras to?
Naslovnica

#33759 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

tempuser wrote:
Naslovnica wrote:
tempuser wrote: Koji uslovi????? Nema nikakvih uslova kad ja odredjujem kad su sve legalne opcije iscrpljene!, a ja sam apsolutno siguran da sam ispucao sve opcije nakon sto policija nije uradila nista na moj prvi poziv i nema niko pravo da mi odredjuje da li sam ih trebao zvati jos 30 x.
8-)
Ako zagovaras da pojedinac ima pravo da sam procjenjuje kad ce uzeti pavdu u ruke onda ne postoje nikakvi uslovi. Onaj koji nema nikakve skole i koji hoce reagovati na pravu ima jednaka prava kad procjeni kad ce zeti pravdu u ruke kao i ti nacitani i obrazovani legalista! Svi jednako ili niko nista.
To gdje se uvazava procjena ljudi koji poznaju materiju, da ne bi bilo ja znam vise od tebe pa ima veca prava, se zove zakon i pravosudni sistem, a ti ljudi sudije, sve mimo toga je anarhija u kojoj smo svi jednaki. Da li fakat zagovaras to?
Nisam ja sebe zatjerao u paradox, nego ti nešto pokušavaš, ali ti ne ide. Ja ti fino odgovorim, ti se opet vratiš na početak. Kao da imaš "boot loop" problem.
:lol:
Otkud tebi pomisao da ja zagovaram anarhiju?
Nije pravo pojedinca da procjenjuje kada će uzeti pravdu u svoje ruke, odluka se ne asniva na procjeni, nego tek kada se iscrpe sva legalna sredstva i ako ona ne odreaguju ili ne riješe problem, e onda nastupa pojedinac.
Tačno se zna koja su to legalna sredstva. To uopšte nije stvar procjene.
Druga stvar je ako pojedinac misli da zna (a ustvari veze nema). Ako misli da si pametan, a plitak je.
To sam već objasnio, ne želim da ti ponavaljam po treći put jednu te istu stvar. Ako ne možeš ili nećeš da shvatiš, to je tvoj problem, nije moj.
8-)
tempuser

#33760 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

Naslovnica wrote:
tempuser wrote:
To gdje se uvazava procjena ljudi koji poznaju materiju, da ne bi bilo ja znam vise od tebe pa ima veca prava, se zove zakon i pravosudni sistem, a ti ljudi sudije, sve mimo toga je anarhija u kojoj smo svi jednaki. Da li fakat zagovaras to?
Nisam ja sebe zatjerao u paradox, nego ti nešto pokušavaš, ali ti ne ide. Ja ti fino odgovorim, ti se opet vratiš na početak. Kao da imaš "boot loop" problem.
Nije pravo pojedinca da procjenjuje kada će uzeti pravdu u svoje ruke, odluka se ne asniva na procjeni, nego tek kada se iscrpe sva legalna sredstva i ako ona ne odreaguju ili ne riješe problem, e onda nastupa pojedinac.
Druga stvar je ako pojedinac misli da zna (a ustvari veze nema). Ako misli da si pametan, a plitak je.
To sam već objasnio, ne želim da ti ponavaljam po treći put jednu te istu stvar. Ako ne možeš ili nećeš da shvatiš, to je tvoj problem, nije moj.
8-)
Pa jesi, zagovaras da ljudi imaju pravo da u jednom trenutku uzmu pravdu u svoje ruke, ali je uslov da imas znanje da ispravno procjenis kad su kao sva legalna sredstva potrosena bez rezultata (sto kao takvo ni u jednom uredjenom drustvu ne postoji), tj da budes sudija!
Ja prvi put kad sam zovnuo policiju da makne nepropisno parkiran auto ispred garaze sam ispucao sva legalna sredstva, sljedeci put imam pravo na pajser! Sta je ovdje poresno?
Ti bi da na ulici pravnik ima veca na uzimanje pravde u svoje ruke prava od automehanicara?????
U tome sto ti zagovaras plitki i pametni bi imali ista prava i to je anarhija, a svaka raspodjela razlicith prava se zove zakon koji sam po sebi ne poznaje situaciju da gradjani uzimaju pravu u svoje ruke ili da su zakonska rjesenja iscrpljena.
Last edited by tempuser on 28/08/2019 10:59, edited 1 time in total.
benzapen

#33761 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by benzapen »

Kratke horor priče o provođenju zakona u Sarajevu.
Priča prva: Posjedujem garažu ispred koje se često parkiraju vozilice, uglavnom skuplje od moje. Ispred ceste koja vodi prema garažama stoji veliki znak zabrane parkiranja. U blizini (cca 100 metara) postoji parking koji se plaća. Uglavnom pozivali smo često (kako ja tako i ostale komšije koje imaju tu garaže) pauka, ostavljali poruke na autima, poruke na garažama i ispod znaka zabrane i zvali smo i policiju. Nakon jednog od tih zvanja policije, policajac je tražio od mene LK i hladno na kazni koju je ostavio na šajbi automobila napisao "kazna napisana po prijavi ....". Nakon što sam to vidio, s dotičnim organom sam se posvađao tražio od njega podatke i rekao mu da ću ga prijaviti unutrašnjoj kontroli ako me neko kontaktira u vezi s tim slučajom. Nakon ovog iskustva, više ne zovem policiju niti ostavljam poruke. Zakon provodim po svom ličnom nahođenju, nakon čega više nikad nisam vidio da neko ispred moje garaže parkira automobil dva puta. I koliko primjećujem ovaj parking koji se plaća je sve puniji.

Priča druga: Prije par godina sam imao u stanu ispod sebe narkomana koji je ovisno o pretpostavljam posjedovanju/neposjedovanju farmaceutskih sredstava mahnitao u svaka doba dana i noći. Orgije, muzika, galama, svađa, ukratko sodoma i gomora. Par puta pokušao mu reći nešto ali ništa. Policiju pozivao. Došli su nekoliko puta, napisali neke kazne ali opet isto. Čak pričao s jednim drugom iz djetinjstva sada policajcem da nešto preduzme, on mi rekao ma pusti to. Stavi čepiće u uši. Ne znam što si tu kupio stan, znaš da je tu vazda bilo budala. Pronašao majku narkomana s kojom sam pokušao nešto kao razgovarati ali samo je gore ispalo. Uglavnom, na kraju sam se rješio stana da ne bih ja morao na kraju budalu rješiti od života, a sebi obezbijediti besplatan puni pansion u Zenici.
JThomas

#33762 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

doduše i ovako je anarhija.

dok ne diraš sda-hdz-snsd činioce, e onda je arhija :mrgreen:
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#33763 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liaar »

benzapen wrote:Kratke horor priče o provođenju zakona u Sarajevu.
Priča prva: Posjedujem garažu ispred koje se često parkiraju vozilice, uglavnom skuplje od moje. Ispred ceste koja vodi prema garažama stoji veliki znak zabrane parkiranja. U blizini (cca 100 metara) postoji parking koji se plaća. Uglavnom pozivali smo često (kako ja tako i ostale komšije koje imaju tu garaže) pauka, ostavljali poruke na autima, poruke na garažama i ispod znaka zabrane i zvali smo i policiju. Nakon jednog od tih zvanja policije, policajac je tražio od mene LK i hladno na kazni koju je ostavio na šajbi automobila napisao "kazna napisana po prijavi ....". Nakon što sam to vidio, s dotičnim organom sam se posvađao tražio od njega podatke i rekao mu da ću ga prijaviti unutrašnjoj kontroli ako me neko kontaktira u vezi s tim slučajom. Nakon ovog iskustva, više ne zovem policiju niti ostavljam poruke. Zakon provodim po svom ličnom nahođenju, nakon čega više nikad nisam vidio da neko ispred moje garaže parkira automobil dva puta. I koliko primjećujem ovaj parking koji se plaća je sve puniji.

Priča druga: Prije par godina sam imao u stanu ispod sebe narkomana koji je ovisno o pretpostavljam posjedovanju/neposjedovanju farmaceutskih sredstava mahnitao u svaka doba dana i noći. Orgije, muzika, galama, svađa, ukratko sodoma i gomora. Par puta pokušao mu reći nešto ali ništa. Policiju pozivao. Došli su nekoliko puta, napisali neke kazne ali opet isto. Čak pričao s jednim drugom iz djetinjstva sada policajcem da nešto preduzme, on mi rekao ma pusti to. Stavi čepiće u uši. Ne znam što si tu kupio stan, znaš da je tu vazda bilo budala. Pronašao majku narkomana s kojom sam pokušao nešto kao razgovarati ali samo je gore ispalo. Uglavnom, na kraju sam se rješio stana da ne bih ja morao na kraju budalu rješiti od života, a sebi obezbijediti besplatan puni pansion u Zenici.
Garaža ko da gledam da ti je kod Doma Armije ?
Naslovnica

#33764 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

tempuser wrote:
Naslovnica wrote:
tempuser wrote:
8-)
Pa jesi, zagovaras da ljudi imaju pravo da u jednom trenutku uzmu pravdu u svoje ruke, ali je uslov da imas znanje da ispravno procjenis kad su kao sva legalna sredstva potrosena bez rezultata (sto kao takvo ni u jednom uredjenom drustvu ne postoji), tj da budes sudija!
Ja prvi put kad sam zovnuo policiju da makne nepropisno parkiran auto ispre garaze sam ispucao sva legalna sredstva, sljedeci put imam pravo na pajser! Ospori sta je ovdje pogresno?
Ti bi da na ulici pravnik ima veca na uzimanje pravde u svoje ruke prava od automehanicara?????
U tome sto ti zagovaras plitki i pametni bi imali ista prava i to je anarhija, a svaka raspodjela razlicith prava se zove zakon koji sam po sebi ne poznaje situaciju da gradjani uzimaju pravu u svoje ruke ili da su zakonska rjesenja iscrpljena.
Pa nisam.
To što ti tako shvataš, to je tvoje subjektivno mišljenje.
Nije anarhija ispravljanje nepravde i bezvlašća u ovom našem trulom, korumpiranom i nesposobnom državnom aparatu. Dapače, to je dovođenje stvari u red.
Ja sam za to da i pravnik i automehaničar imaju jednaka prava za uzimanje pravde u svoje ruke. Znači, kada iscrpe legalna sredstva. Koja obojica moraju poznavati, od -do. Ako ne poznaju, onda nema uzimanja pravde u svoje ruke i sva ova priča je bespredmetna.
Što se tiče probema sa parkingom, prvo bi trebao zamoliti komšiju da ne parkira ispred tvoje garaže. Ako se ogluši, pozvati policiju. Nekoliko puta je dovoljno, pogotovu ako radi pauk i ako legne kakva kazna. Ako ni nakon toga ne prestane, onda montiraš neku vrstu zaštite ispred garaže tako da ne može da parkira. Slično su ljudi uradili sa svojim garažama pored hotela Astra Garni u Sarajevu i niko im više ne blokira garaže. To bi bio fin i kulturan način ako se papak ogluši o tvoje i policijske molbe. Ako ne želiš tako, onda slijedeći put, ako ništa ne upali, ako imaš damu, fino ispušeš gume. Bez da napraviš štetu, samo preko ventila. Ako ni tada želi da prestane da ti blokira garažu, onda fino, ako si jači od njega i ako imaš damu, ideš masom i to je to. 8-)
A ako nemaš damu i ako si šmokljo, ne znam...onda valjda trpiš, šta li.
To sve pod uslovom da je isti počinilac.
Šta bi ti uradio? 8-)
tempuser

#33765 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

U tom sistemu po kojem uredjujes stvari, sa jedne stvari ti si prakticno nakon prvog poziva ispunio uslove da uzmes stvar u svoje ruke, ali je tvoja licna procjena bila kad ces stvari poceti rjesavati sam. S druge strane po tom principu nemas apsolutno nikakvo pravo da se bunis i pozivas na pravnu drzavu ako te neko zbog najbanalnijeg prekrsaja ili incidenta (tipa pokusao se uvaliti prekoreda) obogalji na sred ulice. Isto kao sto si ti procjenio kad i zasto treba da kaznjavas vozace, tako je neko pricjenio kad treba da kazni tebe.
Naslovnica

#33766 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

tempuser wrote:
U tom sistemu po kojem uredjujes stvari, sa jedne stvari ti si prakticno nakon prvog poziva ispunio uslove da uzmes stvar u svoje ruke, ali je tvoja licna procjena bila kad ces stvari poceti rjesavati sam. S druge strane po tom principu nemas apsolutno nikakvo pravo da se bunis i pozivas na pravnu drzavu ako te neko zbog najbanalnijeg prekrsaja ili incidenta (tipa pokusao se uvaliti prekoreda) obogalji na sred ulice. Isto kao sto si ti procjenio kad i zasto treba da kaznjavas vozace, tako je neko pricjenio kad treba da kazni tebe.
Nikako nije isto, banalizuješ stvari.
Čovjek je nabrojao sve što je uradio vezano za problem s garažom.
I za problem sa narkomanom.
Obogaljivanje zbog najbanalnijeg prekršaja na ulici ne može se ni u kom aspektu dovesti u istu ravan sa navedenim primjerima.
tempuser

#33767 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

Naslovnica wrote:
tempuser wrote:
Ja prvi put kad sam zovnuo policiju da makne nepropisno parkiran auto ispre garaze sam ispucao sva legalna sredstva, sljedeci put imam pravo na pajser! Ospori sta je ovdje pogresno?
Pa nisam.
To što ti tako shvataš, to je tvoje subjektivno mišljenje.
Nije anarhija ispravljanje nepravde i bezvlašća u ovom našem trulom, korumpiranom i nesposobnom državnom aparatu. Dapače, to je dovođenje stvari u red.
Ja sam za to da i pravnik i automehaničar imaju jednaka prava za uzimanje pravde u svoje ruke. Znači, kada iscrpe legalna sredstva. Koja obojica moraju poznavati, od -do. Ako ne poznaju, onda nema uzimanja pravde u svoje ruke i sva ova priča je bespredmetna.
Što se tiče probema sa parkingom, prvo bi trebao zamoliti komšiju da ne parkira ispred tvoje garaže. Ako se ogluši, pozvati policiju. Nekoliko puta je dovoljno, pogotovu ako radi pauk i ako legne kakva kazna. Ako ni nakon toga ne prestane, onda montiraš neku vrstu zaštite ispred garaže tako da ne može da parkira. Slično su ljudi uradili sa svojim garažama pored hotela Astra Garni u Sarajevu i niko im više ne blokira garaže. To bi bio fin i kulturan način ako se papak ogluši o tvoje i policijske molbe. Ako ne želiš tako, onda slijedeći put, ako ništa ne upali, ako imaš damu, fino ispušeš gume. Bez da napraviš štetu, samo preko ventila. Ako ni tada želi da prestane da ti blokira garažu, onda fino, ako si jači od njega i ako imaš damu, ideš masom i to je to. 8-)
A ako nemaš damu i ako si šmokljo, ne znam...onda valjda trpiš, šta li.
To sve pod uslovom da je isti počinilac.
Šta bi ti uradio? 8-)
Pa jesi! Kako automehanicar moze znati i ko ga moze obavezati da zna da je iscrpio sve mogucnosti????
Ti bi malo da uzimas stvar u svoje ruke, ali da bi to uradio moras biti dipl. pravnik. Jes kako da ne!
Isto kao sto si ti meni nabrojao sve sta bih ja trebao uraditi da zastitim svoju garazu, iako sam poslije prvog poziva ispucao sve zakonske mogucnosti, sve ostalo sto nabrajas u zakonu ne postoji, tako ja tebi kazem da bi ti trebao ponavljati proces prijavljivanja maltretiuranja svoje djece sve dok sistem ne odreaguje. Po onome sto ti zagovaras ti ne mozes biti pametniji od mene i obratno!
Naslovnica

#33768 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Nisam. 8-)
Zašto automehaničar ne bi to znao?
To sada automehaničari glupi, a pravnici pametni, pogotovu oni sa diplomama sa Kobiljače?!
Napisao sam ti 3 puta, evo sada i četvrti:
Uzimanje pravde u svoje ruke samo ako zaista poznaješ sistem (a ne ako misliš da ga poznaješ a zapravo ne poznaješ).
Kada ti iznosiš primjer saobraćajnog prekršaja i instantno uzimaje pravde u svoje ruke, tu nigdje nema sistema koji je zakazao. Tu si zaobišao sistem.
Ja govorim o slučajevima kada sistem zakaže, a to se dešava veoma često.
U svakom slučaju treba biti spreman na posljedice eventualne reakcije tog istog sistema nakon uzimanja pravde u svoje ruke.
Evo na primjeru ubistva u Vojničkom.
Svi smo mišljenja da je sistem zakazao, slažemo li se?
Pokazao da je u zadnje dvije godine maltretiranja sistem bio apsolutno nemoćan. Škola, policija, socijalne ustanove, sud.
I desilo se to što se desilo. I sada će klinci najebati, mali će nositi biljeg ubice do kraja života, pa makar to bilo i u samoodbrani.
Mislim da su u ovom slučaju, pored sistema, debelo zakazali i roditelji, pogotovu otac ovih dječaka.
On je kao muškarac i glava porodice trebao to da riješi. Na koji način je možda malo upitno, ali očito da bi jedino način sile možda riješio problem. Da li je to legalno? Sigurno da nije, ali šta običnom čovjeku preostaje kada sistem zakaže?
tempuser

#33769 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

Naslovnica wrote:
tempuser wrote:
Obogaljivanje zbog najbanalnijeg prekršaja na ulici ne može se ni u kom aspektu dovesti u istu ravan sa navedenim primjerima.
Nikakva banalizacija i sve je apsolutno isto.
Covjek nabrojao sta je sve uradio i kad je po svojoj procjeni odlucio da uzme stvar u svoj ruke. Nikakve razlike nema da je to uradio poslije prvog poziva policiji jer bi to opet bila stvar njegove licne procjene, a ne uredjenog sistema. Kad sam procjenjujes ne moze ti niko nametati kad treba da reagujes, to se vec zove zakon.
Sa narkomanom neka nikakvih problema, ima samo ljudsko licemjerje. Kad nema straha od posljedica i kazne onda ce biti hrabar i uzeti stvar u svoje ruke pa ce kriomice ostetiti tudji auto (sto ne bude mangup pa to ne uradi pred vlasnikom), ali kad su posljedice izvjesne i velike e onda vec nema uzimanja zakona u svoje ruke, nego kad nista ne pomaze ti se odseli!
Obogaljivanje zbog banalne stvari i zastita djece se naravno ne mogu dovesti u istu ravan, ali ono sto ti zagovaras daje mogucnost da budu. Po onome kako ti ravnas vaznost stvari trebao je polomiti narkomana, a ne kriomice parati auta i busiti gume.
drug_profi

#33770 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ajde ba od*ebite obojica..... :evil:
ranger

#33771 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ranger »

tempuser wrote:
ne nego treba pustiti da ga se jebe godinama, i ceka nepostojecu drzavu da rijesi problem... :-)
Naslovnica

#33772 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

tempuser wrote:
Naslovnica wrote:
tempuser wrote:[quote="benzapen"Kratke horor priče o provođenju zakona u Sarajevu.
Nikakva banalizacija i sve je apsolutno isto.
Covjek nabrojao sta je sve uradio i kad je po svojoj procjeni odlucio da uzme stvar u svoj ruke. Nikakve razlike nema da je to uradio poslije prvog poziva policiji jer bi to opet bila stvar njegove licne procjene, a ne uredjenog sistema. Kad sam procjenjujes ne moze ti niko nametati kad treba da reagujes, to se vec zove zakon.
Sa narkomanom neka nikakvih problema, ima samo ljudsko licemjerje. Kad nema straha od posljedica i kazne onda ce biti hrabar i uzeti stvar u svoje ruke pa ce kriomice ostetiti tudji auto (sto ne bude mangup pa to ne uradi pred vlasnikom), ali kad su posljedice izvjesne i velike e onda vec nema uzimanja zakona u svoje ruke, nego kad nista ne pomaze ti se odseli!
Obogaljivanje zbog banalne stvari i zastita djece se naravno ne mogu dovesti u istu ravan, ali ono sto ti zagovaras daje mogucnost da budu. Po onome kako ti ravnas vaznost stvari trebao je polomiti narkomana, a ne kriomice parati auta i busiti gume.[/quote]

Naravno da banalizuješ.
Odmah ću ti navesti tvoju banalizaciju - uzimanje pravde u svoje ruke nakon udesa. ;-)
Ne vjerujem da bi dobio išta ako bi polomio narkomana, možda bi još samo pogoršao situaciju. Puna ih je B-Faza, urlaju do u gloho doba noći. Najbolje ih je ignoristi ako se može, a ako ne može onda se odseliti ili čekati da se svi predoziraju. Tu zaista nema rješenja jer sve to počinje da liči na neki zombi film, toliko ih je.
Evo, ponoviću ti i peti put, veći font, možda upali
Uzimanje pravde u svoje ruke samo ako zaista poznaješ sistem (a ne ako misliš da ga poznaješ a zapravo ne poznaješ).
Samo u tom slučaju podržavam uzimanje pravde u svoje ruke. :thumbup:

I naravno da je uzimanje pravde u svoje ruke samo kada si jači i kada je izvjesno da ćeš riješiti problem.
Neću se valjda kačiti sa lokalnim narko bossom koji parkira ispred moje garaže i njemu ispuhati gume?! :lol:
U tom slučaju pomaže jedino eventualna prodaja garaže ili ona prva opcija, mehanička prepreka.
tempuser

#33773 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

Naslovnica wrote:Nisam. 8-)
Zašto automehaničar ne bi to znao?
To sada automehaničari glupi, a pravnici pametni, pogotovu oni sa diplomama sa Kobiljače?!
Napisao sam ti 3 puta, evo sada i četvrti:
Kada ti iznosiš primjer saobraćajnog prekršaja i instantno uzimaje pravde u svoje ruke, tu nigdje nema sistema koji je zakazao. Tu si zaobišao sistem.
Ja govorim o slučajevima kada sistem zakaže, a to se dešava veoma često.
U svakom slučaju treba biti spreman na posljedice eventualne reakcije tog istog sistema nakon uzimanja pravde u svoje ruke.
Evo na primjeru ubistva u Vojničkom.
Svi smo mišljenja da je sistem zakazao, slažemo li se?
Pokazao da je u zadnje dvije godine maltretiranja sistem bio apsolutno nemoćan. Škola, policija, socijalne ustanove, sud.
I desilo se to što se desilo. I sada će klinci najebati, mali će nositi biljeg ubice do kraja života, pa makar to bilo i u samoodbrani.
Mislim da su u ovom slučaju, pored sistema, debelo zakazali i roditelji, pogotovu otac ovih dječaka.
On je kao muškarac i glava porodice trebao to da riješi. Na koji način je možda malo upitno, ali očito da bi jedino način sile možda riješio problem. Da li je to legalno? Sigurno da nije, ali šta običnom čovjeku preostaje kada sistem zakaže?
Ako nista zato sto nije imao formalno obrazovanja da bi poznavao sistem i uzeo pravdu u svoje ruke?! To nesto fakultativno i proucavanje zakona iz hobija????? :lol: :lol: :lol: Sta ce nam koji quuu fakulteti kad je to dovoljno???
Naravno da je i u saobracaju sistem zakazao, to je osnova svega. Da sistem funkcionise rad policije i visoke kazne, ili eventualno jedan poziv, bi bile dovoljne da nikome ne padne napamet da parkira ispred tudje garaze.
Sistem na VP jeste zakazao, a da li je rjesenje uzimanje pravde u svoje ruke i mrtva glava? Eto jednostavno pitanje.
Naslovnica

#33774 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote:Ajde ba od*ebite obojica..... :evil:
:lol: :lol: :lol:
Znaš kako ono kažu, pametniji popušta, mislim da je vrijeme da okončam ovo bezuspješnu diskusiju.
:thumbup:
tempuser

#33775 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

Naslovnica wrote:Uzimanje pravde u svoje ruke samo ako zaista poznaješ sistem (a ne ako misliš da ga poznaješ a zapravo ne poznaješ).
Samo u tom slučaju podržavam uzimanje pravde u svoje ruke. :thumbup:
Sve super, ali kako ces znati ko zaista poznaje sistem? Kako dokazati da ti poznajes, a ja ne poznajem, tj da ti imas pravo na to, a ja nemam, neki ispit, nesto? Osim toga, sta sa ljudima koji ne pozanju sistem???? Jesu li oni u tvom konceptu gradjani drugog reda koji nemaju pravo da uzmu pravdu u svoje ruke nego mogu racnati samo na zakon????
Sto se ovi nisu odselili kad ih cigani malteretiraju 2 god???? Eto kad su narkomani u pitanju ne pomaze uzimanje zakona u svoje ruke???? Sta onda pomaze???? Ako uizmanje zakona ne pomaze za narkomane, zasto pomaze kod maltretiranaj djece???? Suplja ti je prica ko djevdjir!
Last edited by tempuser on 28/08/2019 12:06, edited 1 time in total.
Post Reply