Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
bizet

#3376 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by bizet »

hvala na savjetima :kiss:
ja sam bas utrtala od ove dohrane, koliko me raduje kad probamo nesto novo, toliko me i strah da nesto ne zeznem i time joj ne naskodim...ahhh proci ce i ovaj strah, a onda vjerujem doci neki novi
nije ona jos za kasice pravo, ali joj je ovih dana draza kasika od flasice

za 3 dana punimo 5 mjeseci u ulazimo u 6-ti :)

rekose mi iskusne mame u komsiluku da joj sa 5 i po mjeseci hranu spravljam u vodi od iskuhanih telecih koljenica...iskreno ne cini mi se prerano za mesnu vodu od tog perioda, a i voljela buh da se malo ubuci, jasno mi je da mi dijete raste, ali mi se ne dopada sto izgleda mrsavije
ja jos uvijek vodim dnevnik o njenoj ishrani, sta cu to je jace od mene
radenska

#3377 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

poslije kad se opustis beba ce svast da jede. I ja sam tako se brinula da mu ne naskodim sad sve jede
safran

#3378 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

bizet wrote:hvala na savjetima :kiss:
ja sam bas utrtala od ove dohrane, koliko me raduje kad probamo nesto novo, toliko me i strah da nesto ne zeznem i time joj ne naskodim...ahhh proci ce i ovaj strah, a onda vjerujem doci neki novi
nije ona jos za kasice pravo, ali joj je ovih dana draza kasika od flasice

za 3 dana punimo 5 mjeseci u ulazimo u 6-ti :)

rekose mi iskusne mame u komsiluku da joj sa 5 i po mjeseci hranu spravljam u vodi od iskuhanih telecih koljenica...iskreno ne cini mi se prerano za mesnu vodu od tog perioda, a i voljela buh da se malo ubuci, jasno mi je da mi dijete raste, ali mi se ne dopada sto izgleda mrsavije
ja jos uvijek vodim dnevnik o njenoj ishrani, sta cu to je jace od mene
Ja bih ipak odgodila malo tu koljenicu. Ni ja je svom krkiju nisam dala prije 7. mjeseca a tvoja smzla je sedmanče, koliko se sjećam. Pomasna je a još kravlji proteini - neka je, neće joj pobjeći. Sačekaj još koju sedmicu pa možeš malo piletine iskuhati i na toj supici joj napraviti kašicu. A to - mršavo - debeljuškasto - nikakve veze nema. Nagledala sam se i žgoljave a žilave djece a i lohotnih bimba pa svi protrče i polome matere do druge godine.
Vodi ti dnevnik ako ti je drago - imaćeš se čemu smijati dogodine kad ti s batakom bude bježala niz avliju.
bizet

#3379 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by bizet »

ama znam ja da nema veze da li je dijete bucmasto ili nije, bitno da je zdravo
nije ona mrsava, normalnog izgleda, svi koji su je vidjeli zadnjih dana kazu super, taman...dzaba meni to njihovo, ja bi da ona ima malo viska, ali hajde sta cu sad, ona sebi dozira obroke kao manekenka
ako bi u icemu voljela da mi je dijete na mene to bi bilo da voli pojesti dobro...kad je vidim kako dozira hapu i kasicu, ma ne znam, boli me pravo ovo (iskreno slomi mi se srce skoro svaki put kad je hranim)...nikad nisam voljela gledati kad neko mrljavi dok jede, meni to nesto uvijek tesko padalo, jednostavno ih ne razumijem

koljenicu cu da ostavim za kasnije, imas pravo, ovamo sam utrtala oko kravljeg mlijeka a kuhala bi joj koljenicu
"imaćeš se čemu smijati dogodine kad ti s batakom bude bježala niz avliju" - Amin
nije moj mis sedmance, na papiru smo usli 1 dan u 9-ti mjesec...isto kao i moja mama sa mnom :)...i ni moja ne lici ni mrvu na mene :lol: ...nek je ziva i zdrava, a ganjacemo se po kuci oko zalogaja...e jesu mi govorili nemoj je sopat, sto je sopas, debela ti je i ja popusti i pusti dijete da sebi krene dozirati, sad nema sanse da je prevarim da pojede vise nego sto je naumila, kriva sam ja

eh zaboravih sinoc upitati oko te stambolke...moj je rahmetli tetak govorio da se stambolka jede samo do N.G., kasnije da je ne treba uzimati u obzir...posto ti znas mnogo o povrcu reci mi da li vi konzumirate stambolku i kasnije i kako cu je ocuvati od propadanja, posebno kad je zarezem?
safran

#3380 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Mi tikve jedemo dok su dobre - dakle, dok im je meso kompaktno, čvrsto i nema znakova propadanja. A bogami se stambolke čuvaju fino i do iza NG. Meni su prošle godine butternut u stanu počele propadati tek nekad u februaru.
Kako ćeš je sačuvati? Imaš više opcija - možeš je kompletnu očistiti, narezati na kockice i spakovati u zamrzivač. Možeš je ispeći onako kao što pripremaš pire za kolač a onda porcije pirea zamrznuti ili čak razdijeliti u male tegle i pasterizirati. Eto - probaj nešto od toga.
Ne znam zašto sam mislila da je sedmanče - sad se sjetih - prestala sa gynipralom (čim već) domalo kontrakcije i porod. Da nije bila light verzija, ispod 3 kg?
bizet

#3381 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by bizet »

jeste...35+5 sedmica, 2750gr i 48cm, mis mali slatki :)

probacu stambolku sacuvati u zamrzivacu...ona bi dakle vec mogla da jede stambolku?
radenska

#3382 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

moj maneken jucer pojeo za rucak 2 reda sirnice i pola case jogurta sa 10 i po mjeseci :D Ja bih mu skratila obroke ali on place :D A ima dana pa nece nista osim mlijeka da stavi u usta. Doduse on nikad i nije bio mrsav, ni u stomaku :D

Sta te briga sto nema viska, znas da curama uvijek visak smeta :D
holowey

#3383 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by holowey »

bizet wrote:jeste...35+5 sedmica, 2750gr i 48cm, mis mali slatki :)

probacu stambolku sacuvati u zamrzivacu...ona bi dakle vec mogla da jede stambolku?
manekenka :D nas delegat je na rodjenju imao 49cm i 3500gr, haman kilo vise na skoro istu "visinu"
duboka_misao

#3384 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

Moji su oboje isto bili manekeni, ali za plus size konfekciju ulla popken
affidavit

#3385 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by affidavit »

bizet wrote:jeste...35+5 sedmica, 2750gr i 48cm, mis mali slatki :)

ma kakav mis, cura i po', moja imala 1900 g i 44 cm, bila smezurana ko' suha grozdjica i evo je bebac pravi. Znam ja da je tesko ne misliti kolike su, ali samo osluskuj bebu. Moja u posljednje vrijeme za sedmicu dobije po 100 g., jede koliko moze, kad neko jutro dok sam je prala vidim otezala, izvagam je kad 400 g za sedmicu. Nema pravila, i bebe jedu koliko mogu, probaj da ne brines. Ako je dijete veselo, jede koliko moze, sve je ok. :)
bizet

#3386 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by bizet »

ma neka su nam zivi i zdravi, to je prvo i osnovno...ali kad je sve uredu onda svako od nas krene mastati i zeljeti vise, to je normalno, e sad ja ne mastam da ona ima moj nos ili oci ili ne znam ni ja, kako mozda obicno radimo, meni bi samo bilo drago da je ona bucka pored prvog i osnovnog :)
@radenska, kojim curama visak smeta...ja sam uvijek vise voljela kad osobe imaju mesa na sebi iiii kad vole fino pojesti, ma pojela bi ih :D
@affidavit, ma jasno da i njihovi obroci variraju...nisam je vagala skoro mjesec dana, planiram krajem sedmice zvati seku da je izvaga, i meni se cini da je otezala...ma dobra je ona, masala i ja haman pretjerujem

evo ima pozdrave od moje misice (š ne s), bulji u mene i doziva na jednu turu mazenja....ih kad jos malo jakne kako cu je pojesti, dozivace i komsiluk upomoc :lol:
bizet

#3387 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by bizet »

kod mene slatka :D...bogami curka spuca cijeli krompir, onako srednje velicine, i cijelu mrkvu, isto srednje velicine
ja sam pored vode u kojoj se kuhalo, nisam svu dodala, dodala i malo obicne jer mi je ovo kad sam izmixala djelovalo nekako prwvise sluzavo gusto
danas prvi dan probamo krompir
nisam imala ni manji krompir ni manju mrkvu, razmisljala sam sta bi sad neka proba par kasikica i to je to....a ja kad dijete srade skicati od zadovoljstva...doduse bila je gladna...negdje na pola kad se malo napapala stade sa uzitkom da se smije...ma jela je kao velika masala
eto tako prodje nase upoznavanje sa krompirom...izgleda da ce moje dijete ipak biti ba mene u jelu i voljeti hamanjamisati :oops: :D

ps. uradila bih edit, ali preko moba je to poduhvat

imate :kiss: mile moje
krompir i riza

#3388 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by krompir i riza »

Mojoj punih 5 mjeseci i još joj ništa nisam davala :| isključivo doji.. kontam tek od 6. mjeseca uvoditi pomalo, po onim tabelama.. vidim, vi već svašta probale.. možda bi i mi trebali :?
bizet

#3389 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by bizet »

@krompir i riza, mozda je i vrijeme da joj uvodis druge okuse
neki dan kod rodice, koja je pedijatar i svoju djecu je dojila, i pricamo o dohrani te ona spomenu kako od 6-og mjeseca je pocela uvoditi dohranu pomalo jer se zalihe zljeza potrose a u majcinom mlijeku ih nema...ja za ovo prvi put cula ali nije me bas zanimalo pa nisam detaljisala
e sad jel' od 6-og ili sa 6...mislim da nije strasno ni ako krenes sa vocem dvije sedmice prije punih sest mjeseci...a ono da ne palamudim, jer u pitanju je dijete ne igracka, pitaj pedijatra
sok od jabuke razblazen sa vodom 1:1 za pocetak ili sok od mrkve sumnjam da mogu naskoditi

eto sad me zanima jel' od 6-og ili sa navrsenih 6 mjeseci?
putujucidzindas

#3390 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

Sa punih 6, ako bas hoces kako knjige kazu. I ja bih cekala, ali smo ipak malo ranije morali poceti - dijete mi bilo gladno :D Ne, ozbiljno, imaju negdje smjernice - kad je dijete spremno za dohranu, kako prepoznati da nije dovoljno samo dojenje. Jedna od tih stvari je npr. kad dijete pocne sjediti, pa kad pocne pokazivati interes za hranu, pa milion tih jos. Uglavnom, svako to na svom djetetu treba skontati kad sta i kako
krompir i riza

#3391 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by krompir i riza »

Sačekaću onda još 2-3 sedmice, kad dosad nisam davala..jer ne pokazuje interes za bilo kakvu hranu sem sike :D i ne sjedi još.. mlijeka zasad ima.. taman dok protabirim kako i šta spremati, dok se naoružam tikvicama i ostalim, pa lagano :)
radenska

#3392 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Ma nista lakse nego bebama praviti da jedu. iskuhas na pari karfiol i brokulu i komadiesa izmiksas i beba ruca. isto tako sve kombinacie sa krompirom rizom mvom. ja procitam sta pise na onim gotovim hipp kasicama pa isto pravim u domacoj varijanti -)
suspect_zero

#3393 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suspect_zero »

Pričaju mame o klopi ili njam-njam :gladna: :-D

Ja sam počela uvoditi dohranu dvije sedmice prije punih 5.mjeseci, kupovala samo one razne kašice od 4+ mjeseca i davala mu 1/3 po obroku....kasnije sam polako povećavala doziranje jer sam osjetia da mu treba više. Nemamo problema sa okusima, sve mu se sviđa (gurman je pravi, baš uživa dok njam-njam). Za desetak dana će mu punih 8. mjeseci a ima 10,6 kg :D ....kaže pedijatrica da je pravi poguzija i da su mu mjere djeteta od 12., al' nije zabrinuta jer je i dosta visok.
Od navršenog 7. sam mu sama počela kuhati, bilo mi je dosta lakše kupit teglicu i nahranit ga....al' kako dijete raste jedna teglica nije dovoljno....počeo je bio jesti dvije velike klipače dnevno :oops: tako da bi nam uskoro trebao hranidbeni kredit :oops: :lol: :lol: ...nije mi bilo mrsko kuhati, više me bilo strah kako ću ja to za njeg....hoće li htjeti, šta smijem, na koji način i još kamara pitanja :-? :oops: ....sada sam se već uštelila, kupljnu kašicu pojede samo ako sam u frci i nisam mu stigla skuhati. On hvala Bogu nije probirljiv, tako da jede krompir, mrkvu, rižu, piletinu, teletinu, brokulu, tikvice, bundevu, mahunu, zelje, prasu, mladi sir, jabuke, banane, keksolino, frutolino, rižolino, voćni keksolino, grizolino, mljeveni keks. Za koji dan ćemo probati i čokolino :tooo:
Od 6. smo promijenili AD, dajemo mu babylove 2...navečer, u noći i ujutro. U toku dana je neki lino, varivo i voćni obrok. Nije neki ljubitelj same vode, tako da mu pravim onaj čaj u granulama. Kada pravim povrće razrijedim ga sa pilećim ili telećim temeljcem, ako nemam toga onda voda u kojoj se kuhalo povrće....opet, ako mi je previše rijetko onda dodam malo babyrice
I što reče Radenska, kombinacije sam ''skinula'' sa teglica koje smo već kupovali. I ovo što napravim, ako ostane više ostavim u frižider i gledam da iskoristim u toku 2 dana.....jedino temeljac odvojim u kesice i zaledi te vadim prema potrebi.
Hranu ne solim niti dodajem ikakve začine, samo na vrh noža putera.....kao što ste me lijepo uputile :kiss: , ne mogu se tačno sjetiti koja je forumašica bila :oops:

Sinoć je pojeo i svoj prvi monte, doduše ja još nisam za takvu vrstu slastica al' došla tetka i donijela :-) :-D ....ne moram pričati koliko je oduševljenje i oblizivanje izazvao monte :D

Napisah se ja :D , al' valjda pomogne kao neka smjernica mamama koje tek počinju sa dohranom :)
radenska

#3394 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Moj je tako miran kad dobije monte :D Isto kao da zna da ne bi trebao da ga jede.
Mi smo probali svaku mogucu hapu, nan, aptamil hipp itd itd i imao je strasne probleme sa stolicom, jedna u par dana, zelena, crna, nikakva.

Onda mi je jedna stara doktorica rekla da predjem na obicno kravlje mlijeko i koliko god mame bile protiv toga mi smo se preporodili. Sad ima normalnu stolicu ujutro i navecer i ne dobija po 1,5 kg kao sa nan. A zvizdic nam je rekao kad smo sunetili malog da od AD posebno kod djecaka najvise debljaju butine i podrucje oko penisa.
SAd se je to malo korigovalo.

A i ovaj moj je slatkohran, nema sta nece da jede :D Uopce ne moram mnogo razmisljati. Sa 11 mjeseci 14,5 kg :lol: :lol: :lol:

NEgo mi jos nismo probali citruse i paprike :D Imam domacih zaledjenih, pa ne znam da li je rano da proba
Itakoto

#3395 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Itakoto »

Drage mame, znam da cete me sada napasti, mada se nikome licno ne obracam a jos manje se usudjujem da nekoga prozivam...
Zdravstveno stanje vasih bebica je naravno povezano sa njihovim apetitom i tezinom. Zdrave babe dobro i dosta jedu. :thumbup: Ali nekada je manje vise! Korelacija pretjeranog unosenja hrane (sto nasi nazivaju "sopanjem") i zdravlja jedne bebice vrlo cesto zna postati i negativna. Posebno obratite paznju na "kuhinjski" odnosno industrijski secer u ishrani jer bebama prvih 18-24 mjeseci saharoza nije potrebna a ni preporucljiva.

:kiss: svim vasim bebama
vanad

#3396 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

aiii itakoto ....ti mora da nemas djece :D

Ja sam sa prvom curicom ziva bila isprepadna sta ce, kako ce, koliko ce, kad ce...
Ovo drugo je sa pola godine cokoladu i mandarine jelo jer ga je seka fino napitala :D
A sto se tice tezine, starija sa tri godine 17 kg, mladji sa godinu jedva 9 kg.
Itakoto

#3397 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Itakoto »

Imam. :D I upravo je clan ekipe mladjih od 12 do 24 mjeseci :thumbup:

Edit: nije problem u naranci ali u cokoladi. Citam neki dan kako bebe imaju oko 10000 okusnih celija (posto sam laik, pretpostavljam na jeziku 8-) ) dok odrasli imaju "samo" oko 200. Bebe dakle puno intenzivnije osjecaju ukuse od nas i zato se jako lako "navuku" na secer.
Alhemicarkaa

#3398 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Itakoto wrote:Drage mame, znam da cete me sada napasti, mada se nikome licno ne obracam a jos manje se usudjujem da nekoga prozivam...
Zdravstveno stanje vasih bebica je naravno povezano sa njihovim apetitom i tezinom. Zdrave babe dobro i dosta jedu. :thumbup: Ali nekada je manje vise! Korelacija pretjeranog unosenja hrane (sto nasi nazivaju "sopanjem") i zdravlja jedne bebice vrlo cesto zna postati i negativna. Posebno obratite paznju na "kuhinjski" odnosno industrijski secer u ishrani jer bebama prvih 18-24 mjeseci saharoza nije potrebna a ni preporucljiva.

:kiss: svim vasim bebama
E nek si vala rekao ovim nemajkama :mrgreen: :kiss: Nek nisam jedina tabličarka :bleee:
Mojoj su u međuvremenu odumrli receptori za slatko. Neki dan na onom rođendanu nije htjela ni liznuti torte.
Nemoj otherside da bi ti palo na pamet da šta kažeš :razz: :oops:

Sad ozbiljno, moja ne voli slatko, ali uzme onu kutiju za so i liže je :shock:
Itakoto

#3399 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Itakoto »

Tablicarka :D
Mi vec odavno ne koristimo nikakve tabele za ishranu, samo pazimo sta i koliko jede. Ukoliko nekome nije tesko spremati malim ukucanima hranu po tabelama, zasto da ne?
niko_niko_kao_ja

#3400 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by niko_niko_kao_ja »

ja sam nemajka netablicarka i bebi davno ponudih slatko, ali nije zainteresovan.
covjek vise voli slano i konkretno. mi smo sretni roditelji cije dijete kad vidi jogurt pomahnita totalno, pa ne moramo ni kupovati slatkise, bar sto se njega tice. :D

alhemicarka ni on nije okusio te torte, nije bilo sanse, ali je zato mama uredno smazala. i bila je mrak. :D
Post Reply